Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KRVAVÉ VÁČKY NA VARLATECH

OBSAH

Krvavé tečky na kůži

Petechie, červené, až fialové krvavé tečky na kůži, mohou mít řadu příčin. Objevují se náhle a rozhodně nemusí znamenat žádnou smrtelnou chorobu. Nejčastěji se ukážou na předloktí a na nohou, ale objevit se mohou i na sliznicích, případně na jiných místech těla. To, že vypadají krvavě, není samo sebou, jde totiž o drobné výronky krve z těch nejmenších cév.

Zdroj: Červené skvrny na kůži

Diskuze

V diskuzi KRVAVÉ SKVRNY POD KŮŽÍ NA PAŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva Hrstková.

Dobrý večer, prosím o radu. V současné době užívám léky medrol a 1x týdně methotrexat na revmatickou artritidu. Krvavé skvrny mám na paži (předloktí) neustále, jedny zmizí, další se objeví. Paní doktorka mě sdělila, "..že s tím nic neudělá." Opravdu se s tím nedá nic dělat? Děkuji za odpověď. Eva Hrstková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František.

krvavé skvrny na předloktí,beru medrol,metotrexat

Zdroj: diskuze Krvavé skvrny pod kůží na paži

Typy bulek a otoků varlat

Existují čtyři hlavní typy otoků a bulek na varlatech, které jsou popsány níže.

  • Varikokéla – otok způsobený rozšířením žil ve varlatech
  • Hydrokéla – otok způsobený tekutinou kolem varlat
  • Epididymální cysty – způsobeny tekutinou v nadvarlatech (dlouhá, stočená trubička za varlaty)
  • Testikulární torze – náhlý bolestivý otok, který se vyskytuje, když se varle zkroutí, což přeruší dodávku krve do varlat, v tomto případě je nutné navštívit lékařskou pohotovost

Zdroj: Testikulární hrudky a bulky na varlatech

Diskuze

V diskuzi KRVAVE TECKY NAD KOTNIKAMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel KRAHULCOVA.

Dobry vecer ,mam krvave tecky nad kotnikama ,ale stojim v praci 8 hod dene ,myslim si ze to bude tim.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krvave tecky nad kotnikama

Ošetření

Jakékoli hrudky, otoky nebo změny varlat by měly být zkontrolovány lékařem. U testikulární torze se doporučuje lékařská pohotovost a je vysoce pravděpodobná okamžitá operace. Jiné typy problému nemusí vyžadovat žádnou léčbu, protože často nezpůsobují obtíže. Hydroceles (hydrokéla) u novorozenců často zmizí samovolně v průběhu prvního roku nebo během dvou let života. Pokud však problémy na varlatech způsobují bolesti nebo nepohodlí, je chirurgický zákrok také možný.

Zdroj: Testikulární hrudky a bulky na varlatech

Diskuze

V diskuzi OČNÍ VÁČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Paní Novotná.

Hodně jsem trpěla na váčky pod očima a souhlasím, že jsem málo pila a byla ve stresu, ale i když jsem začala víc pít, váčky nezmizely. Začalo mi výborně zabírat až sérum Stem Cells Eye Bag, obsahuje tu výše zmíněnou kyselinu hyaluronovou, takže vzhledem k svým pozitivním zkušenostem s tímto sérem, na tom článku opravdu něco je. :D

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oční váčky

Jak časté jsou testikulární nerovnosti a otoky?

Varikokéla neboli křečové žíly na varlatech jsou poměrně časté, postihují jednoho ze sedmi mužů. Varikokéla se nejčastěji objevuje v pubertě (kdy tělo sexuálně zraje), protože v této době jsou již varlata zcela vyvinutá a zvyšuje se průtok krve do postižených žil.

Hydrokéla má vliv na jednoho nebo dva novorozence mužského pohlaví ze 100 narozených. Může se objevit i u starších chlapců nebo mužů po úrazu či nemoci.

Epididymální cysty se vyvíjejí v jakémkoli věku, ale nejčastější jsou ve středním věku, zasahují až třetinu mužů.

Testikulární torze se obvykle objeví u chlapců ve věku od 13 do 17 let, ale může také nastat u mužů, kterým je více než 20 let.

Zdroj: Testikulární hrudky a bulky na varlatech

Diskuze

V diskuzi JAK POZNAT A LÉČIT BULKY NA VARLATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horakova ivana.

Dobrý den,Syn má 16 let ,Na přirození a varlatech má tukové bulky.leží v nemocnici,personál mi říkal že neví proč to má.Je mito divné .Syn je na plícní ventilaci.byla bych ráda kdyby jste mi mohli poradit co mám udělat.Děkuji Spozdravem Horáková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak poznat a léčit bulky na varlatech

Jak poznat rakovinu varlat?

Většina mužů objeví rakovinu varlat sama, aniž by to bylo úmyslné, nebo při kontrole hrudek na varlatech. V jiných případech může lékař zjistit rakovinu varlat během rutinní fyzické zkoušky. Na rozpoznání rakoviny varlat se používají různé metody, od ultrazvuku až po krevní testy. Dalším účinným zjištěním rakoviny varlat je počítačová tomografie (CT).

Zdroj: Rakovina varlat

Diskuze

V diskuzi TUKOVÉ BULKY NA VARLATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michal.

Dobrý den mám už delší dobu velké množství bulek na varlatech a zhruba pred tremi dny me zacalo z niceho nic bolet leve varle a nechce prestat. Chtěl bych se zeptat co s tim. Může to byt rakovina? Mam bolesti i v okolí beder. Dochází pri lecbe rakoviny k amputaci varlat? 15 let. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tukové bulky na varlatech

Poradna pro bulky na varlatech

Varlata většiny mužů mají shodnou velikost. Je normální, když jedno varle visí níže než druhé. Varlata by měla být hladká bez jakýchkoliv hrudek nebo hrbolů a také by měla být pevná, ale ne tvrdá. Na zadní straně každého varlete můžete cítit trubičku, která se nazývá nadvarle.

Co jsou varlata?

Varlata jsou dva malé oválné orgány. Jsou umístěna v mužském šourku, vaku kůže, který visí pod penisem. Varlata jsou součástí mužského reprodukčního systému, produkují spermie a mužský pohlavní hormon testosteron. Tady jsou fotografie, na kterých je vidět jak varlata vypadají: varlata foto. Zde je několik videí, na kterých jsou také vidět varlata jak vypadají: varlata video.

Zkoumáte svá varlata?

Je důležité, aby si muži asi jednou měsíčně zkontrolovali svá varlata. Při tomto přezkoumání můžete zjistit, zda máte nějaké hrudky nebo otoky. Díky tomu si dokážete všimnout i jakýchkoli změn. Většina hrudek na varlatech je neškodná, jen ve vzácných případech mohou být příznakem rakoviny varlat. Testikulární rakovina je nejčastější u mladých mužů a může být úspěšně léčena, pokud je diagnostikována brzy. Nejlepší dobou na kontrolu varlat je čas po teplé koupeli nebo sprše, kdy je šourek uvolněný. Držte šourek v dlani své ruky prsty a palcem tak, abyste cítili každé varle. Pokud máte pocit, že jste si nahmatali hrudky či otok nebo zaznamenali nějaké změny ve tvaru či velikosti varlat, navštivte svého lékaře. Tady je několik videí, na kterých je vidět, jak si správně vyšetřit varlata: samovyšetření varlat video.

Co způsobuje bulky a otoky na varlatech?

Existuje několik příčin:

  • varikokéla způsobuje zvětšení žil ve varlatech;
  • hydrokéla způsobuje otok kolem varlat;
  • epididymální cysty způsobují tvorbu tekutiny v nadvarlatech;
  • testikulární torze – zkroucení varlete, které způsobí náhlou bolest nebo otok;
  • testikulární rakovina.

Zdroj: Jak poznat a léčit bulky na varlatech

Diskuze

V diskuzi RADA PROTI SVĚDĚNÍ VARLAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Machovsky.

Dobrý den. Mám delší dobu svědění na varlatech. Jak léčit. Dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Rada proti svědění varlat

Vlastní vyšetření rakoviny varlat

Vlastní vyšetření varlat je důležité pro rozpoznání prvních příznaků rakoviny. Rakovina varlat je často diagnostikována u mužů ve věku od 15 do 34 let. Včasná diagnóza zvyšuje pravděpodobnost přežití. Vlastní vyšetření zahrnuje kontrolu varlat pomocí prstů a přejíždění po varlatech a hledání různých nesrovnalostí. Důležité je, aby se muž zaměřil na obě varlata a porovnal shody či rozdíly. Dále je důležité srovnání hmotnosti varlat a jejich citlivosti. Zapotřebí je také pouhým pohledem zjistit, zda jsou varlata oteklá nebo zvětšená, protože bolestivá a těžká varlata mohou být předzvěstí vážnějších zdravotních problémů.

Zdroj: Rakovina varlat

Diskuze

V diskuzi BULKA NA VARLETI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Honza.

Dobrý den!Z ničeho nic se mi udělala bulka velikosti velkého podkožního uhru,s bílou hlavičkou.Vymacknout nejde,pri zmáčknutí bolí,jinak neboli,ani jinak neobtezuje.Prosim poraďte mi co s tím.Vstreba se,nebo mám navštívit lékaře?Děkuji Honza!Přikládám foto....
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel René.

Můžu s tím mít sex?

Zdroj: diskuze Bulka na varleti

Rada na zubní váčky

Co se týče zubních váčků, tak určitě je pacient dohodnutý se zubním lékařem, musí dodržovat maximální zubní hygienu. Poté může na váčky používat výtažky z grepového jadýrka, jelikož mají desinfekční účinek. Ústa se mohou vyplachovat odvarem ze šalvěje a doporučuje se užívání koenzymu Q10 vnitřně, jelikož zpevňuje dásně. Zubní váček a domácí léčení ve formě propichování, by mělo zůstat jen na experimentátorech. Při propichování zubních váčků je třeba použít sterilní jehlu a místo vpichu před i po zákroku vydezinfikovat lihem. Když zubní váček moc bolí, tak pomáhají klasické léky na bolest. Fotografie, kde je dobře vidět zubní váček a jeho příznaky jsou zde. 

Zdroj: Jarní očistná kůra

Poradna

V naší poradně s názvem VŘED NA VARLATECH A VYMÁČKNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Dobrý den mám na varlatach respektivě na pytlíku vředy nevím jak se jich mám zbavit je to velmi nepříjemné.Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Normálně zajděte na kožní a objednejte se na vyříznutí. Po zákroku ani nebudete vědět, že tam nějaký výrůstek kdy byl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vřed na varlatech a vymáčknutí

Diagnóza

Vždy navštivte svého praktického lékaře, pokud si všimnete jakýchkoli hrudek nebo otoků na varlatech. Ve velmi vzácných případech mohou být příznakem rakoviny varlat. Tady jsou fotky, na kterých jsou vidět projevy různých bulek na varlatech: bulky na varlatech foto.

Praktický lékař se vás bude ptát, zda:

  • necítíte bolest, pokud ano, kdy ji cítíte, jak silná byla a jak dlouho trvala;
  • máte jiné příznaky, jako je bolest při močení (což je známkou infekce močových cest) nebo jakýkoli výtok z močové trubice;
  • utrpíte trauma šourku, například při sportovním zranění.

Praktický lékař vám také prověří varlata, aby zkontroloval:

  • velikost vašich varlat;
  • pozici hrudek nebo otoku;
  • příčiny způsobující bolest při doteku;
  • zda jsou hrudky pevné nebo měkké.

Pokud váš praktický lékař nemůže potvrdit diagnózu z tohoto vyšetření, budete muset podstoupit také ultrazvukové vyšetření (vysokofrekvenční zvukové vlny).

Varikokéla

Varikokélu lze bezpečně diagnostikovat pouze z dotazů na příznaky a po provedení fyzického vyšetření. Další testování není obvykle nutné. Tady je několik fotografií, na kterých je vidět varikokéla varlete foto.

Postupy

V některých případech můžete být odesláni k urologovi, a to pokud:

  • se varikokéla najednou vyvíjí zcela nekontrolovatelně;
  • máte varikokélu na pravé straně;
  • není známa přesná příčina hrudky;
  • máte bolesti.

Za těchto okolností může být k potvrzení diagnózy použit ultrazvuk a důkladná kontrola všech symptomů.

Hydrokéla

Stejně jako u varikokély může být hydrokéla diagnostikována fyzickým vyšetřením. Pokud se hydrokéla rozvíjí u vašeho dítěte, budete ji pohmatem cítit na šourku. Poté zjistěte, jestli je otok způsoben tekutinou, která bývá obvykle čiré barvy. Pokud má hydrokélu dospělý muž, lékař nejprve pohmatem vyšetří šourek. Pokud je vám mezi 20 a 40 lety, může vás lékař poslat na ultrazvuk, aby vyloučil rakovinu varlete. Jestliže bude mít váš lékař podezření, že je hydrokéla způsobena infekcí, může vás požádat o vzorek moči k testům, obvykle pomocí tamponu odebere vzorek tekutiny z močové trubice. Tady je několik fotografií, na kterých je vidět hydrokéla varlete foto.

Epididymální cysty

Diagnóza epididymálních cyst může být provedena na základě tělesné prohlídky. Další testy nejsou obvykle zapotřebí. Tady jsou fotografie, na kterých jsou patrné epididymální cysty.

Testikulární torze

Testikulární torze je obvykle diagnostikována výraznými příznaky silné testikulární bolesti a otoku. Diagnózu lze potvrdit pomocí ultrazvukového skeneru nebo pomocí magnetické rezonance, která používá silné magnetické a radiové vlny k zobrazení detailních snímků vašeho těla. Výsledky vyšetření pak určí, zda je nutný chirurgický zákrok. Tady jsou fotky, na kterých je vidět testikulární torze.

Zdroj: Jak poznat a léčit bulky na varlatech

Co to jsou oční váčky

Vaky pod očima jsou více či méně výrazné otoky dolních víček. Často se jedná o změny v tukové tkáni dolních víček. Váčky mohou vznikat přes lymfatické kožní ochabnutí nebo kožní proliferaci, která je způsobená vzácným onemocněním kůže. Mohou také souviset s otoky horních víček. Krevní otoky očí mohou být způsobené lymfatickým přetížením nebo tukovou tkání kolem očí. V podstatě, by se měly rozlišovat akutní a chronické otoky očí nebo dlouhotrvající otoky. Akutní oční otoky mají často jednoduché příčiny, které lze rychle napravit. Mezi akutní oční otoky patří alergie, cizí těleso nebo oční infekce. Tyto příčiny odstraní oftalmolog. Zejména chronicky oteklá víčka mohou vzniknout z podobných důvodů, závisí na nadbytečné tukové tkáni kolem očí a oční slabosti. Zde je pak nutná dlouhodobá léčba.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ KŮŽE NA VARLATECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Robo.

Mě svědí šouřek už kolik let.A když se podrbu a někdy až na hranici krve je to krásná ůleva .-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Llalalaalaal.

Dobrý den mám to cca asi půl roku a také se mi po tom uleví ´´´´ ale neskrabu si to až do krve. Prosím napište mi do e-mailu jak jste se toho zbavil a pripadne jak postupovat.

Zdroj: diskuze Svědění kůže na varlatech

Příčiny petechie

Příčinou petechie jsou nejčastěji poruchy krevní srážlivosti. Jedná se například o stavy spojené se sníženým množstvím krevních destiček (například idiopatická trombocytopenická purpura, trombotická trombocytopenická purpura, snížené množství krevních destiček může provázet i leukémie) či s poruchami jejich funkcí (například Bernardův-Soulierův syndrom, Glanzmannova nemoc, Heřmanského-Pudlákův syndrom). K dalším příčinám purpur patří zánětlivá onemocnění cévní stěny, takzvané vaskulitidy (například Henochova-Schönlinova purpura, polyarteriitis nodosa a jiné). Krvácivé projevy mohou být taktéž vedlejším účinkem některých léků (například některých antidepresiv). Akutně vzniklé petechie mohou být rovněž příznakem meningokokové infekce. Příčina vzniku petechie by měla být zjištěna, neboť petechie mohou být doprovodným projevem uvedených systémových onemocnění:

  • infekce;
  • endokarditida (únava, pocení, teplota, zvětšení jater, sleziny, bolest hlavy, kloubů, svalů, záněty cév, červené tečky na kůži a pod nehty, krvavé podlitiny, krev v moči);
  • porucha srážlivosti krve (krvácení z dásní, nosu, časté modřiny, krev v moči nebo stolici);
  • zánět cév (únava, teplota, nechutenství, bolest kloubů, červené tečky na kůži, skvrny pod nehty, otoky nohou, krev v moči, až zánět ledvin);
  • leukémie, rakovina krve (únava, zvětšení uzlin, sleziny, jater, pocení, teplota, nechutenství, hubnutí, bolest kloubů, kostí, anémie, snížená imunita, krvácivost);
  • lupus erythematodes (únava, bolest kloubů, na hrudi, červená vyrážka, pupínky, padání vlasů, světloplachost, zvýšená krvácivost, nedostatek dechu, krev v moči).

Zdroj: Petechie – červené skvrny na kůži

Příznaky

Pokud se u vás objeví hrudky (bulky) na jednom nebo obou varlatech, měli byste zajít za svým lékařem. Ve většině případů nejsou tyto objekty rakovinného původu, ale vždy by měly být zkontrolovány lékařem.

Varikokéla

Varikokéla nezpůsobuje žádné příznaky, ale jeden z deseti mužů může trpět nepříjemnými pocity nebo bolestmi. Zejména se jedná o bolest šourku a třísel. Varikokély se obvykle tvoří na levé straně. Jejich velikost se může lišit, některé mohou být zřejmé, až když se jich dotknete, zatímco jiné mohou být větší a snadno viditelné. Strana šourku obsahující varikokély může viset mírně níž než druhá strana. Varikokély mohou ovlivňovat plodnost. Není však potvrzeno, že chirurgické odstranění varikokél plodnost obnoví.

Hydrokéla

Hydrokéla se obvykle objevuje u novorozenců. Téměř ve všech případech je jeden symptom, a to otok jednoho nebo obou varlat. Hydrokéla může trápit i starší chlapce nebo muže, kteří pak cítí tlak v břiše.

Epididymální cysty

Epididymální cysty tvoří trochu hladké kapaliny v infikovaných hrudkách. Odstranění tekutiny z cysty stlačením se nedoporučuje, protože může dojít ke zjizvení nebo infekci. Příznaky infekce mohou zahrnovat:

  • červené, oteklé a bolestivé cysty;
  • zapáchající žlutou tekutiny, která vytéká z cyst.

Testikulární torze

Na rozdíl od jiných typů benigních hrudek na varlatech vyžaduje testikulární torze lékařskou pohotovost. V případě testikulární torze se provádí okamžitá operace, aby se zabránilo ztrátě varlete. Příznaky testikulární torze obvykle začínají těžkou bolestí v jednom z varlat. Další možné příznaky jsou:

  • otok šourku;
  • pocit nevolnosti (nauzea);
  • zvracení;
  • bolest břicha;
  • vysoká horečka (38°C a více);
  • časté močení.

Někteří muži s testikulární torzí mohli mít testikulární bolest a otok již v minulosti.

Příčiny

Existuje mnoho různých příčin otoků a hrudek na varlatech. Možnou příčinou je i testikulární rakovina. Hlavní typy shluků a jejich příčiny jsou vysvětleny níže.

Varikokély

Přesná příčina varikokél je neznámá, většina odborníků je přesvědčena, že jsou způsobeny abnormalitami, které ovlivňují žíly ve varlatech. Může dojít k zablokování žil nebo k problémům s chlopněmi (ventily) v žilách, které brání proudění krve ve špatném směru. Abnormální žíly necirkulují krev tak efektivně jako normální žíly, což vede k hromadění nadměrného množství krve v žilách, které následně bobtnají. Během puberty, kdy tělo zraje, se zvyšuje průtok krve ve varlatech, což může způsobit výraznější varikokély.

Hydrokéla

Během těhotenství se mužská varlata vyvíjejí uvnitř břicha plodu. Poté, co se vytvoří, přesouvají se do šourku. Průchod je pak obvykle před narozením dítěte uzavřen, ale v některých případech se tak nestane. Pokud se průchod nezavře, může dojít k přelévání tekutiny z břicha do šourku, což způsobí otok. Ve většině případů je tekutina absorbována do okolní tkáně a hydrokéla zmizí, ale toto nastává až okolo jednoho nebo dvou let života. Hydrokéla, která se vytvoří u mužů a starších chlapců, bývá způsobena zánětem (zarudnutí a otok) v šourku, který je způsoben:

  • zraněním;
  • infekcí;
  • nádorem (růst).

Epididymální cysty

Nadvarle je část za varletem, která pomáhá k ukládání a přepravě spermatu. Někdy může dojít k tvorbě otoku na epididymálních cystách, ale příčina je obvykle neznámá. Muži, kteří mají určité příznaky onemocnění ledvin, jsou vystaveni zvýšenému riziku vzniku epididymálních cyst. Autozomálně dominantní polycystické onemocnění ledvin je genetické onemocnění, které způsobuje rozvoj cyst v ledvinách.

Testikulární torze

Varlata jsou zavěšena na chámovodu. Chámovod by měl být volný, aby umožnil varlatům nějaký pohyb v šourku, ale ne zas tak volný, aby se mohla pohybovat příliš volně. Někteří chlapci se narodí s chámovodem, který je příliš volný, což představuje zvýšené riziko, že se varlata budou pohybovat příliš a nastane zakroucení chámovodu. Pokud dojde k silnému zkroucení, dochází k přerušení zásobování varlete krví. To je nebezpečná situace, která pokud není okamžitě léčena, může vést k odumření varlete. Okamžitý chirurgický zákrok je nutný, protože musí dojít k rozpletení chámovodu, obnovení prokrvení a správnému uložení varlete. Testikulární torze je nečastější u chlapců ve věku od 13 do 17 let, ačkoli se může vyskytnout rovněž u:

  • mužů starších 20 let;
  • nenarozených dětí v děloze;
  • novorozenců.

Testikulární torze se může objevit u traumat varlete způsobených nehodou. Ve většině případů však k tomu dochází bez zjevných důvodů. Testikulární torze je pravděpodobnější, pokud:

  • ve varlatech roste nádor;
  • je varle nesestouplé.

Ostatní příčiny

Dalšími příčinami testikulárních hrudek nebo otoků jsou:

  • epididymitida – zánět nadvarlete, který může být způsoben sexuálně přenosnou infekcí nebo infekcí močových cest;
  • pididymitis v kombinaci s orchitidou (zánět varlete) – způsoben infekcí;
  • tříselná kýla – způsobuje slabost ve svalu nebo ve stěně lokální tkáně rozkroku; s tříselnou kýlou má zkušenost více než čtvrtina mužů.

Zdroj: Testikulární hrudky a bulky na varlatech

Léčba

Druh léčby testikulárních hrudek závisí na příčinách.

Léčba varikokély

Ve většině případů varikokély nevyžadují léčbu. Pokud máte varikokély a trpíte bolestmi nebo nepříjemnými pocity, můžete:

  • užívat léky proti bolesti, jako je paracetamol;
  • používat těsně přiléhající spodní prádlo, které nabízí oporu.

Pokud varikokéla způsobuje nadměrnou bolest či nepohodlí, může být doporučen chirurgický zákrok.

Chirurgie

K léčbě varikokél se obvykle používá chirurgická technika nazývaná embolizace varikokél. Pacienti jsou doporučeni k urologovi, který s nimi konzultuje výhody a rizika operace. Embolizace varikokél se obvykle provádí v lokální anestezii (znecitlivění postižené oblasti) ambulantně, nemusíte tedy po zákroku zůstávat v nemocnici. Chirurg bude používat zařízení s rentgenovými paprsky, které zavede malou trubičkou do postižených žil ve varlatech. Pomocí kovových cívek nebo speciální tekutiny dojde k zablokování žil. Krev se následně vyhýbá těmto zablokovaným žilám a dochází ke snížení otoku a odstranění varikokél.

Embolizace varikokél je velmi bezpečný postup, i když hrozí malé riziko infekce. Pokud se infekce vyskytne, může být léčena pomocí antibiotik. Mezi další možná rizika patří:

  • opětná tvorba varikokél;
  • necitlivost nebo bolest v šourku.

Některé varikokély vyžadují odlišný typ operace, a to v případě, kdy dojde k rozdělení rozšířených žil. Takový zákrok se již provádí v celkové anestezii. Lékař provede řez v třísle s následným vyhledáním a odstraněním rozšířených žilek. Více než 9 z 10 varikokél je úspěšně odstraněno pomocí tohoto chirurgického zákroku.

Léčba hydrokély

Hydrokéla u novorozenců obvykle mizí sama během prvního nebo druhého roku života. Léčba hydrokély je nutná pouze v případě, že přetrvává delší dobu nebo začne způsobovat nepříjemné příznaky. Hydrokéla u starších chlapců a mužů způsobuje bolest a nepohodlí.

Chirurgie

Pokud bude nutná léčba hydrokély pomocí chirurgického zákroku, provádí se v celkové anestezii takzvaná hydrokélektomie. Chirurg provede řez v šourku, aby odtekla tekutina dříve, než utěsní průchod mezi břichem a šourkem. Řez je utěsněn pomocí rozpustných stehů. Většina mužů se vrací domů velmi brzy po operaci. Stejně jako u embolizace varikokély je i u hydrokélektomie malé riziko infekce. Děti mohou brát antibiotika před nebo během zákroku, aby se zabránilo infekci.

Léčba epididymální cysty

Epididymální cysty obvykle nevyžadují léčbu. V případě, že jsou příznaky nepříjemné, může být pacient odkázán na urologa. Urolog vám doporučí další léčbu nebo může navrhnout chirurgické odstranění celé cysty pod celkovou anestezií.

Léčba testikulární torze

Pokud máte testikulární torzi, budete muset podstoupit operaci v co nejbližší době, aby došlo k uvolnění zachyceného varlete. K trvalým poraněním varlete může dojít během čtyř hodin po testikulární torzi, která tak může ovlivnit plodnost nebo vést ke ztrátě varlete. Chirurgický zákrok se provádí v celkové anestezii. Chirurg udělá řez v šourku a následně rozplete chámovod. Varle pak přišije k vnitřní straně šourku, aby se zabránilo dalšímu kroucení chámovodu. Čím déle budete čekat, než se podrobíte operaci, tím vyšší je riziko, že váš lékař nebude moci uložit zachycené varle. Po operaci testikulární torze byste se měli vyhnout namáhavé činnosti minimálně po dobu jednoho týdne. Bližší informace vám dodá váš lékař.

Jiné druhy léčby

S jinými typy hrudek je zacházeno rozdílně, a to v závislosti na jejich příčině. Pokud je bulka způsobena infekcí, může být léčena antibiotiky. Pokud byla diagnostikována rakovina varlat, je často nutný chirurgický zákrok a následně radioterapie. Jestliže byla diagnostikována tříselná kýla, je zapotřebí operace.

Zdroj: Jak poznat a léčit bulky na varlatech

Odstranění vaků pod očima a léčba

Aby se dalo odstranit onemocnění, tak nejprve musí být známa příčina problému, která musí být řešena. Zřídka může dojít k alergii na léky očí, roztoky kontaktních čoček, kosmetiku, oční stíny, šampony a parfémy. Což je chápáno jako příčina očních problémů. Příčina musí být odstraněna a následně může být zpuštěna léčba. Užitečná a důležitá je ruční a přístrojová lymfo drenáž, která odvodňuje vnější polovinu očního víčka ve směru slzné žlázy. Tato léčba je podporována speciálními a homeopatickými mastmi, homeopatickými přípravky, které podporují lymfatickou drenáž a detoxikační účinek.

Velmi účinná je mast na hemoroidy, která se používá také k léčbě tmavých očních kruhů. Některé z těchto bylinných krémů a chemických látek snižují otok a zároveň chladí. Ale i přesto je třeba dbát opatrnosti. Kortizon skutečně rychle hojí otok víček, ale jeho časté používání vede k citlivé pokožce víček, kůže je rychle ředěna a může dojít i ke zhoršení kožního onemocnění. Proto se doporučuje používat mast na hemoroidy, která neobsahuje žádné nebezpečné složky.

Technicky složitější jsou nejnovější laserové a IPL technologie. IPL technologie je založena na intenzivním pulzním světle. Laserová a IPL technologie způsobuje snížení množství cév a pigmentů, které jsou pod kůží. Pojivové tkáně očních víček mohou být napnuty, což vede k vyhlazení horní vrstvy. Pojivové tkáně jsou fibroblasty, které stimulují tvorbu kolagenu.

Často se používá botulotoxin, který zlepšuje otoky dolních víček. Díky tomu už nejsou oči unavené, zapadlé a nevznikají zarudlé kroužky. Injekce Botoxu může ovlivnit napnutí očních svalů mezi nosem a okem, což má pozitivní efekt.

Novinkou je injekce kyseliny hyaluronové. Jedná se o terapeutickou možnost. Léčba tmavých kruhů pod očima pomocí kyseliny hyaluronové stimuluje oční váčky. Tato injekce by se měla aplikovat pod oční svěrač. K dosažení trvalého výsledku by se mělo chodit na tuto injekci 2 až 3 krát do dvou měsíců.

Kombinace všech těchto metod nevede k uspokojivému výsledku, ideálním řešením je operace očních víček. Tato operace vede k velmi dobrému zlepšení. Oční váčky jsou odstraněny, protože se odsaje přebytečný tuk. Příliš radikální operace víček může vést k velmi nepříjemnému výsledku.

Léčivé, kosmetické nebo chirurgické ošetření očí vede k tmavým kruhům pod očima, protože vznikají modřiny, pigmentové skvrny v místě opravy, jizvy, granulomy po injekcích. Nejlepší je být trpělivý a opatrně bojovat s problémem. Tmavé oční kruhy, oční víčka a opuchlá oční víčka lze léčit efektivně a bezpečně. S ohledem na příčiny a odpovídající kombinace metod, může být téměř jakýkoliv problém oka výrazně zlepšen nebo odstraněn.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima

Příčiny tmavých očních kruhů a očních váčků

Lékaři, kteří se zabývají tmavými kruhy a váčky pod očima, musí znát příčiny vzniku a anatomii oka. Do anatomie oka patří samotné oko, oční víčka a oční kosti. Kosti očnice jsou oční hrany, které jsou ukryté v lebeční kosti pod kůží, tukem a cévami. Víčko je pevně připevněno ke spodní a prostřední hraně kosti očního důlku. Kůže kolem očí je velmi tenká. Obvykle zde chybí podkožní tuk nebo je ho zde jen velmi malé množství. Vzhledem k velmi malému množství potních a mazových žláz je kůže velmi transparentní. Krevní a lymfatické cévy jsou navrženy tak, aby byly velmi houževnaté. Přebytek hypertrofie nebo příliš málo hypotrofie v tukových tkáních může vést k tmavým očním kruhům, očním otokům nebo váčkům. Povislá nebo pytlová kůže může vést k zániku tukových polštářků kolem očního svěrače, což vede k velkým očním kruhům. Pokud kůže a podkožní tuk jsou méně bohaté na krevní a lymfatické cévy, zvyšuje se riziko vzniku tmavých očních kruhů. Stejný účinek mají krevní a lymfatické cévy, když dojde k jejich ucpání. Často bývají dlouhodobé kruhy pod očima doprovázeny nemocí jater. Nemocná játra = kruhy pod očima.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima

Druhy tmavých očních kruhů

Nejčastěji jsou označovány jako tmavé kruhy pod očima. Někdy mohou být zapadlé, šedé nebo namodralé, jedná se o zbarvení kolem očí. Většinou se jedná o tmavé kruhy pod očima. Tmavé kruhy mohou zřídka nastat současně s váčky a očními otoky. Zde je několik forem tmavých kruhů.

  • Tmavé kruhy vznikají v důsledku stárnutí a oslabení očních víček.
  • Tmavé kruhy vznikají po redukci tuku v očních víčkách, redukci obličejového tuku a při vystouplých obličejových kostí.
  • Dědičné nebo etnické tmavé kruhy se častěji vyskytují v některých rodinách a různých etnických skupinách.
  • Tmavé kruhy pod očima mohou vznikat od vnitřních poruch, jako je nedostatek vitaminu, melaninu a nedostatku hemoglobinu.
  • Vznik tmavých kruhů pod očima je zapříčiněn špatným životním stylem, jako je nedostatek spánku, velké množství alkoholu, žal a trápení, špatné stravovací návyky.
  • Tmavé kruhy pod očima mohou vznikat kvůli nadměrné pigmentaci, což způsobuje stárnutí kůže, záněty, příliš častý výskyt na slunci anebo hodně opalování.
  • K nafouklým očním kruhům může dojít z různých důvodů, zejména z lymfatického přetížení pod kůží, způsobené nadměrnou tukovou tkání kolem očí, slabost na okrouhlém svalu oka. Slabost je způsobena bud jako orbitální septum nebo jako hypertrofie.

Velmi častá je kombinace několika těchto důvodů, které jsou pak příčinou tmavých kruhů a léčba často musí být diferencována.

Zdroj: Vaky a kruhy pod očima


Autor obsahu

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP