Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

KVASINKA V OKU

OBSAH

Moučnivka v ústech

Moučnivka neboli soor je formou kvasinkové infekce, která postihuje ústní dutinu. Původcem tohoto onemocnění je kvasinka Candida albicans, která vyvolává i ostatní formy kandidóz, a to jak kožní, tak slizniční, případně orgánové. Soor se často objevuje u novorozenců a kojenců do jednoho roku života. Podstatnou roli ve vzniku této nemoci hraje imunitní systém, který mají právě nenarozené děti nedostatečně vyvinutý, rovněž chroničtí dospělí pacienti mívají imunitní systém oslabený.

Zde můžete vidět, jak vypadá moučnivka v ústech.

Na kvasinku Candida albicans zabírá látka vyráběná v ČR od roku 1950, a tou je nystatin. Nystatin má velkodistributor v ČR na skladě, ale v lékárnách jej nenajdete. Recept na tento přípravek vám musí předepsat lékař, s receptem jděte do lékárny a trvejte na tom, aby pro vás Nystatin objednali. Kdo jezdí do okolních zemí, může si Nystatin v lékárně koupit tam.

Zdroj: Moučnivka

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁNĚTY V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna.

Dobrý den, neustále se mi vrací zanet v ustech (vředy, afty). Čtrnáct dní lecim pak čtyři dny dobře a opět znovu plný ústa. Obvodní lékař mi s tím nijak neporadil, kam mám tedy zajít? Na zubní? Nebo orl? Děkuji AL

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Pomoc hledejte přesně jak píšete, na ORL a nebo na zubním. Nejspíše to bude přemnožená kvasinka, která způsobuje narušení sliznice jazyka. Do prasklinek se pak dostanou bakterie a ty pak způsobí afty a vředy. Přesnou diagnózu i léčbu vám poskytne lékař po bližším vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Záněty v ústech

Bílé skvrny na jazyku u kojence

Příčiny bílého povlaku na jazyku u kojence mohou být způsobeny přemnožením kvasinky Candida albicans v dutině ústní. Onemocnění nazýváme moučnivka, nebo také soor. Tato kvasinka se v dutině ústní normálně vyskytuje, k jejímu přemnožení dochází buď u nejmenších dětí, nebo při oslabeném imunitním systému. Moučnivka je u dětí spojena s bělavým povlakem tváří a jazyka. Povlak nejde snadno setřít. Možnou léčbou je potírání povlaku genciánovou violetí. Jedná se o protiplísňový roztok. Příznaky by měly odeznít do 3–4 dnů. Další možností je výplach dutiny ústní tee trea olejem. Jako preventivní opatření proti návratu onemocnění se doporučuje vyvaření veškerých dudlíků, případně i hraček. Je pravděpodobné, že kvasinky budou přítomné též na vašich bradavkách. Pokud se vyskytnou příznaky jako pálení a svědění bradavek, které sílí po kojení, je nutné léčit i je. K ošetření se užívají masti s protiplísňovým účinkem.

Zdroj: Bílé skvrny na jazyku

Poradna

V naší poradně s názvem BĚLAVÁ POŠEVNÍ SLIZNICE. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Kratochvílová.

Mám vnější svědění pochva. Sliznice je bělavé barvy.Behem dne nic necítím,ale přijde večer a provází mě nepříjemné pálení a svědění.Mohlo by se jednat o mykóza? Mám 62 roků.Myslim , že o vysichani se nejedná.S partnerem! mám plnohodnotný sexuální život.Muj lékař mi doporučil clotrimsol.Neni špatný ,ale v noci mě to opět vzbudí.Muze to být alergie nebo nervového původu? Předem děkuji za radu..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejspíše se vám v pochvě přemnožila kvasinka Candida Albicans. Nejlepší lék dostanete u svého lékaře po sdělení, že u vás Clotrimazol neúčinkuje dostatečně. Pokud nemůžete navštívit lékaře, tak si v lékárně kupte vaginální globule proti poševní kandidóze.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bělavá poševní sliznice.

Co je parazitická kvasinka

Parazitická kvasinka vyvolává ústní a genitální infekce. Onemocnění způsobené kvasinkami nebo houbami nebo plísněmi (takzvaná mykóza) představuje též častou příčinu nemocí a úmrtí osob se sníženou imunitou (vlivem AIDS, chemoterapie, transplantace orgánů a podobně).

Zdroj: Parazitická kvasinka

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

DOBRÝ DEN JSEM JITKA A MÁM STRAŠNEJ PROBLÉM JSEM UŽ ZOUFALÁ A I BREČÍM SVĚDÍ MĚ VAGÍNA A I MOČOVÝ MĚCHÝŘ A MŮŽU SI UVAŘIT BYLINKOVEJ ČAJ NA MOČOVÉ CESTY A ALE TO JE MÁLO A EXISTUJE PROSIM VÁS MASTIČKA NA TOTO SVĚDĚNÍ ? A MOC VÁM PŘEDEM DĚKUJU ZA ODPOVĚĎ A NADHLEDANOU A MĚJTE SE SUPER
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Zřejmě máte vaginální mykózu. To je normální v tomto parném období. Ve vaší vagíně přemnožila kvasinka Candida Albicans a tu teď musíte zase dostat pod kontrolu. K tomu by bylo nejlepší navštívit svého gynekologa, aby vám provedl lékařské vyšetření a zjistil co přesně způsobuje vaše problémy se svěděním. Pokud nemůže z nějakého důvodu k lékaři, tak můžete zkusit rady, které tento problém řeší a pomůcky k nim můžete volně koupit v lékárně. Zde je návod jak se zbavit svědění ve vagině: www.ceskaordinace.cz…
Vznik a rozvoj kvasinek rovněž podporuje příliš kalorická strava založená na cukrech a obilninách, takže koláček, se kterým jste vyfocena, je pro kvasinky vítaná posila.

Zdroj: diskuze SVĚDĚNÍ VAGÍNĚ I V MOČOVÉM MĚCHÝŘE CO TEĎ ?

Kvasinka Candida albicans

Kvasinka Candida albicans je přirozenou součástí těla. Nachází ve střevech, pohlavním ústrojí, ústech, jícnu a v krku a za normálního stavu dokáže organismus její množství kontrolovat. Pokud je však vnitřní mikroflóra organismu v nerovnováze, začne se kvasinka nekontrolovatelně množit a následně vyvolá infekci, a sice kandidózu. Kandidózu si v těle „ vypěstujeme‟ snadno, ale dostat ji z těla ven, to je velký problém.

Kdy dochází k přemnožení kvasinky? Přemnožení kvasinky způsobuje: oslabený imunitní systém, cukrovka, užívání antikoncepčních pilulek, dlouhodobá léčba antibiotiky, stres, špatná výživa, nadměrné množství cukru, alkoholu či léků a užívání drog. Z hlediska přemnožení kandidy jsou rizikové i chirurgické výkony, těhotenství, nádorová onemocnění, AIDS.

Kandidou může být postiženo celé tělo a onemocnět může každý. Původcem infekce může být kromě nás samých i jiná osoba, u níž došlo k přemnožení kvasinky. Takovýto nakažený subjekt na nás může kandidu přenést (například při pohlavním styku).

Zdroj: Parazitická kvasinka

Poradna

V naší poradně s názvem OPALOVÁNÍ A BÍLÉ MAPY NA ZÁDECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pája.

Dobrý den,
na zádech se mi zač.července objevily bílé fleky, které vypadají jako velká mapa. Vypadají jako pigmentové fleky, ale jsou bílé... při pobytu na koupališti a po koupání doma v bazénu mi záda svědí a musím se až chvílema drbat, netuším co to je a jsem z toho nervozni. Nevypadá to moc hezky. Rozšiřuje se to docela rychle. Nejhorší to je když vylezu z bazénu a ležím zády na ručníku, začne to červenat a mapička se podráždí a na dotek je hrubá a lehounce vystouplá. I za horkého dne, kdy se potím záda zrůžoví. Marně scháním dobrého dermatologa, ale bohužel jsem žádného v okolí neobjevila.
Ještě dodám že bilá mapa se nikdy neopálí, spíš zrůžový a pak se po namazání zklid.mléka zklidní.
Děkuji za vaši radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takto na dálku bych to tipnul na pityriázu (pityriasis versicolor). Pityriáza je specifický typ onemocnění kůže, které způsobuje kvasinka rodu pityrosporum. Pityriáza se projevuje právě tvorbou mapek s kontrastní změnou odstínu kůže do světla, proto má i ten dodatek v latinském názvu (versicolor - změna barvy). Nejlepší lék na pytiriázu je krém Pevaryl, který pityriázu vyléčí do dvou týdnů. Krém Pevaryl je jen na lékařský předpis, ostatně jako všechny účinné léky na kvasinková onemocnění kůže. Z volně prodejných léků by pak mohl pomoci Clotrimazol gel nebo sprej popřípadě i krém. Pokud se toho chcete opravdu rychle zbavit, tak se nevyhnete návštěvě kožního, který podle vizuálního vyšetření zvolí nejlepší léčbu.

Zdraví Cempírek

Zdroj: diskuze Opalování a bílé mapy na zádech

Candida albicans v pochvě

Candida albicans v pochvě se vyskytuje obzvlášť často v letních měsících, potrápit však dokáže kdykoliv během roku. Jednorázová (akutní) kvasinková infekce se léčí různými antimykotickými přípravky, ale řadě žen se přesto vrací. Při opakování tohoto onemocnění se ukázala jako velmi účinná podpůrná léčba enzymovým lékem Wobenzym.

Zdroj: Parazitická kvasinka

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČNÉ HRBOLKY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Je to už nějaký rok, kdy jsme se ženou postupně změnili jídelníček. Popravdě nyní když navštívíme naše babičky, kde je nám naservírováno obligátní knedlo zelo vepř., tak nám není úplně nejlépe. Já jsem asi před 1/2 rokem, začal pozorovat, že se mi příčně vlní nehty u obou palců na nohou. Došlo to tak daleko, že nehty byly tak slabé, že se 2mm od kořene nehtu propadli. Se ženou máme podezření na nějaký druh kvasinky. Když jsme omezili cukry a další tělo zatěžující látky, oběvila se nám bolavá vyrážka na rukou,( malé vřídky, hluboké suché praskliny) kvasinka začala bojovat ze všech sil! Neužíváme žádné léky, snažíme se jíst zeleninu i tu po domácku fermentovanou a vůbec co nejčerstvější potraviny. Protikvasinková dieta je drsná a musíme ji zvládnout! Myslíte, že to může mít souvislost i s nehty?díky a zdravím, Tom

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nehty jsou jako kronika stravování za poslední půlrok. Právě příjem, respektive nedostatek některých komponent pocházejících z běžné vyvážené stravy způsobuje tyto prohlubně. Nejčastější příčinou bývají léky, potom nedostatek vápníku a nedostatek bílkovin především kolagenu. Soustřeďte se na svojí stravu a zanalyzujte si příjem těchto komponent, popřípadě je doplňte potravními doplňky.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčné hrbolky na nehtech

Jak diagnostikovat kvasinku Candida albicans

Příznaky kvasinkové nákazy u dospělých jsou často natolik všeobecné, že je lékař bez dalších diagnostických opatření může jen velmi těžko přičíst kvasinkové nákaze. Proto je třeba provést nejdříve vyšetření, které vyloučí jiná onemocnění, jež s kandidou nemusejí souviset. Vyšetření sestává z laboratorních testů stolice, moči, vzorku z úst, kůže, nehtů, vlasů a krevních testů.

Zdroj: Parazitická kvasinka

Diskuze

V diskuzi BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Sedlak.

Kvasinky ve vlasech jak se jich zbavit

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kvasinka.

U mě na prvním místě česnek s medem. Pravý český česnek a med jsou národní všelék! Česnek obsahuje silnou antifungální látku nazvanou allicin. Allicin ničí infekce, zejména pokud jde o kvasinku Candida. Med zase pomáhá česneku v jeho protikvasinkové aktivitě. Uklidňuje pokožku a mírní jakýkoliv otok s protizánětlivými účinky. Vždycky si to udělám dvakrát týdně ze 6 stroužků česneku a 5 lžic organického medu. Česnek normálně prolisuju přes mačkátko a nechám odležet po dobu 15 minut. Pak přidám med a dobře promíchám. Tuto směs aplikuju na pokožku hlavy a zároveň provádím masáž po dobu minuty nebo dvou. Pak vlasy zabalím do igelitu a ručníku a nechám asi 10 minut působit. Nakonec to opláchnu vodou a nanesu šampon a vlasy normálně umeju. V případě citlivé pokožky, kterou může česnek dráždit, je možné směs naředit mlékem.

Zdroj: diskuze Babské rady

Candida

Candida je kvasinka, která běžně žije v našem těle od narození a žije v harmonii s „dobrými“ kvasinkami, jako je například acidofilus. Ovšem různé životní situace způsobí, že se přemnoží a začne škodit. Může vám škodit i dvacet let, aniž byste správně diagnostikovali příčinu svých potíží. Je někdy nenápadná a škodí tajně, jindy je nápadná až moc. Má ji v dnešní době extrémně rozmnoženou většina populace a stojí i za roztroušenou sklerózou a rakovinou.

Zdroj: Kandidóza

Příčina popraskaných rtů

Popraskané ústní koutky nebo prasklý ret je v mnoha případech plíseň rtů. Plíseň rtů postihuje člověka bez rozdílu věku a pohlaví. Jako každá plíseň, tak i prasklý koutek, je přenosná - nakažlivá. Nejčastější příčinou plísně rtů je kvasinka candida. Léčbou plísně rtů rpzhodně není jelení lůj nebo olizování rtů. Jelení lůj je vhodný na léčení popraskaných rtů ze zimy, například po lyžování v mrazu. Proti kvasinkám se bojuje nejlépe s pomocí probiotik a sacharidovou dietou.

Zdroj: Popraskané rty, to může být plíseň rtů!

Co je to kvasinková infekce?

Jde o nadměrné rozmnožení kvasinek (rodu Candida) ve střevech, krvi a orgánech. Candida Albicans je parazitická kvasinka, která osídluje střeva (10–15 % střevní mikroflóry), pohlavní ústrojí, ústa, jícen a krk. Tato kvasinka žije za normálních okolností v rovnováze s ostatními bakteriemi a kvasinkami. Za určitých podmínek se však množí, oslabuje imunitní systém a způsobuje infekci známou jako kandidóza, mykóza nebo kvasinky. Přemnožením Candidy Albicans trpí jeden ze tří lidí, a přesto ji západní medicína nepřetržitě ignoruje, protože její příznaky napodobují spoustu jiných nemocí. Nicméně je nutné, aby nebyla brána na lehkou váhu, protože může být příčinou nejzávažnější tělesné nerovnováhy v dnešní době. Experti označují různé druhy plísní a kvasinek za spolupůvodce i dalších onemocnění, jako jsou kardiovaskulární poruchy, revma, artritida, dna, astma, alergie, gastritida, tuberkulóza, nádorová onemocnění a mnoho dalších nemocí.

Zdroj: Kandidóza

Candida albicans v těhotenství

Mezi nejčastější gynekologické potíže patří kvasinková infekce, která vzniká při přemnožení kvasinek (mimo jiné právě Candida albicans) v pochvě. Většina nastávajících maminek se děsí vaginální infekce v těhotenství. Kvasinková infekce nebývá pro těhotnou ženu ani miminko v těhotenství nebezpečná (během porodu se ale infekce může přenést na novorozence), avšak pohodu v těhotenství může narušit. Infekci totiž často doprovází výtok a svědění či pálení v intimní oblasti. Co se týče léčby v těhotenství, zdravotní obtíže je vhodné konzultovat se svým gynekologem.

Zdroj: Parazitická kvasinka

Příčiny

Původcem onemocnění je kvasinka Candida albicans, která se běžně vyskytuje v ústech, v trávicím traktu a v genitáliích člověka. Při přemnožení kvasinek dochází k infekci. Kojenci se nakazí obvykle od matky během porodu nebo později z prsních bradavek, či při nedostatečné hygieně. Při kojení se mohou mykózou infikovat i bradavky. Proto je důležité, aby se společně s dítětem léčila i matka a zabránilo se tak opětovnému přenášení kvasinkové infekce. Onemocnění se u kojenců obvykle projeví krátce po narození, nejčastěji okolo 10. dne života. Většina onemocnění vzniká do 2 měsíců věku, ale může se objevit také později. Candida se sexuálně nepřenáší. Ale matky mohou moučnivku přenést na své novorozence.

Rovněž po antibiotikách se může moučnivka objevit jak u dětí, tak i u dospělých.

Zdroj: Moučnivka

Kvasinky

Kvasinkové onemocnění ústní dutiny je relativně běžnou formou infekčního plísňového onemocnění. Sama o sobě je celkem banálním problémem, ale může poukazovat na přítomnost jiných, někdy i vážných onemocnění.

Příznaky

Původcem onemocnění je kvasinka Candida albicans, která napadá sliznice lidského těla nejen v ústech, ale i na kůži, v močových cestách nebo na pohlavních orgánech. Vzácné a smrtelně nebezpečné bývají vnitřní formy kvasinkových onemocnění, kdy kvasinka napadne vnitřní orgány a rozšiřuje se po těle. Kvasinky se vyskytují na sliznicích i u zdravých lidí, ale imunitní systém dokáže jejich počet značně omezovat.

Kandidóza, mykóza v ústech či plíseň se projevují zarudlým vnitřkem úst a jazyka s vyhlazenou sliznicí, jindy zarudlými bolavými koutky. Nejtypičtějším projevem je ale bílý povlak jazyka a krku, viditelný pouhým okem. Tento povlak může doprovázet nepříjemný pocit v ústech, pálení nebo suchost.

Obrázky

Zde můžete vidět, jak vypadá kvasinková infekce v dutině ústní.

Léčba

Jedinou účinnou léčbu představují takzvané protiplísňové léky (antimykotika do úst) do úst, které se podávají se ve formě tabletek (doporučuje se je cucat). Vhodná je rovněž obnova přirozené střevní mikroflóry pomocí probiotik a posilování imunitního systému. Vyměňte starý zubní kartáček za nový, přes noc namočený v roztoku s protikvasinkovým přípravkem, který pořídíte v lékárně.

Zdroj: Bílý výrůstek na jazyku

Která onemocnění způsobuje parazitická kvasinka

Parazitická kvasinka způsobuje různé obtíže či nemoci: chronické infekce, bolesti hlavy, chronickou únavu, deprese, bolesti nervů a kloubů... Ty se mohou objevovat buď izolovaně, nebo v kombinaci a mohou být více či méně výrazné.

Kůže: svědění, pálení, bělavé a šupinaté ekzémy, malé puchýřky, zarudnutí, některé formy akné (neléčitelná akné, hluboké boláky), plísňová onemocnění kůže.

Nehty: bělavá až nažloutlá prosvětlení, uvolňování nehtů z lůžka, zvýšená lámavost nehtů, plísňová onemocnění nehtů.

Trávicí trakt: zápach z úst, nepříjemná chuť v ústech, tvorba aft, povleklý jazyk, obtíže při polykání, říhání, nadýmání (především po požití sladkých jídel), průjmy, zácpy, pálení a svědění konečníku, nevolnost, abnormální chuť na sladké nebo alkohol, případně nesnášenlivost vůči alkoholu.

Oči: rozmazané vidění, pálení a svědění očí, kruhy a váčky pod očima, slzení, přecitlivělost na světlo, červené oči, bolest v očích.

Nos: svědění v nose, chronická rýma, ucpaný nos.

i: svědění, bolesti, záněty, ucpané uši, zvonění v uších, přecitlivělost na zvuky.

Pohlavní orgány a močové cesty: bílý sýrovitý výtok u žen, který je doprovázen intenzivním svěděním; u mužů se výtok a svědění objevují později; opakující se záněty dělohy, vaginální záněty, záněty močového měchýře a vaječníků; pokles tvorby pohlavních hormonů; problémy s menstruací; menstruační křeče; snížení sexuální touhy.

Vlasy: padání vlasů; tvorba lupů; suchá, nebo naopak mastná pokožka hlavy.

Klouby a svaly: bolestivost, slabost, třes končetin.

Hmotnost: přibírání, či naopak bezdůvodné ubývání na váze; nechutenství, nebo naopak neodolatelná chuť k jídlu (především na sladké).

Lymfatický a cévní systém: zduřelé uzliny, studené nohy a ruce, zimomřivost, nízká tělesná teplota, opuchlý obličej, pocení, tvorba modřin, otoky, nízký či vysoký krevní tlak.

Srdce a plíce: dýchavičnost, kašel, bolesti na hrudníku.

Psychika: deprese, zapomnětlivost, poruchy koncentrace, zmatenost, apatie, nespavost, změny nálad, ospalost, halucinace.

Hlava a nervy: bolesti hlavy, migrény, pocit necitlivosti, brnění.

Imunitní systém: v důsledku celkového oslabení imunitního systému se objevují alergie, chronické záněty a jiné nemoci (například asi 90 % nemocných s neurodermatitidou trpí současně kvasinkami ve střevě).

Zdroj: Parazitická kvasinka

Co znamená vymírání kvasinek

Než se ponoříme do podrobností o tom, jak se vyrovnat s odumřením kvasinek, začněme se základy: co je kvasinka a proč dochází k jejímu přemnožení.

Candida je druh houby, která se normálně vyskytuje ve zdravém lidském těle v malých množstvích, protože napomáhá vstřebávání živin a trávení a podporuje imunitní systém ke správné funkci.

Když se však candida přemnoží, může se na řadě míst v těle vyvinout kandidová plísňová infekce (také nazývaná kandidóza), včetně úst, uší, nosu, nehtů na nohou, nehtů, gastrointestinálního traktu a vagíny. Tato plísňová infekce se běžně nazývá „kandida“ a může postihnout ženy i muže. Často je však diagnostikována chybně nebo není diagnostikována vůbec.

Mezi příznaky kandidózy patří vyčerpání, chuť na sladké, zápach z úst, bílý povlak na jazyku, mozková mlha a hormonální nerovnováha.

Jak zabít candidu? Jedním ze způsobů je dodržovat dietní plán pro candidu, což je dieta s nízkým obsahem cukru a bez kvasnic, která pomáhá vyhladovět houbu Candida. Dieta může trvat od několika týdnů do několika měsíců, než bude účinná. Může být candida vyléčena navždy? Je možné, že se přemnožení candidy vrátí, pokud se uchýlíte zpět ke stravě a životnímu stylu, které způsobily dřívější přemnožení.

Zdroj: Vymírání kvasinek příznaky

Co jsou kvasinky

Kvasinky jsou jednobuněčné houbové mikroorganismy. Většina kvasinek patří do třídy vřeckovýtrusných hub, některé však i do třídy hub stopkovýtrusných, a proto společně netvoří taxonomickou skupinu. Tyto houby netvoří plodnice, množí se zejména nepohlavně a je pro ně charakteristický způsob dělení buněk - takzvané pučení. Mohou se množit i sexuálně tvorbou vřecek, která však nejsou uzavřená v žádných plodnicích. Kvasinky se mohou rozmnožovat i nepohlavně (viz výše), kromě několika málo druhů takzvaných poltivých kvasinek, respektive pohlavně za vzniku pohlavních spor. Během pučení (nepohlavní reprodukce) se na mateřské buňce vytvoří pupen, který se postupně zvětšuje. Při dosažení dostatečné velikosti dojde k jeho oddělení od mateřské buňky. Podle místa, kde pupen na povrchu kvasinky vzniká, se rozlišuje pučení monopolární, bipolární a multipolární, případně mohou pupeny vznikat i zcela náhodně.

V lidském organismu se kvasinky vyskytují zcela běžně. Pokud dojde k jejich přemnožení, vzniká kvasinkový syndrom - kandidóza. Candida albicans je parazitická kvasinka, která osídluje střeva (10-15 % střevní mikroflóry), pohlavní ústrojí, ústa, jícen a krk. Tato kvasinka žije za normálních podmínek v rovnováze s ostatními bakteriemi (například acidophilus a bifidobakterie) a kvasinkami v lidském organismu. Za určitých podmínek se však množí, oslabuje imunitní systém a způsobuje infekci známou jako kandidóza. Mikroorganismus může cestovat krevním oběhem do mnoha tělních orgánů. Plíseň v ústech a v krku je nejčastěji způsobena právě kvasinkou Candida albicans.

Příčiny přemnožení kvasinek:

  • steroidní hormony jako kortizon nebo anabolické steroidy v jídle nebo v lécích;
  • antibiotika podávaná lidem nebo zvířatům, jejichž maso lidé jedí; antibiotika ničí užitečné bakterie (acidophilus, bifidobakterie) stejně jako bakterie způsobující nemoc;
  • pravidelné užívání antikoncepčních pilulek;
  • stres;
  • nesprávná výživa, kdy je přijímáno nadměrné množství jednoduchých cukrů;
  • léčení rakoviny ozařováním nebo chemoterapií, chirurgický zákrok, umělá výživa;
  • zděděné nebo získané poškození imunitního systému, například AIDS;
  • příliš mnoho cukru v krvi, například při cukrovce;
  • přemíra alkoholu, léků nebo drog.

Zdroj: Kvasinky na jazyku

Co je to poševní mykóza

Vaginální mykózy, nebo také poševní mykózy, jsou nepříjemná onemocnění, která ženy přímo neohrožují na zdraví, ale jsou problémem, který je trápí někdy i opakovaně. Pokud jde o akutní potíže, lze je zažehnat domácí léčbou. Již z názvu „poševní mykóza“ je patrné, že se jedná o kvasinkové infekční onemocnění ve vaginálním, poševním prostředí. Původcem je kvasinka Candida albicans. Kvasinky způsobují typické obtíže, jestliže dojde k jejich přemnožení ve vaginálním prostředí. K přemnožení dochází zpravidla ve vlhkém prostředí bez přístupu vzduchu a kvasinky se rychle množí. Jejich množení napomáhá také vysoký příjem cukru.

Vaginální mykóza může být způsobena i používáním nevhodných mýdel a kosmetických přípravků, které nejsou přímo určeny na intimní hygienu. Další možnou příčinou mykózy u žen je koupání v bazénech. Chlór obsažený ve vodě vysušuje stejně jako nevhodné mýdlo sliznici v pochvě, ta neplní svoji funkci a dovoluje infekci dostat se dále do těla. Výsledkem je přemnožení kvasinek a bílý, tvarohovitý poševní výtok.

Vaginální mykóza se může objevit i po užívání antibiotik. Ta vyhubí přirozenou mikroflóru ve střevech (laktobacily) a rozmnoží se kvasinky. Krevním oběhem se rozšíří do celého těla a tím i do vaginy. Jako prevenci před mykózou se proto doporučuje spolu s antibiotiky užívat 3x denně laktobacily v tabletách. Užívejte je raději ještě o týden déle než antibiotika, aby se srovnala střevní mikroflóra.

Zdroj: Co na poševní mykózu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP