Zajímáte se o téma KONZUMACE? Tak právě pro vás je určen tento článek. Vysoká hladina kyseliny močové v krevním oběhu může způsobit onemocnění zvané dna. Abyste předešli tomuto stavu, je důležité upravit stravovací návyky. Zdravá výživa a správné léky pomohou udržet kyselinu močovou ve správných mezích. Níže najdete některé potraviny, které byste měli přidat do své stravy, aby se kyselina močová udržela na normální hladině.
Seznam potravin
Jablka
Jablka určitě zařaďte do svého jídelníčku, neboť obsahují kyselinou jablečnou, která neutralizuje kyselinu močovou v krevním oběhu. Konzumace jablek poskytuje i úlevu pacientům, kteří již trpí vysokou hladinou kyseliny močové.
Jablečný ocet
Příjem jablečného octa je také prospěšný pro jedince trpící vysokou hladinou kyseliny močové. Můžete si dát 3 čajové lžičky octa na 1 sklenici vody a tuto směs pít 2–3x denně.
Šťáva z francouzských fazolí
Pití extrahované šťávy z francouzských fazolí je efektivním domácím lékem na léčbu dny. Tuto šťávu můžete konzumovat dvakrát denně, zabráníte tak tvorbě nadměrného množství kyseliny močové v krvi.
Voda
Další důvod, proč pít čistou vodu po celý den, je ten, že voda napomáhá vyplavovat toxiny z těla včetně vysokých hladin kyseliny močové. Doporučuje se denně vypít alespoň 8–9 sklenic vody.
Třešně
Třešně obsahují protizánětlivé látky označované jako antokyany, ty pomáhají nejen snižovat hladinu kyseliny močové, ale také brání krystalizaci této kyseliny a jejímu ukládání do kloubů. Třešně byste měli konzumovat i proto, že tyto plody neutralizují kyselinu močovou a pomáhají při prevenci zánětu a proti bolesti.
Bobuloviny
Konzumujte bobuloviny, zejména jahody a borůvky – mají protizánětlivé vlastnosti a při pravidelné konzumaci korigují vysokou hladinu kyseliny močové v krvi.
Čerstvé zeleninové šťávy
Zkombinujte mrkvovou šťávu se šťávou z okurky – vyrobíte si účinný prostředek na léčbu vysoké hladiny kyseliny močové v krvi.
Nízkotučné mléčné výrobky
Dalším způsobem, jak omezit tvorbu kyseliny močové, je konzumace nízkotučných mléčných výrobků. Zařaďte do jídelníčku mléčné výrobky s nízkým obsahem tuku, zabráníte tak vzniku vysokých hladin kyseliny močové v krvi.
Limetka
Limetková šťáva obsahuje kyselinu citronovou, což je v podstatě rozpouštědlo kyseliny močové. Přidávejte si tedy limetkovou šťávu do denní stravy. Vytlačte limetkovou šťávu z poloviny plodu do pohárku s vodou a konzumujte ji takto každý den.
Vitamin C v potravinách
Konzumace potravin obohacených o vitamin C představuje další způsob, jak udržet hladinu kyseliny močové v normě. Potraviny obsahující velké množství vitaminu C rozkládají kyselinu močovou a vylučují ji z těla. Zahrňte tedy do své stravy kiwi, pomeranč, citron, rajčata a podobnou zeleninu.
Olivový olej
Připravujte potraviny společně s olivovým olejem lisovaným za studena. Obsahuje antioxidanty a má protizánětlivé vlastnosti.
Celerová semena
Jedním z nejoblíbenějších domácích léků na léčbu vysoké hladiny kyseliny močové je konzumace semen celeru.
Pinto fazole
Fazole pinto jsou nabité látkou, která pomáhá přirozeně snižovat ky
V naší poradně s názvem JAKÁ JE DENNÍ DÁVKA VITAMÍNU K PŘI VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamberská M..
Prosím jaká je možná denní dávka vitamínu K při užívání warfarinu_?
Děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
V případě léčby Warfarinem je adekvátní příjem vitaminu K pro dospělé muže 120 mikrogramů a pro dospělé ženy 90 mcg. Po celou dobu léčby je třeba udržovat příjem vitamínu K na stejné úrovni. Konzumace malého množství potravin, které jsou bohaté na vitamín K, by neměla způsobovat problém. Vyvarujte se konzumace velkého množství těchto potravin:
Některé nápoje mohou zvýšit účinek Warfarinu, což vede k problémům s krvácením. Vyvarujte se nebo konzumujte jen malé množství těchto nápojů při užívání warfarinu:
Brokolice je vynikajícím prostředkem v případě rakoviny slinivky břišní. Konzumace brokolice se totiž ukázala jako velmi účinná, protože některé fytochemikálie v ní obsažené mohou pomoci v boji proti rakovinným buňkám. Zároveň působí jako antioxidanty, což má za následek detoxikaci krve.
Hrozny jsou považovány za další důležitý prostředek v případě karcinomu pankreatu. Hrozny mohou pomoci při snižování produkce estrogenu, a proto mohou být užitečné při léčbě choroby, jako je rakovina plic, stejně jako při léčbě rakoviny slinivky břišní. Nejlepší jsou červené hrozny.
Ženšen je rovněž cenný při léčbě rakoviny slinivky břišní. Zároveň je velmi účinný při zvyšování odolnosti vůči cizím částicím.
Myrha je další domácí lék, který může být použit následně spolu s chemoterapií a radioterapií v případě rakoviny slinivky břišní. Díky svým protizánětlivým a antibakteriálním vlastnostem může pomoci při léčbě rakoviny prsu, slinivky břišní, stejně jako rakoviny prostaty.
Doporučuje se i pití zelených čajů.
Aloe vera je také prospěšná při léčbě rakoviny, a to zejména rakoviny prostaty a pankreatu. Konzumace čerstvě extrahovaného gelu aloe vera jednou denně může být užitečnou prevencí právě před těmito nemocemi.
Vhodné je pití čerstvé ovocné nebo zeleninové šťávy. Pacientům s rakovinou by měla být poskytnuta šťáva z čerstvých jablek, třešní, manga a podobně. Tyto šťávy jsou užitečné při zvyšování imunity pacientů.
Při léčbě rakoviny slinivky břišní je důležitý lykopen. Potravinami bohatými na lykopen jsou melouny, meruňky, guava a mnoho dalších. Konzumace těchto plodů představuje efektivní způsob, jak vyléčit rakovinu žaludku a slinivky břišní.
Osvědčila se i sója. Konzumace sójových či fazolových výhonků nebo vařených sojových bobů spolu s každodenní stravou pomáhá při léčbě slinivky břišní stejně jako při rakovině prsu. Sója obsahuje také enzymy, které napomáhají při prevenci rakoviny.
Vynikající je také listová zelenina. Pomáhá při snižování rakovinných buněk. Její konzumace nejen zlepšuje náš imunitní systém, ale i odstraňuje toxiny z těla.
V naší poradně s názvem ZRYCHLENÝ TEP V KLIDOVÉM REŽIMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.
tep v klidu 135, tlak je normální, 124/80
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zrychlený tep v klidu v hodnotách nad 100 je stav nazývající se tachykardie. Tachykardie může být nebezpečná v závislosti na její základní příčině a na tom, jak silně musí srdce pracovat. Někteří lidé s tachykardií nemusí mít žádné příznaky ani komplikace. Tachykardie však výrazně zvyšuje riziko mrtvice, náhlé srdeční zástavy a smrti. Proto, pokud jste tuto hodnotu naměřila prvně a i opakovaná měření ji potvrdila, tak byste měla neprodleně kontaktovat svého lékaře a nebo zavolat rychlou záchrannou pomoc na čísle 112.
První pomoc
Sama si urgentně můžete pomoci manévry stimulujícími bludný nerv:
- zhluboka se nadechněte, zadržte dech a současně tlačte, jakoby jste se chtěla nuceně vykakat po dobu 10 vteřin a pak zprudka vydechněte;
- vynucený kašel;
- ponoření obličeje do misky s ledovou vodou;
LÉKY
Pokud máte od lékaře předepsané léky k regulaci srdeční frekvence nebo obnovení normálního srdečního rytmu, tak je použijte.
Příčiny tachykardie
Tachykardie je obecně způsobena přerušením elektrických impulsů, které řídí srdeční činnost - rychlost, jakou srdce pumpuje. Možnými příčinami jsou následující situace, podmínky a nemoci:
- reakce na určité léky;
- vrozené abnormality srdce;
- přílišná konzumace alkoholu;
- konzumace kokainu a některých dalších rekreačních drog;
- nerovnováha elektrolytů;
- srdeční onemocnění, které má za následek špatné zásobování krví a poškození srdečních tkání, včetně ischemické choroby srdeční, srdeční chlopně, srdečního selhání, srdečního svalu, nádorů nebo infekcí;
- hypertenze;
- hyperaktivní štítná žláza;
- kouření;
- některé plicní nemoci;
Někdy se nepodaří zjistit přesnou příčinu tachykardie.
Vědci nezjistili, že by konzumace červeného masa prospěla, jen se zdá, že jeho konzumace neovlivňuje riziko rozvoje srdečních chorob nebo cukrovky.[1] Jiný výzkum naznačil, že častá konzumace červeného masa zvyšuje pravděpodobnost vzniku rakoviny tlustého střeva a dalších druhů rakoviny, což vědci z Harvardu nezkoumali.
Tyto výsledky neznamenají, že byste měli povolit uzdu své masožravé chuti. Nejlepšími zdroji bílkovin jsou stále ryby, fazole, ořechy a drůbež. Zjištění však naznačují, že konzumace červeného masa několikrát týdně může být součástí zdravé stravy a nemusíte se cítit provinile, když vaříte steak nebo si objednáváte jehněčí kotletu.
Každodenní konzumace zpracovaného masa (uzeniny, uzené maso) zvyšuje šance na rozvoj srdečních chorob a cukrovky. Jedna porce zpracovaného masa týdně – slanina s nedělními ranními vejci nebo feferonková pizza v sobotu večer – spadá do kategorie „s mírou“. Ale pokud si to dáváte častěji, nebude to dobré pro vaše srdce.
V naší poradně s názvem ZJIŠTĚNO ZVÝŠENÉ PSA CO DÁL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Petr.
nevíte co pomůže snížit PSA ? dík za zprávu, a proč to neřeší onkologie ?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
PSA indikuje nádor prostaty. PSA v malé míře produkuje i zdravá tkáň prostaty, takže je-li PSA zvýšen jen málo, tak ne vždy to znamená, že jde o rakovinu prostaty. PSA jde snížit určitými potravinami a režimovými opatřeními.
1. Rajčata - obsahují lykopen. Vědecký výzkum prokázal, že konzumace lykopenu snižuje riziko rozvoje rakoviny prostaty u mužů s rodinnou anamnézou nemoci. V poslední době vědci našli důkaz, že konzumace většího množství lykopenu může také snížit hladiny PSA. Vařená rajčata dodají více lykopenu než ta syrová.
2. Vitamín D snižuje hladinu PSA.
3. Sója - obsahuje isoflavony, které zpomalují průběh rakoviny. Pití sójového mléka je optimální.
4. Zelený čaj - výzkum zjistil že živiny v zeleném čaji byly schopny chránit před rakovinou prostaty a snížit hladiny PSA.
Pro nejúčinnější hubnutí se doporučuje konzumace grepu alespoň třikrát denně ideálně před jídlem, vždy jen pár měsíčků. Grapefruit funguje totiž jako spalovač tuků. Podporuje látkovou přeměnu cukrů a tělo je pak neukládá do tuků. Konzumace grepu má také vliv na snížení chuti na sladké. Jeho nahořklá chuť c zlepšuje trávení a dokáže "přesvědčit" žaludek, že nemá chuť na sladké. Grep navíc také snižuje obsah cukru v krvi. Grep je i vhodný na léčbu zánětů, vyrážek, akné, oparů, lupének.
Stejně jak grep, je pro hubnutí prospěšné i domácí kysané zelí, které urychluje metabolismus a zároveň pomáhá pročišťovat střeva. Kysané zelí podporuje i množení bakteriích nutných nejen k urychlení trávení ale i k odvádění škodlivých látek z těla. Další výhodou kysaného zelí je, že má jen 17 kalorií na 100 g, k tomu neobsahuje žádný tuk. Kysané zelí zvyšuje i odolnost organismu a jeho obranyschopnost. Kysané zelí navíc obsahuje hodně vlákniny, která napomáhá k pročišťování těla. Kysané zelí je vhodné i proto, že dobře člověka zasytí a zároveň odbourává cholesterol.
Další vhodnou potravinou pro hubnutí je i chilli, to by totiž mělo "rozproudit" metabolismus a přimět ho k rychlejšímu spalování přijatých kalorií. Chilli je prý vhodné hlavně pro spalování tuků v oblasti boků a břicha. U chilli je ale potřeba dát si pozor, aby se to nepřehnalo s jeho množstvím. Kromě chilli je možné konzumovat feferonky i papriky, všechny tyto potraviny obsahují totiž kapsaicin, který napomáhá spalování tuků.
K zatočení s obezitou se doporučuje také konzumace jablečného octu. Kyselina octová podporuje spalování tuků a povzbuzuje metabolismus. Doporučuje se vypít lžíci jablečného octu buď hned po ránu, anebo před každým jídlem, aby se snížilo množství tuku v těle. Jablečný ocet by měl také zlepšovat trávení, navozovat pocit sytosti a zbavovat člověka chuti na sladké. Je potřeba si ale dát pozor na dlouhodobé užívání, v takovém případě totiž hrozí zažívací potíže a problémy se zubní sklovinou a se sliznicí žaludku. Navíc jeho konzumace není vhodná pro každého, rozhodně by ho k hubnutí neměly užívat těhotné a kojící ženy, osoby s žaludečními problémy, žaludečními vředy a s pálením záhy.
Další doporučovanou potravinou, spíše tedy nápojem je modrozelený čaj Maté. Tento čaj obsahuje velké množství kofeinu. Z čaje se doporučuje udělat tinkturu, která nabudí organismus a zbaví člověka pocitu hladu. K tinktuře je potřeba 1 lžíce sypaného čaje a 2 dl 60 % lihu (vše se nechá 14 dní louhovat). Tinktura se užívá 3 x denně 10 kapek asi 3 týdny.
V naší poradně s názvem LÉK XARELTO 20 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Neubauer.
Můžu čokoládu když užívám lék xarelto.dekuji Neubauer
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Existuje zde interakce mezi kakaovým práškem a lékem Xarelto. Tato interakce jídlo-lék může potenciálně vést ke zvýšenému riziku významného krvácení.
Krátké vysvětlení je, že bylo prokázáno, že konzumace kakaa inhibuje adhezi, agregaci a aktivitu krevních destiček. Tento efekt je u kakaa tak silný, že je srovnatelný s efektem léku Aspirin, jak se můžete dočíst v této studii: https://pubmed.ncbi.nlm.nih… Konzumace kakaa může vést u některých pacientů léčených antikoagulanty ke zvýšenému riziku krvácení.
Antikoagulační léky se často používají k prevenci srážení krve proto, že také inhibují aktivitu krevních destiček, adhezi a jejich agregaci. Xarelto je v tomto ohledu jiné, protože rivaroxaban (účinná látka Xarelta) je inhibitor faktoru Xa, důležitého proteinu, který zabraňuje tvorbě trombinu a trombu s minimálními účinky na funkci krevních destiček. Přímá interakce kakaa a Xarelta tedy není možná. Nebezpečí zůstává v efektu kakaa, že působí jako přírodní antikoagulant. Pro dosažení tohoto efektu je ale nutné kakaový prášek užívat pravidelně, dlouhodobě a v relativně velkých dávkách.
Ptáte-li se na čokoládu, tak si ji můžete s klidem dát, i když užíváte lék Xarelto. Proč? Protože je pro vás určitě důležité zůstat dlouho zdravý a nebudete riskovat obezitu, aterosklerózu nebo diabetes, jenž jsou následky přejídání se čokoládou. Když budete konzumovat čokoládu střídmě jako pamlsek, tak budete mít příjem kakaa tak nízký, že to vůbec nenaruší vaši koagulační léčbu. Rovněž je třeba vědět, že mnohé čokolády kakaový prášek vůbec neobsahují. Například oblíbená čokoláda Milka ho má v sobě jen 30%.
Hladiny vápníku v tofu se liší, proto zkontrolujte štítky a hledejte produkt, který má „kalciovou sadu“ – to znamená, že do produktu byl přidán chlorid vápenatý (E509) nebo síran vápenatý (E516).
10 zdravotních výhod tofu
Zdroj „kompletních“ rostlinných bílkovin. Sója, včetně tofu, je užitečným zdrojem rostlinných bílkovin , poskytuje všech devět esenciálních aminokyselin, které potřebujeme pro růst, obnovu a funkce, jako je imunita. Stravitelnost proteinu v sóji je velmi dobrá, přičemž některé studie naznačují, že může být dokonce srovnatelná s živočišnými proteiny.
Zdroj ochranných rostlinných látek. Sojové produkty, a především tofu, obsahují přírodní rostlinné sloučeniny zvané isoflavony; ty jsou ochranné a jako takové pomáhají minimalizovat poškození známé jako oxidační stres. Právě toto poškození se podílí jak na stárnutí, tak na vzniku řady chronických onemocnění. Sójové boby obsahují také další aktivní rostlinné sloučeniny, jako jsou saponiny.
Je bohaté na živiny, dodává relativně více živin než kalorií. Tofu je bohaté na živiny – to znamená, že poskytuje mnoho živin, v užitečném množství vzhledem k množství energie (kalorií), které poskytuje.
Může zmírnit perimenopauzální symptomy. Isoflavony jsou také často popisovány jako fytoestrogeny; to znamená, že napodobují slabou formu ženského hormonu estrogenu v těle a některé ženy zjišťují, že jim pomáhá s perimenopauzálními příznaky, jako je špatná nálada a návaly horka. Genetika, vaše střevní mikroflóra a faktory životního prostředí hrají obrovskou roli v tom, jak naše těla reagují na určité potraviny, takže zatím nelze říci, zda je strava bohatá na fytoestrogenní potraviny prospěšná pro všechny ženy.
Může podporovat zdraví srdce. Pravidelná konzumace luštěnin, včetně sóji, je spojena s nižším rizikem srdečních onemocnění; Předpokládá se, že je to proto, že jsou bohatým zdrojem fytochemikálií a také vlákniny.
Může pomoci snížit cholesterol. Pravidelná konzumace potravin bohatých na isoflavony, jako je tofu, je spojována se sníženou hladinou cholesterolu. Studie [3] naznačují, že konzumací tofu se dosáhne snížení lipoproteinu s nízkou hustotou (LDL), typu často označovaného jako „špatný“ cholesterol, a také celkového cholesterolu.
Může podporovat snížení krevního cukru. Jedna studie [4] na ženách po menopauze, které konzumovaly 100 mg sójových isoflavonů každý den, zaznamenala snížení hladiny cukru v&nb
V naší poradně s názvem KLYSTÝR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir Ožvalda.
Dobrý den
Zaujal ma váš článok ohľadom klyzmy.Robím to už dlhé roky a musim povedať že je to naozaj balzam.Lekári to väčšinou zneuznávajú kvoli narušeniu mikr.flory v črevách.Ja si nekupujem žiadne probio.ale dam si čerstvu moju domacu kvasenu kapustu,kde je to,čo črevo potrebuje.Rád by som sa len spýtal,čo je vhodné dat do vody.Ja si robím aj tri očistne a potom robim jeden liečivý.Hermanček,repík atd.Niekde píšu aj sol,alebo sodu bic.Aešte prosím vás,píše sa o pridavaní kávy do klystýru,aky je na to váš názor.
Dakujem pekne za odpoved
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bylinné klystýry poskytují řadu zdravotních výhod. Nejsou jen pro prosté pročištění tlustého střeva. Jsou velmi účinné při domácí samoléčbě. Různé byliny obsahují různé účinné látky, které se po vstřebání tělem dostávají střevními stěnami až do krevního řečiště. Orální konzumace bylin poskytuje menší přínosy, protože některé z účinných látek jsou již zničeny nebo změněny žaludečními šťávami ještě předtím, než se vůbec vstřebají do těla.
Ideální je v sobě udržet bylinný klystýr alespoň 15 minut a až 45 minut. Čím déle držíte bylinný klystýr, tím více umožníte lepší absorpci jeho účinných látek.
Do vaší sbírky ingrediencí pro přípravu klystýru bych ještě přidal česnek. Česnek je velmi silné antibiotikum a protiplísňová bylina. Při užití jako klystýr se osvědčil při odstraňování střevních červů a parazitů. Hladiny kvasinek Candida v tlustém střevě mohou být tímto klystýrem rovněž sníženy.
Škodlivé bakterie v tlustém střevě způsobují průjem a různé příznaky střevních problémů. S česnekovým bylinným klystýrem lze tyto problémy vyléčit během několika hodin.
Silnou látkou, která stojí za léčivými vlastnostmi česneku, je Allicin. Česnek je nutné rozdrtit, aby se tato látka uvolnila. Hladinu Allicinu můžete zvýšit tím, že necháte česnek uležet asi 15 minut až hodinu a půl.
Použití česneku prostřednictvím klystýru je silnější ve srovnání s konzumací česneku orálně. Když se česnek dostane do trávicího systému, prochází četnými chemickými změnami. Výsledkem je, že většina alicinu je rozložena na různé složky ještě předtím, než vůbec vstoupí do střev.
Recept na bylinný klystýr s použitím česneku:
Ingredience:
- 3 stroužky česneku
- 2 litry filtrované vody
Návod:
Rozmačkejte stroužky česneku. Nechte působit asi 15 minut. Ve velké misce rozmíchejte česnek do vody a nechte ho uležet alespoň 3 hodiny (lepší je nechat přes noc pro zvýšení hladiny alicinu). Roztok přeceďte. V případě potřeby zahřejte na teplotu těla. Pro dosažení nejlepších výsledků udržte česnekový klystýr alespoň 15 minut nebo až 45 minut.
Důležitá upozornění:
- Česnekový klystýr může vyvolat náhlou defekaci u osob se závažnou infekcí parazity nebo kandidou. Abyste tomu zabránili, použijte nejprve roztok s pouze jedním stroužkem česneku a poté každý den přidejte jeden stroužek česneku navíc. Nikdy nepoužívejte čtyři stroužky česneku nebo více v jednom roztoku.
- Při použití klystýru ze syrového česneku je normální cítit mírné pálení kolem konečníku. Silnější roztok však může způsobit podráždění. Abyste tomu zabránili, použijte nejprve zředěný roztok.
- Vzhledem k tomu, že česnek je silné a přírodní antibiotikum, může také odstranit některé prospěšné bakterie ve střevech, pokud jej pravidelně používáte v klystýru. Aby se tomu zabránilo, může vám pomoci zvýšená konzumace perorálních probiotik a fermentovaných potravin, jako je právě kysané zelí, o kterém se zmiňujete.
Čerstvá jablečná šťáva je jedním z nejlepších domácích léků na pročištění tlustého střeva. Pravidelná konzumace jablečné šťávy povzbuzuje pohyb střev, odbourává toxiny a zlepšuje zdraví jater.
Citronová šťáva
Citrony mají antioxidační vlastnosti a vysoký obsah vitamínu C, který je velmi účinný na trávicí systém.
Voda
Pro pročištění tlustého střeva je nejlepší konzumace čisté vody. Důležité je vypít alespoň deset až dvanáct sklenic vody za den. Pravidelná konzumace vody dodává tělu tekutiny a odplavuje škodlivé toxiny a další odpad z těla.
Jogurt
Konzumace čerstvého jogurtu udržuje zdravé tlusté střevo. Jogurt dodává tělu probiotické bakterie a zbavuje tělo špatných bakterií. Zároveň obsahuje dostatečné množství vápníku.
Aloe vera
Aloe vera je známo pro své detoxikační schopnosti a působí i jako projímadlo, proto je považováno za efektivní prostředek pro očistu střev.
Zázvor
Zázvor může přispět ke snížení nadýmání, stimuluje funkci tlustého střeva.
V naší poradně s názvem KONZUMACE MISO PASTY PŘI ZVÝŠENÉ KYSELINĚ MOČOVÉ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.
Dobrý den,
ráda bych věděla,jestli je vhodná konzumace miso pasty při zvýšené kyselině močové.Zvýšeni je patrně v důsledku oslabené funkce ledvin.Hodnoty 388.
Děkuji za odpověd a přeji pěkný den.
Ivana
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Miso je pasta ze sóji, používaná v japonské kuchyni jako ochucovadlo. Vyrábí se ze sójových bobů, které se uvaří, smíchají s mořskou solí, naočkují se kulturou houby kódži a nechají se několik měsíců až let pomalu kvasit. Existují dva druhy pasty miso: červená a bílá. Z pohledu diety při kyselině močové je miso pasta celkem vhodná potravina a může se konzumovat i při dně. Co se týče obsahu purinů, tak o malinko horší je ta červená pasta, která ale i tak patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. Puriny jsou látky, které zvyšují množství kyseliny močové v krvi. Bílá pasta miso je na tom trochu lépe a řadíme ji k potravinám s velmi nízkým obsahem purinů. Konkrétní hodnoty obsahu purinů v pastě miso jsou:
- bílá 48,8 mg purinů na 100 gramů pasty
- červená 63,5 mg purinů na 100 gramů pasty
Pro srovnání například 100 gramů listu špenátu obsahuje 51,4 mg purinů, 100 gramů brokolice obsahuje 70 mg purinů a 100 gramů petržele obsahuje 288,9 mg purinů. Oproti tomu 100 gramů kuřecích prsou obsahuje 141,2 mg purinů, ale 100 gramů hovězí svíčkové jen 98,4 mg purinů.
Výsledky vlivů sóji na zdraví se značně liší, jako pravděpodobný důvod těchto rozdílných závěrů se jeví právě množství a forma konzumované sóji v Asii a v západních zemích. Výzkumy stále probíhají a uvidíme, jaké výsledky přinesou. Nicméně dosud nebyla prokázána bezpečnost dlouhodobé a poměrně vysoké konzumace sójových bobů a nefermentovaných sójových výrobků. V Asii je sice poměrně nízký výskyt osteoporózy, ale zatím nebylo dostatečně prokázáno, že by tak bylo vlivem konzumace sóji, v západních zemích se vliv konzumace sóji na snížení rizika osteoporózy neprokázal. Fytoestrogeny obsažené v sóje mohou negativně ovlivňovat menstruační cyklus žen, hladiny hormonů u mužů, u dětí krmených sójovým umělým mlékem mohou narušovat budoucí plodnost. Konzumace sóji nemá prokazatelný vliv na projevy menopauzy u žen. U asijských žen byl v některých studiích prokázán slabý ochranný účinek proti rakovině prsu, u žen ze západních zemí tento vliv prokázán nebyl, v některých případech naopak došlo ke zvýšení rizika rakoviny prsu.
Ve svém příspěvku VODOVÉ PUCHÝŘKY NA CHODIDLECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JK.
Dobrý den,
vodové puchýřky bývají často diagnostikované jako druh lupénky v důsledku jejich časté recidivy. Příčin může být mnoho, např. i příležitosná konzumace alkoholu, příliš tučná, mastná, slaná či kořeněná jídla, mnoho sacharidů, ale i podráždění pokožky (nadměrné vysušení). Může však jít také o konzumaci potravin např. jablka, rajčata, okurky .... , které rovněž mohou zpouštět projev onemocnění. Významnou roli tu hrají orgány trávicího systému (mj. játra) a orgány vylučovací (ledviny). Při podráždění se na pár dnů objeví drobné puchýřky na chodilech anebo na dlaních a po nasazení "diety" opět mizí. Výborným pomocníkem při vážnějších stavech je odvar z měsíčku lékařského. Stačí zhruba na 30 minut ponořit nohy do odvaru a puchýřky se vstřebají, kůže nesvědí a celkově je ozdravena. Na noc se aplikuje sádlo s obsahem extraktu z měsíčku.
Samotný problem, jak již bylo uvedeno výše, tkví ve funkci jater a ledvin. Pomůže zvýšený pitný režim (čistá voda, nikoli minerálky), dále bylinkové čaje (kopřiva, máta, měsíček, heřmánek). K podpoře funkce jater však výborně poslouží aloe vera (nejlépe Activ aloe - ve dnech problému zvyšte dávku na 25 - 50 ml denně), případně chlorella anebo mladý ječmen. Dobře působí také doplněk stravy - lněný olej, olej z pupalky dvouleté anebo brutnákový olej, který je dražší, ale také vzácnější na důležité látky. Onemocnění nelze vyléčit, ale je možné kontrolovat recidivu a zmírňovat příznaky.
hezky den, Jk
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.
Dobrý den,
také mám tento problém, ale byla doba kdy se mi rozlezly i po rukách, většinou mezi prsty a na konečcích prstů kolem nehtového lůžka... pitný režim dodržuji a jím spíše zeleninu a ovoce, klasické sádlo jsem již zkoušela a nic moc nepomohlo...
Puchýřky se vždy vrátí v létě kdy chodím v sandálech a nohy prakticky pořád větrají... žádné ponožky... mořský písek taky nezabral... měsíček lékařský trochu... Nevím si s tím rady.. večer po koupeli je vždy namažu lékařskou vazelínou ale nad ránem bych se uškrábala... zkoušela jsem různé krémy ale vazelina pomáhá nejvíce...
Které potraviny pomáhají snížit podíl kyseliny močové v krvi
Třešně
Výhodou třešní je, že mají protizánětlivé látky (antokyany), které také snižují hladinu kyseliny močové. Látky v třešních zabraňují krystalizaci této kyseliny a jejímu následnému ukládání do kloubů. Třešně je dobré jíst i jako prevenci proti zánětům a bolesti.
Jablka
Jablka obsahují kyselinu jablečnou, která neutralizuje kyselinu močovou v krvi.
Jablečný ocet
Stejně tak je vhodné užívat i jablečný ocet. Doporučuje se třeba přidat 3 čajové lžičky jablečného octa na 1 sklenici vody. Tento "nápoj" pít pak 2 - 3x denně.
Banány
Banány obsahují nejen velké množství vlákniny a antioxidantů. Jsou v něm látky, které regulují i hladinu cukru v krvi, pomáhají při hubnutí, zlepšují zdraví trávicího traktu i srdce, atd. v neposlední řadě zlepšují i zdraví ledvin. A zdravé ledviny se dokážou lépe vypořádat s puriny a kyselinou močovou.
Jahody a borůvky
Protizánětlivé vlastnosti bobulí jako jsou právě jahody a borůvky mají také pozitivní vliv na snižování hladiny kyseliny močové v krvi.
Zelenina
Hladinu kyseliny močové v krvi ovlivňuje také konzumace rajčat, okurek či brokolice. Všeobecně se doporučuje si některou tuto zeleninu dát ještě před konzumací jídla, látky obsažené v této zelenině totiž brání zvýšené tvorbě této kyseliny.
Semena celeru
Stejně tak konzumace těchto semen slouží jako prevence i léčba vysoké hladiny kyseliny močové v těle.
Fazole pinto
Tento druh fazolí obsahuje vysokou dávku kyseliny listové, která přirozeně a účinně snižuje množství kyseliny močové. Podobně působí ale i slunečnicová semínka a čočka.
Oleje
Na snížení kyseliny močové v krvi se doporučuje také využívat při vaření olivový olej lisovaný za studena. Jeho výhodou je, že obsahuje antioxidanty a má protizánětlivé vlastnosti.
Voda
Dostatečná konzumace vody (ne slazených nápojů!) napomáhá vyplavování toxinů a tedy i kyseliny močové z těla.
Zelený čaj
Každodenní konzumace zeleného čaje pomáhá léčit vysokou hladinu kyseliny močové v krvi. Zelený čaj pomáhá při léčbě hyperurikémie, i vysoké hladiny kyseliny močové. Jeho pití zároveň snižuje riziko vzniku dny.
Vápník a vitamín C
Potraviny obsahující vitamín C pomáhají udržovat hladinu kyseliny močové, protože kyselina citrónová tuto kyselinu rozpouští a následně ji pomáhá vyplavit z těla. Vhodné jsou různé druhy ovoce a některé zeleniny jako kiwi, guava, pomeranč, citrón, rajčata a zelená listová zelenina.
I vápník obsahuje látky vhodné k rozpouštění kyseliny močové, a proto je důležité, aby se vápník objevoval v každodenní stravě.
Ve svém příspěvku CIPRALEX A ALKOHOL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.
Cipralex nemá alkohol v kontraindikaci, pouze se nedoporučuje a to né kvůli cipralexu, ale právě kvůli účinkům na psychiku. Při současném užívání Cipralexu a alkoholu je potřeba se kontrolovat a sami si určit vhodnou maximální dávku alkoholu. Pokud jste zvyklí si dát večer k televizi sklenku vína, tak to Cipralexu vůbec nevadí a vám to také neublíží, spíše naopak. Ovšem přehnaná konzumace alkoholu a následná opilost vám však jistě ublíží, a to tím, že se zhorší úzkostné stavy!!!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Škytavka se odborně nazývá singultus a vzniká při nadměrném dráždění bráničních svalů příslušnými nervy, případně i drážděním dýchacího centra v mozku, vyvolaným různými faktory. Následkem toho dochází k samovolným stahům hlavního dýchacího svalu – bránice, které přicházejí náhodně, bez jakéhokoli předchozího varování. Při škytavce se tvoří známý charakteristický zvuk. Dochází k němu vlivem urychleného nasávání vzduchu do plic a současným uzavřením hrtanové příklopky a hlasivek. Tento tělesný projev, viditelný hlavně na hrudi, je známkou probíhající škytavky a stejně jako celé škytání nejde vědomě ovládat.
Škytavka může být vyvolána nejrůznějšími příčinami. Mezi ty nejčastější patří rychlá konzumace potravin, přejedení, konzumace alkoholu, konzumace sycených nápojů či střídání teplých a studených potravin. Vzácně může škytavka vznikat i dehydratací organismu, jako následek pálení žáhy či nedostatkem některých vitaminů. Tyto příčiny jsou pouze přechodné, a tak se i škytavka po jejich odeznění vytrácí. Příčinou škytavky však mohou být i různá závažná onemocnění (například onemocnění plic, jícnu, srdce, aorty, břišní dutiny), která mohou způsobit, že škytavka neodeznívá, nebo se často znovu vrací. Takové stavy, kdy postižený škytá dlouhodobě, mohou být i životu nebezpečné a příčinu škytání je nutné odstranit efektivní odbornou léčbou.
U sportovců, kteří užívají kreatin k podpoře síly a výkonu, můžou jeho vysoké dávky zapříčinit škytavku trvající i několik hodin.
Ve svém příspěvku ČESNEK !! DĚSIVÉ LŽI !! ZBLÁZNILISTE SE NA OBLIČEJ EŠTĚ KTOMU DO RÁNY JAKO JE AKNÉ ???!!! STOP LIDI ANI OTOM NEUVAŽUJTE !! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.
Hele lidi tak já jsem byl extrémní pokusný králik při hledání toho pravého pro mou pleť, vyzkoušel jsem, sodu, teetrea, citron, a taky udělal zasadní chybu kdy jsem na obrovský bolák na tváři použil koňskou mast... to sem tomu dal.. nateklo mi celé lico a bolák mokval asi 2h vkuse ještě dva dny to bylo mírně nateklé a vytvořil se mega strup a dlouho seto léčilo... dále citron zase do právě pomačkaného akné je zkouška prahu bolesti :D:D ale krátkodobě pomáhá, bleskově ovšem neměl sem dobrý tušení po dlouhodobé aplikaci, a přestával pomalu učinkovat... dále Framykoin, teď trochu bláznivější pleťová voda, vtom nadrcený prášek antibiotika parkapek citronu no prostě comě napadlo... efekt ulepený ksicht a podrážděné akné. OVŠEM POUŽÍT ČESNEK NA TY BOLÁKY... TAK JEDINE SNAŽIL BYCH SE SIMULOVAT NEMOCENSKOU NA DLOOOUHOU DOBU :D NEBO ... NO NENAPADÁ MĚ JINÁ MOTIVACE KTOMU ZVĚTŠIT A RAZANTNĚ ZHORŠIT TY BOLÁKY A SNAŽIT SE O TRVALÉ POŠKOZENÍ PLETI... HELE ČESNEK AČ SE TO NEZDÁ A NEVÍ TO KAŽDÝ JE VELICE AGRESIVNÍ POTRAVINA... DOSLOVA VÁM POPÁLÍ KŮŽI PO NĚJAKÉ DOBĚ !! JÁ HO POUŽIL U VELKE BRADAVICE NA NOZE... A VÝSLEDEK BYL ŽE JÍ TO VLASTNĚ DOHLOUBKY VYPÁLILO CCA ZA 1-2 DNY.. TAKSAMO JSE MI STALA NEPŘÍJEMNOST KDY JSEM ROZKOUSAL DVA STROUŽKY ČESNEKU SAMOTNÉ A ŠEL SPÁT RÁNO JSEM MĚL TAK ROZDRÁŽDĚNÝ ŽALUDEK.,.. ŽE UŽ SE ČESNEKU DRŽÍM DÁLE.. JÁ OSOBNĚ JSEM PONĚM ZAŽIL JEN PRO TĚLO NEPŘÍJEMNÉ STAVY JAKO, ZHORŠENÍ AKNÉ.. ŘEK BYCH SOUVISÍ STÍM I ŽE POT A ZEJMÉNA HNIS VTOM AKNÉ SILNĚ SMRDĚL ČESNEKEM, BŘICHO PONĚM TRPĚLO .. A NIC POZITIVNÍHO... JEN DOBŘE CHUTNÁ ... PODOBNĚ NAMĚ PŮSOBÍ I VĚTŠÍ MNOŽSTVÍ KONZUMACE CYBULE KTEROU ALE MILUJI A NEODPUSTÍM SI JI :D A CHTĚLO BYTO HONEM RYCHLE ZLIKVIDOVAT TYTO INFORMACE A NÁVODY JAK SI TRVALE ZNETVOŘIT OBLIČEJ... KDYBY RADY TAK TADY Haluzakfest@seznam.cz
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ester.
Ahoj rozhodně se nezastávám česneku, ale můžeš ho jíst bez následků dál, když vyndáš ze stroužku srdíčko. Mám to vyzkoušené a žaludek po tom nebolí. :)
Konzumace zelené kávy je doporučována všem, kdo trpí na problémy s trávicím ústrojím (nepravidelné pohyby střev, zpomalený metabolismus), ale i těm, kteří se nemohou vyrovnat s nadměrnou chutí k jídlu (nahrazuje dobře i svačinky mezi jídly). Zelená káva snižuje pocit hladu, snižuje množství usazování tuku a kofein, který obsahuje, zabraňuje úbytku energie, což bývá častou příčinou potřeby konzumace zbytečných kalorií. To vše díky jediné složce, která již není obsažena v tradiční kávě vzhledem k transformačnímu procesu pražení. Máme tím na mysli kyselinu chlorogenovou (CGA), která reaguje na kofein a snižuje vstřebávání cukrů, které se pak neukládají ve formě tuku. Toto vede nejen ke snížení hmotnosti, ale také pomáhá v boji proti tak problematické celulitidě. Studie účinků zelené kávy také prokázaly, že v některých případech její pravidelné užívání může zmenšit riziko cukrovky, a u mužů pak i žlučových kamenů. Stejně jako zelený čaj čistí organismus od škodlivých toxinů a prokazuje silné antibakteriální vlastnosti. Ačkoli výzkum zelené kávy přinesl optimistické výsledky, mělo by se k užívání přistupovat se zdravým rozumem. Neznamená, že pouhá konzumace zelené kávy vyřeší vaše problémy s nadváhou. Nemůže být brána jako lék proti nadváze, ale pouze jako dietní doplněk stravy, který může urychlit boj se zbytečnými kilogramy. Pro efektivní výsledky musíte trochu změnit svůj životní styl, tedy především snížit příjem kalorií a mít více pohybu. Kombinací nového, zdravějšího životního stylu a zelené kávy můžete pak docílit viditelných a uspokojivých výsledků.
V naší poradně s názvem OVESNÉ VLOČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.
Víte o tom, že ovesné vločky patří mezi tzv. potitivní potraviny? V posledním čísle časopisu Moje psychologie (s Táňou Vilhelmovou na obálce) jsem se dočetla, že praviddelná konzumace ovesných vloček působí jako sedativum a pomáhá zvládat stres a neurózy.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Milda.
No jistě! Díky přírodním vitamínům B a přítomnosti hořčíku dokáží ovesné vločky úplné divy. Když se konzumují pravidelně každé ráno, tak zlepší obranyschopnost i psychickou rovnováhu. S jogurtem je to ta nejlepší snídaně, jakou si můžete dát.
Ve výživě člověka s krevní skupinou 0 hraje maso důležitou roli. Maso se smí jíst pětkrát až sedmkrát týdně, k masu se konzumuje velké množství čerstvého ovoce a zeleniny, aby žaludeční sliznici nedráždila přemíra živočišných bílkovin.
Dle poznatků doktora Petera D´Adamo játra u lidí s krevní skupinou 0 urychlují látkovou výměnu, a tak mohou urychlit i redukci váhy. Doporučuje se konzumace jater z mladých zvířat ze zdravých, biologicky čistých chovů, která by játra neměla mít zatížena škodlivinami, které se v játrech obvykle usazují.
Ryby a převážně mořské ryby jsou ideální stravou, neboť rybí tuk je vynikajícím zdrojem vitamínu K, který podporuje srážlivost krve. Lidé s krevní skupinou 0 mají často sníženou srážlivost krve. Naše republika patří k oblastem s nedostatkem jódu. Proto je dobré používat sůl obohacenou jódem a jíst potraviny s vyšším podílem jódu.
Zelenina by se měla konzumovat ve velkém množství. Nevhodné pro krevní skupinu jsou různé druhy zelí a lilkové rostliny. Doporučuje se konzumace listové zeleniny, jako jsou různé saláty, brokolice, špenát.
Ovoce představuje ideální doplněk stravy, je důležitým dodavatelem vitamínů a vlákniny. Nedoporučuje se konzumace kyselého ovoce, například citrusových plodů.
Z olejů a tuků se doporučuje olivový olej, olej z lněného semínka. Tyto oleje obsahují nenasycené mastné kyseliny.
Z nápojů by se měla omezit káva. Jako neutrální nápoj je vhodný zelený čaj. Nedoporučují se kyselé nápoje, jako jsou šťávy a džusy z citrusových plodů. Příležitostně je možné si dát skleničku vína nebo piva.
V naší poradně s názvem OMEGA MARIN FORTE, OBSAH JODU V RYBYIM OLEJI ? DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lada.
Dobrý den.
Obsahuje tuk morskeho lososa v rybyim oleji vkapsích také Jód?
Je to důležuté, umí mi někdo poradit, prosím ?
Děkuji za odpověď
Ladislav Dráb
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Bohužel jód se v rybím oleji moc nenachází a proto ani kapsle s tukem mořského lososa jód neobsahují. Jód se ve velké míře nachází v tkáních mořských živočichů, zejména v jejich mase a kůži. V České republice je přirozený příjem jódu velmi nízký a proto je dodávka jódu celé populaci zajišťována obohacenou jedlou solí. Pokud ale chráníte své srdce a cévy a snižujete příjem soli v rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění, je třeba více využívat jiné zdroje. Nejlepším zdrojem přírodního jódu jsou mořské ryby a další mořské plody, jejichž konzumace je doporučována minimálně 1x týdně. Dále jsou na jód bohaté i některé minerální vody. A díky obohacování krmiv stoupá obsah jódu i v mléce a mléčných výrobcích. Zvýšený obsah jódu je také v potravinářských výrobcích, kde byla k výrobě jako surovina použita jodovaná sůl. Nejvydatnějšími přírodními zdroji jódu jsou škeble, ústřice a mořské řasy.
Mléko a mléčné výrobky snáší krevní skupina B velmi dobře. Lidé s touto krevní skupinou rovněž výborně snášejí maso, jen vepřového a drůbežího masa by se měli vyvarovat, alternativou je konzumace krůtího masa. Tento typ dobře snáší i játra, která mu pomáhají při hubnutí. Pro typ B jsou mimořádně vhodné ryby, nedoporučuje se konzumace mušlí a krabů.
Zeleniny a ovoce si typ B může užívat do sytosti, a to jak v syrovém, tak vařeném stavu. Také je zde dobrá snášenlivost brambor. Nedoporučuje se konzumace artyčoků, polníčku, ředkviček a ředkví, problematické jsou i výhonky mungo. Vhodné je pro ně kyselé ovoce. Pozor na rajčata, krevní skupina B tuto zeleninu nesnáší, požití může vést k velmi nepříjemnému podráždění žaludku.
Ze všech olejů je nejlépe stravitelný olivový olej a olej z lněného semínka. Tento typ snáší pouze vlašské ořechy.
Pitný režim je udržován obyčejnou vodou a různými šťávami a džusy. Prospěšné jsou bylinkové čaje, například ženšenový, který je možné osladit medem. Kávu nahraďte černým nebo zeleným čajem.
V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ KŮŽE PO CELÉM TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Yvonna Grygerová.
Posledních asi 14 dní se mi na celém těle střídavě oběvují zčervenalé plochy, nejvíce na rukou a nohou, ale i na krku, břiše, obličeji.dnes večer mě strašně svedily celé šlapky nohou, po osprchování svědí celé koleno. Nejvíce se toto svědění projeví buď hned po probuzení nebo večer doma při sledování televize to začne svědit a když se poškrabu, tak to ihned napuchne a zčervená, jako po popálení jedovatou trávou.
před těmito asi 14 dny jsem začala brát doplněk stravy z Nahrinu který se jmenuje ArtiFit Caps Plus na podporu chrupavek.obsahuje glukosamin solfát sodný, chondroitin sulvát sodný,hydroxypropylmetylcelulóza, hydrolyzovaná vepřová želatina,kukuřičný škrob, extrakt z harpagofytu ležatého, citrát manganatý, citrát měďnatý,chlorid chromitý.
Dále jsem jedla denně 2-3 mandarinky, tak si myslím, že by to mohlo být z těchto dvou věcí.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Tohle bych viděl spíše jako kontaktní dermatitidu nebo svrab, než následek konzumace přípravku na klouby a mandarinek. Příčinou může být časté koupání, pěna do koupele, prášek na praní, aviváž, tělové mléko, a tak dále. U svrabu zase stačí jízda veřejnou dopravou a sednutí si na polstrovanou sedačku. Nejlépe uděláte, když zajdete na kožní a necháte si to tam vyšetřit. Tak se toho nejrychleji zbavíte.
Velmi účinná je konzumace nízkokalorických pokrmů, omezení příjmu hovězího masa a mléčných výrobků, které jsou s vysokým obsahem nasycených tuků. Důležité je, aby byla zvýšena konzumace zeleniny, například dušené zeleniny, která se může jíst s kuřecím masem nebo rybami. Příjem tučných ryb, jako je losos nebo sardinky, pomáhá v boji proti zánětu a léčí kožní projevy lupusu. Také doplňování tekutin je velmi nutné, postačí osm sklenic čisté vody denně.
Důležité je, aby si každý pacient s tímto onemocněním zjistil, které potraviny mohou zhoršit nemoc, a tím eliminoval nevhodné potraviny ze svého jídelníčku. Mezi časté potraviny, které zhoršují stav, patří čokoláda a pšenice. Také vojtěška není moc doporučovaná. Tyto potraviny stimulují imunitní systém a také se zapojují do bílkovinné přeměny. Rovněž se nedoporučuje konzumace rajčat, lilku nebo papriky, protože mohou přispět ke zhoršení této nemoci. Velmi důležitou součástí diety je odstranění živočišných tuků a olejů s vysokým obsahem omega-6 mastných kyselin (kukuřičný a slunečnicový olej) – tyto oleje podporují záněty.
V naší poradně s názvem ZOLADEX + LNĚNÝ OLEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.
Dobrý den, neruší konzumace lněného oleje - fytoestrogenu účinky Zoladexu (1 injekce za 3 měsíce) při léčbě rakoviny prostaty? Děkuji za odpověď. Irena
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Podle mého názoru lněný olej a fytoestrogeny v něm obsažené působí podobně jako Zoladex, jen s menšími nežádoucími účinky. Fytoestrogeny z lněného oleje mají na karcinom prostaty tlumivý efekt, protože inhibují uvolňování jednoho hormonu hypofýzy, takzvaného luteinizačního hormonu. Díky nedostatku luteinizačního hormonu pak klesá tvorba testosteronu a snižuje se tak růst rakovinových buněk prostaty. Nejsilnější účinky mají v tomto ohledu sójové boby. Takže společné užívání lněného oleje a Zoladexu se vzájemně podporuje.
Nádory nejsou infekční. Nemohou tedy vznikat přenosem z osoby na osobu. Karcinomy hlavy a krku jsou častější u mužů než u žen a u lidí ve věku nad 55 let. Jejich vznik může být vyvolán nejrůznějšími příčinami. Nejvíce zde působí vlivy zevního prostředí. Byl jednoznačně prokázán vliv následujících faktorů:
kouření cigaret nebo dýmek
žvýkání tabáku
pravidelná konzumace alkoholu
špatná strava s nedostatkem vitamínů a bílkovin, podvýživa
virus HPV
Převážná většina se vyskytuje u kuřáků cigaret (v tabákovém kouři je uváděno více než 40 karcinogenů). Četnější výskyt je prokázán při současném pravidelném užívání tabáku a alkoholu. Alkohol sám o sobě nemá schopnost vyvolat nádorový růst, avšak v přítomnosti takzvaných karcinogenů (to je látek vyvolávajících vznik karcinomu), dokonce i velmi slabých, podporuje vznik zhoubného novotvaru. Konzumace alkoholických nápojů navíc snižuje obranyschopnost organismu před karcinogenními látkami. Relativní riziko pro vznik karcinomu je obecně u pravidelné konzumace alkoholu 2–6x vyšší, u kuřáků je vyšší 5–25x. Karcinogenní účinek byl prokázán také u marihuany. Při vzniku některých karcinomů ústní části hltanu hrají významnou roli některé typy viru lidského papilomaviru HPV (známého především jako původce rakoviny děložního čípku). HPV infekce je v této oblasti spojena s rizikovým sexuálním chováním (orální sex). Obecně při vzniku nádorů hlavy a krku hraje nejčastěji roli užívání tabáku a alkoholu, ale vedle toho se může projevit i vliv některých typů virů, genetické predispozice, působení karcinogenních látek v zaměstnání (nikl, chrom, olovo, azbest, fluor, arzén, uhlovodíky v sazích, dehet a průmyslové oleje) a expozice radiačnímu záření. Dále zde může sehrát roli i nízká hygiena dutiny ústní a špatná výživa. Výskyt se zvyšuje se stoupajícím věkem, nádory v této oblasti jsou typické pro osoby starší 50 let.
Nedávná 8týdenní studie, provedená na zvířatech, dokázala rapidní pokles hladiny cholesterolu a zvýšené vylučování žluče u zvířat, která jedla celer. Pokud tedy máte zvýšený cholesterol a doktor vám doporučí, abyste vyloučili ze svého jídelníčku mastná jídla, můžete proces uzdravení urychlit tím, že budete pít celerový džus. Po dobu 3 týdnů vypijte každé ráno na lačno sklenku celerového džusu.
Ulevuje od zácpy
Celer funguje jako účinné projímadlo. Jestliže trpíte zácpou, pijte celerový džus, nebo jezte celer v syrovém stavu. Pokud tímto problémem trpíte často, je nejlepší jíst celer pravidelně, aby k zácpě nedocházelo.
Snižuje riziko rakoviny žaludku a tračníku
Celer obsahuje složky, které mají protirakovinný účinek, proto vás konzumace celeru může ochránit před rakovinou žaludku. Z tohoto důvodu doktoři doporučují denní konzumaci celeru, pokud možno ve velkých dávkách.
Snižuje krevní tlak
Nedávná studie odhalila, že u lidí, kteří pijí celerový džus po dobu minimálně jednoho týdne, dochází k výraznému snížení krevního tlaku. Celer obsahuje složku, která napomáhá k uvolnění svalů kolem tepen a rozšiřuje cévy, čímž dochází k lepší cirkulaci krve.
Zlepšuje funkci ledvin
Konzumace celeru vede k lepší činnosti ledvin tím, že napomáhá tělu urychlit proces odstraňování toxinů. Navíc tento proces zabraňuje vzniku ledvinových kamenů. Abyste se vyhnuli tomuto problému, doporučuje se pít celerový džus ve velkém množství; nicméně konzumace čerstvého celeru je také velice prospěšná.
Pomáhá zhubnout
Celer je výživné jídlo, jehož úkolem je, kromě jiného, snížit apetit a chuť na sladká a mastná jídla.
Umyjte celer, nakrájejte ho na plátky a jezte ho v průběhu celého dne. Na konci dne uvidíte, že jste snědli podstatně méně jídla.
Pomáhá detoxikaci těla
Jestliže se cítíte být unavení, nebo jste v poslední době konzumovali jídlo obsahující velké množství chemických látek, či chcete-li své tělo pročistit, jezte celer a pijte celerový džus denně.
Urychlí odstranění ledvinových kamenů
Celerový džus pomáhá rozložit a odstranit ledvinové kameny. Abyste dosáhli žádoucích výsledků, musíte celerový džus pít přibližně jeden měsíc, a to denně. Zároveň se tím chráníte před vznikem dalších ledvinových kamenů.
Zklidňuje nervový systém
Alkalické minerály obsažené v celerovém džusu mají zklidňující účinek na nervový systém; jeho pití je proto skvělým řešením pro lidi, kteří trpí nespavostí. Jestliže máte tento problém, pijte sklenku celerového džusu každý večer hodinu před spaním.
Regulátor hormonů
Vědci zjistili, že celer obsahuje látku, která reguluje hormony u žen i u mužů. Navíc celerový džus zvyšuje plodnost, odstraňuje frigiditu, a dokonce bojuje proti impotenci.
Konzumace dostatečného množství uhlohydrátů vašim svalům dodá „palivo“, které potřebují, aby mohly zůstat aktivní, a příjem dostatku tekutin zajistí, aby bylo vaše tělo řádně hydratováno. Pravidelná konzumace potravin a nápojů obsahujících uhlohydráty udržuje aktivní svaly v dobré kondici a zlepšuje výkon. Z praktického hlediska rozdělení přijímané potravy do rovnoměrných porcí umožňuje, aby lidé zkonzumovali dostatek potravy bez obtíží a nadýmání, které s sebou nese konzumace velkých porcí jídel. Častější stravování napomáhá udržovat pocit sytosti, vede ke konzumaci potravin v první polovině dne a může zvyšovat příjem uhlohydrátů a současně snižovat spotřebu tuků.