Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KRVAVÉ PODLITINY

OBSAH

Krvavé tečky na kůži

Petechie, červené, až fialové krvavé tečky na kůži, mohou mít řadu příčin. Objevují se náhle a rozhodně nemusí znamenat žádnou smrtelnou chorobu. Nejčastěji se ukážou na předloktí a na nohou, ale objevit se mohou i na sliznicích, případně na jiných místech těla. To, že vypadají krvavě, není samo sebou, jde totiž o drobné výronky krve z těch nejmenších cév.

Zdroj: Červené skvrny na kůži

Diskuze

V diskuzi KRVAVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ NA PAŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrstková.

Dobrý večer, prosím o radu. V současné době užívám léky medrol a 1x týdně methotrexat na revmatickou artritidu. Krvavé skvrny mám na paži (předloktí) neustále, jedny zmizí, další se objeví. Paní doktorka mě sdělila, "..že s tím nic neudělá." Opravdu se s tím nedá nic dělat? Děkuji za odpověď. Eva Hrstková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František.

krvavé skvrny na předloktí,beru medrol,metotrexat

Zdroj: diskuze Krvavé skvrny pod kůží na paži

Rizika botulotoxinu

Vedlejší účinky jsou minimální a obvykle se vztahují k lokálnímu vpichu. Bolestivost nebo mírné podlitiny jsou méně časté. Make-up může být nanášen po léčbě normálně, ale je třeba dbát na to, aby po aplikaci botulotoxinu nebylo místo vpichu masírováno. Ve vzácných případech se může u pacienta vyskytnout dočasná slabost okolních svalů, dočasný povis obočí nebo očního víčka či bolesti hlavy.

Zdroj: Použití botoxu v medicíně

Poradna

V naší poradně s názvem KRVAVÁ PODLITINA NA PŘIROZENÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Udělala se mi na penisu krvavá podlitina. Co s tím mám dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Krvavá skvrna pod kůží na penisu se objevuje při pohmoždění. To se může stát například při sportu a nebo také při vášnivém sexu, kdy při orálním sexu dochází k poranění penisu o zuby. Další příčinou krevního výronu do podkoží může být cevní problém, obzvláště když se krvavé podlitiny dělají i bez používání penisu. V prvním případě se výron do několika dní vstřebá a nehrozí z toho žádné nebezpečí. V druhém bude potřeba vyhledat kožního lékaře a nechat si udělat vyšetření a podle výsledků stanovit další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvavá podlitina na přirození

Příčiny petechie

Příčinou petechie jsou nejčastěji poruchy krevní srážlivosti. Jedná se například o stavy spojené se sníženým množstvím krevních destiček (například idiopatická trombocytopenická purpura, trombotická trombocytopenická purpura, snížené množství krevních destiček může provázet i leukémie) či s poruchami jejich funkcí (například Bernardův-Soulierův syndrom, Glanzmannova nemoc, Heřmanského-Pudlákův syndrom). K dalším příčinám purpur patří zánětlivá onemocnění cévní stěny, takzvané vaskulitidy (například Henochova-Schönlinova purpura, polyarteriitis nodosa a jiné). Krvácivé projevy mohou být taktéž vedlejším účinkem některých léků (například některých antidepresiv). Akutně vzniklé petechie mohou být rovněž příznakem meningokokové infekce. Příčina vzniku petechie by měla být zjištěna, neboť petechie mohou být doprovodným projevem uvedených systémových onemocnění:

  • infekce;
  • endokarditida (únava, pocení, teplota, zvětšení jater, sleziny, bolest hlavy, kloubů, svalů, záněty cév, červené tečky na kůži a pod nehty, krvavé podlitiny, krev v moči);
  • porucha srážlivosti krve (krvácení z dásní, nosu, časté modřiny, krev v moči nebo stolici);
  • zánět cév (únava, teplota, nechutenství, bolest kloubů, červené tečky na kůži, skvrny pod nehty, otoky nohou, krev v moči, až zánět ledvin);
  • leukémie, rakovina krve (únava, zvětšení uzlin, sleziny, jater, pocení, teplota, nechutenství, hubnutí, bolest kloubů, kostí, anémie, snížená imunita, krvácivost);
  • lupus erythematodes (únava, bolest kloubů, na hrudi, červená vyrážka, pupínky, padání vlasů, světloplachost, zvýšená krvácivost, nedostatek dechu, krev v moči).

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži

Diskuze

V diskuzi KRVAVE TECKY NAD KOTNIKAMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KRAHULCOVA.

Dobry vecer ,mam krvave tecky nad kotnikama ,ale stojim v praci 8 hod dene ,myslim si ze to bude tim.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krvave tecky nad kotnikama

Selhání jater

Akutní jaterní selhání je ztráta jaterní funkce, ke které dochází rychle – během dnů nebo týdnů – obvykle u osoby, která nemá žádné předchozí onemocnění jater. Nejčastěji je to způsobeno virem hepatitidy nebo předávkování léky s obsahem paracetamolu (Paralen). Akutní jaterní selhání je méně časté než chronické jaterní selhání, které se vyvíjí pomaleji.

Akutní selhání jater, známé také jako fulminantní selhání jater, může způsobit vážné komplikace, včetně nadměrného krvácení a zvýšení tlaku v mozku. Tyto stavy vyžadují hospitalizaci. Zvracení v těchto případech může mít barvu zelenou, žlutou, růžovou, krvavě červenou a nebo černou. V závislosti na příčině může být akutní jaterní selhání někdy zvráceno léčbou. V mnoha situacích však může být jediným lékem transplantace jater.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Gastroenteritida

Ačkoli se běžně nazývá žaludeční chřipka, gastroenteritida není totéž jako chřipka. Virová gastroenteritida je střevní infekce, která zahrnuje známky a příznaky, jako je vodnatý průjem, žaludeční křeče, nevolnost nebo zvracení a někdy horečka. Zvratky mohou být zelené, žluté, čiré, růžové a nebo krvavě červené.

Nejběžnějším způsobem rozvoje virové gastroenteritidy (často nazývané žaludeční chřipka) je kontakt s infikovanou osobou nebo konzumace kontaminovaných potravin nebo vody. Pokud jste v pořádku, pravděpodobně se uzdravíte bez komplikací. Virová gastroenteritida však může být smrtelná pro kojence, starší dospělé a lidi s narušeným imunitním systémem.

Na virovou gastroenteritidu neexistuje účinná léčba, proto je nezbytná prevence. Vyhýbejte se potravinám a vodě, které mohou být kontaminované, a důkladně a často si myjte ruce.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY POD JAZYKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den,dnes jsem si pod jazykem na jedné straně našla dvě krvavé skvrnky.mam strach,tak jsem se chtěla zeptat jestli to nemůže být také jeden z příznaků. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, strach je na místě. Pokud skvrnky pod jazykem nezmizí do tří týdnů, tak bude vhodné je co nejdříve nechat zkontrolovat u svého stomatologa. Ten pak určí další postup.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skvrny pod jazykem

Ranní nevolnost

Ranní nevolnost je nevolnost a zvracení, ke kterým dochází během těhotenství. A navzdory svému názvu může ranní nevolnost udeřit kdykoli během dne nebo v noci. Zvracení může být zelené, žluté, čiré, růžové a nebo krvavě červené.

Mnoho těhotných žen má ranní nevolnosti, zejména během prvního trimestru. Ale některé ženy mají ranní nevolnosti během celého těhotenství. Možnosti léčby zahrnují různé domácí léky, jako je častá svačina po celý den a popíjení zázvorového piva nebo užívání volně prodejných léků, které pomáhají zmírnit nevolnost.

Zřídka jsou ranní nevolnosti tak závažné, že progredují do stavu zvaného hyperemesis gravidarum. To je, když někdo s nevolností a zvracením během těhotenství má závažné příznaky, které mohou způsobit závažnou dehydrataci nebo vést ke ztrátě více než 5 % původní tělesné hmotnosti před těhotenstvím. Hyperemesis gravidarum může vyžadovat hospitalizaci a léčbu intravenózními tekutinami, léky a vzácně sondou pro výživu.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Poradna

V naší poradně s názvem KRVAVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ NA PAŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrstková.

Dobrý večer, prosím o radu. V současné době užívám léky medrol a 1x týdně methotrexat na revmatickou artritidu. Krvavé skvrny mám na paži (předloktí) neustále, jedny zmizí, další se objeví. Paní doktorka mě sdělila, "..že s tím nic neudělá." Opravdu se s tím nedá nic dělat? Děkuji za odpověď. Eva Hrstková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zkuste užívat Ascorutin, který je volně k dostání v lékárně. Ascorutin zpevní stěnu kapilár, ty pak přestanou propouštět krev a přestanou se tvořit skvrny. Když to do měsíce nepomůže, tak běžte na kožní a tam se poraďte jak dál.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krvavé skvrny pod kůží na paži

Chřipka

Chřipku způsobuje virus, který přednostně napadá horní cesty dýchací - nos a krk - průdušky a vzácně i plíce. Infekce trvá obvykle týden a je charakterizována náhlým nástupem vysoké horečky, bolestí svalů, hlavy, těžkou malátností, neproduktivním kašlem, bolestmi v krku, rýmou a zvracením které může mít barvu zelenou, žlutou, růžovou nebo krvavě červenou. Většina lidí se uzdraví za týden nebo dva, aniž by vyžadovali jakoukoli léčbu. V extrémních životních situacích (dětství a stáří), stejně jako u lidí, kteří trpí předchozími nemocemi, jako jsou: chronická respirační onemocnění, diabetes mellitus, rakovina, onemocnění ledvin nebo kardiologická onemocnění, představuje chřipka vážné ohrožení života. U těchto lidí se infekce může vyvinout závažnými komplikacemi. Chřipku zejména u dětí doprovází průjem, který může mít zelenou barvu. Chřipka vyžaduje pouze symptomatickou léčbu. Během několika dní je virus z těla vyloučen. Antibiotika, jako je penicilin, nejsou v boji proti chřipce účinná.

Zdroj: Zvracení zelené vody

Poradna

V naší poradně s názvem KRVAVÉ OKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek .

Po transplantaci srdce určitě užíváte nějaký lék proti srážení krve a jeho vedlejším nežádoucím účinkem může být prosakování kapilár v očích - praskání žilek. Obvykle stačí upravit dávkování a nebo vyměnit lék za jiný. O všem se poraďte se svým kardiologem.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Moc děkuji za odpověď.To mi na očním neřekli i když jsem říkala,ze jsem po transpl.V srpnu jedu do IKEMu na kontrolu tak se poptam.Vůbec mě nenapadlo,že by to mohlo mít souvislost,zeptala bych se již dřív a nemusela jsem přemýšlet o horší variantě.
Ještě jednou děkuji
Eva

Zdroj: diskuze Krvavé oko

Botox na vyhlazení a omlazení

Botulotoxin typu A elegantně vyhlazuje mimické vrásky obličeje a krku cíleným lékařským vyřazením nadměrných stahů mimických svalů. Po výkonu se kůže přestává přehnaně řasit v průměru již za dva až tři dny, mimické (takzvané dynamické) vrásky se postupně vyhlazují a je zabráněno jejich dalšímu zhoršování (současně je tak dosažen efekt léčebný i preventivní).

Účinek omlazení přetrvává cca půl roku, po opakovaném ošetření i déle. Žádný krém proti vráskám se tomuto jednorázovému ošetření mimických vrásek nevyrovná účinností ani poměrem kvalita/cena. Navíc omlazení je možné realizovat celoročně, je velmi šetrné, prověřené a bezpečné (metoda je používána téměř dvě desetiletí.

Co očekávat?

Malé množství botulotoxinu se vstříkne do cílových svalů. Botulotoxin blokuje nervové signály těchto svalů, což způsobí dočasné uvolnění svalů a sníží nežádoucí tvorbu linek či vrásek. Každá injekce trvá jen několik sekund. Tento zákrok nemá prakticky žádné časové omezení. Po aplikaci si můžete nanášet make-up. Jediné, co se nedoporučuje, je masírování. Výsledky vyhlazení a omlazení jsou okamžité. Tento postup účinně snižuje výskyt linek na obličeji nebo linky na krku. Možné nežádoucí účinky vyhlazení nebo omlazení jsou dobře snášeny. U některých pacientů se může objevit dočasná bolest hlavy, bolestivost nebo mírné podlitiny. Ve vzácných případech dojde k oslabení okolních svalů, což způsobí dočasné ochabnutí. Výsledek omlazení a vyhlazení trvá asi 3 až 4 měsíce.

Zdroj: Použití botoxu v medicíně

Měsíček lékařský a Léčivé účinky 

Měsíček vnější užití

Mast z měsíčku lékařského:

Měsíčková mast a její domácí výroba vyžaduje dvě plné dvouhrtě květů, stonků a listů se na drobno nasekají a nasypou se do 1/2kg rozehřátého sádla a necháme vzkypět. Pak to zamícháme a odstavíme. Necháme to jeden den odstát, pak slabě ohřejeme, aby se to ztekutilo, a směs sádla a měsíčku přefiltrujeme přes plátno do připravené nádoby. Mast z měsíčku lékařského je vhodná pro vnější užití. 
 

Mast z měsíčku lékařského nejlépe pomáhá na:
  • pooperační jizvy,
  • jizvy všeobecně,
  • křečové žíly,
  • zánět žil,
  • bércové vředy,
  • omrzliny a spáleniny i od sluníčka,
  • vředy a akné,
  • zklidňuje plíseň na nohou, ale neléčí ji,
  • proleženiny,
  • podlitiny,
  • popraskaná kůže po masti změkne,
  • řezné rány,
  • hemoroidy. 

Měsíček vnitřní užití

Čaj z měsíčku lékařského

Čaj se připraví z jedné vrchovaté lžičky květů, listů a stonků měsíčku lékařského a zalije se 1/4 litru vroucí vody. Po 10 minutách se čaj scedí. Čaj z měsíčku lékařského je určen pro vnitřní užívání. Dospělí jej pijí 1 až 2 šálky denně jako prevence.  Dávkování 3 až 4 šálky denně na dospělou osobu slouží již jako léčba. Možné dávkování čaje z měsíčku lékařského je po jedné lžíci čaje každou čtvrthodinu.
 

Účinky čaje z měsíčku lékařského
  • čištění krve,
  • infekční žloutenka,
  • onemocnění jater,
  • škrkavky,
  • průjmy,
  • zánět tlustého střeva,
  • zlepšení trávení,
  • opožděná či bolestivá menstruace.  

Tinktura z měsíčku lékařského

Smícháme plnou hrst květů s jedním litrem pálenky nebo vodky a necháme to společně vylouhovat 14 dnů na slunci nebo při teplotě 20 °C. Pak to přecedíme. Měsíčková tinktura se hodí, jak na zevní užití, tak i na vnitřní užívání, kdy podpoří účinky čaje z měsíčku lékařského.
 

Účinky tinktury z měsíčku lékařského při obkladech
  • obklad na rány,
  • obklad na pohmožděniny,
  • obklad na modřiny,
  • obklad na přetažené svaly,
  • obklad na hnisavé vředy,
  • obklad na otoky a nádory.

Zdroj: Měsíček lékařský

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA ARNIKOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimír Rulc.

Prosím o konkrétní zaslání receptu na domácí výrobu arnikové masti,arniku květ mám

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Mast z arniky se doma udělá tak, že smícháme arnikovou tinkturu s čištěnou lékařskou vazelínou v poměru 20 ml tinkrury na 150 g vazelíny. Vše se dobře promíchá a uloží na temné a chladné místo. Arnika v této masti se dá ještě obohatit o léčivou mast Dermazulen a mast Heparoidi - oboje se dá koupit v lékárně. Takto zkombinované léčivé účinky arniky a azulenu jsou výborné na modřiny, podlitiny, bolavé svaly a naraženiny, ale také na popáleniny. Mast vydrží stabilní několik týdnů. Zde je recept na výrobu tinkrury z arniky www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Výroba arnikové masti

Jak vznikají modřiny

Modřina je drobná až větší krevní podlitina, která ovšem může v závislosti na místě a mechanismu vzniku nabýt i značných rozměrů. U lidí s dispozicemi k jejich tvorbě vznikají krevní podlitiny především na končetinách, a to nejčastěji působením tlaku. Někdy stačí docela málo: tlak popruhu těžší tašky na rameno, náraz při pádu, nepříliš silný úder tupým předmětem nebo podtlak při sání v oblasti lásky.

Ženy jsou k tvorbě modřin náchylnější než muži, především v souvislosti s hormonálními změnami po čtyřicítce. Pozvolna se snižuje tvorba hormonů estrogenů chránících cévní stěny a ty se stávají křehčími.

Opakovaný vznik modřin bez zjevné příčiny může být projevem závažného stavu – chorobné krvácivosti (hemoragické diatézy), která může ohrozit funkci některých orgánů, nebo dokonce život. Ohroženi krvácením jsou i anorektici či vegetariáni. Vrozené chybění některého ze třinácti koagulačních (srážlivých) faktorů je podstatou hemofilie, dědičného onemocnění, při němž postižení trpí nejen krvácením do kůže, ale také do kloubů a vnitřních orgánů. Hemofilie zasahuje téměř výhradně muže, ženy ji pouze přenášejí. Její výskyt v Česku je zhruba konstantní, v současnosti u nás žije asi 900 hemofiliků. Vzhledem ke kvalitnímu genetickému screeningu se daří identifikovat nemocné včas. Léčba spočívá v dlouhodobém podávání chybějícího srážlivého faktoru. Další choroby s krvácivými projevy, jako je břišní a skvrnitý tyfus nebo krvácivé horečky typu eboly, se v českých podmínkách v současné době nevyskytují.

Také různé léky mohou různými mechanismy vyvolat zvýšenou tendenci ke krvácení, například kortikoidy při dlouhodobém užívání oslabují cévní stěnu. Warfarin zase potlačuje jaterní syntézu koagulačních (srážlivých) faktorů krve, jejichž tvorba je závislá na přítomnosti vitamínu K. Zvýšená krvácivost se objevuje také v důsledku předávkování heparinem, u přednostně používaných takzvaných nízkomolekulárních heparinů je však při správném dávkování riziko nežádoucího krvácení nižší. Kyselina acetylsalicylová (acylpyrin, aspirin, anopyrin) brání shlukování krevních destiček a tím snižuje jejich přilnavost, lepivost, což může mít význam v prevenci trombóz, ale rovněž to může vést k nechtěnému krvácení.

Zde můžete vidět, jak vypadají modřiny.

Zdroj: Přírodní léčba modřin

Diskuze

V diskuzi DLOUHODOBĚ UCPANÝ NOS, KREV V HUSTÉM HLENU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Dušková.

Mám dlouhodobě ucpaný nos a smrkám husté krvavé hleny. Mám z toho již psychické problémy v noci nemohu spát. Začala jsem brát kortikoidy - Nasonex a Erdomed, zatím se to nelepší. Největší depresi mám z toho, že mě snad nikdo nepomůže, lékaři se tváří, že to nic není, jako když si vymýšlím. Hanka

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dlouhodobě ucpaný nos, krev v hustém hlenu


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP