Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

KŘEN NA SLADKO


Babské rady na rýmu

Při rýmě proměňte svou koupelnu na domácí lázně. Zavřete se a pořádně utěsněte škvíru mezi dveřmi a prahem, případně další díry, jimiž by mohl unikat teplý vzduch. Napusťte si horkou vanu, do vody přidejte pár kapek aromatického oleje, nasypte sůl či vonné květy a ponořte se. Zkuste vydržet co nejdéle – minimálně do doby, než teplota vody klesne. Teplá koupel a vonná pára vám mohou znatelně ulevit.

Některé rady doporučují na rýmu i křen. Strouhali jste někdy křen k domácí klobásce nebo párku? Pak víte, že vás to stálo několik slz. Kromě toho se vám s největší pravděpodobností spustila také rýma. A právě účinků, které křen má, můžete využít při léčbě počínající rýmy. Křen si poctivě nastrouhejte a smíchejte jej se 2 lžičkami medu. Vyrobenou medicínu užívejte 3x denně po jedné čajové lžičce.

Také eukalyptus ví, jak na rýmu. Olej si můžete nakapat například do aromalampy nebo teplé koupele. Výsledky se dostaví během několika mála minut.

Mezi nejstarší recepty, jak na rýmu, patří asi ty s cibulí a česnekem. K posteli si připravte talířek s rozkrojenou cibulí a rozmačkaný česnek. Silice a éterické oleje obsažené v česneku a cibuli pročišťují nos a mají mírně dezinfekční účinky. Kromě toho fungují jako přírodní antibiotika.

Jiní proti rýmě doporučují solný roztok. Pro jeho aplikování potřebujete menší skleničku, lžičku soli a vodu. Sůl s vodou pořádně promíchejte a výsledný roztok se pokuste vdechnout nosem. Pokud se vám to nedaří, naplňte roztokem lahvičku od klasických nosních kapek a aplikujte dle potřeby.

Zdroj: článek Inhalace při rýmě

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A KŘEN SMÍ SE JÍST SPOLEČNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JANA.

Užívám 15 roků Warfarin, současné době buď s výsledkem hodně rozředěná krev nebo naopak zase jenom 1,8 QICK. došlo u mě i ke kolapsu při nízké hodnotě.
Teď jsem měla chřipku a mám stále ucpaný nos, dočetla jsem se že pomůže křen s citronem. Mohu ho s Warfarinem užívat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, křen s citrónem můžete. Křenu totiž sníte jen malé množství a díky tomu nemůže nijak ovlivnit účinky Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a křen smí se jíst společně

Křen na žlučník

Křen povzbuzuje trávení. Můžete použít:

Křenové víno na rozpuštění žlučníkových kamenů

Do litrové lahve vložíme do pětiny výšky najemno nastrouhaný křen a zalijeme jej kvalitním červeným vínem, nejlépe v bio kvalitě. Křen musí být ponořený. Vše necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Nesmíme zapomenout 2× denně důkladně protřepat. Po uplynutí této doby směs přecedíme, nalijeme do čisté skleněné nádoby a uschováváme v temnu a chladnu. Tento přípravek se užívá 3× denně 1 čajová lžička po dobu 30 dnů.

Obklad pro povzbuzení jaterní činnosti

Na oblast jater si 10 dní po sobě přikládáme obklad z ½ kostky tučného tvarohu, 3 lžic nastrouhaného křenu a 1 nasekané cibule.

Nápoj pro dobré trávení

Jestliže nás přepadnou trávicí potíže, můžeme si pomoci uklidňujícím nápojem. Pro jeho přípravu potřebujeme ¼ litru teplého mléka (můžeme použít i rostlinné – sójové, rýžové, ovesné), do kterého nastrouháme asi 1,5 centimetru dlouhý kousek kořene křenu. Nápoj se popíjí po douškách.

Zdroj: článek Zvětšený žlučník

Recepty

Kuře s celerem

Ingredience: kuřecí prsa, 1/4 celeru, žloutek, 1 lžička kurkumy, mletý kmín, sůl, pepř, olej

Postup: Kuřecí prsa předem namarinujte v oleji se lžičkou kurkumy. Pak je pomelte s celerem, přidejte žloutek, sůl, pepř a kmín. Tuto směs smažte v oleji, ve kterém se marinovala prsa.

Prokládaná cuketa

Ingredience: 2 středně velké cukety, olivový olej, tvrdý sýr, česnek, sójová omáčka (opatrně!), koření

Postup: Cukety nakrájejte na plátky. Do olivového oleje dejte sůl, mletý pepř a vámi vybrané koření se lžící sójové omáčky. Přidejte česnek nakrájený na plátky. Ochucený olej vylijte na plech, poklaďte cuketou a dejte zapéct na 15 minut do trouby předehřáté na 200 °C.

Brokolice se sýrem

Ingredience: 450 g brokolice, 180 g 30% eidamu, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl

Postup: Brokolici očistěte, rozeberte na růžičky a pár minut vařte v osolené vodě. Na olivovém oleji osmahněte plátky česneku. Brokolici propláchněte studenou vodou a přidejte ji na pánev k česneku. Chvíli míchejte. Horký pokrm pak posypejte nastrouhaným sýrem.

Těstoviny s kedlubnou

Ingredience: bezvaječné těstoviny, cibule, kedlubna, olej, sůl, pepř

Postup: Těstoviny uvařte, na oleji osmahněte cibuli, přidejte nastrouhanou kedlubnu, osolte a opepřete. Podlijte troškou vody, poduste a přimíchejte k těstovinám.

Jáhly na sladko

Ingredience: 100 g jáhel, 5–6 ks sušených švestek, hrst ořechů, 1–2 lžíce medu

Postup: Jáhly spaříme horkou vodou a propláchneme studenou vodou. Dáme na 15 minut vařit. Poté je scedíme a propláchneme studenou vodou. Do misky dáme tolik jáhel, kolik sníme, a na ně nakrájíme na menší kousky sušené švestky, nalámeme ořechy a zakapeme medem. Jde o vynikající a sytou snídani.

Celerovo-kuřecí placičky

Ingredience: 2 ks kuřecích prsíček (nebo vykostěných stehen), cca 1/4 celeru (většího), 1 lžička kurkumy (nebo 1 lžička kari koření, můžete dát půl na půl), 1 žloutek, sůl, pepř, asi 1 dl olivového oleje

Postup: Kuřecí maso naložíme do oleje s jednou lžičkou kurkumy nebo kari a necháme uležet přes noc. Na druhý den maso vyjmeme z oleje (ale ochucený olej si ponecháme!). Maso pomeleme s očištěným celerem, osolíme, opepříme a přidáme žloutek. Těsto je řidší než klasické mleté maso. Navlhčenýma rukama tvoříme malé karbanátky a smažíme je dorůžova na oleji z marinády. Placiček bude cca 8 kousků. Jako přílohu si můžeme dát zeleninový salát podle chuti.

Těstoviny s kedlubnovým zelím

Ingredience: 150 g bezvaječných těstovin, 1 středně velká cibule, 1 středně velká kedlubna, sůl, pepř, kmín, olivový o

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Mačingová dieta, jídelníček, recepty

Příběh

Ve svém příspěvku NECITLIVOST RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den je mi 22a zacala me z necitlivet ruka trva to tk dva dny a nevim jestli bych stym mela jit doktorce jinak kdyz si do ty ruky pichnu tak to citim ale citim to tk ze ta ruka je takova u navena .. Dekuji za odpoved..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka.

Dobrý den,
pravou ruku mám již po operaci- měla jsem dost potíží ... Proto když mě začala bolet levá ruka, tak jsem začala užívat strouhaný křen zalitý červeným vínem (3x denně kávovou, později polévkovou lžíci pomohlo mě to.)Radím, zkuste to taky. Je to rada z internetu.

Zdroj: příběh Necitlivost ruky

Recepty na 1 porci - žaludeční dieta

Zeleninový krém s omeletovými nudlemi

Ingredience: 10 g mrkve, 10 g celeru, 10 g květáku, 10 g zelených fazolek, 5 g tuku, sůl, petrželka

Ingredience na nudle: 15 g hladké mouky, 30 ml mléka, 1 malé vejce

Postup: Dobře omytou a nakrájenou zeleninu dáme vařit do osolené vody. Měkkou zeleninu rozmixujeme spolu s vývarem, zjemníme tukem a posypeme zelenou natí.

Příprava nudlí: Z mléka, mouky a vejce vyšleháme hladké těsto. Na suché teflonové pánvi upečeme omeletu, kterou nakrájíme na širší nudle a vložíme je do polévky při servírování.

Svíčková

Ingredience: 100 g hovězího masa (nebo libové vepřové, telecí, kuře, krůta, králík), 10 g mrkve, 10 g celeru, 10 g petržele, 1 malá cibule, citronová kůra z dobře omytého citronu, 30 ml zakysané smetany, 5 g hladké mouky, 5 g rostlinného tuku, sůl

Postup: Maso opereme, osolíme a opečeme na teflonové pánvi. Podlijeme vodou, přidáme nakrájenou cibuli a dusíme. K poloměkkému masu přidáme nastrouhanou zeleninu a citronovou kůru. Necháme dusit do měkka, zahustíme zálivkou ze zákysu a mouky a dobře provaříme. Podle chuti dosolíme a zjemníme tukem.

Plněná kotleta

Ingredience: 100 g vepřové kotlety (kuřecí nebo krůtí prsa), 10 g šunky, italská kořenicí směs, sůl, 5 g hladké mouky, 5 g rostlinného tuku

Postup: Do masa nakrojíme kapsu, kterou naplníme nasekanou šunkou a spíchneme jehlou. Maso osolíme, okořeníme, opečeme na teflonové pánvi, podlijeme vodou a dusíme do měkka. Šťávu zahustíme zálivkou z mouky a zjemníme tukem.

Tvarohové škubánky

Ingredience na těsto: 250 g brambor, 40 g hrubé mouky, sůl

Ingredience na posypání: 30 g tvrdého tvarohu, 15 g rostlinného tuku, na sladké škubánky přidáme cukr

Postup: Omyté a oloupané brambory nakrájíme na stejné kousky a vaříme v osolené vodě. Téměř měkké brambory scedíme ze 2/3 a zasypeme moukou. Obrácenou měchačkou uděláme několik důlků do brambor a obojí dovaříme. Vymícháme hladké těsto a lžící vykrajujeme škubánky. Sypeme strouhaným tvarohem (na sladko i cukrem) a omastíme.

Bublanina

Ingredience: 1 malé vejce, 1 lžička vody, 20 g cukru, 25 g polohrubé mouky, 40 g třešní, tuk a mouka na plech

Postup: Žloutek, cukr a vodu ušleháme do pěny, zlehka vmícháme mouku a tuhý sníh z bílku. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané malé formy, poklademe omytým a osušeným ovocem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě.

Tvarohová pomazánka

Ingredience: 80 g tvarohu, 1 bílek, 30 g bílého jogurtu, 5 g másla, půl malé cibule, sůl, drcený kmín

Postup: Tvaroh, jogurt, máslo a sůl rozmixujeme nebo utřeme. Zvlášť ušleháme z bílku pevný sníh, který zlehka vmícháme do pomazánky. Ochutíme drceným kmínem a jemně nakrájenou cibulí.

Zdroj: článek Žaludeční vředy - vhodná strava

Poradna

V naší poradně s názvem BERU WARFARIN, CO PŘI NĚM NESMÍM JÍST? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel Vacek.

Nikde nemohu dohledat, kolik vitaminu K obsahuje králičí maso, zvěřina (prase divoké, srnčí, zajíc) a křen, tedy netuším, nakolik konzumace těchto potravin ovlivní léčbu Warfarinem. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jako muž užívající Warfarin máte stanoven limit pro denní příjem vitamínu K na úrovni 120 mikrogramů. Maso obecně patří mezi potraviny s nízkým obsahem vitamínu K, takže se prakticky nemusíte vůbec hlídat v množství, které sníte. To samé platí i o křenu, který má také nízký obsah vitamínu K a navíc ho používáte jen v malém množství k dochucení. Zde je konkrétní výčet vámi zmíněných zdrojů masa:
1/2 kg vařeného králičího masa bez kostí = 5 mcg vitamínu K.
Maso z divokého prasete = 0 mcg vitamínu K.
1/2 kg srnčího masa = 1 mcg vitamínu K.
1/2 kg zaječího masa = 5 mcg vitamínu K.
Lžíce nastrouhaného křenu = 0,2 mcg vitamínu K.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin a medvědí česnek

Recept na třídenní detoxikaci

Ze začátku je nejlépe dělat 3 kúry během měsíce, pak po dalším měsíci zařadit čtvrtou a po dvou měsících pátou. Další rok proveďte pouze 2. A následující rok už vám bude stačit jedna.

K očistě jater potřebujete:

  • 300 ml olivového oleje (extra panenského)
  • 300 ml čerstvé citronové nebo limetkové šťávy

Postup před samotnou očistou jater:

  • dva dny před samotnou očistou nejezte maso, uzeniny, sladkosti ani mléčné výrobky
  • den před samotnou očistou je vhodné začít pít zeleninové šťávy (nejlépe z mrkve, červené řepy, celeru a jablka)
  • večer cca v 19 hod před dnem čištění vypijte 200 ml zaječické kyselky

Den očisty:

  • ráno na lačno vypijte 200 ml zaječické kyselky
  • k snídani si dejte lehčí stravu formou zeleninových šťáv, celozrnný chléb, tofu, zeleninu
  • během dne relaxujte, snažte se mít pohodu, nestresujte se
  • dejte si lehčí oběd formou zeleniny, obilovin a kousku tempehu nebo tofu
  • od 15 hodin se snažte být vleže na pravém boku a nahřívejte si pravou oblast pod hrudním košem (je to oblast jater, použijte k tomu elektrickou nahřívací dečku a podobně)
  • v 18 hod ještě vypijte 200 ml zaječické kyselky
  • v 18:45 si připravte sklenici cca 300 ml extra panenského olivového oleje a 300 ml čerstvě vymačkané citronové nebo limetkové šťávy a ohřejte je na teplotu 30 až 35 stupňů Celsia
  • v 19 hodin začíná samotná doba očisty – ležte na podložce na pravém boku a pomalinku celou hodinu popíjejte olej a šťávu, vždy si dejte 2 doušky (lžíce) oleje a 2 doušky šťávy, pak si dejte 10 minut pauzu a poznovu totéž opakujte po celou hodinu, dokud nevypijete celý objem; stále si nahřívejte pravou oblast pod žebry
  • maximálně ve 22 hodin zkuste usnout
  • v noci se může objevit průjem, což je normální, začnou se vylučovat usazeniny z jater, žlučových cest i žlučníku

Den po očistě:

  • ráno vypijte ještě 200 ml zaječické kyselky.
  • posnídejte cca 2 hodiny po vypití kyselky
  • pro zklidnění trávicího traktu je vhodné udělat si rýži na sladko (nesolit a spíše rozvařit) a celý den jíst spíš jen rýži a rozvařenou zeleninu
  • velmi vhodné je konzumovat další 3 dny čerstvou šťávu z červené řepy a jablka a k tomu jíst lehkou stravu
  • druhý den po očistě již můžete konzumovat trochu ryb

Zdroj: článek Důkladná detoxikace jater na 3 dny

Poradna

V naší poradně s názvem DNA A VYRÁŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renáta Charvátova.

Prosím můžu s nemocí DNA jist KUSKUS,Červenou řepu,Křen,cibuli a česnek?Děkuji za odpověď zdraví Renáta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

I když máte dnu, tak můžete jíst co chcete, jen některé věci smíte jenom po troškách. Důležité je hlídat si obsah purinů v potravinách. Obvykle, co má mnoho bílkovin, bude mít i vysoké puriny.
Kuskus, křen, cibule a česnek mají jen málo purinů, takže je můžete jíst dle libosti bez omezení.

Červená řepa sice obsahuje jen malé množství purinů, ale má v sobě oxaláty, které podporují vznik ledvinových kamenů. Dna také podporuje vznik ledvinových kamenů. U červené řepy je tedy třeba hlídat její množství, které by nemělo překročit v průměru půl hrnku nakrájené řepy denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dna a vyrážka

Snídaně

Bio jogurt

Ingredience: 1 bio jogurt, 3 lžičky medu, trochu skořice, 2 lžíce jemně umletých ořechů

Postup: Jogurt vyklopíme na talíř, přidáme med a ořechy a vše důkladně promícháme. Jogurt můžeme také doplnit jablkem nebo banánem.

Pohankové vločky

Ingredience: 100 g pohankových vloček, sójové mléko, jablko, skořice, med

Postup: Pohankové vločky přes noc namočíme do studené vody. Ráno je scedíme a přidáme horké sójové mléko. Do této směsi přidáme nastrouhané, oloupané jablko a dochutíme medem a skořicí.

Jáhly na sladko

Ingredience: 100 g jáhel, med, nastrouhané jablko, nastrouhaná syrová mrkev, skořice

Postup: Jáhly uvaříme dle návodu a dobře propereme. Všechny složky smícháme a dochutíme medem a skořicí.

Tip: Jáhly před vařením spařte vroucí vodou a dokonale propláchněte pod studenou vodou, aby neměly hořkou chuť.

Jáhly se sušenými švestkami

Ingredience: 100 g jáhel, med, 4 kusy sušených švestek, trochu skořice

Postup: Spařené jáhly povaříme ve vroucí vodě 15 minut, scedíme a opláchneme pod studenou vodou. Přidáme na kousky pokrájené sušené švestky, med, skořici a vše promícháme.

Tip: Teplé jáhly posypeme vanilkovým cukrem, přidáme opravdu kousek másla a podáváme ještě teplé.

Tvaroh s pažitkou

Ingredience: 600 g tvarohu, 150 g nízkotučného jogurtu, 40 g pažitky, sůl

Postup: Tvaroh osolíme a rozmícháme s jogurtem. Přidáme najemno nasekanou pažitku a mažeme na toustový celozrnný chléb.

Tip: Do tvarohového základu můžeme použít i jiné ingredience od šunky po ovoce nebo zeleninu.

Brynzová pomazánka

Ingredience: 400 g brynzy, 100 g nízkotučného jogurtu, 20 g bylinek, trochu červené papriky

Postup: Brynzu rozmícháme s jogurtem a sladkou paprikou a přidáme nadrobno posekané bylinky. Mažeme na pečivo.

Mozzarella a rajčata

Ingredience: 1 balení mozzarelly, rajče, 1 polévková lžička bazalky

Postup: Mozzarellu nakrájejte na kousky, rajčata zbavte jadérek a nakrájejte na kousky, přidejte k mozzarelle společně s posekanou bazalkou. Vše promíchejte a máte hotovo

Zdroj: článek Jídelníček pro nemocná játra

Očista jater olivovým olejem

Co potřebujete k očistě jater a žlučníku: 300 ml olivového oleje (extra panenského), 300 ml čerstvé citronové nebo limetkové šťávy.

Olivový olej po ránu vypijeme.

Postup při očistě jater

Dva dny před samotnou očistou nejezte maso, uzeniny, sladkosti ani mléčné výrobky. Den před samotnou očistou je vhodné začít pít zeleninové šťávy (nejlépe z mrkve, červené řepy, celeru a jablka). Večer (cca v 19 hodin) před dnem čištěním vypijte 200 ml Zaječické kyselky.

V den očisty ráno na lačno vypijte 200 ml Zaječické kyselky, ne olivový olej. Ke snídani si dejte lehčí stravu formou zeleninových šťáv, celozrnný chléb, tofu, zeleninu. Během dne relaxujte, snažte se mít pohodu, nestresujte se.

Dejte si lehčí oběd formou zeleniny, obilovin a kousku tempehu nebo tofu. Od 15 hodin se snažte být vleže, na pravém boku, a nahřívejte si pravou oblast pod hrudním košem (je to oblast jater, použijte k tomu elektrickou nahřívací deku a podobně).

V 18 hodin ještě vypijte 200 ml Zaječické kyselky. V 18:45 si připravte sklenici (cca 300 ml) extra panenského olivového oleje a 300 ml čerstvě vymačkané citronové nebo limetkové šťávy. Ohřejte je na teplotu 30–35 °C.

V 19 hodin začíná samotný čas očisty. Ležte na podložce na pravém boku a pomalinku celou hodinu popíjejte olej a šťávy. Vždy si dejte 2 doušky (lžíce) oleje a 2 doušky šťávy. Pak 10 minut pauzu a pak opakujte po celou hodinu, dokud nevypijete celý objem. Stále si nahřívejte pravou oblast pod žebry. Maximálně ve 22 hodin se snažte usnout. V noci se může objevit průjem, což je normální. Začnou se vylučovat usazeniny z jater, žlučových cest i žlučníku.

Ráno vypijte ještě 200 ml Zaječické kyselky. Snídejte cca 2 hodiny po vypití kyselky. Pro zklidnění trávicího traktu je vhodné připravit si rýži na sladko (nesolit a spíše rozvařit). Celý den jezte spíše rýži a rozvařenou zeleninu.

Velmi dobré je dělat si další 3 dny čerstvé šťávy z červené řepy a jablka a k tomu jíst lehkou stravu. Druhý den po očistě již lze konzumovat trochu ryb.

Zdroj: článek Očista jater

Dieta podle krevních skupin

Každá krevní skupina je jinak náchylná na přibírání hmotnosti po různém jídle. Některé vadí mléko a mléčné výrobky, jiné třeba maso. Zjistěte si tu svou a následujte recepty Antónie Mačingové, které jsou určené vaší krevní skupině.

Dieta podle krevních skupin vychází ze skutečnosti, že každý jedinec má geneticky zakódováno, jaká strava je pro něho optimální. Optimální strava je pro něj strava jeho předků (jeho předkové jsou nejen dávní lovci mamutů). Rozdělení jídla do tří denních porcí vychází z myšlenky šetřit trávicí trakt a dát energii, která je potřebná k trávení, na jiné činnosti. Je to dobrá myšlenka, ale ne každému stačí 3 menší porce denně. Někdo dostane neovladatelný hlad a zkonzumuje obvykle ve večerních hodinách velké množství nevhodných potravin pro redukci tělesné hmotnosti, z tohoto důvodu je rozdělováno jídlo do 5–6 denních porcí. Cílem diety podle krevních skupin je změna stravovacích návyků i životního stylu, například více pohybu, nejen snížení tělesné hmotnosti. Kdo změní stravovací návyky a způsob života jen po dobu držení jídelníčku redukční diety a po zbavení se nadbytečných kil se opět vrátí k původnímu způsobu stravování a způsobu života, u toho dojde k jo-jo efektu. Kdo nechce přibrat, musí zdravě jíst a zdravě žít, to znamená dostatek vhodných tekutin, pohybu, vyhýbání se stresu, dostatek odpočinku, správná relaxace. Pohyb hraje v redukci tělesné hmotnosti i ve zdravém způsobu života velmi důležitou roli.

Strava podle krevních skupin je opravdu pročišťující a „vedlejší efekt“ hubnutí také funguje. Obsahuje jídla, díky kterým přestanete být nafouknutí, a nebudete se cítit unaveně ani přecpaně, i když sníte dvakrát větší porci. Jídla jsou především z řepy, mrkve, fazolových lusků, cukety a jiné zeleniny. Navíc je všude hodně skořice a ořechů. Naopak se snaží o vynechání pečiva, omáček, zásmažek a zmenšení přísunu masa. Zeleninu ale není problém sníst, pokud k ní přidáte dostatek cibule a nastrouhaného sýra. Navíc zelenina často nadýmá, což se díky této dietě spraví.

Pozitivní jsou dopolední a odpolední svačinky. Dopoledne můžete jíst sušené švestky s ořechy, odpoledne jogurt se skořicí, ořechy a medem. Díky tomu si dáte pauzu od zeleniny a nabažíte se sladkého. Snídaně bývají taky sladké, začíná se strouhanou mrkví, jablkem, rozinkami, ořechy a medem, ale časem se dojde i k pohankovým vločkám a jáhlám na sladko a opět i k jogurtu.

Zdroj: článek Dieta podle krevních skupin

Quinoa na sladko

Quinoa patří mezi takzvaná superfoods. Obsahuje komplexní sacharidy s nízkým glykemickým indexem, 15 % bílkovin a 7 % tuku. Významný je obsah vápníku, hořčíku, vitaminu E a vlákniny. Quinoa se připravuje snadno a rychle a zasytí na dlouhou dobu.

Quinoa pudink

Ingredience: 1 šálek quinoy, 4 šálky rostlinného, kokosového nebo kravského mléka, 1 lžíce javorového sirupu, vanilkové aroma nebo vanilka, 1 lžička skořice, troška soli.

Postup: Quinou důkladně propláchneme a dáme do hrnce. Přidáme veškeré ingredience. Přivedeme k varu a na mírném ohni vaříme 20 minut. Nesmí se vyvařit veškerá tekutina. Poté odstavíme a v průběhu 5 minut ještě občas promícháme. Jestliže chcete mít pudink jemný, můžete ho umixovat. Hotový pudink dáme do misek a posypeme ho skořicí a ovocem, a to nejlépe bobulovým, které má málo cukru (borůvky, maliny a podobně). Vhodnější je připravovat pudink z rostlinného nebo kokosového mléka.

Zdroj: článek Co to je quinoa

Postup na výrobu domácí okurkové limonády

Okurku oloupejte a najemno nastrouhejte na struhadle. V míse okurku zalijte litrem vody a přisypte asi 2 lžíce cukru a přidejte zhruba stejné množství šťávy z citrusů. Poměr je spíš orientační, někomu bude vyhovovat limonáda sladší, někomu zas kyselejší. Celou směs lehce promíchejte a následně rozmixujte tyčovým mixérem. Téměř hotovo! Teď ještě vzniklou směs proceďte přes sítko do džbánu. A je to! Dejte vychladit do lednice – teplá není vůbec dobrá. Servírujte do vysokých sklenic. A to, co vám zbylo v sítku, můžete taky konzumovat – takový okurkový salát na sladko.

Zdroj: článek Okurková limonáda

Co na ucpaný nos

Nosní kapky či spreje se nemají používat delší dobu. Lepší je využít přírodní prostředky. Níže tedy najdete babské rady na ucpaný nos:

  • Křen – dokáže hlen a ucpaný nos pěkně uvolnit. Nastrouhejte si čerstvý křen a poté inhalujte jeho intenzivní vůni. Pomáhá to skvěle na uvolnění ucpaného nosu i dutin. Kromě inhalace je účinná také jeho konzumace.
  • Zázvor – má podobné účinky jako křen. Můžete si uvařit například zázvorový čaj.
  • Pálivé papričky – zkuste přidat do pokrmu chilli papričky, ty dokážou pěkně protáhnout.
  • Česnek – má v sobě zdravé silice, vhodné je ale jíst česnek syrový, a to například ve formě pomazánky, na topinkách, případně pro odvážlivce jen tak samotný.
  • Hodně tekutin – dostatečná hydratace napomáhá organismu vyrovnat se s aktuální infekcí a zároveň chrání před další nákazou. Vsaďte na bylinkový či ovocný čaj nebo čistou vodu. Vhodné nejsou sladké nápoje, káva, zelený čaj či kofeinové nápoje, které odvodňují organismus.
  • Vývar – poctivý kuřecí nebo hovězí vývar se vám bude hodit, neboť vám jednak díky páře uvolní nos, jednak vašemu tělu dodá energii. Nezapomeňte, že má být horký, jinak nebude mít smysl. Někteří sice zpochybňují tuto babskou radu, ale má co do sebe a může rýmu i zastavit.
  • Horká koupel nebo sprcha – horká pára působí velmi pozitivně na ucpaný nos a pročistí ho. Soustřeďte se na hluboký nádech a výdech, který ocení nejen ucpaný nos, ale i dutiny. Do koupele si můžete přidat rovněž esenciální oleje, které rovněž mohou pomoci.
  • Bylinkový čaj – také bylinkový čaj, který je určen přímo proti rýmě, dobře funguje. Čaj si připravte horký, přidejte k němu citron a med. Pijte ho velmi pomalu, má uvolňovat nosní dutiny a ucpaný nos. Směs nebo čaj pomáhající na rýmu seženete v bylinkářství nebo v obchodech se zdravou výživou.
  • Vitamin C – vitamin C je velice důležitá látka, která napomáhá k rychlejšímu uzdravení. Jezte tedy hodně ovoce a zeleniny, ať ho máte dostatek.

Zdroj: článek Babské rady na ucpaný nos

Domácí recepty na ucpaný nos

  • Křen. Zkuste ucpané dýchací cesty uvolnit tím, že sníte lžičku nastrouhaného křenu. Má totiž pořádnou sílu. Podobný účinek má i nastrouhaný zázvorový oddenek. Křen i zázvor ovšem užívejte po jídle, abyste si nepodráždili žaludek.
  • Zázvorový čaj. Zázvorový čaj si připravíte buď ze sáčku, nebo ze strouhaného čerstvého zázvoru. Zázvor brání vzniku látek, které způsobují neprůchodnost průdušek, a navíc obsahuje sloučeninu gingerol potlačující kašel.
  • Chilli. Do jídel si přisypte chilli nebo jiné pálivé přísady. Přidáte-li je do jakéhokoli vhodného pokrmu, okamžitě se vám bude snadněji dýchat.
  • Zábal z hořčice. Tři lžíce hořčičných semen rozemelte na prášek, smíchejte se šálkem mouky a s vodou, aby vznikla pasta. Hrudník si natřete vazelínou nebo mastným krémem a poté naneste hořčičnou pastu. Pronikavé aroma přispěje k uvolnění dutin, teplo povzbudí krevní oběh a uvolní hlen. Zábal nechte působit maximálně 15 minut.
  • Posílení imunity. Každodenní užívání medu a skořice posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi. Med obsahuje obrovské množství železa a vitamínů a posiluje bílé krvinky v jejich boji s infekcemi. Podobně působí i česnek. Allicin v něm obsažený blokuje enzymy, které virům, bakteriím i plísním dodávají schopnost napadat a poškozovat tkáně. Denně proto snězte jeden rozmačkaný stroužek.
  • Výplach solným roztokem. Dokonce i lékaři ORL doporučují při nachlazení provádět každé ráno proplachování nosu mírně slanou vlažnou vodou. Malou sklenku s osolenou vodou přiložíte k nosu. Jednu nosní dírku stiskněte a druhou dírkou pomalu vtáhněte slanou vodu. Pak ji ústy vyplivněte. Takto proplachovat nos můžete i preventivně. Bakterie totiž nemají rády slanější prostředí, než je to původní na sliznici.
  • Na noc si navlékněte mokré ponožky. Je to jeden z uznávaných alternativních postupů, jak srazit horečku a uvolnit ucpané dýchací cesty. Tím, že se krev stáhne do chodidel, dojde k povzbuzení celkového krevního oběhu. (Krev stagnuje na nejméně průchodných místech.) Chodidla si nejprve nahřejte v horké lázni. Pár tenkých bavlněných ponožek namočte do studené vody, vyždímejte je a natáhněte si je, až si půjdete lehnout. Přes mokré ponožky si oblečte ještě suché vlněné ponožky. Tuto metodu nepoužívejte, pokud spíte v chladné místnosti.
  • Užitečným pomocníkem je horká koupel. Stačí si jen napustit vanu, ale výraznějšího efektu dosáhneme, když do ní ještě přikápneme trošku aromatických silic (jehličnany, eukalyptus, tea tree atd.), nebo i stačí trocha mořské soli. Pozor, pokud vás trápí horečky, tak tuto metodu raději nepoužívejme, protože oslabíme vlastní organismus.
  • Horká voda je přímo spojená s&nbs

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Babské rady na ucpaný nos

Seznam potravin s odvodňovacím účinkem

Přírodním diuretikem je vodní meloun. Podobné účinky mají i okurky. Nízká energetická hodnota melouny a okurky přímo předurčuje pro odlehčovací diety, přičemž důležitá je právě ona „nízkokaloričnost“ než dočasný úbytek vody. Ten je potřebný u nemocných lidí.

Chřest obsahuje asparagin, který pomáhá ke zlepšení funkce ledvin obecně.

Oves obsahuje oxid křemičitý, přírodní diuretikum. Konzumace ovesných vloček ke snídani je tak skvělým způsobem odvodnění.

Odvodňovací účinky má rovněž kořenová zelenina, a to zejména celer, petržel, pastinák. Pro odvodnění je nejlepší si připravit salát ze syrového celeru než kupovat drahý potravinový doplněk.

Mezi ostatní zeleninu, které spadá do kategorie močopudné potraviny, patří řepa, růžičková kapusta, hlávkový salát, mrkev, artyčoky, řeřicha a zelí. Mezi ostatní diuretika patří česnek, cibule, ředkvičky a křen. Česnek, stejně jako řepa, navíc „rozbíjí“ a vyplavuje tuk. Křen, syrová cibule a ředkvičky zrychlují metabolismus a zároveň podporují močení a střevní peristaltiku.

Odvodňovací účinky mají i docela obyčejná jablka. Jejich dužina do sebe natáhne přebytečnou vodu, trochu nabobtná, takže dalším příznivým účinkem jablek je i zlepšená střevní peristaltika.

Chcete-li získat co nejvíce z těchto močopudných potravin, je vhodné je konzumovat syrové. Řeřicha, rajčata, chřest, okurka či syrová cibule s česnekovým dresinkem mohou být použity v salátu, což je chutné jídlo, které je vyrobeno výhradně z močopudných potravin. Zatímco česnek, cibuli a křen je obtížné ve větším množství konzumovat za syrova, lze malé množství těchto potravin použít do stravy nakrájením na malé kostičky nebo rozsekáním, a tak si zpestřit běžný pokrm.

Zdroj: článek Močopudné potraviny

Makrobiotické recepty

Moučník

Ingredience: 3 hrnky žitné mouky, 0,5 hrnku oleje, 1–1,5 hrnku vody (podle toho, jak mouka saje, raději přidávat postupně, těsto nesmí být ani husté, ani řídké, spíš takové mazlavé), půl prášku do pečiva (vinný kámen), 3 lžíce perníkového koření, 2 lžíce kakaa, 1 dl jablečného koncentrátu nebo 2–3 jablíčka nastrouhat najemno, slad, rozinky nebo fíky, oříšky, špetka soli

Postup: Smícháme všechny uvedené ingredience a pečeme ve vyhřáté troubě na olejem vymazané a kokosem vysypané formě asi 45 minut při 180 °C. Těsto musí být suché, když do něj píchneme špejlí. Vystydlý moučník namažeme jablko-hruškovými povidly, můžeme polít makrobiotickou čokoládou a posypat kokosem.

Zelňačka

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Orestujeme na sezamovém oleji. Přidáme kysané zelí, které nakrájíme na menší kousky, kedlubnu (místo brambor) nakrájenou na kostičky, bobkový list, sůl a kmín. Pokud nemáme kedlubnu, můžeme použít batáty. Vaříme doměkka. Zahustíme maizenou rozmíchanou v trošce sójové smetany. Pokud se zdá polévka málo kyselá, dochutíme umeoctem. Na talíři ozdobíme nakrájenou petrželkou.

Pickles

Postup: Kysané zelí překrájíme na menší kousky, přidáme nastrouhané jablko, křen a mrkev. Promícháme a chvíli zatížíme.

Azuki fazole

Postup: Fazole azuki namočíme nejlépe přes noc. Vaříme ve vodě s řasou Kombu a stopkami z celeru asi 1 hodinu. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci ji orestujeme na sezamovém oleji, přidáme majoránku, prolisovaný česnek a vlijeme uvařené fazolky. Osolíme. Chvíli ještě povaříme. Celerový kořen oloupeme a nakrájíme na velmi drobné kostičky. Prudce osmažíme ve větší vrstvě oleje. Scedíme a vmícháme do fazolek. Hotové fazolky zdobíme najemno nakrájeným pórkem.

Cizrna v dýňové omáčce

Postup: Cizrnu nebo římský hrách propláchneme a namočíme přes noc. Druhý den vodu slijeme a dáme novou. Přivedeme k varu, posbíráme pěnu, přidáme řasu Kombu a vaříme doměkka buď v tlakovém hrnci 30 minut, nebo v normálním hrnci 1 hodinu. Pokud se voda vyvařuje, přidáváme během varu vždy studenou. Zase přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, až je cizrna měkká a lehce stravitelná. Řasu Kombu nakrájíme na malé kousíčky a přidáme zpět k cizrně. Potom vše vložíme do dýňové omáčky, dochutíme a necháme prolnout chutě. V hrnci osmahneme dozlatova nakrájenou cibuli a přidáme nakrájenou dýni. Povaříme doměkka. Přidáme 2 lžičky sezamového másla Tahini, umeocet nebo šťávu z kysaného zelí, sójovou omáčku a vše rozmixujeme. Poté omáčku smícháme s uvařenou cizrnou. Ozdobit můžeme čerstvou petrželkou.

Rýže

Postup: Rýži natural propl

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Info o makrobiotice

Co pomáhá na bolest zubů

Pokud nemůžete ihned navštívit lékaře nebo nechcete brát prášky na bolest, můžete vyzkoušet některou z níže uvedených rad na nesnesitelnou bolest zubů.

Pomoci mohou teplé či chladivé obklady a doporučuje se vyhýbat se tělesné námaze i pobytu na slunci.

Také pomáhá šalvěj, kterou můžete použít čerstvou i sušenou, případně šalvějovou esenci ve formě kapek. K výplachům ústní dutiny se používá vlažný roztok.

Vyzkoušenou bylinou tišící bolest zubů je heřmánek, který můžete použít ve formě odvaru na výplachy úst. Heřmánkovým extraktem naloženým v lihu pak můžete přímo potírat bolestivé místo nebo ho po zředění kloktat.

Dobře známé jsou léčivé účinky čerstvého zázvoru, který je nejlepší kousat, pokud vám to bolest dovolí.

Ke zmírnění bolesti můžete použít také čerstvě nastrouhaný křen položený přímo na zub. Další možností je zalít nastrouhaný křen octem, nechat odstát a po scezení potírat postižené místo.

Odvary z bylinek (šalvěj, jitrocel, heřmánek) – jednoduchá příprava a je jedno, zda máte listy rostlin čerstvé, nebo usušené. Vložte části rostlin do horké vody a louhujte 10–15 minut. Účinné látky se uvolní a odvar bude hotový. Napijte se odvaru a promývejte jím celá ústa. Případně kloktejte a poté vyplivněte.

Domácí pálenka – tento způsob asi potěší mnohé, ale nezapomínejte: všeho s mírou. První možnost je jen propláchnutí úst domácí pálenkou a alkohol následně vyplivnout nebo spolknout. Druhá možnost je namočit do alkoholu vatovou tyčinku do uší a potírat jí postižené místo v ústech. Pouze pokud alkohol i spolknete, k zubaři pak raději jeďte taxíkem.

Alpa – pokud ji máte doma, tak můžete zkusit podobně jako při domácí pálence, vytírat bolestivé místo namočené na vatové tyčince.

Žvýkání hřebíčku – hřebíček je voňavé koření, které má silný dezinfekční účinek. Pomůže tlumit bolest, ničí infekce a příjemně voní. Hřebíček můžete buď žvýkat, nebo si připravit odvar, kterým proplachujte ústní dutinu.

Studené obklady – kostky ledu vložte do ručníku a přikládejte na bolestivou stranu. Nebo cucejte kostky ledu v ústech, ale pouze pokud nejsou zuby citlivé na chlad. Chlad pomůže částečně znecitlivět bolestivé místo.

Pokud vás bolest zaskočí náhle, můžete využít prášky na bolest zubů z řad volně prodejných analgetik, které vám do půl hodiny uleví. Pokud vás ale bolest neopouští již několik dní, vyhledejte co nejdříve pomoc odborníka.

Zdroj: článek Babské rady na bolest zubů

Zadní rýma – babské rady

Nemusíte utrácet za drahé nosní kapky v lékárně, když vám nejde se vysmrkat. Stačí si kleknout do vany na všechny čtyři a lokty položit na dno do hodně teplé vody s přísadou soli (asi 1/2 kg na 20 litrů vody). Stále si připouštějte horkou vodu a odpouštějte vlažnou tak, aby byly kotníky a lokty ponořené. Takto vydržte alespoň půl hodiny v co nejteplejší vodě, potom se utřete a rychle si lehněte pod peřinu. Jestliže se vám nespustí rýma do jedné hodiny, postup opakujte.

Nebo si při zadní rýmě připravte dva větší kbelíky – do jednoho dejte studenou a do druhého hodně horkou vodu. Střídavě ponořujte do vody ruce až po lokty (stačí dvě minuty do studené a dvě minuty do teplé vody). Opakujte pětkrát až desetkrát. Poté se ihned zabalte do teplé deky nebo zalehněte do postele. Po dvou dnech se vám krásně spustí rýma a nemusíte na nepříjemné punkce.

Na zadní rýmu platí prý také jako podpůrný lék křen. Nastrouhaný křen smíchejte s medem v poměru 1 : 1 a užívejte třikrát denně.

Bylinky

Poměrně novou bylinkou v ČR na boj s rýmou je takzvaný rýmovník. Lístky rýmovníku se rozemnou a vloží do nosu, kde působí léčebné látky této rostliny. Menším dětem stačí čichat k rozmělněnému lístku rýmovníku. Dá se z něj uvařit i vynikající čaj. Jen pozor, má uspávací účinky.

Homeopatika

Mnoha lidem se při rýmě osvědčila homeopatika. Při prvních příznacích rýmy (pálení nosohltanu a čípku) se doporučuje začít každou hodinu cucat tabletku Coryzalia – maximálně osm tabletek denně. Během léčby postupně prodlužujte intervaly podávání a snižujte denní dávku až do úplného vyléčení. Toto homeopatikum již bývá běžně dostupné ve většině lékáren.

Sirup na zadní rýmu

Na zadní rýmu je možné použít Nasivin Sinus sirup. Tento sirup obsahuje výtažky ze šesti bylin, které pomáhají uvolnit nosní dutinu a rozpouštět hleny. Používá se při rýmě a nachlazení.

Ve 100 g sirupu je obsažena bylinná směs 9,38 g (zahuštěný extrakt, sušina 15 %): bez černý – květ 17,74 %, hořec žlutý – kořen 1,26 %, jitrocel kopinatý – list 35,57 %, prvosenka jarní – květ 17,74 %, tymián obecný – nať 17,74 % a lékořice lysá – kořen 9,95 %.

1 lžička sirupu obsahuje 3,25 g cukru.

Děti od 3 do 6 let mohou užívat 1/2 lžičky 2x denně. Dospělí a děti od 6 let 1 lžičku 2x denně. Sirup není určen pro děti do 3 let.

Zdroj: článek Zaražená rýma v hlavě

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Bc. Jakub Vinš


kren na plíseň nehtů
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
křen puriny
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.