Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOŇSKÁ ŽELATINA

OBSAH

Koňská mast versus kaštanová mast

Koňská mast se nejmenuje proto, že by byla vyrobena z koně, ale právě proto, že je vyrobena z extraktu kaštanu koňského – jírovce. Koňská mast je kaštanová mast.

Zdroj: Kaštanová mast

Diskuze

V diskuzi KONSKA MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dušan.

Dobrý večer chcem sa spítať či nie je aj konska masť z bravčovej masti či náhodou nepoznate aj taky recept ďakujem za odpoveť.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kecka.

Dobrý den, ze sádla to není vůbec nic složitého. Dáte ve vodní lázni rozpustit sádlo (množství podle toho, kolik toho chcete) a když je tekuté, tak do toho nasypete nastrouhané kaštany. Mělo by se to udržovat horké, ale nemělo by se to škvařit. Tak to cca 2 hoďky zahříváte a pak necháte do druhého dne ztuhnout. Pak znova ve vodní lázni roztopit, ještě chvíli zahřívat, pak přes plátýnko nebo husté sítko přecedit do čisté skleničky a je hotovo ;o) Mně osobně na tom vadí ten vepřový odér, který jen tak něco nepřebije, ale účinkovat to určitě bude stejně.

Zdroj: diskuze Konska mast

Koňská mast

Koňská mast je směsí 25 druhů bylinných a rostlinných extraktů podle tradiční, generacemi prověřené receptury s prokázanými pozitivními účinky především na jednotlivé části pohybového aparátu. Ať už vás osloví chladivá, nebo hřejivá forma této masti, vždy se vašim kloubům nebo nohám dostane té nejlepší možné péče. Pokud je potřeba intenzivnější léčby u zvlášť bolestivých stavů, jistě oceníte koňskou mast Forte se zesílenými účinky. Opět si můžete vybrat mezi chladivou a hřejivou formou masti. Koňská mast pomáhá při revmatických stavech, otocích kloubů, ischiatických obtížích, křečových žilách.

Zdroj: Protizánětlivá mast

Diskuze

V diskuzi KOŇSKÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Doma všichni hodně sportujeme,a tak nějaké drobné zranění či bolest zad bývá velmi častá. Zkoušeli jsme různé masti, ale nejvíce se nám osvědčila koňská mast od firmy herbamedicus, ta je opravdu silná a účinná. Mohu jen doporučit!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Koňská mast

Želatina na vaječnou tlačenku

Na vaječnou tlačenku je potřeba použít želatinu. Nejvhodnější je želatina od značek vaječná tlačenka dr. Oetker a Labeta.

Zdroj: Vajíčková tlačenka

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Neznáte někdo recept na kaštanovou mast, chtěla bych si ji udělat z čerstvých kaštanů?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kaštanová mast je výborná na bolístky kloubů, svalů, ale také na hemoroidy, různé pohmožděniny a výrony a křečové žíly. Dá se použít buď kupovaná koňská mast a nebo je možné si ji vyrobit doma podle receptu, který je tady www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštanová mast

Svěží nepečený kiwi dort

Ingredience:

  • 2 balíčky piškotů
  • 3 kelímky zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru (dle chuti)
  • 1 sáček čiré želatiny

Postup:

Připravte si dortovou formu, vyložte ji pečicím papírem a strany vymažte máslem a vysypte kokosem. Podle návodu na obalu si připravte čirou želatinu, nechte ji trochu vychladnout, ale nezapomeňte ji občas zamíchat (želatina nesmí úplně vystydnout, pokud by vám přece jen vystydla, a tudíž ztuhla, můžete ji opět zahřát). Do mírně vychladlé želatiny přidávejte po lžících zakysanou smetanu a moučkový cukr dle chuti.

Dno dortové formy vyložte piškoty a ty zakryjte vrstvou připravené zakysané smetany. Tento postup opakujte pořád dokola, dokud všechnu smetanu nespotřebujete. Poslední vrstva by měla být smetanová.

Ingredience – želatina:

  • 1 kg kiwi
  • 200 g moučkového cukru
  • 30 g želatiny v prášku

Postup:

Kiwi oloupejte a rozmixujte, vložte do hrnce, přidejte moučkový cukr a želatinu rozmíchanou v troše vody. Vše důkladně promíchejte a za stálého míchání nechte zahřát. Kiwi by mělo začít želírovat podobně jako želatina, v takovém případě můžete hrnec odstavit z plotny, nechat chvíli chladnout a poté želatinu opatrně přelít na připravený dort. Až želatina úplně ztuhne, můžete dort přendat na talíř a podávat.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou

Diskuze

V diskuzi ŽELATINA AGAR AGAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kecka.

Nevíte náhodou někdo, kolik jsou tři sáčky želatiny agar gramů? A taky by mě zajímalo, jestli je tato želatina vhodná také pro přípravu pleťových krémů? Co to dělá s pletí? Bylo by možné tím nahradit včelý vosk?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Želatina agar agar

Snadno stravitelné potraviny

  1. Toast
  2. Bílá rýže
  3. Banány
  4. Jablečná dřeň
  5. Vejce
  6. Batáty
  7. Kuře
  8. Losos
  9. Želatina
  10. Slané sušenky
  11. Ovesné vločky

Zdroj: Lehce stravitelné potraviny

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Konečná.

Dobrý den, jak je to s obsahem purinů v aspiku, želatině, nebo kolagenu pro kloubní výživu?
Děkuji za odpověď.
Konečná A.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Oboje obsahuje puriny, jak želatina, tak i kolagen. Ale i při dně je možné je konzumovat popřípadě užívat na klouby. Proč? Protože například želatina je tvořena především vodou a na objem jedné porce želatiny je zapotřebí jen malé množství proteinů. U kokagenu je zase jeho příjem nízký a tím se do těla dostane jen málo purinů. Užíváte-li kolagen, tak vypijte o sklenici více vody a můžete mít jistotu, ze vám to neubliží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoc dna a zakázané potraviny

Sladké mističky

Ingredience: 600 g oloupané syrové červené řepy, 150 g vlašských ořechů nasekaných na hrubší kousky, 120 g Lučiny, 500 ml vody, 2 Galaretky s višňovou příchutí (sladká sypká želatina) nebo tlačenková želatina, 2 oloupané větší pomeranče nakrájené na drobné kostičky, šťáva z 1 citronu, silikonové formičky nebo jiná tvořítka, potravinářská fólie

Postup: Formičky nebo misky, ve kterých budeme směs chladit, vyložíme potravinářskou fólií, pro pozdější snadné vyklopení. Silikonové vykládat nemusíme. Do hrnce dáme 500 ml vody, uvedeme k varu, necháme 5 minut zchladnout a poté vsypeme obě Galaretky. Můžeme ji nahradit želatinou na přípravu vaječné tlačenky, kterou po rozpuštění ochutíme medem a citronem. Metličkou promícháváme do úplného rozpuštění. Řepu nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle. Přidáme Lučinu a ponorným mixérem rozmixujeme na jemnou kaši. Přidáme pomeranče, ořechy, citronovou šťávu a rozpuštěnou želatinu. Vše promícháme a nalijeme do formiček. Necháme v chladnu ztuhnout nejlépe do druhého dne. Na talíři ozdobíme plátkem pomeranče a šlehačkou.

Tip: Galaretka je ochucená sladká sypká želatina, kterou lze koupit v obchodech s potravinami či v drogériích.

Zdroj: Aspik s červenou řepou

Diskuze

V diskuzi AGAR AGAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Já kupuju želatinu z agaru normálně v Albertu. Vypadá to jako pitlíček s kypřícím práškem. Tady je vidět v jakém provedení se dá koupit na internetu želatina z agaru a i kolik stojí: www.zbozi.cz/?q=%C5%…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Děkuju :)

Zdroj: diskuze Agar Agar

Recept na domácí vařenou šunku

  • 1,20 kg masa, může být drůbeží nebo vepřové, které je nejlepší z plece;
  • 20 g soli;
  • 1 lžička medu nebo hnědého cukru;
  • ½ lžičky dusitanové soli (rychlosůl) kvůli barvě, protože je pak šunka bez ní bledá nebo šedá;
  • 1 lžíce čiré kuchyňské želatiny;
  • 100 ml vody.

Postup výroby domácí šunky

Maso se nakrájí na kostky a promíchá se se solemi a s medem a dá se na dva dny do lednice uležet. Želatina se namočí do vody, nechá se 3 hodiny nabobtnat a poté se promíchá do uleželého masa. Šunkovar se vyloží mikrotenovým sáčkem a maso se do formy pěkně napěchuje. Poté se šunkovar uzavře. Vaří se 2 hodiny na 80 stupňů ve větším hrnci s vodou tak, aby se dovnitř nedostala voda. Po uvaření se dá šunka v šunkovaru zchladnout do lednice a pak se z něho teprve vytáhne.

Zdroj: Recept na domácí vařenou šunku

Poradna

V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ JAK NA NI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír.

Dobrý den. Je mi 68 let a nyní mi při odběru krve při preventivní prohlídce zjistili zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Asi před rokem mi byla zjištěna revmatoidní artritida a užívám jednou týdně trexan. Nikdy jsem takové problémy neměl. Je pravdou, že jsem den před odběrem krve prodělal očkování proti tetanu a asi měsíc před odběrem jsem začal užívat doplňky stravy Gelatina plus ( na klouby) a Omega 3. Všechny tyto výrobky jsou vyrobeny z mořských ryb. Pravidelně chodím na pivo, ale piji desítku tak dvě až tři denně. Ledvinové, ani žlučníkové kameny nemám, prý diky pivu (sdělení lékaře). Potřebuji poradit, myslíte si, že na mohlo mít vliv užívání doplňků stravy? Zkusím to vysadit a uvidíme při dalším odběru. Také omezím pivo a budu pít denně asi 3 litry vody. Byl bych vděčný za každou radu. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Dna je v mnoha případech výsledkem životního stylu a skladby stravování. Bohužel dlouhodobé pití piva taktéž podporuje vznik dny. Želatina a ani omega 3 nehrají při dně zásadní roli. Věnujte se dodržování vhodného stravování, omezte maso, kakao a zařaďte potraviny s nízkým obsahem purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kyselina močová jak na ni

Babské rady

Mezi babské rady patří následující procedury.

Masáž nohou: Požádejte partnera, aby vám pravidelně prováděl tlakovou masáž nohou a chodidel. Můžete také občas vyhledat služby specializovaných salonů. Tlakem se podpoří mikrocirkulace krve, vaše nohy tak budou lépe vyživovány, a navíc se vyplaví přebytečná tekutina.

Bylinkové koupele: Každý večer nebo i během dne si napusťte do lavoru horkou vodu a nechte v něm vylouhovat bylinky nebo rozpustit speciální sůl. V lékárně seženete už připravené směsi pro tento účel. Obsahují nejčastěji výtažky z kaštanu, máty nebo listy vinné révy. Ve vychladlém vlažném roztoku si potom nohy koupejte tak dlouho, jak je vám to příjemné.

Nohy vzhůru: Nejjednodušší metoda, jak se zbavit nateklých nohou, je dávat si je výše než hlavu. Pokud máte možnost se přes den natáhnout na pohovku a ulevit tak končetinám, dělejte to co nejčastěji. Efekt je sice celkem krátkodobý, ale i to někdy postačí.

Studená sprcha: Osvědčená je rovněž sprcha, kdy se rychle střídají teploty – studená a teplá voda. Podpoříte tím krevní oběh a nohám se značně uleví. Je to i výborná prevence. Pokud tuto proceduru budete provádět opravdu pravidelně, klidně několikrát denně, uvidíte rychlé výsledky.

Mazání: Doporučuje se Koňská mast a gel Efffi Bronze, obojí pomůže zmírnit lymfatické otoky a namáhané nohy osvěží. Ale je dobré vždy kombinovat přípravky s masáží, otužováním a koupelemi.

Zdroj: Co na oteklé nohy

Diskuze

V diskuzi ALAVIS TRIPLE BLEND - VEDLEJŠÍ ÚČINKY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Zdravím, jen chci doplnit, pokud máte pocit, že to je z alavisu, zkuste ho vysadit třeba na dva týdny a poté opět zavést a uvidíte. Zkuste také rozdělit do menších dávek. Nežádoucí účinky by mít neměl, nicméně, každému člověku vadí něco jiného. Každopádně doporučovaný Geloren nedoporučuji, oproti Alavisu je to hodně slabý odvar, želatina, které je tam hodně, je vlastně v případě problému už k ničemu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel.

Osobně mám problémy s žaludkem a Alavis mi nevadí. Ale záleží na každé osobě, nu.

Zdroj: diskuze ALAVIS triple blend - vedlejší účinky?

Nepečený kiwi dort se želatinou a zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 2 balíčky piškotů
  • 1 kelímek jogurtu
  • 3 kelímky zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru (dle chuti)
  • 2–3 sáčky zelené nebo žluté želatiny
  • 1 sáček čiré želatiny
  • 5 kusů čerstvého zralého kiwi

Postup:

Připravte si dortovou formu, na jejíž dno dejte pečicí papír a strany vymažte máslem a vysypte kokosem (dort se díky tomu pak bude dobře oddělovat od formy). Připravte si čirou želatinu dle návodu na obalu nebo dle vlastní zkušenosti (vody raději dávejte o kapku méně, aby želatina krásně ztuhla). Nechte ji trochu zchladnout, ale nezapomeňte občas zamíchat. Želatina nesmí úplně vystydnout, protože byste ji nerozmíchali do smetany. Pokud by vám přece jen ztuhla, můžete želatinu opět zahřát. Do mírně vychladlé želatiny přidejte po lžících zakysanou smetanu a jogurt a na závěr moučkový cukr dle chuti.

Dno dortové formy vyložte piškoty (dávejte jeden vedle druhého) a ty zakryjte vrstvou připravené zakysané smetany. Tento postup opakujte, dokud nezaplníte celou formu. Dejte pozor na to, aby vrchní vrstva byla smetanová, ne piškotová. Při druhé vrstvě můžete dát piškoty i na boční stěny, už vám tam budou pěkně držet. Lze použít i dlouhé cukrářské piškoty, které dortu dodají kouzlo. Na poslední vrstvu naskládejte oloupaná a na kolečka pokrájená kiwi. Ovoce skládejte úhledně, poněvadž želatina bude průhledná. Nyní si připravte barevnou želatinu dle návodu na sáčku, nechte ji mírně vychladnout a pak ji po lžících pomalu nalévejte na dort, až zakryjete všechno ovoce. Teď už jen dort nechte ztuhnout v lednici do druhého dne. Poté ho můžete opatrně přendat na talíř a podávat.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ KŮŽE PO CELÉM TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Yvonna Grygerová.

Posledních asi 14 dní se mi na celém těle střídavě oběvují zčervenalé plochy, nejvíce na rukou a nohou, ale i na krku, břiše, obličeji.dnes večer mě strašně svedily celé šlapky nohou, po osprchování svědí celé koleno. Nejvíce se toto svědění projeví buď hned po probuzení nebo večer doma při sledování televize to začne svědit a když se poškrabu, tak to ihned napuchne a zčervená, jako po popálení jedovatou trávou.
před těmito asi 14 dny jsem začala brát doplněk stravy z Nahrinu který se jmenuje ArtiFit Caps Plus na podporu chrupavek.obsahuje glukosamin solfát sodný, chondroitin sulvát sodný,hydroxypropylmetylcelulóza, hydrolyzovaná vepřová želatina,kukuřičný škrob, extrakt z harpagofytu ležatého, citrát manganatý, citrát měďnatý,chlorid chromitý.
Dále jsem jedla denně 2-3 mandarinky, tak si myslím, že by to mohlo být z těchto dvou věcí.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle bych viděl spíše jako kontaktní dermatitidu nebo svrab, než následek konzumace přípravku na klouby a mandarinek. Příčinou může být časté koupání, pěna do koupele, prášek na praní, aviváž, tělové mléko, a tak dále. U svrabu zase stačí jízda veřejnou dopravou a sednutí si na polstrovanou sedačku. Nejlépe uděláte, když zajdete na kožní a necháte si to tam vyšetřit. Tak se toho nejrychleji zbavíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění kůže po celém těle

Zevní léčba hemoroidů

Antihemoroidika mohou být použita zevně ve formě čípků, mastí a tampónů. Antihemoroidika nejen, že rychle tlumí bolestivé projevy a svědění, ale mají také zvláčňující a mazací účinek. Délka léčby závisí na zdravotním stavu, ale obvykle je dlouhá 1 až 2 týdny. Pokud se po ní vrátí hemoroidy znovu, tak je nutné lékařské vyšetření. Možným nežádoucím účinkem antihemoroidik může být alergická reakce.

Zevní lokální péče na hemoroidy

  • Antipruritické látky jako jsou mentol a kafr, které jsou příjemně chladné a analgetické, což stavu s hemoroidy prospívá.
  • Na bolest hemoroidů je dobré aplikovat volně prodejná lokální anestetika, jako je benzokain, který je obsažen v Neoseptolete se znecitlivujícím účinkem nebo lidokain, který obsahuje krém Emla nebo Procto-glyvenol, či rektální mast Doxiproct, vše slouží na otupení bolesti a zmírnění svědění. Tyto léky taktéž mohou způsobovat u některých lidí alergickou reakci.
  • Hemeroidy léčí sedací koupele s heřmánkem, které působí protizánětlivě, ale opět i heřmánek je také známý jako alergen.
  • Na krátkou dobu můžou ulevit od hemoroidů glukokortikoidy, které obsahují čípky Rectodelt nebo mast Flucinar, či gel Gelargin, ale jsou jen na lékařský předpis. Tyto léky mají bezvadný protizánětlivý účinek a tlumí svědění. Glukokortikoidy by měly být používány pouze na krátkou dobu, jelikož můžou poškodit perianální kůži a zvýšit náchylnost k infekci.
  • Koňská mast pomáhá na hemoroidy a dobře se doplňuje, když se zároveň vnitřně užívá i tinktura z koňského kaštanu.
  • Na hemeroidy účinkují také třísloviny jako je polykresulen, který je obsažen v rektální masti Faktu. Mast má na hemoroidy stahující a protizánětlivý účinek.
  • Další tříslovinou proti hemeroidům jsou sušené listy a kůra z keře vilín virginský, které mají také stahující a protizánětlivý účinek.
  • Také višňák, neboli višněvského balzám, je dobrý na hemoroidy, protože má desinfekční a protizánětlivé účinky.
  • Jako desinfekce působí na hemoroidy mast Excipial, která je volně prodejná v lékárně. Další prostředky na čištění hemoroidů jsou již na lékařský předpis a patří sem Salofalk, Pentasa a Asacol.

Zdroj: Léky na hemoroidy

Poradna

V naší poradně s názvem LUPY VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rayleen.

Tak tedy taky ahoj! Já tomuhle vůbec nerozumím. O psychologii jsem se nikdy zvlášť nezajímala. Ale je zajímavé, kolik toho dokážete z trocha textu usoudit. Máte pravdu, že jsem určitě otevřený člověk. Často se to ale příliš neprojevuje. Mám pár lidí kolem sebe, kterým se můžu a chci svěřovat se vším, jinak se dá ale říct, že jsem ke svému okolí dost selektivní a rozhodně ne s každým opouštím meze společensky nutné konverzace. Vám mám ale dobrý motiv nic nezatajovat a vzbuzujete ve mně svým přístupem k věci důvěru, tak koneckonců proč ne. Je ironie, že mi doporučujete navštívit zrovna 3.patro na Karlově náměstí 32. Bydlím totiž doslova pár kroků odtamtud a právě na Polikliniku Karlovo náměstí jsem zamířila porvé, když jsem měla pocit, že tady bude asi nějaký problém. Jméno paní doktory Divišové mi ale nic neříká. Byla jsem tam celkem 3x a vždy u jisté MUDr. Tillové. Ta mě v květnu poslala domů s Alpicortem a trimcinolonem, na který jsem nepěkně zareagovala. Tenkrát jsem ještě věřila že půjde pouze o sezónní vypávání, stres, cokoli,.. nasadila jsem Revalid, vyhodila kortikoidy a čekala na zlepšení. V průběhu léta mi vlasy vesele padaly dál. Cca 2 měsíce jsem p.doktorku neváhala navštívit znovu. Nabídla mi opět kortikoidy, a sdělila mi, že bez absolvování krevních testl nemá smysl dále pokračovat. Tak jsem tedy déle než 2 měsíce čekala na pozitivní výsledky podrobných endokrinologických, alergologický testů i testů na štítnou žlázu včetně sona.Vše v pořádku. Pak už jsem se tam nevrátila a na doporučení známého vyhledala paní kožarku na Petřinách, která údajně spolupracuje s jednou klinikou plastické chirurgie a je moc dobrá. Právě na vyšetření u ní poprvé padla zmínka, že jde o seboroickou dermatitidu, což mě překvapilo. Věděla jsem o co jde a nikdy bych nehádala, že právě to může být můj případ. Nikdy jsem totiž ve svých vlasech sama neobjevila jedinou šupinku. Jediné, co jsem vnímala byl nepříjemný pocit z pokožky skalpu. Kůže mě strašně pnula, a byla velmi citlivá na kontakt s čímkoli - čepicí, větrem ve vlasech. Rozhodně ne žádné lupy. Hned po několika aplikacích léčebných šamponů, které mi paní doktorka navrhla, spolu s dalšími kortikoidy to ale začalo. Nedá se ani pořádně hovořit o lupech. Jsou to pomalu cáry tenounké průsvitné kůže asi takové jako když se člověk spálí od sluníčka. Bylo mi řečeno, že je to prý normální projev nemoci, ale abych pravdu řekla, dodneška tomu nemůžu uvěřit a mám podezření, že tento druh šamponů a především kortikoidy způsobily ještě větší nerovnováhu pokožky. Usuzuji tak tím spíš, že nikde jinde po těle se s kožními problémy tohoto druhu nesetkávám. Celkově mám v tuto chvíli ke kožním lékařům po těchto zkušenostech velkou nedůvěru. Nerozumím proč žádný z nich nenavrhl test na plísně, o kterém jste hovořil, pokud je to tak základní věc ?! Vždyť já ani netušila, že něco takového vůbec existuje... Jen tak uzavřít celou záležitost tím, že jde o genetickou dispozici, nebo hormonální nerovnováhu, to je přeci tak jednoduché a nezodpovědné! :-( Jinak, potravinové doplňky užívám už téměř rok, dle svého výběru. Střídám Revitalon s Revalidem, občas železo, a nárazově vitamin E, Bkomplex. Prostě klasika. Musím říct, že od pravidelného zařízení těchto produktů se mi úžasně zlepšily nehty, také pleť, vlasy ač jich mám dohromady pět a půl jsou neobyčejně silné, jak koňská žíně pomalu...Nepochybně vlivem stavu pokožky jsou ale matné bez lesku, jako sláma a strašně mi vypadávají, včetně nových vlasů které stačili sotva vyrůst. Proto se mi také netvoří žádné podrosty a začínám vypadat vskutku "k světu" :-) No nicméně, rad které jste mi dal si moc cením. Ptát se po paní doktorce Divišové a vyzkoušet některé z Vašich rad je to nejmenší. Bude ale bohužel nějaký čas trvat, než je budu moci a popř.vyhledat paní doktorku. Za pár dní totiž odlétám min. na měsíc do střední ameriky, budu cestovat a žít v podmínkách bůhvíjakých. Už se moc těším. Bojím se ale, že vlivem klimatu a častým mytím vlasů, možná do té doby než se vrátím, třeba příjdu o všechny a pak už nebude, co zachraňovat. Mrzí mě, že jsme spolu nebyli v kontaktu dříve!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Veroniko, pokud primárním důvodem Vaší návštěvy lékaře byla Vaše napjatá, citlivá a suchá pokožka s vypadávajícími vlasy a před návštěvou lékaře jste žádné olupování kůže ve formě cárů jako po spáleninách neměla, tak je zcela jasné, že příčinou Vaší současné dermatitidy je právě aplikovaná léčebná péče. Patrně došlo některým z přípravků k poškození zevní keratinové vrstvy Vaší kůže a ta se, jako při spáleninách od slunce, začala podobným způsobem olupovat. Takže bude potřeba se co nejrychleji dostat se stavem Vaší pokožky do předchozího stavu - v době před návštěvou prvního kožního.
Kupte si v lékárně Panthenol ve formě spreje a také ve formě šampónu a snesete-li to, tak i ve formě tablet. Pečujte s tím o svou oloupanou pokožku. Panthenol spray si nastříkejte na své prsty a naneste to co nejlépe na pokožku své hlavy, ale nedrhněte si ji svými vlasy, které se dostaly při aplikaci pod Vaše prsty. Tento postup rychle zregeneruje Vaši pokožku. Dále si výživou pomozte zvýšeným přísunem přírodních vitamínu E (obohacený margarin), B-komplex (droždí - například v držďové polévce, ale droždí v ní nevařit!) a vitamínu A (mrkvový salát s několika kapkami olivového oleje). Až se Vaše pokožka na hlavě stabilizuje, tak zkuste občas aplikovat tu olejovou éčkovou masku z minulého příspěvku. Zvládnete ji i ve střední americe, žijí tam civilizovaní lidé a tyto suroviny určitě bude možné sehnat. Byl jsem v této oblasti, a tohle se tam dá běžně sehnat. Navíc tam bude teplo a vlhko, takže se budete více potit a to i na hlavě, takže se zrychlí tok Vaší limfy a podpoříte tak i vyměšování mazových žláz v okolí vlasových folikul a celá Vaše situace se tak určitě zlepší. Dbejte ale prosím na to, abyste svou hlavu nevystavovala slunečnímu záření, protože prořídlé vlasy vás nedostatečně ochrání a čerstvá pokožka po vyloupání by Vám tak mohla skvrnitě zpigmentovat do hněda, anebo byste si ji mohla nedej bože spálit a celé toto olupování si zažít znovu a zkazit si tak pěkný pobyt.
Ještě bych rád zkonsolidoval Vaše pochopení mých předchozích příspěvků. Probírali jsme spolu Váš aktuální stav, takže by nebylo zcela korektní porovnávat mé postupy s postupy Vámi navštívených lékařů, neboť oni řešili vypadávání vlasů a citlivou pokožku na hlavě. Při takové diagnóze by nikdo neindikoval mykotické vyšetření. To jsem zde navrhl jako reakci na Vaše olupování pokožky, které se dostavilo až záhy po několikeré návštěvě doktora a nebylo primárním důvodem Vaší léčby.

Veroniko, ale buďte šťastná, objevila jste příčinu své současné dermatitidy. To se podaří jen vyjímečně.
Přeji Vám bezvadné zážitky a pohádkově teplé moře. :-)

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lupy ve vlasech

Jak urychlit hojení svalu

Natažený sval se léčí klidem, jehož délka závisí na velikosti poškození svalu. To dokáže přesněji určit pouze lékař. Sportovec s nataženým svalem by měl dodržovat klidový režim, po odeznění příznaků pak zahájit činnost s velmi lehkou intenzitou. Vyvarujte se protahování svalu nebo „zkoušení“ jeho funkčnosti, zda už je vše v pořádku.

Následující tipy vám mohou pomoci léčbu nataženého svalu urychlit:

  • V akutní fázi, tedy zhruba prvních 24 hodin, je vhodné sval průběžně ledovat, ideálně deset minut každou hodinu.
  • Později spíše sval udržovat v teple, což zmírní svalové napětí.
  • Účelné je dané místo stáhnout elastickým obvazem.

Pokud bolesti do několika dnů neodezní, nebo se alespoň nezmírní, měli byste se poradit s lékařem, který případně doporučí rehabilitaci. Kromě rehabilitace pod dohledem fyzioterapeuta lze léčbu doplnit o další podpůrné terapie, jako je:

  • lymfodrenáž,
  • masáž,
  • akupunktura.

Léčbu lze částečně urychlit aplikací mastí a gelů, účinný a cenově poměrně výhodný je například FLECTOR EP GEL, z bylinných mastí například Koňská mast hřejivá.

Škála rehabilitačních výkonů, které jsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění, je široká, od fyzikální terapie přes léčebnou tělesnou výchovu po vodoléčbu. Při fyzikální terapii je hrazena galvanizace, iontoforéza, magnetoterapie, diatermie, elektrická nervová stimulace. Alternativní metody, jako například použití laseru, rázové vlny či klasické masáže, z prostředků veřejného zdravotního pojištění hrazeny nejsou.

Podmínky pojišťoven:

  • Doporučení ošetřujícího lékaře.
  • Absolvování rehabilitační léčby ve zdravotnickém zařízení, které má s příslušnou zdravotní pojišťovnou uzavřenou Smlouvu o poskytování a úhradě hrazených služeb a má indikovaný diagnostický nebo léčebný výkon nasmlouván.

Léčba vysokovýkonným laserem je vhodná v podstatě ihned po zranění. Délka terapie je 5 až 10 minut. Cena ošetření se liší podle jednotlivých rehabilitačních center. Obvykle se pohybuje okolo 300 Kč. Při akutním zranění se doporučují jedna až dvě návštěvy, v případě chronického zranění je vhodné uskutečnit minimálně pět návštěv.

Zdroj: Natažený stehenní sval

Řepa v želatině

Ingredience: 1 střední červená řepa, 3/4 cl bílého vinného octa, 2 lžičky strouhané cibule, tlačenková želatina, 1 lžička cukru, 1 polévková lžíce křenu, citronová šťáva

Postup: Uvařenou a pokrájenou řepu rozmixujte v robotu. Ocet, cibuli, řepu a křen krátce poduste. Rozpusťte želatinu s cukrem a pár kapkami citronu. Směs řepy a křenu dochuťte a zamíchejte do želatiny. Vzniklou směs nalijte do vymazané misky a dejte do lednice zchladnout. Takto připravená řepa v želatině je pikantní přílohou ke kuřecímu masu.

Zdroj: Aspik s červenou řepou

Aspiková řepa

Ingredience: želatina, 2 šálky vroucí vody, 1 lžička cukru, půl šálku studené vody, 1 šálek vinného octa, 1 lžička drobně pokrájené cibule, 2 sklenice nakrájené řepy, 2 lžíce majonézy, 1 sterilovaná pokrájená okurka

Postup: Želatinu rozpustíme ve vroucí vodě, přidáme cukr a mícháme až do rozpuštění. Poté přilijeme studenou vodu, ocet a sůl. Dle chuti můžete dát i chilli. Poté přidejte řepu, cibuli a okurku, vše promíchejte. Nalijte do formy opláchnuté pod studenou vodou. Nádobu se směsí dejte na několik hodin do chladu.

Zdroj: Aspik s červenou řepou

Kiwi dort se želatinou

Ingredience – těsto:

  • 3 vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce vody

Postup:

Oddělte bílky od žloutků a z bílků ušlehejte sníh, do kterého pak po částech zašlehejte asi 100 g moučkového cukru (vše je potřeba vyšlehat do husta). Oddělené žloutky vyšlehejte se zbylým cukrem do husté pěny. Do ní poté pomalu vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, olej, vodu a nakonec zlehka vmíchejte i tuhý sníh. Chcete-li mít korpus hnědý, je možné přidat asi 30 g kakaa a trochu mléka. Z této dávky ingrediencí vznikne asi 2 cm vysoký korpus o průměru cca 26 cm. Jestliže chcete mít dort vyšší, zdvojnásobte dávku. Připravené těsto rozetřete do dortové formy, kterou předtím vymažte máslem či olejem a vysypte hrubou moukou. Formu vložte do předem vyhřáté trouby na 180 °C a pečte asi 20 minut. Jestli je korpus hotový, poznáte pomocí špejle, na kterou se vám při zapíchnutí do korpusu nesmí těsto lepit. Hotový (upečený) korpus vyklopte z formy a nechte vystydnout na mřížce.

Ingredience – krém:

  • 250 g tuku Hera
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1/2 l mléka
  • 1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 100 g moučkového cukru

Postup:

Hned po upečení korpusu si uvařte pudink z mléka a pudinku a za občasného promíchání ho nechte vychladnout. Až bude pudink studený, vyšlehejte si Heru, přidejte tvaroh, studený pudink, vanilkový a moučkový cukr a ze všeho ušlehejte jemný krém. Studený korpus podélně rozřízněte na dva stejné díly, na spodní díl naneste část krému a přiklopte. Nechte si krém i na vrchní díl, strany a zdobení dortu.

Ingredience – želatina a ovoce:

  • 2 sáčky čiré želatiny
  • 500 ml vody
  • 5 lžic cukru
  • 4–5 kusů čerstvého zralého kiwi

Postup:

Kiwi oloupejte a nakrájejte na plátky. Do menšího hrnce nalijte studenou vodu, přidejte cukr a želatinu a důkladně promíchejte. Za neustálého míchání začněte želatinu zahřívat, ale musíte dávat pozor, aby se nezačala vařit (želatina se nesmí vařit). Až bude dostatečně horká, zkuste, zda již želíruje: ponoříte do želatiny lžičku, a když ji vyndáte, želatina by měla po zchladnutí přestat stékat a měla by ztuhnout. Pakliže tomu tak je, můžete želatinu odstavit z plotny, jinak ji zahřívejte dále. Povrch korpusu potřete krémem a vraťte ho zpět do dortové formy, na krém naskládejte plátky kiwi tak, aby se jemně překrývaly (dobře bude vypadat, když kiwi naskládáte dokola, ne na přeskáčku). Ovoce pak po lžících polévejte mírně vychladlou želatinou, dokud nebude celé ponořené. Poté nechte želatinu úplně ztuhnout, odstraňte obvod dortové formy a dozdobte bok dortu zbylým krémem. Nechte vychladit a dort můžete podávat.

Zdroj: Kiwi dort se želatinou

Tlačenka na americký způsob

Ingredience: 0,5 kg červené řepy, 2 lžíce másla, 1 lžíce pikantní hořčice, 1 lžička medu, 1 špetka chilli, sůl, worcestrová omáčka, citronová šťáva, tlačenková želatina, sáček na tlačenku, 500 ml vody

Postup: Červenou řepu uvaříme, oloupeme a nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozpustíme 2 lžíce másla, přidáme lžíci hořčice, lžičku medu, špetku chilli a do toho zamícháme nakrájenou řepu. Osolíme a dle chuti doplníme worcestrovou omáčku citronovou šťávou. Prohřejeme a poté si připravíme želatinu z 500 ml vody, kterou uvedeme k varu a necháme zchladnout, vsypeme do ní želatinu a nálev promícháme s připravenou směsí. Směs nalijeme do sáčku na tlačenky a necháme zchladnout.

A jaké jsou vaše tipy na červenou řepu v aspiku? Přidejte své originální recepty nebo vyzkoušejte výše uvedené recepty a poskytněte nám zpětnou vazbu.

Zdroj: Aspik s červenou řepou

Vaječná tlačenka s masoxem

Ingredience: 6 vajec, 1 Moravanka nebo jiná zelenina do salátu, 1 masox, 200 ml majonézy, 1/2 cibule, 200-250 g měkkého salámu (nejlépe kuřecího), 1 želatina (na vaječnou tlačenku), 400 ml vody

Postup: Vajíčka uvaříme natvrdo, mezitím nasekáme cibuli nadrobno a salám na malé kostičky. Zeleninu do salátu scedíme, ale vodu nevyléváme, necháme si ji na později. Zeleninu, cibuli a salám smícháme v jedné míse, přidáme vajíčka přes "sítovačku" (budou z nich drobné kostičky) a majonézu. Vše důkladně promícháme.

Do scezené vody ze zeleniny dolijeme 400 ml vody, promícháme a rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu dáme vařit a povaříme s masoxem, ale dále už nevaříme. Do horké vody vysypeme želatinu a důkladně promícháme. Dolijeme druhou polovinu vody a vše znovu promícháme. Poté zalijeme směs v míse a vše ještě jednou promícháme a vlijeme do formy, například do dortové. Dáme do lednice ztuhnout cca na 2 hodiny.

Zdroj: Vajíčková tlačenka


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Nina Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP