Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KRCNI PATER ZIMNICE

OBSAH

Krkavice, též karotida, či přesněji společná karotida (arteria carotis communis), je největší krční tepna. Levá společná karotida vychází přímo z oblouku aorty, pravá krkavice vyúsťuje z hlavopažního kmene. Proto je pravá karotida kratší, a to právě o délku hlavopažního kmene. Krkavice zásobuje krví velkou část mozku, hlavy a krku.

Zdroj: Ucpaná krkavice

Diskuze

V diskuzi DOTAZ K NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Zajímalo by mě,zda se dá úplně vyléčit neuropatie u cukráře typ.II. Jde o odumírání nerv.nohou a cév v mozku.Mému muži údajně proces zpomalují lékama s tím, že to vyléčit nejde,tuddíž dlouhodobé utrpení? Neustále si stěžuje na mravenčení a otok rukou a bolest nohou, neudrží rovnováhu a má "motolici" v hlavě chodí s velkou obtíží, do toho je hrozně pesimistický dá se s tím něco dělat nebo usnadnit péči o něj? předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miloš.

dobrý den, moje žena trpí delší dobou bolestí kyčle,lékař doporučil operaci při větší zátěži se ji motá hlava a má závratě a nemůže vůbec chodit a stěžuje si na bolesti zad a krční páteře,po rehabilitaci je to ještě horší,muže nějak souviset bolest kyčle(1cm kratší) a krční páteř děkuji za odpověd'

Zdroj: diskuze Dotaz k nemoci

Trojklaný nerv a krční páteř

Krční páteř je oblast, kde je možno systematicky zasahovat, a to nápravou zatuhlé páteře. Masáž na její uvolnění může přinést nečekanou úlevu při zánětu trojklaného nervu.

Zdroj: Trojklaný nerv

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Šimková.

Dobry den, chtela bych se prosim zeptat boli mi krcni pater a chodim na rehabilitace, jenze mi zacali brnet prsty hlavne v noci co by to mohlo byt< dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Za brnění prstů u vás můžou změny na páteři v oblasti krku a hrudníku. Může to být způsobeno nevhodně prováděnými rehabilitacemi a nebo vaší činností vykonávanou po uvolnění krční páteře. Určitě tento stav konzultujte se svým lékařem, který vám naordinoval rehabilitace. Měla byste spolupracovat zároveň se dvěma lékaři, s neurologem a zároveň i s ortopedem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Zimnice s bolestí břicha

Zimnice a bolest břicha mohou být příznakem intoxikace a střevní infekce. Doporučuje se použití absorpčních tablet (aktivní uhlí a podobně), které absorbují toxiny v těle.

Zdroj: Zimnice

Poradna

V naší poradně s názvem BERU WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Darina.

Mam trombozu v leve noze beru warfarin jsem slaba boli mi krcni pater mohu masaze dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Masáže můžete, ale třeba sdělit masérovi, že užíváte léky proti srážení krve. Masér pak přizpůsobí intenzitu masáže, aby vám nezpůsobil modřiny, ke kterým jste díky warfarinu náchylná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Mužu citron při užívání warfarinu

PDF se cviky na krční páteř

Na přiloženém souboru PDF naleznete cviky nejen na krční páteř. Jedná se o srozumitelného průvodce a rádce, jak postupovat u jednotlivých cviků, jak správně provádět techniku cvičení. Jednotlivé cviky jsou popsány srozumitelně a jsou vizuálně podpořeny obrázky. Cviky jsou rozděleny do jednotlivých úseků a zaměřují se na uvolnění celé páteře, zvláště hrudní a krční části.

Zdroj: Cviky na ztuhlou šíji

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ A MOTÁNÍ HLAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janette.

Dobry den preji jsem rada ze jsem si precetla co jsem potrebovala a dozvedela jsem se dost veci dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra M.

Dobrý den, mám dotaz bolí mě krční páteř - každý den se mi motá hlava od rána do večera - někdy to přejde brzo-někdy ne. Nemůžu, nikam chodit sama.
Mám, kolísavý tlak.
Ale, prý mi nic není. Už, si nevím rady.

Děkuji za rady

Zdroj: diskuze Krční páteř a motání hlavy

Krční páteř podle Wikipedie

Wikipedie uvádí, že krční páteř je oblast páteře u krku. Je tvořena 7 obratli, které se označují C1–C7. Tyto se vyznačují nízkým tělem, postranními výběžky, otvory pro cévy a nervy. Specifický je trnový výběžek, který je na konci rozdvojený. Nejvýznamnější obratle krční páteře jsou atlas (nosič) a axis (čepovec). Atlas (označen C1) nemá trnový výběžek, v jeho těle je velký otvor a má velké kloubní plošky. Axis (označen C2) má 1 výběžek navíc (čep), původně byl čep tělem atlasu. Tyto dva obratle společně zajišťují pohyb hlavy.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Poradna

V naší poradně s názvem SVEDENI JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Nejlíp uděláte, když zajdete ke svému praktickému lékaři, aby vám provedl vyšetření včetně krve a podle toho určil další léčbu. Nebraňte se ani hospitalizaci. Váš stav není normální a vyžaduje pozornost, kterou byste v nemocnici dostala. Rychle vás tam dají dohromady a budete mít od toho pokoj.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lena.

ještě jsme vam chtěla k tomu jazyku na psat zda to nemůže byt stoho ze mam zanet v lopatce .. jestli to nejak neschytal i ten jazyk jestli tayk nemá zanet ja ma do toho bloknutou i krcni pater...dekuji za odpověď

Zdroj: diskuze Svedeni jazyka

Co znamená zimnice a bolest hlavy

Pocity zimnice mohou být vyvolány kromě horečnatých onemocnění infekčního původu také poruchami prokrvení nebo nervového zásobení (například při poruchách dynamiky a statiky páteře). Doporučuje se domluvit si vyšetření neurologem a ortopedem, případně angiologem.

Zdroj: Zimnice

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ PROBLÉMY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaja.

Dobrý den , zkuste se spojit s Mudr. Davidem Buzkem primářem oddělení chirurgie páteře v Karvinské hornické nemocnici. Je to opravdu machr na páteř.
Mám po operaci krční páteře , všechny potíže odezněly , nebo postupně odeznívají.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Prosím o info k operaci krční páteře.Jsem po operac ibederky a ted´ mě zlobí krční.Čekám na zvážení operačního řešení.Jaké jste měli příznaky a zda je vám lépe po operaci.Strach je veliký.CHodím do karviné.Díky za info

Zdroj: diskuze Krční páteř problémy příznaky

Jak souvisí tlak v uších a krční páteř

Krční páteř a ramena jsou neustále v pohybu. Není tedy divu, že se občas unaví a pobolívají. Bolest může často vystřelovat až do hlavy nebo na druhou stranu do hrudníku. Bolest krční páteře bývá nejčastěji způsobena špatným držením těla. Přibližně dvě třetiny lidí spí na boku. V důsledku toho se krční páteř dostane do nerovnováhy, ucho je stlačeno, rameno silně zatěžováno a ráno se probudíte a máte zalehlé ucho bez rýmy. Hledání správného polštáře je skutečně výzvou. S tradičními, čtvercovými polštáři několikrát za noc manipulujeme, abychom našli správnou pohodlnou polohu pro spaní. Mnoho polštářů nemá pro podporu krku dostatečné předpoklady, a tak se poté objevuje tlak v hlavě i zalehlé uši.

Zdroj: Zalehlé uši od krční páteře

Poradna

V naší poradně s názvem PRESTARIUM NEO COMBI A LEKY NA BOLEST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobry den,chci se zeptat,jestli muzu brat paralen,anebo ibuprofen,kdyz beru prestarium neo combi.Beru ho sedmy den a porad se mi toci hlava.Mam ale i zablokovanou krcni pater.
Chtela bych se zeptat,jestli muzu uzivat paralen,anebo ibuprofen na bolest pri lecbe vysokeho tlaku prestarium neo combi.Beru tyto prasky na tlak teprve 7 dni,ale porad se mi mota hlava.Mam asi i zablokovanou krcni pater,takze motolici mozna mam i od toho.Nejsem si ale jista,jaky lek proti bolesti mohu izivat.Krome toho beru betablokator Propranolol na esencni tres a euthyrox na stitnou zlazu.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na krátkodobé (1 až 2 dny) léčení bolesti můžete použít paralen raději než ibuprofen. Bolest vycházející ze zablokované krční páteře vám pomůže rychle vyléčit lékař ortoped. Prohlédne vás a předepíše vám léky proti bolesti, mnohem lepší, než si můžete volně koupit. Především ale budete mít jistotu, že se budou moci užívat společně nejen s Prestarium Neo Combi, ale i s ostatními medikamenty, které užíváte. Motání hlavy neboli závratě mohou souviset s lékem Prestarium Neo Combi, jde totiž o častý nežádoucí účinek u tohoto léku. Informujte o tom lékaře, který vám lék předepsal - je důležité, aby o tom věděl! Může vám pak upravit dávkování a vy se tak zbavíte tohoto nepříjemného pocitu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prestarium neo combi a alkohol

Zimnice bez horečky

Zimnice je běžně způsobena nízkými vnějšími teplotami nebo měnícími se vnitřními teplotami, například když máte horečku. Když máte zimnici bez horečky, příčiny mohou zahrnovat nízkou hladinu cukru v krvi, úzkost nebo strach nebo intenzivní fyzické cvičení.

Zdroj: Každý večer zimnice

Zaléhání uší od krční páteře

Nejčastější příčinou zaléhání uší je porucha funkce Eustachovy trubice, která za fyziologických okolností vyrovnává tlak ve středoušní dutině s atmosférickým tlakem. Při selhání této funkce vzniká ve středouší podtlak a dojde k vpáčení bubínku. Rovněž porucha statiky a dynamiky krční páteře může mít se zaléháním uší určitou souvislost. Kromě ORL lékaře je tedy vhodná péče rehabilitačního oddělení. Základem zdravých zad i zdravého člověka je totiž zdravá krční páteř. Zablokovaná krční páteř omezuje člověka nejen v pohybu, ale zamezuje i toku životní energie, což se posléze projevuje bolestmi hlavy, zaléháním uší a celkovou únavou. Kdo to zažil, ví, jak bolavá krční páteř dokáže znepříjemnit život.

U tohoto příznaku se provádí měkké uvolnění krční páteře; jsou to určité po sobě jdoucí hmaty. V úvodu odblokování je nutné reflexně uvolnit palec na noze, ten totiž reprezentuje hlavu a krční páteř. Žádné škubání hlavou! Okolí krční páteře a báze lebky se pouze promačká. Celé ošetření trvá více než hodinu a probíhá vsedě.

Zdroj: Zaléhání v uších

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÁ PLOTINKA KRČNÍ PÁTEŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

jak cvičit na vyhřezlá plotenka akrční pateř dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Posílám vám odkaz na video s cviky při vyhřezlé ploténce na krční páteři: youtu.be/0SLairHEutE
Video je v angličtině, ale cviky jsou velmi dobře vidět a pochopíte je i když anglicky nerozumíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlá plotinka krční páteře

Nedostatek spánku a zimnice

Nedostatek spánku může způsobit pocit, že vám běhá mráz po zádech. Během spánku tělesná teplota klesne na nejnižší bod uprostřed noci, když spíte. Takže pokud jste nedospalí, vaše tělesná teplota se možná snaží klesnout z těchto důvodů.

Zdroj: Každý večer zimnice

Diskuze

V diskuzi KRČNÍ PÁTEŘ PROBLÉMY PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislava Eichlerová.

Mám díky krční páteři velký problém a to dýchám jen se silnou bolesti,prý mám první krční obratel rozbitý.Ze situace jsem zcela zoufalá,můžete mě prosím poradit co s tím? L.Eichlerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaja.

Dobrý den , zkuste se spojit s Mudr. Davidem Buzkem primářem oddělení chirurgie páteře v Karvinské hornické nemocnici. Je to opravdu machr na páteř.
Mám po operaci krční páteře , všechny potíže odezněly , nebo postupně odeznívají.

Zdroj: diskuze Krční páteř problémy příznaky

Každý večer zimnice

V tomto případě se může jednat o zimomřivost, která může být například projevem snížené funkce štítné žlázy či chudokrevnosti. Doporučují se laboratorní odběry cestou praktického lékaře. Jedná se o základní vyšetření k vyloučení zánětu, pomýšlet by se mělo i na sníženou funkci štítné žlázy, kde může být zimomřivost jedním z příznaků.

Zdroj: Zimnice

Cviky na krční páteř

Ruce si dejte za hlavu a vzpřímeně se posaďte, přičemž se snažte držet trup v rovině. Následně hlavu co nejvíce předkloňte a otáčejte jí kolem osy páteře střídavě na jednu a druhou stranu.

Ruce si dlaněmi položte na ramena tak, aby vaše prsty směřovaly k lopatkám a lokty byly vytočené směrem ven. Pak velmi opatrně vysunujte hlavu vodorovně dopředu a dozadu, přičemž myslete na to, že ji nesmíte předklánět. Jakmile hlavu vysunete, vydechněte a cestou zpátky se zase nadechněte.

Rovně se postavte a s nádechem se předkloňte tak, že ruce svěsíte společně s hlavou. Rukama se můžete zkusit dotknout země, a zatímco ruce i hlava volně visí směrem k zemi, vaše nohy by měly být napnuté. Poté střídavě pružte rukama na levou a na pravou stranu, měli byste přitom cítit uvolnění v ramenou a za krkem.

Cviky na krční páteř najdete i na videu.

Zdroj: Krční páteř

Anatomie krční páteře

Krční páteř (ceruicis spinam) je tvořena 7 obratli (označeny C 1 – C 7) vyznačujícími se nízkým tělem, postranními výběžky, otvory pro cévy a nervy. Specifický je trnový výběžek, který je na konci rozdvojený. Nejvýznamnější obratle krční páteře jsou atlas (nosič) a axis (čepovec). Atlas (označen C 1) nemá trnový výběžek, ale má velké kloubní plošky a v jeho těle je velký otvor. Axis (čepovec, označen C 2) má 1 výběžek navíc (čep), původně byl čep tělem atlasu; společně tyto dva obratle zajišťují pohyb hlavy. Páteř člověka je dvojnásobně esovitě prohnutá, což zajišťuje její pružnost. Zakřivení krční a bederní páteře dopředu se nazývá lordóza. Zakřivení hrudní páteře a kosti křížové dozadu je kyfóza. Páteř umožňuje člověku vzpřímenou chůzi a chrání míchu. Páteř je kostěným obalem míchy a porušení míchy či z ní vystupujících nervů může způsobit ochrnutí nebo poruchu vnímání. K poranění může dojít zejména při pádu z výše na záda nebo na natažené končetiny (vysoce riziková je dvojnásobná výška těla a více, prudký pohyb či rotace anebo náraz v rychlosti větší než 30 km/hod). Při první pomoci je důležité s raněným nehýbat, držet mu hlavu, komunikovat s ním; při ošetřování přidružených poranění volit polohu naznak na pevné podložce. Co nejdříve volat zdravotnickou záchrannou službu!

Zdroj: Krční páteř

Motání hlavy

Motání hlavy může souviset s onemocněním páteře. Onemocnění provází ztuhlost šíjového a krčního svalstva až po temeno hlavy a snížená pohyblivost krční páteře. Mohou se objevit i závratě, nevolnost, bolesti hlavy.

Příčinou je uskřinutí nervů a ztuhlost svalstva. V těchto případech je vhodná fyzikální léčba a rehabilitace.

Zdroj: Krční páteř - problémy a příznaky

Zimnice a rakovina

Když rakovina způsobí horečku, vaše tělo se může nadměrně potit, když se snaží ochladit. V některých případech dochází k nočnímu pocení v důsledku léčby rakoviny, jako je chemoterapie, léky, které mění hormony, a morfin. Pokud se vaše noční pocení objeví kvůli rakovině, pravděpodobně zaznamenáte další příznaky.

Zdroj: Každý večer zimnice


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP