Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

KOMBUCHA V MLÉKU


Kombucha

Kombucha je fermentovaný čajový nápoj, který si získal oblibu pro svou jedinečnou chuť a potenciální zdravotní přínosy.

Kombucha je vyrobena spojením slazeného čaje se symbiotickou kulturou bakterií a kvasinek (SCOBY), výsledkem procesu fermentace je mírně šumivý, kyselý a jemně sladký nápoj s pouze stopovým množstvím alkoholu.

Zdroj: článek Cipralex a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem ŽALUDEČNÍ KŘEČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela Řezníková.

Několik let občas /dříve třeba jednou za rok či dva, v poslední době cca jednou za měsíc,,mně postihne křeč . myslím, že v žaludku. Cítím tíhu a jakési sevřené - moje lékařka mi dala Nospu, která zabere během pěti, max. deseti minut. Cítím, jak se křeč uvolňuje ..... a mohu jíst následně cokoliv. Zatím jsem nevypozorovala, zda to mám po nějakém jídle, ale někdy se mi zdá že po mléku, jindy po syrové cibuli...... Alergie na cokoliv nebyla zjištěná, kolonoskopii jsem absolvovala cca před třemi lety, nezvracím, mám žlučníkový kámen, ale netrpím záchvaty.
Poradí mi někdo, kdo má stejný problém? Díky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle toho co píšete to vypadá, že u vás dochází k náhlým kolikám ve žlučovodu. Váš žlučníkový kámen se zvětšuje a dráždí okolní tkáně, proto tyhle problémy přicházejí čím dál častěji. I to, že vám na to pomáhá lék No-Spa, svědčí pro tuto hypotézu. Doporučil bych vám, abyste se zaměřila na svůj žlučník a nechala se vyšetřit alespoň ultrazvukem, nejlépe pak magnetickou rezonancí. Dobré by bylo takto vyšetřit celou dutinu břišní. Podle výsledků bych pak doporučoval se všeho nepotřebného v těle zbavit, tedy i toho kamene ve žlučníku. O zmíněné vyšetření můžete požádat u svého praktického lékaře nebo u specialisty gastroenterologa.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Žaludeční křeče

Pozitivní účinky

Kombucha obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Nejvýznamnějšími z nich jsou:

  • kyselina glukuronová – pročišťuje organismus, povzbuzuje správnou funkci imunitního systému a látkovou výměnu, napomáhá odbourávání cholesterolu, je stavební látkou mnoha důležitých polysacharidů, které tvoří například vazivo nebo chrupavku;
  • kyselina mléčná – údajně brání vzniku rakoviny;
  • vitamíny – B1, B2, B3, B6, B12, C;
  • kyselina listová – metabolismus bílkovin, tvorba červených krvinek, zlepšuje vstřebávání železa, podporuje přeměnu některých aminokyselin a syntézu nukleových kyselin, preventivní účinky proti rakovině a dalším nemocem;
  • mnohé další jako kyselina citronová, kyselina jablečná, kyselina uhličitá, kyselina usnová, kyselina glukonová.

Kromě výše zmíněných chorob a obtíží by kombucha měla působit i proti dalším nemocem, například cukrovce, zánětům, kožním onemocněním, nemocem kloubů, zažívacím obtížím, pomáhá proti migrénám, menstruačním bolestem, vysokému tlaku, obezitě a podobně a měla by příznivě působit i na psychiku.

Zdroj: článek Kombucha

Příběh

Ve svém příspěvku NEJLEPŠÍ VITAMÍNY NA SRDCE CÉVY ENERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kombucha.

Mně vzhledem k rodinné anamnéze doktor doporučil brát MaxiCor s Omega3 mstnými kyselinami, že je to dobré jak na srdce a cévy, tak na cholesterol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Allemagne.

Také beru MaxiCor, protože máme v rodině špatný cholesterol; po dvou měsících už mi na testech vyšel dobře, tak ho užívám pravidelně i dál.

Zdroj: příběh Nejlepší vitamíny na srdce cévy energii

Další využití kombuchy

Jak nápoj, tak samotná kombuchová kultura mají mnohostranné využití.

Nápoj – Pokud necháme kombuchu kvasit déle než tři týdny, získáme kombuchový ocet. Můžeme ho používat stejně jako normální ocet. Při vyrážkách, kožních onemocněních, popáleninách, spáleninách od slunce nebo ekzémech se doporučuje připravit si obklad z kombuchy. Alternativou obkladu je koupel. Voda musí mít maximálně 35 °C, vyšší teplota by účinné látky v kombuše zlikvidovala. Doba koupání by měla být cca 30 minut. Kombucha se dá použít i k masáži – pomáhá při bolestech svalů, je účinná například i proti celulitidě. Má rovněž příznivé účinky na pleť a vlasy, proto je možné nápoj používat místo pleťové vody nebo v kombinaci se smetanou jako pleťovou masku, nebo si s ním oplachovat vlasy. Údajně působí proti lupům, svědění hlavy a vypadávání vlasů. Z kombuchy můžeme také připravit nesčetné množství koktejlů nebo polévek. Kvasinky, které se usadí na dně nádoby při výrobě nápoje, se dají použít jako přísada do pečení.

Kultura – Přemnožená kultura se dá použít jako velmi výživné hnojivo pro rostliny nebo do kompostu. Nakrájená nebo rozmixovaná kultura se dá použít jako pleťová maska. Podle některých zdrojů je údajně možné kulturu jíst, některé tvrdí, že je lehce toxická. Faktem zůstává, že většinu kultury tvoří celulóza, kterou trávicí ústrojí člověka nedokáže zpracovat.

Zdroj: článek Kombucha

Poradna

V naší poradně s názvem TABULKA POTRAVIN PODLE OBSAHU PURINŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marian Beran.

Dobrý den, mám v té tabulce nesrovnalosti pivo tam je psáno kolem 20mg/l což z něj dělá asi nejvíce dietní věc tj při vypití 10ti piv se teprve dostanu na nežádoucí hranici. Ale ve článku Alkohol a dna píšete že pivo má 160mg/l. Tak jak to tedy je. Dále všude se uvádí že při dne je nejhorší červené maso přitom podle tabulky to vypadá že kuřecí je ještě horší a luštěniny až strašné.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pivo a dna neoddělitelně patří k sobě. Sice se nedá říci, že když budete pít mnoho piva, tak že onemocníte dnou, ale platí, že když už dnu máte a pijete pivo, tak se nevyhnete záchvatům dny. Pivo obsahuje vysoké množství purinů díky pivovarským kvasnicím, které mají až trojnásobně vyšší množství purinů, než ty pekařské. Navíc pivo a všechen ostatní alkohol způsobuje horší vylučování kyseliny močové ledvinami, která se pak vrací zpět do krevního oběhu a ukládá se v kloubech.
Nyní k vašim poznatkům. Hodnotu, kterou uvádíte pro pivo je pro množství 100 gramů piva. Druhou hodnotu, se kterou to srovnáváte, je hodnota pro množství jeden litr piva. Dále zmiňujete, že kuřecí maso je z pohledu purinů lepší než to ostatní. Není. Puriny korelují s obsahem bílkovin, čím více bílkovin, tím více purinů. Maso je plné bílkovin, červené však produkuje více kyseliny močové. To samé platí pro luštěniny. Luštěniny jsou plné bílkovin.
Jak se tedy orientovat v dietních doporučeních pro zvládnutí dny? Svůj jídelníček založte na zelenině a mléku včetně výrobků z něho vyrobených. Jednou za dva dny si můžete dát jednu porci masa a v jiném dni sklenici nealko piva. Pokud nechcete dodržovat tato dietní opatření, tak existují léky na dnu, které vám pomohou lépe vylučovat kyselinu močovou z těla a pak můžete jíst normálně vyváženou stravu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Tabulka potravin podle obsahu purinů

Probiotika v potravinách

Probiotika jsou běžně obsažena v široké řadě potravinářských produktů, jako jsou například mléčné výrobky. K těm nejtypičtějším patří kefíry, jogurty, acidofilní mléka, zakysané podmáslí, kyšky a podobně, které kromě důležitých látek v podobě vápníku, fosforu a různých vitamínů disponují také fantastickými živými kulturami, jež udržují rovnovážný stav střevní mikroflóry. Například v jogurtovém mléku se nachází tradiční protosymbiotická směs bakterií, zatímco v acidofilním mléku se objevují vedle bakterie Lactobacilus acidophilus také další důležité kultury. Na trhu ovšem nechybí ani kysané mléčné výrobky s bifidokulturou. Právě do těchto výrobků se přidává také příznivá probiotická bakterie. Mezi vynikající potraviny s určitou koncentrací probiotických látek se řadí také kvalitní tvrdé sýry a kysané zelí.

Zdroj: článek Probiotika na střeva

Příběh

Ve svém příspěvku KEFÍROVÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maru.

Může se dávat kefírová houbička i do běžného,,ošetřeného"mléka z obchodu?
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jan.

Ano v krabicovém pasterizovaném mléku vyrobíte také kefír ale, houbičky se zvětšují jen mírně. Používám na výrobu kefíru pouze plnotučné mléko a na zvětšení houbičky farmářské nepasterizované plnotučné mléko.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: příběh Kefírová houba

Výroba nápoje

Uvaříme čaj (obvykle zelený nebo černý; někdy se doporučují i bylinkové čaje, v jiných zdrojích se píše, že tyto čaje nevytvářejí pro kulturu správné prostředí), přidáme 90 g cukru (na 1 litr) – nejlepší je použít normální cukr bílý, jiné cukry (třtinový, hnědý, med, melasa a podobně) nedokáže kultura správně rozložit a zpracovat. Přelijeme do skleněné nádoby a necháme vychladnout. Přidáme 1 dcl hotového nápoje s ombuchovou kulturu, překryjeme kusem čisté látky a upevníme gumičkou (aby se do nápoje nedostaly nečistoty). Necháme 7–10 dní ve stínu v místnosti, kde se nevaří, nekouří, nepoužívá voňavka a podobně. Potom přecedíme a proces opakujeme. Hotový nápoj se uchovává v ledničce.

Zdroj: článek Kombucha

Poradna

V naší poradně s názvem KOMBUCHA - TIBETSKÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Drahomíra Kühnelová.

Dobrý den, prosila bych o informaci jaký je rozdíl mezi Kombuchou a Tibetskou houbou. Je-li vůbec nějaký. Děkuji za odpověď . Přeji pěkný den Drahomíra Kühnelová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kombucha i kefírová (tibetská) houba jsou známé jako tibetská houba. Pravděpodobně kvůli svým legendárním zdravotním výhodám, pro které se obě tyto kvašené potraviny vyrábějí. Kombucha také hláskována jako kombu-cha, či přeložena z japonštiny jako kombu (mořské řasy) a Cha (čaje), je často zaměňována s japonskými vodními krystaly (Tibi) nebo Tibicos, které jsou velmi podobné oné kefírové houbě. Japonská vodní zrna jsou normálně fermentována ve vodě (nebo v džusu) a cukru no a kefírová zrna naopak v mléce. Kombucha také kvasí ve vodě, čaji a cukru a nikoliv v mléce. Každý z těchto zástupců nabízí jedinečné účinky na lidské zdraví a chutný nápoj a přesto jsou odlišné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Kombucha - tibetská houba

Co pít při cukrovce

Pokud máte cukrovku, musíte si být vědomi všeho, co jíte nebo pijete. Znát počet sacharidů, které přijmete a znát význam, jak mohou ovlivnit hladinu cukru v krvi, je zásadní.

Doporučují se nulové nebo nízkokalorické nápoje. Hlavním důvodem je zabránění nárůstu hladiny cukru v krvi.

Výběr správných nápojů vám může pomoci:

  • vyhnout se nepříjemným vedlejším účinkům, jako jsou skoky cukru v krvi,
  • zvládat své příznaky,
  • udržovat zdravou váhu.

Vhodné nápoje pro diabetiky:

  • Na prvním místě je voda,
  • sodovka nebo perlivá voda,
  • neslazený čaj,
  • bylinkový čaj,
  • neslazená káva,
  • zeleninová šťáva,
  • nízkotučné mléko,
  • alternativy mléka,
  • zelené smoothies,
  • limonáda bez cukru,
  • kombucha.

Nápoje s nulovým nebo nízkým obsahem kalorií jsou obvykle nejlepší volbou při výběru něčeho, co uhasí vaši žízeň. Vymačkejte do svého nápoje čerstvou citronovou nebo limetkovou šťávu pro osvěžující nízkokalorické nakopnutí chutí.

Mějte na paměti, že i varianty s nízkým obsahem cukru, jako je zeleninová šťáva, by měly být konzumovány s mírou.

Mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku obsahují přirozeně se vyskytující mléčný cukr, laktózu, takže tento nápoj musí být započítán do vašeho celkového denního příjmu sacharidů. Mléčné varianty se také nepovažují za nápoj s nízkým obsahem cukru.

Zdroj: článek Birell a cukrovka

Negativní účinky

Pití kombuchy není v zásadě omezené ani věkem, ani zdravotním stavem člověka – je vhodná prakticky pro každého. Negativní účinky se objevují hlavně u lidí, kteří s pitím kombuchy začínají. Nejsou nijak vážné, obvykle jde o nevolnost, pálení žáhy či střevní problémy. Příčin může být několik – důsledky pročišťování organismu, přílišná stimulace imunitního systému nebo překyselení žaludku. Těmto potížím se dá zabránit vyšším příjmem tekutin, pitím menšího množství kombuchy nebo pitím nápoje zároveň s jídlem. Jednou z možností je ale také alergická reakce. Jinak se kombuše nic vytknout nedá, jedině snad poměrně vysoký obsah kofeinu v zeleném nebo černém čaji, ze kterého se nápoj vyrábí.

Zdroj: článek Kombucha

Dávkování koloidního stříbra

Aby nebyl detoxikační systém těla přetížen odumřelými patogeny, je nutné začít stříbro dávkovat pomalu a pít dostatečné množství tekutin.

Při koncentraci 10 až 20 ppm, začínáme s cca 8 ml/den (obsah víčka od lahve) pro prvních 7 dní. Po dalších 7 dní zvýšíme na 16 ml/den. Celkové množství rozdělíme do dvou dávek, tedy 8 + 8 ml, například ráno a večer. Posledních 7 dní užíváme 24 ml/den. Toto množství rozdělíme do tří dávek, tedy 8 + 8 + 8 ml (nejlépe ráno, v poledne a večer).

V průběhu kúry ale neužívat „živé“ potraviny a potravinové doplňky, jako jsou například jogurty, kyška, kefír, plísňové sýry, kombucha, probiotika a tak dále.

Další léčebné kúry mohou být prováděny buď pomocí vyšší koncentrace koloidního roztoku, nebo jeho větším množstvím. Vždy je ale nutné vědět proč a jakou koncentraci užívat a po jak dlouhou dobu.

Zdroj: článek Koloidní stříbro

Dieta na žlučník

Obecně platí, že předcházet žlučníkovým problémům lze jedině netučnou stravou. Meloun a citron napomáhají vyplavování žlučníkových kamenů. Rovněž všechny potraviny bohaté na vlákninu pomáhají řešit žlučníkové obtíže, proto je dobré jíst jablka a hrušky, sušené ovoce, mandle, kukuřici, tmavou rýži, celozrnné pečivo, vše, kde jsou obsažena semínka a otruby, některé luštěniny, jako čočku a fazole či cizrnu, pohanku, brokolici, maliny, avokádo a podobně.

Žlučníková dieta by měla obsahovat:

  • ovoce a zeleninu (nejlépe v bio kvalitě), živočišné produkty z býložravců a zdravé tuky (avokádo, kokosový a olivový olej);
  • omega-3 mastné kyseliny a vitamíny K2 a D3, jejichž zdrojem jsou například kravské a kozí sýry (v raw zpracování jsou ještě lepší); spolupráce vitamínů K2 a D3 pomáhá regulovat vstřebávání vápníku a tím i snižuje tvorbu žlučníkových kamenů;
  • důležitý je i přísun potravin s obsahem organických kyselin a přírodních enzymů; obě složky jsou velmi důležité pro celý trávicí systém; jejich zdrojem jsou například jablečný ocet, čerstvá šťáva z citronů a limetek, kombucha, kimichi a kyselé červené zelí (nakládaná zelenina obecně), dále pak mléčné raw produkty jako syrovátka, kefír, acidofilní mléko a podmáslí.

Zdroj: článek Problémy se žlučníkem

Dávkování

Nejčastěji se doporučuje vypít dvě nebo tři sklenice denně (pokud se uživateli zdá samotný nápoj příliš silný, doporučuje se naředit džusem nebo zeleným čajem, může se dochucovat například i medem, citrónem), nelze ovšem určit jednotnou dávku, záleží na jednotlivci. Je vhodné dělat v pití přestávku (1 týden za 1–3 měsíce nebo 1 měsíc za 6 měsíců), jinak si organismus navykne a nápoj ztratí na účinku.

Zdroj: článek Kombucha

Probiotika

Probiotika jsou ve střevě považována za takzvaně dobré bakterie. Tyto prospěšné živé mikroorganismy jsou první obrannou linií proti všemu, co spolknete. Probiotika chrání všechny orgány v těle před nákazou přicházející ze střev prostřednictvím krevního oběhu. Mezi potraviny bohaté na probiotika patří jogurt, kefír, kombucha, miso a zelí. Při doplňování probiotik by jídlo mělo být vždy na prvním místě. Pokud se z nějakého důvodu rozhodnete vzít probiotický doplněk, tak se ujistěte, že obsahuje skutečně tělu prospěšné bakterie.

Zdroj: článek Potraviny proti virům

Léčivé účinky kombuchy

  • Všeobecně posiluje imunitní systém.
  • Působí jako vynikající detoxikační prostředek.
  • Prohlubuje spánek.
  • Uklidňuje.
  • Zlepšuje činnost ledvin a jater.
  • Má protialergické účinky.
  • Zlepšuje trávení.
  • Má protirevmatické účinky.
  • Příznivě ovlivňuje činnost srdce, celkový stav cév a funkci krevního oběhu.
  • Povzbuzuje mozkovou činnost.
  • Příznivě působí při kožních chorobách.
  • Má protisklerotické účinky.
  • Zlepšuje tvorbu krve a přispívá k normalizaci krevního obrazu.
  • Má prokazatelné antibiotické účinky proti bakteriím.
  • Zlepšuje stav vaziva.
  • Je výživou chrupavčitých tkání a posiluje tvorbu nového kloubního mazu.
  • Zlepšuje stav sliznic a očního sklivce.
  • Prohlubuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, včetně žláz pohlavních.
  • Zlepšuje činnost základních smyslů.
  • Podporuje regeneraci nervové soustavy.
  • Zlepšuje stav a funkci prostaty.

Zdroj: článek Kombucha

Nákupní seznam na posílení imunity

  • jogurt, kefír, kombucha, miso a zelí;
  • cizrna, fazole, čočka a hrách;
  • ořechy, semena, mandle, lískové ořechy a arašídové máslo;
  • citrusové plody, červená paprika a jahody;
  • sladké brambory, brokolice, papriky a mrkev;
  • zelená zelenina, špenát a brokolice;
  • maso;


Zdroj: článek Potraviny proti virům

Trvanlivost

Doby, kdy byly krabice s rostlinnými náhražkami mléka výsadou podivínů, jsou dávno pryč. Dnes je na trhu spousta druhů těchto produktů v mnoha variantách a od nejrůznějších výrobců. Některé obchodní řetězce je prodávají i pod vlastními značkami. Běžně se jim říká „rostlinná mléka“, skutečné mléko však připomínají spíše jen svou barvou. Sójové „mléko“ není žádnou žhavou novinkou. Jeho historie má hluboké kořeny ve starověké Číně, byť mezi běžné složky východoasijského jídelníčku patří nejspíš až posledních pár set let. V 50. letech 20. století se v Hongkongu a Singapuru začalo prodávat v plechovkách, podobně jako dnes limonády. Do Evropy, Asie a Severní Ameriky se dostal na pulty obchodů sójový nápoj v kartónu během 70. a 80. let. V Česku zažívá vzestup v posledních zhruba 15 letech.

Nápoj se vyrábí namáčením sušených sójových bobů ve vodě a jejich následným rozdrcením, vařením a cezením. Výsledkem je stabilní emulze vody, oleje a bílkovin, která se ze všech běžně dostupných rostlinných náhražek svým složením přibližuje mléku nejvíce. Pohled výživových odborníků na něj i na sóju obecně je však značně rozporuplný. Zatímco jedni vyzdvihují obsažené fytoestrogeny jako žádoucí, protože mohou zmírňovat zdravotní dopady spojené s menopauzou, jiní v nich spatřují problém. Sója totiž obsahuje látky, které mohou napomáhat růstu nádorů, potlačovat správnou funkci štítné žlázy a zabraňovat vstřebávání minerálů. Ale že by se sóji a sójovému nápoji měly vyhýbat nejmenší děti, na tom se shodují všichni. Chcete-li konzumovat nápoje ze sóji bez výčitek, není od věci myslet na střídmost a rostlinné nápoje obměňovat.

Vedle hotových nápojů v kartónech lze narazit i na sušené směsi. Jejich výhoda tkví v tom, že si z nich lze nápoj či surovinu do vaření vyrobit kdykoliv a v jakémkoliv množství. Nevýhodou některých je jejich diskutabilní vhodnost v rámci zdravé výživy. Výrobce sójového nápoje Zajíc sice do některých svých výrobků přidává vitamíny, problematické je však používání částečně ztuženého sójového oleje, který může být zdrojem škodlivých transmastných kyselin. Daní za pohodlí v podobě rozpustnosti, stability a trvanlivosti je i přítomný glukózový sirup a přídatné látky jako například emulgátor, regulátor kyselosti, protispékavá látka nebo barvivo.

V sójovém nápoji Topnatur také najdete glukózový sirup a přídatné látky, z pohledu kvality tuku je na tom však lépe, obsahuje nijak neztužovaný tuk kokosový. Tučností sice připomíná spíše mléko odstředěné, v obsahu bílkovin se ale může řadit vedle sójových nápojů v kartónu. Nápoj Zajíc obsahuje 0,3 % bílkovin, „specialitou“ tohoto produktu je však obsah mléčné bílkoviny kaseinátu sodného, čímž se v podstatě vyřazuje z jídelníčku lidí alergických na mléko.

Trvanlivost je vždy uvedena na obalu výrobku.

Zdroj: článek Sojové mléko

Použití Aloe vera

Aloe má mnoho využití. Jednou z hlavních vlastností aloe je rychlé hojení poranění, jako jsou popáleniny, štípnutí či kousnutí hmyzem, alergie či ekzémy. Aloe vera je prospěšná i na suchou pokožku, kuří oka či otlaky, na opary, akné či vyrážku. Aloe také příznivě ovlivňuje hojení dásní, zanícené kůže po vpiších náušnic či piercingů, při problémech s pokožkou hlavy, proti lupům, ale také na podporu růstu vlasů, na hemeroidy, výrony, vředy, proleženiny či při bolestech hlavy a migrénách.
Aloe vera čistí a vyživuje buňky, také urychluje buněčné dělení, což je velkou výhodou v omlazujících pleťových krémech, maskách, ale i šamponech. Aloe vera se používá v kosmetice pro ženy, zejména v denních či nočních krémech, čistícím mléku, maskách na pleť, pleťové vodě, ale i v očních krémech proti vráskám. Aloe vera je také obsažena v kosmetice pro muže, v holicích pěnách, v krémech po holení či na ošetření pleti. Velice prospěšná je aloe vera v opalovacích krémech, ale i v krémech na ošetření pleti po opalování. Aloe vera dokáže blahodárně obohatit i běžnoukosmetiku pro děti a celou rodinu, ve sprchových gelech, v šamponech, v krémech na ruce, ale i v zubních pastách.

Zdroj: článek Aloe vera jako nejlepší domácí lékař

Recepty

Abyste dosáhli ideální konzistence masky, neobejdete se bez kvalitního základu. Jeho účelem není pouze udržet směs na vlasech, ale dodat vlasům přesně takovou péči, jakou potřebuje. Myslet musíte také na to, co přesně si od takové masky slibujete. Pokud chcete dodat vašim vlasům hydrataci, vyhněte se olejům a sáhněte raději po bílém jogurtu, mléku, tvarohu nebo po vhodném ovoci či zelenině. Naopak chcete-li zabránit tomu, aby se vlasy nadměrně vysušovaly například v prostředí s klimatizací nebo na dovolené v tropickém podnebí, olej bude tou ideální volbou.

Pro hloubkovou hydrataci a zjemnění vlasů je ideálním základem mléko nebo mléčné výrobky jako bílý jogurt či tvaroh. Skvěle hydratuje také med, který regeneruje zesláblé vlasy a dodává jim lesk a hebkost. Jako základ vlasové masky je ideální zejména pro ty, kdo mají vlasy extrémně vysušené s tendencí krepatět.

Chcete-li vlasy uchránit před nebezpečným slunečním zářením, sáhněte po olejovitém základu. Ten vlasy obalí, uzamkne přirozenou vlhkost uvnitř a zabrání tak vysušování od sluníčka. Olej dodává také lesk, ale pouze tehdy, když jej použijete v rozumné míře a dáte si záležet na jeho řádném vymytí. Pro vlasy, které se rychle mastí, je ideální citronová šťáva s vodou. Citron totiž uzavírá póry na pokožce hlavy a tím vás zbaví přebytečného mazu. Protože ale citron může zřetelně vlasy zesvětlit, dbejte na to, aby byl ředěn s vodou v poměru 1 : 2. S přebytečným mazem, a dokonce i se svědivými lupy dokáže zatočit také jablečný ocet. Citronu i octu se ale vyvarujte v případě, že máte extrémně citlivou a podrážděnou pokožku hlavy, a nepoužívejte ani v případě, že máte na vlasové pokožce drobné oděrky.

Chcete-li vlasům dopřát vzpruhu, sáhněte po ovoci. Potřebujete-li tvrdé vlasy zjemnit a zjednodušit si tak jejich rozčesávání, nebojte se do masky vmíchat vejce. Trápí-li vás lupy nebo vlasy bez objemu, dobře poslouží třeba odvar z kopřivy. Chcete-li vlasy delší a rychle rostoucí, sáhněte po kávě, která díky kofeinu probudí život ve vlasové pokožce a vybudí vlasové cibulky k pořádné aktivitě.

U kupovaných masek na vlasy se doba působení pohybuje okolo pěti až deseti minut, domácí masky potřebují času mnohem více. Obecně by se dalo říci, že ideální doba působení je v rozmezí třiceti minut až jedné hodiny, pravda je ale taková, že čím déle s maskou na vlasech vydržíte, tím lépe. Po nanesení zabalte vlasy do igelitové tašky nebo do potravinové fólie a zabalte do ručníku. Díky tomu zůstanou vlasy hezky v teple a živiny z domácích surovin se dostanou hlouběji do struktury vlasu. Nakonec vlasy umyjte tak, jak jste zvyklí, a dbejte n

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Domácí masky pro extrémně poškozené vlasy

Autoři uvedeného obsahu

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Marie Svobodová

 Mgr. Světluše Vinšová


kombucha v mléce
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
kombucha výroba
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.