Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOUPÁNÍ PŘI PÁSOVÉM OPARU

OBSAH

Domácí léčba pásového oparu

Existují postupy, které můžete provozovat doma a uzdravování tím podpořit. Tyto úkony jsou zaměřeny na projevy onemocnění a pomáhají zejména od bolesti, pálení a svědění kůže.

Ochlazování vlažnou vodou: Tato metoda může pomoci od bolesti a pálení pokožky. Namočte postiženou část těla na pár minut do vody a pak kůži vysušte. Všechny ručníky, které s oparem přijdou do styku, důkladně vyperte! Otevřené puchýře a poškrábaná kůže totiž mohou být zdrojem virů a ty se pak vinou ručníků rozšiřují. Nikdy tedy nepoužívejte jednu osušku dvakrát.

Přikládání studených obkladů: Ulevit od bolesti a svědění vám může také studený obklad. Namočte ručník nebo žínku do vlažné vody a přitiskněte na postižené místo. Pokud bolest přetrvává i po zhojení puchýřů, lze použít i obklady s ledem. Při pásovém oparu se vyhýbejte teplu.

Poležení v ovesné lázni: Voda s přísadou ovesné moučky a kukuřičného škrobu umí zklidnit svědící a pálící kůži. Obojí můžete zakoupit v lékárně jako předpřipravené směsi do koupele. Dále postupujte podle návodu na obalu.

Použití zklidňujících mastí: Aromatické a parfémované masti nejsou na léčbu pásového oparu to pravé, protože mohou podráždit kůži. Vhodná a účinná je například kalamínová mast, kterou si můžete nechat namíchat v lékárně.

Experimentování s papričkami: Kapsaicin je látka obsažená v červených pálivých papričkách. Vědci se domnívají, že blokuje vedení bolestivých impulzů v nervech. Masti s kapsaicinem tedy zmírňují i bolesti doprovázející pásový opar. Můžete je zakoupit v lékárně.

Tyto postupy mohou pomoci od nepříjemných projevů pásového oparu a jsou vhodným doplňkem léčby antivirotiky.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE PO PÁSOVÉM OPARU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Poradte prosím co použít na kůži,která stále svědí po prodělaném pásovém oparu před pěti měsíci.Potírám ricinovým olejem a je mi doporučen Aneurox.Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alča.

Natírat jablečným octem

Zdroj: diskuze Svědění kůže po pásovém oparu

U koho se objevuje pásový opar?

Každý, kdo měl plané neštovice, může mít pásový opar. Pokud jste starší 50 let nebo pokud máte slabý imunitní systém, je u vás šance na vznik pásového oparu větší. Lidem nad 50 let je nabízena vakcína proti pásovému oparu. Pokud se u vás objeví pásový opar i přesto, že jste byli očkováni, je velmi pravděpodobné, že budete mít menší bolesti a vyrážka se rychleji uklidní.

Fotografie pásového oparu

Zde jsou pěkné fotografie, na kterých je vidět pásový opar: pásový opar foto.

Zdroj: Pásový opar

Nakažlivost a inkubační doba

Inkubační doba u pásového oparu je 7−14 dní, u planých neštovic 13−14 dní. Období nakažlivosti u pásového oparu bývá zhruba 1−2 dny před prvními příznaky a maximálně 5 dní po objevení puchýřků.

Zdroj: Pásový opar

Diskuze

V diskuzi WOBENZYM PŘI LÉČBĚ PÁSOVÉM OPARU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Rusková.

Pomůže Wobenzym při léčbě pásového oparu? Užívám Herpesin 400

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Wobenzym při léčbě pásovém oparu

Pásový opar foto

Zde je několik fotografií pásového oparu: foto pásového oparu.

Zdroj: Pásový opar je pokračování neštovic

Poradna

V naší poradně s názvem PÁSOVÝ OPAR A POUŽITÍ HŘEBÍČKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Sukup.

Jak použitelný je Hřebíček při Pásovém oparu?
Žena jej chce použít na první Pásový opar v životě starý 72 hod.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pásový opar je projevem manifestace viru Varicella zoster, který způsobuje plané neštovice. Po primární nákaze se virus uloží do nervových ganglií, kde přežívá bez jakýchkoliv projevů. Probudí se při stresových situacích. Stresovou situací může být onemocnění, reakce na vakcínu, psychické trauma a podobně. Virus se po takovém probuzení přemnoží a vypukne na povrch pokožky ve formě vyrážky. Tato vyrážka jde korigovat pouze včas podaným antivirotickým lékem. Tento lék je k dostání pouze na lékařský předpis. Nic jiného na pásový opar neúčinkuje. Lze pouze zmírnit projevy mazáním postiženého místa krémem. Opar trvá deset dní, a během prvních sedmi dnů může být doprovázen bolestí. Bolest lze tlumit volně prodejnými prostředky na bolest, jako je Paralen, Brufen, Voltaren. Po desátém dni se vše zklidní a na kůži zůstane stopa, která do měsíce zmizí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Pásový opar a použití Hřebíčku

Účinkuje hřebíčkový olej proti svrabu?

Hřebíček je nejen plný minerálů včetně vápníku, železa, fosforu, sodíku, draslíku, ale i vitaminu A a C. V minulosti byl hřebíčkový olej znám a používán pro svoje antiseptické a analgetické účinky. Pomáhá při nachlazení, zažívacích problémech, nechutenství, pásovém oparu, onemocnění dutin, bolesti zubů, a dokonce ke konzervaci potravin. Číňané, západní bylinkáři, a dokonce i moderní dentisté považují hřebíček za velmi silné antiseptikum, a to kvůli vysokému obsahu sloučeniny známé jako eugenol.

Pro svoje analgetické účinky je hřebíček vhodný – pokud je zředěný s nosným olejem – na bolesti svalů a kloubů. Zředěný s vodou se může používat jako antiseptický sprej na povrchy v domácnosti. Rozptylovaný do vzduchu v malých dávkách může sloužit jako velmi účinná dezinfekce mikrobů přenášejících se vzduchem. Hřebíčkový olej je velmi silný a měl by se vždy užívat ředěný. Zároveň by jej neměli užívat lidé s přecitlivělou kůží. Doporučuje se koncentrace kolem 1 %, jako maximální pak do 2 %.

Uvádí se, že hřebíčkový olej je vhodný jako podpůrná léčba svrabu.

Zdroj: Hřebíčkový olej na svrab

Poradna

V naší poradně s názvem DIAGNOSTIKA VNITRNIHO PASOVEHO OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iveta Blahová.

Jak poznam,ze mam vnitrni pasovy opar.Jsem na neschopence z duvodu neurologickych.Mam pochroumanou krcni i bederni pater,tak rehabilituji a tak.Pred par dny se mi udelal pasovy opar na cele,dostala jsem antivirotika.Mam ale strach protoze me stale boli krk,v krku,hlava,brni ruce ,abych jeste nemela vnitrni opar.Proto bych chtela vedet,jak ho diagnostikovat.Dekuji Iveta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Antivirotika vyléčí i vnitřní pásový opar. Pokračujte v lékařem stanovené léčbě a při příští kontrole se zmiňte o vnitřním pásovém oparu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Diagnostika vnitrniho pasoveho opar

Komplikace

  • Bolestivost oparu znepříjemňuje močení a vyprazdňování.
  • Při porodu hrozí infikování a následné těžké onemocnění novorozence, proto se u matky s akutním výskytem genitálního oparu volí porod císařským řezem.
  • Pozor na možnost přenosu do oka.
  • Opravdu závažnými komplikacemi jsou záněty mozkových blan a mozku, které se vzácně objevují u lidí se sníženou obranyschopností (právě i u novorozenců).

Zdroj: Jak na genitální opar

Diskuze

V diskuzi JAKÝ ŠAMPÓN POUŽÍT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Magdaléna Monika.

Dobrý den, jaký prosím používat šampón po pásovém oparu, ještě ho léčím ale již potřebuji umít hlavu. Kdy tedy mohu umít hlavu a jaký nejlépe použít šampón děkuji Přesličková.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jaký šampón použít

Genitální opar

Genitální opar (herpes genitalis) je jednou z nejrozšířenějších pohlavně přenosných infekcí postihujících především dospělé osoby. Původcem onemocnění je lidský virus herpes simplex, který má 2 sérotypy – typ HSV-2, který způsobuje právě již zmíněný genitální opar, a typ HSV-1, který je obvyklou příčinou oparu na rtu (herpes labialis). V určitých případech může být typ HSV-1 také příčinou vzniku oparu na genitálu a opačně.

Zdroj: Jak na genitální opar

Poradna

V naší poradně s názvem VNITŘNÍ PÁSOVÝ OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Gold.

Dobrý den, už několik týdnů mě bolí záda v místech pod lopatkami a bolest přechází kolem těla do žeber. Měla jsem na podzim zánět průdušek a nyní chřipku, při nemoci se bolest ozývá intenzívněji. Lékařka mi sdělila, že by to mohl být vnitřní pásový opar, ale nemám žádné vyšetření, tak ani nevím....jestli je to, nebo ne. Kdyby ano, nemohu někoho zdravotně ohrozit? Máme v rodině malé děti, včetně novorozence. Mohu s nimi přijít do styku? Děkuji za radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spíše než v pásovém oparu hledejte příčinu ve svém pohybovém aparátu. S jejím odhalením vám pomůže lékař ortoped. Cilený léčebný tělocvik vám pak uleví od těchto bolestí. Navíc si při něm zformujete tělo a budete pak vypadat mladší a krásnější.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vnitřní pásový opar

Inkubační doba

V případě pásového oparu je inkubační doba sedm až čtrnáct dní. Nakažlivý je jedinec ještě před výsevem puchýřků a maximálně asi pět dní po jejich objevení. Infekčnost pásového oparu vzbuzuje obvykle nepřiměřený strach, ve skutečnosti je ale minimální, na rozdíl od neštovic, jimiž jedno dítě spolehlivě nakazí celou školku. Zatímco neštovice jsou nakažlivé extrémně a v nemocnicích jsou důvodem umístění do karantény, u pásového oparu je k nakažení třeba styk kůže na kůži a ještě by potenciální nakažený musel mít nějakou oděrku, aby byla cesta k nemoci otevřená. Při dodržování běžných hygienických pravidel se tedy bát nemusíte.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Diskuze

V diskuzi TRVALÉ POŠKOZENÍ NERVŮ PO PÁSOVÉM OPARU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Brentnerová.

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Přítel prodělal neléčený vnitřní pásový opar, po léčbě má trvale poškozeny nervy v těle a prodělává šílené bolesti. Už mu nepomáhají ani ty nejsilnější driáky na bolest. Už nevím co dál, proto to zkouším touto cestou. Děkuji za rady a pomoc. Dana.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Trvalé poškození nervů po pásovém oparu

Léky na pásový opar

Jak již bylo řečeno, k léčbě pásového oparu se nejčastěji používají virostatika s účinnou látkou aciclovir (Zovirax, Herpesin, Provirsan), jinou možností je látka valaciclovir (Valtrex). Též je k dispozici očkovací látka chránící člověka před planými neštovicemi a pravděpodobně také před pozdějším vznikem pásového oparu. Očkování (jedna dávka) se doporučuje zejména osobám starším 50 let, které prodělaly plané neštovice.

Zde můžete vidět příbalový leták produktu Herpesin − tablety.

Zde můžete vidět, jak vypadá pásový opar.

Zdroj: Pásový opar

Poradna

V naší poradně s názvem VYRÁŽKA PO KOUPÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martin Opatrný.

Dobrý den,

dnes se mi podruhé stalo, že po koupání v jezeře mi naskočila vyrážka po celém těle, kde došlo ke kontaktu s vodou. Po 15 minutách zmizí. Už se mi to letos jednou stalo při koupání v řece. Je mi 25 a dřív jsem s tím nikdy problém neměl. Dá se tomu nějak předejít? Nebude se to zhoršovat? Obě vody byly poměrně ledové.

Děkuji s pozdravem Martin Opatrný

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle fotografie to vypadá, že se Vám na kůži udělala alergická vyrážka. To klidně může být způsobeno obsahem sinic ve vodě, ve které jste se koupal. Pomůže na to osprchování pod čistou vodou hned po tom, co vylezete z vody. Přesný důvod své vyrážky zjistíte na alergologii, kde Vám můžou udělat testy na obvyklé alergeny a podle výsledků určit rozsah Vaší alergie. Předejít se této vyrážce dá tím, že změníte místo na koupání. Také se prodávají léky na alergii, které se musí ale užívat v dostatečném předstihu (týden až dva), aby mohly zabránit podobným vyrážkám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyrážka po koupání

Prevence

Preventivní opatření spočívají v zásadách koupání ve volné přírodě, to znamená zjištění si kvality vody v přírodním koupališti, odstranění hostitelských plžů z koupacích zón a jiných. Cerkárie brzy po napadení kůže spontánně umírají.

Zdroj: Cerkariální dermatitida

Diskuze

V diskuzi VÝCVIK ŠTĚNĚTE LABRADORA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Franta.

Jak naučit štěně labradora mít rád vodu a koupání třeba venku vrece

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Výcvik štěněte labradora

Domácí léčba

Domácí léčba může být velmi účinná. Léze procházejí řadou změn a léčí se více než 14 až 21 dní. Vlastně se jedná o období, kdy je virus v klidu a nijak nepůsobí. Velmi vhodné jsou antivirové léky. Jedním z nejúčinnějších způsobů léčby oparu na jazyku je použití ústních homeopatických sprejů.

Zásadně nepijte kyselé tekutiny, protože situaci ještě zhoršují. Velmi vhodná je správná ústní hygiena. Nejúčinnější způsob léčby oparů na jazyku je pomocí ústních vod, zejména Listerinu. Také je velmi účinné kloktání slané vody.

Další domácí prostředek na opary je odvar z meduňky, který urychluje hojení oparů, dobu hojení snižuje téměř na polovinu.

Velmi důležité je dostatečné pití tekutin, aby člověk zůstal hydratovaný. V případě bolesti je možné užívat ibuprofen.

Zdroj: Herpes na jazyku

Neléčený pásový opar

Neléčený pásový opar může přejít do bakteriální superinfekce, to je druhotného nasednutí bakterií na puchýřky. Tento problém se objevuje spíše u starších lidí či pacientů s poruchou imunitního systému. Dále se mohou objevit trvalé neuralgie, což jsou silné bolesti pálivého či bodavého charakteru, které přetrvávají i po odeznění pásového oparu. Rovněž může dojít k postižení oka ve smyslu zánětu rohovky či proděravění rohovky. Obávanými komplikacemi u neléčeného pásového oparu je i meningitida, encefalitida nebo paréza lícního nervu.

Zdroj: Pásový opar a jeho léčení

Plané neštovice a koupání

Jakmile všechna ložiska zaschnou a začnou se odlučovat strupy, můžete se vykoupat (cca 10. den) a umýt si hlavu. Některé další strupy se ještě ve vodě odloučí. Pokožku jemně osušte a kůži, která je suchá, promažte pleťovým mlékem. Během onemocnění se doporučuje jen sprchování.

Zdroj: Neštovice

Prevence

Prevencí proti infekci je v případě genitálních oparů snížení rizikového sexuálního chování a bariérová ochrana (kondom), ovšem jen za předpokladu, že se puchýře nachází v oblasti, kterou kondom pokrývá. Na místě jsou také zvýšená hygienická opatření, tedy nepoužívat společné ručníky, žínky a podobně.

Zdroj: Jak na genitální opar

Léčba pásového oparu

Léčba pásového oparu by měla být zahájena co nejdříve po nástupu příznaků (nejlépe do 3 dnů). Nevyskytnou-li se komplikace, trvá léčba 5−7 dní. Léčba je symptomatická (léčí se projevy nemoci, nikoli její příčina). Kombinují se obvykle protizánětlivé, analgetické (proti bolesti) a virostatické prostředky. Virostatika se podávají buď v tabletkách, nebo v infuzích (nitrožilně). Nejčastěji se používají virostatika s účinnou látkou aciclovir nebo valaciclovir. Antibiotika se při léčbě pásového oparu podávají jen starším lidem nebo lidem s oslabenou imunitou jako prevence sekundární bakteriální infekce, která by u takových pacientů mohla nepříjemně zkomplikovat léčbu. Někdy bývá doporučováno zvýšit příjem vitaminu B (ačkoliv vliv vitaminů na léčbu pásového oparu nebyl zatím s jistotou prokázán).

Při léčbě pásového oparu je vhodné urychlit zasychání puchýřků aplikací např. tekutého pudru, naopak po jejich zaschnutí a při odlučování krust je dobré zvláčňovat postižené místo změkčující mastí s antiseptiky či antibiotiky. Pro nekomplikovaný průběh léčby se doporučuje sucho a teplo. Dále existuje mnoho potravinových doplňků, které mohou při léčbě pásového oparu také více či méně pomoci. Mezi ně patří např.: L-lysin (podporuje hojení), Vironal (má protivirové účinky), Echinacea (zvyšuje obranyschopnost), pupalkový olej a vitamin E (mají příznivý vliv na hojení kůže). Rovněž může pomoci konzumování česneku, jelikož česnek má přírodní antiseptické účinky.

Zdroj: Pásový opar

Účinky vitamínů řady B

  • B1 (thiamin)
    Důležitý pro zdravé srdce, metabolismus tuků a sacharidů, podporuje správnou činnost jater, působí na nervový systém a dobrou paměť. Pomáhá při hojení ran a často se doporučuje i při pásovém oparu, zlepšuje spánek, zmírňuje bolesti.
  • B2 (riboflavin)
    Velmi důležitý pro krásnou a zdravou pleť, zlepšuje zrak a chrání oči. Podporuje tvorbu červených krvinek, plodnost a celkovou výkonnost organismu. Doporučuje se při léčbě oparů, hojení ran a regeneraci tkání. Příznivě působí při neurologických onemocněních a stresu, vhodný i při migrénách.
  • B3 (niacin)
    Je nezbytný při vysokém stresu a depresích, dokonce se doporučuje při léčbě schizofrenie. Brání vzniku cukrovky, zlepšuje projevy alergií a upravuje vysoký krevní tlak. Rovněž snižuje škodlivý LDL cholesterol a pomáhá při neplodnosti.
  • B4 (adenin)
    Užívá se před plánovaným otěhotněním, snižuje riziko srdečních onemocnění a vývojových poruch u plodu. Považuje se vitamin dobré nálady. Je velice důležitý pro pokožku a vlasy (působí proti šedivění vlasů a udržuje pleť zdravou). Snižuje hladinu homocysteinu.
  • B5 (kyselina pantotenová)
    Působí především na mozkové poruchy (proti vzniku aterosklerózy, pomáhá při koncentraci, zlepšuje paměť, zmírňuje migrény atd.). Navíc pomáhá při řadě kožních onemocnění, zmírňuje vrásky a udržuje pokožku krásnou, příznivě působí při růstu vlasů a nehtů. Podporuje hojení ran a zvyšuje obranyschopnost. Je výborným doplňkem při hubnutí, alergiích či onemocněních kloubů.
  • B6 (pyridoxin)
    Užitečný zejména pro ženy při menstruačních a přechodových potížích, pomáhá při redukčních dietách, v období těhotenství atd. Pomáhá předcházet srdečním onemocněním, zvyšuje obranyschopnost organismu, působí při kožních nemocích a udržuje pokožku v dobrém stavu, je také prospěšný pro oči.
  • B7 (biotin, vitamin H)
    Je jedním z vitaminů krásy, protože udržuje zdravou pleť, příznivě působí na kvalitu vlasů a nehtů. Doporučuje se také při „šedivém“ nádechu pokožky k jejímu ozdravení. Dále pomáhá při hubnutí, upravuje hladinu krevního cukru a podporuje spánek. Rovněž působí na nervový systém a je účinný při depresích.
  • B8 (Inositol)
    Neznámý přesto jeden z nejdůležitějších vitaminů. Je také významný antioxidant pomáhá při detoxikaci organismu, snižuje riziko civilizačních chorob vč. nádorových onemocnění, srdečních nemocí atd. Vhodný při redukčních dietách a také chrání játra před prorůstáním tukem. Zlepšuje paměť, nezbytný pro zdravé nervy.
  • B9 (kyselina listová)
    Zklidňuje organismus a působí zejména na nervový systém, umožňuje zdravý spánek, snižuje vysoký krevní tlak, podporuje růst vlasů a zamezuje jejich předčasnému šedivění, zvyšuje plodnost, odstraňuje nechutenství a žaludeční potíže.
  • B12 (kobalamin)
    Snižuje hladinu homocysteinu a tím i riziko srdečních onemocnění, dodává energii, zlepšuje náladu a spánek, napomáhá tvorbě červených krvinek. Zlepšuje obranyschopnost, paměť a koncentraci. Pozitivně působí na nervový systém a při roztroušené skleróze.

Zdroj: Vitaminy B-komplex


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP