Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOSTIVALOVÁ MAST RECEPT

OBSAH

Upozornění

Kostival obsahuje toxické látky, které mohou způsobit vážné poškození jater, a dokonce i smrt. Výrobky s obsahem kostivalu by neměly být použity perorálně. Toxické látky v kostivalu mohou být absorbovány kůží, proto se aktuální kostivalové přípravky používají jen krátkodobě a pod dohledem lékaře. Kostivalová mast nesmí být aplikována na otevřené rány či na popraskanou pokožku. Kostivalové krémy se nesmějí používat, pokud trpíte jaterním onemocněním, alkoholismem nebo rakovinou. Děti, starší lidé, těhotné a kojící ženy nesmějí používat žádné kostivalové výrobky.

Zdroj: Kostivalová mast

Diskuze

V diskuzi KOSTIVALOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

dobry den,chci si udělat kostivalovou mast ze sádla a kořene,musi byt kořen sušeny nebo muže byt čerstvě vyryty ???

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kostivalová mast

Z čeho je kostivalová mast vyrobena?

Kostival obsahuje látky, které pomáhají regenerovat pleť, včetně alantoinu, rozmarýnové kyseliny a taninu. Jak jsme již zmínili, kostival však také obsahuje jedovaté sloučeniny zvané pyrrolizidin alkaloidů.

Dostupné formy kostivalu

Perorální výrobky z kostivalu byly zakázány, ale stále jsou k dispozici výrobky pro použití na kůži. Kostivalové masti obsahují 5 až 20 % kostivalu, jedná se o krémy, zábaly a masti vyrobené z čerstvé nebo sušené byliny. Nejčastěji jsou vyráběny z listů a kořenů kostivalu, doporučuje se používat raději výrobky z listů kostivalu. Také se ujistěte, že jste si koupili kostivalovou mast od společnosti, která má dobrou pověst.

Zdroj: Kostivalová mast

Diskuze

V diskuzi OSTRUHA NA PATĚ NIC NEPOMÁHÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koudele.

S ostruhou na patě jsem bojoval tři roky. Absolvoval jsem opichy, ozařování, rázovou vlnu a nic. Potom jsem objevil pohanku a .... Denně minimálně jedno jídlo s pohankou, kupuji si lámanku, zaleju jí jogurtem, změkne a bez problémů se dá sníst. Zkuste to, mně to po 14-ti dnech pomohlo. Ostruha je totiž zvápenatělá měkká tkáň a pohanka má tu vlastnost, že obsahuje paradoxně hodně vápníku, ale v těle urychluje jeho metabolismus a tím dochází k jeho odbourávání při nadbytku z těla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

co se tenisových loktů a ostruh na patě týká zabírá až neskutečně kostivalová mast.
Ale používám doma vyrobenou

Zdroj: diskuze Ostruha na patě nic nepomáhá

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma

Domácí výroba mastí je pro vás určitě populární téma, proto zde přinášíme návod na výrobu kostivalové masti. Pravá kostivalová mast obsahuje čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Zdroj: Návod na přípravu kostivalové masti

Diskuze

V diskuzi BYLINNÁ MAST Z LEVANDULE RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lennanov.

Díky za skvělý recept. Určitě vyzkouším, jak se mi povede. Ještě sháním recept na takovouto levandulovou mast. Neznáte náhodou někdo takový? www.oveckarna.cz/byl…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bylinná mast z levandule recept

Použití kostivalu

V minulosti byl kostival používán také k léčbě žaludečních potíží. Tato bylina však obsahuje nebezpečné látky nazývané pyrrolizidiny alkaloidu, které jsou velmi toxické pro játra a mohou způsobit i smrt. Nebezpečné škodlivé látky z kostivalu se mohou vstřebávat do těla a hromadit se v něm. Měli byste být opatrní, pokud používáte mast obsahující kostival. Nepoužívejte kostivalovou mast, pokud máte porušenou kůži.

Zdroj: Kostivalová mast

Poradna

V naší poradně s názvem ZINKOVÁ MAST RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Tady je recept na výrobu zinkové masti. Jsou zde pospány i možné způsoby, jak se dá zinková mast použít. www.zdravi-lecba.cz/…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zinková mast recept

Dávkování

U dětí

Na dětskou pokožku by se neměly používat krémy nebo masti obsahující kostival.

Dospělý

  • Neužívejte kostival perorálně, může způsobit závažnou jaterní otravu, a dokonce i smrt.
  • Při použití této byliny, listové masti, krému a jiných produktů, je důležité dodržovat následující bezpečnostní doporučení:
  • Nikdy nepoužívejte kostival na porušenou kůži.
  • Používejte jen malé množství kostivalové masti, a to nejdéle po dobu 10 dnů.
  • Nepoužívejte žádný kostivalový produkt po dobu 4 až 6 týdnů ročně.

Zdroj: Kostivalová mast

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANOVÁ MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarka.

Neznáte někdo recept na kaštanovou mast, chtěla bych si ji udělat z čerstvých kaštanů?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Kaštanová mast je výborná na bolístky kloubů, svalů, ale také na hemoroidy, různé pohmožděniny a výrony a křečové žíly. Dá se použít buď kupovaná koňská mast a nebo je možné si ji vyrobit doma podle receptu, který je tady www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštanová mast

Nežádoucí účinky kostivalu

Vzhledem k tomu, že zvyšuje riziko poškození jater, neměl by se kostival používat s jinými léky, které mohou také ovlivnit funkci jater, jako je například Tylenol. Pokud užíváte jakékoli léky, ať už jsou na předpis, nebo volně prodejné, zeptejte se svého lékaře, zda můžete použít kostivalové produkty. Společně s používáním kostivalových produktů není vhodné pít kávu nebo čaj z kozlíku lékařského, neboť jde o přípravky, které mohou navýšit jaterní problémy.

Zdroj: Kostivalová mast

Poradna

V naší poradně s názvem JEDNODUCHÝ RECEPT NA ROZMARÝNOVOU MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Rozmarýnovou mast připravíte rozehřátím kokosového oleje na 40°C a do této tekutiny nasypete nasekanou nať rozmarýnu. Udržujte tuto směs stále při stejné teplotě po dobu 24 hodin a občas ji promíchejte. Pak to zceďte a nechte vychladnout. Kokosový olej po vychladnutí ztuhne a vytvoří se tak domácí rozmarýnový krém.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina Pospíšilová.

K cemu prosim pouzivat rozmarynovou mast? Dekuji

Zdroj: diskuze Jednoduchý recept na rozmarýnovou mast

Upozornění

Kostival obsahuje toxické látky, které mohou způsobit vážné poškození jater a dokonce i smrt. Výrobky s obsahem kostivalu by neměly být použity perorálně. Toxické látky v kostivalu mohou být absorbovány kůží, proto se aktuální kostivalové přípravky používají jen krátkodobě a pod dohledem lékaře. Kostivalová mast nesmí být aplikována na otevřené rány či na popraskanou pokožku. Kostivalové krémy se nesmějí používat, pokud trpíte jaterním onemocněním, alkoholismem nebo rakovinou. Děti, starší lidi, těhotné a kojící ženy nesmějí používat žádné kostivalové výrobky.

Zdroj: Rizika u kostivalové masti

Diskuze

V diskuzi VIŠŇÁK MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Brožová.

Nemohu nikde v lékárnách tuto mast sehnat, prý je jen na recept !? Děkuji za informaci.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lea.

Já ji dnes sehnala v nemocniční lékárně bez receptu

Zdroj: diskuze Višňák mast

Recept na výrobu masti

Sirnou mast si můžete vyrobit sami doma. Smícháte práškovou síru s lékařskou vazelínou nebo s kvalitním olivovým olejem tak, aby vznikla pasta. Vzniklou pastu nanesete na celé tělo a necháte působit po dobu 24 hodin, poté smyjete.

Zdroj: Sirná mast

Poradna

V naší poradně s názvem KOSTIVALOVÁ MAST A ALERGIE NA NÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivona.

Bolely mne kolenní klouby, je mi 69 let, tak jsem si je i v noci , když to bolelo moc mazala kolena mastí, ale uělala se mi vyrážka, okolí kolena a na koleně. Mám neuropatii a nohy necitlivé + renální insuficinci, , namazala jsem si fleky tee tree olejem a rozjela se mi vyrážka, která svědí i pod koleny , jsou to růžové fleky s pupínkama , nemůže to být reakce na kostrivalovou mast, je prý agresivní. děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přestaňte užívat kostivalovou mast i TeaTree Oil a na bolavé klouby zkuste raději osvědčený Celadrin. Nechte vše zklidnit a alergická reakce by měla odeznít.
Na léčbu neuropatie doporučuji užívat vitamíny B komplex forte a k tomu ještě vitamín B12, calcium, kyselinu alfa-lipoovou s pozitivními účinky na nervová vlákna. Dále pak vitamín E a ginkgo biloba, jež zlepšují prokrvení dolních končetin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kostivalová mast a alergie na ní

Recept na mast

Ingredience: 20–30 středních lístků rýmovníku, 200 g tuku (nejlepší je vepřové sádlo nebo kokosový tuk)

Postup: Tuk rozehřejte a přidejte do něj čerstvě natrhané lístky rýmovníku. Udržujte stálou teplotu a nechte asi dvě hodiny luhovat. Občas promíchejte. Pak odstavte, nechte vychladnout a na čtyřiadvacet hodin uložte do lednice. Druhý den znovu rozehřejte a postup zopakujte. Nechte trochu vychladnout, ještě vlažné pak přeceďte a mast slijte do připravených nádobek či skleniček. Skladujte v chladu.

Použití: Poraněná místa potíráme mastí 2x denně.

Zdroj: Mast z rýmovníku

Poradna

V naší poradně s názvem NÁVOD NA PŘÍPRAVU KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Kostivalová mast a jak si připravit kostivalovou mast doma, zde je návod. Pravá kostivalová mast obsahuje k čerstvý kořen kostivalu. Ten se sbírá na jaře nebo na podzim.

Důležité upozornění!
Účinné látky kostivalu můžete zničit stykem s kovem!
Takže při sběru a čištění použijte keramický nůž a keramickou škrabku.

Kořen krátce ale dobře opláchneme ve slaném roztoku. Dvě hrsti kuchyňské soli na litr vody. Pak kořen necháme okapet a nakrájíme na tenké plátky nebo ho nahrubo nastrouháme na nekovovém struhadle. Ve vodní lázni v nekovové nádobě rozpustíme lékařskou vazelinu nebo sádlo v množství, které nám v tekutém stavu dovolí potopit všechen nakrájený kořen. Až se nám to rozpustí, tak přidáme nakrájený kořen. Necháme dvacet minut zahřívat ve vroucí vodě. Pak odstavíme, necháme vychladnout a při poklesu teploty pod 40*C přidáme trochu rozpuštěného včelího vosku nebo medu a do směsi dále ještě rozmáčknuté dvě kapsle vitamínu E 400mg a jednu kapsli vitamínu C (důležitý je ten obsah v kapslích), zamícháme a necháme odstát do druhého dne při teplotě kolem 20*C. Druhý den to přivedeme do tekutého stavu, ale moc to nepřehříváme, aby med, či včelí vosk, neztratily cenné látky, jež vysoké teploty ničí. Po ztekucení to přefiltrujte přes gázu nebo dětskou plenu. Získanou tukovou tekutinu nalijte do sterilních kelímků a uchovejte v chladu a temnu. Nejlépe v chladničce. Mast lze připravit případně i ze sušeného kořene kostivalu, ale sušený kostivalový kořen je třeba před přípravou rozdrtit v nekovovém hmoždíři.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Marně sháním recept na kaštanovou mast, kterou bych si chtěla vyrobit, neznáte jej. Díky.

Zdroj: diskuze Návod na přípravu kostivalové masti

Popis kostivalu

Kostival je vytrvalá bylina původem z Evropy a části Asie. Roste na vlhkých půdách, má silný, chlupatý stonek a roste až do výšky 1 metru. Květy kostivalu jsou fialové, modré nebo bělavé, hustě uspořádané ve shlucích. Listy kostivalu jsou podlouhlé, tvar se často liší v závislosti na jejich poloze na stonku. Nižší listy jsou široké na základně a zúžené na koncích, zatímco horní listy jsou široké na středu a zúží se pouze na koncích. Vnitřní část kořene je černá a bělavá a plná šťávy. Kostivalové přípravky se vyrábějí nejen z listů, ale i z jiných částí rostliny. Mladé lístky kostivalu obsahují více jedované látky pyrrolizidinu alkaloidu než staré listy. Přípravky vyráběné z kořenů obsahují až 16násobek pyrrolizidinu alkaloidů.

Zdroj: Kostivalová mast

Diskuze

V diskuzi MAST Z RDESNO MNOHOKVĚTÉ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Zajicová.

Dobrý den prosím sháním mamince recept na mast z rdesno mnohokvěté kořen mám děkuji za odpověď Zajicová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mast z rdesno mnohokvěté recept

Recept na kaštanovou mast z listů

K výrobě masti postačí pouze dvě ingredience, a to jsou listy kaštanu koňského a kokosový olej.

Olej by se měl ohřát, nedoporučuje se ho dostat k varu. Jakmile je olej teplý, přidají se listy kaštanu koňského. Listy při zahřívání začnou vadnout a hnědnout. Pokud jsou listy úplně hnědé, znamená to, že je již vše připraveno. Poté se listy vyndají pomocí kleští a olej s extraktem se nechá vychladnout. Vychladnutí je důležité, aby došlo k usazení nečistot na dno hrnce. Poté se vše přelije do sklenice – a je hotovo. Tato mast je zvlášť účinná na křečové žíly na nohou.

Zdroj: Recepty na kaštanovou mast

RECEPT SE SMRKOVOU PRYSKYŘICÍ

Ingredience:

  • 150 g vepřového sádla nebo bambuckého másla
  • 30 g včelího vosku
  • 150 g smrkové pryskyřice
  • 50 ml panenského oleje (lisovaného za studena)

Postup přípravy:

Tento recept je velmi jednoduchý. Připravíme si hrnec a do něj vložíme všechny suroviny. Pak si připravíme další (větší) hrnec a naplníme ho částečně vodou. Dáme ho na sporák a začneme vodu vařit. Do něj pak vložíme ten hrnec se surovinami. Vznikne tak vodní lázeň. Ingredience potřebné na mast se tak vaří, ale nejsou na přímém ohni. Suroviny je třeba občas promíchat. Vodní lázeň by měla trvat asi třicet minut. Že je hotovo se pozná tak, že se všechny ingredience nejen rozpustily, ale i spojily. Pak si připravíme čisté, vyvařené a suché sklenice, do nichž ještě tekutou smrkovou mast nalijeme. Sklenice pak zavíčkujeme. Mas uchováváme ve tmě.

Zdroj: Smrková mast na plíseň nehtů

Koňská mast versus kaštanová mast

Koňská mast se nejmenuje proto, že by byla vyrobena z koně, ale právě proto, že je vyrobena z extraktu kaštanu koňského – jírovce. Koňská mast je kaštanová mast.

Zdroj: Kaštanová mast

Recept na smolnou mast

Potřebujete:

  • pryskyřici, včelí vosk, olivový olej
  • starou látku, nářadí
  • kastrol, hrnec a podobně

Postup:

Mízu oddělíme od kůry pomocí šroubováku a vložíme ji do kastrolu. Veškerou mízu pak zabalíme do starého hadru nebo kusu látky klepeme do ní kladivem, aby došlo ke změkčení a rozdrcení mízy a nebo ji na prkénku rozválíme válečkem či skleněnou láhví od vína. Rozdrcenou smůlu vložíme do hrnce a přidáme včelí vosk a olivový olej. Rozehřejeme na mírné teplotě, dokud všechny ingredience nepovolí a nesmíchají se. Pokud je vše hotovo, smolnou mast přecedíme přes kus látky, aby došlo k odstranění nečistot. Mast přelijeme do skleněné nádoby, označíme ji a dobře uzavřeme.

Zdroj: Jak vyrobit mast ze smůly

Smolová mast

Pryskyřice je velice léčivá. Má antibakteriální, dezinfekční, analgetické a antimykotické vlastnosti. Je skvělá pro lokální použití jako smolová mast. Tradičně se pryskyřice spalovala jako kadidlo. Pokud budete pryskyřici pálit na dřevěném uhlí, získáte skvěle vonící kouř, který okolí energeticky očišťuje, místnost dezinfikuje a působí příznivě na dýchací orgány.

Recept

Ingredience: 40 ml lékárenského lněného oleje, 50 g borové pryskyřice

Postup: Rozehřejeme lněný olej, ve kterém rozpustíme borovou pryskyřici. Aby účinné látky nevyprchaly, nalijeme mast do dobře utěsněných nádobek.

Použití: Pomáhá při hojení vředů či abscesů, lze ji natírat na bolavé klouby, stejně tak i na prsa a záda při kašli.

Zdroj: Smolová mast z pryskyřice

RECEPT SE SMRKOVÝMI PUPENY

Ingredience:

  • 200 ml kokosového oleje
  • 40 smrkových pupenů
  • 20 mladých větviček smrku (5 cm dlouhé)
  • 50 ml pryskyřice

Postup přípravy:

Nejprve si větvičky smrku nasekáme a smrkové pupeny rozpůlíme. Všechny suroviny se pak vloží do hrnce a pomalu se na mírném ohni ohřívají tak dlouho, dokud se pryskyřice zcela nerozpustí. Poté se vše důkladně zamíchá a hrnec se na dvacet minut odstaví. Mezitím si připravíme čisté a vyvařené sklenice, do nichž pak mast přelijeme, zavíčkujeme a uskladníme.

Zdroj: Smrková mast na plíseň nehtů


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP