Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KORTIKOIDY A TLOUSTNUTÍ

OBSAH

Kortikoidy a alkohol

Léčba kortikoidy představuje pro organismus velkou zátěž, z tohoto důvodu se konzumace alkoholu nedoporučuje.

Zdroj: Kortikoidy a oči

Diskuze

V diskuzi KOUPYT ZDRAVE MUSLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Na tloustnutí nepotřebuješ žádné musly, na to ti stačí když se budeš přežírat tím co lednička dá a budeš tloustnout také.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana Ralbovska.

Ty vogo to je hrubka jak prase!!! Koupyt!!!!

Zdroj: diskuze Koupyt zdrave musly

Kortikoidy, co to je?

Kortikoidy jsou syntetické látky s vystupňovaným protizánětlivým účinkem a jsou v medicíně používány již několik desítek let. Kortikosteroidy působí po celkovém podání (například ústy či formou injekce) nebo po podání lokálním, a to buď na sliznici, nebo na kůži (kortikosteroidní dermatologika). Když se kortikoidy aplikují na nosní sliznici, tak mají výrazný protizánětlivý účinek, snižují překrvení a vedou ke snížení sekrece. U neinfekčních onemocnění, například u alergické rýmy, kortikoidy mají účinek nejen léčebný, ale při včasném podání též účinek preventivní.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ševčíková Zdenka.

Prosím , může člověk který bere kortikoidy, měl metastáze řídit automobil? On mi tvrdil že mu lékařka řekla že může, ale nyní dostal vyrozumění, o odebrání řidičského průkazu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kortikoidy co to je

Infuze s kortikoidy

To samé jako u injekce s kortikoidy platí i u infuze. Jedná se o život ohrožující stav, a tudíž by požití alkoholu mohlo mít fatální následky.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem VITAMINU B9 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Tloustne se po vitaminu B9?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, po vitamínu B9 se netloustne. Vůbec po vítamínech řady B nelze říci, že se tloustne, až na vitamín B12, který podporuje nárůst svalové hmoty a ta může být vnímána jako tloustnutí. Ale že by vitamíny řady B podporovaly tloustnutí ve formě ukládání podkožního tuku je nesmysl. Naopak dostatek všech vitamínů B je pro fungování těla velmi prospěšné.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze vitaminu b9

Co jsou kortikoidy

Kortikoidy v lécích jsou uměle vyrobené chemické látky. Jedině v našem těle lze nalézt přírodní kortikoidy. Přírodní kortikoidy produkuje jen kůra lidských nadledvinek a nazývají se kortikosteroidy. V žádné z bylin, kromě brambor nelze přírodní kortikoidy nalézt. V domácích podmínkách ale není možné vyrobit si domácí mast s domácími kortikoidy.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Diskuze

V diskuzi ALKOHOL A TLOUSTNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jolana.

Alkohol je významným nositelem energie a jeho nadměrné užívání představuje pro naše tělo energetický přísun, který se nejčastěji uloží jako zásoba energie v tucích. V jednom gramu alkoholu je sedm kalorií, tedy 26 kJ. Jeden gram bílkovin nebo sacharidů obsahuje čtyři kalorie (17 kJ), jeden gram tuku obsahuje kalorií devět (38 kJ). Půllitr dvanáctky vás tedy zásobí asi 900 kJ, dvojka suchého bílého vína kolem 500 kJ, panák tvrdého alkoholu 400 až 600 kJ podle toho, jak moc je přislazen. Tedy prakticky stejně jako nějaká běžná porce masitého jídla. Alkoholové kalorie jsou sice takzvaně prázdné, z jejich energie se vám v těle nic neuloží, ale pouze v případě, že jenom chlastáte a nic k tomu už nejíte. Tím si ale daleko více ničíte žaludek a játra. A navíc – protože alkohol vyvolává pokles hladiny krevního cukru a v pivu či ve fernetu obsažené hořčiny podporují chuť k jídlu, je téměř jisté, že nakonec stejně dostanete hlad a najíte se. A to v době, kdy má tělo už dost energie z alkoholu a jídlo pak zpracuje na zásobní tuky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alkohol a tloustnutí

Účinky kortikoidů

Kortikoidy se používají hlavně k léčbě alergií a dalších onemocnění souvisejících s imunitou a nebo i při dýchacích obtížích, například při léčení nemoci astma bronchiale.

Pojem kortikoidy se někdy nesprávně používá pro označení kortikosteroidů.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Diskuze

V diskuzi KOUPYT ZDRAVE MUSLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katarina.

Chtela bych si obednat zdrave musli na tloustnuti dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Na tloustnutí nepotřebuješ žádné musly, na to ti stačí když se budeš přežírat tím co lednička dá a budeš tloustnout také.

Zdroj: diskuze Koupyt zdrave musly

Mast s kortikoidy

U zevního použití kortikoidů nedochází k systémovému vstřebávání léků, takže konzumace alkoholu v minimálním množství je tolerována, i když se jedná o zátěž organismu obecně a alkohol může zhoršit kožní projevy onemocnění.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimil Dobroň.

Dobrý den,pomuzou kortikoidy když má pes rakovinu lymfatických uzlin a nádory na slezině,ktera je o dost velká než by měla být?? Děkuji Vám za odpověď.S pozdravem Vlastik.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristina.

Dobrý den,
Omlouvám se,ale bohužel jsem nenašla odpověď na váš dotaz. I mne nyni onemocněla fenka fymfomem ,byl jí podán Prednison,a tak bych se ráda zeptala na úspěšnost této léčby,neboť ji mám moc ráda a děsí mne pouhé pomyšlení na to,že bych o ní přišla.
Děkuji moooc. Kristina

Zdroj: diskuze Kortikoidy u psa

Alkohol a tloustnutí

Takže ptáte-li se, zda-li spolu souvisí pití alkoholu a tlustnutí, tak odpověď je ano, po alkoholu se výrazně tloustne!

Zdroj: Tloustne se po alkoholu?

Diskuze

V diskuzi ÚČINNÁ PREVENCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kukačka.

to chapu. Ale co nechapu je k cemu mi bude kdyz budu o sobe vedet ze mam geny na tloustnuti. Anebo u deti.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: účinná prevence

Tloustnutí po užívání přípravku Milgamma N

Milgamma N je kombinace vitamínů skupiny B (B1 ve formě benfotiaminu, B6 a B12). O vitamínech B je známo, že podporují syntézu tuků a mohou tak přispívat k nárůstu objemu tukové tkáně. Ovšem jak uvádí tento zdroj [1] je patrné, že vitamíny z řady B se již hojně vyskytují ve většině běžných potravin umělým obohacováním a organizmus je těmito vitamíny zcela nasycen z běžné stravy. Dalším zvýšením příjmu vitamínů B v podobě přípravku Milgamma N tedy již nevzniká další potenciál pro tloustnutí, ale naopak může dojít k úbytku váhy a to vlivem předávkování vitamíny B, které vede k toxickým účinkům, jako je Hepatotoxicita (chemicky způsobené poškození jater) a oxidační poškození tkání, obojí je doprovázeno úbytkem váhy, nikoliv však zdravým.

Zdroj: Milgamma N a tloustnutí

Diskuze

V diskuzi TRITTICO ZKUŠENOSTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vanda.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli má Trittico vliv na hubnutí či tloustnutí?
Děkuju Vanda

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miluše Chvátalová.

Chtěla bych vědět,zda Trittico může ovlivnit léčbu diabetes?

Zdroj: diskuze Trittico zkušenosti

Kortikoidy a alkohol

Velmi střídmá konzumace alkoholu by při užívání tablet léku Prednison či Medrol neměla vadit. Ale alkohol se při užívání kortikoidů obecně nedoporučuje. Není vhodné během léčby pít alkoholické nápoje, protože zde hrozí riziko vzniku vředů a krvácení v žaludku a ve střevech.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem TLOUSTNUTÍ PO VITAMÍNECH ŘADY B se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Edita.

Zdravím, díky za odpovd. Na tom mag.citrate, je napsaný., že obsahuje vit. B6 a B12. Proto jsem ty vitamíny zmiňovala.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Teď je to jasné.
Vitamin B6 působí jako mírné diuretikum (odvodnění organismu), které se vyplavuje ledvinami a pomáhá vám zhubnout. Vitamín B6 pomáhá tělu přeměňovat glykogen na glukózu efektivněji, což vám dává více energie, aniž byste musela jíst více sacharidů. Tímto efektem de facto mírně potlačuje chuť k jídlu.
U vitamínu B12 studie ukazují, že jeho nedostatek může někdy vést ke ztrátě chuti k jídlu. Pokud užíváte doplněk B12 k doplnění tohoto deficitu, tak můžete přechodně na začátku léčby zaznamenat zvýšení chuti k jídlu, ale jen do obnovení normální hladiny. Obecně platí, že užívání B12 by nemělo zvyšovat ani snižovat chuť k jídlu a ani vést k nárůstu tělesné hmotnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vitamín b12 přibývání na váze

Bezpečnost kortikoidů

Ještě malá odbočka ohledně té kortikoidní masti, protože zde panuje taková utkvělá představa, že kortikoidy jsou obecně škodlivé a měli bychom se jim vyhýbat. Každý lék se musí použit v pravou chvíli, zbytečně nebo nadbytečně je používat, je určitě špatné. V tomto případě, kdy je opravdu bodnutí hmyzem nepříjemné, je tam otok a zarudnutí a namažeme si to jenom párkrát za týden, tak jsou kortikoidy obsažené v masti naprosto neškodlivé. Pravidelné a dlouhodobé užívání kortikoidů je možné jen po poradě s lékařem, protože kortikoidy škodí jen při dlouhodobém a pravidelném užívání.

V lékárně je k dispozici volně prodejná mast s kortikoidy Hydrocortison. Tady se můžete podívat jak vypadá a kolik stojí: mast s kortikoidy bez receptu cena.

Zdroj: Na bodnutí hmyzem mast s kortikoidem

Diskuze

V diskuzi PRÁŠKY NA TLOUSTNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

dobry den
chtela bych pribrat ale nejak to nejde. brala jsem kvasnicove tablety b12 a porad nic tak mi prosim poradte co stim dekiji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobrý deb chtěla sem se zeptat co by mi takhle pomohou na tloustnutí

Zdroj: diskuze Prášky na tloustnuti

Mělo by platit:

  • Kortikosteroidy jsou hormony z kůry nadledvinek a jsou to přírodní látky.
  • Kortikoidy jsou synteticky (uměle) připravené látky se stejnou strukturou, jako kortikosteroidy.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Příčiny tloustnutí po hysterektomii

Za zvýšení hmotnosti po hysterektomii obvykle může:

  • Omezený pohyb;
  • Více jídla;
  • Nuda;
  • Osamělost;
  • Více času tráveného doma;
  • Konzumace jídla proto, abyste se cítila lépe nebo zmírnila stres;
  • Strach z opětovného zahájení cvičení;
  • Zmatky ohledně možností bezpečného cvičení.

Tloustne se po hysterektomii?

Při hysterektomii nejsou odstraněny vaječníky, ale jen děloha, a proto neexistuje žádný přímý vliv na hladinu estrogenu a tím na tělesnou hmotnost ženy. Zvýšení hmotnosti po hysterektomii může být pravděpodobnější, když je hysterektomie kombinována s odstraněním vaječníků (ooforektomie), protože pak dochází ke sníženým hladinám estrogenu.

Zdroj: Tloustnutí po hysterektomii

Injekce s kortikoidy

Alkohol dráždí dechové centrum a u astmatiků může způsobit dýchací potíže. Dát si občas jednu skleničku samozřejmě nevadí, ale při kombinaci kortikosteroidů a alkoholu buďte hodně opatrní, zvlášť pokud by se jednalo o kortikosteroidy v injekcích. Zde se jedná o akutní stav, který je životu nebezpečný a požití alkoholu je velkou zátěží pro organismus.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Kortikoidy v těhotenství

Každá žena, která má od lékaře doporučeno kortikoidy používat, zvažuje, zda případné riziko nežádoucích účinků těchto látek podstoupí. Hlavní důvod, proč se kortikoidy v těhotenství používají, je zlepšení plicní ventilace předčasně narozených dětí – tyto látky dokážou pozitivně ovlivnit zrání tkání, zejména plic. Podle řady studií se jeví používání kortikosteroidů pozitivní i proto, že snižuje riziko dětské mozkové obrny nebo zlepšuje IQ, tyto důsledky však nejsou primárním důvodem, proč se používají. Kortikoidy mají nesporný přínos v případě žen, které trpí častými potraty – jsou jim tedy podávány v prvních týdnech těhotenství. Stejně tak je terapie kortikoidy nenahraditelná ve chvíli, kdy hrozí předčasný porod – i přes negativní důsledky pomohou dítěti dříve uzrát, což zvyšuje pravděpodobnost normálního vývoje v budoucnu.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy

Pivovarské kvasnice a tloustnutí

Pangamin pozitivně ovlivňuje metabolismus a tím pomáhá obéznějším zhubnout a naopak příliš štíhlým nabrat trochu tělesné hmotnosti. Čili není pravda, že Pangamin je jen na přibírání. Pangamin pomáhá získat optimální tělesnou hmotnost, ideální pro zdravý život.

Zdroj: Pivní kvasnice

Kortikoidy u dětí

Ať už jsou negativa jakákoliv, pamatujte, že kortikoidy jsou jedny z nejlepších léků, co se týče doby začátku působení. Na rozdíl od jiných léků, které se používají na léčbu autoimunitních chorob (například imunosupresiva), nepatří mezi ty léky, jejichž nástup účinku je delší (obvykle začínají účinkovat až po třech měsících). Kortikoidy však začnou účinkovat již během prvního týdne. Pokud v případě onemocnění vašeho dítěte existuje i jiná alternativa léků, je nasnadě ji zvážit. Pokud však jiná varianta není, budete se muset smířit s kortikoidy, které vám nabídl lékař. Spousta lidí se vyděsí, když uslyší, že na své onemocnění berete kortikoidy. Ještě větší množství lidí ale pobouří, když zjistí, že jsou těmito medikamenty léčeny vaše děti. Pokud nejde o nadměrně závažnou chorobu, používají se tyto léky u dětí především při dermatologických ekzémech. Léčivá látka je v tomto případě obsažená v masti, kterou se postižené místo potírá.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP