Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOPŘIVKA NA OBLIČEJI

OBSAH

Vyrážka na obličeji u starších dětí

  • kopřivka
  • plísňová infekce
  • atopická dermatitida
  • alergická dermatitida

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVKA NA KŮŽI FOTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Našla jsem pěkné fotky, kde je dobře vidět červená kopřivka na kůži, tak vám sem posílám odkaz: www.google.cz/search…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kopřivka na kůži foto

Jak se léčí kopřivka a angioneurotický edém?

Nejlepší léčbou kopřivky a angioneurotického edému je identifikace příčin a jejich odstranění. Obvykle vám lékař předepíše antihistaminika, aby se vám co nejrychleji ulevilo. Pravidelné užívání antihistaminik omezuje příznaky kopřivky. Chronická kopřivka se dokonce léčí pomocí antihistaminik nebo pomocí jejich kombinace s dalšími léky. Pokud antihistaminika neposkytují úlevu, předepisují se perorální kortikosteroidy. U těžkých případů kopřivky nebo angioneurotického edému se užívají adrenalinové injekce nebo kortizonové léky.

Zdroj: Kopřivka

Poradna

V naší poradně s názvem KOPŘIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,chci se zeptat je toto kopřivka?
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše je to kopřivka. Nejčastější příčina je alergie a moc velké horko. Léčba probíhá až do vymizení příznaků pomocí léků na alergii Zyrtec nebo Claritine a k tomu se užívá aktivní rostlinné uhlí (dříve známé jako živočišné uhlí). Aktivní uhlí se užívá ve vysokých dávkách 10 tablet třikrát denně rozkousat a zapít vodou. Uhlí je třeba užívat samostatně nejdříve dvě hodiny od užití ostatních léků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Chronická kopřivka

Chronická kopřivka je onemocnění s urtikálními výsevy kontinuálními či recidivujícími alespoň 2x týdně po dobu delší než 6 týdnů. Tato kopřivka však může trvat i desítky let. U poloviny případů se nepodaří zjistit příčinu.

Zdroj: Kopřivka

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan pešta.

DOBRY DEN MAM SKVRNY NA OBLIČEJI VEDLE OČI A NEVIM JAK SE TOHO ZBAVIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zajděte na kožní. Tam Vám skvrny vyšetří a řeknou Vám co je to za typ kožního projevu. Podle toho Vám také doporučí možné způsoby odstranění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SKVRNY NA OBLIČEJI

Kopřivka ze stresu

Ač je to zvláštní, kopřivka může být i cholinergického či stresového původu. Silné emoce, jako je zlost, stres nebo rozpaky, zvyšující teplotu pokožky mohou být také příčinou kopřivky.

Zdroj: Kopřivka

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKÁNÍ ŽILEK V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

dobrý den, potřebovala bych poradi je mi 51let a začínají mi praskat žilky v obličeji.Myslím si ,že to v rodině nemame.Prosím poraďte mi děkuji mnohokrát Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proti praskání žilek je potřeba vyléčit propouštění krve zkrz slabou žilní stěnu. Toho lze dosáhnout zhoustuním krve, pomocí vitamínu K, který je obsažen ve všech zelených zeleninách a nebo také v řase chlorela. Hustá krev se nebude tolik rozlévat v okolí vlásečnicových žilek a omezí se tak tvorba metliček. A dále se postarat o to, aby zesílila cévní stěna. K tomu účelu slouží lék Ascorutin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Praskání žilek v obličeji

Kopřivka v těhotenství

Totéž platí o těhotenství. Zde je namístě, aby maminka při obtížích vyhledala odbornou pomoc.

Zdroj: Kopřivka

Diskuze

V diskuzi MARIE TREBEN KOPŘIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona matějková.

dobrý den ,na kopřivku mi nezabírají žádné léky,jen prednison,má někdo zkušenosti z léčbou kopřivky Bio identické hormony?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Svobodová.

chronicka kopřívka může mi někdo poradit už naní trpím dlouhych 15lét a jeto chvilemii lepší a zas horší zabira jen prednison což není pro organismus moc dobré jístě chapete nejsem nejmladší jsem 45ročnik prosím o radu snad mě někdo poradí jak nato, bylinky moc nesnaším. Děkuji Jana Svobodova Ostrava..

Zdroj: diskuze Marie treben kopřivka

Náhlá kopřivka v noci

Kopřivka, která se objeví náhle v noci, signalizuje akutní kopřivku. U pacienta se pozoruje prakticky každodenní výsev pomfů, tato forma kopřivky se hojí do 6 týdnů. Nebo se může jednat o kontaktní kopřivku, ta je charakterizována vznikem na kůži při kontaktu s látkou, která má schopnost kopřivku vyvolat, a to imunologickým či neimunologickým mechanismem.

Zdroj: Kopřivka

Poradna

V naší poradně s názvem PUPINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta.

Dobrý večer chci se zeptat můj malí má na jednom ramene maličké pupinky a pár má na noze nevíte co to může být?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

To bude nejspíše kopřivka. Zajděte s ním v pondělí na kožní, kde Vám řeknou co to je a jak to léčit.

Zdroj: diskuze Pupinky

Jak vypadá akné na obličeji

Zdroj: Uhry na obličeji

Diskuze

V diskuzi JAK NA BRADAVICE NA OBLIČEJÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

kdo my poradí jak na bradavice na obličeji.děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak na bradavice na obličejí

Angioneurotický edém

Angioneurotický edém trvá déle než kopřivka, ale otok by měl zmizet do 24 hodin. Vzácně se může objevit na krku, jazyku nebo plicích, čímž zablokuje dýchací cesty a způsobí potíže s dýcháním, které mohou ohrozit váš život.

Zdroj: Kopřivka

Je kopřivka přenosná?

Kopřivka přenosná není, a to z toho důvodu, že podstatou vzniku kopřivky (neboli odborně urticy) je alergická reakce organismu na určitou látku nebo nějaké okolnosti. Pro jiné lidi může být tato věc zcela neškodná, ale u někoho vyvolá setkání s daným podnětem přehnanou reakci, která se může kromě jiného projevit i vyrážkou na kůži.

Samotné podráždění kůže je způsobené uvolněním histaminu z buněk do jejich okolí. Dojde ke zvýšení propustnosti cév, tekutina z krve se dostane do podkoží a vytvoří se zde pupeny uskupené do různě rozsáhlých ložisek.

Nezřídka se kopřivka objevuje jako následek konzumace určitých potravin (například ořechů, jahod, rajčat, citrusů, ryb) nebo léků. Může se vyskytnout i po vystavení těla nepříjemným fyzikálním vlivům nebo po používání některých kosmetických přípravků. Velmi často se kopřivka vyskytuje u dětí.

Zdroj: Kopřivka

Diskuze

V diskuzi PÁSOVÝ OPAR VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena Maršíková.

Mám pásový opar na obličeji, v oku a ve vlasech. Po 9 dnech na kapačkách v nemocnici jsem byla propuštěna domů a zajímalo by mě, kdy bych si mohla umýt vlasy. Puchýřky ve vlasech i na obličeji mám již zaschlé, ale ještě ne všechny vyloupané. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Majka.

Umej to hned. Když je to zaschlý, tak nehrozí žádnej problém. Nedrbej to, jen lehce konečky prstů zavrť ve vlasech a spláchni to.

Zdroj: diskuze Pásový opar ve vlasech

Jak se diagnostikuje kopřivka a angioneurotický edém?

Lékař vám bude klást mnoho otázek, aby mohl objevit možnou příčinu tohoto onemocnění. Neexistují totiž žádné speciální testy na kopřivku nebo související otok angioneurotického edému. Výsledek závisí na důkladném vyšetření vašeho zdravotního stavu lékařem a také na kožních testech dermatologa (provádějí se k určení alergických látek).

Zdroj: Kopřivka

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ RADÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alois Dočkal.

Vážený pane,
manželka má osteroporozu na Vaši radu si v lékárně koupila
kostival kořen který je prodáván v sáčku,ale není tam návod.
Poraďte prosím jak se to má užívat.Předem Vám děkujeme.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rostislav Januš.

Dobrý den
V rádiii jsem zaslechl vaši radu na rúžovku v obličeji ale nestihl jsem si to zapsat.
Prosím o radu a jak používat a hlavně jsem přeslechl jaký čaj používat

dĚKUJI za radu Januš

Zdroj: diskuze Otec pleskač radí

Projevy

Prasklé žilky v obličeji se vyskytují jednotlivě nebo ve shlucích a tvoří nehezké mapy v obličeji. Můžete však zmírnit jejich viditelnost, když se vyvarujete kouření, pití alkoholu, nezdravého životního stylu a vystavování pleti UV záření nebo mrazu bez ochrany pleti. Rovněž není vhodné navštěvovat sauny a solária.

Zde se můžete podívat, jak vypadají popraskané žilky v obličeji.

Zdroj: Rady babiček na popraskané žilky na nose

Kopřivka na kůži – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět kopřivku.

Zdroj: Bylinná léčba kopřivky

Idiopatická kopřivka

V současnosti je známo, že u 30–50 % pacientů s chronickou idiopatickou kopřivkou má jejich onemocnění autoimunitní podklad, i když potvrzení této diagnózy není jednoduché. Idiopatická kopřivka zahrnuje minimálně dvě podskupiny onemocnění.

Jednou z nich je v současnosti autoimunitní chronická kopřivka, která je způsobena autoprotilátkami, namířenými buď proti vysokoafinnímu IgE receptoru FcεR1 nebo méně často proti IgE protilátkám. Tato skupina, do níž bývají přiřazováni i pacienti, kteří mají kromě idiopatické kopřivky i vyšší výskyt autoprotilátek proti štítné žláze, zahrnuje 30–50 % nemocných, jimž byla předtím přisouzena diagnóza idiopatické kopřivky. Vhodné rutinní diagnostické testy pro tuto podskupinu nejsou zatím k dispozici. Zbývající pacienti (50 %) s idiopatickou kopřivkou zůstávají „idiopatickými“, ačkoli podle některých předpokladů by i tato skupina onemocnění mohla mít autoimunitní základ. Současné techniky detekce bohužel neumožňují případné autoprotilátky odhalit. Pro některé pacienty s autoimunitní kopřivkou může být přínosná imunoterapie.

Zdroj: Kopřivka

Co způsobuje červené fleky v obličeji

Poruchy barvy kůže s projevem nachové nebo červené barvy jsou nejčastěji Névus flammeus nebo angiom. Někdy nazývané jako oheň v tváři, červerné fleky v obličeji nebo červené tváře.

  • Névus flammeus je cévní malformace patologicky charakterizována rozšířením povrchové dermální kapiláry.
  • Angioma arteriale racemosum (cirsoideum) cévní nezhoubný nádor tvořený konvolutem tepének, který připomíná klubko červů.

Zdroj: Červené fleky v obličeji

Co způsobuje kopřivku a angioneurotický edém?

Forma kopřivky a angioneurotického edému reaguje na histamin a těsnost krevní plazmy z malých cév v kůži. Histamin je vylučován z buněk podél cév pokožky. Uvolnění histaminu způsobuje alergická reakce, chemikálie v některých potravinách nebo léky. Tvorba kopřivky se nedá zjistit.

Akutní kopřivka

Kopřivka trvající méně než šest týdnů. Nejčastějšími příčinami jsou některé potraviny, léky nebo injekce, bodnutí hmyzem nebo i některá vnitřní onemocnění. Zapomenout nemůžeme také na potravinářská barviva a konzervační prostředky. Potravinami nezřídka vyvolávajícími kopřivku jsou ořechy, čokoláda, ryby, rajčata, vejce, čerstvé jahody a mléko. Čerstvé potraviny způsobují kopřivku častěji než vařené. Mezi léky způsobujícími kopřivku a angioneurotický edém můžeme uvést aspirin a další nesteroidní protizánětlivé léky (například Ibuprofen), léky na vysoký krevní tlak nebo léky proti bolesti (Kodein).

Chronická kopřivka a angioneurotický edém

Rozpoznat příčiny tohoto typu kopřivky je obtížnější než u akutní kopřivky. Pro většinu lidí s chronickou kopřivkou je dokonce někdy nemožné dané příčiny určit. Příznaky zahrnují bolesti svalů, dušnost, zvracení a průjem. Chronická kopřivka a angioneurotický edém mohou narušit i vnitřní orgány – plíce, svaly a gastrointestinální trakt.

Fyzikální kopřivka

Kopřivka způsobená fyzickou stimulací kůže, to znamená chladem, teplem, pobytem na slunci, vibracemi, tlakem, pocením a cvičením. Kopřivka se objevuje právě na podrážděné kůži, jen zřídka se vyskytne jinde. Většinou se objeví téměř za hodinu od vystavení se fyzické stimulaci.

Dermografismus

Jedná se o formu kopřivky, která se tvoří po hlazení nebo poškrábání pokožky. Tato vyrážka se může objevit spolu s jinými formami kopřivky.

Zdroj: Kopřivka

Novorozenecká vyrážka

Běžná novorozenecká vyrážka se objeví brzy po porodu, většinou okolo 3. týdne života. Během několika dní sama bez léčení zmizí. Kůže novorozence je velmi citlivá, proto se na ní snadno objeví kopřivka, pupínky nebo vyrážka.

Příznaky

U dětí se může objevit po celém těle, na rukou, na zadečku pod plenkami nebo pouze na obličeji. Projevuje se tak alergie, infekční nemoci, atopický ekzém nebo pouze běžné novorozenecké akné.

Co s tím dělat

Původ vyrážky u dětí pozná spolehlivě pouze kožní lékař. I když může kůže miminka vypadat někdy děsivě, většinou nejde o závažný problém.

Obrázky

Takto vypadá novorozenecká vyrážka.

Zdroj: Dětské pupínky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP