Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KŘEMELINA NÁZOR LÉKAŘE

OBSAH

Posílení imunity

Posílení imunity patří mezi často diskutovaná témata dneška. Obzvláště v zimních a časně jarních obdobích, kdy je vyšší frekvence výskytu nejrůznějších infekčních onemocnění dýchacích cest. Ke zvýšené nemocnosti přispívá hlavně počasí, teploty kolem nuly a jistě též snížená konzumace čerstvých potravin (zejména ovoce a zeleniny). Ve snaze předcházet infekcím hledají lidé různé způsoby, jak svoji imunitu posílit. Co je to vlastně imunitní system a jak funguje?

Zdroj: Názor lékaře na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA IMUNITU PRO DĚTI DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Ja jako matka se taky hodne ohlizim na stav i sve imunity, aby jsme si to porad nepredavali navzajem s detmi, muzu doporucit napriklad bion3.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lucasice.

Mě osobně se vyplatila používat kozí kolostrum.

Zdroj: diskuze Léky na imunitu pro děti diskuze

Shrnutí

Hlavní metodou posílení imunity u dětí, dospělých a starších osob je jednoznačně zdravá životospráva s dostatkem živin, vitamínů, minerálů, stopových prvků a esenciálních mastných kyselin. Nejrůznější doplňky stravy jsou až podpůrným opatřením a je vždy nutné je aplikovat s rozvahou a ideálně po poradě s lékařem. Je třeba mít na paměti, že zdravý člověk posilovat imunitu nepotřebuje a pokud člověk zdravý není, je předně nutné najít příčinu potíží a ne jen bezhlavě podávat nejrůznější produkty.

Zdroj: Názor lékaře na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO SE APLIKUJI INJEKCE ZOLADEX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gregovska Jana.

Je nutné po odstranění zhoubného nádoru brát injekce zoladex déle jak pět roků
Gregovska

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Heuhhhh.

Hezky den
Zoladex je speciální hormonální přípravek který byl lékařem předepsan jistě po zralé úvaze
Jeho používání je přesně nastaveno v souladu s doporučeními a skutečně se užívá i tak dlouho jak píšete vy
Pokud nedůvěřujete doporučení svého lékaře lze legálně požádat druhého lékaře o tzv druhy názor a on vám odpoví co si o tom mysli
David

Zdroj: diskuze Jak dlouho se aplikuji injekce zoladex

Imunitní systém

Zjednodušeně lze imunitní systém popsat jako soubor buněčných, látkových a hormonálních procesů, které zodpovídají za hlídání organismu před vnější invazí choroboplodných organismů (jsou to zejména viry, bakterie a plísně, ale take paraziti). Dále se imunitní systém stará o dohled nad tělu vlastními buňkami a v případě jakékoliv známky poškození (např. nádorová transformace, infekce virem) buňku nemilosrdně odstraní. Původní představa imunitního systému, jako nezávislé jednotky, je nyní již opuštěna, protože se prokázalo, že mnohé signální látky používané buňkami imunity jsou totožné s látkami sloužící k přenosu informace v nervovém a hormonálním systému. Společně s nervovým a hormonálním systémem je tak imunitní systém klíčovou složkou v regulaci vnitřního prostředí organismu a je zároveň ovlivňován všemi změnami, které v organismu probíhají. Jednoduše řečeno organismus tvoří nerozdělitelný celek a ke všem otázkám je potřeba přistupovat celostně.

Zdroj: Názor lékaře na posílení imunity

Poradna

V naší poradně s názvem SEBORHOICKÁ KERATÓZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katerina Med.

Dobrý den prosím o názor než bych obtěžovala kožního lékaře, co tenhle výrůstek může být, mění barvu do tmava, svědí a někdy pobolívá. Velice děkuji předem za váš čas.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Na obrázku je vidět stav po zanícené keratóze. Zanícená keratóza je neškodný nezhoubný růst kůže, který se postupem času podráždil. Tyto drsné, tvrdé, praskající léze často svědí, krvácí nebo špiní oblečení. Jsou označovány jako zanícená seboroická keratóza.
Protože zanícené keratózy mohou dále růst, svědit nebo krvácet, může váš lékař navrhnout léčbu léze. Existují tyto možnosti odstranění:

Tekutý dusík - Malá zanícená keratóza může být zmrazena tekutým dusíkem. Kapalný dusík na tyto léze působí skvěle, protože mrazem ničí povrchové zanícené buňky, ale hlubší normální buňky nechává neporušené. Zmrazená keratóza utvoří puchýř, do kterého se uvolňuje tekutina z mrtvých buněk, a poté, co tekutina vyschne, se vytvoří krusta. Když krusta po několika dnech opadne, kůže pod ní se začne obnovovat do normálu.

Seškrábnutí keratózy - po znecitlivění pokožky může být keratóza odstraněna povrchním seškrábnutím. Léze jsou velmi povrchní, takže se kůže po seškrábnutí rychle uzdraví.

Laser nebo hyferace - při tomto postupu laserové nebo elektrické zařízení zahřívá pouze povrchově zanícené kožní buňky. Tento postup lze použít pro zanícené keratózy na obličeji.

Atypické zánětlivé keratózy
Někdy může být velmi obtížné odlišit zapálené seboroické keratózy od zhoubného typu rakoviny kůže. Zanícené keratózy mohou mít nepravidelné ohraničení, barevné variace a asymetrii po celé lézi. Neváhejte zavolat svému doktorovi, pokud máte obavy z jakéhokoli útvaru na kůži.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Seborrhoické bradavice

Kde koupit Ivermectin?

Rozhodnutí o podání neregistrovaného léčivého přípravku obsahující Ivermectin záleží na klinickém uvážení lékaře.

Zdroj: Ivermectin pro lidi - vyjádření lékaře

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ GRANULE PRO PSY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LenkaV.

Ahoj, chtěla jsem se zeptat na názor na granule Amanova s lososovou příchutí pro velké psy... potřebujeme změnit a tyhle se mi zdály kvalitní, ráda bych ale slyšela názor někoho povolaného - jsem v zahraničí a k vetovi můžu zajít/zavolat až za dva týdny.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vendulka Šim..

Amanova by měli být kvalitní. My stále používáme teda brit care www.zooo.cz/brit-car… A raději neměníme.

Zdroj: diskuze Nejlepší granule pro psy diskuze

Jak na posílení imunity

Jak lze tedy imunitu ovlivnit? Jak již bylo řečeno neurohormonální rovnováha je prakticky součástí imunity a tedy veškeré jevy, které mají vliv na neurohormonální složku, mají přímý vliv i na imunitní system. U zdravého dospělého člověka, který přijímá dostatečné množství vitamínů, minerálů a stopových prvků, stravuje se dle zásad zdravé výživy, přiměřeně cvičí a pravidelně provádí psychohygienu, nejsou povětšinou žádná opatření nutná. Nelézt takového člověka je však v dnešní době obtížné. Například psychická zátěž bez řádného odreagování dlouhodobě zvyšuje hladinu kortizolu a noradrenalinu. Tyto hormony „obranné reakce“ původně zabezpečovaly přežití, reakci únik nebo útok. Dnes mobilizují rezervy organismu, vedou k odbourávání bílkovin a cíleně tlumí funkci imunity (imunosuprese), protože při předpokládaném energetickém výdeji není možné investovat do tvorby protilátek ani jiných imunitních reakcí. Dlouhodobé působení stressových hormonů pak negativně ovlivňuje imunitní systém a to na jedné straně zvýšeným rizikem nástupu autoimunitních chorob, nebo naopak zvýšenou náchylností k proniknutí choroboplodných zárodků a rozvoje infekčního onemocnění.

Rámcově lze vymezit 3 skupiny osob, kde lze předpokládat slabší imunitní odpověď. Dvě z nich jsou dané fází lidského vývoje, třetí pak zahrnuje osoby s vleklými chorobami:

  1. Novorozenci a kojenci ještě nemají zralý imunitní systém, obzvláště produkci protilátek. Pokud jsou kojeni, dodává jim protilátky matka. Řada dětí však kojená není a proto jsou rizikovou skupinou.
  2. Osoby nad 65 let věku, kde vlivem poklesu metabolismu klesá schopnost jedince tvořit protilátky a obecně se snižuje imunitní odpověď
  3. Chronicky nemocní jedinci, kde celá řada nemocí vede k postupnému úbytku svalové hmoty, vyčerpání organismu a to vede k poklesu imunitní odpovědi
Skupina 2 a 3 se navíc často spojuje a proto nejvíce omezenou imunitní odpověď mají chronicky nemocné osoby nad 65. let věku. To je mimo jiné důvod, proč u těchto jedinců vždy zvažujeme vhodnost očkování i proti jinak banálně probíhajícím infekcím.

Zdroj: Názor lékaře na posílení imunity

Diskuze

V diskuzi MENISKUS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobrý den,
jsem 2 měsíce po odstranění obou menisku v levém koleně, lékař mi nabídl při potížích nějaké injekce na vyplnění. Chtěla bych požádat o názor jestli tuto léčbu podstoupit nebo ne.
Děkuji za odpověď
Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Dobrý den, po odebrání menisku jsem si nechala aplikovat 2 cykly hyalonu, ale moje zkušenost je taková, že to pomůže pouze po dobu, co Vám injekce aplikují. A ještě musíte najít dobrého lékaře, aby Vám napíchl koleno správně. Je to jen můj názor a zkušenost.

Zdroj: diskuze Meniskus

Kdy navštívit lékaře?

Lékaře byste měli navštívit v případě vzniku malých ran, které nebyly způsobeny přímým zraněním, a to i v tom případě, že nesvědí. Bez lékařského ošetření nedojde ke zlepšení tohoto stavu. Tento stav by měl být léčen pomocí antibiotik nebo jiných léků.

Zdroj: Červené oči nebo pupínky kolem očí

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KŘEMELINA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína Kollnerová.

Chci se optat, zda škodí nějakým způsobem užívání křemeliny při Warfarinu. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Křemelina alias diatomit je sypká hornina, která je tvořena především opálovými schránkami rozsivek a jílem. Pro lidské zdraví je prospěšná zejména tím, že zpevňuje vápenné části lidského těla, jako jsou zuby, kosti, nehty, vlasy a kůže. Někdy bývá použita i pro snížení hladiny cholesterolu a k neutralizaci pH v případě překyselení organismu.
Co se týče společného užívání s Warfarinem, tak tato kombinace nebyla doposud vědecky zkoumána. Proto je nezbytné, aby po započetí užívání křemeliny byl proveden kontrolní odběr krve na určení její srážlivosti (Quickův test). Tento test srážlivosti krve by se měl opakovat jednou za měsíc po celou dobu užívání Warfarinu a křemeliny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a křemelina

Lékaře je nutné vyhledat při následujících příznacích

Žena si všimne jakékoliv změny svého zdravotního stavu, která nemá jasnou příčinu, všimne si hmatatelného uzlíku v prsu, jsou ji předepsány další léky, půjde na operaci (třeba se poradit se svým lékařem alespoň čtyři týdny předem), má neobvykle silné vaginální krvácení, zapomene užít pilulky v prvním týdnu užívání a měla pohlavní styk v předchozích sedmi dnech, krvácení se nedostavilo dvakrát za sebou, nebo pokud se domnívá, že by mohla být těhotná.

Zdroj: Hormonální antikoncepce jen pod dohledem lékaře

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PO OPERACI REKTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav Ondráček.

Mám problémy co jíst po operaci tlustého střeva-třeba co olejovky,čokoláda margot,sušenky ,oplatky.Děkuji za názor.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Po dobu 4 až 6 týdnů od operace byste měl konzumovat jídlo s nízkým obsahem vlákniny. Tepelně neupravené ovoce a zelenina mají vysoký obsah vlákniny. Mohou být křupavé (jako mrkev) nebo vláknité (jako celer) a těžko se žvýkají na malé kousky. Mohou mít tvrdé slupky (jako jablka) nebo semena, která jsou těžko stravitelná. To vše může při hojení podráždit vaše tlusté střevo. Vyhněte se těmto potravinám na několik týdnů, až se zotavíte, a poté je pomalu zařaďte zpět do svého jídelníčku.
Po resekci střeva je běžné mít průjem. Protože vaše tlusté střevo je najednou kratší, natrávená potrava nemá tak dalekou cestu (ani tolik času, aby se zformovala do pevné stolice), než opustí vaše tělo. Některé věci mohou průjem zhoršit:
- Mastná masa
- Máslo a smetana
- Smažená jídla
- Mastné svačiny jako bramborové lupínky
Průjem obvykle po několika týdnech odezní. Pak si tato jídla můžete čas od času vychutnat znovu.
Kořeněná jídla mohou podráždit váš trávicí systém a způsobit průjem nebo nepříjemné nadýmání – zvláště když se vaše střevo hojí. Váš lékař může doporučit nekořeněnou dietu několik týdnů po operaci. A nejsou to jen pálivé věci, na které si musíte dávat pozor. Problémy mohou způsobit také bylinky a koření s drsnou texturou - jako je nasekaný rozmarýn, drcený pepř nebo kmín.
Ve fazolích je druh cukru, který není pro vaše tělo snadno stravitelný. Po jejich konzumaci můžete mít plynatost nebo se cítit nafouklí. Můžete mít také potíže s laktózou, cukrem, který se nachází v mléce a dalších mléčných výrobcích. Plynatost je normální součástí trávení, ale zatímco se léčíte po operaci střev, může to být nepříjemné nebo dokonce bolestivé.
Kofein, je stimulant. To znamená, že urychluje aktivitu ve vašem těle - včetně střev. Nápoje vyrobené s cukrem nebo umělými sladidly mohou také způsobit průjem. Bublinky v nápojích mohou způsobit plynatost a nadýmání. Proto pijte čistou vodu bez bublinek.
Alkohol může stimulovat vaše střeva a způsobit častější stolici. Vyhýbejte se tomu, dokud se vaše trávení nevrátí do normálu. Navíc většina lékařů říká, že po žádném typu operace se nemá pít alkohol. Může interferovat s vašimi léky proti bolesti a zpomalit proces hojení.
Když znovu začnete jíst pevnou stravu, můžete se zasytit rychleji než dříve. Zkuste si dát během dne několik malých jídel místo tří velkých. Snáze je strávíte a bude méně pravděpodobné, že způsobí plynatost nebo nadýmání. Jezte pomalu a každé sousto úplně rozžvýkejte – do tvaru bramborové kaše – než to spolknete.
Jakmile bude vaše trávení lepší, můžete se začít vracet k normální stravě. Přidejte jedno nové jídlo denně, jednu porci po druhé, abyste se naučil, jak vaše tělo na každou z nich reaguje. To také pomůže vašim střevům pomalu se přizpůsobit trávení více potravin s vysokým obsahem vlákniny, jako je ovoce, zelenina a celozrnné výrobky. Pijte hodně vody, abyste neměli zácpu.
Co se týče potravin, na které se ptáte, tak olejovky, čokoláda Margot, sušenky a oplatky můžete zkusit v jednom dni zařadit do stravy a vyzkoušet jaká bude reakce. Když nebudete mít nepříjemné pocity, tak můžete tyto potraviny normálně konzumovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Jídelníček po operaci rekta


Autoři obsahu

MUDr. Martin Beránek

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP