Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOLAGEN V POTRAVINÁCH

OBSAH

Obsah kolagenu v potravinách

Kolagen je bílkovina, protein, který se v největší míře vyskytuje v tělech savců, konkrétně v jejich pojivových tkáních. Nejbohatší přírodní zdroj kolagenu v potravinách je tedy maso a kůže savců.

Jaké potraviny obsahují kolagen

  • Maso bohaté na kolagen je především hovězí kližka, skopové maso, kozí maso.
  • Dalším významným zdrojem je zvířecí kůže.
  • Jako další zdroj kolagenu může být označena pravá živočišná želatina.
  • Hodnotným zdrojem kolagenu a dalších podpůrných amynokyselin je hydrolyzovaný syrovátkový protein.
     

Zdroj: Kolagen, lék proti stárnutí

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš Kadlec.

já taky kolagen přípravky užívám. Upřednostnuji doplnky stravy od Ceských značek a to Ronsepharma je

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sofie Pokoutná.

také používám kolagen od Rosenpharmy. Moc mi pomáhá na klouby, kůži, vlasy a nehty. Prodávají více řad kolagenu, lepší je, podivat se na jejich stránky

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách

Co obsahuje Colafit

Colafit obsahuje čistý krystalický bovinní lyofilizovaný kolagen typu I, čistota je 99,9%. Minimální rozměr čtverečků je 9 × 9 × 6 mm, váha pak 8 mg.

Zdroj: Colafit – kolagen v kostičkách

Kolagen v potravinách

Kolagen je pro tělo nezbytný a je velmi rozumné mu jej dodávat – zejména pokud žijete aktivním životem. Jednou možností jsou samozřejmě doplňky stravy, avšak kolagen je obsažen také v běžných potravinách. Na tuto bílkovinu jsou bohaté například tyto druhy potravin:

  • tuňák, losos
  • vepřová želatina
  • telecí játra
  • krůtí maso

Tvorbu a udržování kolagenu v těle pak podporují potraviny bohaté na vitamín C a další látky (borůvky, špenát, sója, jahody, banány, ...). Velkým nepřítelem tvorby kolagenu jsou naopak zejména jednoduché cukry.

Zdroj: Kolagen na vlasy

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanda.

tento doplněk stravy jsem již vyzkoušela. Opravdu pokožka se stává hebčí díky přísunu kolagenu. I zdravá strava kolagen postrádá a proto mi pomohl k hebčí pokožce tento doplněk stravy.Kolagen FORTE se vstřebává snadněji.Osvědčil se mi kolagen FORTE od rosenpharmy, je běžně dostupný v lékárnách

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucie.

no já ten kolagen Forte objednala na rosenpharma.cz, ted tam maji vanocni slevy az 30 procent

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách

Tablety obsahující kolagen

Colafit

Zde je seznam nejlevnějších cen tablet Colafit.

Kolagen Forte

Tady je uveden seznam s nejlevnějšími tabletami Kolagen Forte.

Kolagen Activ Plus

Zde nabízíme seznam nejlevnějších tablet Kolagen Activ Plus.

Kolagen Farmax

Zde je nabídka nejlevnějších tablet Kolagen Farmax.

Zdroj: Kolagen na vlasy

Pro koho je Cemio Kamzík dobrý?

  • Kolagen Cemio Kamzík je dobrý pro lidi, kteří nadměrně zatěžují své klouby (těžce pracující, aktivní i rekreační sportovci, lidé s nadváhou),
  • Kolagen Cemio Kamzík je dobrý pro starší lidi nebo lidi potýkající se s pohybovými obtížemi.
  • Kolagen Cemio Kamzík je vhodný pro lidi s vrozenými vadami.
  • Kolagen Cemio Kamzík je vhodný i pro starší děti a dospívající mládež v období jejich růstu.

Zdroj: Doplnění kolagenu pomocí Cemio Kamzík

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Já, jako zdroj kolagenu ráda používám vařené hovězí maso, konkrétně kližku. Hovězí kližka totiž obsahuje nejvíce kolagenu ve svalových přepážkách. Vařením kolagen řídne a pokrývá tak celé maso a díky svým choťovým vlastnostem jej činí také velmi chutným. Zároveň je kolagen obsažen pak i ve vývaru. Takže, kdo chce přírodní kolagen a hodnotné bílkoviny s minimem tuků, ten volí hovězí kližku - pečenou nebo vařenou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.

Hovězí maso není zrovna nejlepší! Možná, že hovězí kližka má velký obsah kolagenu, ale také má velký obsah transmastných kyselin, které způsobují infarkt nebo mrtvici. Tady je článek o tom, jak je hovězí maso jedovaté: www.ceskenemoci.cz/h…

Zdroj: diskuze Kolagen v potravinách

Zdroje kolagenu

Některé potraviny obsahují kolagen, včetně živočišných potravin a kostního vývaru. Absorpce kolagenu však u nich není tak účinná jako absorpce hydrolyzovaného kolagenu z potravních doplňků.

Zdroj: Kolagen a jeho nežádoucí účinky

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Kolagen je pro nehty každopádně velmi důležitý, ale určitě bych se kvůli němu nekrmila každý den hovězím. Rozhodně jsou podstatně zdravější alternativy, např. potravinové doplňky určené přímo pro nehty, protože ty obsahují kromě kolagenu i celou řadu dalších účinných látek, které nehty zpevní, podpoří jejich růst a pružnost a zároveň působí i preventivně proti plísním.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: kolagen v potravinách

Obsah účinných látek v jedné kapsli Cemio Kamzík

20 mg vitamín C, 16 mg čistý kolagen typ I, 0,020 mg čistý kolagen typ II.

Zdroj: Doplnění kolagenu pomocí Cemio Kamzík

Dávkování kolagenu

Pro dosažení nejlepších výsledků se doporučuje užívání buď čistého kolagenu v dávkách 5 gramů denně ve formě Colafitu. Kolagen je dobré užívat ráno nebo večer s jídlem nebo bez jídla. Při takovýchto dávkách kolagenu je možné vidět účinky kolagenové kůry již za dva měsíce. Další možností, jak přirozeně doplnit kolagen do organismu, je protstřednictvím hydrolyzovaného syrovátkového proteinu, který se rozmíchá buď v mléce nebo ve vodě a pije se před spaním. 
 

Zdroj: Kolagen, lék proti stárnutí

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den, mam dotaz existuje i kolagen zivy formou tabletek? To by me zajimalo jestli se to da koupit i takhle. Diky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kaja.

Ahoj, čistý nativní kolagen mohu doporučit z rosenpharmy. :-) jmenuje se kolagen komplex, hodně ho doporučují a já mám také dobré zkušenosti.

Zdroj: diskuze Kolagen

Rybí kolagen

Rybí kolagen nezatěžuje trávicí systém a je velmi dobře vstřebatelný. Účinky rybího kolagenu jsou patrné i navenek. Výrazně zlepšuje stav pokožky (vyhlazení jemných vlásek, kůže je pevná, pružná a hebká), zlepšuje stav vlasů (vlasy jsou lesklé, pevné a na první pohled zdravé), nehtů (přestávají se třepit a lámat) a dokonce i řas (často se stane, že zhoustnou právě i řasy). Zlepší se kvalita pohybu a celkově člověk vizuálně omládne. I to je důvod, proč rybí kolagen často doporučují v kosmetických salonech, wellness nebo fitness centrech.

Zdroj: Kolagen

Diskuze

V diskuzi KOLAGEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamil.

Manželka užívá kolagen a jde to na ní poznat. Má hezčí kůži a celkově omládla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuzka.

No já mám tu stejnou zkušenost jak vaše manželka. Pokožka je po kolagenu hebčí a mám posit, že můj vzhled je mladistvější po čtyřicítce.Vyzkoušela jsem kolagen forte od rosenpharma.cz, jsem s ním naprosto spokojená

Zdroj: diskuze Kolagen

Colafit

Colafit je kloubní doplněk stravy, který je určen především pro mladé lidi v období růstu a dospívání, dále pro sportovce či těžce fyzicky pracující, kteří nadměrně zatěžují klouby, a pro osoby s pohybovými potížemi, starší lidi, těhotné a kojící ženy. Obsahuje kolagen, který je přirozenou součástí kloubů a kloubní chrupavky či vazivových tkání.

Doporučuje se užívat 1x denně jednu kostičku, nejlépe ráno 10 minut před jídlem. Colafit se snadno polyká a není třeba jej zapíjet. Přípravek obsahuje čistý lyofilizovaný kolagen (99,9 %). Přípravek není určen pro děti do 2 let.

Zdroj: Kolagen

Poradna

V naší poradně s názvem KOLAGEN NA OBLIČEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den, chtěla jsem si koupit přírodní kolagen Inventia face - na obličej, takže to je zbytečný a je lepší užívat jen vnitřně?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kolagen v krému zalepí póry a tím jakoby vyhladí pokožku, která pak vypadá jako z vosku. Pro kvalitu pokožky je určitě lepší užívat kolagen vnitřně. Zlepší se nejen kůže, ale i na nehty, vlasy a pomůžete i cevám.

Zdroj: diskuze Kolagen na obličej

Proč máme málo kolagenu?

Za pokles kolagenu v našem těle je zodpovědná hlavně chudá strava na bílkoviny. Dále pak za nízký kolagen může zrychlený styl života, stres, bezesné noci, nedostatek odpočinku, špatná výživa, kouření a alkohol. Z vnějších příčin kolagen likviduje make-up, znečištění ovzduší a nadměrná expozice na slunci. Patologické a degradační formy kolagenu jsou příčinou řady nemocí pojivových tkání, označují se skupinově jako kolagenová choroba. Tyto kolagenové choroby postihují především orgány, kde je kolagen nejvíce zastoupen, jako jsou například klouby,  svaly, kůže, cévy a srdce. Všechny tyto situace pak nevyhnutelně vedou k viditelnému chátrání našich těl.
 

Zdroj: Kolagen, lék proti stárnutí

Cena Colafitu

Zde můžete porovnat ceny Colafitu na heureka.cz.

Zdroj: Colafit – kolagen v kostičkách

Přírodní zdroje

Již od pradávna, v lidové medicíně, se člověk snažil doplnit nedostatek kolagenu například pojídáním kuřecích chrupavek. Souvislost mezi zvýšeným příjmem kolagen obsahujících tkání zvířat a zlepšením kvality kolagen obsahujících tkání člověka (kloubů, vlasů, nehtů) byla jistě evidentní, ale výsledek této „terapie“ nebyl zdaleka vyčerpávající. Minimální efekt příjmu surového kolagenu je důsledkem jeho velmi nízké stravitelnosti a vstřebatelnosti trávicím traktem. Hlavním důvodem tohoto stavu je velikost molekuly kolagenu a obsah chemických vazeb velmi odolných vůči trávicím enzymům.

Zdroj: Kolagen pro psy

Rostlinný kolagen

Rostlinný kolagen je přírodní extrakt, který se skládá z glykoproteinů. Rostlinný kolagen je ideální pro všechny typy pleti, zejména suchou, dehydratovanou a zralou pleť. Je také účinný pro zahušťování vlasů a řas. Má funkci ochrannou a zvláčňující.

Jelikož je molekula kolagenu tvořena aminokyselinami, je třeba pro tvorbu kolagenu v těle přijímat dostatečné množství aminokyselin. Běžný jídelníček však neposkytuje dostatečné množství stavebních látek kolagenu, proto je dobré obohatit jej o želatinu. V rostlinné říši najdeme rovněž zdroj kolagenu a tím jsou červené mořské řasy ruduchy.

Kolagen najdete také v ovoci a zelenině bohaté na vitamín C a v některých živočišných či rostlinných produktech, například v pohance, dýňových semenech, sóje, borůvkách, červené řepě, cibuli, paprice, mrkvi, meruňkách, fících, pšeničných klíčcích.

I když budete pojídat želatinu a řasy, nedosáhnete bohužel dostatečného množství kolagenu. Je tak výhodnější sáhnout po doplňku stravy, ve kterém bude kolagen mnohem koncentrovanější. Hydrolyzovaný kolagen je v současné době nejmodernější a nejúčinnější forma kolagenu určená pro ústní podání v humánní medicíně.

Zdroj: Kolagen

Co obsahuje produkt Cemio Kamzík?

Cemio Kamzík obsahuje kolagen typu I, který je přítomný ve šlachách, vazech a kostech, kde vytváří poměrně silná vlákna. Tato kolagenová vlákna se dále spojují do objemných vláknitých svazků, podobných provazu, protože vazy a šlachy musí vydržet silný tah. Kolagen typu I je nejrozšířenějším typem kolagenu a vyskytuje se také v pokožce, proto má kolagen Cemio Kamzík významný vliv na vzhled a kvalitu pokožky.

Cemio Kamzík také obsahuje kolagen typu II, který se nejvíce vykytuje v chrupavce. Zde naopak vytváří husté prostorové sítě z velmi tenkých vláken, protože chrupavka je namáhána především tlakem ve všech směrech. Kolagen typu II drží chrupavku pohromadě a zajišťuje její pevnost a odolnost.

Cemio Kamzík obsahuje také důležitý vitamín C, který je nepostradatelnou látkou pro správnou tvorbu kolagenu v organismu. V případě jeho nedostatku se v těle nevytváří plnohodnotný kolagen a vlákna nemají správnou, dostatečně pevnou strukturu, což se projevuje destrukcí pojivových tkání.

Zdroj: Doplnění kolagenu pomocí Cemio Kamzík

Prospěšné účinky kolagenu

Užívání doplňků, které obsahují kolagen, může být užitečné pro zpomalení stárnutí pokožky. Ukázalo se, že doplňování kolagenu snižuje zánět a stimuluje syntézu kolagenu v těle. To může pomoci podpořit úlevu od bolesti u lidí s poruchami kloubů, jako je osteoartritida. Kolagen může pomoci snížit riziko poruch kostí, jako je osteoporóza. Výzkum ukázal, že konzumace doplňků kolagenu zvyšuje růst a sílu svalů u lidí se ztrátou svalové hmoty související s věkem. Užívání doplňků kolagenu může pomoci snížit rizikové faktory spojené se srdečními stavy, jako je ateroskleróza.

Zdroj: Kolagen a jeho nežádoucí účinky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP