KYSELINA CITRONOVÁ A VODNÍ KÁMEN je jedno z témat, které se týká tohoto článku. V minulosti byl velmi oblíben hydrochinon při léčbě zesvětlení kůže. Až do nedávna bylo použití hydrochinonu považováno za nejbezpečnější a nejefektivnější zesvětlení kůže. Odstraňovala se s ním nejen hyperpigmentace, ale i pigmentové a stařecké skvrny, melasma a podobné zabarvení kůže, například bělení řitního otvoru. Dnes ale nový výzkum naznačuje, že tato léčba může mít vážné nežádoucí účinky spojené s dlouhodobým užíváním syntetického hydrochinonu. Naštěstí nám příroda dává na výběr další účinné látky na bělení kůže. Jak tyto přírodní látky na bělení kůže působí si ukážeme v tomto článku.
Čím vybělit kůži?
Zesvětlovače kůže mají v posledních několika letech za sebou dlouhou vývojovou cestu. Spotřebitelé se totiž dnes díky snadno dostupným informacím na internetu mohou mnohem lépe vzdělávat a zjišťovat od ostatních nežádoucí účinky pleť bělících produktů, které chtějí koupit. Tato článek je proto navržen tak, aby se spotřebitel s jeho pomocí mohl seznámit s mnoha různými složkami zesvětlovačů kůže dostupných na dnešním trhu. A nakonec si pak mohl vybrat nejlepší produkt pro svou kůži.
Proces zesvětlení kůže probíhá v několika etapách. Jednotlivé složky přípravků na zesvětlení kůže působí v různých fázích procesu a obvykle poskytují nejlepší výsledky, když se spojí dohromady do jednoho ověřeného produktu. Zde jsou uvedeny některé z nejoblíbenějších surovin používaných při výrobě produktů na bělení kůže.
Alfa Arbutin:
Alfa-Arbutin je biosyntetická aktivní složka, která je čistá a dobře rozpustná ve vodě. Alfa-Arbutin je vyráběn ve formě prášku. Alfa-Arbutin je jeden z nejpokročilejších účinných látek v moderním zesvětlování kůže. U Alfa-Arbutinu bylo prokázáno, že při bělení účinně fungoval na všechny typy pleti. Ukázalo se, že i velmi nízké koncentrace Alfa-Arbutinu blokují činnost tyrozinázy, čímž vzniká tak zvaný albinismus. Výzkumy prokázaly, že epimer z arbutinu má asi 10 krát silnější inhibiční účinek, než je u beta-arbutinu. Alfa-Arbutin je velmi drahá ingredience, štěstí, že funguje i při velmi nízkých koncentracích. Alfa arbutin je nejrychlejší a nejefektivnější bělící prostředek při bělení kůže.
Beta-Arbutin (extrakt z medvědice lékařské):
Beta-Arbutin je často zmiňován jen jako arbutin. Beta-Arbutin je přírodní extrakt nalezený v rostlinách medvědice lékařské. Arbutin také poskytuje kůži zesvětlující účinek na kůži tím, že zabrání tyrozináze v její činnosti. Ačkoli je arbutin přírodní derivát hydrochinonu, tak nemá stejná rizika nebo vedlejší účinky. Arbutin, jak bylo prokázáno, je velmi bezpečná látka. Beta-arbutin je levnější na výrobu než alfa-arbutin, ale také i jeho bělící efekt je desetkrát slabší. Z těchto důvodu je v mnoha nových kůži bělících přípravcích nyní použitý Alfa Arbutin na rozdíl od dříve používaného beta-arbutinu.
Kyselina kojic:
Kyselina kojová (Kojic Acid; C6H6O4; 5-hydroxy-2-(hydroxymethyl)-4-pyrone) je produktem plísně, především druhem Aspergillus oryzae, vyskytující se v Japonsku, odkud má také kyselina název – Kojic. Kyselina kojová se často používá jako přísada do asijské stravy a podle posledních poznatků se začala také používat v kosmetice, jako přírodní prostředek k bělení kůže a při léčbě pigmentových problémů a stařeckých skvrn. Kyselina kojová byla poprvé objevena v roce 1989 a nyní je používána j
V naší poradně s názvem DOBRY DEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.
Dobrý den chtěla bych se zeptat ják.se mužů zbavit zubniho kamene a jak mám zpevnit dásně zubarka mi nechce ani poradit jakou mám pouzivat zubní pastu já pouzivam pastu kolejí děkuji za odpověď
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Zubní kámen je velice odolná usazenina, kterou ze zubů jen tak nějakou pastou nedostanete. Na to je třeba silnější zbraň v podobě ultrazvuku. Ultrazvukový čistič doslova rozbije zubní kámen a ten se pak lehce odlepí od zubní skloviny. Ultrazvukové odstranění zubního kamene provádí kterákoliv zubní hygienistka. Zubní hygienu nejdete běžně v zubních ordinacích ve větších městech. Zákrok trvá přibližně hodinu a zoubky potom máte, jak když vám právě narostly. Domácími prostředky, jako jedlá soda, sůl s citronem nebo dokonce peroxid vodíku také trochu vybělíte zuby, ale především narušíte i okolní sklovinu, která kámen nemá a zdevastujete okolní tkáně dásní. Potom sice máte o něco bělejší zuby, ale s obnaženými krčky, což není vůbec příjemné a vzniká z toho parodontóza nebo zánět dásní.
Zpevnění dásní můžete provést jednak pečlivým a pravidelným čištěním mezizubních prostor! To se provádí buď dentální nití a nebo lépe kartáčkem na mezizubní prostory. Dásně dále zpevňuje zubní pasta, která obsahuje laktát hliníku, například zubní pasta Lacalut.
Barviva jsou pro výrobce potravin velmi důležitá. Jsou jedním z hlavních faktorů, díky kterým se buď výrobek prodá, nebo zůstane ležet na regále. Výrobci používají barviva, aby dodali svým výrobkům na pravosti a poctivosti. Samozřejmě že zákazník dá přednost jogurtu s jasně červeně zbarvenou jahodovou složkou než jogurtu s nevzhledně vypadajícími tmavě zbarvenými kousky jahod.
Barviva můžeme rozdělit do tří skupin:
První jsou barviva přírodního původu, která jsou většinou získávána i klasickými výrobními postupy, proto nepředstavují žádné obavy.
Dále jsou to barviva přírodně identická. S nimi se můžeme setkat velmi často, neboť jsou výrobci velmi oblíbená právě pro slovíčko „přírodně“. To znamená, že jsou po chemické stránce totožná s barvivy získávanými přírodní cestou, ale jejich výroba je jednodušší a levnější.
Třetí skupinou jsou barviva syntetická. Dříve se vyráběla z uhelného dehtu, nyní z ropy a ropných produktů. V USA se postupně jednotlivá syntetická barviva zakazují, podle toho, jak se u nich postupem času daří prokazovat karcinogenní účinky. V ČR se syntetickým barvivům bohužel „daří“. Jelikož je možné obecně označit syntetická barviva z podezření na karcinogenitu a způsobování dětské hyperaktivity, je rozhodně na místě se potravinám, které je obsahují, raději vyhýbat.
V naší poradně s názvem ZUBNÍ KÁMEN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie Mertová.
Dobrý den
chtěla jsem se zeptat zda je povinností zubaře odstranit mi zubní kámen. Do nedávna to dělal, ale teď mi potvrdil, to dělat nebude a ať jdu k hygienistce ( 700 kč) a peněz moc nemám. Proto se chci informovat jestli to není jeho povinnost.
Za odpověď děkuji L. Mertová
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .
Ano, dnes je to tak, že zubní kámen odstraňuje zubní hygyenistka. Není to proto, že by to zubař nechtěl udělat, ale proto, že zdravotní pojišťovna tento zákrok nehradí a zubař obvykle nemá u svého křesla potřebné nástroje. Hygyenistka má obvykle vlastní vyšetřovací křeslo s moderními nástroji, které skutečně efektivně odstraňují zubní kámen. Zubní hygyenistka je nová služba zvyšující úroveň našeho zubního lékařství, kterou si pacient hradí sám.
Vodní půst je typ půstu, při kterém jedinci po stanovenou dobu, obvykle 24–72 hodin, konzumují pouze vodu a zdržují se veškerého jídla a jiných nápojů. Provádí se z různých důvodů, včetně hubnutí, duchovních nebo náboženských účelů a potenciálních zdravotních přínosů. Je však zásadní porozumět potenciálním rizikům a před zahájením vodního půstu se poradit se zdravotníkem.
Vodní půst znamená pouze pití vody bez žádného jídla po stanovenou dobu. Je to forma přísného půstu, která může trvat od 24 hodin do několika dnů, přičemž někteří jedinci ji mohou prodloužit, i když se to obecně nedoporučuje bez lékařského dohledu.
Přínosy půstu na vodě
Hubnutí: Někteří jedinci používají vodní půst jako metodu k rychlému hubnutí.
Duchovní nebo náboženské důvody: Vodní půst má historické kořeny v různých náboženských a duchovních praktikách.
Možné zdravotní přínosy: Existují tvrzení o potenciálních přínosech, jako je zlepšená citlivost na inzulín, snížení zánětu a buněčná oprava (autofagie).
Detoxikace: Někteří věří, že vodní půst může pomoci tělu očistit se od toxinů.
Obnova střev: Někteří jedinci jej používají k údajnému resetování svého trávicího systému.
Rizika vodního půstu
Nerovnováha elektrolytů
Vodní půst může vést k nízkým hladinám esenciálních elektrolytů, jako je sodík, draslík, vápník a hořčík, což může způsobit vážné zdravotní problémy, jako jsou záchvaty, svalová slabost a srdeční problémy.
Dehydratace
I když se to u vodního půstu může zdát nemožné, přesto může vést k dehydrataci, pokud není správně zvládán.
Nedostatek živin
Dlouhodobý vodní půst může vést k nedostatku životně důležitých živin, protože tělo začíná odbourávat svalovou hmotu pro výrobu energie.
Poruchy příjmu potravy
Vodní půst může být spojen s poruchami stravovacích návyků a nemusí být vhodný pro osoby s anamnézou poruch příjmu potravy.
Realimentační syndrom:
Opětovné zavádění jídla po delším vodním půstu může být nebezpečné a může vést k srdečním a trávicím problémům.
Další rizika vodního půstu
Bolesti hlavy, nevolnost, slabost a únava jsou během vodního půstu běžné a pokud se neřeší, mohou být příznakem závažnějších komplikací.
Důležité vědět
Před pokusem o vodní půst je nezbytné se poradit s lékařem nebo registrovaným dietologem, zejména pokud máte nějaké základní zdravotní problémy.
Vodní půst delší než 24 hodin by měl být prováděn pouze pod přísným lékařským dohledem.
Postupné opětovné zavádění jídla
Po vodním půstu postupně znovu zavádějte jídlo, počínaje malými, snadno stravitelnými jídly.
Sledujte elektrolyty
Pokud se rozhodnete pro vodní půst, pečlivě sledujte hladiny elektrolytů a&
V naší poradně s názvem CUKROVÁ PASTA NÁVOD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.
Cukrovou pastu můžete nejlépe použít na depilaci (odstranění) chloupků na nohou. Zde je návod, jak se cukrová pasta připravuje levně doma. Potřeba na to bude bílý cukr, čerstvě vymačkaná citronová šťáva a čistá voda.
Vše dejte do hrnce, důkladně promíchejte a za stálého míchání zahřívejte, až se začnou tvořit bublinky, pak snižte teplotu plotýnky a nechte probublávat, ale stále míchejte! Toto provádějte až do chvíle, kdy tekutina začne mít světle zlatou barvu. Pak to nechte vychladnout. Při vaření je důležité nezahřívat to moc dlouho, aby to nezhnědlo, protože pak se z toho udělá karamel a ten vám akorát tak zalepí hrnec, ale depilaci s tím pak už neuděláte.
Tolik tedy k přípravě cukrové pasty. Nyní se podíváme, jak ji použít k depilaci a odstranit tak chloupky na nohou. Pokožku, kterou budete chtít depilovat, tak odmastěte mýdlem a poté ji důkladně osušte. To je velmi důležité, protože zbylá voda na kůži by nám naši pastu zředila a vše by šlo mnohem hůř. Vhodné je po osušení použít dětský pudr nebo kukuřičný, či bramborový škrob, které ideálně navážou zbytkovou vodu i případný pot z povrchu pokožky. Nyní si dejte do plastové nádoby připravenou cukrovou pastu a nechte ji zahřát v mikrovlnné troubé nebo ve vodní lázni na teplotu 40 až 45 *C. Hmota musí být při této teplotě vláčná. Ani ne moc tekutá a ani ne moc tuhá. Když je hmota moc tekutá, chvilku počkejte, vychladnutím zhoustne. Je-li moc tuhá, tak se nebude chtít přichytit ke kůži, pak stačí dát kapku vody a znovu propracovat a nanést na pokožku nebo více zahřát. Když je naopak moc tekutá, tak zase nejde dobře sundat z pokožky. V tomto případě vezměte kus nepropracované hmoty a pomocí ní řídkou pastu z nohy odstraníte.
Cukrová pasta dokáže odstranit skoro všechny chloupky. Jen ty jemné chloupky, co nejsou ani vidět, to někde nechá, ale na pohled je to v podstatě dokonalé. Bolest žádná, pupínky nikde, jen v tříslech to trochu bolí, ale je to snesitelné. Chvilku bude pokožka červená, ale po chvilce se to zklidní. Po depilaci by nemělo nic svědit a neměly by se tvořit ani žádné dlouhodobé červené pupínky. Velká výhoda je, že se to trhá po směru růstu chloupků, takže se tím zamezí následné zarůstání chloupků pod kůži a hlavně to bere chloupky i s kořínkem, takže nohy budete mít pak krásně hladké na dlouhou dobu.
Zdraví Cempírek!
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
47 % tvoří kyselina laurová. Kyselina laurová patří mezi nasycené mastné kyseliny a zvyšuje celkové sérové lipoproteiny více než mnoho jiných mastných kyselin, ale většinou jde o lipoprotein s vysokou hustotou tak zvaný hodný cholesterol (HDL). Výsledkem je, že kyselina laurová má příznivější účinek na celkový HDL než jakákoli jiná mastná kyselina, ať už nasycená nebo nenasycená. Nicméně praxe toto nepotvrdila, jak ukazuje rozsáhlá metaanalýza potravin [1] ovlivňujících celkový poměr zlého cholesterolu (LDL) vůči sérovým lipoproteinům. Proběhla v roce 2003 a zjistila, že účinky kyseliny laurové na výsledky onemocnění koronárních tepen zůstaly nejisté. Recenze kokosového oleje z roku 2016 [2] byla podobně neprůkazná ohledně účinků kokosového oleje na omezení výskytu kardiovaskulárních onemocnění.
17 % tvoří kyselina myristová. Patří mezi nasycené mastné kyseliny a její konzumace zvyšuje zlý cholesterol (LDL) [3].
9 % tvoří kyselina kaprylová. Patří mezi nasycené mastné kyseliny. Je to triglycerid se středním řetězcem (MCT), podílí se na udržení optimální hodnoty pH, posiluje obranyschopnost a zlepšuje trávení, což má příznivý vliv na celkovou hladinu energie, jíž člověk disponuje.
7,5 % tvoří kyselina palmitová. Patří mezi nasycené mastné kyseliny a zvyšuje lipoprotein s nízkou hustotou, tedy zlý cholesterol (LDL).
7 % tvoří kyselina kaprinová. Nasycená mastná kyselina je nejlépe známá pro svou schopnost bojovat proti houbám, jako je Candida, které mohou žít v těle. Tím podporuje optimální zdraví střev. Může být také užitečná při akné a zažívacích problémech, jako je Crohnova choroba.
6,4 % tvoří kyselina olejová. Patří mezi mononenasycené mastné kyseliny. Konzumace mononenasycených tuků je spojována se snížením zlého cholesterolu (LDL) a se zvýšením hodného cholesterolu (HDL) [4]. Kyselina olejová může být zodpovědná za hypotenzní (snižující krevní tlak), což je považováno za zdravotní přínos. Recenze z roku 2017 zjistila, že diety obohacené o kyselinu olejovou jsou prospěšné pro regulaci tělesné hmotnosti [5].
3% tvoří kyselina stearová. Patří mezi nasycené mastné kyseliny a v klinických studiích bylo zjištěno, že kyselina stearová je spojena se snížením zlého cholesterolu (HDL) ve srovnání s jinými nasycenými mastnými kyselinami.
Rafinovaný kokosový olej je tuhý za pokojových teplot. Taje při teplotách nad 26 °C.
Ve svém příspěvku KONSKA MAST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dušan.
Dobrý večer chcem sa spítať či nie je aj konska masť z bravčovej masti či náhodou nepoznate aj taky recept ďakujem za odpoveť.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kecka.
Dobrý den, ze sádla to není vůbec nic složitého. Dáte ve vodní lázni rozpustit sádlo (množství podle toho, kolik toho chcete) a když je tekuté, tak do toho nasypete nastrouhané kaštany. Mělo by se to udržovat horké, ale nemělo by se to škvařit. Tak to cca 2 hoďky zahříváte a pak necháte do druhého dne ztuhnout. Pak znova ve vodní lázni roztopit, ještě chvíli zahřívat, pak přes plátýnko nebo husté sítko přecedit do čisté skleničky a je hotovo ;o) Mně osobně na tom vadí ten vepřový odér, který jen tak něco nepřebije, ale účinkovat to určitě bude stejně.
Kyselina máselná je bezbarvá olejovitá kapalina, snadno rozpustná ve vodě, ethanolu a diethyletheru. Lze ji oddělit z vodné fáze saturací solemi (vysolováním), například chloridem vápenatým. Dichroman draselný a kyselina sírová ji oxidují na oxid uhličitý a kyselinu octovou, zásaditý manganistan draselný ji oxiduje na oxid uhličitý. Kyselina máselná, též známá pod systematickým názvem kyselina butanová, je karboxylová kyselina se vzorcemCH3CH2CH2-COOH. Soli a estery se nazývají butyráty nebo butanoáty. Kyselina máselná je obsažena ve žluklém másle, parmezánu, zvratcích a potu; má nepříjemný zápach a ostrou chuť se sladkým „ocasem“ (podobně jako diethylether). Savci s dobrým čichem (například psi) jsou schopni ji zjistit již při velmi nízké koncentraci. Ze všech mastných kyselin vyskytujících se v tucích má v molekule nejméně atomů uhlíku. Kyselina máselná se ve formě esterů vyskytuje v živočišných tucích a rostlinných olejích. Triacylglycerol kyseliny máselné tvoří 3 až 4 % másla. Při žluknutí másla se kyselina máselná hydrolýzou uvolňuje z vazby na glycerol a způsobuje nepříjemný zápach takového másla. Kyselina máselná se vyskytuje v přírodě v rozkládajících se organismech.
Ve svém příspěvku ZUBNI KAMEN NA PROTEZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena polakova.
Dobry den,
mam castecnou dolni zubni nahradu, kazdy vecer mi 20minut cistim ve vode s Coregou prestose mu dela na hmote zubni kamen, kterynejde vyciytit. Co delamspatne? A jak odsstranit kartackem na protezu ji dostatecne drhnu
dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Věra Vaňková.
Dbám velmi na čištění mé zubní náhrady...(Corega,čištění kartáčkem a pastou)...a přesto se mi na náhradě tvoří zubní kámen,může mi prosím,někdo poradit,jak na něj a jak docílit ještě více bělosti
? Děkuji.
1 tableta obsahuje 100 mg nebo 300 mg allopurinolu.
Léková forma
Tablety k vnitřnímu užití.
Klinické údaje
Indikace: dna, léčba primární hyperurikémie, prevence a léčba primární uratické nefropatie se symptomy dny nebo bez nich, léčba sekundární hyperurikémie při hematologických onemocněních; k prevenci a léčbě hyperurikémie, která vzniká při destrukci buněk během radioterapie nebo chemoterapie malignit, prevence a léčba urolithiasy a tvorby kalcium-oxalátových konkrementů při hyperurikosurii.
Dávkování a způsob podání: U dospělých je počáteční dávka 100–300 mg jednou denně. Je-li to nutné, může se dávka postupně zvyšovat po 100 mg za monitorování sérové hladiny kyseliny močové v intervalech 1–3 týdny do dosažení žádoucího výsledku. Překračuje-li denní dávka 300 mg, měla by být podávána ve 2–4 stejných dílech. Před začátkem protinádorové terapie by měla být léčba allopurinolem zahájena 1–2 dny předem dávkou 600–800 mg denně a měla by pokračovat 2–3 dny. Trvání léčby řídíme dle hodnot sérové hladiny kyseliny močové. U dětí se sekundární hyperurikémií při hematologických nebo jiných malignitách nebo při abnormalitách enzymů by měla být denní dávka allopurinolu 10–20 mg/kg tělesné hmotnosti. Dávkování a trvání léčby řídíme dle účinku léčby (zmenšení velikosti tumoru, stupeň infiltrace kostní dřeně, počet blastů v periferní krvi). Ve stáří by měla být dávka redukována pro možnou poruchu renálních a hepatálních funkcí a riziko zvýšené toxicity. Přípravek se užívá po jídle s dostatečným množstvím tekutiny.
Kontraindikace: Přecitlivělost na kteroukoliv látku v přípravku obsaženou, gravidita, laktace, vážné choroby jater, vážné choroby ledvin (azotémie), diopatická hemochromatóza (i v rodinné anamnéze). Léčba allopurinolem nemůže být zahájena během akutního záchvatu dny.
Speciální upozornění: Léčba allopurinolem není indikována při asymptomatické hyperurikémii. Přípravek může být podán k léčbě sekundární hyperurikémie pouze dětem s malignitami nebo enzymatickými poruchami. V těhotenství je možno přípravek použít pouze výjimečně, po pečlivém zvážení přínosu a rizika léčby, protože teratogenní efekt není zcela vyloučen. Během léčby je nutný dostatečný příjem tekutin. Množství moči by se mělo pohybovat nad 2 litry/den a moč by měla být neutrální nebo lehce alkalická. Pravidelné kontroly jaterních funkcí jsou nutné, zejména na počátku terapie (prvních 6–8 týdnů). Léčba allopurinolem se nesmí zahajovat při akutním záchvatu dny. Po odeznění akutní fáze se může léčba zah
V naší poradně s názvem ODSTRANĚNÍ ZUBNÍHO KAMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiřina.
Nikde jsem nenašla informaci, zda odstranění zubního kamene spadá do ošetření hrazené pojišťovnou. Moje bývalá zubařka (bohužel vloni zemřela) mi běžně toto prováděla při každé mé návštěvě ordinace, pokud to samozřejmě bylo potřeba. Odstranění bylo zdarma.
Teď jsem zaregistrovaná v jiné soukromé ordinaci a za odstranění zub.kamene jsem musela zaplatit 500 Kč. Je to správné nebo není? Děkuji za odpověď.j
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Odstranění zubního kamene dnes patří do gesce zubní hygieny, která není hrazena ze zdravotního pojištění. Někteří zubaři stále odstraňují zubní kámen v rámci preventivní prohlídky většinou pomocí pátradla. To však není úplně nejlepší způsob a vyplatí se nechat si zubní kámen odstranit jednou za rok pomocí ultrazvuku. Zoubky jsou potom jako když právě vyrostly.
Jakmile zjistíte, že se vám na zubech začíná tvořit zubní kámen, zkuste jej odstranit pomocí zubního kartáčku a zubní nitě. Ale jestliže se jedná o případ, kdy již bakterie v ústech uvolnily velké množství kyseliny, mohlo dojít k poškození zubní skloviny. Poškozená zubní sklovina následně vede k tvorbě výdutí a ke kazivosti zubů. Více než 90 % dospělých ve věku nad 40 let trpí nějakou formou zubního kazu. Zubní kámen, který se nechává bez povšimnutí, může vést k závažným zdravotním problémům. Bakterie dlouhodobě dráždí a poškozují dáseň a postupem času se projeví progresivní onemocnění dásní, které neléčené mívá vážné důsledky. Nejmírnější formou onemocnění dásní je zánět. Zánět dásní může být zastaven a zvrácen pečlivým čištěním zubů, používáním dentální nitě a pravidelnou návštěvou zubního lékaře.
Pokud je zubní kámen odstraněn, ale zánět dásní není léčen, přechází do vážnějších forem onemocnění, zejména do parodontózy. Parodontóza se tvoří mezi dásní a zuby. Imunitní systém uvolňuje chemikálie proti bakteriím, které poškozují kosti a jiné tkáně držící zuby na svém místě, což vede ke ztrátě zubu a degeneraci kostí v čelistech. Bakterie v dásních mohou rovněž přispívat k srdečním chorobám.
V naší poradně s názvem ZUBNÍ KÁMEN - ODSTRANĚNÍ V RÁMCI PREVENTIVNÍ PROHLÍDKY? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslava.
Dobrý den, zajímalo by mě, zda mi musí moje zubní lékařka v rámci preventivní prohlídky, odstranit i zubní kámen a nebo je nezbytné se zvláště objednat k dentální hygieně? Děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Odstranění zubního kamene je dnes považováno za kosmetický úkon a není tedy hrazeno ze zdravotního pojištění. Zubař ho nabízí jako nadstandardní výkon odděleně od preventivní prohlídky.
Kombucha obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Nejvýznamnějšími z nich jsou:
kyselina glukuronová – pročišťuje organismus, povzbuzuje správnou funkci imunitního systému a látkovou výměnu, napomáhá odbourávání cholesterolu, je stavební látkou mnoha důležitých polysacharidů, které tvoří například vazivo nebo chrupavku;
kyselina mléčná – údajně brání vzniku rakoviny;
vitamíny – B1, B2, B3, B6, B12, C;
kyselina listová – metabolismus bílkovin, tvorba červených krvinek, zlepšuje vstřebávání železa, podporuje přeměnu některých aminokyselin a syntézu nukleových kyselin, preventivní účinky proti rakovině a dalším nemocem;
mnohé další jako kyselinacitronová, kyselina jablečná, kyselina uhličitá, kyselina usnová, kyselina glukonová.
Kromě výše zmíněných chorob a obtíží by kombucha měla působit i proti dalším nemocem, například cukrovce, zánětům, kožním onemocněním, nemocem kloubů, zažívacím obtížím, pomáhá proti migrénám, menstruačním bolestem, vysokému tlaku, obezitě a podobně a měla by příznivě působit i na psychiku.
Kyselina chlorogenová je organická kyselina, přírodní polyfenol. Je to ester kávové a chinové kyseliny, hořké chuti. Má antibakteriální, antiplísňové a antivirové složky.
Jde o nezvykle silný antioxidant, který se v posledních letech proslavil jako pomocník v boji s přebytečnými kilogramy. Kyselina cholorogenová totiž povzbudí jaterní metabolismus, který napomůže rychlejšímu spalování tuků, do jisté míry potlačuje i chuť k jídlu. Tato kyselina kromě toho, že podstatně zrychlí každý metabolismus, dokáže i úspěšně bojovat s vnějšími projevy nepříjemné celulitidy, zlepší zažívání a sníží i hladinu cholesterolu.
Kyselina chlorogenová skutečně ovlivňuje lidskou váhu. Podle výzkumu pomáhá zelená káva hubnout, pokud je konzumovaná střídmě. Naopak kdo pije pět nebo více šálků kávy denně, pravděpodobně spíše přibere.
Největší podíl této kyseliny je obsažen v zelené kávě, a to 10 %. Při takové koncentraci má zelená káva v lidském těle zajímavé účinky. Na dvě až tři hodiny totiž uzavírá v tenkém střevě kanálky, jimiž se sacharidy vstřebávají do organismu, a tím zásadně omezí využitelnost spotřebovaných sacharidů.
Nejde sice o ideální metodu, nicméně je reálné takto po určitou dobu postupovat a udržet si tak kontrolu nad váhou. Tělo totiž reaguje přirozeně, takže pokud nezíská adekvátní množství sacharidů ze stravy, čemuž kyselina chlorogenová brání, zbytek energetické potřeby si vezme z vlastních zásob. Znamená to, že de facto jíme, ale zároveň i rozpouštíme tukové rezervy, tudíž hubneme. Tyto schopnosti zelené kávy už prokázala řada vědeckých studií, jejichž výsledky byly v posledním desetiletí také zveřejněny.
Chlorogenové kyseliny snižují výlučně jen vstřebávání glukózy a nijak neovlivňují vstřebávání hodnotných vitamínů, minerálních látek, aminokyselin či mastných kyselin.
Po užívání chlorogenové kyseliny by se neměl dostavit ani jo-jo efekt.
Kyselina chlorogenová má tyto pozitivní účinky: snižuje vysoký krevní tlak; je jednou z látek zapříčiňujících projímavé účinky švestek; má psychostimulační a antioxidační účinky.
Vedlejším účinkem podle studií může vyvolání alergie lidského těla na některé rostlinné látky.
Kyselina močová je koncovým produktem metabolismu purinů (nukleové kyseliny), a proto se tato kyselina běžně objevuje v lidském těle, důležité je ale její množství. Kyselina močová se špatně rozpouští ve vodě, a proto v močových cestách vytváří kameny (= konkrementy) v močových cestách, ale stejně tak může tvořit krystaly, které se usazují v kloubní chrupavce, v okolí kloubů nebo při dřeni ledvin. Kyselina močová není ale jen odpadní látkou, zároveň má antioxidační vlastnosti.
Při poruchách jejího metabolismu pak dochází ke vzniku dny, močových a ledvinových kamenů. Kyselina močová se neobjevuje jen v moči (jak snad každý předpokládá), ale i v potu a v krvi. Kyselina močová vzniká v ledvinách a v játrech. Ledviny dokážou vyloučit ale jen asi 7, 5 - 13 % této látky z těla. Zbytek v těle zůstává a pomáhá chránit organismus (pokud ho v těle není nadmíru). Podíl kyseliny močové v krvi by u muže měl být mezi 220 - 420 mmol/l, u ženy pak 140 - 340 mmol/l. V případě podílu kyseliny močové v moči není pohlaví důležité, vždy by totiž mělo být mezi 1,5 - 4,5 mmol/d.
Množství kyseliny močové v těle zvyšuje intenzivní tělesná zátěž, časté intenzivní vystavení slunečnímu záření, stres, nadměrný příjem masa, alkoholu, některých nápojů a potravin (káva, kakao, čokoláda, coca cola, luštěniny), dlouhodobé hladovění.
Vyšší koncentraci kyseliny močové mají v těle obvykle novorozenci a kojenci, muži, obézní lidé, lidé s krevní skupinou B, ženy v menopauze, těhotné ženy ve 3. trimestru. Nižší hodnoty jsou pak u dětí a těhotných žen v 1. a 2. trimestru.
Onemocnění dna je známé také jako pakostnice. Dna je onemocněním kloubů, dochází k ní při zpomalování schopnosti vylučovat kyselinu močovou. Pokud se kyselina močová nevylučuje z těla, tak se usazuje v kloubech v podobě krystalů. Pro dnu je typické, že bolest je výraznější během noci a rána. Při dně jsou bolavé klouby oteklé, zarudlé a velmi citlivé. Příznakem tohoto onemocnění bývá i zvýšená teplota, zimnice nebo malátnost. Častěji dna postihuje muže a objevuje se u palců u nohy, hlezenního kloubu, zápěstí nebo boltce u ucha. Toto onemocnění se může projevovat také akutními záchvaty.
Příčin vzniku tohoto onemocnění je několik, může být důsledkem genetické dědičnosti, častější příčinou je ale nesprávná životospráva. Není výjimkou, že dna je také přidruženým onemocněním k jinému zdravotnímu problému (cukrovka, zvýšený krevní tlak, cholesterol). U pacientů s nadváhou může pomoci při snížení hladiny kyseliny močové snížení jejich tělesné hmotnosti pravidelnou fyzickou aktivitou (dvakrát - třikrát po dobu 30 minut) - id
Ve svém příspěvku KYSELINA MOČOVÁ JAK NA NI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír.
Dobrý den. Je mi 68 let a nyní mi při odběru krve při preventivní prohlídce zjistili zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Asi před rokem mi byla zjištěna revmatoidní artritida a užívám jednou týdně trexan. Nikdy jsem takové problémy neměl. Je pravdou, že jsem den před odběrem krve prodělal očkování proti tetanu a asi měsíc před odběrem jsem začal užívat doplňky stravy Gelatina plus ( na klouby) a Omega 3. Všechny tyto výrobky jsou vyrobeny z mořských ryb. Pravidelně chodím na pivo, ale piji desítku tak dvě až tři denně. Ledvinové, ani žlučníkové kameny nemám, prý diky pivu (sdělení lékaře). Potřebuji poradit, myslíte si, že na mohlo mít vliv užívání doplňků stravy? Zkusím to vysadit a uvidíme při dalším odběru. Také omezím pivo a budu pít denně asi 3 litry vody. Byl bych vděčný za každou radu. Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarka.
Dobrý den ,
moje sestra měla 2 cm kámen v ledvině z kyseliny močové. Pití roztoku na na neutralizaci moči ( předpis od lékaře ) se jí z menšil na 0,5 cm roztok dobrala a nyní jej má opět po 3 měsících a ještě větší 3cm. K tomu ji trápí studené nohy , a celkově ji je zima. Takže i ve vedrech nosí ponožky. Přes rok se léči se záněty močových cest . - stále je na antibiotikách . Nyní podle výsledků by to mělo být v pořádku, ale stejně má pálivý pocit při močení . Je jí 34 let. Od patnácti se léčí s vysokým tlakem .
Snaží se hlídat co jí . Hodně omezila maso, máslo, sádlo. Vybírá nízkotučné mléčné výrobky.
Vodní meloun (botanickým názvem lubenice obecná) je druh, který je tvořen načervenalou vodnatou dužninou (pokud je meloun zralý) a zelenou kůrkou. Uvnitř dužniny se nachází rovnoměrně rozmístěná semena. Vodní meloun obsahuje v průměru 91 % vody, což z něj činí velmi významný zavodňující zdroj pro lidský organismus. Svůj původ má vodní meloun v některých oblastech Afriky, kde je do dneška hojně pěstován. Plody jsou kulovité, případně u některých odrůd protáhlé. Kůru mají tlustou a hladkou (některé druhy síťovanou). Barva kůry je modrozelená a zelenožlutá s nepravidelnými podélnými pruhy. Vodní melouny dosahují váhy až 15 kg. Nejtěžší známý meloun vážil přes 120 kg. Dužina je jasně červená, křehká. Existují i odrůdy se žlutou dužinou. Ve vnitřku dužniny se rovněž nacházejí rovnoměrně rozmístěná černá semena. Existuje již i odrůda Bouquet od španělské firmy Anecoop, která je bez semen. Melouny jsou pěstovány speciálním postupem a nejsou geneticky modifikované.
Nejvhodnější jsou melouny s váhou 2 až 3 kg. Při koupi nejprve vezmeme meloun mezi dlaně a zkusíme ho stlačit. Pokud vydává vrzavý zvuk, tak je zralý. Také můžeme meloun poklepat. Melouny v dobrém stavu vydávají dutý tón. Příliš dutý zvuk, ale naznačuje přezrálost. Dobrým vodítkem zralosti je také suchá stopka. Pruhované melouny z Řecka bývají většinou sladší než celozelené melouny ze Slovenska a Maďarska. Nikdy nekupujte meloun s otlačenou anebo měkkou slupkou. Vodní melouny jsou k dostání od začátku léta do podzimu. Meloun lze skladovat i několik týdnu, ale během této doby stále probíhá zrání. U melounů s porušenou kůrou dochází k rychlému kažení. Melouny se k nám se dovážejí většinou z Itálie, Španělska, Řecka, Kypru a Izraele.
Meloun cukrový, zvaný též honeydew, je druh melounu s typicky žlutou dužinou a zelenou kůrou, který je často konzumován společně s parmskou šunkou, lososem anebo se sladkým vínem. Od melounu vodního se liší jak chutí a barvou, tak i vzhledem rostliny, které má výrazně zakulacenější listy a menší plody. Plody obsahují průměrně 6 až 8 % cukru (převážně sacharózy). Jedná se o jednoletou poléhavou rostlinu, která dorůstá až 150 cm. Jelikož jde o teplomilnou rostlinu, zničí ji již první mrazy, a pokud dojde k poklesu pod 10 °C, zcela zastavuje asimilaci živin. Rostlina má dva páry květů – samčí a samičí – v poměru 1 : 20 až 30. Po odkvetení vzniká plod, který může mít různou velikost a tvar v závislosti na druhu, dlouhý může být až 1 metr. Povrch plodu pak má korkovitě síťovaný vzor s hrbolky připomínajícími bradavice, ale může být také zcela hladký.
V průběhu několika desetiletí došlo k novým objevům, díky kterým došlo i ke změnám v označení konkrétních vitaminů. Například Adenin, Inositol, cholin, kyselina lipoová či kyselina pangamová – v současnosti již nejsou považovány za vitaminy a jejich označení jako vitamin je zastaralé. Kyselina listová je často označována jako vitamin B4, B7 nebo B9. Amygdalin je dokonce toxická látka obsažená v semenech některých rostlin z čeledě růžovitých.
V naší poradně s názvem VAROVNÉ PŘÍZNAKY RAKOVINY JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filippp.
Dobry den mam dotaz jelikož už 3 týdny se mi špatně žvýká Polyká taky jedna strana jazyku je úplně natekla a bolest v krku co dva dny a při plivnuti plivu krev podle fotografie myslíte ze muže jít o rakovinu jazyka ? Děkuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Můžete být klidný, rakovina jazyka toto není. Ale úplně v pořádku to taky není. To, co se děje s vaším jazykem a s krvácením, souvisí se stavem vašich zubů. Z fotografie je vidět, že máte na zubech zubní kámen. Zubní kámen je semeniště bakterií a z toho vám pak krvácí dásně a na jazyku se tvoří opuchliny. Pokud nezlepšíte stav svých zubů, problémy, které popisujete, nejen že nezmizí, ale budou se zhoršovat. Nejrychleji vám pomůže zůbní hygiena, kam byste se měl co nejdříve objednat.
Stejně jako se vyvíjí vše kolem nás, tak i poznatky a pohledy na potraviny snižující kyselinu močovou jsou stále nové a nové. To, co bylo publikováno před několika lety, již nemusí být pravda. A totéž platí i o citronové šťávě. Například nedávno bylo zjištěno, že citronová šťáva vedle svých tradičních zdravotních výhod snižuje riziko vzniku ledvinových kamenů a že i konzumace citrusového džusu může pomoci zmírnit příznaky dny.
Studie z roku 2017 zjistila, že citronová šťáva a citronový extrakt pomáhají snižovat hladinu kyseliny močové v krvi. Dospělí s vysokou hladinou kyseliny močové pili čerstvě vymačkanou citronovou šťávu každý den po dobu šesti týdnů. Stejná studie testovala extrakt citronového ovoce na myších s vysokou kyselinou močovou a myši také vykazovaly snížené hladiny této kyseliny.
Další klinická studie přezkoumala krevní testy 75 dospělých, kteří pili čerstvě vymačkanou limonádu každý den. Součástí studie byli:
lidé s dnou;
lidé s vysokou hladinou kyseliny močové, ale bez příznaků dny;
lidé bez dny nebo vysoké hladiny kyseliny močové,
Po šesti týdnech vykazovaly všechny skupiny nižší hladinu kyseliny močové. Studie tak dospěly k závěru, že citrony a citronová šťáva mohou být užitečným prostředkem, který pomůže léčit dnu spolu s léky a jinými dietními změnami. Citronová šťáva může také pomoci zabránit vzniku onemocnění u lidí s vysokou hladinou kyseliny močové. Je možné, že i jedinci s normální hladinou kyseliny močové mohou mít prospěch z konzumace citronové šťávy k vyvážení krevní kyseliny.
Citronová šťáva může přispět k vyrovnání hladiny kyseliny močové, protože pomáhá tělu zvýšit jeho alkaličnost. To znamená, že mírně zvyšuje hladinu pH krve a dalších tekutin. Podle studie zveřejněné v British Medical Journal je to proto, že pití citronové šťávy způsobí, že tělo uvolní více uhličitanu vápenatého. Vápníkový minerál se váže na kyselinu močovou a rozkládá ji na vodu a další sloučeniny. Díky tomu je krev méně kyselá a snižuje se hladina kyseliny močové v těle.
V naší poradně s názvem ŽLUČNÍKOVÉ KAMENY - ODSTRANĚNÍ BEZ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.
takže je možné vyndat jen kameny a žlučník ponechat?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Žlučník je zachován pouze, když se kámen nachází ve žlučovodu. K vytáhnutí nebo uvolnění kamene se používá endoskop zavedený ústy a pomocí malých řezů kolem žlučovodu se kámen uvolní a případně i vytáhne. Tato operace se jmenuje endoskopická retrográdní cholangiopankreatikografie. Trvá obvykle 15 az 60 minut. Pacient zůstává do druhého dne v nemocnici na sledování.
Další možná léčba žlučníkových kamenů, která ušetří žlučník, je rozpuštění kamenů léky. Pokud jsou žlučové kameny malé a neobsahují vápník, mohou být k jejich rozpuštění použity tablety kyseliny ursodeoxycholové.
Ve všech ostatních případech léčby žlučníkových kamenů jsou odstraněny společně se žlučníkem.
Přestože dbáte na ústní hygienu, jsou v ústech různé bakterie. Tyto bakterie spolu s bílkovinami a potravinami vytvářejí lepkavý film (zubní plak). Zubní plak se usazuje na zubech, a to nejčastěji v místech, která se obtížně čistí (zadní zuby, podél dásní a kolem výplní). Plak následně napomáhá tomu, že se na zubech snadněji přichytávají zbytky jídla a bakterie, které vylučují kyseliny, jež poškozují zubní sklovinu a vedou k dalším problémům se zuby. Tyto kyseliny mohou způsobit i zánět dásní či vytvoření zubního kazu. Problém nastane, když je plak na zubech ponechán a ztvrdne, což se může stát během 26 hodin. Pokud k tomuto dojde, vznikne zubní kámen. Odstranit zubní kámen je pak složitější než očištění od zubního plaku.
Nejlepším způsobem, jak zabránit závažným následkům zubního kamene, je zabránit jeho tvorbě.
Pravidelné čištění a používání správné techniky. Rychlé, 30sekundové čištění zubů ráno a večer nestačí k odstranění zubního plaku a jako prevence proti tvorbě zubního kamene. Používejte kartáček s měkkými štětinami, abyste se dostali do všech míst v ústech. Ujistěte se, že jste si řádně vyčistili i zadní zuby.
Studie prokázaly, že elektronické kartáčky na zuby jsou při odstraňování plaku účinnější než manuální zubní kartáčky. Elektronické kartáčky prošly přísnou kontrolou kvality a řadou bezpečnostních testů.
Užívejte zubní pastu s fluoridem, který odstraňuje zubní kámen. Zubní pasty obsahující difosforečnany zabraňují tvorbě plaku a následnému vzniku zubního kamene. Fluorid zamezuje poškození ve vašich ústech. Některé zubní pasty obsahují také triclosan, což je antibiotikum, které bojuje s bakteriemi v plaku.
Používejte zubní nit bez ohledu na to, jak pilní budete při čištění zubů, protože denní používání zubní nitě odstraňuje plak mezi zuby a zabraňuje tvorbě zubního kamene v těžko přístupných místech.
Dávejte si pozor na stravu, protože bakterie v ústech se objevují zejména po konzumaci potravin s obsahem sacharidů (cukry, škroby). Pokud jsou bakterie vystaveny těmto potravinám, dochází k uvolnění škodlivých kyselin. Konzumujte zdravou stravu a omezte množství cukrů obsažených v potravinách. Nemusíte se vzdát sladkostí nebo žvýkaček. Mějte na paměti pečlivou péči o zuby po každém takovém jídle. Doporučuje se i pití dostatečného množství vody během a po jídle, protože dostatek tekutin minimalizuje množství zubního plaku.
Nekuřte. Studie ukazují, že lidé, kteří kouří cigarety nebo používají jiné tabákové výrobky, mají větší výskyt zubního kamene na zubech nebo pod dásní.
Pokud se zubní kámen vytvoří, je důležité si uvědomit, že jen zubní lékař je schopen odstranit jej z vašich zubů. Proto nezapomínejte dvakrát do roka navštívit svého zubaře, který vám při pravidelných kontrolách odstraní zubní plak nebo kámen, který se již vytvořil, a zabrání tak případným komplikacím.