Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KONVIČKA NA VÝPLACH NOSU VINCENTKA

OBSAH

Příprava

Pro aplikaci gentamicinového výplachu budete potřebovat konvičku na výplach nosu. Jak taková konvička vypadá a kolik stojí, se můžete podívat tady: konvička na výplach nosu cena. Zároveň budete potřebovat destilovanou vodu, velkou lékařskou stříkačku k odměření roztoku.

Pokud z nějakého důvodu nemůžete dostat připravený roztok z lékárny, můžete si ho připravit z ampule pro injekční podání Gentamicinu. K tomu potřebujete jednu ampuli GENTAMICIN LEK (80 mg/2 ml), kterou vylijete do své vyplachovací konvičky. Konvičku pak naplňte 60 ml destilované vody a protřepejte.

Zdroj: Gentamicin do nosu

Diskuze

V diskuzi ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Fialová.

Trpím na "Zadní rýmu" snad odjakživa od podzimu do jara. Pravidelně chodím na prohlídky na ORL, beru Zulbex, Desloratadine Actavis a sprej Mometason furoát Cipla.
Přečetla jsem si o "Zadní rýmě" už toho dost, ale nedočetla jsem se nikde, že by v důsledku toho bylo i to, že postižený rýmu, kterou nevysmrká, tak ji rovnou polyká. Přes den to ještě jde, ale když večer ulehnu, tak je to jeden nekonečný proud, který přeruším akorát sprejem. Sice se potom vyspím, ale ráno mám v puse všechno suché jako na Sahaře (jazyk, patro, uvnitř krku), že nemohu ani polknout. Beru ho jen v nouzi (nevyspaná - unavená). Z napolikaného hlenu mne potom bolí žaludek a někdy ráno se musím vyzvracet (sám hlen). Hlava nebo v krku mne nebolí a ani jinak se necítím nemocná. Akorát mám nutkání pořád něco jist alespoň trochu, že mne méně bolí žaludek. Vcelku dobře a rychle zabírá uvařené teplé brambory jen tak bez ničeho.
Rýma se mi sama spustí akorát když brečím, krájím cibuli nebo v zimě když se slunce odráží v čerstvě napadaném sněhu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarmila.

Pani Aleno,

vyzkoušejte na zadní rýmu, výplach nosu konvičkou, kterou naplníte slanou vodou, vyplachovat se může každý den. Zakoupíte v lékárně a jistě Vám tam i poradí jak s konvičkou pracovat. Synovi velmi se zadní rýmou výplach nosu pomáhá.

Zdravím Jarmila

Zdroj: diskuze Zadní rýma

Gentamicin do nosu

Gentamicinový výplach dutin, známý také jako Wilsonův roztok, je speciální výplach, který se používá jako léčba sinusitidy. Obsahuje antibiotikum zvané Gentamicin a přimíchává se do normálního fyziologického roztoku. Gentamicin na výplach dutin je složený lék speciálně vyrobený lékárnou. To znamená, že se vyrábí pouze na objednávku a pouze v některých lékárnách. Většina specializovaných lékáren požaduje, abyste po předložení receptu počkali na přípravu alespoň 24 hodin. Dodržujte pokyny, které vám lékárna poskytne pro skladování léku a kontrolu dat expirace. Obvykle je tento výplach použitelný po dobu 14 dnů a je třeba jej uchovávat v chladničce.

Zdroj: Gentamicin do nosu

Diskuze

V diskuzi ZAHLENĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blažena Kepáková.

Dobrý den, už téměř rok trpím zahleněním, všechny klasické metody - napařování, proplachování a inhalace Vincentky jsem absolvovala, ale nic nezabírá. Slyšela jsem, že existuje "zadní rýma", nevím, zda by se v mém případě mohlo jednat o můj problém a jak se tohoto úporného pokašlávání a zahleňování zbavit. Děkuji za odpověď Blažena Kepáková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nada.

Nejlépe koupit si v lékárně konvičku na proplach ování nosních dutin.Všechno je v návodu nebo na ORL Vami poradit. Nalít do konvičky vincentku nechat odstát bublinky co vždycky jen spotřebujete na výplach nosu...Dělám výplach nosu každý den a nezahlenuji se.Můžete dle situace,alespoň vždycky tři dny po sobe určíte. Už to dělám dva roky.Zvyknete si,jako čištění zubů. Tak to zkuste.Po par dnech hlavně nevzdávat! !

Zdroj: diskuze Chlamydia pneumonie léčba

Postup

Jak mám použít Gentamicin do nosu?

Vyčistěte konvičku na výplach nosu před a po každém použití. Před každým opláchnutím zkontrolujte, zda je čistá. Chcete-li konvičku vyčistit, umyjte ji teplou mýdlovou vodou a nechte ji uschnout na vzduchu nebo postupujte podle pokynů k čištění dodaných výrobcem.

Odměřte množství roztoku Gentamicinu, které budete potřebovat. Obvyklá dávka je 50 mililitrů. Před použitím můžete roztok, který jste odměřili, nechat ohřát po dobu 30-45 minut při pokojové teplotě. Zbytek roztoku vždy uchovávejte v chladničce.

Nalijte roztok Gentamicinu do konvičky na vyplachování dutin a vypláchněte pravou nosní dírku polovinou lahvičky, poté levou zbylým množstvím. Vyplachujte obě nosní dírky roztokem Gentamicinu 2krát denně po dobu dvou týdnů, pokud váš lékař neurčil delší dobu.

Při výplachu dutin tímto roztokem můžete cítit mírné pálení nebo štípání. To by mělo zmizet po několika prvních použitích.

Zdroj: Gentamicin do nosu

Diskuze

V diskuzi PŘÍRODNÍ PROSTŘEDKY PROTI SUCHÉ SLIZNICI NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Dobrý den. Mám výbornou zkušenost s konvičkou na výplach nosu. Jedna odměrka soli nebo vincentky a je to. Je to moje každodennost, jako večerní i ranní hygiena. Myslím, že se to naučí i děti. Sprej Quixx mám po ruce.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přírodní prostředky proti suché sliznici nosu

Heřmánek na výplach oka

Díky svým vlastnostem, kdy se heřmánek užívá k podpůrné léčbě různých zánětů v těle, můžeme připravit heřmánkové obklady (výplach) i na zánět spojivek. Je ale nutné říci, že látky obsažené v heřmánku tyto problémy nejen zmírňují, ale i takové, které spojivky prokazatelně dráždí. Proto někteří lékaři heřmánek nedoporučují a nahrazují ho obkladem ze světlíku nebo borovou vodou.

Zdroj: Heřmánek

Poradna

V naší poradně s názvem PŘIROZENÉ ČIŠTĚNÍ UCPANÉHO NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MARIE JONÁŠOVÁ.

dobry den chtěla bych zeptat nam ucpani nos a po ranu vysmrkám takove strupi nos je dost bolestivy poradte co mam delat jak setoho zbavit jelikož je nos ucpani tak nem ani čich prosím poradte dekuji marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při takto ucpaném nose je dobré několikrát denně inhalovat páru z vroucí Vincentky. Vincentka obsahuje soli, které pomůžou obnovit přirozenou vrstvu na sliznici nosu. Na okamžitou úlevu od zacpaného nosu doporučuji Mukonasal Plus, který běžně koupíte v lékárně. Kdyby to nepomohlo, tak zajděte do ambulance ORL, tam vám nos vyšetří a rychle zjistí co vám je.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Přirozené čištění ucpaného nosu

Co znamená svědění nosu

Svědění nosu může být předzvěstí alergie, rýmy nebo zánětu. Svědění nosu mohou také vyvolat výkyvy počasí při přechodu ze zimy do tepla. Ve většině případů se jedná o překrvení nosní sliznice, která na tento stav u citlivých jedinců reaguje svěděním. Také může jít o počínající kožní defekt, jako je opar, ekzém, kopřivka nebo slabé poranění sliznice.

Zdroj: Svědění nosu a kolem nosu

Poradna

V naší poradně s názvem VINCENTKA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Václavková.

Dobrý den ráda bych zeptala zda mohu pít vincentku když beru varfarín děkuji vaclavkova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vincentka je pro Warfarin neškodná. Můžete pít bez obav.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vincentka a warfarin

Kapky do nosu pro psa

Kapky do nosu můžete podávat pouze po dohodě s veterinárním lékařem, abyste neponičili vašemu psovi nosní sliznici.

Zdroj: Rýma u psa

Poradna

V naší poradně s názvem RADY, JAK SE ZBAVIT SUCHÉ SLIZNICE NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slavomir.

Dobry večer...mam velmi suchy nos až do prasknuti a urobia sa chrasty až to boli. Beriem lieky na tlak, cholesterol(možno že to je od tabletiek). Neviem ako by som to vyliečil...dakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pokud s tím vážně chcete něco dělat, tak budete muset začít spolupracovat s lékařem z ORL. Tam získáte prohlídku z které se dá určit příčina a k tomu má lékař plnou paletu možností léčby. Z běžné dostupných prostředků by mohla pomoct Vincentka ve spreji k vidění zde www.lekarna.cz/amp/v… a potom nosní mast proti krustám k vidění zde www.lekarna.cz/amp/r…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu

Příčiny ucpaného nosu

Hlavní příčinou ucpaného nosu je velké nahromadění hlenu v nose. Nahromadění vzniká kvůli otoku sliznice, která se nachází v nose. K ucpání nosu může dojít v důsledku virové nebo bakteriální infekce nebo také v důsledku zánětu vedlejších nosních dutin. Dalšími příčinami ucpaného nosu jsou alergie na prach nebo pyl.

Zdroj: Babské rady na ucpaný nos

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ NOSU A KOLEM NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petrželka Stanislav.

Poslední dobou mě začalo svědit kolem nosu a uvnitř nosu.Mastičky nepomáhají ,ani lékařská vazelína.Prosím o Vaše zkušenosti.Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na svědění nosu použijte krém Myfungar, který aplikujte 2 krát denně asi tak sedm dní a mělo by to zmizet.

Zdroj: diskuze Svědění nosu a kolem nosu

Prevence zranění nosu

V první řadě prevence je přirozená opatrnost a vyhýbání se jakémukoliv nebezpečí, které by zapříčinilo porušení nosu. Pro sporty a povolání, kde hrozí nebezpečí poranění čelní plochy jsou určené chrániče. Ochrannými pomůckami se míní masky, helmy nebo chrániče nosu. Při častých poraněních nosu může dojít k poškození hluboké tkáně. Tato poškození vznikají nadměrným krvácením a nevyčištěním rány.

Zdroj: Zranění v nose

Diskuze

V diskuzi OTOK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

mám oteklý nárt a jsem 7 týdnů po výměně kolenního kloubu???Proč mi nárt otéká, děkuji za odpověď. .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vlastička.

Má někdo zkušenosti s otokem nosu,?

Zdroj: diskuze Otok

Alternativy k ušnímu fyziologickému roztoku

Místo výplachu uší, které vaše uši vystavuje riziku určitých komplikací, je zde několik alternativ, které je třeba zvážit.

Přírodní oleje

Používejte olivový olej, minerální olej nebo dětský olej jako alternativní prostředek pro výplach uší. Několik kapek oleje do postiženého ucha změkčí a odstraní ušní maz. Oleje nedráždí vaše uši.

Peroxid do ucha

Směs peroxidu vodíku, octa a lihu. Tato směs je účinná při změkčování ušního mazu a je bezpečná a účinná. Ale může vás to dráždit, pokud má váš bubínek nějaké problémy.

Zdroj: Jak se dělá výplach ucha doma

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ NOSU A KOLEM NOSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gizela.

dobry den mam svedeni kolem nosu obliceje brada celo ale nejvice me svedi kolem nosu mam stim jit k doktorovi dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezi běžné příčiny svědění kolem nosu patří alergie, infekce, respirační dráždivé látky, a vzácně i nádory. Prodiskutujte své příznaky se svým lékařem, pokud přetrvávají. Možná budete muset navštívit specialistu na kožní onemocnění, abyste zjistila základní příčinu vašeho svědění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění nosu a kolem nosu

Domácí kapky do nosu

Solný roztok na uvolnění nosu: Smíchejte dva decilitry vody se lžičkou mořské soli a tímto roztokem naplňte buď lahvičku nosních kapek, nebo si vodu aplikujte do nosu pomocí vatových tyčinek. Tato babská rada je velmi populární a nahrazuje i klasické kapky proti rýmě.

Kapky do nosu s antibiotiky: z volně prodejných přípravků bylo možno u infekční rhinitidy použít lokálně působící kapky do nosu s antibiotiky fusafungin, které byly dostupné bez předpisu ve formě inhalačního spreje, který se aplikoval současně do úst i do nosu. Přípravek se jmenoval Bioparox, ale jeho distribuce byla v ČR ukončena bez náhrady. Ostatní kapky do nosu s antibiotiky jsou k dostání pouze na lékařský předpis.

Zdroj: Babské rady na ucpaný nos

Příznaky poranění v nose

Zranění v nose mohou být při krvácení velmi bolestivá. Nos může být značně oteklý a červený. Záleží na velikosti poranění a na silném bobtnání zevní rány. Pozornost by měla být věnována i frakturám nosu. Zlomenina je zřejmá ze sklonu nosu. Zlomenina nosu může také potrhat obložení s následným překrvením nosní sliznice a vést ke ztrátě čichu.

Zdroj: Zranění v nose

Historie a původ

Olejový výplach úst je pradávná indická detoxikační metoda. V Indii se k výplachu používá hlavně sezamový olej. Novodobý název olejového výplachu „MLGÁNÍ" je spojován s 80. lety minulého století, kdy tento léčebný a očistný postup znovu připomněl MUDr. Fedor Karach. Výhodou zmiňované metody je její snadná aplikace a zařazení do našich každodenních rituálů. Zabere nám pouze několik minut denně (přibližně 12–18 s očistou jazyka) a její účinky jsou mnohdy neuvěřitelné. Kromě sezamového oleje můžete použít i olej olivový, slunečnicový anebo kokosový.

Zdroj: Olejový výplach úst

Jak se zbavit červeného nosu?

  • Při delším pobytu v prostředí s nízkou teplotou je důležité, aby byl nos pokryt, což zabrání změně průtoku krve.
  • Nepoužívat mýdla nebo jiné výrobky určené na obličej, zejména se nedoporučují výrobky z velmi pevných materiálů, které mohou dráždit pokožku.
  • Vhodné je vyvarovat se sprchování velmi teplou vodou, protože to způsobuje změny toku krve.
  • Doporučuje se používání pleťových vod bez alkoholu a také opalovacích krémů, které zabraňují spálení nosu.
  • Zarudnutí nosu pomáhá snížit led, studené obklady nebo studená voda.

Zdroj: Babské rady na červený nos

Rizika výplachu uší

Nevystavujte se výplachům uší, ať už doma nebo v ordinaci lékaře, pokud máte infekci ve zvukovodu. Ačkoliv je tato procedura relativně bezpečná, mohla by vás vystavit problémům, jako jsou:

  • Perforovaný ušní bubínek.
    Výplach ucha bude někdy tlačit na maz, takže bude více zhutněný. To ztíží jeho odstranění při tlaku na bubínek. Zvýšený tlak může perforovat bubínek nebo způsobit jeho prasknutí.
  • Ušní infekce.
    Jednou z běžných infekcí uší je otitis externa. Zánět může být způsoben infekcí a může být bolestivý. Zánět středního ucha je další potenciální komplikací postihující střední ucho. Ušní infekce jsou běžné důsledky výplachů uší.
  • Vertigo.
    Toto je dočasný stav. Jde o pocit, že se místnost kolem vás točí.
  • Hluchota.
    Může být trvalá nebo dočasná.

Zdroj: Jak se dělá výplach ucha doma

Výplach ucha slanou vodou

Slaný ušní roztok se používá k provedení postupu známého jako výplach uší. Sůl ve vodě účinně rozkládá ušní maz a snadno jej odstraňuje. Můžete si koupit vyplachovací sadu, která je kombinací vody a fyziologického roztoku, nebo si solný roztok vyrobit doma. Proceduru začněte zahřátím vody přibližně na teplotu vašeho těla. Použití studené vody způsobí závratě, zatímco použití příliš horké vody vám popálí uši.

Jak se dělá roztok doma

Rozpusťte půl lžičky soli ve 120 ml teplé vody. Namočte bavlněný tampón do vody a nakloňte hlavu na jednu stranu. Stiskem nasyceného vatového tamponu nakapejte fyziologický roztok do ucha. Nechte v něm vodu několik minut odstát, aby se maz rozpustil. Nakloňte hlavu opačným směrem, abyste vodu vypustili. Opakujte postup pro druhé ucho. Alternativně můžete použít stříkačku k vystříknutí slané vody do zvukovodu. ‌

Vyhněte se používání ušních fyziologických roztoků doma výše uvedeným způsobem, pokud máte:

  • Drenážní trubičku v ušním bubínku;
  • Oslabený imunitní systém;
  • Ekzém v blízkosti ucha;
  • Diabetes;
  • Otvory v ušním bubínku.

Zdroj: Jak se dělá výplach ucha doma

Příčiny suchého nosu nebo nosních dírek

Na vnitřní straně nosu je sliznice produkující slabý hlen. Jedná se o materiál, který udržuje nos vlhký. Tento hlen je užitečný pro zachycení prachu, pylu, bakterií a virů ze vzduchu, který dýcháme. Z některých důvodů může sliznice vyschnout a nedochází k přirozené produkci hlenu, což následně vede k suché sliznici nosu. Faktory způsobující suchý nos jsou uvedeny níže.

  • Suché a teplé prostředí.
  • Některé léky, jako jsou například antihistaminika, která jsou obsažena v nosních sprejích.
  • Některé nemoci.
  • Menopauza.
  • Vysoký krevní tlak.
  • Rýma a jiné infekce horních cest dýchacích.
  • Nedostatečná konzumace vody, která vede k dehydrataci a přispívá právě k vyschnutí sliznice.

Zdroj: Rady, jak se zbavit suché sliznice nosu


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Romana Šebková

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP