Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

KYSELINA LISTOVÁ ZDROJE


Kyselina listová v těhotenství

Během těhotenství se kyselina listová doporučuje užívat ve zvýšeném množství, v prvních týdnech těhotenství se totiž vyvíjí mozek a mícha dítěte. Kyselina listová podporuje celkový růst plodu a diferenciaci nervové soustavy. Je prokázáno, že její užívání v době těhotenství snižuje výskyt vrozených vad nervového systému. Při nedostatku kyseliny listové může docházet k poruše růstu.

Zdroj: článek Kyselina listová

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří pech.

Mám cholesterol 9,8 a kyselinu močovou 472,mohu si pomoci užíváním kyseliny listové? děkuji pech

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Na vaše problémy kyselina listová moc nepomůže, ale také neuškodí. Na snížení cholesterolu a kyseliny močové je potřeba jít komplexní cestou. Nutné je přizpůsobit stravování.
Například tady je článek o tom jak snížit kyselinu močovou v krevním séru: https://www.ceskenemoci.cz/…
Cholesterol zase můžete prokazatelně snížit pitím červeného vína, článek o tom je zde: http://www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: příběh Dotaz

Co je to kyselina máselná

Kyselina máselná je bezbarvá olejovitá kapalina, snadno rozpustná ve vodě, ethanolu a diethyletheru. Lze ji oddělit z vodné fáze saturací solemi (vysolováním), například chloridem vápenatým. Dichroman draselný a kyselina sírová ji oxidují na oxid uhličitý a kyselinu octovou, zásaditý manganistan draselný ji oxiduje na oxid uhličitý. Kyselina máselná, též známá pod systematickým názvem kyselina butanová, je karboxylová kyselina se vzorcemCH3CH2CH2-COOH. Soli a estery se nazývají butyráty nebo butanoáty. Kyselina máselná je obsažena ve žluklém másle, parmezánu, zvratcích a potu; má nepříjemný zápach a ostrou chuť se sladkým „ocasem“ (podobně jako diethylether). Savci s dobrým čichem (například psi) jsou schopni ji zjistit již při velmi nízké koncentraci. Ze všech mastných kyselin vyskytujících se v tucích má v molekule nejméně atomů uhlíku. Kyselina máselná se ve formě esterů vyskytuje v živočišných tucích a rostlinných olejích. Triacylglycerol kyseliny máselné tvoří 3 až 4 % másla. Při žluknutí másla se kyselina máselná hydrolýzou uvolňuje z vazby na glycerol a způsobuje nepříjemný zápach takového másla. Kyselina máselná se vyskytuje v přírodě v rozkládajících se organismech.

Zdroj: článek Kyselina máselná

Příběh

Ve svém příspěvku KYSELINA LISTOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MAKY.

Určitě si ji kup v lékárně oni ti doporučí nejlepší. Já jsem ji taky užívala.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Kyselina listová

Zdroje kyseliny listové

Nejlepší zdroje kyseliny listové jsou zdroje přírodní. Tady máte několik příkladů, z čeho kyselinu listovou do těla dostanete:

  • listová zelenina – ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát
  • zelenina – zelený hrášek, kapusta, špenát, růžičková kapusta, květák, brokolice, zelí, fazolové lusky, okurky, dýně, červená řepa, rajčata
  • obilniny – celozrnné výrobky – celozrnný chléb, müsli, obilné klíčky
  • ovoce – angrešt, jahody, maliny, mango, avokádo, pomeranče, banány, třešně, višně
  • ořechy – pistácie, vlašské ořechy
  • některé mléčné výrobky – plísňové sýry, měkké sýry
  • maso – játra

Doporučená denní dávka je pro kojence 25–35 mikrogramů, pro děti 50–100 mikrogramů, pro dospělého 150–200 mikrogramů, pro těhotné ženy 400–600 mikrogramů a pro kojící ženy 280 mikrogramů kyseliny listové denně.

Zdroj: článek Kyselina listová

Příběh

Ve svém příspěvku KYSELINA LISTOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maky.

Jo ten jsem taky brala.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Kyselina listová

Kyselina listová v potravinách

Množství kyseliny listové (v µg) na 100 g množství uvedené potraviny:

  • žito – 60;
  • slunečnicová semínka – 227;
  • hrách – 65;
  • brokolice – 71;
  • červená řepa – 109 (pozor, barví moč!);
  • špenát – 194;
  • mandle – 58,7;
  • čočka – 433;
  • pistácie – 58;
  • zelí – 43;
  • kukuřice – 45,8;
  • chřest – 128;
  • lískové ořechy – 71,8;
  • sója – 375;
  • pšenice – 41;
  • pórek – 64;
  • arašídy – 240;
  • fazole – 388;
  • oves – 56;
  • hlávkový salát – 136;
  • avokádo – 62.

Dobrým zdrojem jsou také vnitřnosti a vejce. V mase, rybách, mléku a mléčných výrobcích je obsah kyseliny listové relativně nízký.

Kyseliny listová je rozpustná ve vodě, je termolabilní (= zvýšením teploty se rozkládá) a citlivá na světlo. Během zpracovávání potravin a jejich skladování je nutné počítat se ztrátami, u monoglutamátů až do 70 %, u polyglutamátů okolo 50 %. Celkové ztráty z potravin se pohybují v rozmezí 10–70 , v průměru okolo 35 %.

Pokud kyselinu listovou sníte ve smíšené stravě, do těla se dostane přibližně 50 % toho množství kyseliny listové, kterou jste snědli (zbytek vyjde stolicí); synteticky vyrobená kyselina listová (monoglutamát) se do těla vstřebá prakticky celá.

Zdroj: článek Přírodní zdroje kyseliny listové

Příběh

Ve svém příspěvku KYSELINA LISTOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Katka.

Brala jste některá kyselinu listovou? Má to nějaký účinek nebo je to jen fáma?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Kyselina listová

Co je kyselina chlorogenová

Kyselina chlorogenová je organická kyselina, přírodní polyfenol. Je to ester kávové a chinové kyseliny, hořké chuti. Má antibakteriální, antiplísňové a antivirové složky.

Jde o nezvykle silný antioxidant, který se v posledních letech proslavil jako pomocník v boji s přebytečnými kilogramy. Kyselina cholorogenová totiž povzbudí jaterní metabolismus, který napomůže rychlejšímu spalování tuků, do jisté míry potlačuje i chuť k jídlu. Tato kyselina kromě toho, že podstatně zrychlí každý metabolismus, dokáže i úspěšně bojovat s vnějšími projevy nepříjemné celulitidy, zlepší zažívání a sníží i hladinu cholesterolu.

Kyselina chlorogenová skutečně ovlivňuje lidskou váhu. Podle výzkumu pomáhá zelená káva hubnout, pokud je konzumovaná střídmě. Naopak kdo pije pět nebo více šálků kávy denně, pravděpodobně spíše přibere.

Největší podíl této kyseliny je obsažen v zelené kávě, a to 10 %. Při takové koncentraci má zelená káva v lidském těle zajímavé účinky. Na dvě až tři hodiny totiž uzavírá v tenkém střevě kanálky, jimiž se sacharidy vstřebávají do organismu, a tím zásadně omezí využitelnost spotřebovaných sacharidů.

Nejde sice o ideální metodu, nicméně je reálné takto po určitou dobu postupovat a udržet si tak kontrolu nad váhou. Tělo totiž reaguje přirozeně, takže pokud nezíská adekvátní množství sacharidů ze stravy, čemuž kyselina chlorogenová brání, zbytek energetické potřeby si vezme z vlastních zásob. Znamená to, že de facto jíme, ale zároveň i rozpouštíme tukové rezervy, tudíž hubneme. Tyto schopnosti zelené kávy už prokázala řada vědeckých studií, jejichž výsledky byly v posledním desetiletí také zveřejněny.

Chlorogenové kyseliny snižují výlučně jen vstřebávání glukózy a nijak neovlivňují vstřebávání hodnotných vitamínů, minerálních látek, aminokyselin či mastných kyselin.

Po užívání chlorogenové kyseliny by se neměl dostavit ani jo-jo efekt.

Kyselina chlorogenová má tyto pozitivní účinky: snižuje vysoký krevní tlak; je jednou z látek zapříčiňujících projímavé účinky švestek; má psychostimulační a antioxidační účinky.

Vedlejším účinkem podle studií může vyvolání alergie lidského těla na některé rostlinné látky.

Zdroj: článek Chlorogenová kyselina

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN+PIVOVARSKÉ KVASNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta .

Dobrý den,mohu používat Warfarin a pivovarské kvasnice?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pivovarské kvasnice obsahují mimo jiné vitamíny řady B (B1, B2, B6, B12, kyselina pantotenová, pangamová a listová, niacin, biotin, cholin). Z nich vitamín B6 (pyridoxin) a B8 (cholin) mají prokazatelně interagující účinky s Warfarinem. Při normální spotřebě droždí ve stravě to moc nevadí, ale při cíleném doplňování těchto vitamínů nad rámec běžné stravy to může mít za následek zvýšené riziko krvácení. Užívání možné je, ale jen pod dohledem a s vědomím lékaře, který případně upraví dávkování Warfarinu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Warfarin+Pivovarské kvasnice

Kyselina močová a babské rady

Kyselina močová je koncovým produktem metabolismu purinů (nukleové kyseliny), a proto se tato kyselina běžně objevuje v lidském těle, důležité je ale její množství. Kyselina močová se špatně rozpouští ve vodě, a proto v močových cestách vytváří kameny (= konkrementy) v močových cestách, ale stejně tak může tvořit krystaly, které se usazují v kloubní chrupavce, v okolí kloubů nebo při dřeni ledvin. Kyselina močová není ale jen odpadní látkou, zároveň má antioxidační vlastnosti.

Při poruchách jejího metabolismu pak dochází ke vzniku dny, močových a ledvinových kamenů. Kyselina močová se neobjevuje jen v moči (jak snad každý předpokládá), ale i v potu a v krvi. Kyselina močová vzniká v ledvinách a v játrech. Ledviny dokážou vyloučit ale jen asi 7, 5 - 13 % této látky z těla. Zbytek v těle zůstává a pomáhá chránit organismus (pokud ho v těle není nadmíru). Podíl kyseliny močové v krvi by u muže měl být mezi 220 - 420 mmol/l, u ženy pak 140 - 340 mmol/l. V případě podílu kyseliny močové v moči není pohlaví důležité, vždy by totiž mělo být mezi 1,5 - 4,5 mmol/d.

Množství kyseliny močové v těle zvyšuje intenzivní tělesná zátěž, časté intenzivní vystavení slunečnímu záření, stres, nadměrný příjem masa, alkoholu, některých nápojů a potravin (káva, kakao, čokoláda, coca cola, luštěniny), dlouhodobé hladovění.

Vyšší koncentraci kyseliny močové mají v těle obvykle novorozenci a kojenci, muži, obézní lidé, lidé s krevní skupinou B, ženy v menopauze, těhotné ženy ve 3. trimestru. Nižší hodnoty jsou pak u dětí a těhotných žen v 1. a 2. trimestru.

Onemocnění dna je známé také jako pakostnice. Dna je onemocněním kloubů, dochází k ní při zpomalování schopnosti vylučovat kyselinu močovou. Pokud se kyselina močová nevylučuje z těla, tak se usazuje v kloubech v podobě krystalů. Pro dnu je typické, že bolest je výraznější během noci a rána. Při dně jsou bolavé klouby oteklé, zarudlé a velmi citlivé. Příznakem tohoto onemocnění bývá i zvýšená teplota, zimnice nebo malátnost. Častěji dna postihuje muže a objevuje se u palců u nohy, hlezenního kloubu, zápěstí nebo boltce u ucha. Toto onemocnění se může projevovat také akutními záchvaty.

Příčin vzniku tohoto onemocnění je několik, může být důsledkem genetické dědičnosti, častější příčinou je ale nesprávná životospráva. Není výjimkou, že dna je také přidruženým onemocněním k jinému zdravotnímu problému (cukrovka, zvýšený krevní tlak, cholesterol). U pacientů s nadváhou může pomoci při snížení hladiny kyseliny močové snížení jejich tělesné hmotnosti pravidelnou fyzickou aktivitou (dvakrát - třikrát po dobu 30 minut) - ideálně aerobní.

Pro dnu je typické, že onemocnění se zpočátku nijak neprojevuje. Chvíli totiž trvá, než se hladina kyseliny močové v těle zvýší (rok i déle). Onemocnění se pak projevuje akutními záchvaty (otok a bolesti kloubů se zvýšenou citlivostí hlavně noci, zvýšená teplota, atd.) Otok kloubů je doprovázen také horkou, lesklou a červeně zbarvenou kůží v oblasti kloubu. Nejčastěji toto onemocnění postihne nejprve palec na noze. Dna ale postihuje i jiné klouby, může zasáhnout prsty, zápěstí i kolena. Záchvaty mají různou dobu trvání, někdy mohou trvat "jen" pár hodin, jindy mohou být i několikatýdenní. Mezi záchvaty mohou být i různě dlouhé pauzy, výjimkou není, že klid je třeba i půl roku. Po čase se může stát, že se onemocnění rozšíří z kloubů i do šlachových obalů, měkkých tkání i vnitřních orgánů (může zasáhnout i ledviny a srdce).

Zdroj: článek Kyselina močová - babská rada

Příběh

Ve svém příspěvku IMUNITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nella.

Od malička mám problémy s imunitou a nic nepomáhá,.Máte nějaké rady? Jákékoliv prosím..

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Imunita...Já s přítelem užíváme https://www.naturamed.cz/#!/produkt/multivitamin-natural a nemůžeme si stěžovat :) Je tam hlavně kyselina listová, která pomáha udržet imunitu no :)

Zdroj: příběh Imunita

Kyselina listová cena

Zde je možné objednat kvalitní kyselinu listovou: kyselina listová cena.

Zdroj: článek Kyselina listová

Příběh

Ve svém příspěvku KYSELINA LISTOVÁ (B9) A JEJÍ VSTŘEBATELNOST se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Přemysl Javornický.

Tvrzení, kolik vitamínu B9 se vstřebá při trávení, zpravidla nepřihlíží k důležitéímu faktoru - (ne)přítomnosti přirozených trávicích enzymů v zelených rostlinách a semenech zelených rostlin. Nedostatek těchto enzymů je takový, že ani velké dávky konzumované zeleniny z běžné agroprodukce nezajistí potřebný vstup vitamínu B9 do metabolických procesů agresivních kyselin (např. homocysteinu). Takže kdo chce odolávat běžným nemocem a vyhnout se získaným autoimunitním poruchám a progresi karcerogenního (rakovinového) procesu, ten musí při masivním používání hnojiva NPK doplňovat B9 pomocí koncentrátu v tabletách, a to v dávkách vyšších než doporučených, nejlépe v kombinaci s vitamínem C, opět v dávkách vyšších než doporučených. To vče pak v kombinaci s biologicky produkovanou zeleninou a ovocem s obsahem obou vitamínů. Mimochodem, jde o jeden z alkalizačních (zásaditých) způsobů reakce na nadměrnou aciditu (kyselost) organismu, která roste se stresem, špatným stravováním a nezdravým životním stylem.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Kyselina listová (B9) a její vstřebatelnost

Kyselina listová Forte

Kyselina listová Forte je potravinový doplněk v nové a silnější formě. Obsahuje 400 mcg kyseliny listové a 1 mcg vitamínu B12. Je vhodným potravinovým doplňkem pro tvorbu červených krvinek, pro zdravý vývoj a růst plodu v těhotenství. O jeho ceně se můžete informovat například zde.

Zdroj: článek Kyselina listová

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ KEFÍROVÁ HOUBA PRODEJ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Nabízím Tibetskou houbu na OČISTU těla/ celoročně/ - léčebný kefír s probiotickými látkami nahradí ACTIMEL za cenu mléka, které zvyšují imunitu v těle, / pomáhá řešit onk. a gynek. problémy/, příznivě působí na cévy, střeva, žlučník a žaludek, obsahuje vit. B, léčí záněty v těle, má chuť kyselého mléka/výborné /, mohou užívat osoby citlivé na laktózu, zašlu na DOBÍRKU mladé houbičky, STERILNĚ zabalené + návod na přípravu a uchování houby + další recepty, napište mi adresu a já Vám oznámím den dodání, cena 100 Kč+pošt, email:jasinkocin@seznam.cz PORADÍM- OSOBNÍ DLOUHODOBÁ DOBRÁ ZKUŠENOST s uchováním kvalitní houby a to je DŮLEŽITÉ!!! Zasílám kvalitní houbičku! Dodání do druhého dne v čerstvém stavu.- tel 732231707
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena.

Nabízím Tibetskou houbu do mléka, získáte výborný a hlavně zdravý kefîr,který mohou užívat i osoby alergické na laktozu, velmi jednoduchá přípráva pří použití kvalitního mléka.

Pří zaslání i osobním předání dostanete podrobný návod a způsob užití,
houbu budete mít nastálo a časem Vám naroste.

Kefîr obsahuje vitamíny, které běžně nezískáte z kupovaných výrobků, je to vít. B a hlavně kyselina listová.

Kefîr podporuje vyprázdnění střev a tím čistí tělo od nečistot,70% imunity je právě ve střevech.

Zasílám sterilní balení na 1|2l mléka,na dobírku 100kč+pošta,druhý den je u Vás v čerstvém stavu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE PO DOHODĚ MOŽNO OSOBNĚ S NÁVODEM

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: příběh Tibetská kefírová houba prodej

Co je to kyselina listová

Kyselina listová je vitamín rozpustný ve vodě ze skupiny B-komplex. Má velký význam při tvorbě červených krvinek a je důležitá pro normální a zdravý vývoj plodu. Občas je používána pod názvem folacin, folát nebo vitamín B9.

Zdroj: článek Kyselina listová

Příběh

Ve svém příspěvku TIBETSKÁ HOUBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena.

Nabízím Tibetskou houbu do mléka, získáte výborný a hlavně zdravý kefîr,který mohou užívat i osoby alergické na laktozu, velmi jednoduchá přípráva pří použití kvalitního mléka.

Pří zaslání i osobním předání dostanete podrobný návod a způsob užití,
houbu budete mít nastálo a časem Vám naroste.

Kefîr obsahuje vitamíny, které běžně nezískáte z kupovaných výrobků, je to vít. B a hlavně kyselina listová.

Kefîr podporuje vyprázdnění střev a tím čistí tělo od nečistot,70% imunity je právě ve střevech.

Zasílám sterilní balení na 1|2l mléka,na dobírku 100kč+pošta,druhý den je u Vás v čerstvém stavu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE PO DOHODĚ MOŽNO OSOBNĚ S NÁVODEM

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Tibetská houba

Přírodní zdroje

Mezi základní přírodní zdroje kyseliny listové patří:

  • listová zelenina jako ledový salát, hlávkový salát, čínské zelí;
  • zelenina jako špenát, květák, brokolice, chřest, zelí, kapusta, růžičková kapusta, fazolové lusky, zelený hrášek, dýně, okurky, červená řepa, rajčata, mrkev, artyčoky, dýně, fazole;
  • ovoce jako avokádo, mango, pomeranče, banány, třešně, višně, jahody, maliny, angrešt, meruňky;
  • hovězí játra, kvasnice;
  • vlašské a pistáciové ořechy;
  • celá obilná zrna (zejména klíčky), celozrnné výrobky;
  • dále kvasnice, játra, žloutek.

Zdroj: článek Přírodní zdroje kyseliny listové

K čemu kyselinu listovou potřebujeme

  • zvyšuje chuť k jídlu;
  • pomáhá proti chudokrevnosti;
  • tlumí bolest;
  • zvyšuje tvorbu mléka;
  • chrání před střevními parazity a otravami;
  • zlepšuje stav kůže;
  • zpomaluje šedivění vlasů.

Během těhotenství má kyselina listová obzvlášť velký význam, protože pomáhá vytvářet u nově rostoucího človíčka dobře fungující nervovou soustavu a zdravý mozek. Ovlivňuje také váhu novorozence a jeho pozdější vývoj. Obecně se uvádí, že by ženy do třetího měsíce těhotenství měly přijímat kolem 0,4 až 0,6 miligramu vitaminu B9 denně. Pokud požehnaný stav plánujeme, můžeme zvýšit přísun kyseliny listové ještě před početím. Kyseliny listová je úzce spojena s železem a vitaminem B12. Proto je nezbytné neužívat léky s těmito vitaminy a železem podle svého uvážení, abyste si v těle sami nezpůsobili nerovnováhu!

Zdroj: článek Přírodní zdroje kyseliny listové

Kyselina listová v potravinách

Jak už napovídá název kyseliny listové, je obsažena především v listové zelenině. Výborným zdrojem jsou také kvasnice nebo játra. Při vaření se jí ale 95 % zničí. Pokud jíme kyselinu listovou v potravinách, její vstřebatelnost do organismu je zhruba 50%. Proto je doporučováno používat vitamínové potravinové doplňky, kdy vstřebatelnost do organismu kyseliny listové je až 100%.

Zdroj: článek Kyselina listová

Kyselina listová předávkování

Při požití většího množství kyseliny listové není vitamín toxický, snadno se totiž nadbytečné množství vyloučí močí. Výjimečně se mohou vyskytnout nadýmání, podrážděnost, poruchy spánku a podobně. K vymizení těchto nežádoucích příznaků dojde do 3 týdnů od jejího vysazení.

Zdroj: článek Kyselina listová

Kyselina listová před otěhotněním

Nedostatek kyseliny listové v organismu před otěhotněním může způsobovat neplodnost. Proto je dobré ji užívat alespoň tři měsíce před plánovaným otěhotněním. Podporuje růst plodu, má vliv na mozek a míchu dítěte již v prvních dnech těhotenství. Proto je důležité začít ji užívat radši dříve, poté již její podávání nemá takový efekt.

Zdroj: článek Kyselina listová

Co je kyselina močová?

Kyselina močová je vedlejší produkt chemického rozdělení sloučenin zvaných puriny, které existují v našich tělesných buňkách a také v naší stravě. Puriny jsou pro nás velmi důležité, jelikož poskytují věci potřebné pro energii a bílkoviny. Během metabolického procesu se kyselina močová vyrábí v krevním řečišti. Kyselina močová je pro nás dobrá, protože působí jako antioxidant a stará se nám o vnitřní stěny našich cév. Po skončení svého působení projde přes ledviny, které ji zpracují a vylučují ji jako odpad z našich těl prostřednictvím moči. Kyselina močová se také v malé míře vylučuje také ve stolici.

Zdroj: článek Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové

Co je to kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová se již v 60. letech 20. století využívala k lokální léčbě popálenin a kožních vředů. Od roku 1979 je na trhu kyselina hyaluronová určená pro použití v oční chirurgii. Používá se k dočasnému vyplnění prostoru přední komory oční a ochraně očních tkání před poškozením při nitroočních operacích, jako je operace šedého zákalu a implantace čočky. Druhé nejširší využití kyseliny hyaluronové představuje intraartikulární aplikace u pacientů s osteoartrózou. Kyselina hyaluronová se používá také ve veterinární medicíně, kde se vysokomolekulární hyaluronan uplatňuje díky svým viskoelastickým a protizánětlivým vlastnostem. Používá se především při léčbě nemocí kloubů koní, psů a koček. Významné je využití kyseliny hyaluronové v plastické chirurgii při vyplní vrásek, vtažených jizev, zvětšení prsou.

Zdroj: článek Na co je dobrá kyselina hyaluronová

Autoři uvedeného obsahu

 Gabriela Štummerová

 Mgr. Světluše Vinšová

 Nina Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Bc. Jakub Vinš


kyselina listová warfarin ředění krve
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
kyselina maselna cena
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.