Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOŇSKÉ ŽELÉ

OBSAH

Oman pravý – účinky

Čaj z omanu pravého uvolňuje hleny a tím přispívá k vykašlávání. Pití omanového čaje je tedy velmi vhodné právě při onemocnění CHOPN. Jeho užívání navíc příznivě ovlivňuje tvorbu žluče, žaludečních šťáv a podporuje trávení.

Rostlina se k nám dostala ze Střední Asie. Tradičně se pěstuje v zahradách. Oman pravý je trvalka, která dorůstá do výšky 70 až 150 cm. Lodyha je přímá, chlupatá, rýhovaná a větví se až v horní části. Přízemní listy jsou vejčitě eliptické, stonkové listy jsou široké, vejčité a objímají stonek. Úbory omanu pravého jsou nápadně velké, mají 6–7 cm v průměru a kvetou jednotlivě v červenci a srpnu. Květy má oman žluté. Plody jsou nažky. Jde o medonosnou bylinu. Sbíráme kořen, případně listy. Kořen vybíráme opatrně ze země na podzim, přičemž některé kousky můžeme oddělit a hned vysadit. Listy odřezáváme, dokud rostlina nekvete. Sběr se provádí koncem druhého či třetího roku. Latinsky se tato rostlina označuje Inula helenium. Lidové názvy jsou pak velmi rozmanité, například koňské oko, alan, ománek, voman, arménský nebo řecký kořen. Patří do čeledi hvězdnicovité.

Zdroj: Čaj na CHOPN

Diskuze

V diskuzi POTREBUJI ZUBNI PROTEZU KOLIK BUDE STAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pekar milan.

je mi 54 let mam asi 7 zubu potreboval bych kompletni novou protezu u zubare jsem nebyl 40 let co mam delat a kolik to bude stat

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka krčálová.

od roku 2013 jsem chodila k zubařce jen mě pořád vrtala 2zuby ale že mám už 20letna horním patře obroušené svoje zuby a na nich na pevno nasazenou protézu neřešila už mě povolovaly nakonec jsem přešla na kliniku kde mě řekli že to něco bude stát a rok jsem tam chodila a nic udělali mě konské zuby a podle revizní zubařky špatně odvedená práce takže už jsem byla pro ně problémová a je 2017 a já stále nemám udělané zuby mý kamaradi mají všichni zuby já nic jsem už nervozní protože začínám šišlat poradí mě někdo děkuji

Zdroj: diskuze Potrebuji zubni protezu kolik bude stat

Recept na habrový krém

  • 2 vrchovaté lžíce hotové vychladlé želatiny agar agar,
  • 1 lžíce včelího vosku,
  • 1 lžíce tinktury z habru obecného,
  • 1 lžíce šťávy z citronu,
  • 3 lžíce jojobového oleje,
  • na špičku lžíce kosmetický jíl,
  • 6 kapek habrového esenciálního oleje.

Nejprve zahřejte včelí vosk a pak ho smíchejte s želé Agar Agar. Až se želé i včelí vosk rozpustí, tak přidejte jojobový olej a směs důkladně promíchejte a nechte odstát 10 minut. Během této doby smíchejte tinkturu z habru, citronovou šťávu a jíl do vláčné kašičky, kterou pak přidejte do odstaveného rozehřátého včelího vosku. Vše důkladně míchejte nejlépe elektrickým metličkovým mixérem, dokud nedosáhnete pěkné krémové konzistence. Na závěr míchání přidejte habrový esenciální olej. Krém vydrží dlouho, když ho budete skladovat ve skleněné nádobě a v chladu, nejlépe v lednici. Jakým způsobem si můžete vyrobit vlastní tinkturu z habru obecného se dozvíte v tomto článku https://www.zdravi-lecba.cz/domaci-recept-na-tinktury-z-pupenu-stromu-krx-137-6374.html
 

Zdroj: Recept na habrový krém

Poradna

V naší poradně s názvem BRNENI LEVE RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel RenataZitna.

dobry den uz asi mesic me budi brneni leve ruky a otoky prstu .musim v noci vstát a dat si ruku pod tekouci vodu studenou abych mohla spat.mam praci kde pouzivam hlavne ruce tezke krabice a td,.prosim o radu budi meto jeto neprijemne dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejlépe vám v tomto případě poradí praktický lékař, který zjistí pravděpodobnou příčinu a nechá ji ověřit u příslušného specialisty, se kterým se zároveň dohodne na další léčbě. Než se dostanete k lékaři, tak si můžete zkusit pomoci aplikací koňské masti chladivé. Namažte si ji na celou plochu, kterou normálně v noci oplachujete studenou vodou a ihned po namazání obalte potravinářskou fólií a přetáhněte přes ní úzký rukáv od nějakého vyřazeného trička nebo svetříku. Nechte působit až do rána.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Okurkové želé

Na hrubou kůži je dobré nanést okurkové želé. Okurkové želé se vyrábí z jedné velké čerstvé okurky, která se umele na kaši. K ní se přidá hotové želé Tragant (E413) a odvar ze 100 gramů semen z kdoule. Vše se smíchá dohromady a nanáší se na pokožku.
 

Zdroj: Domácí okurková mast

Diskuze

V diskuzi VIŠNĚVSKÉHO BALZÁM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Příhodová.

Veterinářka mi předepsala balzám pro psa. Udělala se mu na přední noze tuhá boule velikosti asi slepičího vejce, nad kolenem naplněná nějakou tekutinou, zřejmě se mu tam něco zapíchlo a nezjistili jsme co to bylo.máme mu to 14 dní mazat a pak ho přijít ukázat, aby rozhodla , zda bude nutný chirurgický zákrok. Po týdnu mazání a masírování boule změkla na konzistenci želé.Můžeme tuto procedůru považovat za všelék, nebo počítat s operací? POdle informací, které jsem si přečetla o balzámu se domnívám, že by psovi pomoci i bez zákroku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Višněvského balzám

Popis kaštanu

Latinský název pro koňský kaštan je Aesculus hippocastanum. Tento strom je původem z jihovýchodní Evropy, konkrétně z Balkánu. Strom neplodí kaštany běžně používané jako potravina. Jeho listy, kůra a květy se tradičně používají k výrobě léčivých procedur, sirupů a čajů. Hlavní účinnou látkou jírovce je jeho extrakt aescin. Aescin je považován za protizánětlivé tonikum pro žíly. Může být v perorální podobně nebo v podobě krémů. Standardní aplikační dávka koňské masti je třikrát až čtyřikrát denně. Při prvních známkách zlepšení se dávky snižují. Nedoporučuje se použití koňské masti dohromady s aspirinem kvůli interakci. A to z prostého důvodu, protože oba tyto produkty jsou léky na ředění krve, což by mohlo vést k tvorbě otlaků nebo nadměrnému krvácení.

Nežádoucím účinkem této masti je závažná kožní alergická reakce. Proto se nedoporučuje těhotným ženám nebo lidem, kteří podstupují léčbu ledvin nebo jater.

Zdroj: Recepty na kaštanovou mast

Pharmatex krém 72 g s aplikátorem

Zdroj: Antikoncepční želé

Recept na habrový krém

  • 2 vrchovaté lžíce hotové vychladlé želatiny agar agar,
  • 1 lžíce včelího vosku,
  • 1 lžíce tinktury z habru obecného,
  • 1 lžíce šťávy z citronu,
  • 3 lžíce jojobového oleje,
  • na špičku lžíce kosmetický jíl,
  • 6 kapek habrového esenciálního oleje.

Nejprve zahřejte včelí vosk a pak ho smíchejte s želé Agar Agar. Až se želé i včelí vosk rozpustí, tak přidejte jojobový olej a směs důkladně promíchejte a nechte odstát 10 minut. Během této doby smíchejte tinkturu z habru, citronovou šťávu a jíl do vláčné kašičky, kterou pak přidejte do odstaveného rozehřátého včelího vosku. Vše důkladně míchejte nejlépe elektrickým metličkovým mixérem, dokud nedosáhnete pěkné krémové konzistence. Na závěr míchání přidejte habrový esenciální olej. Krém vydrží dlouho, když ho budete skladovat ve skleněné nádobě a v chladu, nejlépe v lednici.

Zdroj: Recept na habrový krém

Jahodovo-tvarohový dort

Suroviny:

Na ozdobu:

  • 500 g jahod
  • 6 lžic cukru
  • 2 balíčky červeného želé
  • 500 ml vody

Na náplň:

  • 130 g cukru moučka
  • 4 vejce
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 500 g měkkého tvarohu

Na těsto:

  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 100 g změklého másla
  • 200 g hladké mouky
  • 50 g cukru moučka
  • 1 vejce

Postup:

Z hladké mouky, prášku do pečiva, cukru, jednoho vejce a změklého másla vypracujte těsto. Ze dvou třetin vyválejte plát a vyplňte jím vymazané dno dortové formy. Ze zbylého těsta vytvořte asi 4 cm vysoký okraj. Poté si připravte náplň smícháním tvarohu, moučkového cukru, vanilkového cukru, čtyř žloutků a másla. Z bílků vyšlehejte sníh a lehce ho vmíchejte do tvarohové směsi. Náplň rovnoměrně rozlijte na těsto a takto pečte v předehřáté troubě cca 45 minut při 160 °C.

Upečený a vychladlý dort pokryjte plátky jahod a uložte do chladu. Podle návodu si připravte želé a jahody na dortu jím polijte. Nakonec nechte jahodovo-tvarohový dort chladit minimálně 3–4 hodiny, poté odstraňte okraj formy a můžete servírovat.

Zdroj: Jahodové recepty

Uzdravující běh

Uzdravující běh posiluje stěny cév, snižuje krevní tlak i hladinu špatného cholesterolu, uzdravuje funkce žaludečního a střevního ústrojí, posiluje páteř, svaly a klouby. Běh, to je nejlepší způsob, jak zvýšit odolnost vůči různým infekcím, je to perfektní pomocník k získání mladí a zdraví.

Již staří Sparťané říkali: „Chceš-li být silný – běhej, chceš-li být zdravý – běhej, chceš-li být moudrý – běhej.“

Všechna tato pozitiva zajistila běhu ohromnou popularitu. Nicméně když se v tisku objeví zprávy o úmrtích při běžeckých závodech, kladou si mnozí otázku: „Je skutečně běhání tak zdravé, jak se říká a píše?" Jde o to, že mnoho lidí, kteří začnou běhat, neberou v potaz svou aktuální výkonnost, svůj aktuální zdravotní stav, čímž naruší hlavní principy fyzické námahy a zásady postupného zvyšování fyzické zátěže. Většina lidí totiž začíná běhat, aby zhubli, a neuvědomují si, že nadměrná hmotnost je vlastně nemoc, takže pokud se chtějí uzdravit, a pohyb je k tomu ten nejlepší lék, tak je třeba si jej odměřovat na lékárnických vahách.

Prostě jak je tomu u většiny lidí zvykem, když už se pro něco rozhodnou, chtějí výsledky nejlépe hned, takže si naordinují koňské dávky, jaký div, že svou nemoc svou hloupostí a nedočkavostí jen prohloubí. Člověk si musí vypěstovat přiměřený návyk. To znamená, musí se naučit znát míru ve všem, v jídle, pití, při fyzické zátěži.

Zdroj: Jak žít dlouze a zdravě

Gel, mast, želé – porovnání

Účinným prostředkům hubícím mužské zárodečné buňky se říká spermicidy a jejich moderním nekorunovaným králem je látka zvaná 9-nonoxynol, která znehybňuje spermie už v nepatrných stopových dávkách. Používá se nejen samostatně v krému, želé a poševní pěně, ale i jako náplň antikoncepčních houbiček, k povrchové úpravě mužských i ženských kondomů nebo k potírání poševních pesarů. Kromě znehybnění spermií dokáže 9-nonoxynol zahubit i některé choroboplodné zárodky, čímž snižuje nebezpečí poševních infekcí.

Spermicidní látka sama o sobě je sice velice důležitým antikoncepčním činitelem, neméně důležitý je také její nosič, tedy prostředek, ve kterém je tato látka podávána. V našich lékárnách jsou bez lékařského předpisu k dostání například tablety zvané Patentex Oval. Tabletu Patentex Ovalu je nutno zavádět do pochvy nejméně 10 minut před pohlavním stykem, aby se stačila dobře rozpustit a aby se 9-nonoxynol mohl na poševní sliznici dobře rozptýlit. Účinek trvá potom maximálně dvě hodiny.

Pharmatex je nehormonální lokální antikoncepce, volně prodejná v lékárnách, která je u nás k dispozici ve formě vaginálních globulí a vaginálního krému. Nabízí ženám, které nemohou nebo nechtějí brát hormony, možnost chránit se před otěhotněním. Pearlův index (tedy počet těhotenství na sto žen užívajících danou antikoncepci jeden rok) je u Pharmatexu -0,68. Pharmatex se užívá pouze lokálně, tudíž neprostupuje ani do krve, ani do mateřského mléka. Oba typy Pharmatexu mají lubrikační efekt a částečně i antiseptický účinek.

Zdroj: Antikoncepční želé

Co má střední obsah purinů

STŘEDNĚ VYSOKÁ HODNOTA PURINŮ = 100 až 400 mg na 100 g

U potravin jsou uvedeny tyto veličiny:

U potravin jsou uvedeny tyto veličiny: celkem purinů v mg na 100 g (průměr) a výživná hustota v mg/M:

  • fazole bílé, suché 128; 127,1
  • sója suchá 190; 139,1
  • hovězí maso 120; 192
  • hovězí maso, filé 110; 216,4
  • hovězí maso, přední žebro 120; 185,4
  • hovězí maso, svaly 133; 292,1
  • hovězí maso, hovězí pečeně, svíčková 110; 201,4
  • hovězí maso, rameno 110; 203,9
  • černé fazole mungo, suché 222; 194,3
  • kaviár (pravý) 144; 141,6
  • kuře (prsa s kůží) 175; 288,4
  • kuře (pečené kuře), průměr 115; 165,8
  • vařená slepice, průměr 159; 149,2
  • kuře, stehno s kůží, bez kostí 110; 152,2
  • kachna, průměr 138; 146,2
  • sardel 239; 560
  • kapr 160; 330,9
  • ryba průměr 109; 335,9
  • treska jednoskvrnná 139; 425,2
  • halibut 178; 439,9
  • sleď obecný 190; 342,4
  • sleď atlantik 210; 216,9
  • sledě obecně 219; 197,6
  • makrela 145; 191,2
  • okoun 110; 311,3
  • okouni obecně 241; 544,1
  • treska tmavá 163; 473,4
  • losos 170; 202
  • sardinky 345; 693,2
  • pstruh 297; 686,7
  • tuňák 257; 273,7
  • tuňák v oleji 290; 246,2
  • husa 165; 116,7
  • hrozny, sušené, rozinky 107; 86,4
  • šunka, vařená 131; 248,1
  • srdce ovce 241; 367,6
  • koňské maso 200; 438,8
  • ledviny 218; 419,6
  • jehněčí maso (pouze svaly) 182; 371
  • čočka suchá 127; 93,8
  • lněné semínko 105; 67,4
  • játra kuře 243; 426,3
  • humr 118; 346,4
  • plíce 147; 389,1
  • slávky 112; 391,5
  • hovězí srdce 256; 504,3
  • hovězí ledvina 269; 569,5
  • hovězí plíce 399; 961,4
  • hovězí jazyk 160; 186
  • hrách suchý 109; 84,2
  • vepřová ledvina 334; 784,5
  • vepřový jazyk 136; 208,2
  • štika 140; 406,7
  • semeno máku suché 170; 86
  • vepřové břicho 100; 92,3
  • vepřové břicho, syrové, uzené, sušené 127; 82,6
  • vepřová kotleta s kostí 145; 260
  • vepřová líčka 140; 170,4
  • vepřová panenka 150; 334,8
  • vepřové s kostí (zadní stehno) 120; 155
  • vepřové stehno (zadní stehno) 160; 357,4
  • vepřové svaly 166; 374,9
  • vepřové rameno s kůží (lopatka) 150; 165,2
  • králičí maso, průměr s kostí 132; 207,7
  • králík/zajíc (průměr) 105; 219,4
  • klobása „jagdwurst“ 112; 127,8
  • salám německý 104; 65,9
  • játrový salám 165; 122,2
  • párky z vepřového masa 101; 80,2
  • hřebenatka 136; 505,8
  • krevety 147; 397,9
  • slezina obecně 343; 815,9
  • slunečnicové semeno, suché 143; 59,5
  • telecí kotleta, kotleta s kostí 140; 309,6
  • telecí filé 140; 347,3
  • telecí koleno s kostí 150; 353,2
  • telecí stehno s kostí 150; 310,2
  • telecí maso, pouze svaly 172; 438,7
  • telecí, krk s kostí 150; 326,9
  • telecí rameno 140; 309,3
  • zvěřina zadní 105; 205
  • zvěřina kýta 138; 336,5

Zdroj: Tabulka potravin podle obsahu purinů

Piškotové těsto do dortové formy

Suroviny:

  • 3 vejce
  • 100 g moučkového cukru
  • 50 g másla
  • 80 g polohrubé mouky
  • 50 g mandlí
  • olej a moučkový cukr na formu

Náplň:

  • 300 g zakysané smetany
  • 100 g moučkového cukru
  • 300 g jahod
  • 1 balíček želatiny zastudena

Na dokončení:

  • 1 balíček červeného dortového želé
  • 100 g celých jahod na ozdobení

Postup:

Žloutky utřeme s polovinou cukru a máslem do pěny. Bílky vyšleháme se zbylým cukrem na pevný sníh. Obě hmoty lehce spojíme a vmícháme prosátou mouku a nakonec jemně nastrouhané oloupané mandle. Hotové těsto dáme do dortové formy (24 cm) vymazané tukem a vysypané polohrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 160 stupních asi 40 min.

Po upečení necháme ve formě vychladnout, pak vyklopíme a formu umyjeme. Poté ji vymažeme olejem a vysypeme moučkovým cukrem. Korpus vložíme zpět do formy.

Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a polovinou rozmixovaných jahod. Želatinu připravíme podle návodu na obalu a vmícháme do náplně, kterou ihned rozetřeme do formy na korpus. Dáme do chladničky ztuhnout.

Zbylé jahody nakrájíme na kousky a rozložíme na povrch dortu. Dortové želé připravíme podle návodu na obalu a jahody přelijeme. Dáme do chladničky ztuhnout, pak opatrně sundáme formu a nakonec dort na povrchu ozdobíme celými jahodami.

Zdroj: Recepty na piškotové těsto

Který hmyz způsobuje puchýře

Typickými příznaky bodnutí hmyzem jsou svědění a izolované pupínky. Kousavý hmyz, jako jsou blechy, štěnice, klíšťata, komáři, černé mouchy, pakomáry, nebo koňské mouchy, zanechávají kožní poranění, kolem kterých se pak tvoří svědivé puchýře.

Například kousnutí od černé mouchy. Někteří lidé jsou alergičtí na kousnutí černé mouchy. U lidí bez alergií bude kousnutí mouchou vypadat jako velké kousnutí komárem s malými pupínky a pustuly - puchýře podlité vodou, respektive hnisem. Charakteristickým znakem pro kousnutí mouchou je, že místo ještě chvíli krvácí. Moucha totiž vstříkne do rány protisrážecí činidlo, což má za následek, že se krev nesrazí v muším sosáku a neucpe ho. Ráně po kousnutí mouchou pak ještě chvíli trvá, než ta její blitinka přestane působit a krev tedy ještě chvilku z rány vytéká.

Dalším příkladem může být zanícené kousnutí komárem. Příznaky zahrnují svědění a otok. V Česku jsou nejčastější pouze mírné lokální reakce na kousnutí komárem (Culicidae). Tato komáří štípnutí vyvolají asi u tří čtvrtin populace okamžitou alergickou reakci, která se v místě štípnutí projeví kopřivkou. Příčiny reakcí v místě kousnutí nepocházejí ze speciálních jedovatých žláz, ale kůže reaguje na komáří sliny, které se kousnutím dostanou do tkáně, a to silným svěděním, zarudnutím a  otokem. Přibližně polovina všech lidí také reaguje na kousnutí komárem takzvanou alergií pozdního typu v podobě malých puchýřků, které mohou být podlité vodou. Jiné reakce na kousnutí hmyzem jsou velmi vzácné. Kousnutí od komárů nebo jiného hmyzu sajícího krev vede k dalším potížím nebo onemocněním na našem území jen výjimečně.

Zdroj: Vodové puchýře po štípnutí hmyzem

Pudinkové řezy s ovocem

Ingredience: 3 vejce, 5 kapek vanilkového aroma, 2 lžíce oleje, 2 lžíce teplé vody, 70 g cukru krupice, prášek do pečiva, tuk

Ingredience na náplň: 400 ml mléka, 1 jahodový pudink, 3 lžíce cukru krupice, 50 g másla

Ingredience na želé: 1 jahodový pudink, 400 ml vody, 2 lžíce cukru, 250 g ovoce + ovoce na zdobení, trochu ovocného likéru

Postup: Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme aroma, olej, vodu, mouku a kypřidlo, dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme do připravené formy, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů dorůžova, vyzkoušíme špejlí. Korpus po upečení necháme vychladnout. Dle chuti můžeme pokapat ovocným likérem.

Na vychladlý korpus nalijeme ještě teplý pudink, uvařený dle návodu, do kterého jsme ihned po uvaření přidali pokrájené máslo, které jsme nechali za stálého míchání rozpustit. Na teplý pudink ihned naskládáme očištěné suché ovoce a zalijeme opět horkým pudinkovým želé. Celé necháme v chladu krátce proležet a ztuhnout.

Pokud použijete do pudinku místo cukru ovocný sirup, zvýrazníte jeho chuť. S likérem je to stejné. Druh pudinku volíme podle druhu použitého ovoce, například citronový k citrusovému ovoci, banánový k banánům, malinový k malinám nebo ostružinám, borůvkám. Po nakrájení před servírováním můžeme dozdobit šlehačkou a ovocem.

Zdroj: Pudinkové řezy – recepty

Proč název koňský šampon

Nechte stranou veškeré obavy, nejde o šampon vyráběný z koní. Speciální receptura koňského šamponu vám pomůže na cestě za krásnými vlasy. Jde o legendární recepturu používanou hvězdami Hollywoodu. Originální šampon vychází z receptur koňské „kosmetiky“, z čehož je odvozen právě název „Koňský“, a je upravený pro lidské využití. Jisté je, že vám zajistí plnější, silnější, delší a zdravější vlasy.

Také toužíte po krásných a silných vlasech plných života a lesku, a přitom máte na hlavě hrstičku chmýří, kdy i sebemenší projetí hřebenu zapříčiní padání vlasů? Tak v tom případě byste měli zakročit a nenechat vše dojít příliš daleko. Barvení a časté změny účesů vlasy pochopitelně oslabují, a pokud nechcete zcela rezignovat na módní vlasové kreace, je zapotřebí vlasy neustále vyživovat. Pokud už vás nebaví dávat na babské rady, jako jsou zábaly z bílého jogurtu nebo přelévání kopřivovým odvarem, vsaďte raději na jistotu a mějte mezi kamarádkami ty nejhezčí vlasy – vyzkoušejte koňský šampon.

Je samozřejmě pravda, že nejsme žádná zvířátka, takže používat přípravky určené právě pro ně může znít nelibě. Především ti citlivější z vás jistě budou nad těmito radami kroutit pochybovačně hlavou. Pravdou ale je, že kůže zvířat je velmi specifická, a proto potřebují takové přípravky, které budou dostatečně mírné k jejich pokožce. A přesně takové jsou i tyto šampony. Podobné složení už mají snad jen šampony pro děti, které také nemohou být příliš radikální vzhledem k citlivosti dětské pokožky.

Koňský šampon vás může překvapit tím, že vaše vlasy po něm budou mnohem silnější, pevnější a také lesklejší. V nejlepším případě mohou pomoci obnovit kštici, pokud trpíte na vypadávání vlasů. Také se jednou provždy zbavíte roztřepených konečků. Šampon je vytvořen z pečlivě vybraných kombinací přírodních olejů, takže se nemusíte bát, že byste si na hlavu nanášeli nějakou chemii. Po umytí vlasů se doporučuje použít také speciální kondicionér, který můžete používat jako zábal pro silně poškozené vlasy. Výhodou samozřejmě je, že tento šampon a kondicionér jsou vhodné pro všechny typy vlasů.

Zdroj: Koňský šampon

Mastná pleť

Podmáslí a fenyklové čistící mléko (pro mastnou pleť)

  • 1/2 hrnku podmáslí
  • 2 polévkové lžíce nasekaných fenyklových semen

Ohřejte mléko a fenyklová semínka a nechejte vřít 30 minut. Vypněte a na 2 hodiny odstavte. Poté vložte do čisté uzavíratelné nádoby. Takto připravená směs vydrží až 2 týdny, poté je potřeba připravit čerstvou.

Kukuřičný čistící gel (pro mastnou pleť)

  • Mýdlo z olivového oleje
  • 1 polévková lžíce kukuřičné mouky

Navlhčete pleť. Vezměte si kousek mýdla do dlaní a trochu mouky a smíchejte. Umyjte a jemně vydrhněte plet. Vyhněte se jemné pokožce kolem očí.

Citronový čistící krém (pro mastnou pleť)

  • 1 lžíce včelího vosku
  • 1 1/2 lžíce přírodního želé (dostupné v obchodech se zdravou výživou)
  • 3 lžíce jojobového oleje
  • 1 lžíce habru obecného
  • 1 lžíce šťávy z citronu
  • 1/8 lžíce kosmetického jílu
  • 6 kapek esenciálního citronového oleje

Ohřejte a smíchejte včelí vosk a přírodní želé. Přidejte teplý jojobový olej a opět míchejte zhruba 3–5 minut. Pak si připravte směs, ve které bude smíchán habr, citronová šťáva společně s jílem a pomalu to přidejte do voskové směsi. Všechny ingredience je potřeba míchat až do studena, než se docílí krémové konzistence. Nakonec přidejte citronový olej. Uzavřete v čisté skleněné nádobě a uchovejte v lednici.

Peprmintový biologický peeling (mastná pleť)

  • 2 hrnky ovesných vloček
  • 1 hrnek mandlí
  • 2 lžíce sušené levandule
  • 2 lžíce sušené máty
  • 2 lžíce bílého kosmetického jílu

Rozdrťte nebo namelte ovesné vločky, mandle a bylinky (sušená levandule a sušená máta) na velmi jemný pudr a pak přidejte bílý kosmetický jíl. Jednu vrchovatou lžíci této směsi zřeďte s vodou a připravte pastu. Jemnou masáží aplikujte na pleť, opláchněte teplou vodou. Peeling působí chladivě. Chladivý účinek má díky přítomnosti máty peprné.

Zdroj: Čistící krémy, mléka a biologické peelingy

Chemická antikoncepce

Antikoncepce je takové opatření (kromě sterilizace, respektive někdy i vyjma stálé či dočasné sexuální abstinence), které má zabránit početí jako následku pohlavního styku. Obvykle se rozlišují speciální antikoncepční metody, vyžadující zvláštní prostředky, a přirozené antikoncepční metody, nevyžadující žádné speciální prostředky. Do první skupiny patří metody využívající buď různých mechanických kontracepčních prostředků, které zabraňují setkání spermie s vajíčkem, anebo chemických kontracepčních prostředků, které svým působením spermii zabíjejí.

Spolehlivost antikoncepčních metod je určena stupnicí takzvaného Pearlova indexu, který má celosvětovou platnost. Čím je Pearlův index nižší, tím je vyšší spolehlivost dané metody. Tímto hodnocením jsou posuzovány všechny dostupné antikoncepční metody.

Mezi chemickou antikoncepci patří různé pěny, krémy, želé, čípky, vaginální tablety, které obsahují látky hubící spermie (spermicidy). Chemická antikoncepce se aplikuje před pohlavním stykem a zavádí se do pochvy. Nevýhodou chemických metod antikoncepce je striktní dodržování časového doporučení výrobce, které přesně určí, jak dlouho před samotným sexem je nutné antikoncepci zavést. Chemické antikoncepční metody nemají zdravotní rizika, možné je u nich riziko alergie.

Výhodou této antikoncepční metody je snadná dostupnost. Přípravky lez zakoupit v lékárně bez receptu. Tyto přípravky jsou spolehlivé za předpokladu, že při jejich užití přísně dodržujete všechna doporučení uvedená na příbalovém letáku. Patří sem nejen dodržení potřebného časového odstupu, ale i možnost užití mýdla a podobně.

Účinným prostředkům hubícím mužské zárodečné buňky se říká spermicidy a jejich moderním nekorunovaným králem je látka zvaná 9-nonoxynol. Znehybňuje spermie už v nepatrných stopových dávkách a používá se nejen samostatně v krému, želé a poševní pěně, ale i jako náplň antikoncepčních houbiček, k povrchové úpravě mužských i ženských kondomů nebo k potírání poševních pesarů. Kromě znehybnění spermií má 9-nonoxynol ještě další příznivé vlastnosti, dokáže totiž zahubit i některé choroboplodné zárodky a snižuje tak nebezpečí poševních infekcí.

Spermicidní látka sama o sobě je sice velice důležitým antikoncepčním činitelem, neméně důležitý je ovšem také její nosič, tedy prostředek, ve kterém je tato látka podávána. Nezbývá než litovat, že všechny antikoncepční krémy, pěny a želé si naše ženy mohou dovážet pouze z ciziny. V našich lékárnách jsou k dostání bez lékařského předpisu tablety zvané Patentex Oval. Vzhledem k tomu, že u nás není volně v prodeji mnoho preparátů hubících spermie, jde celkem slušně na odbyt a ženy si tuto snadno dostupnou antikoncepci většinou chválí. Tabletu Patentex Ovalu je ovšem nutno zavádět do pochvy nejméně 10 minut před pohlavním stykem, aby se stačila dobře rozpustit a aby se 9-nonoxynol mohl na poševní sliznici dobře rozptýlit. Účinek trvá potom maximálně dvě hodiny. Pokud tedy za tuto dobu k očekávanému pohlavnímu styku nedojde, nebo se snad dokonce dá očekávat styk opakovaný, je nutno přidat další tabletu.

Zdroj: Antikoncepční želé


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Jana Fábryová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP