Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KOZNI PLISEN BILE FLEKY

OBSAH

Fleky na jazyku v těhotenství

V těhotenství se může objevit takzvaný mapovitý jazyk. U mapovitého jazyku bývá zjištěna infekční příčina, například kvasinky či streptokok, dále může jít o změny hormonálně podmíněné. Jedná se obvykle o nezávažný problém. Pokud se vyloučí infekční příčina, pak se doporučuje omezit konzumaci dráždivého ovoce (citrusy, ananas), možné je zkusit výplachy dutiny ústní šalvějí či heřmánkem.

Zdroj: Bílé skvrny na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem ŠAMPONY NA PLÍSEŇ VE VLASECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela Vojtěchová.

dobrý den chci se zeptat a hlaně poradit. Mám tak trochu problémy se žaludkem a už mně trápí tak tři měsíce ve vlasech bílé fleky vypadá to jako lupy ale nejsou, jsou to bílé mapy na hlavě, které svědí Můžete mi doporučit něo na tento problém,nehi zkoušet drahé věi, hlaně aby něo zabralo Děkuju Vojtěchová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Danielo, to vypadá jako nějaká dermatitida. Vyzkoušej na to Kapyderm speciální krém, který se nanáší zevně, takže nezhorší vaši situaci se žaludkem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Šampony na plíseň ve vlasech

Bílé fleky na obličeji

Bílé fleky na obličeji mohou mít mnoho příčin, viz níže.

Příčiny

Příčinou vzniku bílých fleků v obličeji může být onemocnění štítné žlázy. Pokud se objevují tečky s vyblednutím o velikosti 1–2 mm a pokud se vyskytují na hrudníku a objevily se na opálené kůži, může jít o světlou variantu výsevu mykotické infekce.

Obrázky

Takto mohou vypadat bílé fleky na obličeji.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Poradna

V naší poradně s názvem PO LÉTĚ BILE FLEKY NA ZÁDECH. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bures Josef.

Dobrý den.Po létě se mi udělali bile fleky na zádech. Občas jsou mírne zarudle a svědí. Co to muže být. Díky za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše jste se nakazil kvasinkovým onemocněním s názvem pityriasis versicolor. Toto onemocnění se přenáší zejména ve veřejných akvaparcích a plovárnách. Přenos proběhne kontaktem s nemocným a nebo s povrchem, kterého se nemocný dotýkal (lehátko, ručník, křesílko, atd). Léčba není náročná, ale vyžaduje pravidelné nanášení léčivého krému Pevaryl na všechna ložiska dvakrát denně po dobu asi jednoho měsíce - do vymizení příznaků. Vyléčení je pak trvalé, dokud se znovu nenakazíte. Pevaryl krém je běžně k dostání v každé lékárně, ale jen na lékařský předpis. Předpis vám může vystavit praktický nebo kožní lékař.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Po létě bile fleky na zádech.

Svědivé červené fleky na kůži nohou

Svědivé červené fleky na kůži nohou mohou signalizovat plísňové onemocnění. Kožní plíseň (neboli tinea) postihuje nejčastěji oblast chodidel nohou. Nejprve se plíseň na nohou objeví mezi prsty a svědí. Kůže je obvykle zarudlá a oteklá.

Co s tím dělat

V léčbě příznaků kožních plísní se úspěšně uplatňují speciálně upravené produkty, například takzvaná chytrá houba. Doporučována je i jednoduchá koupel ve speciálních solích na nohy (soli z Mrtvého moře).

Zdroj: Červené nohy

Poradna

V naší poradně s názvem ZTRÁTA PIGMENTU BÍLÉ FLEKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Jak na bílé flíčky, které nejspíš vznikly z důvodu dřívějšího poranění?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bílé flíčky po předchozích zranění jsou vlastně jizvy. Tyto jizvy vznikly z náhradního vaziva, které bohužel nemá stejné vlastnosti, jako původní kůže. S trochou štěstí se dají mírně vyrovnat jejich povrchové nerovnosti pomocí lejzru nebo dermabráze. Ale barva moc upravit nejde. Pouze dočasně se dají tyto barevné odchylky překrýt pomocí make-up krémy.
Pokud by bylo příčinou bílých flíčků něco jiného, například pityriáza, tak se dají léčit a můžete se jich zbavit natrvalo. Nezbytné by bylo vyšetření pravého původu flíčků u kožního lékaře, který pak určí další postup léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ztráta pigmentu bílé fleky

Bílé fleky na nehtech u dětí

Bílé tečky na nehtech, respektive pod nehty u dětí, patrně nepředstavují žádné nebezpečí. Za jejich vznik může s největší pravděpodobností úder do nehtu. Možnými příčinami se to v odborných a především v laických kruzích však doslova hemží. Patří sem špatná strava, někdo viní nadbytek jednoduchých cukrů a jejich ukládání pod nehty, dříve byl zmiňován nedostatek minerálů (hlavně vápník, zinek), nebo naopak nepravděpodobný nadbytek vápníku. Pokud je dítě zdravé, jedná se ve většině případů pouze o kosmetický problém, což v dětském věku nevadí.

Zde můžete vidět, jak vypadají bílé skvrny na nehtech u dětí.

Bílé skvrnky pak mohou vznikat u dětí, které si koušou nehty. Při této činnosti dochází k miniaturním traumatům a vzniku skvrnek. Pokud je však na vině plíseň, je nutná návštěva kožního lékaře.

Zdroj: Bílé skvrny na nehtech

Poradna

V naší poradně s názvem BÍLÉ FLEKY NA PENISU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarda.

Vytvorili jse mi na spicce penisu a a predkozce takove bile fleky. Neboli ro ale pri moceni ro obcas pali. Nevite co to je? Diky
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na fotografii je vidět mužská kandidóza - kvasinková infekce u mužů.
Mužská kandidóza, běžně známá jako moučnivka penisu, je způsobena kvasinkou Candida. Tato houba nejlépe prospívá ve vlhkých podmínkách a penis poskytuje dobré prostředí, zejména pod předkožkou, pro jejich přežití.

Příznaky mužské kvasinkové infekce jsou:

Svědivá vyrážka, která může být bílá což vede k tvorbě bílých skvrn na penisu. Případný otok žaludu způsobuje záněty penisu - onemocnění známé jako balanitis. Svědivé pupínky se můžou zanítit a způsobit červené boláky na penisu. Rovněž můžete cítit bolest při pohlavním styku a v pokročilém stádiu může být pozorován bolestivý pocit na špičce penisu při močení. Rovněž může být přítomen konstantní neobvyklý bílý výtok pod předkožkou.

Léčba

Ve většině případů se kvasinková infekce léčí použitím jednoduch antimykotik, která jsou předepsána lékařem potom, co schválil, že je to určitě kvasinková infekce, která způsobuje tyto bílé svědivé skvrny na vašem penisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bílé fleky na penisu

Bílé skvrny na kůži u dětí

Ojedinělé skvrny barvy bílé kávy, takzvané café-au-lait spots, má spousta dětí i dospělých.

Příčiny

Vyskytují-li se bílé skvrny v počtu více než 6 a pokud jsou větší než 0,5 mm (před pubertou) nebo větší než 1,5 cm (po pubertě), mohou být způsobeny neurofibromatózou 1. typu (Recklinghausenova choroba).

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadají skvrny café-au-lait spots u dětí.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Diskuze

V diskuzi MALE BILE FLEKY NA RUKOU A NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libor.

Dobry den asi pred rokem se mi udelali male bile flicky v oblasti stehen a predlokti . Kdyz si lehnu zmizi kdyz stojim tak se zase objevi . Pri koupani v teple vode take zmizi a po chvilce se zase objevi.kdyz zacnu vykonavat nejakou cinnost a je mi horkn hodne tak castecne zmizi . Uz jsem navstivil dva kozni lekaze a meli odlisni nazor jeden rekl ze to neni kozni problem a druhy ze je to porucha cevek v kuzi prosim poradte co s tim dekuji za odpoved Libor

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Male bile fleky na rukou a nohou

Červené fleky v tříslech

Červené fleky v tříslech neznámého původu, které dlouhodobě nemizí, by neměly být léčeny pomocí domácí lékárničky a takzvanou „zaručenou“ mastí, ale měly by být vyšetřeny a léčeny kožním lékařem.

Takto vypadají červené fleky v tříslech.

Každá abnormální změna na kůži by měla být důvodem k návštěvě odborného lékaře. Jedině kožní lékař může posoudit, co je příčinou, a rozhodnout o další léčbě.

Zdroj: Ekzém v tříslech

Poradna

V naší poradně s názvem POSTŘIK NA LIBEČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stolař.

na libečku pestovanem v kvečinači na balkoně se na listech tvoři bile fleky
pak uschnou. děkuji za odpověd. stolař.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zahradník.

Zřejmě jde o bílou rez. Zkuste použít postřik s některým z uvedených přípravků.
Ortiva
Mastana SC
Horizon 250 EW

Zdroj: diskuze Postřik na libeček

Bílé skvrny na kůži můžou být plíseň

Onemocnění Pityriasis versicolor je běžná kvasinková infekce kůže, při které se na hrudníku a na zádech objevují šupinovitě vybledlé skvrny.

Příčiny

Příčinou onemocnění jsou lipofilní kvasinky Malassezia furfur, Malassezia globosa a Malassezia sympodialis, které se běžně vyskytují na kůži. K rozvoji nemoci dojde ve chvíli, kdy jsou tyto kvasinky silně přemnoženy, což může souviset i s oslabenou imunitou. Ke vzniku skvrn na kůži dále přispívá teplo a vlhko, nadměrné pocení a nošení nevhodného oblečení (prádla) ze syntetických materiálů. Tinea versicolor může souviset i s genetickými dispozicemi či užíváním hormonální antikoncepce. Onemocnění se častěji vyskytuje u adolescentů a dospělých. U malých dětí není časté.

Obrázky

Takto vypadá Pityriasis versicolor.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Diskuze

V diskuzi BÍLÉ SKVRNY NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den, prosím Vás o radu. Velice ráda se opaluji a to i v soláriu. Měla jsem krásně hnědou souměrnou plet a z ničeho nic se mi na obličeji objevily bílé fleky - kolem pravého oka, kolem rtů na pravé straně a malý flíček na levé tváři. Fleky jsou různě velké a řekla bych že někdy jsou méně vidět a jsou celkově menší a někdy je to horší. Ke kožní se mi prozatím nechce. A v lékárně nic moc také neví. Netuším čím je to způsobené. Má někdo stejné problémy? Užívám také různé léky,ale dlouhodobě, proto si nemyslím že zrovna tak náhle by mohly být příčinou. Děkuji za odpovědi a rady. Iv...

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bílé skvrny na obličeji

Plíseň na kůži foto

Tady je několik fotografií, na kterých je vidět plíseň na kůži.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ FLEKY NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Pácal.

Dobrý den, prosím o radu,
manželka má červené fleky na nohou ohraničené a pálí. Už je to sedm roků a stále se zvětšují.
Chodí na kožní a doktorka ji předepsala mast beloderm a flucinar. Používání masti nepomáhá.

Děkuji za odpověď.

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše to bude stasis dermatitida (lat. statis dermatitis), nazývaná též gravitační dermatitida, gravitační ekzém, hypostatický ekzém, varikózní ekzém či dermatitida ze stázy. Je to zánětlivé kožní onemocnění, které nejčastěji vzniká jako následek chronické žilní insuficience. Léčba se může skládat z aplikace krémů na bázi steroidů (Beloderm) a používání kompresních punčoch. Flucinar je lék na kožní plíseň a v tomto případě je neúčinný. Doporučuji změnit lékaře a místo na kožní jít s tímto problémem na kardiologii.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohou

Bílé fleky na kůži po opalování

Mírná expozice UVB záření pomáhá vytvářet přirozenou bariéru pokožky (obranný mechanismus kůže), která chrání tělo před nadměrným UV zářením. UVB záření stimuluje tvorbu melaninu, který jako „čepička“ obklopí jádro buňky a tím chrání její DNA (pigmentace) a zároveň působí na vytváření takzvané sluneční mozolnatosti – zesílení pokožky. Jestliže se vytvoří optimálně obě vlastní kožní ochranná opatření (pigmentace a zesílení), lze dosáhnout dvojnásobného až čtyřnásobného zvýšení ochranné kapacity pokožky. Při umělém ozařování v soláriu probíhají tytéž procesy jako u přírodního slunění. Pokud není tato přirozená ochrana vytvořená a nepoužívají se vhodné ochranné opalovací krémy, může dojít ke spálení kůže a zničení DNA v buňkách pokožky.

Příčiny

Pokud není tato přirozená ochrana vytvořená a nepoužíváme vhodný ochranný opalovací krém, může dojí k poškození kůže a zničení DNA v buňkách pokožky, která může následně reagovat výskytem bílých fleků na kůži po opalování.

Obrázky

Takto vypadají bílé fleky na kůži po slunění.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Poradna

V naší poradně s názvem OPALOVÁNÍ A BÍLÉ MAPY NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Cesta k moři bude naopak pro vyléčení pityriázy prospěšná, protože kvasinky, které ji způsobují nesnášejí slunce a na přímém slunci, vlivem UV záření, hynou a kůže se dostává do normálního barevného a zdravého stavu. Slunce nevyvolává ani žádné vedlejší účinky u léku Micetal. Slaná mineralizovaná mořská voda v této léčbě také nesmírně a blahodárně pomůže.
Čeho se ve středomoří vyvarovat:
I přesto, že jsou přímé sluneční paprsky v tomto případě na léčbu pityriázy prospěšné, tak ve středomoří je nezbytně nutné používat krémy s ochranným faktorem SPF, podle vlastních zkušeností s vaším fototypem pokožky. Pokud máte blond vlasy, modré oči a pokožku spíše světlejší, která má sklony na sluníčku rychle zčervenat, tak před sluněním použijte ochranný faktor vyšší než 35 a každé dvě hodiny ochranný nátěr opakujte a v době od 10 do 16 hodin se na slunce nevystavujte. Pokud máte pokožku normální, která se dobře opaluje nebo jste již opálená z domova, tak používejte ochranný faktor 16, nejlépe krém DayLong a postupně, jak budete postupně hnědnout, můžete ochranný faktor snižovat až na 8. I pro normální pokožku platí, že není dobré ji vystavovat slunečním paprskům v době od 12 do 14 hodin, kdy svit slunce obsahuje nejvíce UV záření.
Po návratu domů se objednejte v diabetologické poradně a nechte si preventivně změřit krevní cukr, protože výskyt kvasinkových a plísňových onemocnění, se kterými asi máte zkušenosti i z minula, když máte doma běžně Clotrimazol, souvisí se zvýšenou hladinou cukru v krvi, což může být důležitým ukazatelem na počínající rozvoj cukrovky - diabetes mellitus a je nezbytné tuto nemoc buď vyloučit anebo ji začít rychle léčit.
Držím palce, ať se Vám dovča na Krétě bezvadně povede a vrátíte se domů svěží, šťastná a plná krásných dojmů z kolébky antické civilizace :-).

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pája.

Dobrý den,
moje plíseň po těle a nehezké bílé mapy na zádech po týdenním pobytu u moře a na sluníčku zmizely. Krásně se opálili a vyléčily :-)
Pokud tento problém někdo má, vřele doporučuji.
Hezký den. :-)))
P.

Zdroj: diskuze Opalování a bílé mapy na zádech

Domácí recepty na bílé fleky na kůži

Ředkvička

Jedním z nejlepších známých domácích léků na bílé skvrny jsou semena ředkvičky. Semena se musejí rozemlít, aby z nich vznikl bílý prášek. K těmto rozemletým semenům se přidají 2 čajové lžičky octa a důkladně se vše promíchá. Posléze se směs aplikuje na bílé fleky a následně opláchne vlažnou vodou.

Kurkuma

Kurkuma je další položka, která může být použita při léčbě bílých skvrn. Nejideálnější je směs kurkumy a hořčičného oleje. Tato směs se nanáší na postiženou oblast. Výroba je jednoduchá, postačí pouze pět lžiček prášku kurkumy a 250 ml hořčičného oleje. Tato směs se aplikuje 2x denně na pokožku (bílé fleky).

Zelí

Šťáva ze zelí je dalším účinným lékem na léčbu bílých skvrn.

Jablečný ocet

Kyselost jablečného octa inhibuje plísně a bakterie způsobující bílé skvrny na kůži. Směs se vyrábí z jablečného octa a vody. Tato směs se aplikuje na kůži, protože dokáže kůži udržet čistou a bez bakterií a plísní.

Zázvor

Zázvor je dalším přírodním prostředkem na bílé fleky. Z čerstvého zázvoru vymačkejte šťávu. Zázvorovou šťávu smíchejte s citronovou šťávou a vodou. Tato tekutina by se měla konzumovat dvakrát denně. Zároveň se dá použít zázvor jako lék, kterým potíráte bílé skvrny.

Med

Med je používán na různé typy kožních onemocnění. Má protiplísňové vlastnosti, proto je velmi účinný i na léčbu bílých skvrn.

Zdroj: Bílé flíčky na kůži

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ POD PRSY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa Polavková.

Objevily se mi červené fleky pod prsy. Myslela jsem si, že se jedná o opruzeniny.
Nakonec se jedná o plíseň - je zapáchající.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mária.

pod prsama se mi udelali šedive mokvajici jako plísen porad te mi prosím děkuji

Zdroj: diskuze Plíseň pod prsy

Fialové fleky na kůži

Příčiny

Fialové fleky na kůži může způsobit seboreická keratóza. Jedná se povětšinou o nezhoubný nádor kůže. Rakovinové výrůstky se mohou vyvinout s postupujícím věkem. Bývají tmavé i barevné, se zrnitým povrchem (není to vždy platící pravidlo).

Co s tím dělat

Léčba nebývá nutná, nicméně pokud by šlo o zhoubnou rakovinu kůže, je třeba vyhledat lékaře. Už jen kvůli určení správné diagnózy, jelikož kožní choroby si jsou na pohled většinou tak podobné, že pro laika není snadné je správně identifikovat.

Zdroj: Červené fleky na kůži

Bílé skvrny na kůži v těhotenství

Těhotenství s sebou přináší hormonální změny i v podobě změny pigmentace. Některé skvrny po porodu zase samy vymizí, s některými se budete muset smířit.

Příčiny

Depigmentace v těhotenství vzniká v důsledku hormonálních změn během těhotenství. Příčinou depigmentace může být například poranění (jizvy), zánětlivá onemocnění kůže nebo aplikace léků a chemikálií na kůži.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá depigmentace v těhotenství v podobě bílých skvrn.

Zdroj: Ztráta pigmentu, bílé fleky

Příklady kožní plísně a jejich patogenů

  • Plísně na kůži (Tinea corporis) způsobují dermatofyty Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton rubrum a Microsporum canis.
  • Mykóza kůže na nohou (Tinea pedis), kterou nejčastěji způsobuje E. floccosum, Trichophyton rubrum a Trichophyton mentagrophytes.
  • Plíseň ve vlasech (Tinea capitis), kterou způsobují Trichophyton tonsurans, Microsporum canis a Microsporum audouinii.
  • Plíseň ve vousech (Tinea barbae), kterou způsobuje Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton verrucosum a Trichophyton rubrum.
  • Plíseň na nehtech neboli onychomykóza (Tinea unguium), kterou způsobují E. floccosum, Trichophyton rubrum a Trichophyton mentagrophytes.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Ložiska kožní plísně

Kůže, nehty a vlasy jsou tvořeny keratinem, který je základní potravou pro dermatofyty, které způsobují kožní plíseň. Vnitřní onemocnění dermatofyty nebylo nikdy pozorováno. Plísně se množí především v okrajových oblastech prstencových lézí, kde bývá součastně i nejsilnější zánět. Pokud patogeny napadnou vlasy, tak bývají často umístěny ve vlasových folikulech.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Červené fleky na nohou

Příčiny

Červený ohraničený flek na noze může být příznakem plísňové kožní infekce, která může způsobit olupování, zarudnutí, svědění, pálení a někdy i puchýře a vředy. Je nakažlivá. Do normálu mohou stav vrátit antimykotické krémy nebo perorální léky pro těžší případy. Nohy při léčení udržujte čisté a suché, stejně tak vnitřek boty.

Co s tím dělat

Do normálu mohou stav vrátit antimykotické krémy nebo perorální léky pro těžší případy. Nohy je nutné při léčení udržovat čisté.

Zdroj: Červené fleky na kůži


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP