Téma: 

kyselina listová v potravinách


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

KYSELINA LISTOVÁ

Kyselina listová v potravinách

Jak už napovídá název kyseliny listové, je obsažena především v listové zelenině. Výborným zdrojem jsou také kvasnice nebo játra. Při vaření se jí ale 95 % zničí. Pokud jíme kyselinu listovou v potravinách, její vstřebatelnost do organismu je zhruba 50%. Proto je doporučováno používat vitamínové potravinové doplňky, kdy vstřebatelnost do organismu kyseliny listové je až 100%.

Zdroj: Kyselina listová
Zveřejněno dne: 14.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Imunita

Imunita...Já s přítelem užíváme www.naturamed.cz/#!/… a nemůžeme si stěžovat :) Je tam hlavně kyselina listová, která pomáha udržet imunitu no :)

Zdroj: diskuze Imunita
Odesláno dne: 21.4.2017 uživatelem Daniela
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KYSELINA LISTOVÁ

Kyselina listová cena

Zde je možné objednat kvalitní kyselinu listovou: kyselina listová cena.

Zdroj: Kyselina listová
Zveřejněno dne: 14.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: kyselina listová

Určitě si ji kup v lékárně oni ti doporučí nejlepší. Já jsem ji taky užívala.

Zdroj: diskuze Kyselina listová
Odesláno dne: 2.1.2016 uživatelem MAKY
Počet odpovědí: 0

KYSELINA LISTOVÁ

Kyselina listová v těhotenství

Během těhotenství se kyselina listová doporučuje užívat ve zvýšeném množství, v prvních týdnech těhotenství se totiž vyvíjí mozek a mícha dítěte. Kyselina listová podporuje celkový růst plodu a diferenciaci nervové soustavy. Je prokázáno, že její užívání v době těhotenství snižuje výskyt vrozených vad nervového systému. Při nedostatku kyseliny listové může docházet k poruše růstu.

Zdroj: Kyselina listová
Zveřejněno dne: 14.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: kyselina listová

Jo ten jsem taky brala.

Zdroj: diskuze Kyselina listová
Odesláno dne: 31.1.2016 uživatelem Maky
Počet odpovědí: 0

KYSELINA LISTOVÁ

Co je to kyselina listová

Kyselina listová je vitamín rozpustný ve vodě ze skupiny B-komplex. Má velký význam při tvorbě červených krvinek a je důležitá pro normální a zdravý vývoj plodu. Občas je používána pod názvem folacin, folát nebo vitamín B9.

Zdroj: Kyselina listová
Zveřejněno dne: 14.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: kyselina listová

Brala jste některá kyselinu listovou? Má to nějaký účinek nebo je to jen fáma?

Zdroj: diskuze Kyselina listová
Odesláno dne: 29.2.2016 uživatelem Katka
Počet odpovědí: 0

KYSELINA LISTOVÁ

Kyselina listová Forte

Kyselina listová Forte je potravinový doplněk v nové a silnější formě. Obsahuje 400 mcg kyseliny listové a 1 mcg vitamínu B12. Je vhodným potravinovým doplňkem pro tvorbu červených krvinek, pro zdravý vývoj a růst plodu v těhotenství. O jeho ceně se můžete informovat například zde.

Zdroj: Kyselina listová
Zveřejněno dne: 14.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: dotaz

Na vaše problémy kyselina listová moc nepomůže, ale také neuškodí. Na snížení cholesterolu a kyseliny močové je potřeba jít komplexní cestou. Nutné je přizpůsobit stravování.
Například tady je článek o tom jak snížit kyselinu močovou v krevním séru: www.ceskenemoci.cz/p…
Cholesterol zase můžete prokazatelně snížit pitím červeného vína, článek o tom je zde: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Dotaz
Odesláno dne: 30.5.2013 uživatelem Kamča
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KYSELINA LISTOVÁ

Kyselina listová předávkování

Při požití většího množství kyseliny listové není vitamín toxický, snadno se totiž nadbytečné množství vyloučí močí. Výjimečně se mohou vyskytnout nadýmání, podrážděnost, poruchy spánku a podobně. K vymizení těchto nežádoucích příznaků dojde do 3 týdnů od jejího vysazení.

Zdroj: Kyselina listová
Zveřejněno dne: 14.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: rutin v potravinách

Ahoj, poradíte mi ve kterých potravinách je obsažen rutin?

Zdroj: diskuze Rutin v potravinách
Odesláno dne: 9.6.2012 uživatelem Andrea
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KYSELINA LISTOVÁ

Kyselina listová před otěhotněním

Nedostatek kyseliny listové v organismu před otěhotněním může způsobovat neplodnost. Proto je dobré ji užívat alespoň tři měsíce před plánovaným otěhotněním. Podporuje růst plodu, má vliv na mozek a míchu dítěte již v prvních dnech těhotenství. Proto je důležité začít ji užívat radši dříve, poté již její podávání nemá takový efekt.

Zdroj: Kyselina listová
Zveřejněno dne: 14.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: dna dieta výše purinů v potravinách

V nevhodných potravinách je uveden česnek. V doporučených receptech na dnu se česnek objeví. Jak si toto vysvětlit.

Zdroj: diskuze Dna dieta výše purinů v potravinách
Odesláno dne: 13.1.2015 uživatelem Mauglí
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

PŘÍRODNÍ ZDROJE KYSELINY LISTOVÉ

Kyselina listová v potravinách

Množství kyseliny listové (v µg) na 100 g množství uvedené potraviny:

  • žito – 60;
  • slunečnicová semínka – 227;
  • hrách – 65;
  • brokolice – 71;
  • červená řepa – 109 (pozor, barví moč!);
  • špenát – 194;
  • mandle – 58,7;
  • čočka – 433;
  • pistácie – 58;
  • zelí – 43;
  • kukuřice – 45,8;
  • chřest – 128;
  • lískové ořechy – 71,8;
  • sója – 375;
  • pšenice – 41;
  • pórek – 64;
  • arašídy – 240;
  • fazole – 388;
  • oves – 56;
  • hlávkový salát – 136;
  • avokádo – 62.

Dobrým zdrojem jsou také vnitřnosti a vejce. V mase, rybách, mléku a mléčných výrobcích je obsah kyseliny listové relativně nízký.

Kyseliny listová je rozpustná ve vodě, je termolabilní (= zvýšením teploty se rozkládá) a citlivá na světlo. Během zpracovávání potravin a jejich skladování je nutné počítat se ztrátami, u monoglutamátů až do 70 %, u polyglutamátů okolo 50 %. Celkové ztráty z potravin se pohybují v rozmezí 10–70 , v průměru okolo 35 %.

Pokud kyselinu listovou sníte ve smíšené stravě, do těla se dostane přibližně 50 % toho množství kyseliny listové, kterou jste snědli (zbytek vyjde stolicí); synteticky vyrobená kyselina listová (monoglutamát) se do těla vstřebá prakticky celá.

Zdroj: Přírodní zdroje kyseliny listové
Zveřejněno dne: 29.1.2016


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: Re: Warfarin+Pivovarské kvasnice

Pivovarské kvasnice obsahují mimo jiné vitamíny řady B (B1, B2, B6, B12, kyselina pantotenová, pangamová a listová, niacin, biotin, cholin). Z nich vitamín B6 (pyridoxin) a B8 (cholin) mají prokazatelně interagující účinky s Warfarinem. Při normální spotřebě droždí ve stravě to moc nevadí, ale při cíleném doplňování těchto vitamínů nad rámec běžné stravy to může mít za následek zvýšené riziko krvácení. Užívání možné je, ale jen pod dohledem a s vědomím lékaře, který případně upraví dávkování Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin+Pivovarské kvasnice
Odesláno dne: 9.5.2016 uživatelem Cempírek
Počet odpovědí: 2 Zobrazit odpovědi

KYSELINA LISTOVÁ

Zdroje kyseliny listové

Nejlepší zdroje kyseliny listové jsou zdroje přírodní. Tady máte několik příkladů, z čeho kyselinu listovou do těla dostanete:

  • listová zelenina – ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát
  • zelenina – zelený hrášek, kapusta, špenát, růžičková kapusta, květák, brokolice, zelí, fazolové lusky, okurky, dýně, červená řepa, rajčata
  • obilniny – celozrnné výrobky – celozrnný chléb, müsli, obilné klíčky
  • ovoce – angrešt, jahody, maliny, mango, avokádo, pomeranče, banány, třešně, višně
  • ořechy – pistácie, vlašské ořechy
  • některé mléčné výrobky – plísňové sýry, měkké sýry
  • maso – játra

Doporučená denní dávka je pro kojence 25–35 mikrogramů, pro děti 50–100 mikrogramů, pro dospělého 150–200 mikrogramů, pro těhotné ženy 400–600 mikrogramů a pro kojící ženy 280 mikrogramů kyseliny listové denně.

Zdroj: Kyselina listová
Zveřejněno dne: 14.3.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Diskuze: vhodné potraviny při odkyselení organismu

Dobrý den,

v kyselinotvorných potravinách je uvedeno slepičí maso a také ořechy. V zásadotvorných potravinách je opět uvedena slepice a ořechy, tak jak je to správně? Děkuji za odpověď. Marie

Zdroj: diskuze Vhodné potraviny při odkyselení organismu
Odesláno dne: 8.6.2015 uživatelem Marie
Počet odpovědí: 1 Zobrazit odpovědi

KYSELINA MOČOVÁ V KRVI

Co znamená zvýšená kyselina močová v krvi

Pokud vám lékař zjistí zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, pravděpodobně se jedná o onemocnění, které se nazývá dna. Je velice nepříjemné a omezí vás hlavně v pohybu. Jde totiž o onemocnění kloubů, kdy se právě krystalky kyseliny močové usazují na kloubech. Ve většině případů se onemocnění projevuje bolestí palce u nohy. Hladinu kyseliny močové zvyšují především puriny obsažené v potravinách, jako je maso, uzeniny, vnitřnosti, luštěniny nebo některé mléčné výrobky. Náchylnější ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi jsou obézní lidé, diabetici nebo lidé se zvýšeným cholesterolem. Ve většině případů se vyšší koncentrace kyseliny močové vyskytuje u mužů. Ženský organismus si s ní umí poradit lépe. Tato kyselina je špatně rozpustná ve vodě.

Zdroj: Kyselina močová v krvi
Zveřejněno dne: 2.4.2015


Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

PŘÍRODNÍ ZDROJE KYSELINY LISTOVÉ

K čemu kyselinu listovou potřebujeme

  • zvyšuje chuť k jídlu;
  • pomáhá proti chudokrevnosti;
  • tlumí bolest;
  • zvyšuje tvorbu mléka;
  • chrání před střevními parazity a otravami;
  • zlepšuje stav kůže;
  • zpomaluje šedivění vlasů.

Během těhotenství má kyselina listová obzvlášť velký význam, protože pomáhá vytvářet u nově rostoucího človíčka dobře fungující nervovou soustavu a zdravý mozek. Ovlivňuje také váhu novorozence a jeho pozdější vývoj. Obecně se uvádí, že by ženy do třetího měsíce těhotenství měly přijímat kolem 0,4 až 0,6 miligramu vitaminu B9 denně. Pokud požehnaný stav plánujeme, můžeme zvýšit přísun kyseliny listové ještě před početím. Kyseliny listová je úzce spojena s železem a vitaminem B12. Proto je nezbytné neužívat léky s těmito vitaminy a železem podle svého uvážení, abyste si v těle sami nezpůsobili nerovnováhu!

Zdroj: Přírodní zdroje kyseliny listové
Zveřejněno dne: 29.1.2016

NA CO JE DOBRÁ KYSELINA HYALURONOVÁ

Kyselina hyaluronová tablety

Tablety s kyselinou hyaluronovou mohou zvýšit nízkou hladinu této kyseliny. Kyselina hyaluronová pomáhá zvláště při artróze kolen, přičemž její užívání vede ke zmenšení bolestivosti kloubů při pohybu. Kyselina hyaluronová ve formě tablet může rovněž účinně napomáhat proti ochablosti kůže.

Zdroj: Na co je dobrá kyselina hyaluronová
Zveřejněno dne: 4.9.2014

KYSELINA SÍROVÁ

Použití v domácnosti

Kyselina sírová není vhodná pro používání v domácnosti, a to pro její zdravotní nebezpečí – poleptání pokožky.

Zdroj: Kyselina sírová
Zveřejněno dne: 19.4.2016

KYSELINA LISTOVÁ

Účinky kyseliny listové

Nedostatek kyseliny listové v těle se projevuje specifickou formou anémie, při níž jsou červené krvinky zvětšené a špatně přenášejí kyslík. Její nedostatek může mít vliv na arteriosklerózu, poruchu růstu a vývinu nebo neplodnost. Naopak dle nejnovějších výzkumů nadbytek kyseliny listové v těle může ojediněle způsobit rakovinu tlustého střeva, někdy je spojována také s rakovinou plic. Proto jezte kyselinu listovou v její přirozené formě, abyste zabránili předávkování. Denní doporučená dávka pro dospělého je 150 až 200 mikrogramů. Před otěhotněním je dobré dávku zvýšit na 400 mikrogramů denně.

Zdroj: Kyselina listová
Zveřejněno dne: 14.3.2015

JAK SNÍŽIT KYSELINU MOČOVOU

Kyselina močová v krvi

Pokud vám lékař zjistí zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, pravděpodobně se jedná o onemocnění, které se nazývá dna. Je velice nepříjemné a omezí vás hlavně v pohybu. Jde totiž o onemocnění kloubů, při kterém se právě krystalky kyseliny močové usazují na kloubech. Ve většině případů se onemocnění projevuje bolestí palce u nohy. Hladinu kyseliny močové zvyšují především puriny obsažené v potravinách, jako je maso, uzeniny, vnitřnosti, luštěniny nebo některé mléčné výrobky. Náchylnější ke zvýšené hladině kyseliny močové v krvi jsou obézní lidé, diabetici nebo lidé se zvýšeným cholesterolem.

Zdroj: Jak snížit kyselinu močovou
Zveřejněno dne: 29.3.2015

KYSELINA MRAVENČÍ

Prodej kyseliny mravenčí

Kyselina mravenčí je k dostání v internetových obchodech, speciálních včelařských potřebách nebo v lékárně.

Zdroj: Kyselina mravenčí
Zveřejněno dne: 6.11.2015

KYSELINA SOLNÁ DO BAZÉNU

Kyselina chlorovodíková – dávkování

Kyselina chlorovodíková (solná) je vhodnější pro tvrdou vodu. Je to velmi silná kyselina, jedna z lidstvu nejdéle známých a nejvíce využívaných. Jde o vodný roztok plynného chlorovodíku (HCl).

Zpravidla je dávkování této kyseliny následující: 1 litr kyseliny na 20 m3 vody v bazénu.

Zdroj: Kyselina solná do bazénu
Zveřejněno dne: 31.8.2017

KYSELINA MOČOVÁ, JAK NA NI

Jak snížit kyselinu močovou

Nízkopurinová dieta je jen jedna část prevence při onemocnění dnou. Bylo prokázáno, že se při této dietě obsah purinů v krvi sníží maximálně o 10–15 %. Puriny jsou obsaženy nejen v živočišných potravinách, jsou také součástí rostlin. Při dlouhodobé nízkopurinové dietě by tedy došlo k závažnému nutričnímu nedostatku.

Snížení kyseliny močové:

  • redukcí a udržováním optimální váhy
  • denním pohybem – prokrvené tělo lépe vylučuje kyselinu močovou
  • omezením konzumace potravin s vysokým obsahem purinů
  • střídmostí při pití alkoholu
  • omezením konzumace živočišných tuků
  • denním zařazením ovoce a zeleniny do jídelníčku
  • dodržováním pitného režimu – min. 3 l denně

Zdroj: Kyselina močová, jak na ni
Zveřejněno dne: 7.4.2017

TABULKA POTRAVIN S PURINY

Puriny v potravinách

Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.

Zdroj: Tabulka potravin s puriny
Zveřejněno dne: 20.12.2017

KYSELINA SOLNÁ

Kyselina solná – bezpečnostní list

Vzhledem k tomu, že se jedná o kyselinu, má dle normy tento produkt stanoven svůj bezpečností list. Ten je možné si prohlédnout zde.

Zdroj: Kyselina solná
Zveřejněno dne: 2.11.2015

KYSELINA SOLNÁ DO BAZÉNU

Kyselina sírová do bazénu

Také kyselina sírová snižuje pH vody v bazénu. Na úpravu stačí (cca do pH 7) 38% kyselina sírová, případně solná (ta je vhodnější pro tvrdou vodu).

Obvykle pro snížení pH bazénové vody platí: 30 ml kyseliny sníží pH 1 m3 vody o 0,1.

Při kontaktu koncentrované kyseliny sírové s pokožkou dochází k závažnému poleptání, vdechnutí jejích výparů může způsobit vážné poruchy dýchání a její požití může být až smrtelné. V množstvích, která se přidávají do potravin, je to však bezpečná látka.

Zdroj: Kyselina solná do bazénu
Zveřejněno dne: 31.8.2017