Puriny se vyskytují vesměs v každé rostlinné i živočišné potravě, jsou součástí dědičné informace každé buňky. Rostlinné buňky obsahují menší množství purinů oproti živočišným, které jich mají daleko více. Každý člověk v krvi kyselinu močovou má, ale každý samozřejmě v jiném množství. Tvoří přirozený koncový produkt právě při odbourávání purinů. V lidském organismu se vytváří ze dvou zdrojů, což jsou potravinové puriny a puriny vytvořené při odbourávání buněk v těle, látkové výměně.
V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Buček.
Při poslední kontrole mi byla zjištěna zvýšená kyselina močováv krvi (540), lékař mi naordinoval Milurit.Je to nutné?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Kyselina močová 540? Když se vykašlete na Milurit, tak se připravte na velké bolesti, které souvisí s příchozí dnou. Vysoká kyselina močová znamená nemocné ledviny a ty se jen tak samy nevyléčí. Měl byste poslechnout svého lékaře a užívat Milurit a k tomu dodržovat purinovou dietu.
Pokud vám lékař zjistí zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, pravděpodobně se jedná o onemocnění, které se nazývá dna. Je velice nepříjemné a omezí vás hlavně v pohybu. Jde totiž o onemocnění kloubů, kdy se právě krystalky kyseliny močové usazují na kloubech. Ve většině případů se onemocnění projevuje bolestí palce u nohy. Hladinu kyseliny močové zvyšují především puriny obsažené v potravinách, jako je maso, uzeniny, vnitřnosti, luštěniny nebo některé mléčné výrobky. Náchylnější ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi jsou obézní lidé, diabetici nebo lidé se zvýšeným cholesterolem. Ve většině případů se vyšší koncentrace kyseliny močové vyskytuje u mužů. Ženský organismus si s ní umí poradit lépe. Tato kyselina je špatně rozpustná ve vodě.
Zvýšená kyselina močováv krvi signalizuje to, že se ve vašem těle něco děje. Při zvýšené hladině se přihlásí jako první bolesti v kloubech, což může být předzvěstí onemocnění dnou. Norma kyseliny močové není pro organismus nebezpečím. Kyselina močová se může zvedat více způsoby – zvýšeným příjmem, zvýšeným rozpadem buněk. Zvýšení koncentrace kyseliny močové v krvi bez klinických projevů nemusí znamenat závažné onemocnění. Pro vysoký obsah purinů nebo nepříznivý vliv na metabolismus se doporučuje vyloučit z jídelníčku vnitřnosti, některé plody moře a alkohol, zejména pivo a destiláty. Doporučuje se přizpůsobit jídelníček současnému stavu a s odstupem cca 1/4 roku podstoupit kontrolní laboratorní vyšetření.
V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.
Může se prosím vás u zvýšené kyseliny močové jíst králík?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zvýšená kyselina močová souvisí s puriny, které jsou bohatě obsaženy v masu, i v tom králičím. Při zvýšené kyselině močové můžete jíst maso, ale jen trochu. Jednu porci každý druhý den. V tom dni, kdy máte maso, už nejezte nebo nepijte potraviny s vysokým obsahem purinů, jako je například pivo nebo alkohol obecně.
Kyselina močová vzniká v lidském těle jako důsledek rozkládání purinů, které člověk přijímá v potravě a zároveň si je ale dokáže i sám syntetizovat v játrech. Kyselina močová se v těle šíří krví a vylučuje se močí. Vysoké hodnoty této kyseliny mají negativní vliv na zdravotní stav člověka, k tomu může dojít tím, že člověk přijímá příliš mnoho purinů v potravě, nebo jeho tělo nedokáže puriny eliminovat, případně nemusí správně fungovat ledviny. Vysoká hladina kyseliny močové v těle se projevuje nejen pocitem únavy, ale i záněty kloubů (často právě kyselina močová způsobuje u člověka dnu) a tvorbou ledvinových kamenů.
Stanovení koncentrace kyseliny močové v krvi pomáhá získat informaci, zda v těle neprobíhá příliš rychlé a intenzivní odbourávání buněk nebo zda není sníženo vylučování kyseliny močové. Vyšetření se používá také při sledování hladiny kyseliny močové v krvi při chemoterapii nebo léčebném ozařování.
Kvůli zjištění zvýšené koncentrace kyseliny močové v krvi, která by mohla být příznakem dny. Dále kvůli sledování hladiny kyseliny močové při chemoterapii nebo léčebném ozařování.
Referenční hodnoty kyseliny močové v krvi by měly být v rozmezí 140–340 mikromolů na 1 litr u žen, u mužů může být hodnota kyseliny močové do 420 mikromolů na 1 litr.
V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.
co mám jíst když užívám warfarin a skoro veškerá zelená zelenina je pro mně tabu a navíc nesnáším všechny léky na tu kyselinu močovou prosím porad te mi sami doktoři neví děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Není pravda, že když užíváte Warfarin, tak nemůžete žádnou zeleninu. Při léčbě Warfarinem máte stanoven denní limit pro příjem vitamínu K na 90 mikrogramů. To jsou například tři zelné listy a nebo také 2 velké okurky salátovky nebo 10 velkých rajčat a nebo jeden ledový salát. Schválně si vzpomeňte, jestli takové množství zeleniny sníte každý den?
Při zvýšené kyselině močové nejvíce vadí maso, vnitřnosti, alkohol a kakao. Maso můžete nahradit čočkou, hrachem, cizrnou a fazolemi. Více používejte vajíčka, především bílky. A chroupejte nesolené arašídy. Ani jedna ze zde uvedených potravin neovlivňuje Warfarin, protože obsah vitamínu K je v nich zanedbatelný.
Zvýšená kyselina močová je důsledkem slabé funkce ledvin. Pijte proto více vody, než je pro vás přirozené. Když byste se teď napila sklenice vody, tak pokaždé si dejte ještě jednu navíc - na sílu. Nastavte si budík, který vám přes den bude pípat každou hodinu, aby vám připomněl, že se máte napít.
Držet dietu na kyselinu močovou i při Warfarinu znamená myslet jinak. Udělejte tento krok, a začněte přemýšlet nad svou stravou.
Kyselina močová je vedlejší produkt chemického rozdělení sloučenin zvaných puriny, které existují v našich tělesných buňkách a také v naší stravě. Puriny jsou pro nás velmi důležité, jelikož poskytují věci potřebné pro energii a bílkoviny. Během metabolického procesu se kyselina močová vyrábí v krevním řečišti. Kyselina močová je pro nás dobrá, protože působí jako antioxidant a stará se nám o vnitřní stěny našich cév. Po skončení svého působení projde přes ledviny, které ji zpracují a vylučují ji jako odpad z našich těl prostřednictvím moči. Kyselina močová se také v malé míře vylučuje také ve stolici.
V naší poradně s názvem KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luděk Ryšavý.
Dobrý den.
Z výše publikované odpovědi vyplývá, že při dně mohu konzumovat sojové mléko. Je to pravda? Děkuji za odpověď.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Soja je uznávaná jako superpotravina, protože obsahuje velké množství vysoce kvalitních proteinů neživočišného původu, a to je pro mnoho lidí sympatické, zvláště pro vegetariány a ochránce zvířat. Produkce soji přináší také velké zisky, a díky tomu zde existuje obrovský tlak přesvědčit spotřebitele o prospěšnosti sóji. Z těchto důvodů se neustále objevují tvrzení, že sója nezvyšuje hladiny kyseliny močové a je tedy prospěšná pro nemocné dnou. Naproti tomu stojí fakt, že sója obsahuje velké množství purinů, které by se při trávení měly změnit na kyselinu močovou. Kde je pravda zatím nebylo jasně prokázáno žádným vědeckým výzkumem. Nezbývá tedy, než vyzkoušet účinky sóji na vlastním těle a to tak, že se normálně sója zařadí do jídelníčku a změří se množství kyseliny močové v séru na začátku před použitím sóji a pak za 4 týdny po pravidelné denní konzumaci sójových produktů. Jen tak se dá zjistit, jestli sója je pro toho či onoho jedince vhodná nebo ne.
Pokud vám lékař zjistí zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, pravděpodobně se jedná o onemocnění, které se nazývá dna. Je velice nepříjemné a omezí vás hlavně v pohybu. Jde totiž o onemocnění kloubů, při kterém se právě krystalky kyseliny močové usazují na kloubech. Ve většině případů se onemocnění projevuje bolestí palce u nohy. Hladinu kyseliny močové zvyšují především puriny obsažené v potravinách, jako je maso, uzeniny, vnitřnosti, luštěniny nebo některé mléčné výrobky. Náchylnější ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi jsou obézní lidé, diabetici nebo lidé se zvýšeným cholesterolem.
Při zjištění zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi jde ve většině případů o příznaky nějakého onemocnění nebo sdělení, že se s naším tělem něco děje. Odhalí nám například:
onemocnění dnou
nadbytečný příjem purinů ze stravy – jíme hodně masa, vnitřností
mentální anorexii, hladovění
zánět plic, lupénku, leukémii
vysokou tělesnou zátěž
nedostatečné okysličení tkání
selhání ledvin
otravu olovem, kadmiem, beryliem
zvýšenou funkci štítné žlázy, obezitu, cukrovku
užívání některých léků – nízké dávky kyseliny acetylsalicylové, odvodňovací léky (levodopa, fenytoin, nikotinová kyselina, methotrexát)
Standardní rozsah normálních hodnot není pro toto vyšetření stanoven. Je to proto, že „normální hodnoty“ závisí na mnoha faktorech, jako je věk pacienta, pohlaví, populační skupina a použitá metoda stanovení, navíc číselné výsledky mají v různých laboratořích různý význam. Zvýšená koncentrace kyseliny močové upozorňuje, že tělo neumí dobře zvládat důsledky odbourávání purinů. Lékař může zjistit, zda je příčinou nadprodukce kyseliny močové nebo ji tělo nedovede dostatečně dobře vyloučit. Zvýšená koncentrace kyseliny močové může vést k tvorbě krystalů kyseliny močové v kloubech. To způsobí zánět kloubu a bolest, která je pro dnu charakteristická. Kyselina močová může vyvolávat i tvorbu krystalů v moči nebo ledvinných kamenů a může tak poškodit ledviny.
Nízká koncentrace kyseliny močové v krvi je daleko vzácnější než zvýšená a jen vzácně je potřeba se jí zabývat. Nízké koncentrace kyseliny močové mohou být způsobeny některými typy onemocnění jater nebo ledvin, účinkem toxických látek nebo vzácnými vrozenými chorobami. Všechny tyto stavy se obvykle zjišťují jinými způsoby vyšetření, ne jen stanovením koncentrace kyseliny močové v krvi.
Puriny se vyskytují vesměs v každé rostlinné i živočišné potravě, jsou součástí dědičné informace každé buňky. Rostlinné buňky obsahují menší množství purinů oproti živočišným, které jich mají daleko více. Každý člověk v krvi kyselinu močovou má, ale každý samozřejmě v jiném množství. Tvoří přirozený koncový produkt právě při odbourávání purinů. V těle ji máme složenou ze dvou zdrojů, což jsou potravinové puriny a puriny vytvořené při odbourávání buněk v těle, tedy při látkové výměně.