Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOST KŘÍŽOVÁ BOLEST

OBSAH

Bolest šlachy na chodidle

Plantar fascia je šlacha, která spojuje patní kost a prsty. Její zánět je nejčastější příčinou bolesti v chodidle. A jak poznat zánět šlach? Jednoduše, zánět se vyznačuje ostrou bolestí nejčastěji v oblasti paty, která se projevuje při prvních ranních krocích po probuzení. Bolest po několika minutách chůze odezní a pata během dne stráveného na nohách prakticky nebolí. V průběhu dne se plantární fasciitida objeví při delší době strávené sezením a následné chůzi. Toto onemocnění obecně postihuje běžce a osoby s nadváhou. Jeho příčinou je nadměrné zatížení chodidla.

Zdroj: Bolest chodidla

Poradna

V naší poradně s názvem TŘÍSELNÁ KÝLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Angela dubska.

Dobrý den zjistili mi ve stvrtek na ultrazvuku triselnou kylu 3 cm bolí mne noha někdy od břichem bedrova kost takové pálením, a bolest v kyčlí mám to dát operovat nebo ne mam kašel a rýmu a vždy při kašli mne to bolí. Poradíte mi děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kýlu je dobré vždy odoperovat, protože jinak riskujete závažné komplikace právě při silném kašli nebo jiné námaze. Operace kýly je jednoduchá a rychke po ní budete zase v pořádku. Určitě si to nechte udělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tříselná kýla

Kosti v chodidle

Kostra nohy je uspořádána do dvou klenebních oblouků – podélného a příčného. Podélná klenba je dána vyšším vnitřním obloukem, který tvoří tři vnitřní paprsky s vrcholem v kosti loďkovité. Zevní klenba je nižší, méně rigidní, a je tvořena dvěma zevními paprsky a kostí krychlovou. Příčná klenba je podmíněna tvarem a uspořádáním klínovitých kostí, dopředu klenutí ubývá a za normálních okolností leží hlavičky všech nártních kostí ve stejné rovině, takže v zatížení je hmotnost těla rozložena na všechny paprsky.

Příčná klenba je nejnápadnější v úrovni kostí klínových a kosti krychlové. Na jejím tvaru se podílejí dva hlavní paprsky nohy. Vnitřní pruh jde od kosti hlezenní, zahrnuje kost loďkovitou, kosti klínovité a první 3 kosti záprstní. Vnější pruh tvoří kost patní, krychlová a 4. a 5. kost záprstní.

Udržení podélné a příčné klenby je závislé na třech činitelích:

  1. na kostní architektonice;
  2. na ligamentózním (vazovém) systému nohy;
  3. na svalech nohy.

Oba oblouky klenby jsou primárně tvořeny uspořádáním kostěných elementů kostry nohy a jejich zajištěním vazy. Svaly mají druhotnou úlohu, i když důležitou, při udržování klenby během dynamického zatížení.

Zdroj: Bolest chodidla

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

dobry den us 3den mne boli v puse kost a nasla sem si tam bouli na ty kosti bereru si paralen ale nepomaha to k zubari 26,5 us nevim co stim 3noc us nespim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Paralen může pomoci, ale u vás už jeho účinky nestačí. Bolest utiší jen zásah zubního lékaře. Nezvyšujte dávkování paralelu na více než 1 gram paracetamolu v jedné dávce a mezi dávkami dodržujte časový rozestup minimálně 4 hodiny. To jsou 2 tablety Paralenu každé 4 hodiny.
Zřejmě máte zánět okostice, který je třeba ihned ošetřit, nejlépe na zubní pohotovosti nebo hned zítra u běžného zubaře jako akutní případ. Když to neuděláte, tak s každým dalším dnem se u vás zvyšuje riziko komplikací a budoucích trvalých následků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest zubu

Bolest paty u dětí

Bolest paty u dětí může být způsobena zánětem růstové ploténky paty. Růstové ploténky se nacházejí v oblastech metafýzy, tedy mezi koncovými epifýzami a střední částí (takzvanou diafýzou). Chrupavkové buňky (chondrocyty) v ploténce se neustále dělí a ploténka tak na epifyzární straně přirůstá. Jedná se o takzvaný intersticiální růst kosti. Na diafyzární straně je chrupavčitá tkáň ploténky stejným tempem odbourávána, respektive přeměňována na kostní tkáň. Proces růstu chrupavky a proces její přeměny na kost jsou v rovnováze, a tak ploténka zůstává stále stejně tlustá. V určité fázi se však celá růstová ploténka změní na kostní tkáň a celá kost tak přestane růst, patní kost pak roste rychleji než okolní svaly a vazy. Tato choroba je nejčastější ze všech příčin bolesti paty u dětí. Onemocnění se projevuje bolestí na zadní nebo spodní straně paty. Je znatelný zánět a citlivost, bolest při chůzi, ztuhlost kotníku. Symptomy jsou horší s aktivitou. Často postihují obě nohy ve stejnou dobu. Léčba je zaměřena na posílení a protahovací cvičení, odpočinek, protetika, léky. Příznaky obvykle ustanou do dvou měsíců.

Zdroj: Bolest paty

Diskuze

V diskuzi OPERACE KOLENE TZV.SVEDSKY ZPUSOB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimir.

mam jit na operaci kolene vymena ,cast kolene dre kost na kost, ma nekdo zkusenost, mam jit na konsultaci o pripadne operaci. Jedna se o zpusob svedsky zakrok. Budu rad kdyz mi nekdo poradi .Lada S.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Ahoj jsem již po operaci kolene,již 10let a.jsem nadmíru spokojen.Jeto ohromná uleva.

Zdroj: diskuze Operace

Příznaky

Někdy se stane, že rána po extrakci sice bolet přestane, ale s novou, daleko větší intenzitou se objeví znovu, zpravidla se tak stane až třetí den po provedené extrakci. Je to způsobeno tím, že krevní koláč v ráně se působením mikrobů přítomných v ústní dutině rozpustil a obnažila se kost zubního lůžka. Tento stav, který je spojen s šedým a páchnoucím povlakem zubního lůžka (někdy je lůžko prázdné a vidíme jenom obnaženou kost), se označuje jako suché lůžko. V případě této komplikace je třeba, aby pacient co nejdříve vyhledal lékařskou péči. Ostatně bolest provázející tuto komplikaci je tak intenzivní, že k tomu pacienta donutí.

Zdroj: Suché lůžko po vytržení zubu

Poradna

V naší poradně s názvem NEZDRAVĚ ZHUBLA. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf.

Dobrý den. Partnerka ma potíže se slinivkou. V poslední době asi 6ti měsíců hodně zhubla. Je samá kost a kůže. K doktorce ji nemohu dostat, prý ji nic nebolí. Poraďte, co s tím? Děkuji za odpověď. Nedorostek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nepíšete, z čeho usuzujete, že se jedná o problémy se slinivkou. Každé nevysvětlitelné hubnutí je nebezpečné. Někdy dokonce onemocnění s těmito příznaky mohou ohrozit i Vás jako partnera, pokud se například jedná o infekci HIV. Musíte zapojit veškeré motivační mechanismy, abyste přiměl svojí partnerku k vyšetření. Někteří praktičtí lékaři jsou ochotni přijet i k vám domů, kde pak mohou provést základní vyšetření. Zkuste třeba tuto formu s pomocí svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nezdravě zhubla.

Bolest hlavy vzadu

Bolest hlavy vzadu je tenzní bolest (propagace obtíží z krční páteře): bolest na vrcholu hlavy, ztuhlá šíje a zkrácené trapézové svaly, pocit tlaku v hlavě, někdy nevolnost a zvýšená citlivost na světlo.

Zdroj: Bolest hlavy

Diskuze

V diskuzi STÁLÝ OTOK PO ÚRAZU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana sedláčková.

Dobrý den,
prosím o radu.
Asi před rokem jsem ošklivě upadla a odnesla to lícní kost.Vše zhojeno,ale pod okem mi stále přetrvává menší otok,který vůbec nebolí,ale nechce se vstřebat.Mám ještě čekat, co myslíte?
Děkuji,Jana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Stálý otok po úrazu

Slivovice na bolest ucha

Z babských rad můžete zkusit na bolest ucha použít smotek vaty namočený ve slivovici, který vložíte do ucha, převážete šátkem a pěkně to zaspíte. Dle zkušeností tato metoda vždy to pomůže.

Zdroj: Bolest ucha

Diskuze

V diskuzi BOULE NA TVARI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Mam 2 bulky na prave tvari pod kuzi. Jak mam kost. A kdyz si na to saham boli to. Byla jsem u zubarky ta mi delala i rengen a ze tam nic nemam. A ze to zmizi ale nezmizelo. Co mam delat.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Boule na tvari

Bolest nohy ze strany

Tato bolest může být podmíněná nevhodným zatěžováním chodidel, nevhodnou obuví, patologií v oblasti nožní klenby.

Zdroj: Bolest chodidla

Poradna

V naší poradně s názvem ŘEDĚNÍ KRVE TROMBEXEM 5 A POUŽITÍ VÍT. K se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mila.

Dobrý den, mám prosbu jak se zachovat. Jsem 3 roky po střední CMP, zároveň jsem 3/4 po těžké dopravní nehodě a nesrůstá stehenní kost. Vím, že vít. K podporuje tvorbu bunecite stavby kosti ale též zahušťuje krev, což je protiklad při užívání Trombexu. Prosím jak nejlépe postupovat . Můj neurolog přesný postup neví. Děkuji moc. Milan

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Trombex obsahuje účinnou látku Clopidogrel a jeho účinky nejsou závislé na vitamínu K. Vitamín K je omezen pouze u léčby Warfarinem. Když užíváte Trombex, tak můžete konzumovat vitamínu K kolik chcete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Správné hodnoty ředění krve

Bolest ucha z větru

Na bolest ucha z větru pomůže teplý zábal, při delší bolesti je nutné navštívit ORL, protože to může být zánět středního ucha nebo zánět zvukovodu.

Zdroj: Bolest ucha

Poradna

V naší poradně s názvem ARTHRONEO ADRESA WEBOVÉ ADRESY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Boudová.

prosila bych vebovou adresu kde se dá objednat sprey ArthroNeo
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

ArthoNeo je klasický způsob, jak z lidí vytáhnout peníze za kravinu, která nemůže fungovat (jedině snad částečně jako placebo). Artrózu nelze vyléčit nějakým sprejem, bolest působí absence chrupavky v kloubu a tření kosti o kost. Chrupavku dokáže obnovit něco jako Proenzi, to znamená přípravek s obsahem glukosaminu a chondroitinu. V současnosti je lidmi hojně využíván Alavis Triple Blend, který je určen pro koně, ale jeho zdravotní nezávadnost umožňuje jeho použití i lidmi. Výhoda u Alavisu je, že je levný. Alavis na klouby můžete koupit tady: www.prozdravi.cz/ala… Obvyklé dávkování je jedna odměrka denně. Účinky se dostaví do jednoho měsíce. Délka léčby může být dlouhodobá, protože nehrozí předávkování ani žádné nežádoucí účinky z dlouhodobého používání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Arthroneo adresa webové adresy

Bolest chodidla v klidu

Bolest chodidla v klidu může signalizovat natažené drobné svaly na chodidle nebo můžete mít začínající ostruhu, případně zánět podélně příčné klenby.

Zdroj: Bolest chodidla

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKUM FRAMYKOIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svata Křížová.

Dobrý den, mohu tuto mastičku dostat bez receptu? Popřípadě, jakou mastičkou jí lze nahradit? Děkuji Křížová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Antibiotikum Framykoin

Kapky na bolest ucha

Přípravky na bolest ucha dostupné v kamenných či internetových lékárnách můžete vidět zde.

Zdroj: Bolest ucha

Diskuze

V diskuzi UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Hamrlová.

Dobrý den, manžel měl mozkovou příhodu a má levou ruku nefunkční a na levé noze ucpané cévy a noha od kotníku dolů je studená. Nikdo mně nechtěl říct co to vlastně znamená a navíc se mu začali dělat puchýře na různých místech právě té studené nohy a ty pak praskly a má strupy a noha ho bolí. Snaží se chodit, ale sám se nezvedne a musím mu pomáhat. V nemocnici byl od 23. června a špatnou medikací se osypal a byl převezen na kožní a tam nerehabilitoval...dovolené, málo sester a potom pár dnů byl na rehabilitaci, jenže dostal salmonelosu a tak byl převezen na infekční, kde opět nic nedělali. Po odeznění nemoci jsem si ho vzala domů a rehabilituji s ním sama. Jen se chci zeptat, co je příčina té studené nohy a zda by se to dalo nějakými léky znovu zprůchodnit. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka Štěpánková.

Dobry den.Neustale me boli chodidla.Treba kdyz dlouho sedim a chci vstat a jit tak me boli cele chodidlo a take kdyz jdu dlouhe trasy.Rano kdyz vstavam nebo v noci kdyz jdu na wc tak bych uplne padla jak me nohy neposlouchaj.Nejvice pod prsty a v klendbe a dlouha kost od malicku k pate.Muzou to byt ucpane cevy?Dekuji Štepankova

Zdroj: diskuze Ucpané cévy v noze

Jak poznat bolest u psa

Bolest vzniká podrážděním určitého zakončení v těle (receptoru pro bolest), po něm následuje vyslání nervového signálu do centra pro bolest v mozku, kde si jedinec bolest uvědomí. Pak mozek vyšle signál zpět do cílového orgánu (kost, sval, kůže a podobně), který patřičně zareaguje. Čím větší koncentrace bolestivých zakončení anebo čím větší intenzita podráždění, tím obvykle větší a déle trvající bolest. Podle trvání můžeme bolest dělit na akutní a chronickou (ta je zvláště nepříznivá). Nejbolestivější bývají obvykle ortopedické zákroky, výkony v oblasti hrudníku či na močovém aparátu, problémy v oblasti páteře (zlomeniny, výhřez meziobratlového disku). Potrápit ale dokáže i takový zánět mléčné žlázy u fen či některé rány od pokousání. Je jasné, že vnímání bolesti je značně individuální (každý má jiný práh pro vnímání bolesti) a rozdíly jsou i mezi jednotlivými plemeny (například rotvajler versus pudl).

Z výše uvedeného vyplývá, že je vhodné (a někdy i nutné) umět bolest rozpoznat a léčit. Jak lze tedy poznat, že mého psa něco bolí? Bohužel to na rozdíl od lidí vůbec není snadné. Existují určité klasifikační stupnice používané ve veterinární praxi (stupeň 1–5), ale ty pro majitele nejsou příliš použitelné. Případů, že by zvíře bolestí naříkalo, není mnoho (většinou jde o akutní bolest zlomeniny, poranění kloubních struktur, vyhřeznutí meziobratlového disku, uskřinutí střev). Spíše se bolest projevuje méně nápadně, například jako apatie, nechuť k příjmu potravy, neochota k pohybu, abnormální postoj, různě intenzivní kulhání, obrané reakce při pokusu o dotyk určitých oblastí těla, tlačení hlavy do kouta spolu s poklesem krku a podobně. Příznaky souvisí s tím, která část těla bolí, a většinou jde o chronickou bolest. Jako doprovodný příznak se někdy objevuje zvýšená teplota a zrychlené dýchání.

Zdroj: Bolest u psa

Bolest na hrudi vpravo

Bolest hrudi od hrudní páteře vpravo je nejčastější příčinou bolesti. Bodavá bolest vystřeluje z oblasti hrudní páteře do hrudníku. Tato bolest není nijak nebezpečná, ale je dosti nepříjemná pro pacienta, protože tento typ bolesti hrudi závisí na pohybech a poloze trupu. Bolest hrudi se při hlubokém dýchání může zhoršovat. Pacient dokáže ukázat přesné místo bolesti.

Zdroj: Co může znamenat bolest na hrudi

Komplikace po extrakci zubu

Trhání zubů je poměrně obávaný zákrok, proto existují různé možnosti tišení bolesti a uvolnění stresu. Kromě klasické anestetické injekce můžete zkusit také anestetický plyn, který vás příjemně uvolní a zbaví strachu, nebo analgosedaci, která vás utlumí tak, že zákrok téměř nebudete vnímat.

Častou komplikací je otok po vytržení zubu. Otok vymizí i bez antibiotik, pokud byla správně diagnostikována příčina. Ale může trvat i 5–7 dnů. Otok lze zmírnit chladnými obklady.

Pokud se objeví hnis a silný zápach z úst, je to špatně a je potřeba ránu odborně vyčistit.

Další komplikací po extrakci osmičky může být obnažená kost, jestliže je kost hladká, přeroste a zahojí se.

Při nekomplikované extrakci osmičky je možné najíst se zhruba za 3–4 hodiny. Konzumace alkoholu se doporučuje nejdříve po 48 hodinách. Fyzická zátěž se doporučuje nejdříve za 7–10 dní.

Zdroj: Vytržený zub - jak hojit ránu

Bolest ledvin při nádechu

Bolest ledvin při nádechu anebo bolest ledvin při pohybu mohou být způsobeny zánětem ledvin. S jistotou vám to ale řekne až váš lékař poté, co vás vyšetří a zkontroluje vám moč. Také tyto bolesti mohou být zaměněny za bolesti páteře, které mohou vystřelovat do oblasti ledvin.

Zdroj: Bolest ledvin

Jak na bolest ucha u dospělých

Bolest ucha může mít mnoho příčin, tudíž se liší i léčba. Zánět se léčí nejčastěji antibiotiky. K tlumení případné bolesti lékaři doporučují i teplé obklady. Pokud je ucho poraněno, pomohou naopak obklady studené.

Zdroj: Bolest ucha

Bolest paty v klidu

Bolest paty v klidu může být způsobena v souvislosti s nošením nevhodné obuvi, která postihuje především ženy nosící obuv na vysokých podpatcích. Další možnou příčinou je Haglundova exostóza, což je onemocnění způsobující otok na zadní straně paty. K léčbě se používá podpatěnka – ortopedická pomůcka zmírňující bolest paty.

Zdroj: Bolest paty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP