Ingredience: 30 g rýže, 40 g mrkve, 40 g petržele, 20 g celeru, sůl, petrželová nať
Postup: Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a dáme vařit do osolené vody. Spařenou rýži propláchneme a také přidáme do polévky. Do hotového pokrmu doplníme drobně nasekanou petrželku.
Mrkvový salát
Ingredience: 200 g mrkve, 20 g cukru, sůl, pomeranč
Postup: Mrkev očistíme a jemně nastrouháme. Z pomeranče vymačkáme šťávu, osladíme cukrem, přidáme špetku soli a vzniklým nálevem mrkev přelijeme.
Tvarohový knedlík
Ingredience: 400 g měkkého tvarohu, 80 g krupice, 40 g strouhanky, 1 vejce, 80 g mléka (1 procento tuku), sůl
Postup: Tvaroh utřený s vejcem a mlékem osolíme, přidáme krupici i strouhanku a promícháme. Z těsta vytvarujeme váleček, který zabalíme do vyždímaného ubrousku namočeného ve studené vodě, na koncích převážeme provázkem, vložíme do vařící osolené vody, kde jej necháme podle velikosti 10–20 minut. Hotový knedlík vybalíme, nakrájíme na kolečka a podáváme s ovocnou omáčkou.
Plněné brambory
Ingredience: 80 g libového masa (směs vepřového, králičího, hovězího), 600 g brambor, kmín, sůl, petrželová nať, olej
Postup: Očištěné maso nakrájíme na malé kousky, podlijeme, osolíme a podusíme. Velké brambory oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vydlabeme. Hotové maso rozemeleme, smícháme s nasekanou petrželkou a vzniklou směsí naplníme brambory. Pokapeme olejem, posypeme kmínem a narovnáme do zapékací misky vymazané olejem. Podlijeme malým množstvím vody a udusíme.
Řízek
Ingredience: 100 g libového masa (kuřecí, krůtí, telecí nebo vepřové), hladká mouka, vejce (bílek), odtučněné mléko
Postup: Plátek kuřecího, krůtího, telecího, vepřového nebo i rybího masa naklepeme a osolíme. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vaječném bílku s trochou odtučněného mléka (0,5 % tuku, je vhodnější než nízkotučné, které má 1,5 % tuku) a ve strouhance. Čtverec alobalu potřeme malou kapkou oleje, aby se maso nelepilo. Řízek zabalíme a pečeme, nejlépe v remosce asi 25 až 30 minut, podle druhu masa. Lze péci i na roštu v troubě, ale to se musí víc hlídat, aby řízek nebyl vysušený.
Alobalové překvapení
Ingredience: 100 g masa (kuře, krůta, telecí), kořenová zelenina, majoránka, kousek másla
Postup: Plátky libového masa (kuře, krůta nebo telecí) nasolíme, naklepeme, vložíme do alobalu spolu s nakrájenou kořenovou zeleninou (lze i mražená směs na svíčkovou) a posypeme majoránkou. Pečeme podle druhu masa 30–50 minut. Jako přílohu zvolíme brambory, rýži či bramborovou kaši.
Těstovinový salát
Ingredience: 100 g těstovin, 1 rajče, 1/2 papriky, 30 g kuřecího masa
Postup: Těstoviny uvaříme, promícháme s nakrájenou syrovou paprikou a rajčaty a s vařeným kuřecím masem nakrájeným na kostičky.
Ve svém příspěvku BOLEST CHODIDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Misa.
prosim o radu.pri tenise jsem pretahl chodidlo a ucitil silne zastipani a dal uz jen silna bolest od paty smeren k prstum.chuze nemozna uz jen po spicce codidla.mirne otekle a v miste bolesti modrina.bolest v klidu zadna, jen pri chuzi.dekuji za pomoc
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena Šubová.
Mamku trápí bolest polštářku na noze,vystřelující do prstů.Bolest přichází i v klidu v noci, je opravdu krutá, znemožňující spánek, trvá několik hodin, opakuje se různě, třeba po 10-14 dny.Malinko pomáhá chlazení.Na rentgenu prý nic.Může někdo poradit? Děkuji
Ingredience: 100 g masa (kuře, krůta, telecí), kořenová zelenina, majoránka, kousek másla
Postup: Plátky libového masa (kuře, krůta nebo telecí) nasolíme a naklepeme, vložíme do alobalu spolu s nakrájenou kořenovou zeleninou (lze i mražená směs na svíčkovou) a posypeme majoránkou. Pečeme podle druhu masa 30–50 minut. Pokud nám to dieta dovolí, přidáme na hotové jídlo kousek másla a podáváme se salátem.
Mrkvový salát
Ingredience: 200 g mrkve, med, sůl, pomeranč
Postup: Mrkev očistíme a jemně nastrouháme. Z pomeranče vymačkáme šťávu, osladíme medem, přidáme špetku soli a vzniklým nálevem mrkev přelijeme.
Rizoto
Ingredience: 100 g libového masa, mrkev, sůl, kousek másla, rýže
Postup: Pokrájené kousky libového masa vložíme do Papinova hrnce (je to rychlejší) spolu s celými očištěnými mrkvemi (množství i velké – podle chuti). Osolíme, podlijeme vodou a dusíme do změknutí (cca 15 minut podle velikosti mrkví). Celé mrkve vyjmeme, necháme trochu vychladnout a na hrubém struhadle nastrouháme do zbylého vývaru. Přidáme kousek másla a zamícháme ho do rýže, přidáme masovou směs s mrkví a vytvoříme rizoto.
Tip: Stejným způsobem připravíme plátky masa a jako přílohu použijeme brambory vařené v páře.
Rychlovka z mikrovlnky
Ingredience: 3 brambory, 30 g nízkotučného sýra (různé druhy), 30 g šunky
Postup: Brambory ve slupce uvaříme a následně oloupeme, nakrájíme na kolečka a naskládáme na talíř. Prokládáme různými druhy sýrů a přidáme i pár koleček šunky. Vložíme do mikrovlnky a necháme zapéct, dokud se sýr neroztaví. Jde o rychlý a jednoduchý recept. Můžete použít přebytky od oběda.
Ovocný knedlík
Ingredience: 400 g měkkého tvarohu, 80 g krupice, 40 g strouhanky, 1 vejce, 80 g mléka (1 procento tuku), sůl
Postup: Tvaroh utřený s vejcem a mlékem osolíme, přidáme krupici i strouhanku a promícháme. Z těsta vytvarujeme váleček, který zabalíme do vyždímaného ubrousku namočeného ve studené vodě, na koncích převážeme provázkem, vložíme do vařící osolené vody, kde jej necháme podle velikosti 10–20 minut. Můžeme vařit i v parním hrnci bez použití ubrousku. Hotový knedlík vybalíme, nakrájíme na kolečka a podáváme s ovocnou omáčkou ze sezonního ovoce.
Zeleninové těstoviny
Ingredience: 100 g těstovin, 1 rajče, ½ papriky, ½ cukety, bylinky
Postup: Těstoviny uvaříme, promícháme s nakrájenou a lehce podušenou zeleninou, ochutíme bylinkami a solí.
Těstovinový salát
Ingredience: 100 g těstovin, 1 rajče, ½ papriky, 1 malá cuketa, bylinky, 1 nízkotučný jogurt
V naší poradně s názvem NEMOC DNA A ZAKÁZANÉ POTRAVINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Juraj šofronič.
Nemoc dna a zakázané potraviny hlavně maso které, luštěniny ,zelenina VŠE A V JAKEM STAVU //VARENÉ,SYROVÉ//.děkuji.šofronič
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Nevhodné potraviny při dně:
- všechny druhy alkoholických nápojů.
- některé ryby, (sardinky, ančovičky, pstruh, sleď a treska jednoskvrnná).
- měkkýši a mořské plody, jako jsou mušle, krabi, humři, ústřice a krevety.
- vysoce purinové maso, jako je slanina, krůta, telecí maso, klobása a zvěřina.
- mírně purinové maso, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka.
- orgány, jako jsou játra, ledviny a brzlík.
- cukrem slazené limonády a džusové nápoje.
- zpracované potraviny obsahující přidané cukry.
Vhodné potraviny při dně:
- ovoce, zejména ty s více vlákniny a méně cukru, jako jsou bobule, třešně a jablka.
- zelenina různých barev, zejména neškrobová zelenina, jako je brokolice, listová zelenina, houby, rajčata, hrášek, cuketa, květák a lilek.
- čočka, fazole a luštěniny, pochopitelně vařené.
- ořechy a semena, jako jsou para ořechy, kešu, vlašské ořechy, slunečnicová semínka, dýňová semínka a chia semínka.
- celá zrna, jako je hnědá rýže, pohanka, quinoa, ječmen a oves.
- nízkotučné mléčné výrobky a vejce.
- sójové produkty například tofu.
Maso při dně je vždy problematické, ale v jídelníčku by mělo být přítomno, alespoň to méně purinové, jako je hovězí, kuřecí, vepřové, kachní a šunka. Dostatečná jedna malá porce masa jednou za dva dny.
Příklad jídelníčku:
1. den
SNÍDANĚ: Ovesná kaše z odtučněného nebo rostlinného mléka, přelitá třešňovým kompotem.
OBĚD: Hummus a ledový salát v celozrnné bagetě.
VEČEŘE: Tofu kari s hnědou rýží a dušenou zeleninou.
2. den
SNÍDANĚ: Řecký jogurt nebo tvaroh s ořechy a borůvkami.
OBĚD: Hrášek, červená cibule a houbová omeleta se zeleným salátem.
VEČEŘE: Pečené sladké brambory přelité fazolovým chilli a zeleninovým salátem.
3. den
SNÍDANĚ: Avokádo, vejce nebo míchané tofu s celozrnným pečivem.
OBĚD: Quinoa salát s brokolicí, lososem, paprikou, rajčaty, fazolemi tofu a jarní cibulkou.
VEČEŘE: Kuřecí nebo libové hovězí karbanátky s celozrnnými špagetami a rajčatovou omáčkou se zeleným salátem.
Afty jsou drobné bolestivé vřídky. Mohou být velké až několik centimetrů čtverečních. Mají bílou nebo lehce nažloutlou barvu a červený lem.
Popis příčiny
Přesná příčina aft zatím není známá, nejčastěji se hovoří o důsledku porušené imunity, a tudíž i ústní mikroflóry. Afty sice nepatří mezi závažná onemocnění, zato ale mohou způsobit nepříjemné bolesti, a dokonce znemožnit pití, příjem potravy nebo mluvení.
Příznaky
Afta je malý, bělavý nebo žlutavý vřídek na sliznici dutiny ústní, většinou olemovaný červeně. Bolestivá místa na ústní sliznici jsou patrná již den před objevením prvních vřídků, ty pak mají typický bělavý povrch se zarudlými okraji. Najednou se jich může objevit v ústech i několik. Větší afty mohou způsobovat velké řezavé bolesti. Je důležité pozorovat průběh onemocnění hlavně u dětí, které z důvodu bolestivých aft v ústech mohou odmítat přijímat tekutiny, a snadno se pak stanou nebezpečně dehydrovanými. Jedinci náchylní k aftám jimi mohou trpět i vícekrát do roka.
Nakažlivost
Názory na nakažlivost aft se dost různí. Jejich nakažlivost bývá zmiňována jako zásadní rozdíl oproti oparům, u nichž je virový přenos bez diskuzí. Některé prameny však uvádějí, že afty se lze nakazit, ovšem s jistotou to netvrdí nikdo.
S potížemi obvykle není třeba vyhledávat lékaře. Pokud je však bolest tak krutá, že nemůžete jíst, máte teplotu, nebo máte afty v ústech déle než dva týdny, pak s návštěvou odborníka neotálejte. Nejlépe pomůže stomatolog.
Pacientům se dnou se doporučuje snížit obsah purinů v potravě, denně konzumovat 150 g zeleniny a ovoce (ideálně čerstvou). Při záchvatech dny se doporučuje podíl ovoce a zeleniny ve stravě ještě zvýšit (klidně až dvojnásobně). Pomoci mohou i odlehčené dny, kdy dvakrát týdně v jídelníčku bude jen zelenina a ovoce. Při dnovém onemocnění se musí omezit koření a snížit množství soli ve stravě. Doporučuje se také (pokud to jde) nahradit živočišné tuky těmi rostlinnými a rybími tuky a oleji.
K pití se doporučuje pít nesycenou vodou, čaje (bylinkové, ovocné), celerovou šťávu.
Mezi "zakázané" potraviny patří některé druhy ryb (kaviár, jikry, halibut, pstruh, losos, kapr, sardinky, očka, ančovičky, šproty, sleď, slanečky), kvasnice (kynuté a celozrnné pečivo), uzeniny, játrové paštiky, jelita a jitrnice, vnitřnosti (brzlík, ledviny, játra, mozeček, plíce, slezina, drštky), kořeněné pokrmy, silné masové vývary, masové bujóny, zvěřina, mladé telecí maso, koření (chilli, feferonky, pepř, kari, sojová omáčka, maggi, dresinky, česnek, křen), mák, želatina, zrající plísňové sýry, luštěniny (čočka, fazole, hrách), čokoláda, kakao, kofein, rebarbora, špenát, zelený hrášek, červená řepa, fíky.
Naopak doporučované (nebo aspoň přípustné) potraviny jsou z ovoce třešně, banán, hrozinky, jahody, jablka, hrušky, borůvky, broskve, meruňky, nektarinky, ananas, angrešt, švestky, pomeranče, ze zeleniny pak celer, cuketa, baklažán, cibule, brambory, zelené fazolky, kapusta, květák, rajčata, zelí, pórek, ředkvičky, salát, mrkev, sója, paprika, chřest, kedlubny, okurky, avokádo. Dále pak také houby, tmavé pečivo, suchary, sušenky, bábovky, croissanty, perník, závin, zázvor, kopr, tzatziki, petržel, pažitka, kmín, majoránka, puding, zmrzlina, mléko, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, sýry, brynza, jogurty, vejce, těstoviny, jáhly, pohanka, rýže, bílé konzervované fazole, džem, med, rozinky, mandle, hořčice, z masa pak koroptev, krůta, holub, králík, zajíc, z ryb sumec, lín, platýz, úhoř.
Místo masa se doporučuje jíst třeba tofu.
Jídelníček člověka trpícího dnou by měl obsahovat převážně tedy ty potraviny, které snižují množství kyseliny močové. Ke snídani se hodí jíst třeba nízkotučné bílé jogurty doplněné vhodným ovocem a lněným semínkem, celozrnné pečivo či rýžové chlebíčky se zeleninovými pomazánkami, omeleta. Ke svačinám (dopolední i odpolední) se doporučuje konzumace ovoce či zeleniny v různých podobách (ovocné saláty, samotné ovoce, smoothie, ovoce s jogurtem, tvarohem) a oříšky.
K obědu a večeři může mít pacient trpící dnou třeba pečené brambory s brynzou, pohanku s dušenou zeleninou, kuřecí prsa plněná sýrem, celerové hranolky, grilovaný losos, pečená zelenina; brokolicová polévka s krutony, celozrnný toast s vaječnou pomazánkou, zeleninou, zapékaný květák s vařeným bramborem, grahamové těstoviny.
Ženy se obvykle o své zdraví zajímají více než muži a také možných příznaků nádorového onemocnění si všimnou dříve. I tak mnoho, především mladých žen považuje rakovinu za něco, co se jich vůbec netýká. Jaké jsou nejčastější příznaky, které by měly každou ženu motivovat k okamžité návštěvě lékaře?
Nevysvětlitelné ubývání na váze – kila jdoucí dolů sama od sebe by nám neměla dělat radost. Za samovolným ubýváním na váze obvykle vězí skrytý zdravotní problém.
Chronické nadýmání bez návaznosti na jídlo – nadýmání a pocity plnosti jsou běžné problémy, se kterými se mnoho žen naučilo prostě žít. Pokud se však objeví náhle a bez zjevné příčiny, může se jednat o příznak rakoviny – například vaječníků.
Změny prsní tkáně, hmatatelný útvar v prsu – většina žen zná svá prsa dobře a zaznamená na nich změnu, i když neprovádí pravidelné samovyšetření. Ve věku od 45 let je pak nejlepší nespoléhat na vlastní smysly, ale podstupovat screeningové mamografické vyšetření.
Nepravidelné krvácení z dělohy – pokud má žena obvykle pravidelný cyklus nebo pokud již prodělala menopauzu, mělo by ji každé neočekávané krvácení z dělohy varovat. Může jít o příznak zhoubného nádoru.
Změny na kůži – kromě mateřských znamének je nutné všímat si také jakékoli neobvyklé pigmentace na kůži.
Potíže s polykáním – mohou být příznakem rakoviny zažívacího traktu, speciálně jícnu. Proto je potřeba lékařské vyšetření spíše než výměna tuhé stravy za polévky a tekuté kaše.
Krev tam, kde by neměla být – krev ve stolici může být způsobena hemoroidy, ale také rakovinou tlustého střeva. Krev v moči může signalizovat nádor močového měchýře a rovněž opakované vykašlávání i malého množství krve zaslouží pozornost lékaře.
„Hlodavá“ bolest břicha spojená s depresemi – podle některých výzkumů mohou být depresivní stavy způsobené rakovinou slinivky. I tak nás však spíše než toto bizarní spojení na tento zhoubný nádor upozorní až krutá bolest břicha.
Trávicí obtíže – pokud se u vás objeví trávicí potíže, které jste dříve nemívala, je na čase zbystřit. A jestliže problémy neustávají nebo se nedaří zjistit příčinu, svěřte se s nimi svému lékaři.
Změny ústní sliznice – barevné změny na vnitřní straně tváří nebo na jazyku by měly bedlivě sledovat především kuřačky. Mohou totiž signalizovat počínající rakovinu jazyka nebo úst.
Bolest bez známé příčiny – jakákoli chronická bolest má nějakou příčinu, kterou je nutno odhalit. A to i přesto, že příčinou této bolesti většinou není zhoubný nádor.
Zvětšené lymfatické uzliny – mohou signalizovat například zánět, ale také zhoubné onemocnění.
Trvale zvýšená teplota – pro chronicky zvýšenou teplotu platí
Akutní zánět slinivky břišní se může objevit z ničeho nic, takřka z plného zdraví. Může být důsledkem dietní chyby (po mastném či přepáleném jídle) nebo „zábavy“ spojené s požitím většího množství alkoholu. Nejčastějším faktorem náhlého vzniku zánětu slinivky břišní je zaklíněný žlučový kamének ve společném vývodu. Projeví se náhlou, nečekanou a obvykle velmi silnou bolestí levého boku nad pupeční oblastí, která může vystřelovat až do zad. Přidává se nevolnost, špatný odchod plynů, opakované a úporné zvracení, zrychlený puls a teplota. Projevem může být i žloutenka. Krutá bolest může vyvolat i šok, proto je bezpodmínečně nutné ihned vyhledat lékařskou pomoc, případně nemocného odvézt rovnou do nemocnice.
Diagnóza se stanovuje na základě laboratorních testů, při kterých se v krvi a moči pacienta projeví známky zánětu a zvýšený výskyt enzymů slinivky břišní. Vedle fyzikálního vyšetření (pohmatem a podobně) je určující výsledek ultrasonografie a CT – počítačové tomografie. Jsou to zobrazovací metody, při nichž se na obrazovce přístroje ukazují případné změny zmíněného orgánu. Vyšetření je krátké a nebolestivé.
Léčba vyžaduje hospitalizaci, během níž se pacientovi dostává nejúčinnější terapie. Jsou monitorovány jeho životní funkce a potřebné léky a živiny se mu aplikují nitrožilně v podobě infuzí. Při akutním zánětu slinivky je v prvních dnech zakázáno požívat potravu perorálně (ústy). Zprvu se výživa dodává v infuzích (v té době se nemocnému často zároveň odsává sondou kyselý obsah žaludku). Později se do tenkého střeva zavede enterální sonda, přes kterou se potřebná výživa dodává. V případě žlučového kamene je nutné vyšetření a jeho odstranění pomocí ERCP (tenký kabel s kamerou). Bolest se tiší silnými analgetiky, případně se aplikují i antibiotika. V nejtěžších a komplikovaných případech je nutná antišoková terapie, řízená ventilace, někdy i chirurgický zákrok k odstranění nekrotické tkáně slinivky.
Akutní zánět pankreasu (pokud není komplikován a léčba nastala okamžitě) neznamená většinou trvalé poškození funkce slinivky. Po vyléčení se doporučuje střídmost v jídle a pití.
Dieta při rakovině slinivky je ovlivněna i fyzickým stavem pacienta. Bohužel vyvolává nechutenství, takže je nutné se přizpůsobit se i tomuto faktu. Strava musí být jednoznačně precizně hlídaná. Při nedodržení stravovacích návyků může rakovina slinivky vyvolat selhání jater. Určitě je třeba říct, že rakovina slinivky a nechutenství spolu souvisejí již na počátku a fungují jako jeden ze znaků nemoci. Je doporučována konzumace stravy s omezením tuků, to znamená dieta č. 4. – je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, má snížený obsah tuku. Nejsou zde zařazeny potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu, proto má dieta mírně proti sklerotickému charakteru.
Mléko: nízkotučné egalizované, nepodáváme ho jako samostatný pokrm, pouze na jejich přípravu. Vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko.
Mléčné výrobky: jogurt bílý nebo s povolenou ovocnou příchutí. Termix, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný. Sýry – tavené do 30 % t. v s. bez pikantních příchutí, tvrdé, strouhané. Eidam, Moravský bochník. Vhodné jsou tvarohové sýry.
Vejce: bílky neomezeně, žloutky jeden kus denně. Vejce nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů.
Tuky: povoleno max. 55 g tuku denně – volného i v potravinách (volný tuk max. 35 g a 20 g tuku obsaženého v potravinách). Větší množství tuků se zařazuje v dopoledních hodinách, méně pak večer. Čerstvé máslo, náhradní másla – pomazánkové máslo, Perla, Rama, Flora. Jednodruhové rostlinné oleje (slunečnicový, řepkový, olivový).
Sacharidové potraviny: cukr, med přiměřeně. Mouka hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky – po úpravě mix, krupice. Kroupy, krupky lisujeme. Příkrmy – brambory, bramborová kaše, těstoviny, jemné nudle, rýže, knedlík dietní – nesmí být kypřen droždím, krupicové, moučné noky. Pečivo bílé, starší, vodové, netučné rohlíky, veka, starší netučná vánočka nebo mazanec, piškoty. Pečivo ne s drobenkou. Piškotové, moučné těsto, tvarohové, odpalované spařované, krupicové těsto.
U ledvinové koliky se objevuje krutá bolest v zádech vystřelující do břicha a podbřišku směrem k močovému měchýři, u muže mnohdy až do varlat. To, kam se bolest šíří, je klíčové pro výskyt lokalizace obstrukce (překážky) – výše uložené kameny nebo sraženiny vystřelují do beder, níže pak spíše do genitálu a do podbřišku. Dalším znakem je častější močení, může se dostavit nevolnost, zvracení nebo reflexní ileózní stav (zástava pasáže střev). Pacient je neklidný, neustále mění polohu těla nebo přechází po místnosti. Spíše než leh mu vyhovuje sed a stoj.
Neprůchodnost střev se může v závislosti na příčině jejího vzniku projevovat různě. Typickými varovnými příznaky rozvoje onemocnění jsou ale: zástava odchodů plynů a stolice, ať už v důsledku překážky, nebo zástavy peristaltiky. Ve střevě tak dochází k jejich hromadění, což způsobí roztažení střev, které se projeví vzedmutím břicha. Jelikož potrava se kvůli překážce ucpávající střevo nemůže posouvat dále, dochází k úpornému zvracení. Tyto příznaky doprovází silná bolest, která může mít kolikovitý charakter (přichází ve vlnách, stupňuje se až do maxima, pak slábne, a znovu zesiluje), nebo může být trvalá, krutá a neutišitelná – tak tomu bývá u strangulačního ileu, kdy střevo trpí nedostatkem kyslíku. U strangulačního ileu (nejvíce nebezpečného) se také mohou objevit příznaky počínajícího šoku – tedy neklid, nebo naopak výrazná spavost, bledá kůže se studeným potem, rychlé bušení srdce, zrychlené dýchání.
Mějte na paměti, že diety jsou pouze krátkodobým řešením potíží s nadváhou. Po jejich skončení a návratu k běžnému jídelníčku se tělo může vlivem jo-jo efektu dostat na svou původní, mnohdy dokonce ještě vyšší hmotnost. Pravidla zdravého stravování jsou přitom vcelku jednoduchá a nemusíte ani hladovět. Při redukci tukové tkáně se zkuste vyvarovat zjednodušeným „zaručeným“ řešením a věřte, že zdravé myšlení, zdravý přístup k pohybu, rozumné stravování a především dostatečná regenerace jsou tou správnou cestou k vašemu cíli.
kmín, vývar z kmínu, vývar z bobkového listu, nového koření, cibule, vývar z hub, malé množství sladké papriky, mletá skořice, vegeta, strouhaný perník, majoránka, natě;
nedoporučované koření – bujón, maggi, pepř;
kyselíme menším množstvím octa, citrónovou šťávou, citrónovým džusem.
Pečivo
rohlíky, housky, veka, netučná vánočka, mazanec, bílý chléb, dětské piškoty, suchary, loupáčky bez máku.
Zauzlení střev u dospělých se dělí na tři typy: mechanické, neurogenní a vaskulární. Další dělení popisuje místo, kde neprůchodnost vznikla, tedy zauzlení vysoké (oblast mezi žaludkem a tenkým střevem, nebo v začátku tenkého střeva) a nízké (druhá polovina tenkého střeva a tlusté střevo).
Příznaky: Charakteristickými příznaky rozvoje onemocnění jsou zástava odchodů plynů a stolice, ať už v důsledku překážky, nebo zástavy peristaltiky. Ve střevě dochází k jejich hromadění, což způsobí roztažení střev, které se projeví vzedmutím břicha. Jelikož se potrava kvůli překážce ucpávající střevo nemůže posouvat dále, dochází k úpornému zvracení. Tyto příznaky doprovází silná bolest, která může mít kolikovitý charakter (přichází ve vlnách, stupňuje se až do maxima, pak slábne, a znovu zesiluje), nebo může být trvalá, krutá a neutišitelná – tak tomu bývá u strangulačního ileu, kdy střevo trpí nedostatkem kyslíku. U strangulačního ileu (nejvíce nebezpečného) se také mohou objevit příznaky počínajícího šoku, tedy neklid, nebo naopak výrazná spavost, bledá kůže se studeným potem, rychlé bušení srdce, zrychlené dýchání.
Léčba: Léčba neprůchodnosti střev je ve většině případů chirurgická, okamžitá operace může pacientovi zachránit život. Jenom ve výjimečných případech se volí takzvaná konzervativní léčba, tedy nechirurgická terapie. V tom případě se přes nos zavede do žaludku pacienta sonda, kterou je krmen, musí mít také zavedenou infuzi v žíle a močovou cévku, kterou se vyvádí moč do sběrného pytlíku, čímž se kontroluje jeho výdej tekutin. Lékař také předepíše šetrné projímadlo, které dostane stagnující střevní obsah z organismu ven.
Rizika: Neprůchodnost střev je velmi vážný, život ohrožující stav, který se může týkat jak tenkého, tak tlustého střeva. Protože pro pacienta vždy znamená potenciální ohrožení života, je nutno ho bezprostředně řešit na chirurgickém oddělení.
se smutkem v srdci jsme se tu dnes sešli, abychom zavzpomínali na báječnou ženu, která vnesla mnoho dobrého do životů nás všech. Moje maminka Jana Adamcová celý život dělala vše proto, aby se lidé kolem ní měli dobře, vždy myslela více na druhé než na sebe. A nyní my jí to oplácíme a naše slzy jsou důkazem, že svou láskou a přátelstvím si navždy získala naše srdce. Maminka by si jistě nepřála, abychom tu dnes po ní truchlili, naopak by si přála, abychom oslavovali její život. Řekla by nám, abychom pro ni neplakali, přestože ji nevidíme, vždy bude s námi a bude nad námi bdít, jak to dělala doposud. A my jsme se tu dnes sešli, ne proto, abychom truchlili nad její ztrátou, ale abychom jí vzdali čest za to, čím pro nás byla. Pro nás, své děti, manžela i vnoučata byla srdcem i duší rodiny, pro své přátelé byla vrbou, utěšitelkou i rádkyní... Každý z nás, kdo tu dnes jsme, u ní alespoň jednou hledal pomoc, radu, nebo jen prostou útěchu v objetí. Dovolte mi, abych zavzpomínala na pár okamžiků z jejího života.
Životní pouť mé maminky začala před 55 lety v Havlíčkově Brodě. Její dětství nebylo jednoduché kvůli nepříjemnému rozvodu rodičů, ale přesto ho vždy považovala za šťastné období svého života. Velmi milovala svou babičku, u níž žila po rozvodu svých rodičů a jež ji přivedla k zahradničení, které se stalo její vášní. Tato vášeň jí vydržela až do smrti, až do poslední chvíle svého života se nepřestávala ze své lásky ke květinám těšit. Díky své babičce prožila krásná a bezstarostná léta svého dětství, během nichž si uvědomila, že velmi touží pomáhat lidem jako lékařka. Její sen se splnil a po náročném studiu, které s sebou neslo řadu pocitů zklamání a zoufalství, ale i pýchy a hrdosti, maminka dokončila školu a stala se lékařkou na chirurgickém oddělení ve fakultní nemocnici v Hradci Králové. Svou práci vždy milovala, nikdy nezaváhala, když mohla svým pacientům jakkoliv pomoci. Dělala, co mohla, aby lidé kolem ní netrpěli. Díky svému povolání se také během osudového večera seznámila se svým budoucím manželem, naším tatínkem, který do nemocnice přivezl svého nejlepšího přítele se zlomenou nohou. Když se v ordinaci spatřili, věděli, že patří k sobě. Byla to osudová láska, která dokázala překonat mnoho zlých životních okamžiků a přitom neztratit nic ze svého kouzla. Maminka i nadále pracovala jako lékařka a přitom se snažila splnit i největší tatínkův sen: dát mu velkou rodinu. Jejich snažení, víra i vytrvalost nakonec zaznamenaly úspěch a během několika let přivítali na světě nás, své děti Alenu,
Žlučníkové kameny jsou nejčastějším onemocněním žlučníku. Vyskytují se až u 30 % naší populace, přičemž častěji je nalézáme u žen. Nárůst výskytu cholelitiázy v posledních letech je spojován se stále se zhoršující životosprávou lidí, a především pak s jejich nezdravými stravovacími návyky.
Projevy žlučníkových kamenů zahrnují pocity plnosti v okolí žaludku, pocity tlaku vpravo pod žebry, nesnášenlivost tučné stravy, nevolnost a nadýmání. Typickým příznakem této nemoci je však biliární kolika. K ní dochází v situaci, kdy se kámen zaklíní v oblasti krčku žlučníku a ten reaguje stažením svaloviny své stěny. V místě zaklínění se začnou uvolňovat látky vyvolávající zánět. Vzniká tak velice krutá bolest, která přichází ve vlnách. Nejčastěji se objevuje navečer a z pravého podžebří mnohdy vystřeluje do zad až k lopatce. Nemocný je neklidný, bledý, může mít i zvýšenou teplotu a být mírně zažloutlý. Ve více než polovině případů provází bolest i zvracení, které však nepřináší úlevu. Záchvat je často vyvolán konzumací tučných jídel, ale může být vyprovokován i tělesnou námahou či prochladnutím.
U léčby žlučových kamenů se doporučuje celkové odstranění žlučníku se žlučníkovými kameny chirurgickým zákrokem. Dnes je nejčastěji využívána laparoskopická operace, při níž se do dutiny břišní vstupuje jen několika malými otvory. Tato metoda významně snížila riziko tohoto zákroku. Doba rekonvalescence po laparoskopické operaci je cca 2 týdny. 3 dny po operaci se doporučuje konzumovat lehčí, kašovitou stravu, od 3. do 7. dne po operaci se pacient může stravovat standardně. Operaci žlučníku plně hradí zdravotní pojišťovny. Nechirurgická léčba žlučníkových kamenů, především pak opatření dietní, se doporučují pouze pro období po biliární kolice.
Bolest mezi lopatkami po jídle může signalizovat žlučníkový záchvat. Při žlučníkovém záchvatu (biliární kolice) je nemocný také bledý a opocený. Bolest bývá velmi krutá. Vzniká většinou náhle po dietní chybě, vychází z pravého nadbřišku (pod pravým žeberním obloukem), odkud se šíří do okolí a vystřeluje do oblasti lopatek. Bolest trvá 15 minut až 3 hodiny a během ní pacient nemůže najít žádnou úlevovou polohu. Záchvatu často předchází konzumace tučných jídel (kachna, řízky, majonézové saláty a podobně). Provokujícím momentem může být i fyzická námaha, prochladnutí a rozrušení. Záchvaty při nemocech žlučníku (kamenech, zánětech) se obvykle objevují dvakrát do roka. Bolest mezi lopatkami je typická pro vředovou chorobu žaludku a dvanácterníku.
Nezaměňte natažený sval za jiné onemocnění, které může mít stejné příznaky. Může se například jednat o takzvaný gastroezofageální reflux. Tento problém je způsoben uložením jícnu, který spojuje hltan se žaludkem.
Hluboká a tupá bolest nad pupkem s vyzařováním do zad doprovází akutní zánět slinivky.
Tupá, bodavá až ostrá bolest v nadbřišku, která se rozvine ve svíravou bolest na různých místech podbřišku, provází vedle dalších příznaků (horečka, zimnice, bolesti svalů a nevolnost) střevní chřipku.
Bolest okolo pupku či v pravém podbřišku trápí vedle klasických projevů pacienty s Crohnovou nemocí (chronické onemocnění postihující nejčastěji konečný úsek tenkého střeva).
Tupá bolest v zádech a v boku, vyzařující i do stejnostranné dolní poloviny břicha, může provázet ledvinovou koliku.
Bolest v pravém podžebří je typická pro žlučník. Někdy vyzařuje do zad a k pravé lopatce, jindy začíná ve středu břicha a vyzařuje vpravo, v další fázi přechází do levého podžebří. Bolest je silná, krutá až nesnesitelná a bývá popisována jako ostrá, bodavá nebo jako tlak. Mezi doprovodné jevy žlučníkového záchvatu patří pocení, slabost, nevolnost či zvracení.
Tupou až silnější ostrou bolestí v oblasti pravého podžebří se obvykle projevují jaterní potíže.
Bolest v pravém podbřišku je typická pro zánět slepého střeva. Mírná bolest doprovázená nevolností či zvracením a nespecifickým pocitem (například křeče) ve střední části břicha kolem pupku se během dvou až čtyř hodin přesune do oblasti pravého podbřišku. Podle typu onemocnění může být bolest lokalizována i vpravo v oblasti bederní páteře nebo vlevo v oblasti pánve. Pohyby, chůze a kašel bolest stupňují.
Také akutní gynekologické bolesti mohou mít charakter náhlé příhody břišní.
Léčba
Pokud je sval na boku natažený, je zapotřebí hlavně klid. Snažte se sval několik dní nezatěžovat. Kromě toho je vhodné přikládat ledové obklady. Postupem času pak svaly začněte rozhýbávat. Ledové obklady aplikujte během počátečních potíží, zhruba v prvních 24 hodinách, a to každou hodinu zhruba na 10–15 minut. Využívejte také protizánětlivé masti. Pokud je sval hodně bolestivý, je vždy nutné kontaktovat lékaře, který diagnostikuje problém a doporučí vhodný způsob léčby. Může totiž jít o větší poškození, kdy je v krajních případech zapotřebí i chirurgického zákroku.