Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KORTIKOIDY CO TO JE

OBSAH

Kortikoidy a alkohol

Léčba kortikoidy představuje pro organismus velkou zátěž, z tohoto důvodu se konzumace alkoholu nedoporučuje.

Zdroj: Kortikoidy a oči

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY CO TO JE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ševčíková Zdenka.

Prosím , může člověk který bere kortikoidy, měl metastáze řídit automobil? On mi tvrdil že mu lékařka řekla že může, ale nyní dostal vyrozumění, o odebrání řidičského průkazu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kortikoidy co to je

Kortikoidy, co to je?

Kortikoidy jsou syntetické látky s vystupňovaným protizánětlivým účinkem a jsou v medicíně používány již několik desítek let. Kortikosteroidy působí po celkovém podání (například ústy či formou injekce) nebo po podání lokálním, a to buď na sliznici, nebo na kůži (kortikosteroidní dermatologika). Když se kortikoidy aplikují na nosní sliznici, tak mají výrazný protizánětlivý účinek, snižují překrvení a vedou ke snížení sekrece. U neinfekčních onemocnění, například u alergické rýmy, kortikoidy mají účinek nejen léčebný, ale při včasném podání též účinek preventivní.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlastimil Dobroň.

Dobrý den,pomuzou kortikoidy když má pes rakovinu lymfatických uzlin a nádory na slezině,ktera je o dost velká než by měla být?? Děkuji Vám za odpověď.S pozdravem Vlastik.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristina.

Dobrý den,
Omlouvám se,ale bohužel jsem nenašla odpověď na váš dotaz. I mne nyni onemocněla fenka fymfomem ,byl jí podán Prednison,a tak bych se ráda zeptala na úspěšnost této léčby,neboť ji mám moc ráda a děsí mne pouhé pomyšlení na to,že bych o ní přišla.
Děkuji moooc. Kristina

Zdroj: diskuze Kortikoidy u psa

Infuze s kortikoidy

To samé jako u injekce s kortikoidy platí i u infuze. Jedná se o život ohrožující stav, a tudíž by požití alkoholu mohlo mít fatální následky.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY INJEKCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den
Mám problemy s bederní páteří už 3roky chodím na injekci do bederky pod CT bohužel obsahuje i kortikoidy naštěsí mi stačí jednou za rok ale i tak za ty 3roky sem nabrala 12kilo hlavně na břiše změnil se mi menstruační cyklus z 6dnů na 3 a občas bojuji z náladou jinak nic zvláštního....Ale zase si říkám než brát neustále léky a chodit např 2kr do měsíce na obstřiky to radši na jednu takovou injekci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslav.

Mam prosim dotaz.Jak dlouho se muhou brat korikoidove injekce.Děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Kortikoidy Injekce

Co jsou kortikoidy

Kortikoidy v lécích jsou uměle vyrobené chemické látky. Jedině v našem těle lze nalézt přírodní kortikoidy. Přírodní kortikoidy produkuje jen kůra lidských nadledvinek a nazývají se kortikosteroidy. V žádné z bylin, kromě brambor nelze přírodní kortikoidy nalézt. V domácích podmínkách ale není možné vyrobit si domácí mast s domácími kortikoidy.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Poradna

V naší poradně s názvem OČNÍ LÉK MAXITROL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivan Lettovský.

Byl jsem v nemocnici na ušním s bolestí ucha. Lékař mi napsal recept a poslal mi jej na mobil. V nem. lékárně mi vydali oční kapky Maxitrol. Je to správné ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Toto je běžná praxe, kdy se používají oční kapky i do ucha. Maxitrol je složené léčivo s rychlým účinkem proti zánětu díky dvěma složkám antibiotika a kortikoidy. Antibiotika léčí příčinu zánětu a kortikoidy tlumí průběh infekce. Postupujte podle návodu, který vám napsal lékárník na krabičku a užívejte si výhod tohoto skvělého léku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Oční lék Maxitrol

Účinky kortikoidů

Kortikoidy se používají hlavně k léčbě alergií a dalších onemocnění souvisejících s imunitou a nebo i při dýchacích obtížích, například při léčení nemoci astma bronchiale.

Pojem kortikoidy se někdy nesprávně používá pro označení kortikosteroidů.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Diskuze

V diskuzi CO TO JSOU KORTIKOIDY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Valkonyova Hana.

V cervnu me zacaly pobolivat zapesti na obou rukach, od te doby se mi to zhorsovalo, prakt.lekarka me poslala na krev, vse mam v poradku az na revmat.faktor, ten je 96. K revmatologovi jsem objednana na 28.11. Ale ted sbiram informace, protoze lecba kortikoidy vypada hruzostrasne, zda neexistuje jina alternativni lecba

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Co to jsou kortikoidy

Mast s kortikoidy

U zevního použití kortikoidů nedochází k systémovému vstřebávání léků, takže konzumace alkoholu v minimálním množství je tolerována, i když se jedná o zátěž organismu obecně a alkohol může zhoršit kožní projevy onemocnění.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem KORTIKOIDY A ANTIBIOTIKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

Dobrý den.
Mám sarkoidozu a v současné době užívám 5mg Prednisonu/den. Před pár dny jsem dostala streptokovou angínu a na ni ATB Ospen. Chtěla bych se zeptat, jak jdou tyto dva léky dohromady? Jeden jak druhý je pro organizmus zátěž, natož pak oba dohromady? Jsou nějaká doporučení, jak vedlejší účinky minimalizovat? Nemůžou se navzájem ovlivňovat? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Vzájemné interakce Prednisonu a Ospenu nejsou známé. Nežádoucí účinky Ospenu můžete zmírnit užíváním probiotik.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kortikoidy a antibiotika

Kortikoidy a alkohol

Velmi střídmá konzumace alkoholu by při užívání tablet léku Prednison či Medrol neměla vadit. Ale alkohol se při užívání kortikoidů obecně nedoporučuje. Není vhodné během léčby pít alkoholické nápoje, protože zde hrozí riziko vzniku vředů a krvácení v žaludku a ve střevech.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem AKNE V NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jméno nepotřebné .

Jak se zbavit Malich bedaru v nose
Strašně mně svědí nos a jsou tam ty Uhry tak já už nevím co s tím.. pomozte

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Bude zapotřebí použít antibiotika v masti společně s kortikoidy, to vás za dva týdny obtíží zbaví. Stavte se na poliklinice na oddělení ORL a tam je požádejte o pomoc.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Akne v nose

Bezpečnost kortikoidů

Ještě malá odbočka ohledně té kortikoidní masti, protože zde panuje taková utkvělá představa, že kortikoidy jsou obecně škodlivé a měli bychom se jim vyhýbat. Každý lék se musí použit v pravou chvíli, zbytečně nebo nadbytečně je používat, je určitě špatné. V tomto případě, kdy je opravdu bodnutí hmyzem nepříjemné, je tam otok a zarudnutí a namažeme si to jenom párkrát za týden, tak jsou kortikoidy obsažené v masti naprosto neškodlivé. Pravidelné a dlouhodobé užívání kortikoidů je možné jen po poradě s lékařem, protože kortikoidy škodí jen při dlouhodobém a pravidelném užívání.

V lékárně je k dispozici volně prodejná mast s kortikoidy Hydrocortison. Tady se můžete podívat jak vypadá a kolik stojí: mast s kortikoidy bez receptu cena.

Zdroj: Na bodnutí hmyzem mast s kortikoidem

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdena Němcová.

Dobrý den paní doktorka na kožním mě předepsala krém Beloderm na vyražku zdřejmě na alergii z lídla ale protože obsahuje kortikoidy tak se ji bojím povžívat.Může me krém ublížit? Dekuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte se kortikoidů v masti. Když se mast používá podle návodu maximálně 10 dní, tak nehrozí žádné nebezpečí. Účinky kortikoidů na zklidnění pokožky jsou skvělé a určitě byste měla poslechnout svého lékaře a mast použít.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svrab

Mělo by platit:

  • Kortikosteroidy jsou hormony z kůry nadledvinek a jsou to přírodní látky.
  • Kortikoidy jsou synteticky (uměle) připravené látky se stejnou strukturou, jako kortikosteroidy.

Zdroj: Přírodní kortikoidy v bylinách

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF 800 - RECENZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Diskutující.

Dobrý večer, kdysi jsem užíva.kortikoid prednison 60 a měl jsem potíže. Dotaz: jsem laik a ptám se, zda confrosulf 8OO patří mezi kortikoidy ? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Léčivý přípravek Condrosulf 800 obsahuje účinnou látku s názvem chondroitin sulfát, což je přírodní látka získávaná z hovězích chrupavek. Odpověď na vaši otázku zní: Condrosulf nepatří mezi kortikoidy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf 800 - recenze

Injekce s kortikoidy

Alkohol dráždí dechové centrum a u astmatiků může způsobit dýchací potíže. Dát si občas jednu skleničku samozřejmě nevadí, ale při kombinaci kortikosteroidů a alkoholu buďte hodně opatrní, zvlášť pokud by se jednalo o kortikosteroidy v injekcích. Zde se jedná o akutní stav, který je životu nebezpečný a požití alkoholu je velkou zátěží pro organismus.

Zdroj: Kortikoidy a alkohol

Diskuze

V diskuzi KORTIKOIDY A OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobry den,manzel ma RS a po prodelanem covidu mu byla zjištěna retrobulbarni neuritida,momentalne dochazi na kortikoidove "kapacky",ma typicke vedlejsi priznaky. Bylo mu predepsano 5 davek. Zajima nas za jak dlouho vedlejsi priznaky vymizi,pokud tedy bude lecba kortikoidy ukoncena.

Dekuji mnohokrát
Jitka Kopřivová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kortikoidy a oči

Kortikoidy v těhotenství

Každá žena, která má od lékaře doporučeno kortikoidy používat, zvažuje, zda případné riziko nežádoucích účinků těchto látek podstoupí. Hlavní důvod, proč se kortikoidy v těhotenství používají, je zlepšení plicní ventilace předčasně narozených dětí – tyto látky dokážou pozitivně ovlivnit zrání tkání, zejména plic. Podle řady studií se jeví používání kortikosteroidů pozitivní i proto, že snižuje riziko dětské mozkové obrny nebo zlepšuje IQ, tyto důsledky však nejsou primárním důvodem, proč se používají. Kortikoidy mají nesporný přínos v případě žen, které trpí častými potraty – jsou jim tedy podávány v prvních týdnech těhotenství. Stejně tak je terapie kortikoidy nenahraditelná ve chvíli, kdy hrozí předčasný porod – i přes negativní důsledky pomohou dítěti dříve uzrát, což zvyšuje pravděpodobnost normálního vývoje v budoucnu.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy

Angioedém léčba

Léčebně se u angioedému podávají kortikoidy, v urgentních, život ohrožujících stavech se podává koncentrát inhibitoru. Profylakticky poté anabolika stimulující jeho syntézu. Obecně a velmi zjednodušeně lze říct, že se podávají antihistaminika, kortikoidy a adrenalin. Pokud se pacient dusí, tedy v akutním stadiu, je nutná umělá plicní ventilace.

Zdroj: Angioneurotický edém

Kortikoidy u dětí

Ať už jsou negativa jakákoliv, pamatujte, že kortikoidy jsou jedny z nejlepších léků, co se týče doby začátku působení. Na rozdíl od jiných léků, které se používají na léčbu autoimunitních chorob (například imunosupresiva), nepatří mezi ty léky, jejichž nástup účinku je delší (obvykle začínají účinkovat až po třech měsících). Kortikoidy však začnou účinkovat již během prvního týdne. Pokud v případě onemocnění vašeho dítěte existuje i jiná alternativa léků, je nasnadě ji zvážit. Pokud však jiná varianta není, budete se muset smířit s kortikoidy, které vám nabídl lékař. Spousta lidí se vyděsí, když uslyší, že na své onemocnění berete kortikoidy. Ještě větší množství lidí ale pobouří, když zjistí, že jsou těmito medikamenty léčeny vaše děti. Pokud nejde o nadměrně závažnou chorobu, používají se tyto léky u dětí především při dermatologických ekzémech. Léčivá látka je v tomto případě obsažená v masti, kterou se postižené místo potírá.

Zdroj: Co jsou to kortikoidy

Kortikoidy pro psa

Bez kortikoidů se nedá dělat akutní medicína, u šokových případů či u popálenin doslova zachraňují životy. Vždyť co by bez kortikoidů dělala zvířata s vyhřezlými plotýnkami či jinak poškozenou míchou? Přípravek Solu-Medrol se jim před operací opravdu nedává zbytečně. A co by si bez kortikoidů počali ovčáci se syndromem cauda equina? Kortikoidy nejen psům, ale i ostatním zvířatům prodlužují život, a to výrazně, nástup nevratného ochrnutí se dá odložit o dlouhé měsíce. Bez kortikoidů se rovněž neobejdou zvířata s akutní alergickou reakcí.

Zdroj: Prednison pro psa

Co na svědění kůže

Svědění mohou ulevit antihistaminika či kortikoidy a důsledné promašťování kůže.

Zdroj: Svědění po léčbě

Kortikoidy a slunce

U dlouhodobého podávání je nutné hlídat játra, žaludek. Preventivně podávat například ostropestřec. Obecně se uvádí, že při užívání kortikoidů se nedoporučuje slunění.

Zdroj: Prednison pro psa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP