KUŘE NA PAPRICE OD ZDEŇKA POHLREICHA je jedno z témat, které se týká tohoto článku. Víte, že italsky se rizoto píše risotto? A že toto rýžové jídlo je základním kamenem milánské kuchyně? Existuje mnoho různých receptů na rizoto s různými přísadami, ale všechny jsou založeny na vhodném druhu rýže vařené standardní procedurou. Vyzkoušejte například pórkové rizoto s pošírovaným vejcem od Zdeňka Pohlreicha.
Recept na rizoto od ZdeňkaPohlreicha
Ingredience: 300 g rýže, 1 dl bílého vína, 3 dl kuřecího vývaru, 2 šalotky, 1 pórek, 2 vejce, ocet, 100 g parmazánu, 20 g másla, sůl, pepř
Postup:
V hrnci rozehřejte olivový olej, orestujte na něm 2 šalotky.
Z bílé části pórku nakrájejte kolečka a vhoďte je k šalotce do hrnce, nechte zesklovatět.
Poté k zelenině přisypte rýži a chvilku orestujte, aby se všechna zrnka obalila tukem.
Osolte, opepřete a zalijte bílým vínem.
Až se alkohol vypaří, můžete rýži zalít vývarem. Vývar nechte pomalu vařit.
Jakmile se tekutina odpaří, opět trošku přilijte a postup opakujte do té doby, než bude rýže „al dente“, to znamená na skus.
Hrnec pak stáhněte z ohně, přidejte nastrouhaný parmazán a vmíchejte kousek másla.
V jiném kastrůlku přiveďte vodu k varu, kápněte do ní trochu octa a vyklopte do ní vejce. Žloutek se díky octu krásně obalí bílkem.
Vejce vyndejte, jakmile bílek ztuhne. Žloutek bude stále tekutý.
V naší poradně s názvem DIETA PŘI ZAČÍNAJÍCÍ CUKROVCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tony.
Vážená paní sestro, bratr má cukrovku, zatím nepíchá si inzulin, má dlouhod. cukr,2.typ., a tvrdil, že nesmí ani trochu ostré papriky ze zahrádky. Prosím Vaše vyjádření, v článku jsem se dočetla pouze o paprice, že ji mohou cukrovkáři. Díky , sestra
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Měla byste respektovat přání vašeho bratra a nechat ho, ať pálivé papriky vůbec nejí. Pálivost paprik má na starosti látka s názvem capsaicin a ten pomáhá regulovat hladinu krevního cukru. Capsaicin by mohl posílit účinky probíhající léčby diabetu.
Tento recept je jedním z nejoblíbenějších receptů mé rodiny a jíme ho často. Můj manžel rád dělá kuřecí sendviče k snídani z masa podle mého receptu na žlučníkové kuře, takže alespoň jednou týdně si uvaříme toto petrželové kuře. Líbí se mi tento recept, protože je vynikající a nedráždí mé žlučníkové kameny a nezpůsobuje pálení žáhy. Doufám, že vám tento recept bude chutnat!
Ingredience
Kuřecí prsa bez kosti a kůže Základem tohoto jídla jsou kuřecí prsa. Je to dokonalý zdroj bílkovin, když máte GERD nebo žlučníkové kameny. Vždy použijte kuřecí prsa bez kosti a kůže.
Petrželové lístky Petržel dodá jemně pepřovou chuť, díky které bude kuře mňam. Můžete použít nasekanou čerstvou nebo sušenou nať.
Suchý estragon Estragon dodá kuře hořkosladkou chuť, dobře se spáruje s petrželovými vločkami a dohromady je kuře lahodné.
Sůl Obohatí chuť a zvýrazní chutě.
Voda Pomůže kuřecímu masu vstřebat chutě a udělá ho šťavnatým.
Řepkový olej Je bohatý na dobré tuky (omega 6 a omega 3) a může pomoci snížit riziko srdečních onemocnění, pokud se používá místo nasycených tuků (máslo, sádlo) snížením LDL cholesterolu v krvi. Řepkový olej také lépe snáší vysoké teploty
Postup
Kuřecí prsa bez kosti a kůže nakrájíme na kostičky. Nakrájejte je na 3cm kostky nebo o něco větší než je vaše obvyklé sousto, protože kuře se během vaření scvrkne.
Kuřecí kostky vložíme do většího mikroténového sáčku a uvnitř ochutíme nasekanými petrželovými lístky, suchým estragonem a solí. Poté s masem zatřepejte, dokud se maso důkladně neobalí bylinkami. Důležité je kuřecí maso celé pěkně obalit. Maso nechte 30 minut odpočinout, aby nasáklo chuť. Pokud nemáte čas, můžete začít rovnou s přípravou, vše je na vás a kuře je chutné na oba způsoby.
Do pánve přidejte olej a zahřívejte na středně mírném ohni. Do rozehřátého oleje přidejte kuřecí kostky. Za občasného míchání je orestujte. Opékejte tak dlouho, dokud maso nezbělá. Pohlídejte si, aby se kuře v tomto kroku úplně neuvařilo.
Přidejte vodu, aby všechny kuřecí kostky byly potopeny. Dusíme na mírném ohni, dokud se voda neodpaří a kostky kuřete se neprovaří.
V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.
Dobrý den, zajímalo by mně, jak je to s konzumací kuřecího masa při dně. Všude se píše, že se nemá konzumovat maso mladých zvířat, ale tady v tom vašem jídelníčku je to samé kuře? Děkuji!
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kuřecí maso je libové maso s vysokou nutriční hodnotou, ale lidé se dnou si musí dávat pozor na to, jak maso používají, v jakém množství a jak kuře připravují.
Pokud máte dnu, musíte kuřecí maso konzumovat opatrně. Kuře má určité množství purinů. Zdravý nízký příjem purinů může chránit krevní cévy, ale příliš mnoho může vyvolat zhoršení dny.
Nutriční hodnota kuřete se v zásadě liší mezi prsy, stehny a křídly. Obsah purinů v kuřeti bude v různých částech jeho těla rozložen různě. U lidí se dnou a hyperurikémií je třeba pečlivě zvážit celkové množství purinů a druhy konzumovaných purinů, zejména hypoxanthin.
Obvykle se doporučuje pro léčbu hyperurikémie a dny snížit příjem purinů na méně než 400 mg/den. To by měla být také doporučená denní dávka purinů. Kuře je primárně potravinou s mírným množstvím purinů, ale množství purinů v mase se pohybuje od nízkého po velmi vysoké. Proto by se lidé se dnou měli vyhýbat orgánovému masu, jako jsou kuřecí játra.
Puriny v kuřecím mase/100g:
- V kříži a na zadku je 68,8 mg.
- V prsou, bez kůže je 141,2 mg.
- Křídla obsahují 137,5 mg.
- Stehna obsahují 122,9 mg.
- Játra obsahují 300 mg.
Celkový obsah purinů v kuřeti můžete snížit dodržením těchto pokynů. První věc, kterou můžete udělat, je odstranit kůži, protože obsahuje extra puriny a nezdravé tuky. Také vařené kuře má méně purinů. Tepelné zpracování obecně, ať už vlhkým teplem (vařením) nebo suchým teplem (pečením), snižuje obsah purinů. Tento proces mírně zvýší adenin, guanin a sníží hypoxantin ve srovnání se syrovým stavem. Vaření částečně snižuje obsah purinů v kuřecím mase, protože se při něm puriny uvolňují do vývaru. To ukazuje, proč jsou také některé omáčky a polévky považovány za jídla s vysokým obsahem purinů. Vařením kuřete, smažením a grilováním, dušením se velké množství purinů uvolní a vstřebá do vývaru nebo výpeku.
V naší poradně s názvem ŽLOUTENKA TYPU G se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.
Hepatitida typu G byla objevena teprve nedávno, proto neexistuje žádný lék nebo doporučená léčba. V současné době stále probíhá výzkum tohoto viru, ale doposud se neprokázalo, zda dokáže poškodit játra. Dostatek odpočinku, jedení vyvážené stravy a vyhýbání se konzumaci alkoholu a jiných jaterních dráždidel, to je doporučení pro všechny jedince trpící hepatitidou typu G.
Další info o žloutence typu G naleznete tady: https://www.ceskaordinace.c…
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka.
Kde jste našla info.ohledně žloutenky typu G?mě nakazili v nem.po transf.krve,v r.80,následně několik let poté jsem začala mít problémy-jídlem-nechut,bolesti v pr.podžebří-tlak,špatně se dýchá,nejhorší je,že veškerou zdr.dokum.mi v ztratili,vesměs u poslední lékařky na mě koukají jako co tento typ žlout.je-že to neznají.V současné době mám hodně špatné jat.testy,a nevím kdo to řekl,že prý játra nebolí-není to pravda!já za ty léta zažila dost bolesti a játra opravdu bolí.
Každopádně Vám děkuji,že jste napsala do diskuze o výše zmíněné žloutence, a pokud budete mít další info.ráda si přečtu a jsem Vám za to vděčná s pozdravem Zdeňka.
Hovězí na houbách je klasika, co ale zkusit pochoutku z hovězího a hub od Pohlreicha v této podobě:
Hovězí bourguignon
Ingredience: 1 kg hovězí kýty, cibule, mrkev, majoránka, bobkový list, červené víno, slanina, malé cibulky, žampiony, koňak, olivový olej, máslo, sůl, celý pepř, rozmarýn, tymián, petrželka
Postup: Den předem naložíme maso nakrájené na velké kusy do mísy spolu s nahrubo nakrájenou cibulí, mrkví, několika kuličkami černého pepře, rozmarýnem, tymiánem, majoránkou a bobkovým listem. Vše zalijeme červeným vínem a necháme v lednici.
Druhý den slijeme z marinády tekutinu do jiné misky. Maso osušíme v papírové utěrce, osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm nakrájenou slaninu a malé oloupané cibulky, přidáme zeleninu z marinády a orestujeme. Po chvilce zeleninový základ přendáme do jiného hrnce a do pánve vhodíme maso (podle potřeby můžeme pánev zakápnout olivovým olejem), maso opečeme ze všech stran dohněda, moc s ním nemícháme, aby nám nevznikl guláš. Jakmile jsou všechny kousky masa opečené, přendáme je k zelenině a do pánve nalijeme marinádu, kterou spojíme s výpekem z masa. Vše poté nalijeme do hrnce k masu a zelenině a necháme vařit alespoň hodinu a půl.
V rendlíku na másle orestujeme pár žampionů se špetkou soli a pepře, stačí jen chvilka. Houby zalijeme asi 1 dl koňaku, necháme vyvařit alkohol (můžeme oflambovat). Do burgundské omáčky přidáme kousek másla a přimícháme žampiony. Hovězí bourguignon podáváme s nasekanou petrželkou.
Ve svém příspěvku BYLINY NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Szkanderová.
Dobrý den, sháním bylinky na detoxikaci, byly napsané na jaře 2013. Bohužel jsem si je nenapsala a nyní je nemohu najít (na seznamu). Poradí mi někdo? Osvědčily se mi.
Děkuji předem, Zdenka.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Nakrájíme prsa na kostičky, okořeníme a dusíme na vodě. Přidáme na jemno nakrájená rajčata, ze kterých jsme odstranili semínka. Jakmile maso změkne, přidáme dvě polévkové lžíce rajčatového protlaku a petrželovou nať. Omáčka nesmí být příliš vodová. Souběžně připravujeme špagety klasickým způsobem. Když je vše hotové, špagety podlijeme omáčkou a posypeme sýrem.
Vařené hovězí maso s pažitkou
Suroviny:
200 g hovězího libového masa
40 g hladké mouky
10 g másla
2 dcl nízkotučného mléka
pažitka a sůl
Postup:
Libové hovězí maso uvaříme v osolené vodě do měkka. Opražíme na sucho hladkou mouku, zředíme ji nízkotučným mlékem a vodou, osolíme, promícháme a chvíli povaříme. Následně do omáčky přidáme máslo a nasekanou pažitku. Hovězí maso nakrájíme a přelijeme hustou omáčkou. Doporučujeme podávat s vařenými bramborami.
Mrkvový salát s jablkem
Suroviny:
2 mrkve
3 jablka
citron
1,5 kávové lžičky pšeničných klíčků
Postup:
Mrkev a jablka nastrouháme na jemno, zalijeme vodou. Směs můžeme ochutit kapkou citronové šťávy. Posypeme pšeničnými klíčky a podáváme.
Kuře dušené na rajčatech
Suroviny:
1 kuře
20 g hladké mouky
20 g másla
1 dcl nízkotučného mléka
1 lžíce rajčatového protlaku
sůl podle chuti
Postup:
Kuře naporcujeme, osolíme, podlijeme vodou a rajským protlakem. Dusíme v hrnci do měkka. Hotové kuře vyjmeme. Šťávu zahustíme na sucho opraženou hladkou moukou a chvíli povaříme, následně zahustíme mlékem a máslem, případně přisolíme. Podáváme s vařeným bramborem nebo rýží.
Tvarohová pomazánka s mrkví
Suroviny:
400 g nízkotučného tvarohu
100 g mrkve
40 g cukru nebo medu
2 lžíce jablečného nebo meruňkového kompotu i se šťávou
citron
Postup:
Tvaroh se ušlehá s kompotem, vmíchá se do něj předem uvařená, na drobno nakrájená a již vychladlá mrkev. Podle vlastní chuti přidáme cukr, med nebo citronovou šťávu.
Ve svém příspěvku ČERVENÁ ŘEPA A WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila Mikšátková.
Maminka užívá warfarin, ale je poslední dobou anemicka a proto se mi zdál dobrý nápad doplnit stravu výtažky z červené řepy. Není to kontraproduktivní vzhledem k warfarinu?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka Houšková.
Dobrý den, prosím mám na Vás dotaz. Nyní jsem po oboustranné plicní embolii, Je možné užívat šťávu z červené řepy? Dříve jsem pila šťávu z čer.řepy, jablíčka a mrkve. Známá mi doporučila citrovník, ale dnes už si jen tak netroufnu užívat bez porady odborníka. Děkuji s pozdravem Zdeňka Houšková
Příprava kuřecích prsou podle tohoto receptu spočívá v tenkém nakrájení – čím tenčí, tím lepší! Tenčí kuřecí řízky se rychleji vaří a díky své tenčí velikosti umožňují marinádě lépe proniknout a získáte tak chutnější kuřecí pečínku. V tomto receptu se kuřecí prsa marinují v řepkovém oleji, česneku, červeném vinném octu a sušených bylinkách. Tato grilovaná kuřecí prsa jsou dokonale propečená a chutná. Jde o jednoduché zdravé jídlo s nízkým obsahem tuku a vysokým obsahem bílkovin. A tak všestranné, že si ho můžete připravit dopředu! Přidejte ho do salátů nebo salátových misek, sendvičů nebo jako hlavní jídlo se zeleninou. Proces grilování dodává kuřeti lehce pečenou chuť, která je nepopiratelně lahodná. Nemáte doma gril? Vyzkoušejte tato šťavnatá kuřecí prsa na vzduchové fritéze! Nebo pro obměny vyzkoušejte toto grilované kuře marinované v jogurtu.
Ingredience
Vykostěná kuřecí prsa bez kůže, fungují i vykostěná kuřecí stehna;
Kuřecí marináda: řepkový olej, rozmačkaný česnek, sušené provensálské bylinky nebo podle chuti použijte sušené oregano, červený vinný ocet, sůl a černý pepř;
Volitelné varianty: Přidejte česnekový prášek, cibulový prášek, uzenou papriku nebo vyměňte ocet za citronovou šťávu.
Postup
Začněte s tenkými kuřecími řízky. Nařezejte kuře na rovnoměrnou tloušťku asi půl centimetru.
Marinujte. Smíchejte olej, česnek, sušené bylinky a ocet ve velkém mikroténovém sáčku. Kuře z obou stran osolte a ochuťte černým čerstvě mletým pepřem a poté přidejte do marinády. Ujistěte se, že jsou rovnoměrně potažené marinádou. Vytlačte všechen vzduch a marinujte v lednici alespoň 30 minut, ale raději 2 hodiny nebo přes noc pro lepší chuť.
Předehřejte si gril. Zahřejte gril nebo grilovací pánev na středně vysokou teplotu. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, počkejte, až uhlí pokryje bílý popel.
Jakmile je váš gril rozpálený, naolejujte grilovací rošty a přidejte kuře. Kuře grilujte asi 2–3 minuty z každé strany, nebo dokud nezhnědne a vnitřní teplota nedosáhne 74 °C. Protože řízky máte tenké, tak se uvaří rychle. Dávejte ale pozor, abyste je nepřevařili, protože kuřecí může být při příliš dlouhém vaření suché.
Nechte odpočinout a podávejte. Po uvaření nechte kuře před podáváním několik minut odpočinout. To umožňuje, aby se šťáva znovu vsákla do všech kousků, takže je pak křehčí a chutnější.
Ve svém příspěvku LZE VYLÉČIT MALOBUNĚČNÝ NÁDOR PLIC U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeňka Novotná.
Je mi 56 let a v lednu 21.1.2016 mi po CT plic pan doktor vyřknul straašlivou diagnozu Rakovina plic malobuněčný nádor přes celou levou plící podle všech různých vyšetření metastáze do kostí, nádor ze vzorku 80% rakoviny. Nádor prorostl do druhé plíce uzlinami, dýchám prý jen malou štěrbinou.
Jsem po 4 chemoterapii a 5 ozáření křížové páteře, mám prý zlomenou obratel, tak chodím stažená do pásu.
Po první a druhé chemoterapii jsem přestala chodit, bylo mi moc špatně, zvracela jsem, po 4 chemoterapii jsem zvracela tak a zároveň měla děsný průjem 6 dní, shodila jsem od ledna přes 20 kg. Dělám vše, co mi lékaři radí, piju čaje, smetanku kořen, rakytník, ledvinový čaj, bezinkový čaj, jím veškkeré ovoce, jahody, broskve, jablka, banány, meruňky, třešně. Snažím se jíst i hodně okurek ze skleníku s kefírem, kefír samotný, prostě co m kdo poradí, to do sebe dostávám.
Dá se tento nádor porazit, ale aby se už nevrátil? Moc bych se chtěla uzdravit a žít zas normální život.
Hodně jsem kouřila, to jsem okamžitě po vyslechnutí diagnozy ukončila, ale bojím se, že pozdě.
Prosím pomožte mi s pozdravem Zdeňka Novotná
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdeňka Novotná.
Lze vyléčit malobuněčný nádor plic, který metastázoval do koostí, u ženy 56 let? Moc se bojím smrti i trápení s léčením. Pomůže mi někdo na toto témma odpovedět? Jsem sama, mám přítele, ale ten se mé nemoci a už i mě bojí, jezdí ke mě, ale už mě nemá rád, má ze mě strach a já mám strach z opuštěnosti. Zdeňka Novotná Albertova 1009 Žamberk 56401
mobol 603554959