Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KREV VE STOLICI

OBSAH

Čerstvá krev ve stolici

Světlá krev ve stolici se označuje termínem enteroragie. Jasně červená krev není natrávená a pochází z dolní části trávicího traktu. Krvácení z dolní třetiny tenkého střeva, z tlustého střeva a z konečníku se projeví jasně červenou krví. Příčinou světlé krve ve stolici může být: porucha srážlivosti krve, divertikulóza (nezdravé stravování s nedostatkem vlákniny), ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, hemoroidy, rakovina tlustého střeva, potravinová alergie.

Zdroj: Krev ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem HNIS VE STOLICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kája.

Jsem ve 24 týdnu těhotenstvý a když jdu na velkou na toaletním papířr mám krev s hnisem takovou čistou červenou krev s nažloutlým hnisem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

To se u vás asi objevily těhotenské hemoroidy. Při kakání vám prasknou a vyteče z nich krev a hnis na povrch hovínka, který pak vidíte. Tento problém byste měla konzultovat se svým gynekologem, protože může způsobit komplikace při porpdu i během těhotenství. Hemoroidy jdou snadno léčit zmrazením nebo chirurgickým odstraněním.

Zdroj: diskuze Hnis ve stolici

Krev ve stolici v těhotenství

Krev ve stolici v těhotenství není normální. Může se jednat o hemoroidy, které se v těhotenství často vyskytují, nebo mohlo dojít při hutné stolici k malé ruptuře konečníku. Pokud se jedná o ojedinělý výskyt, není třeba se znepokojovat, pokud by se však jednalo o častý a masivní výskyt, je nutné navštívit lékaře. Také je dobré upravit stravovací návyky, a to tak, aby potrava zahrnovala větší množství zeleniny a ovoce, které obsahují vlákninu.

Zdroj: Krev ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem STAV PO CELKOVÉ NARKÓZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena.

ve stredu jsem byla na biopsii krku v celkove anastezii v patek propustena zacpa a pak cervena krev ve stolici mam se neceho obavat je mi 71let dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nebojte, krev ve stolici souvisí s tou zácpou a ne s anestézií. Když změkčíte stolici, například pomocí psyllia, tak krev zmizí. Zde můžete vidět kolik psyllium stojí a jak vypadá: www.zbozi.cz/hledani…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stav po celkové narkóze

Krev ve stolici u starého psa

Čas od času se krev u psů ve stolici objeví, pokud tedy máte staršího psa a pozorujete u něj krev ve stolici, která se objevila jen jednou, a pes nemá žádné jiné problémy (průjem, zvracení, nechutenství), tak to neznačí nic závažného, s největší pravděpodobností se bude jednat o podrážděnou sliznici.

Pokud však krev ve stolici přetrvává, je potřeba vyhledat veterinárního lékaře, který psa patřičně vyšetří, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici u psa

Diskuze

V diskuzi KREV VE STOLICI A ŽLUTÁ STOLICE HLEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Lietavová.

Už týden mám žlutou stolici , nikdy jsem to neměla mám v žlučníku dva kameny a všechny popisované věci i bolest pod žebrem lék na močák, urulog mi nezabral blokoval plíce.Co mám dělat...KAMARÁDKA JE PO ŽLOUTENCE II.ST.nemohla jsem od ní chytnout bacil? Děkuji.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krev ve stolici a žlutá stolice hlen

Světlá stolice a krev

Nález krve ve stolici znamená vždy, že je v těle něco v nepořádku. Krev ve stolici může člověk zaznamenat pouhým pohledem. V kombinaci se světlou stolicí je důležitá okamžitá návštěva ošetřujícího lékaře., který provede vyšetření a stanoví diagnózu. Světlejší stolice v některých případech může být spojená také s průjmem, bolestí břicha, někdy může být ve stolici přítomný i krvavý hlen.

Zdroj: Vše o světlé stolici

Diskuze

V diskuzi PODEZŘENÍ NA RAKOVINU TLUSTÉHO STŘEVA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eduard Binar.

Dobrý den.
Doposud jsem neměl žádné potíže.Asi před měsícem po použití prášku NOAX 100 MG PRO 30X 100 MG 1 jsem zjistil,že mám tmavou stolici. Nemám průjem ani zacpu,nezvracím ani nemám úbytek na vyze,krev ve stolici se neprojevila.

Děkuji za podání zprávy. Binar.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Podezření na rakovinu tlustého střeva

Krev ve stolici u štěňat

U štěňat, která ještě nemají všechna platná očkování, je krev ve stolici vždy nebezpečná. Obvykle se objevuje zároveň s průjmem, který je pro nevyvinutý organismus smrtelně nebezpečný. Může jít o příznak zamoření střevními parazity nebo o první stadium psinky. Návštěvu veterináře rozhodně neodkládejte a nebojte se využít ani noční pohotovosti. Ztráta několika hodin může u štěňat znamenat i smrt.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici u psa

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÝ KONEČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosi o radu asi tri mesice u me stridani zacpy a prujmu nekdy neudrzeni stolice krev hlen ve stolici nekdy tuzkovite stolice pri tlaceni na stolici cervena boule i pri pohledu do zrcatka pri zatlaceni cervena boule.muze se jednat o vyhrez konecniku?dekuji moc za odpoved.ls

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro srovnání s vašimi poznatky zde můžete vidět, jak vypadá prolaps konečníku, lidově výhřez konečníku: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlý konečník

Krev ve stolici v těhotenství

Krev ve stolici v těhotenství normální není, ale ojediněle se tento stav může objevit. Může se jednat o hemoroidy, které se v těhotenství často dělají, nebo mohlo dojít při hutné stolici k malé prasklince. Pokud se jedná o ojedinělý výskyt, není třeba se znepokojovat, pokud by se jednalo a častý a masivní výskyt krve ve stolici, je nutné navštívit lékaře. Také je dobré upravit stravovací návyky, a to tak, aby potrava zahrnovala větší množství zeleniny a ovoce, které obsahují vlákninu.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici

Diskuze

V diskuzi KRVACENI Z KONEČNÍKU U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den mám dotaz mám dceru je jí 8 let. Po stolici se jí objeví jasně červená krev na toaletním papíře. Není ji moc jen trochu. Moc prosím o radu. Mám strach aby to nebylo něco vážnějšího. Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Manisha.

Dobry den mam dotaz mam mladsi sestru jeji 14 let a krvaci z konecniku prosim mohla by ste mi rict to to znamena mam oni strach dekuji vam za odpoved

Zdroj: diskuze Krvaceni z konečníku u dětí

Ulcerózní kolitida

Pro ulcerózní kolitidu je typický nález červené, nenatrávené krve ve stolici. Nemoc bývá provázena průjmy, zvýšenou teplotou, někdy se vyskytují i křeče, bolesti břicha, nucení na stolici a občas se ve stolici nalézají hleny. Smrtelnými komplikacemi je protržení narušené stěny střeva a následný zánět pobřišnice.

Zdroj: Krev ve stolici

Tmavá krev ve stolici psa

Tmavá krev ve stolici psa se značným zápachem může značit střevní nebo žaludeční katar. Ten je způsoben požitím závadné a nedostatečně rozkousané potraviny. U tohoto onemocnění je typická krev ve stolici, zápach stolice, průjem a zvracení. A tyto příznaky jsou nejčastější po požití potravy. Je potřeba okamžitě navštívit veterinárního lékaře, který psa vyšetří, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Tmavá krev ve stolici psa může být ale i projevem rakovinotvorného onemocnění. Toto onemocnění je nejčastěji spojeno i s průjmem. Je potřeba okamžitě navštívit veterinárního lékaře, který psa vyšetří, stanoví diagnózu a zahájí léčbu.

Tmavá krev ve stolici psa může být rovněž důsledkem prasklého vředu v žaludku a dvanácterníku. Zde je také potřeba vyhledat veterinárního lékaře, který stanoví diagnózu na základě provedených vyšetření a zahájí léčbu.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici u psa

Diskuze

V diskuzi BIŠONEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Grigorjan.

Dobrý den ,mám 10 letého bišonka a dnes při vyprazdnování byla v jeho stolici sražená tmavá krev,trochu hlenu a část byla řídká .Několik minut před žral travu a ta vyšla také. Odmítal ranní krmivo ,venku veselý ,trochu žral a ted spí .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bišonek

Rakovina a krev ve stolici

Krev ve stolici je pro některé typy rakoviny tlustého střeva typická. Krev bývá červená (podobně jako u hemoroidů) nebo pouhým okem neviditelná, a přeci tam je. Jedná se tedy o takzvané okultní krvácení. Podstatné je, že vzniku rakoviny tlustého střeva často předchází několik let trvající existence nezhoubného krvácejícího polypu a ten se dá bez komplikací odstranit poměrně jednoduchým endoskopickým zákrokem. Proto nepodceňujte nález krve ve stolici a choďte na preventivní prohlídky, které mohou odhalit okultní krvácení.

Zdroj: Krev ve stolici

Diskuze

V diskuzi KOUŘENÍ PŘED KOLONOSKOPIÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

Dobrý den, jakou dobu před vyšetřením kolonoskopie se nesmí kouřit?
Mám jít na ni v 9.20h.Můžu si ještě ráno zakouřit? Děkuji za odpověď Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivana Rechova.

Mám absolvovat kolonoskopii kvůli velkým vnitřním hemoroidům, které mi po stolici krvácí (čerstvá červená krev),ale po stolici mám bolesti kostrce, stydké kosti a konečníku. Ale ne vždy. Moje MuDr.Loveckova mě posílá na kolonoskopii,ale endoskop musela použít dětský, i tak mi střídaly slzy. Nedovedu si ani ve snu představit, že by do mně za živa něco strkali. Je možné nějak docílit kolonos.v CA?? A jak?? Klidně bych si CA zaplatila . Už 25 let mám vyhrez plotýnek, denně bolesti, už nemůžu bez neurolu spát, všechny minuty, pokud neusnu prožívám v bolesti. Nedám další bolest navíc...poraďte
.

Zdroj: diskuze Kouření před kolonoskopií

Krev ve stolici při průjmu

Krev ve stolici je vždycky podezřelý nález a vyžaduje návštěvu lékaře. Průjmy a příměs krve ve stolici jsou základními příznaky zánětlivého postižení tlustého střeva z různých důvodů. Jedním z nich může být ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba. Jestliže máte bolesti, a navíc jste zhubli, tak je tato příčina velmi pravděpodobná. Stanovení správné diagnózy spočívá v provedení vyšetření krve, stolice a endoskopickém vyšetření – v tuto chvíli postačí vyšetření konečného úseku tlustého střeva, takzvaná sigmoideoskopie. Tato vyšetření vám provede lékař-gastroenterolog. Jak již bylo uvedeno, krev ve stolici musí být vždy prověřena lékařem.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici

Diskuze

V diskuzi ZLUTE KULICKY VE STOLICI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den už sleduji mesic stejný problém teď mám ve stolici centimetrové válečky když to zmáčkne ve vnitr bíložluté co to může být

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli jste něco zjistila Mám stejný problém a nevím co to může být až mě to děsí děkuji za odpověď Jana mám také ve stolici žluté válečky tak jak popisujete všichni

Zdroj: diskuze Zlute kulicky ve stolici

Co se děje, když je krev ve stolici

Pokud se objeví krev ve stolici, může se jednat o krvácení ze zažívacího nebo dýchacího systému. Krev ve stolici se řadí mezi vážnější příznaky a jejich přehlížení může mít fatální následky. Vždy je důležité dle podoby krve ve stolici nalézt místo krvácení:

  • černá, natrávená krev ve stolici pochází z části od úst až po tenké střevo, nebo může jít i o spolknutí krve z plic
  • červená krev ve stolici pochází z konce tenkého, nebo celého tlustého střeva
  • pokud je krvácení do stolice příliš malé, lze je prokázat odebráním malého kousku stolice a jeho laboratorním rozborem

Je nutné si uvědomit skutečnost, že přítomnost krve ve stolici ještě neznamená přítomnost polypu v tlustém střevě. Krvácení do stolice může být způsobeno mnoha dalšími příčinami, jako jsou hemoroidy, infekce tlustého střeva a podobně. Také přítomnost polypu v tlustém střevě neznamená, že pacient trpí rakovinou.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici

Krev ve stolici psa

Pokud objevíte ve stolici psa krev, navštivte veterinárního lékaře, který psa vyšetří a stanoví diagnózu. Ne vždy je přítomnost krve ve stolici viditelná. V tom případě se mluví o okultní krvi (tajemná, skrytá) ve stolici. Jestliže zjistíme jakékoliv změny, je rozhodně důležité navštívit co nejdříve veterinárního lékaře a nechat psa vyšetřit.

Barva krve ve stolici je buď světlá, nebo tmavá. Běžná barva stolice psa je čokoládově hnědá. Občas ho samozřejmě krmíte lidským jídlem, které příznačně obarví i psí exkrementy.

Pokud pozorujete krev ve stolici u dospělého psa, který má v pořádku všechna očkování a je pravidelně odčervován, tak se s největší pravděpodobností nebude jednat o nic vážného. Psa je potřeba jen sledovat, jestli se při příštím vyprazdňování střev krev náhodou neobjeví znovu. Pokud by se objevila opakovaně nebo nemáte v pořádku všechna očkování, tak navštivte veterinárního lékaře.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici u psa

Krev ve stolici

Pokud je ve stolici obsažena krev, lze podle její barvy poznat, ve kterém místě zažívacího traktu je problém. Krev z horní části zažívacího traktu (například ze žaludku) má ve stolici velmi tmavou barvu. Krev, která je středně nebo tmavě červená, pochází z tlustého střeva nebo konečníku. Důvodem výskytu krve ve stolici mohou být například hemoroidy, anální fisury, divertikulitida, rakovina tlustého střeva nebo ulcerózní kolitida. Pozor: Konzumace červené řepy může způsobit dočasně červené zbarvení stolice a moči. Krev ve stolici nemívá jasně červenou barvu. Často se stává, že je krev ve stolici přítomna, ale není vidět, jde o takzvanou okultní krev. Pak je nutné podstoupit testy na okultní krvácení, které jsou schopny detekovat skrytou krev ve stolici. Poraďte se se svým lékařem o jakékoli změně nebo problému, který se týká fungování střev.

Tady jsou fotografie, na kterých je vidět, jak vypadá krvácení do střeva: krev ve stolici foto.

Zdroj: Druhy stolice

Krvavý průjem u psa

Krvavý průjem může být důsledkem podrážděného řitního otvoru psa. Při tomto problému je krve ve stolici menší množství. Psa určitě nechte vyšetřit veterinárním lékařem, který stanoví diagnózu a psa bude léčit.

Zdroj: Co znamená krev ve stolici u psa

Krev ve stolici po porodu

Krev ve stolici po porodu může být způsobena hemoroidy, které jsou častým nežádoucím příznakem po porodu, nebo jen prasklinkou v konečníku. Hemoroidy může vyloučit jen lékař. I malá prasklinka může v jednu chvíli hodně krvácet, krvácení by však mělo přestat samo. V případě pochybností je důležitá návštěva lékaře, který zhodnotí momentální zdravotní stav. Potvrdí-li se problém s praskáním okolí konečníku, je důležitá úprava stravy a zvláčnění okolí konečníku pomocí vazelínové masti.

Zdroj: Krev ve stolici

Čerstvá krev ve stolici

Příčiny červené, čerstvé krve ve stolici mohou být způsobené poruchou srážlivosti krve, nebo léky na ředění krve, brániční kýlou (mnohdy se projevuje bez příznaků), střevními výchlipkami (jedinec má pocit plnosti, zácpu, plynatost, nadýmání, bolesti břicha), dále ulcerózní kolitidou (únava, krev ve stolici, bolest břicha, konečníku, bolestivý vleklý průjem i několikrát denně, plynatost, nadýmání, teplota, bolest kloubů, afty), Crohnovou chorobou (únava, bolest břicha, průjem, nadýmání, teplota, hubnutí, krev ve stolici, bolesti kloubů), nepřehlédnutelnou příčinou jsou i hemoroidy (krvácení z hemoroidů se projevuje sytě červenou krví na povrchu stolice, pálením, bolestí a svěděním konečníku) a také rakovina tlustého střeva (dochází k střídání zácpy a průjmu, pocitu plnosti, krev ve stolici, únava, noční pocení, dlouhodobě zvýšená teplota, nechutenství, ztráta hmotnosti).

Zdroj: Co znamená krev ve stolici


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Michal Vinš

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP