Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KRVAVÉ OKO

OBSAH

Krvavé tečky na kůži

Petechie, červené, až fialové krvavé tečky na kůži, mohou mít řadu příčin. Objevují se náhle a rozhodně nemusí znamenat žádnou smrtelnou chorobu. Nejčastěji se ukážou na předloktí a na nohou, ale objevit se mohou i na sliznicích, případně na jiných místech těla. To, že vypadají krvavě, není samo sebou, jde totiž o drobné výronky krve z těch nejmenších cév.

Zdroj: Červené skvrny na kůži

Diskuze

V diskuzi KRVAVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ NA PAŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrstková.

Dobrý večer, prosím o radu. V současné době užívám léky medrol a 1x týdně methotrexat na revmatickou artritidu. Krvavé skvrny mám na paži (předloktí) neustále, jedny zmizí, další se objeví. Paní doktorka mě sdělila, "..že s tím nic neudělá." Opravdu se s tím nedá nic dělat? Děkuji za odpověď. Eva Hrstková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František.

krvavé skvrny na předloktí,beru medrol,metotrexat

Zdroj: diskuze Krvavé skvrny pod kůží na paži

Selhání jater

Akutní jaterní selhání je ztráta jaterní funkce, ke které dochází rychle – během dnů nebo týdnů – obvykle u osoby, která nemá žádné předchozí onemocnění jater. Nejčastěji je to způsobeno virem hepatitidy nebo předávkování léky s obsahem paracetamolu (Paralen). Akutní jaterní selhání je méně časté než chronické jaterní selhání, které se vyvíjí pomaleji.

Akutní selhání jater, známé také jako fulminantní selhání jater, může způsobit vážné komplikace, včetně nadměrného krvácení a zvýšení tlaku v mozku. Tyto stavy vyžadují hospitalizaci. Zvracení v těchto případech může mít barvu zelenou, žlutou, růžovou, krvavě červenou a nebo černou. V závislosti na příčině může být akutní jaterní selhání někdy zvráceno léčbou. V mnoha situacích však může být jediným lékem transplantace jater.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Diskuze

V diskuzi KRVAVE TECKY NAD KOTNIKAMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KRAHULCOVA.

Dobry vecer ,mam krvave tecky nad kotnikama ,ale stojim v praci 8 hod dene ,myslim si ze to bude tim.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krvave tecky nad kotnikama

Gastroenteritida

Ačkoli se běžně nazývá žaludeční chřipka, gastroenteritida není totéž jako chřipka. Virová gastroenteritida je střevní infekce, která zahrnuje známky a příznaky, jako je vodnatý průjem, žaludeční křeče, nevolnost nebo zvracení a někdy horečka. Zvratky mohou být zelené, žluté, čiré, růžové a nebo krvavě červené.

Nejběžnějším způsobem rozvoje virové gastroenteritidy (často nazývané žaludeční chřipka) je kontakt s infikovanou osobou nebo konzumace kontaminovaných potravin nebo vody. Pokud jste v pořádku, pravděpodobně se uzdravíte bez komplikací. Virová gastroenteritida však může být smrtelná pro kojence, starší dospělé a lidi s narušeným imunitním systémem.

Na virovou gastroenteritidu neexistuje účinná léčba, proto je nezbytná prevence. Vyhýbejte se potravinám a vodě, které mohou být kontaminované, a důkladně a často si myjte ruce.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Ranní nevolnost

Ranní nevolnost je nevolnost a zvracení, ke kterým dochází během těhotenství. A navzdory svému názvu může ranní nevolnost udeřit kdykoli během dne nebo v noci. Zvracení může být zelené, žluté, čiré, růžové a nebo krvavě červené.

Mnoho těhotných žen má ranní nevolnosti, zejména během prvního trimestru. Ale některé ženy mají ranní nevolnosti během celého těhotenství. Možnosti léčby zahrnují různé domácí léky, jako je častá svačina po celý den a popíjení zázvorového piva nebo užívání volně prodejných léků, které pomáhají zmírnit nevolnost.

Zřídka jsou ranní nevolnosti tak závažné, že progredují do stavu zvaného hyperemesis gravidarum. To je, když někdo s nevolností a zvracením během těhotenství má závažné příznaky, které mohou způsobit závažnou dehydrataci nebo vést ke ztrátě více než 5 % původní tělesné hmotnosti před těhotenstvím. Hyperemesis gravidarum může vyžadovat hospitalizaci a léčbu intravenózními tekutinami, léky a vzácně sondou pro výživu.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY POD JAZYKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,dnes jsem si pod jazykem na jedné straně našla dvě krvavé skvrnky.mam strach,tak jsem se chtěla zeptat jestli to nemůže být také jeden z příznaků. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, strach je na místě. Pokud skvrnky pod jazykem nezmizí do tří týdnů, tak bude vhodné je co nejdříve nechat zkontrolovat u svého stomatologa. Ten pak určí další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skvrny pod jazykem

Chřipka

Chřipku způsobuje virus, který přednostně napadá horní cesty dýchací - nos a krk - průdušky a vzácně i plíce. Infekce trvá obvykle týden a je charakterizována náhlým nástupem vysoké horečky, bolestí svalů, hlavy, těžkou malátností, neproduktivním kašlem, bolestmi v krku, rýmou a zvracením které může mít barvu zelenou, žlutou, růžovou nebo krvavě červenou. Většina lidí se uzdraví za týden nebo dva, aniž by vyžadovali jakoukoli léčbu. V extrémních životních situacích (dětství a stáří), stejně jako u lidí, kteří trpí předchozími nemocemi, jako jsou: chronická respirační onemocnění, diabetes mellitus, rakovina, onemocnění ledvin nebo kardiologická onemocnění, představuje chřipka vážné ohrožení života. U těchto lidí se infekce může vyvinout závažnými komplikacemi. Chřipku zejména u dětí doprovází průjem, který může mít zelenou barvu. Chřipka vyžaduje pouze symptomatickou léčbu. Během několika dní je virus z těla vyloučen. Antibiotika, jako je penicilin, nejsou v boji proti chřipce účinná.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Poradna

V naší poradně s názvem KRVAVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ NA PAŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrstková.

Dobrý večer, prosím o radu. V současné době užívám léky medrol a 1x týdně methotrexat na revmatickou artritidu. Krvavé skvrny mám na paži (předloktí) neustále, jedny zmizí, další se objeví. Paní doktorka mě sdělila, "..že s tím nic neudělá." Opravdu se s tím nedá nic dělat? Děkuji za odpověď. Eva Hrstková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zkuste užívat Ascorutin, který je volně k dostání v lékárně. Ascorutin zpevní stěnu kapilár, ty pak přestanou propouštět krev a přestanou se tvořit skvrny. Když to do měsíce nepomůže, tak běžte na kožní a tam se poraďte jak dál.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvavé skvrny pod kůží na paži

Nežádoucí účinky alkoholu a léků na ředění krve

Ať už při užívání antikoagulancií pijete nebo ne (doufejme, že ne, pro vaši bezpečnost), dávejte si pozor na známky abnormálního krvácení. Vyhledejte lékařskou pomoc, pokud zaznamenáte:

  • krvácení z nosu, zvláště nekontrolovatelné;
  • krvácení z horní části zažívacího traktu, indikované tmavou/dehtovou stolicí;
  • krvácení z dolního zažívacího traktu, indikované jasně červenou krví ve stolici;
  • řezy a škrábance, u kterých se nedá zastavit krvácení;
  • krvácení z dásní;
  • nadměrné/neobvyklé modřiny;
  • těžká únava;
  • bolest hlavy, závratě nebo zmatenost po pádu (zejména pokud se uhodíte do hlavy);
  • zvratky, které jsou krvavé nebo vypadají jako kávová sedlina.

V některých případech – pokud například zaznamenáte krvácení z dásní nebo modřiny – můžete jednoduše zavolat svému lékaři. Jindy je nezbytná okamžitá cesta na pohotovost nebo zavolání na tísňovou linku 112, protože některé krvácivé epizody mohou být život ohrožující.

Pokud pacient spadne a udeří se do hlavy, může mít intrakraniální krvácení, aniž by si to uvědomil. A ve chvíli, kdy si řekne 'Necítím se dobře', může být příliš pozdě.

Zdroj: Injekce na ředění krve a alkohol

Poradna

V naší poradně s názvem KRVAVÉ OKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Po transplantaci srdce určitě užíváte nějaký lék proti srážení krve a jeho vedlejším nežádoucím účinkem může být prosakování kapilár v očích - praskání žilek. Obvykle stačí upravit dávkování a nebo vyměnit lék za jiný. O všem se poraďte se svým kardiologem.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Moc děkuji za odpověď.To mi na očním neřekli i když jsem říkala,ze jsem po transpl.V srpnu jedu do IKEMu na kontrolu tak se poptam.Vůbec mě nenapadlo,že by to mohlo mít souvislost,zeptala bych se již dřív a nemusela jsem přemýšlet o horší variantě.
Ještě jednou děkuji
Eva

Zdroj: diskuze Krvavé oko

Je pro děti nebezpečné zvracet žlutý hlen?

Zvracení není nemoc, ale příznak mnoha různých nemocí, jako jsou infekce nebo jiné chronické stavy. Normálně se barva zvratků mění podle stádia onemocnění nebo podle různých onemocnění. Například zvracení způsobené bolestí žaludku je nejprve zelené nebo žluté, pak se změní na oranžovou.

Pokud vaše dítě zvrací 1 až 2 dny, většinou se nejedná o závažný problém. Může to být jen reakce dětského organismu na stimulaci střev nebo proces vylučování toxických látek ze žaludku. Tento typ zvracení je také často spojen s akutními onemocněními, jako je otrava jídlem.

Pokud však vaše dítě neustále zvrací a trvá to déle i několik týdnů nebo až několik měsíců, může to být příznak chronického onemocnění.

Rodiče by měli okamžitě vzít dítě k lékaři, pokud dítě zvrací žluté hleny s následujícími příznaky:

  • Dítě hodně pláče, má vyboulenou fontanelu a má křeče;
  • Děti zvrací nepřetržitě 24 hodin;
  • Děti s abnormálními příznaky gastrointestinálního traktu, jako je plynatost, nafouklé břicho, zácpa, průjem;
  • Děti vykazující známky dehydratace jako je suchá kůže, vpadlé oči, suché rty, vypadávání vlasů;
  • Barva kůže dítěte se mění, frekvence dýchání je abnormálně rychlá, dochází ke krátkým zástavám dechu;
  • Děti s horečkou a letargickým spánkem;
  • Krvavé zvratky nebo zelené zvratky.
Děti zvracející žlutý hlen mohou mít i další důvody, proto, když je zvracení dítěte doprovázeno dalšími příznaky, rodiče by měli okamžitě vzít dítě k lékaři pro přesnou diagnózu.

Zdroj: Dítě zvrací žluté hleny

Příčiny petechie

Příčinou petechie jsou nejčastěji poruchy krevní srážlivosti. Jedná se například o stavy spojené se sníženým množstvím krevních destiček (například idiopatická trombocytopenická purpura, trombotická trombocytopenická purpura, snížené množství krevních destiček může provázet i leukémie) či s poruchami jejich funkcí (například Bernardův-Soulierův syndrom, Glanzmannova nemoc, Heřmanského-Pudlákův syndrom). K dalším příčinám purpur patří zánětlivá onemocnění cévní stěny, takzvané vaskulitidy (například Henochova-Schönlinova purpura, polyarteriitis nodosa a jiné). Krvácivé projevy mohou být taktéž vedlejším účinkem některých léků (například některých antidepresiv). Akutně vzniklé petechie mohou být rovněž příznakem meningokokové infekce. Příčina vzniku petechie by měla být zjištěna, neboť petechie mohou být doprovodným projevem uvedených systémových onemocnění:

  • infekce;
  • endokarditida (únava, pocení, teplota, zvětšení jater, sleziny, bolest hlavy, kloubů, svalů, záněty cév, červené tečky na kůži a pod nehty, krvavé podlitiny, krev v moči);
  • porucha srážlivosti krve (krvácení z dásní, nosu, časté modřiny, krev v moči nebo stolici);
  • zánět cév (únava, teplota, nechutenství, bolest kloubů, červené tečky na kůži, skvrny pod nehty, otoky nohou, krev v moči, až zánět ledvin);
  • leukémie, rakovina krve (únava, zvětšení uzlin, sleziny, jater, pocení, teplota, nechutenství, hubnutí, bolest kloubů, kostí, anémie, snížená imunita, krvácivost);
  • lupus erythematodes (únava, bolest kloubů, na hrudi, červená vyrážka, pupínky, padání vlasů, světloplachost, zvýšená krvácivost, nedostatek dechu, krev v moči).

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži

Diskuze

V diskuzi DLOUHODOBĚ UCPANÝ NOS, KREV V HUSTÉM HLENU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Dušková.

Mám dlouhodobě ucpaný nos a smrkám husté krvavé hleny. Mám z toho již psychické problémy v noci nemohu spát. Začala jsem brát kortikoidy - Nasonex a Erdomed, zatím se to nelepší. Největší depresi mám z toho, že mě snad nikdo nepomůže, lékaři se tváří, že to nic není, jako když si vymýšlím. Hanka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dlouhodobě ucpaný nos, krev v hustém hlenu

Co je to vasektomie

Pokud se muž rozhodne pro provedení vasektomie, musí nejdříve navštívit urologa, který zjistí všechny zásadní informace o jeho zdravotním stavu a pacienta vyšetří. Pokud nic nebrání provedení vasektomie, lékař pacienta poučí o průběhu celého výkonu, o možných komplikacích, rizicích, výhodách zákroku i jeho alternativách, nezvratnosti zákroku a o kontrolních spermiogramech, které je třeba po vasektomii podstoupit. Vasektomie je zákrok, který může probíhat v celkové anestézii formou hospitalizace, většinou se vykonává ambulantně, a to v lokální anestézii, což znamená, že místo zákroku je znecitlivené místním anestetikem, muž nepociťuje téměř žádnou bolest, je plně při vědomí, spolupracuje a po výkonu odchází domů. Výkon trvá přibližně 20 minut. Při vasektomii muž leží v poloze na zádech, po dezinfekci genitálu a okolní kůže lékař vyhmatá prsty na pohmat tuhý chámovod, vykoná nad ním krátký kožní řez a opatrně chámovod vypreparuje tak, aby se odstranila i část chámovodu v délce aspoň 2 cm. Kůži zašije většinou dvěma až třemi stehy ze vstřebatelného materiálu, který po čase sám vypadne. Stejný postup se provádí i na druhé straně.

Při vasektomii je muž poučen o průběhu celého výkonu, o možných komplikacích, rizicích, jako i výhodách zákroku a o jeho alternativách, nezvratnosti zákroku a o kontrolních spermiogramech, které musí být zrealizované po sterilizaci. Muž musí napsat žádost o sterilizaci, ve které uvede všechny důvody sterilizace a podepíše se. Žádost je součástí zdravotní dokumentace.

Narušení potence, schopnosti erekce a dosáhnutí orgasmu po vasektomii se nedokázalo. Muž je po vasektomii schopný ejakulovat, ale množství ejakulátu objemově poklesne vzhledem na nepřítomnost spermií. V prvních ejakulátech po výkonu bývá obyčejně menší příměs krve, ejakulát má růžové až mírně krvavé zabarvení, které později zmizí. Se sexuálním životem může muž začít už týden po sterilizaci.

Zdroj: Vasektomie

Diskuze

V diskuzi KRVAVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ NA PAŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrstková.

Dobrý večer, prosím o radu. V současné době užívám léky medrol a 1x týdně methotrexat na revmatickou artritidu. Krvavé skvrny mám na paži (předloktí) neustále, jedny zmizí, další se objeví. Paní doktorka mě sdělila, "..že s tím nic neudělá." Opravdu se s tím nedá nic dělat? Děkuji za odpověď. Eva Hrstková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

I já mám červené fleky na paži. Ptal jsem se na revmatologii doktorky, jestli mi nějaké předepsané léky to nedělají. A ona mi odpověděla, že právě to mohou dělat léky Methotrexat (ten jsem užíval, ale už došel) a Medrol (ten jsem nebral). Tedy jestli ta doktorka měla pravdu, pak to způsobují právě tyto léky!

Zdroj: diskuze Krvavé skvrny pod kůží na paži


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP