Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KŘENOVÁ PLACKA NA PRŮDUŠKY RECEPT

OBSAH

Průdušky a průdušinky

Dvě hlavní průdušky, pravý a levý primární bronchus, vznikají zdvojením průdušnice. Postupně se dělí do takzvaného bronchiálního stromu – do sítě menších průdušek. Pravý primární bronchus se dělí na tři, levý na dva lobární bronchy, označované také jako sekundární nebo II. řádu. Lobární bronchy se pak větví vpravo na deset, vlevo na osm terciárních bronchů. Ty se pak dále větví na menší bronchy, až se nakonec mění v průdušinky, tak se označují větve s průměrem menším než 1 mm. Celkově se průdušky takto dělí přibližně 25x.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Diskuze

V diskuzi MUCHOVNÍK MARMELÁDA RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka Kuchařová.

recept na povidla z muchovníku

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muchovník marmeláda recept

Bylinky na průdušky

Při potížích s průduškami musíme shánět bylinky, které usnadňují odkašlávání, zklidňují podrážděnou sliznici dýchacích cest a posilují imunitní systém. Využití léčivé síly bylin představuje možnost, jak se vyhnout používání léků, které občas mívají i vedlejší účinky. Je nutné mít na paměti, že léčba bylinami je sice mírná, nenásilná, ale také dlouhodobá. Mezi bylinky, které pomáhají při onemocnění průdušek, patří mateřídouška, truskavec, fenykl, máta, jitrocel, divizna, prvosenka nebo lékořice.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Poradna

V naší poradně s názvem PROSÍM O RECEPT NA VYSYCHÁNÍ KLOUBŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Sláma .

Dobrý den,otec Pleskač říkal v rádiu recept na vysychání kloubů.Chtěl bych poprosit o recept.Moc děkuji za recept.Sláma Stanislav

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept proti vysychání kloubních pouzder podle Otce Pleskače: V potravinách si kupte želatinu, kterou si večer připravte v množství dvě lžičky rozmíchat do vody a ráno to vypijte. Takto postupujte každý den po dobu jednoho měsíce. Tady je záznam z rádia, kde o tom Otec Pleskač hovoří (48. minuta):
prehravac.rozhlas.cz…

Zdroj: diskuze Prosím o recept na vysychání kloubů

Co je to tortilla

Wikipedie uvádí, že tortilla (španělská výslovnost [tortija]; původním významem dortík) je druh tenkého chleba, placka, původem ze španělské či arabské kuchyně jako placka z cizrny, jejíž název byl přenesen španělskými dobyvateli do Nového světa. Může být nejčastěji z pšeničné nebo kukuřičné mouky. V mexické kuchyni se peče tortilla (zmiňovaná již v mayských legendách a v aztéčtině nazývaná tlaxcalli) převážně z kukuřičné mouky a zpravidla slouží po zavinutí jako základ anebo příloha ke směsi dalších ingrediencí. V Mexiku se jedná o často používaný kulinářský prvek, podobně jako chléb v Evropě anebo rýže v Asii. Může se jednat o skromnou večeři nebo o bohatou hostinu - vše záleží pouze na kvalitě a pestrosti náplně. Ve Španělsku se ale pod pojmem tortilla zpravidla rozumí španělská omeleta ze silného bramborového těsta. Formou polotovarů se vyrábí a prodávají tortilly i v Česku.

Zdroj: Tortilla s kuřecím masem

Diskuze

V diskuzi BYLINNÁ MAST Z LEVANDULE RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lennanov.

Díky za skvělý recept. Určitě vyzkouším, jak se mi povede. Ještě sháním recept na takovouto levandulovou mast. Neznáte náhodou někdo takový? www.oveckarna.cz/byl…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bylinná mast z levandule recept

Křenová omáčka z krenexu

Ingredience

  • 2 lžíce krenexu
  • 1x smetana
  • hrnek mléka
  • hladká mouka
  • ocet
  • sůl
  • cukr dle chuti

Postup

Do vroucího osoleného mléka vmícháme smetanu, ve které rozmícháme hladkou mouku. Povaříme, dle chuti přikyselíme, osladíme a osolíme. Nakonec vmícháme krenex. Podáváme s knedlíkem a vařeným nebo uzeným masem či vejcem natvrdo.

Zdroj: Křenová omáčka od babičky

Diskuze

V diskuzi GROPRINOSIN PŘÍBALOVÝ LETÁK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mária Masařová.

Super lék na cřipku a nachlazení průdušky děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Groprinosin příbalový leták

Křenová omáčka s vejcem

Ingredience

Na vaření vajec

  • 150 ml kvasného lihového octa
  • 0,5 kávové lžičky soli
  • 4 slepičí vejce
  • 1,2 l pitné vody
Na omáčku
  • 0,5 polévkové lžíce citronové šťávy
  • 1 kávová lžička cukru krupice
  • 80 g křenu
  • 100 g majonézy
  • 2 špetky černého mletého pepře
  • 100 ml 33% smetany (šlehačka)
  • 0,3 kávové lžičky soli

Postup

Vodu s octem a solí přivedeme k varu a do vody rozklepneme opatrně vejce. Vaříme asi čtyři minuty, poté děrovanou naběračkou vyjmeme, propláchneme studenou vodou, scedíme a necháme okapat.

Strouhaný křen rozšleháme s majonézou a ušlehanou smetanou, přidáme citronovou šťávu, cukr, sůl a pepř.

Vejce podáváme přelitá omáčkou. Tato křenová omáčka je netradiční, rychlá a velmi chutná.

Zdroj: Křenová omáčka od babičky

Poradna

V naší poradně s názvem LEVANDULOVÝ OLEJ RECEPT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosím o recept na výrobu domácího levandulovéhooleje

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je recept na výrobu domácího levandulového oleje: www.zdravi-lecba.cz/…

Zdroj: diskuze Levandulový olej recept

Křenová omáčka se zakysanou smetanou

Ingredience

  • cukr krystal dle chuti
  • sůl
  • 400 g strouhaného křenu
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 400 ml mléka
  • 200 ml smetany
  • 200 ml zakysané smetany

Postup

V hrnci smícháme mléko se zakysanou smetanou, moukou a osolíme. Směs přivedeme k varu, chvilku povaříme a přidáme nastrouhaný křen. Omáčku dosolíme, přidáme trochu citronové šťávy nebo octa, popřípadě i osladíme. Křenovou omáčku podáváme s houskovým knedlíkem a můžeme přidat i plátek hovězího masa.

Tip: Křenová omáčka se zakysanou smetanou k masovému fondue

Ingredience

  • ½ šálku zakysané smetany
  • ½ šálku smetany ke šlehání
  • 1 lžíce strouhaného křenu
  • špetka soli
  • 2 lžíce majonézy

Postup

Ušlehejte smetanu. Všechny přísady promíchejte a nakonec vmíchejte smetanu ke šlehání. Nechte proležet v chladu. Jde o netradiční, ale velmi chutné provedení.

Zdroj: Křenová omáčka od babičky

Poradna

V naší poradně s názvem KERÝ LÉKAŘ MI NAPÍŠE LÉK PRADAX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Moje lékař mi říkala že tento lék Pradaxa 150 mg mi nemůže napsat na recept.Tak kde mi ten recept napíšou.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Každý lékař může normálně Pradaxu předepsat, ale problém je s úhradou od pojišťovny. Abyste nemusel lék platit za plnou cenu (aktuálně 2 105 Kč za 60 tablet), tak je nutné dodržet tyto podmínky:
1. Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog a angiolog a hematolog v prevenci cévní mozkové příhody a systémové embolie u dospělých pacientů s nevalvulární fibrilací síní indikovaných k antikoagulační léčbě při kontraindikaci Warfarinu, tj.:
- nemožnost pravidelných kontrol INR
- nežádoucí účinky při léčbě Warfarinem
- nemožnost udržet INR v terapeutickém rozmezí 2,0 - 3,0; tzn. 2 ze 6 měření nejsou v uvedeném terapeutickém rozmezí
- rezistence na Warfarin, tj. nutnost podávat denní dávku více než 10 mg a to
a) v sekundární prevenci (tj. po cévní mozkové příhodě, tranzitorní ischemické atace nebo systémové embolii),
b) v primární prevenci za předpokladu přítomnosti jednoho nebo více z následujících rizikových faktorů: symptomatické srdeční selhání třídy II či vyšší podle klasifikace NYHA, věk vyšší nebo rovný 75 let, diabetes mellitus, hypertenze.

2. Přípravek předepisuje internista, neurolog, kardiolog, angiolog, hematolog, ortoped, chirurg v indikaci léčby a sekundární prevence hluboké žilní trombózy nebo plicní embolie:
a) po dobu tří měsíců pokud rizikový faktor vzniku trombózy pominul - v případě "sekundární trombózy", např. po operaci, po úrazu, po porodu,
b) po dobu šesti měsíců pokud nebyl vyvolávající faktor vzniku zjištěn, tj. jedná se o idiopatickou trombózu,
c) po dobu dvanácti měsíců u nemocných s významnou trombofilií, zejména vrozenou (deficience antikoagulačně působících proteinů nebo kombinace heterozygocie mutací faktoru V a II, případně jejich samostatná homozygotní forma, pozitivita lupus antikoagulans), případně jde-li o recidivu proximální flebotrombózy nebo symptomatické plicní embolie a při zvýšeném riziku recidivy na podkladě získaného, trvajícího trombofilního stavu (hormonální léčba, kterou nelze ukončit nebo přerušit, nefrotický syndrom, chronické autoimunitní onemocnění, nespecifický střevní zánět, pokročilé stavy srdeční nebo respirační insuficience - NYHA III a IV).

Specializace předepisujícího lékaře:
-ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí, traumatologie
- neurologie, dětská neurologie
- kardiologie, dětská kardiologie, angiologie
- vnitřní lékařství
- hematologie a transfúzní lékařství, dětská onkologie a hematologie
- chirurgie, dětská chirurgie, cévní chirurgie, hrudní chirurgie, kardiochirurgie, orální a maxilofaciální chirurgie, neurochirurgie, plastická chirurgie, traumatologie.

Když jsou dodrženy tyto podmínky, tak doplatek je jen 214 Kč, což je zhruba 10% z prodejní ceny léku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kerý lékař mi napíše lék pradax

Pizza recept original

Suroviny (na 2 velké pizzy):

  • 500 g hladké pšeničné mouky
  • 10 g suchého droždí nebo kvasnic
  • 2 špetky soli
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje (panenského Extra Virgin)
  • 3 dl čisté vody

Postup:

Nejprve smíchejte mouku, kvasnice a sůl, poté přidejte olivový olej a následně vodu. Vše lehce zamíchejte vařečkou nebo lžící. Až se těsto začne spojovat, začněte ho velmi lehce hníst a ručně promačkávat (asi 5 minut). Těsto musí být při hnětení stále měkké a vláčné, nesmí se lepit. Pokud se vám bude lepit, přisypte trochu mouky a znovu zlehka prohněťte. Těsto nesmí být v žádném případě tvrdé a nesmí se rozpadat. Jakmile bude hmota spojená a vznikne vláčné těsto, můžete ho trochu poprášit moukou. Nechte takto v míse a přikryjte utěrkou, těsto dejte na 24 hodin zrát do lednice.

Jakmile bude těsto odpočaté, rozdělte je na dva díly a pracujte nejprve s jednou částí. Vytlačte těsto od středu ven pomocí zavřené pěsti a zploštěte do kruhu. Stále pracujte od středu ven. Kruhová placka má být 30 cm velká a její okraje musí být trochu vyvýšené (ale bude-li to pro vás složité, můžete placku vyválet pomocí válečku). Těsto na pizzu jste si tímto připravili k použití pro různé náplně. Pizzu potřete na povrchu olejem a na to klaďte například náplň uvedenou níže. Poté ji rychle a opatrně položte na plech lehce poprášený kukuřičnou krupicí, který nechte předtím v horké troubě rozehřát. Pečte na nejspodnější možné mřížce v rozežhavené troubě. Pravá italská pizza se peče 7–11 minut v kamenné peci nebo horkovzdušné troubě při teplotě 250–300 °C.

Zdroj: Pizza recept

Diskuze

V diskuzi RECEPT NA NÁPOJ Z ALOE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Babička.

Dobrý den,mám prosbu,potřebovala bych recept na domácí výrobu nápoje z Aloe.Mám metabolický syndrom,to znamená vyský tlak,cukrovku a cholesterol.Slyšela jsem že nápoj z Aloe je úžasný.Děkuji za recept.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Redakce krasojizda.

Dobrý den, domácí výroba nápoju z aloe se obecně nedoporučuje, protože aloe obsahuje také látky, které ve vyšším množství způsobují průjmy, připadně dávení. Těchto látek je aloe prodávaná v obchodech již zbavena. Druhým a důležitějším důvodem je skutečnost, že aloe ztrácí účinné látky již několik hodin po sklizni. Nejdůležitější z nich jsou polysacharidy, které určují biologickou aktivitu aloe vera - jinými slovy její kvalitu. Zachování těchto látek při domácí výrobě je zcela nemožné. Zpracováním doma v hrnci by jste sice měla šťávu z aloe, ale zbavenou všech účinných látek, které jsou organismu prospěšné. Jedním z dalších důvodů je náročnost pěstování aloe, která potřebuje hodně slunce a tepla, jedině tak je schopna nabídnout požadovanou kvalitu. To bohužel v našich podmínkách není možné. Pokud tedy chcete pro sebe udělat něco dobrého, doporučuji zajít do lékárny a pořídit si některý z již hotových výrobků, např. Activ aloe od značky Barnys je nepochybně tím nejlepším, co trh nabízí. Jako jediný výrobek garantuje více než 10% účinných látek ve svém obsahu. Ve srovnání s jinými výrobci, kteří uvádějí max. 5% nebo dokonce neuvádějí nic. Active Aloe je garantovaná kvalita s nejvyšší biologickou aktivitou, více informací o této aloe najdete na www.activaloe.cz. To samé se týká i pro aloe mast výroba doma. Účinnou mast z aloe vera si sami svépomocí prostě doma nevyrobíte.
Hezký den, Jana

Zdroj: diskuze Recept na nápoj z aloe

Omáčka

Na másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme mouku a chvíli mícháme. Ještě světlou jíšku zalijeme vývarem z vařeného masa (je lepší vývar vychladit). Opepříme, osolíme a vaříme 20 minut. Občas promícháme, aby se nám nepřipálila. Do omáčky přidáme nastrouhaný křen a cca 5 minut dále vaříme. Poté vše rozmixujeme a propasírujeme přes síto. Vrátíme na plotnu, přidáme cukr, citronovou šťávu, smetanu a znovu provaříme. Nakonec křenovou omáčku dochutíme solí či pepřem.

Takto připravená klasická křenová omáčka se podává s karlovarskými koulemi a krájeným vařeným masem.

Zdroj: Křenová omáčka od babičky

Diskuze

V diskuzi MĚSÍČKOVÝ KRÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lennanov.

Velice díky za recept. Určitě vyzkouším, jak se mi povede. Sháním ještě recept na výrobu takovéhoto měsíčkového krému. www.oveckarna.cz/byl… Neznáte náhodou nějaký??

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Měsíčkový krém

Potřebné ingredience (na 4 - 6 porcí)

150 g másla

3 střední cibule

80 g hladké mouky

800 ml masového vývaru

200 ml smetany

100 g čerstvého křenu

Mletý bílý pepř

Sůl

Zdroj: Křenová omáčka Kluci v akci

Jednoduchá křenová omáčka

Ingredience

  • 100 g másla
  • 2 středně velké cibule
  • 35 g hladké mouky
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 2–3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu
  • sůl

Postup

Na másle nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, ale nenechte ji zhnědnout. Zaprašte moukou a vymíchejte bledou jíšku. Zalijte studeným vývarem, důkladně promíchejte metličkou a nechte alespoň 20 minut zvolna provařit. Sbírejte pěnu a nečistoty z hladiny. Občas promíchejte, aby se omáčka nepřipalovala ke dnu. Ke konci vaření přidejte polovinu nastrouhaného křenu a ještě 2–3 minuty vařte.

Zhoustlý základ omáčky ochuťte solí, pepřem, případně též několika kapkami citronové šťávy a 1–2 lžičkami cukru. Přilijte smetanu, rozmixujte a ještě propasírujte přes cedník. Nakonec vmíchejte zbytek nastrouhaného křenu a znovu podle potřeby dochuťte.

Zdroj: Křenová omáčka od babičky

Poradna

V naší poradně s názvem ČEMU SLOUŽÍ BÍLÉ PŘÍRODNÍ VÍNO A ROZMARÝN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Polenová Marta.

chtěla bych se dozvědět jak se to namícha a užívá , naco má blahodárné učinky.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Recept na letní limonádu z rozmarýnu a bílého vína, popřípadě i recept na léčivé červené rozmarýnové víno je tady: www.ceskaordinace.cz…
Je zde i výčet léčivých účinků těchto nápojů.

Zdroj: diskuze Čemu slouží bílé přírodní víno a rozmarýn

Babské rady na průdušky

Do hrnku vložíme kolečko citronu bez kůry, lžičku kandovaného cukru a 4–5 minut zahříváme až do varu. Přisypeme lžičku směsi z jitrocele kopinatého a mateřídoušky, smíchané ve stejném poměru, a odstavíme na půl hodiny na vylouhování. Během nemoci pijeme 4–5 těchto horkých čajů denně. Pokaždé připravujeme čerstvý. Čaj pomáhá na zahlenění a kašel. Při zánětu průdušek také bylinkáři doporučují výtažky z echinacey a kozince, rostlin, které posilují imunitu a mají antibakteriální a antivirové účinky. Při nemocech průdušek se doporučuje užívat med s teplým mlékem (cca 40 °C) nebo med s citronovou šťávou, použije se šťáva z 1 citronu na 100 g medu, případně jeden šálek komonicového čaje s 1 polévkovou lžící medu.

Zdroj: Jak léčit průdušky

Video s receptem

Zde najdete praktické videonávody na to, jak správně připravit pizzu.

Zdroj: Pizza recept

Křenová omáčka z krenexu

Ingredience: 2 lžíce krenexu, 1x smetana, hrnek mléka, hladká mouka, ocet, sůl, cukr

Postup: Do vroucího osoleného mléka vmícháme smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku. Povaříme, dle chuti přikyselíme, osladíme a osolíme. Nakonec vmícháme buď nastrouhaný křen nebo právě krenex. Podáváme s knedlíkem a vařeným nebo uzeným masem.

Zdroj: Recepty na křenovou omáčku

Křenová omáčka s hovězím masem

Ingredience

Maso

  • 500 g libového hovězího (hovězí zadní, falešná svíčková)
  • sůl
  • pepř
  • kořenová zelenina
Omáčka
  • 600 ml vývaru (z výše zmíněného hovězího masa)
  • 3 lžíce čerstvě strouhaného křenu
  • 100 g másla
  • 1 velká cibule
  • 4–5 lžic hladké mouky
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Karlovarské knedlíkové koule
  • 6 starších rohlíků
  • 3 vejce
  • 2–3 lžíce nasekané petrželky
  • 100 g hrubé mouky
  • čajová lžička soli
  • 250 ml mléka
  • 1 lžíce másla

Postup

Maso si den dopředu nasolíme, opepříme a necháme zakryté v lednici. Druhý den je dáme do hrnce, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu, 1 litr vody a vaříme zvolna 2 hodiny.

Na karlovarské koule rozkrájíme rohlíky na malé kostičky, které na kousku másla opražíme na pánvi a nasypeme do mísy. Přidáme petrželku, sůl a mouku. Oddělíme bílky od žloutků. Žloutky smícháme s mlékem, rozmícháme, nalijeme na rohlíky, zamícháme a necháme chvíli stát (5–10 minut). Mezitím vyšleháme z bílků sníh a zamícháme ho do směsi. Směs na karlovarské koule rozdělíme na deset dílků, z každého vytvoříme kouli a vaříme v mírně osolené vodě asi 18 minut. Jednotlivé koule můžeme zabalit do potravinové fólie.

Zdroj: Křenová omáčka od babičky

Křenová omáčka s uzeným

Ingredience: 500 g uzeného masa, 1 ks smetanového křenu, 200 ml smetany ke šlehání, 30 g másla, ½ l mléka

Postup: V osolené vodě uvaříme uzené maso. Z másla, mouky a mléka si připravíme bešamel. Osolíme lžičkou soli, přidáme půl skleničky naloženého křenu (smetanový křen, krenex, pálivý křen), povaříme asi deset minut a dochutíme solí a cukrem podle chuti. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Zdroj: Recepty na křenovou omáčku

Expektorancia

Expektorancia jsou látky, které usnadňují vykašlávání. Expektorancia jsou užívána při léčbě kašle s tvorbou hlenu, což je produktivní kašel. Expektorancia pomáhají tělu se zbavit nadměrného hlenu jeho zkapalněním a snížením jeho hustoty. Mucosolvan je hlavním a nejznámějším zástupcem expektorancií u nás.

Zdroj: Jak léčit průdušky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jana Válková

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP