Křemík je pro organismus potřebný při prevenci a léčení osteoporózy a artrózy, jelikož působí pozitivně na klouby, kosti a šlachy, srdce a cévy, pokožku, vlasy, nehty, slizniční výstelky. V průběhu stárnutí lidského organismu se v těle množství těchto látek snižuje a lidské tělo neumí v organický křemík přeměňovat křemík anorganický. I přes všeobecně panující přesvědčení o opaku, anorganický křemík není asimilovatelný lidským organismem. Strava moderní doby (bílý chléb, rafinovaný cukr, ovoce a zelenina bez slupek a ne v bio kvalitě) je na křemík velmi chudá, proto je nezbytné ji obohacovat o minerální látky, protože jen minerální látky mohou do hloubky působit na život buněk v našem těle. Co se týče fyziologických vlastností, křemík představuje jeden ze základních stavebních kamenů svalových tkání, šlach a kostí lidského těla, je rovněž základním stavebním materiálem pro zdravou strukturu cévních stěn a je důležitý pro udržení integrity pojivových tkání a pružnosti kůže. Hraje významnou roli i při posilování imunitního systému, má úlohu antioxidantu.
Ve svém příspěvku KŘEMÍK V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olina.
Jaké potraviny jíst na doplnění křemíku? Lámou se mi vlasy a nehty a proto si myslím, že mám křemíku málo.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Filip.
Ovesné vločky obsahují křemík.
Křemík se doporučuje požívat především v celozrnných obilovinách, protože právě ty obsahují lehce vstřebatelnou formu křemíku. Krom těchto obilovin řadíme mezi kvalitní zdroje křemíku jablka, pomeranče, třešně, mandle, rozinky, penatové ořechy, syrové zelí, cibuli, karotku, čekanku, lilek, dýni, celer, červenou řepu, okurky, ryby, med a zrna obecně.
Klíčem ke zdravým nehtům je správná výživa. Nehty patří k nejsilnějším tkáním organismu a skládají se téměř výhradně z vazivové tkáně. Křemík příznivě ovlivňuje štěpivé a lámavé nehty. Vzhledem k tomu, že na sebe váže vodu, udržuje křemík elasticitu nehtů, při onemocnění nehtů je tudíž dobré užívat křemík jako doplněk stravy.
V naší poradně s názvem NEMOCI NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Kasalová.
Už jsem vyzkoušela kde co, ale nehty mám roztřepené pořád. Jedla jsem zinek, křemík, Capimin, vitamíny, používala jsem olejové koupele a nic. Všelijaké kúry na nehty jsou pouhým vyhazováním peněz. Vše pomohlo na chvíli.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Mě na nehty prospívá užívání multivitamínu Calibrum a jako zevní péče je účinný krém na ruce Garnier růžový nebo i ten červený, přičemž oba stojí jen kolem 60 Kč. Díky multivitamínu mi úplně zmizely bílé měsíčky pod nehty a díky Garnier - Ochranný krém na ruce proti vysušování se mi nehty znatelně zpevnily. Je třeba být ale trpělivý, protože nehet na rukou se vymění až za 6 měsíců, takže toto je minimální doba, po kterou by měla být péče nehtům věnována než se objeví první úspěchy.
Křemík je vhodný i pro vlasy, které jsou oslabené, vypadávají, mají zvýšenou lámavost a celkově nevypadají zdravě. Jak již bylo řečeno, křemík na sebe váže vodu, čímž udržuje pružnost vlasů. Při špatném vzhledu vlasů, při jejich lámavosti a vypadávaní se doporučuje pravidelně užívat křemík v podobě potravinových doplňků.
Křemík můžete tělu dodat prostřednictvím vyvážené stravy, která by v tomto případě měla obsahovat celozrnné obiloviny, otruby, kořenovou zeleninu či určité druhy minerálních vod. Milovníci piva mohou jásat, neboť se uvádí, že i v pivu (ve sladu) je obsažen křemík. Velké množství křemíku obsahuje také přeslička rolní. Zakoupit si můžete sypaný čaj, který je vhodný k vnitřnímu, ale i k vnějšímu užití (například nálev je dobrý k obkladům a oplachům špatně se hojících ran). Organismu lze tuto minerální látku dodat též prostřednictvím doplňků stravy.
Pohanka je často užívanou surovinou ve zdravé výživě. Neobsahuje lepek, takže je na rozdíl od obilovin vhodná pro osoby trpící celiakií. Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus.
Jáhly jsou v podstatě proso, tedy historicky naše domácí obilovina, bezlepková, vhodná již od začátku příkrmů. Hodnoty na 100 g jsou následující: 1 514 kJ, 11 g bílkovin, 73 g sacharidů, 4 g tuku, 8,5 g vlákniny. Z minerálních látek je obsažen hořčík, draslík, fosfor, křemík, měď, železo a zinek, z vitamínů pak B1 a B2. Jáhly obsahují vyšší množství sacharidů, přítomná vláknina však snižuje výsledný glykemický index, jehož hodnota je v rozmezí 55–60. Křemík obsažený v jáhlách podporuje růst a zachování zdravých zubů, nehtů a vlasů, ovlivňuje vzhled a pružnost kůže, svalovou tkáň, vyznačuje se protizánětlivými účinky, urychluje hojení ran, podílí se na syntéze vitamínu B1 a působí blahodárně při osteoporóze. Jáhly jsou lehce stravitelné zásadité potraviny. Díky vyššímu obsahu železa je lze doporučit i anemickým pacientům. Konzumace jáhel má blahodárný vliv na celý gastrointestinální trakt, zejména na žaludek, dále na slinivku břišní a slezinu, ale protože obsahují vlákninu, nejsou vhodné pro kojence, jimž mohou zatěžovat trávicí trakt. Působí rovněž jako jemné diuretikum.
Cizrna je druh hrachu, takže luštěnina, a z luštěnin jedna z výživově nejzajímavějších, obsahuje totiž největší množství minerálů. Cizrna je oblíbená v národních kuchyních arabského světa. Pod názvem římský hrách se v minulosti dostávala i na náš stůl. Je zdrojem nejdůležitějších živin. Lidskému tělu dodá také spoustu energie, jelikož ve 100 gramech je přibližně 360 kcal. V cizrně najdeme sacharidy, železo, proteiny, zinek, vlákninu, draslík, niacin, sodík, kyselinu listovou, vitamín A, vápník, vitamíny B1, B2 a B6, fosfor, vitamín E, hořčík a vitamín C. Díky svému jedinečnému složení podporuje cizrna odolnost vůči stárnutí. Pomáhá totiž s obnovou buněk i regenerací obecně. Také posiluje imunitní systém, který zvláště v dnešní uspěchané době bývá ohrožován mnoha negativními vlivy. Cizrna napomáhá v boji proti vysokému cholesterolu (díky kvalitním tukům a vláknině), čímž pomáhá předcházet arterioskleróze a infarktu myokardu, a v neposlední řadě zvyšuje obranu nervové soustavy před působením stresu (díky vitamínu B), který sužuje téměř každého z nás. Vzhledem k tomu, že cizrna obsahuje velké množství vlákniny, je výrazným činitelem při podpoře správné činnosti trávicího traktu. Opomenout se nesmí ani její vhodnost pro těhotné ženy, a to vzhledem k obsahu kyseliny listové, která uchrání plod před případnými vrozenými vadami nervové soustavy. Cizrna je rovněž výbornou potravinou pro osoby, které nemohou konzumovat potraviny s lepkem. Kromě toho, že je cizrna bezlepková, má velkou výživovou hodnotu a může tak nahradit klasické obiloviny.
Čekanka patří k nejúčinnějším bylinkám, jelikož působí léčivě na mnoho civilizačních chorob. Konzumace čekanky vede k omezení ukládání tuků a snížení hladiny cholesterolu. Tuky jsou navázány a odvedeny z těla dříve, než se stihnou uložit. Čekanka představuje i výbornou prevenci rakoviny tlustého střeva. Dále zamezuje ukládání nebezpečných kovů v těle, stimuluje činnost žlučníku, jater a slinivky a působí detoxikačně. Čekanku můžeme použít do zeleninových salátů, ale pouze nezelené světlé listy, které nejsou hořké. Čekanka se hodí i k zapékání nebo jako příloha k masovým pokrmům.
Borůvky jsou výborné ovoce, také však pomáhají snižovat množství cholesterolu a cukru v krvi. Může za to především antioxidant pterostilben. Obsahem živin a cenných látek se borůvky řadí k nejhodnotnějšímu ovoci. Dopřát si můžeme jak borůvky naše, tak borůvky kanadské. Podobné účinky mají i brusinky. Pakliže chcete z borůvek získat maximum, zamrazte je.
Cibule je tradiční zelenina, jež obsahuje mnoho cenných látek. V kuchyni je opravdu nedocenitelná, stejně jako při snižování cholesterolu. Cibulový nápoj: Šťávu z 300 gramů cibule smícháme s půllitrem bílého vína a osladíme 100 gramy medu. Každý večer si pak dopřejeme jednu skleničku tohoto nápoje.
Kotvičník má zcela výjimečný obsah účinných látek a široké možnosti využití. Směs fytosterolů, kterou obsahuje, patří v přírodě k nejefektivnějším. Kromě jiného dokáže snížit hladinu tuků v krvi. Užívá se například při ischemické chorobě srdeční, ateroskleróze a vysokém krevním tlaku. Zajímavostí je, že tato bylina dokáže zvýšit hladinu testosteronu u mužů a estrogenu u žen. Kotvičník není vhodný pro těhotné nebo kojící ženy a pro děti. Tinktura z kotvičníku: Hrst sušeného nebo čerstvého kotvičníku dáme do uzavíratelné nádoby a zalijeme alkoholem, nejlépe šedesátiprocentním. Necháme stát na tmavém místě při pokojové teplotě 14 dní. Každý den protřepeme. Poté přecedíme a můžeme začít užívat v množství 2–4 kávové lžičky denně.
Lněné semínko představuje jednak skvělou zdravou svačinku, jednak zdroj tělu prospěšných látek, především kyseliny linolenové, jež pomáhá odstraňovat cholesterolové usazeniny z cév. Lněná semínka můžete „zobat“ mezi jídly nebo si z nich udělat nápoj. Nápoj z lněného semínka: 2 polévkové lžíce lněného semínka zalijeme půllitrem vroucí vody a necháme stát hodinu a půl. Poté vypijeme.
Česnek lze opravdu považovat za všelék. Co se týče cholesterolu, česnek dokáže snížit hladinu špatného cholesterolu, zvýšit hladinu dobrého cholesterolu a zlepšit stav cév. Jako prevence by se měly jíst 1–2 stroužky denně, přičemž česnek je třeba
Meruňky patří mezi nejzdravější druhy ovoce. Mají omlazovací efekt, velmi příznivě působí na naší pokožku, vlasy i nehty a kromě toho podporují imunitu. Obsahují velké množství antioxidantů, takže ochraňují organismus proti volným radikálům a rakovině. Z obsažených vitaminů můžete jmenovat např. provitamin A, vitaminy B, C, dále křemík, draslík, železo atd.
Jaké množství? Meruňky denně v čerstvé nebo sušené podobě. Ty nejzdravější pocházejí z Baltistánu, mají tmavě zlatavou až hnědou barvu a obsahují velmi vzácný antioxidant – vitamin B17. Sytě oranžové zbarvení znamená, že sušené plody jsou sířeny, proto je nezbytné je před konzumací důkladně omýt!!!
Dosavadní přípravky na zvětšení objemu vycházejí z technologií, které ulpí na vnější vrstvě (kutikule) vlasového vlákna anebo přímo na pokožce a nadzvednou vlas od pokožky vlasů. „Nadýchaný“ efekt vydrží nanejvýš několik hodin, případně jen do doby, než vyjdeme do vlhkého či sychravého počasí. Novinka od Kérastase VOLUMORPHOSE dodává pevnou hmotu (křemík) vlasovému vláknu uvnitř vlasu a rovněž ho posiluje i zvenku. Efekt, který odolává nejen počasí, ale vydrží 5 až 10 šamponování, je vlastně prvním skutečným řešením pro jemné vlasy.
Jde o duté prostory mezi nehtovými destičkami, které vznikají při špatném či neodborném zacházení s manikúrou, při tlaku či úderu. Pokud se navíc dostaví šupinatění, s největší pravděpodobností se jedná o plísňové onemocnění, které je třeba léčit. Bílé tečky přetrvávající na nehtech několik týdnů mohou vznikat i v důsledku hromadění kyseliny močové v organismu. Tyto příznaky bývají později spojovány s otékáním či bolestmi kloubů. Je to stadium, kdy už je vhodné obrátit se na odborníka a zahájit dietní opatření a příslušnou léčbu. Výskyt bílých teček ve větším množství téměř na všech nehtech signalizuje nedostatek vitaminů a minerálů v těle. Tečky se mohou například dočasně objevit po oslabení organismu prodělanou horečkou či v důsledku hormonálních změn.
Řešení: Úprava jídelníčku a užívání doplňků stravy
V první řadě je třeba snížit hladinu kyseliny močové v krvi. Návod jak toho dosáhnout je zde: prostředky na přírodní snížení kyseliny močové v krvi. Pak je potřeba upravit jídelníček, neboť naše strava představuje plnohodnotný a přirozený zdroj výživných látek, který lze jen stěží nahradit. Pro pomoc můžeme sáhnout i po doplňcích stravy. Doporučuje se užívat vitaminy skupiny B (zejména vitamin B2), kyselinu listovou, zinek, vápník a hořčík. Vitaminy A a C je vhodné přijmout v přirozené stravě (rajčata, mrkev, červená paprika). Pokud potíže neodezní zhruba do měsíce, navštivte odborníka.
Třepení nehtů
Objevuje se po délce nebo po stranách nehtu v důsledku dlouhodobého strádání následkem diet či špatné životosprávy. Bývá spojováno se záděrkami kolem nehtů na nehtové kůžičce. Jediným řešením je doplnění látek do organismu přirozenou cestou anebo formou užívání doplňků stravy. Jsou-li nehty navíc matné a ztrácejí lesk, pak organismu chybí mastné kyseliny.
Řešení: Užívání doplňků stravy a vhodných kosmetických přípravků
Vynechejte potraviny, které obírají organismus o vitaminy a minerály (káva, alkohol, cukr, bílá mouka), a začněte jíst zdravě a použijte také domácí masky na ruce. Proti štěpení nehtů zaručeně pomáhá zinek, vápník, hořčík a křemík, dále pak vitaminy skupiny B. Vaše nehty též ocení příjem nenasycených mastných kyselin, jejichž zdrojem jsou především panenské, tedy za studena lisované, oleje (např. seznamový, olivový) nebo tučné druhy ryb (losos, makrela, tuňák). Kolagen obsažený v doplňku stravy dodává nehtům základní stavební materiál (bílkovinu), nehty jsou pak pružnější, lesklejší a pevnější. Speciální kosmetické prostředky ve formě olejů či krémů vytvářejí ochrannou vrstvu, posilují a regenerují. Nehtům prospívá též konzumace oříšků a semínek (především
Přirozeně zakalený jablečný ocet vyrobený z čerstvých bio jablek, nefiltrovaný a nepasterizovaný, je obzvláště bohatý na stopové prvky, a proto je ideální jako jablečný ocet na jablečnou octovou kúru. Přírodní jablečný ocet byl vždy považován za elixír pohody, ale jen ten přirozeně zakalený živou octovou kulturou octových bakterií, protože jen takový si uchovává řadu důležitých složek:
Minerály: draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor, chlór a síru.
Stopové prvky: železo, fluor, měď, mangan, křemík, zinek a bor.
Vitamíny: B1, B2 a B6, kyselina listová, vitamín C, vitamín E a beta-karoten (provitamín A).
Postup: Smíchejte včelí med a mandlový olej a jemnou masáží aplikujte na ruce. Ráno si umyjte ruce vlažnou vodou. Na noc použijte lehké bavlněné rukavice, abyste neznečistili prostěradlo. Směs má výborné regenerační účinky rovněž na suché nebo popraskané ruce. Je-li potřeba, můžete recept použít i následující noc.
Rychlé řešení třepivých nehtů
Z doplňků stravy doporučujeme přípravky s obsahem kolagenu (například Colafit), dále zinek (v chelátové vazbě), hořčík a křemík. Vitamíny skupiny B a široké spektrum minerálních látek získáte nejlépe z pivovarských kvasnic.
V kosmetickém studiu vyzkoušejte parafínový zábal. Okamžitě zlepšuje stav pokožky a nehtů. Pro lepší účinek vyžaduje pravidelnou aplikaci zhruba jednou týdně.
Speciální kosmetické prostředky ve formě olejů či krémů vytvářejí ochrannou vrstvu, posilují a regenerují.
Základ medu tvoří cukry, a to především takzvané jednoduché cukry – fruktóza, glukóza a sacharóza. Pro náš organismus jsou dobře zpracovatelné s rychlým uvolňováním do krve, působí tedy jako okamžitý zdroj energie. Med je rovněž zdrojem bílkovin, jejich množství je závislé na druhu medu, všeobecně se uvádí, že vyšší obsah bílkovin má med nektarový (květový). Med obsahuje i dlouhý seznam důležitých vitamínů a minerálů, jsou to například vitamíny A, C, některé vitamíny skupiny B (B1, B2, B6, B12), vitamín D, K, E, z minerálů pak například vápník, draslík, fosfor, hořčík, sodík, křemík, železo. Dále v něm najdeme mateří kašičku, aminokyseliny, pyl, éterické oleje. Z celkového pohledu je to tedy úžasný koktejl životně důležitých a zdraví prospěšných látek. Účinky medu na lidské zdraví jsou více než blahodárné, často je proto nazýván elixírem zdraví a dlouhověkosti.
Zelený jíl je vlastně typ zeminy bohaté na minerální látky z rostlin, půdy, skal a vulkanického popela. Je to látka mimořádně bohatá na draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, křemík a rostlinné minerály. Zelený jíl má unikátní absorpční, antioxidační a čisticí schopnosti. Proto se často používá na očistu organismu zevnitř, ale i na léčbu kožních onemocnění a také pro kosmetické účely. Při péči o pokožku se používá zejména jako maska. Pleti na obličeji, krku a dekoltu pomáhá zbavit se nečistot, zmírňuje projevy akné. Zároveň zjemňuje, vyhlazuje a vypíná pokožku, a tak je vhodný i pro povadlou, unavenou či zralou pleť. Můžete ho také použít jako kúru proti celulitidě před plavkovou sezónou!
Kopřiva dvoudomá – naše známá přítelkyně do nepohody. O čisticích účincích kopřivového čaje jsme již hovořili, víme, že kopřiva je v jarních měsících vhodná nejen ve formě čaje, ale skvěle se hodí také do polévek a lze z ní připravit výborný „kopřivový špenát“ nebo oblíbenou velikonoční nádivku. Kopřiva obsahuje vitamín C, beta-karoten a vitamín A, vápník a železo. Působí močopudně a rozpouští hleny v našem těle, zároveň je vhodná při chudokrevnosti, akné, ekzémech a revmatismu. Kopřivu bychom měli užívat v časově omezených, opakujících se kúrách o intervalu cca 2 týdny.
Pampeliška
Pampeliška – smetanka lékařská – je odedávna součástí jarních čisticích kúr. Její čerstvé mladé listy mají poměrně silné močopudné účinky, aktivují činnost ledvin a jater, čímž významně podporují detoxikaci organismu. Obsahují vitamíny C, A, B a beta-karoten, křemík, draslík a vápník. Pro svou nahořklou chuť jsou vhodné především do zeleninových salátů, například ve Francii je salát z pampeliškových listů vyhledávanou pochoutkou. Zkonzumované množství by nemělo překročit asi 1 větší hrst čerstvých listů na osobu, někteří citliví jedinci by po konzumaci většího množství mohli pocítit mírné zažívací potíže.
Sedmikráska
Sedmikráska chudobka – její listy i květy se často používají do salátu, vhodné jsou i do polévky. Můžeme je také ale vyzkoušet jíst pokladené na chléb s máslem, ač to možná někomu bude připadat neobvyklé, je to jeden ze starých používaných receptů. Listy i květy sedmikrásky mají téměř stejné účinky na náš organismus. Látky v nich obsažené působí močopudně, lehce podporují pocení a čistí krev, zároveň stimulují funkci žlučníku a jater. Pro své účinky jsou doporučovány při potížích, jako je akné, ekzémy, dna, artritida apod.
Šťovík
Šťovík kyselý – listy šťovíku jsou známé vysokým obsahem vitamínu C, beta-karotenu, vápníku a železa. Působí močopudně, pomáhají čistit krev a stimulují činnost jater. Pro jejich kyselou chuť je děti často žvýkají, a dobře dělají. Se šťovíkem se to ale nesmí přehánět, má vyšší obsah kyseliny šťavelové, která se při vysokých dávkách může usazovat v ledvinách, popřípadě u někoho může vyvolat alergickou reakci ve formě kopřivky a podobně. Ale pokud nemáme problémy s ledvinami nebo zmíněné alergické reakce, množství kolem 10–20 listů nám neublíží. Nejvhodnější je do salátu a jarních polévek, přidává se napřílad do špenátu nebo omáček či pomazánek, chutná ale i samotný na chlebu s máslem nebo sýrem.
Česnáček
Česnáček lékařský – podle názvu bychom ho mohli chybně dávat do spojitosti s česnekem, ve skutečnosti je to ale příbuzný hořčice. Svů
Krevní řečiště dodává vlasovým kořínkům výživu v podobě aminokyselin a vitamínů. Pokud dojde k zastavení nebo snížení přívodu těchto látek, vlasový kořínek zastaví svoji činnost, životnost vlasu se zkracuje a vlas předčasně odumírá. Důsledkem je padání vlasů. Jako patologická ztráta vlasů se označuje vypadávání 100 a více vlasů denně. Hlavní složkou vlasů je keratin. Tato substance obsahuje skupiny lipidových nebo proteinových řetězců, které jsou charakteristické velkým množstvím aminokyselin obsahujících síru. Tyto aminokyseliny poskytují vlasům mechanické schopnosti (rezistenci, elasticitu). Kvalita keratinu spolu s dostatkem aminokyselin obsahujících síru je důležitá pro vitalitu vlasů. Kromě keratinu jsou pro zdravé vlasy potřeba ještě další látky, mezi nimi například vápník a křemík jako regulátory metabolismu, dále vitamíny B1, B2, B6, kyselina pantothenová a biotin (vitamín H), kyselina para-aminobenzoová, vitamín E (antioxidant, který je nepostradatelný při buněčném dýchání) a speciální směs minerálů zinku, mědi a železa.
Protein
Vlasy se vyživují proteiny, proto je důležité, abych jich byl dostatek v těle či ve stravě. Protein je důležitý pro tvorbu vlasů, jejich sílu a zdraví. Nedostatek bílkovin může způsobit suché, křehké a slabé vlasy. Extrémní diety jsou pak jasnou příčinou vypadávání vlasů. Jako velmi vhodné potraviny na proteiny lze jmenovat kuřecí maso, krůtí maso, ryby, mléčné výrobky a vejce. Dalšími vhodnými potravinami jsou luštěniny a ořechy.
Železo
Železo je důležitým minerálem pro vlasy. Nedostatek železa vede k anémii, což je hlavní příčina spojená s vypadáváním vlasů. Vlasové folikuly a kořínky jsou napájeny živinami bohatými na prokrvení. Anémie tento přívod živin do folikulů, které ovlivňují cyklus růstu vlasů, narušuje, takže to může vést k jejich odumření. Železo je obsaženo v červeném mase, kuřecím mase a rybách. Ve vegetariánské stravě je železo obsaženo v čočce, špenátu a zelené listové zelenině, jako je brokolice, kapusta a zelený salát.
Vitamín C
Vitamín C pomáhá se vstřebáváním železa. Dalo by se říci, že potraviny bohaté na vitamín C jsou vhodné ve spojení se železem. Vitamín C je také antioxidantem. Nejlepší zásoby vitamínu C jsou v černém rybízu, borůvkách, brokolici, kiwi, pomerančích, papáje, jahodách a sladkých bramborách. Vitamín C pomáhá při produkci kolagenu, který posiluje kapiláry.
Omega 3
Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité tuky pro lidské tělo. Tyto kyseliny musejí být získány z potravin. Nacházejí se v buňkách, které lemují pokožku hlavy, a také v mazu, který udržuje pokožku hlavy hydratovanou. Nejčastěji jsou tyto mastné kyseliny obsaženy v tučných rybách, jako jsou losos, sleď, sa
Růst vlasů podpoříte jednoduše i tím, že je budete pravidelně zastřihávat. Jednou za čtvrt až půl roku se musí zastřihnout konečky vlasů, které se po takto dlouhé době mohou třepit. Další údržba vlasů by měla spočívat v dodání vitamínů a minerálních látek, takže je třeba dávat velký důraz na výběr šamponu. Právě ten totiž může stát za vypadáváním vlasů, stačí, aby obsahoval několik nevhodných chemických sloučenin, se kterými si vaše vlasy nebudou rozumět.
Problém s růstem vlasů může zapříčinit i další potíže, jako je například zpomalený růst nehtů nebo ochlupení, což značí jisté zdravotní komplikace. Zinek, křemík, selen nebo hořčík jsou minerální látky, které vlasy a jejich růst účinně posilují a jejich příjem v potravě bychom neměli zanedbávat. Pomohou i obyčejná slepičí vejce, kopřivový čaj nebo popíjení určitých druhů minerálních vod.
Nezbytná je i úprava jídelníčku, protože právě skladba denních porcí jídla nebo nápojů může stát za nedostatečným růstem vlasů. Málo ryb nebo zeleniny bývá obvykle příčinou těchto potíží. Stejně tak přílišné množství těžko stravitelných a masitých jídel; klobásy nebo svíčková by se měly na jídelníčku v případě těchto zdravotních potíží objevovat jen opravdu výjimečně až svátečně. Vlasům neprospívá ani přílišné letní horko nebo mráz v zimě.