Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KUSTOVNICE ČÍNSKÁ NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY

OBSAH

Cena kustovnice čínské

Kustovnice čínská neboli Goji se dá běžně koupit na internetu jako plod a nebo šťáva. Oblíbený obchod na koupi jedno kilového balení za 380 Kč je zde: 1kg kustovnice čínské.

Zdroj: Kustovnice čínská

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anife333.

Můžu při léčbě warfarinem jíst kustovnici čínskou-goji?Každý den sním hrst.
děkuji Anife

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

U některých lidí kustovnice čínská (goji) může posilovat účinky warfarinu a může docházet ke krvácení. Při pravidelné konzumaci je potřeba vyrozumět lékaře, aby případně upravil dávkování warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Sazenice

Vzhledem k současné velké oblibě kustovnice se dají sazenice jednoduše objednat přes internet. Je dobré pořídit si již pro naše podmínky vyšlechtěnou odrůdu. Rostlinu si můžete vypěstovat i sami ze semen, ale tento proces je poněkud zdlouhavější a nezaručuje 100% úspěšnost.

Zdroj: Kustovnice čínská

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše Vaňhová.

Prosím o informaci, zda je možno současně užívat Warfarin a Kustovnici čínskou, dále jestli je možno užívat současně Warfarin a Chia semínka. Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kustovnice čínská se může konzumovat i když se užívá Warfarin. Chia semínka při Warfarinu raději vynechte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin

Nežádoucí účinky

Plody kustovnice byly podrobeny mnoha testům, které potvrdily, že nejsou jedovaté, ale přesto buďte při jejich konzumaci obezřetní, a to především v případě těhotenství. Goji totiž obsahují chemické látky, které mohou vyvolat potrat. Kustovnice čínská má dále vliv na krevní tlak a hladinu cukru v krvi. Pokud tedy užíváte léky na léčbu některého z těchto onemocnění, nekonzumujte její plody, jestliže jste to předtím nekonzultovali s lékařem. Vyhněte se jim i v případě, že užíváte léky na ředění krve, jako je warfarin.

Zdroj: Goji – účinky a použití

Diskuze

V diskuzi KDE KOUPIT KER KUSTOVNICE CINSKE A KDY SADIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena kremenova.

Dobry večer. Chtěla bych si vysadit keř kustovnice čínske. Nevím však, jestli ji nasadit na podzim,nebo na jaře. Nikde jsem se tuto informaci nedočetla. Mnohokrát děkuji za případnou odpověd. S pozdravem Alena Křemenovái-rostlin/
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kde koupit ker kustovnice cinske a kdy sadit

Dávkování goji

Doporučené denní dávkování pro dospělé osoby jsou asi dvě hrstky bobulí denně. Menší děti by rozhodně neměly konzumovat více než poloviční dávku. Vyšší míra konzumace vede k problémy se zažíváním. Odborníci nedoporučují jíst větší množství kustovnice před spaním, protože mohou nastat problémy s nespavostí. Budete-li dodržovat stanovenou denní dávku, nebudete mít žádné problémy. Blahodárné účinky kustovnice čínské můžete pozorovat již po několika týdnech užívání.

Zdroj: Kustovnice a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem CO NEJÍST PŘI UŽÍVÁNÍ LÉKU XARELTO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den, prosím o sdělení při Xareltu 20 mg lze použít např. Kustovnici(farmářské sirup) nebo jiné doplňky stravy ohledně imunity, pohody a trávení. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kustovnice čínská nebo-li goji, je vhodná laskomina i když užíváte Xarelto. Existuje vědecká studie, která sleduje okolo 200 tisíc pacientů, kteří užívají Xarelto a pravidelně konzumují goji. Zatím ani jeden z jejich lékařů nehlásil žádné účinky na činnost Xarelta. Průběžně si to můžete kontrolovat tady, na těchto webových stránkách: www.ehealthme.com/dr…

Co se týče ostatních doplňků stravy, tak je to vždy otázka. Xarelto je vynikající lék, u kterého se nemusí držet žádná dieta a není ani příliš háklivý na to co jíte. Kromě grapefruitu nebo pití grapefruitové šťávy a opatrnosti s alkoholem neexistují žádná jídla ani nápoje, kterým byste se při užívání Xarelta měla vyhýbat.

Xarelto je pro vás lék na prodloužení života a pro vaší jistotu, že léčba probíhá správně, je vždy lepší při každém zařazení doplňku stravy o tom kolem 20. dne užívání informovat lékaře, aby vám zkontroloval vaši srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Co nejíst při užívání léku Xarelto

Obsah látek

Obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně esenciálních, 21 stopových prvků (např. zinek, železo, měď, vápník), minerální látky, jsou bohatým zdrojem betakarotenu, vitamínů řady B, vitamínu E a C. V dnešní uspěchané době jsou pro nás jedinečným zdrojem látek potřebných pro správné fungování organismu a pro udržení našeho zdraví.

Zdroj: Kustovnice čínská

Poradna

V naší poradně s názvem ŠALVEJOVÝ SIRUP LISOVANÝ ZA STUDENA ZPUSOB UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den,

od jedné paní jsem si koupila sirupy lisované za studena
-šalvějový
-jetelový
-bezinkový_černý bez z plodu
-tymiánový

Bohužel mi k tomu nebyl dán leták ,
jak ho užívat a na co se může užívat.
Ptala jsem se ji,odkazala mi na net....bohužel...

Proto se na vás obrátím,
protože jsem to jaksi na netu nemohla dohledat.

Budu moc ráda za vše informace.

Děkuji a s přáním hezkého dne.Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Šalvěj:
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- nežádoucí účinky: odstavec.ceskenemoci…
- pití sirupu / čaje: odstavec.ceskenemoci…

Jetel:
- účinky a použití: odstavec.ceskenemoci…

Černý bez
- účinky: odstavec.ceskaordina…

Tymián
- účinky: odstavec.ceskenemoci…
- recept a dávkování: odstavec.ceskenemoci…

Zdroj: diskuze Šalvejový sirup lisovaný za studena zpusob užívání

Nežádoucí účinky

Bylo zjištěno, že bobule goji „soutěží“ s warfarinem o enzym CYP450 C29. Tento enzym je metabolickým kontrolním bodem, a pokud ho velké množství, dochází ke zpoždění ve zpracování. Tento enzym je nutný k rozpadu warfarinu a zpoždění ve zpracování warfarinu znamená, že léčivo nemůže plnit svou funkci a způsobuje větší riziko krvácení.

Zdroj: Kustovnice a Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK PRADAXA A JEHO CENA PRO PACIENTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina Hanzalová.

Dobrý den, mám dotaz. Užívala jsem lék Warfarin a nyní budu brát Pradaxu. A prosila bych od vás odpověď, čeho se mám vyvarovat při užívání Pradaxy. Zatím vím, že se mám vyhnout bylinkám třezalce a šalvěji. Ostatní bylinkové čaje můžu? Také kustovnice čínská a chia semínka nejsou vhodné? A co kolagen Q10 Omega3 mastné kyseliny?
Můžu multivitamíny s minerály? Na kosti potřebuji vitamín D3, který mi předepisovala doktorka. Neměla jsem ho skoro rok. Léky vhodné jsou typu Paralen, Panadol a Paracetamol?
A jak je to se stravováním? Můžu špenát,brokolici,salát,česnek a ostatní zeleninu, která se musí "hlídat" při užívání Warfarinu??
Děkuji za vaši odpověď, na co je třeba dávat pozor při užívání Pradaxy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Pradaxa je místo Warfarinu za odměnu a to zejména proto, že při něm nemusíte sledovat téměř žádná omezení v tom, co zkonzumujete. Oproti Warfarinu můžete jíst zeleninu bez omezení. Jen si dejte pozor v případě bolesti a jejího tišení. Z volně prodejných léků proti bolesti můžete použít pouze Paracetamol (Paralen). Zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a při příští návštěvě poproste o vhodné léky na bolest, které jsou jen na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Pradaxa a jeho cena pro pacienta

Pěstování kustovnice čínské

Kustovnice čínská je bujně rostoucí, opadavý, trnitý keř, který dorůstá výšky 1 – 3 metrů. Jeho převislé větve zabírají dost místa do šířky, proto s tím již při vysazování počítejte. Ač se to na první pohled nezdá, jedná se o rostlinu z čeledi lilkovitých. Je tedy příbuzná s rajčetem, bramborem nebo lilkem. Její nafialovělé květy jsou velmi podobné právě lilku. Kustovnice jsou oboupohlavné rostliny, tj. mají jak samčí, tak samičí květy a opylují je především včely. Kustovnice sice pochází z Asie, ale v našich podmínkách je plně mrazuvzdorná. Vzhledem k tomu, že kvete v pozdějším období – červen až srpen – vybírejte pro ni chráněné slunné stanoviště. Půda je pro ni nejvhodnější lehká, písčitá. Těžké, přemokřené půdy nesnáší. Červené bobulky plodů se nejčastěji objevují druhým až třetím rokem po výsadbě. Jsou měkké, proto je nutná opatrnost při sklizni, aby nedošlo k jejich stlačení a poškození. Sklízejí se postupnou probírkou (na plantážích ve své domovině každý týden), a to po dobu jednoho až dvou měsíců. Zrání probíhá od srpna do října a jen plně vyzrálé plody obsahují léčivé a zdraví prospěšné látky. Právě při dozrávání se doporučuje chránit plody sítí proti ptákům. Následně se plody goji suší, a to buď přirozeně na vzduchu, nebo mechanicky horkým vzduchem v sušárnách. Aby se vám rostlina odvděčila hojností plodů, je nutné její pravidelné prořezávání. V průběhu dubna odstraňujeme suché větve, v létě překřížené a přestárlé, společně s kořenovými výmladky. Po sklizni pak odstraňte nemocné a slabé větve, dále výhony z vrchu kmene pro udržení optimální výšky rostliny.

Zdroj: Kustovnice čínská

Poradna

V naší poradně s názvem STRAVA PŘI LÉČBĚ WARFARINEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horníková Irena.

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda-li je možné jíst rozinky, ořechy natural(jakékoliv), různá semínka (např. slunečnicová) kustovnice, mandle, cuketa, lilek (se slupkou nebo bez), celozrnný chléb, müsli se sušeným ovocem, celozrnný chléb?Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny potraviny, které zmiňujete je možné konzumovat při léčbě Warfarinem. Důležité je, konzumovat je stále ve stejném množství v týdenním potravinovém příjmu. Lékař totiž stanoví dávku Warfarinu podle srážlivosti krve, kterou máte ve sledované době několika odběrů. To znamená, že strava v období jednoho měsíce před posledním odběrem krve, by se měla stát vaším vzorem jídelníčků do budoucna. Problémem jsou totiž náhlé změny ve stravování včetně začínání nebo končení s užíváním doplňků stravy. Když u vás dojde ke změně jídelníčku nebo léčby kupovanými přípravky, tak si co nejdříve nechte přeměřit INR (srážlivost krve - Quickův test), aby vám mohl lékař případně upravit dávkování Warfarinu. A pak zase musíte chvíli vytrvat v určité jednotvárnosti. Úplně nejlepší je nechat si INR přeměřit každý měsíc. To zaručí, že léčba Warfarinem pro vás bude bezpečná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Užívání a dávkování

U nás je nejoblíbenější konzumace goji v podobě sušených červených bobulek. Snadno je seženete téměř ve všech prodejnách a na stáncích se sušeným ovoce. Bobule jsou poměrně dost tvrdé. Pokud je ale vysypete do misky a necháte na vzduchu, nasají do sebe vzdušnou vlhkost a změknou. Stejný účinek bude mít i kousek jablka vloženého k nim do sáčku. Co se týče množství, denně si jich dejte jednu malou hrst. Rozdělte ji na 3 díly, které průběžně během dne pojídejte. Nedoporučuje se jíst je těsně před spaním, mohli byste mít problémy s nespavostí. Jestliže vám samotné plody nechutnají, můžete si z nich připravit čaj. 2-3 lžičky plodů přelijte ¾ litrem vody, povařte 5 minut a poté sceďte. Následně popíjejte po celý den do 17 hodin. Goji můžete přidávat i do různých pokrmů – do cereálních směsí k snídani, do jogurtů, salátů, do jablečného štrůdlu či ovocných knedlíků. Posypat jimi můžete i rýžovou nebo krupicovou kaši. Druhým nejběžnějším způsobem konzumace plodů kustovnice je ve formě šťávy. Pro tu se lisují jen vybrané čerstvé plody, aby byla zaručena nejvyšší kvalita nápoje. Můžete ji popíjet v uvedeném množství buď samotnou, nebo zředěnou vodou. Tyto 100% šťávy jsou zcela bez cukru a tedy vhodné i pro diabetiky. Na trhu se můžete setkat s plody kustovnice v podobě mražené, kapslí nebo prášku. Pokud upřednostňujete čerstvé plody, můžete si sami vypěstovat vlastní keř. Blahodárné účinky kustovnice budete při pravidelné konzumaci pociťovat již po několika týdnech užívání. K prvním pozitivním účinkům patří snížení kyselosti organismu a pročištění krve.

Zdroj: Kustovnice čínská

Poradna

V naší poradně s názvem CONDROSULF A JEHO NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Irlbeková.

mám užívat lék Condrosulf 800 mg prosím jaké jsou vedlejší účinky a jak je snášen. Bojím se vedlejších účinků.Děkuji za odpovědi.Irlbeková M.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Condrosulf je obvykle dobře snášen, protože obsahuje pouze přírodní látku, která pomáhá udržovat kloubní chrupavky v dobré kondici. Zde jsou možné nežádoucí účinky:
Podobně jako všechny léky, může mít i tento přípravek nežádoucí účinky, které se ale nemusí vyskytnout u každého.
Velmi vzácné nežádoucí účinky (u méně než 1 z 10 000 nemocných): Velmi vzácně se mohou objevit zažívací potíže (tlak v žaludku, pálení žáhy, nevolnost nebo nucení na zvracení), které obvykle nevedou k přerušení léčby. Alergické reakce (např. kožní vyrážky) se vyskytují též velmi zřídka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Condrosulf a jeho nežádoucí účinky

Goji na hubnutí

Kustovnice je keř pocházející z Číny. Její plody, kterým se říká goji, obsahují velké množství vitamínů, minerálů, jsou výborným antioxidantem. Účinky na zdraví jsou opravdu a také pomáhají při hubnutí. Goji podpoří hubnutí pouze za splnění dokonalého stravování, pitného režimu a pohybu. Goji reguluje hladinu cukru v krvi, a proto brání chuti na sladké. Zajišťuje postupné uvolňování cukru a zabraňuje kolísání glykemického indexu. Obsah vlákniny zasytí žaludek na delší dobu, a proto nebudete pociťovat „vlčí hlad“. V malém množství obsahují plody kustovnice chrom, což je prvek nezbytný pro udržení svalové hmoty při hubnutí. Při redukci hmotnosti se totiž často stává, že při nedostatku chromu ubývá svalová hmota a ne tuková.

Dávkování při hubnutí

Denní dávka: Dospělí si mohou denně dopřát přibližně 30 bobulí, tedy asi dvě hrsti.

Na dvě polévkové lžíce plodů připadá 167 kJ a vysoký podíl vlákniny, která je při snižování hmotnosti velkým pomocníkem. Vitamíny a minerály navíc zlepšují stav pleti. Plody goji rovněž snižují glykemický index a zajišťují dlouhodobější pocit sytosti. Goji je vhodná nejen pro samotné hubnutí, ale také pro zdravý životní styl. Blahodárné účinky kustovnice zpozorujete již po několika týdnech užívání.

Zdroj: Goji – účinky a použití

Poradna

V naší poradně s názvem KOTVIČNÍK NEŽÁDOUCÍ UČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Kotvičník zemní alias Tribulus terrestris stimuluje produkci testosteronu - mužského pohlavního hormonu. Pokud tedy nemáte v anamnéze karcinom prostaty, tak ho můžete užívat do konce života bez omezení. Štítná žláza není jeho účinkem dotčena.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Po zahájení užívání čaje z kotvičníku se u mě zvýšila četnost a intenzita bolestí hlavy.
Je možné, že se jedná o nežádoucí účinek kotvičníku?
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Kotvičník nežádoucí učinky

Účinky goji

Již ve staré Číně znali, a tedy v klasické čínské medicíně využívali, tyto plody už po staletí. Hlavně na podporu dlouhověkosti, vitality a také sexuální potence. Stejně tak v oblasti Himálaje, Tibetu a Mongolsku. Zde toto ovoce dostalo dokonce pojmenování „Ovoce štěstí“, neboť ho podle místních v člověku vyvolává.

Účinky plodů kustovnice jsou díky obsahu všech výše uvedených látek opravdu až neuvěřitelné a širokospektré. Jejich konzumace je mnohostranně prospěšná jak v mladém, tak pokročilém věku. Mají silný antioxidační účinek, chrání buňky před volnými radikály, které je poškozují, a zabraňují tak nejen stárnutí kůže, ale i celého organismu. Podporují správnou funkci imunitního systému, posilují obranyschopnost našeho těla. Zlepšují krvetvorbu, pomáhají proti stárnutí cév, mají vliv na snižování krevního tlaku, přispívají ke zdraví kardiovaskulárního systému obecně, napomáhají správnému fungování nervového systému. Harmonizují meridiány jater a ledvin, zprůchodňují a uvolňují v nich energetické blokády a přispívají tak k udržování jejich správné funkce. Zároveň podporují snižování cholesterolu. Příznivě působí na menstruační cyklus a ženské reprodukční orgány, pomáhají při symptomech menopauzy. Eliminují výraznost červených žilek na tvářích a celkově zklidňují vzteklé, výbušné a rozbouřené povahy. Zlepšují ostrost zraku, odstraňují rozmazané vidění a šeroslepost, zlepšují vidění ve tmě, zklidňují podrážděné oči. Napomáhají rychlejší regeneraci buněk po ozáření Roentgenovými paprsky. Zvlhčují plíce, čímž mírní různé alergické projevy (chronický kašel, astma), pomáhají i při kožních potížích. Zlepšují paměť, pevnost šlach a nehtů, posilují svaly a kosti. V neposlední řade dodávají organismu tolik potřebnou energii.

Zdroj: Kustovnice čínská

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY TRIBULUSU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiri Lohr.

Dobrý den. Již asi šest let beru Prestarium Neo forte. Mám některé nežádoucí účinky. Hlavně pískání v uších, hlavně vleze. Zakoupil jsem si Kotvičníkové kapsle které již týden beru s Prestariem. Vadí to?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podle dosavadních zpráv může mít vodný extrakt z plodů tribulus určitý antihypertenzní účinek s neznámým mechanismem. Prestarium Neo se používá také pro svůj antihypertenzní účinek. Spojení těchto dvou činitelů může vést k přílišnému snížení krevního tlaku. Krevní tlak je naštěstí veličina dobře měřitelná v domácích podmínkách. Takže se pravidelně měřte a při příští návštěvě lékaře předepisujícího Prestarium Neo se s ním o tom poraďte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinky Tribulusu

Předávkování

Ideální množství, které by měl člověk za den zkonzumovat, je maximálně 1,5 dl šťávy denně. Při vyšší konzumaci hrozí předávkování vitamíny, což může mít nežádoucí účinky na lidský organismus.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Jak se může používat kustovnice a Warfarin

Ti, kteří se léčí warfarinem, se musí vyhnout bobulím goji, protože existuje interakce mezi ní a léčivem. Dle provedených studií warfarin interaguje s lyciem, třezalkou, mangem, česnekem, sójovou omáčkou, goji a jinými. Byly hlášeny interakce u 80leté čínské pacientky, která konzumovala bylinkový čaj vyrobený z bobulí goji a užívala také warfarin (vyskytlo se u ní nadměrné krvácení). Další studie u jiného pacienta, který pil čaj goji a užíval warfarin, zjistila, že když přerušil konzumaci čaje z goji, doba krvácení byla stabilizována. Z čehož se tedy vyvodilo, že existuje určitá interakce mezi warfarinem a bobulemi goji a že by se mělo této společné konzumaci zabránit. Všichni pacienti užívající warfarin by měli být varováni před přijetím specifických opatření a nebezpečím některých potravin, které požívají, aby se vyhnuli nežádoucím účinkům. Vždy je nutné informovat ošetřujícího lékaře o každém doplňku nebo lécích, které užíváte.

Zdroj: Kustovnice a Warfarin

Nežádoucí účinky při zevním použití

U zevního použití mají kortikoidy minimální nežádoucí účinky a působí v místě použití, ale i zde mohou mít nežádoucí účinky:

Používání kortikoidů v oblasti obličeje: Při delším podávání kortikoidů v oblasti obličeje může dojít k přivyknutí kůže na podávané přípravky. Po jejich vysazení se pak může na pokožce objevit výsev červených drobných pupínků okolo úst, jedná se o takzvanou periorální dermatitidu. Komplikací lokální léčby kortikosteroidy může být také kontaktní alergie na tuto účinnou součást zevní terapie.

Zdroj: Negativní nežádoucí vedlejší účinky kortikoidů

Nežádoucí účinky

Červená řepa může mít i nežádoucí účinky na lidský organismus, může například způsobovat zácpu nebo bolesti hlavy.

Konzumaci listů by se kvůli obsahu kyseliny šťavelové měli vyhnout lidé se záněty kloubů, dnou či ledvinovými kameny.

Betanin, což je barvivo obsažené v červené řepě, je vylučován do moči a stolice a obarvuje je. Jedná se o přirozený důsledek konzumace, proto není třeba se obávat.

Zdroj: Červená řepa a její nežádoucí účinky

Účinky na krevní tlak

Pacienti, kteří dlouhodobě užívají kotvičník, mívají zvýšený pocit tepla, rychlejší tep, jsou excitovaní a neklidní. Tyto nežádoucí účinky jsou častější při dávkách nad 500 mg. Dalším možným nežádoucím účinkem je nízký krevní tlak, který u těchto uživatelů může způsobit závratě, zvláště při vstávání ze sedu nebo lehu.

Zdroj: Tribulus a jeho nežádoucí účinky

Warfarin a česnek

Mezi rizikové bylinky a doplňky stravy patří při užívání Warfarinu: jinan dvoulaločný, zelený čaj, kopřiva, třezalka, ženšen, česnek, brusinky, šalvěj, andělika čínská, koenzym Q10, sója, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, enzymatické přípravky typu Wobenzymu, glukosamin, chondroitin, heřmánek, echinacea, vilcacora (kočičí dráp), některé směsi tradiční čínské medicíny, vyšší dávky vitaminů A, D, E, (≥ 400 IU/den), vitaminu C (≥ 500 mg/den).

Jak vyplývá z výčtu rizikových potravin, tak do této skupiny zapadá i česnek.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Ing. Romana Šebková

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP