Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOSTIVAL KOŘEN OBKLAD

OBSAH

Na co si dát pozor

Chcete-li rostlinu užívat vnitřně, rozhodně ji nekonzumujte ve větším množství a ne déle než 10 dní. Kostival lékařský totiž působí toxicky na játra!

Zdroj: Kostivalové obklady

Diskuze

V diskuzi ČESKÝ ROZHLAS BRNO OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek Kainer.

Chtěl jsem se zeptat,jestli nevydal otec pleskač nějakou knížku,nebo publikaci?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana.

Dozvěděla jsem se, že užíváním kostival.kořene mletého lze léčit osteofyty,někdy až k úplnému vymizení.Zároveň mi bylo řečeno,že kostival kořen mletý je vlastně jedovatý.Ráda bych se dozvěděla pravdivé informace od odborníka.Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Český rozhlas brno otec pleskač

Účinky

Kostival je bylina, jejíž používání je doloženo již ve středověku, nicméně v současné době nad ní visí pomyslný otazník. Jak už jsme zmínili, obsahuje řadu alkaloidů, a to zejména v nejvíce používaných kořenech, z nichž pět je považováno za toxické, ale nepředbíhejme.

Výskyt: Kostival lékařský lze nalézt po celé Evropě, ovšem mimo nejzazší sever a jih. Vyskytuje se také v Asii a Severní Americe. U nás roste na vlhkých místech, která jsou bohatá na živiny.

Popis a účinné látky: Tato vytrvalá bylina, která dle vědecké klasifikace patří do čeledi brutnákovitých, je obvykle vysoká maximálně 1 metr. Lodyha se v horní části větví, listy jsou vejčitě kopinaté či kopinaté a chlupaté. Květy jsou pětičetně souměrné a okvětní lístky mají různé barevné odstíny. Především jsou ale fialové, modrofialové či červenofialové. Kostival kvete v průběhu letních měsíců, tedy od června do září, a jeho plodem jsou lesklé tvrdky. Obsahuje přitom různé slizové látky, třísloviny, silice, cholin, minerální látky, vitamíny (A, B 12, C) a alkaloidy.

Užitečné části: Používá se zejména kořen, ale sbírány jsou rovněž listy a nať.

Z kostivalu lékařského se připravují různé masti, tinktury, oleje a používá se rovněž na obklady. Nejenže totiž zmírňuje bolesti, ale zároveň podporuje regeneraci tkaní a hojení ran. Kořen kostivalu je účinný při krevních podlitinách neboli modřinách, problémech se žílami (záněty či křečové žíly), dále při poruchách prokrvení, bércových vředech anebo při nepříjemných bolestech šíje a páteře. Používá se rovněž při revmatismu, a pokud je potřeba, můžete jej zkusit i jako podporu hojení (především otevřených) zlomenin. Jeho listy pak působí pozitivně na bolestivé záněty kloubů a fungovat mohou rovněž při výronu či podvrtnutí.

Zdroj: Kostivalové obklady

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ RADÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alois Dočkal.

Vážený pane,
manželka má osteroporozu na Vaši radu si v lékárně koupila
kostival kořen který je prodáván v sáčku,ale není tam návod.
Poraďte prosím jak se to má užívat.Předem Vám děkujeme.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sušený kořen kostivalu se používá k výrobě odkladu a masti. Hotový produkt se pak přikládá na bolavé místo.
Zde naleznete recept na výrobu obkladu: odstavec.ceskaordina…
Zde naleznete recept na výrobu masti: odstavec.ceskenemoci…
Recept na mast je z čerstvého kořene. Pokud máte kořen sušený, tak přeskočte přípravu a mytí kořene a rovnou ho použijte do rozehřátého tuku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač radí

Kostivalové účinky

Neuvěřitelné léčebné účinky, které tato rostlina má, se využívají na pohmožděné kosti a na rány, účinnost pochází ze složky obsažené v listu a kořenu, která se nazývá alantoin. Tato sloučenina pomáhá regenerovat zraněné oblasti těla a urychluje nový zdravý růst buněk. Účinek této rostliny se využívá i na modřiny. Stačí přes noc použít obklad na postiženou oblast a ráno máte po modřině.

Kostival je rovněž rostlinou první pomoci na bolavé, zhmožděné a oteklé defekty. Kořen kostivalu obsahuje třísloviny (látky, které mají stahující účinek), slizy, silice a alkaloidy. Právě kvůli obsahu alkaloidů není kostival vhodný ke vnitřnímu užívání. Extrakt získaný z kořene se používá pro přípravu topických přípravků – mastí, krémů, gelů a tinktur, které jsou určeny pro zevní použití.

Je zde ale jedno velké ALE! Kostival je výborný a rychlý lék na hojení ran, ale neměl by být používán na hluboké rány nebo trhliny. Jeho použití by mohlo potenciálně hojit horní vrstvu kůže, což by vedlo k abscesu. Proto se vyvarujte použití na otevřené hluboké rány a použijte kostival pouze na modřiny, otoky a povrchová, neinfikovaná poranění.

Zdroj: Kostivalový obklad

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVALOVÉ OBKLADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Prosím, Udělala jsem si obklad z listů kostivalu a nyní mám koleno červené oteklé až strupovité. Neví někdo jak se toho zbavit. Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Listy kostivalu mohou způsobit vyrážku. Tuhé chloupky na listech a stoncích mohou způsobit podráždění pokožky. Můžete také být na kostival alergická.
Kostival může způsobit vážné alergické reakce. Přestaňte používat kostival a postižené místo ošetřete krémem s obsahem panthenolu. Do dvou týdnů po ukončení léčby kostivalem se pokožka vrátí do normálu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kostivalové obklady

Nebezpečí kostivalu

Kostival by se měl užívat zevně, protože obsahuje alkaloidy, které mohou být karcinogenní a při delším vnitřním užívání mohou poškozovat organismus. Na druhou stranu není v souvislosti s kostivalem lékařským popsán ani jeden takový případ.

Upozornění: Chcete-li rostlinu užívat vnitřně, rozhodně ne ve větším množství a déle než 10 dní.

Zdroj: Kostivalový obklad

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVAL NA ZUBY VE FORMĚ TINKTURY A NÁVOD NA PŘÍPRAVU DOMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Výplachy úst tinkturou z kořenu kostivalu udrží zdravé a pevné dásně a tím i pevné krčky zubů. Je tedy velmi prospěšné použít kostival na zuby v případě paradontózy. A jak si doma připravíte z kořenu kostivalu tinkturu na zuby, zde je návod.

Nakrájený a očištěný kořen kostivalu vložíme do dobře uzavíratelné skleněné nádoby, a zalijeme ho 9 díly 38 - 40% žitné vodky, slivovice, režné nebo jiného alkoholu v této síle. Pak to dobře uzavřeme a postavíme na 10 - 14 dní na slunce nebo k topení. Občas protřepeme. Za 14 dní se černá tekutina slije do lahviček přes filtrační papír a popíše se názvem a datem, abyste to později poznali, protože nejlepší je tinkturu nechat uležet nejméně dva roky, protože pak je ještě účinnější a ještě mazlavější. POZOR! Kořen kostivalu nesmí přijít do styku s kovem, takže při čištění a krájení kořenu kostivalu používejte keramícké nože a škrabky!

Zdraví Cempírek!

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kostival na zuby ve formě tinktury a návod na přípravu doma

Sběr nati

Rostlina je známá už ze středověku a v lidovém léčitelství má své nezastupitelné místo. Kostival lékařský neboli černý kořen je mnohdy uváděn jako jedna z nejúčinnějších léčivek. V Česku roste od nížin až do vyšších horských poloh. Kostival lékařský roste především v Evropě (kromě její severní a jižní části), východní hranice výskytu se nachází v oblasti Střední Asie. Druhotně byl zavlečen do Severní Ameriky. Užívá se hlavně kořen. Rostlina koncem léta veškerou svou životní a léčebnou sílu ukládá do kořene a připravuje se tak na zimní spánek. Proto právě na podzim kořeny kostivalu obsahují nejvíce účinných látek.

Kostival lékařský je 60–100 cm vysoká vytrvalá bylina. Lodyha je přímá, ve vrchních partiích větvená. Listy jsou umístěny střídavě, mají vejčitě kopinatý až kopinatý tvar, jsou chlupaté. Z rubové strany listů je velmi výrazná žilnatina. Květy jsou ve dvojvijanech, mají pětičetnou souměrnost. Okvětní lístky mají barvu v odstínech načervenalé, fialové, modrofialové a červenofialové (vzácně i růžové a bílé). Kostival kvete od května do července. Plodem jsou lesklé tvrdky. Jedna rostlina obsahuje až 800 semen.

Nať kostivalu můžeme jednou ročně zcela posekat, nejvhodnější je těsně po odkvětu. Sklidíme tak maximální hmotu a rostlina spolehlivě obroste znovu, aniž by se vysilovala. Další možností je částečná sklizeň, kdy se v průběhu roku sklidí vždy jen 1/3 natě z trsu. Pokud potřebujeme kostivalu větší množství, lze jej přihnojovat jednou za měsíc ředěnou močí (1 : 10). Pak jej lze posekat 2–3x ročně.

Listy kostivalu působí pozitivně na bolestivé záněty kloubů a fungovat mohou rovněž při výronu či podvrtnutí. Použít se dají i do koupele na celkovou úlevu těla.

Přísada do koupele: 500 g čerstvých či sušených listů nechte přes noc máčet zhruba v 5 litrech vody. Směs poté přiveďte k varu a vychlazené nalijte do vody ve vaně.

Zdroj: Kostivalový obklad

Poradna

V naší poradně s názvem JAK TO VLASTNĚ JE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Akcina.

Jak tomu mám rozumět? V úvodu se píše, že:
Kostival neboli Symphytum officinale je používán na kůži k léčbě ran a snižuje záněty výronů a zlomenin.

A dále mj:
Nikdy nepoužívejte kostival na porušenou kůži.

Celé toto čtení je velmi nevěrohodné. Jinde se píše, že se kostivalem léčí i bércové vředy a jiné otevřené rány.

Tak, jak to vlastně je??!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kostival, respektive látky v něm obsažené, se nesmí dostat do krevního oběhu. Proto je v článku správně uveden zákaz jeho použití na otevřené rány a na popraskanou pokožku. Malá část těchto nebezpečných látek se dostane do krve i skrz neporušenou kůži. Velké množství těchto látek uvnitř těla pak může poškodit játra, bez kterých se nedá žít.
Kostival je prospěšný při procesu hojení pokožky, a používá se na zhojené rány. Nejlepším ukazatelem, kdy je možné bezpečně použít mast kostivalu, je okamžik přirozeného oddělení strupu od pokožky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jak to vlastně je?

Jak dlouho se nechává účinkovat

Obklad se nechává působit cca 30 až 40 minut po třech opakováních za sebou.

Zdroj: Octový obklad na otok

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVAL NA ZUBY VE FORMĚ TINKTURY A NÁVOD NA PŘÍPRAVU DOMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Jak často a jakým způsobem tinkturu používat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tinkturu z kořene kostivalu pomocí vatičky aplikujeme na zubní krčky třikrát týdně, ale i častěji, podle potřeby problému s krčky.

Zdroj: diskuze Kostival na zuby ve formě tinktury a návod na přípravu doma

Pěstování

V našich podmínkách lze kostival pěstovat celkem snadno i ze semen. Stačí je nechat zjara v pařeništi po několik dní, poté sazeničku vložit do nádobky v příznivých (bezmrazých) podmínkách a po 4 týdnech zasadit mladou rostlinu na konečné místo v zahradě. Kostival lékařský preferuje slunné nebo mírně zastíněné místo na stanovišti s vlhkou humózní půdou bohatou na živiny. Rostlina vyžaduje během celého růstu dostatečné zalévání. Kostival kvete v období od května do srpna. Během této doby je vhodné sbírat části rostliny k léčebným účelům. Rostlinu lze dále množit dělením trsů nebo řízkováním kořenů.

Zdroj: List kostivalu

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef.

Dobrý den Otče Pleskači

Doporučujete na řídnutí kostí mletý kostiválový kořen.

Můžete mi prosím upřesnit dávkování (jaká lžíce denně) a jak nejlépe prášek jíst, zda je možno jej rozmíchat třeba v čaji, aby se nelepil na patro.

Předem děkuji.

S přáním pěkného dne

Josef

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludek.

Dobry den v apetytu jste doporučoval uživat kostival vnitřně na internetu jsem se dočetl o možnem poškozenim jater při vnitřnim užiti dékuji za odpoved S pozdravem Ludék

Zdroj: diskuze Otec Pleskač

Kostival a kovový nůž

Důležité upozornění!
Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem! Takže při sběru a čištění použijte keramický nůž a keramickou škrabku.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti

Diskuze

V diskuzi KOSTIVAL VYROBA MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Pánek.

Dnes jsem poslouchal vysílání v rozhlase kde se zmíňovali o kostivalu, že se dá připravovat jako špenát kvůli obsahu vápníku. Navíc, že obsahuje vitamín B12, který je označován jako jen živočišného původu. Na konec poznamenali, že kostival obsahuje sirné sloučeniny, které jsou vhodné na léčení pásového oparu. Neřekli však zda užívat jako čaj nebo mast.
Mohu Vás požádat o nějaké doporučení léčby ?
Děkuji za laskavost, Karel Pánek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kostival vyroba masti

Octový obklad na opuchnutí

Octan gel představuje osvědčenou recepturu (dříve octanová mast) v nové formě, tedy ve formě gelu. Octan gel je určen k okamžitému zevnímu použití: doporučuje se na mechanicky způsobené opuchnutí, pohmožděniny i na štípnutí hmyzem.

Zdroj: Octový obklad

Diskuze

V diskuzi BOLAVÉ OČI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorotka.

Nějaká babská rada, na bolavé oči, slyšela jsem, že pomáhá šalvějový obklad..má někdo zkušenosti?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Natálie.

Dva sáčky s černým čajem spařte vroucí vodou a nechte 2 minuty louhovat. Potom už jen vymačkejte vodu a na 10 minut přiložte na oči. Třísloviny v čaji by měly otok zmírnit.

Zdroj: diskuze Oteklé oči

Kde roste

Kostival lékařský roste (výskyt) v mírném pásu Evropy po střední Asii s největším rozsahem v celé šířce nadmořských poloh, nevyskytuje se však v severní a jižní Evropě. Sekundárně byla rostlina převezena do Severní Ameriky. Na území České republiky roste kostival v nížinách i v horských oblastech. Rostlina obecně preferuje vlhká stanoviště kolem břehů řek a potoků, vlhčích luk, polí a lesů. Roste v bohatých, slabě kyselých nebo slabě zásaditých, jílovitých až hlinitojílovitých půdách.

Zdroj: List kostivalu

Octový versus octanový obklad na otok

Na otoky se dříve přikládal octanový obklad. Octanový obklad je hlinitá sůl kyseliny octové. Octan hlinitý vzniká při reakci síranu hlinitého a octanu olovnatého (oba jsou rozpustné ve vodě), kdy v roztoku zůstane zmíněný octan hlinitý (pozor na krystalickou vodu) a kromě něj vznikne ještě nerozpustný síran olovnatý. Octan hlinitý má mírné antiseptické a výrazné adstringentní (stahující) účinky. Používá se ve formě krému k léčbě drobných poranění, při štípnutí hmyzem, při solární dermatitidě, omrzlinách nebo popáleninách 1. stupně. Ve formě roztoku je octan hlinitý málo účinný, vhodnější je ledový obklad. Octan hlinitý nelze nahradit octem.

Zdroj: Octový obklad

Octové obklady na opuchy

Na opuchy (otoky) pomáhá octový odvar z kořene jehlice trnité. Na 3 dl octa dejte 1 polévkovou lžíci kořene jehlice trnité. Poté 5 minut vařte a zchladlé použijte na obklad.

Zdroj: Octový obklad na otok

Možná rizika kostivalu

Rostlina obsahuje toxické alkaloidy, které poškozují játra, a vysoké dávky užívané dlouhodobě mohou způsobit až jejich rakovinu. Kostival by se neměl užívat déle než 10 dní, aby se alkaloidy stihly odbourat a vyloučit z organismu.

Zdroj: Léčivé účinky kostivalu

Nejlepší obklad na oteklý kotník

Na oteklý kotník okamžitě přiložte ledový obklad. Je vhodné použít sáček na led. Chlad příznivě tlumí otok i bolest. Sáček na led se velmi dobře přizpůsobí každé části těla. Sáček je určen k opakovanému použití, je plnitelný ledem, má nepropustnou vnitřní vrstvu, dobře uzavíratelné a těsnicí víčko.

Zdroj: Obklady na otoky nohou

Octový zábal na štípance

Stačí, když jablečný ocet zředíte vodou v poměru 1 : 1 a namočeným tamponem si přetřete postižené místo.

Zdroj: Octový obklad na otok

Recept na octový zábal

Postup:

  • Připravte si studený octový roztok – z 0,5 l vody a 6 polévkových lžic octa.
  • Nachystejte si pravé vlněné ponožky.
  • Naložte ponožky do octového roztoku.
  • Nechejte ponožky v roztoku alespoň 20 minut.
  • Vyjměte a vyždímejte ponožky.
  • Nasaďte si octové ponožky a přetáhněte přes ně obyčejné suché.
  • Nechejte si obklad cca 30–40 minut.
  • Poté stejným postupem připravte druhý a třetí obklad.

Tři série octových zábalů na nohy by měly stačit. Ocet je tradiční a velmi účinné antiseptikum, působí silně protizánětlivě a příjemně chladivě.

Zdroj: Octový obklad na otok


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP