Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

KYSELINA MÁSELNÁ VYUŽITÍ


Co je to kyselina máselná

Kyselina máselná je bezbarvá olejovitá kapalina, snadno rozpustná ve vodě, ethanolu a diethyletheru. Lze ji oddělit z vodné fáze saturací solemi (vysolováním), například chloridem vápenatým. Dichroman draselný a kyselina sírová ji oxidují na oxid uhličitý a kyselinu octovou, zásaditý manganistan draselný ji oxiduje na oxid uhličitý. Kyselina máselná, též známá pod systematickým názvem kyselina butanová, je karboxylová kyselina se vzorcemCH3CH2CH2-COOH. Soli a estery se nazývají butyráty nebo butanoáty. Kyselina máselná je obsažena ve žluklém másle, parmezánu, zvratcích a potu; má nepříjemný zápach a ostrou chuť se sladkým „ocasem“ (podobně jako diethylether). Savci s dobrým čichem (například psi) jsou schopni ji zjistit již při velmi nízké koncentraci. Ze všech mastných kyselin vyskytujících se v tucích má v molekule nejméně atomů uhlíku. Kyselina máselná se ve formě esterů vyskytuje v živočišných tucích a rostlinných olejích. Triacylglycerol kyseliny máselné tvoří 3 až 4 % másla. Při žluknutí másla se kyselina máselná hydrolýzou uvolňuje z vazby na glycerol a způsobuje nepříjemný zápach takového másla. Kyselina máselná se vyskytuje v přírodě v rozkládajících se organismech.

Zdroj: článek Kyselina máselná

Příběh

Ve svém příspěvku PIGMENTOVÉ SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Patricie Dubská.

Pigmentové skvrny dobře odstraňuje kyselina glykolová s kyselinou kojovou/ kojic/. Kyselina glykolová naruší pokožku, odloupne staré vrstvy a kyselina kojová ji pak zesvětlí. S kyselinou kojovou se ale musí opatrně, protože se může stát, že pleť bude velmi citlivá, tudíž náchylná k různým onemocněním. Koupit nejlépe nějakou sadu, která bude obsahovat i další látky antibakteriální, protizánětlivé, aby k nedošlo ke ztrátě imunity pokožky a používat dermatologicky ověřené produkty.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den. Pigmentové skvrny jsou jaterní záležitost,stejně jako ekzem. Vlaštovičníková tinktura je léčí spolehlivě. Můžu dodat:-) Jana

Zdroj: příběh Pigmentové skvrny

Využití kyseliny máselné

Kyselina máselná je používána pro výrobu pachových ohradníků proti zvěři či k přípravě takzvaných rybářských boilees. Dále se používá jako meziprodukt v organických syntézách pro laboratorní účely. Tato kyselina je považována za jednu z nejhůře zapáchajících látek.

Kyselina máselná, u rybářů známá také pod anglickým názvem Butyric acid, ve vodě rozkládá vše, co uhynulo, jde tak o velmi přirozený pachový atraktor pro ryby, které ho důvěrně znají ze svého přirozeného prostředí. Při potřísnění kůže je dobré ihned zasažené místo důkladně omýt mýdlem a vodou. Nejde sice o silnou žíravinu, ale s látkou se doporučuje pracovat v ochranných prostředcích a venku.

Zdroj: článek Kyselina máselná

Poradna

V naší poradně s názvem ZVÝŠENÁ KYSELINA MOČOVÁ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumil Buček.

Při poslední kontrole mi byla zjištěna zvýšená kyselina močová v krvi (540), lékař mi naordinoval Milurit.Je to nutné?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kyselina močová 540? Když se vykašlete na Milurit, tak se připravte na velké bolesti, které souvisí s příchozí dnou. Vysoká kyselina močová znamená nemocné ledviny a ty se jen tak samy nevyléčí. Měl byste poslechnout svého lékaře a užívat Milurit a k tomu dodržovat purinovou dietu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Hodnoty kyselina močova

Jak odstranit zápach z kyseliny máselné

Žádný přípravek na odstranění zápachu kyseliny máselné podle odborníků neexistuje. Pokud se nenajde příčina problému, tak je cokoli dělat marné. Zasažené plochy je nutné často oplachovat vodou nebo ethanolem, ani tímto způsobem se však zápach definitivně neodstraní.

Kde se dá kyselina máselná koupit.

Zdroj: článek Kyselina máselná

Příběh

Ve svém příspěvku DOMACI LECBA PRASKLE ZILKY NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Ascorutin je voleně prodejný v lékérně. Tady je popis Ascorutinu včetně výčtu situací, kdy by jeho užívání mohlo činit problémy:

ASCORUTIN
(Rutosidum / acidum ascorbicum)

Přečtete si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás důležité údaje.
Tento přípravek je dostupný bez lékařského předpisu. Přesto však Ascorutin musíte užívat pečlivě podle návodu, aby Vám co nejvíce prospěl.
Ponechte si příbalovou informaci pro případ, že si ji budete potřebovat přečíst znovu.
Požádejte svého lékárníka, pokud potřebujete další informace nebo radu.
Pokud se vaše příznaky zhorší nebo se nezlepší do 7 dnů, musíte se poradit s lékařem.
Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaře nebo lékárníkovi.

1.CO JE ASCORUTIN A K ČEMU SE POUŽÍVÁ
Farmakoterapeutická skupina: látky stabilizující kapiláry, flavonoidy
Přípravek se používá k léčbě zvýšené lámavosti a propustnosti krevních vlásečnic různého původu, hlavně při nedostatku vitaminu C (kyseliny askorbové) v organismu, při chorobné krvácivosti na cévním podkladě, k ovlivnění místních příznaků krvácení při diabetické retinopatii (změny na sítnici při cukrovce), při zvýšeném počtu červených krvinek, při zánětu střeva s tvorbou vředů.
Ascorutin je složený přípravek, jehož obě účinné látky - rutosid a kyselina askorbová - upravují zvýšenou lámavost a propustnost krevních vlásečnic.
2.ČEMU MUSÍTE VĚNOVAT POZORNOST, NEŽ ZAČNETE ASCORUTIN UŽÍVAT
Neužívejte Ascorutin pokud:
- jste alergický/á (přecitlivělý/á) na léčivé látky nebo na kteroukoli další složku Ascorutinu;
- jste těhotná nebo kojíte.
Pokud si nejste jisti, zda začít Ascorutin užívat, poraďte se se svým lékařem.

Zvláštní opatrnosti při použití Ascorutinu je zapotřebí
Při dlouhodobém podávání vysokých dávek se mohou tvořit ledvinové kameny, hlavně u pacientů se zvýšenou hladinou šťavelanů v krvi.
U pacientů s deficitem glukóza-6-fosfát-dehydrogenázy (vada metabolismu cukrů) může v ojedinělých případech dojít k hemolýze (rozpadu krevních buněk), i velmi závažné.

Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky
Prosím, informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval(a) v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu. Kyselina askorbová zvyšuje vstřebávání penicilinu, železa a hormonu ethinylestradiolu z trávicího traktu. Při vysokých dávkách může ovlivnit účinnost antikoagulační terapie, ovlivňuje resorpci vitamínu B12. Opatrnosti je třeba při současném užívání s kyselinou salicylovou, sulfonamidy a kotrimoxazolem (léky užívané při některých bakteriálních infekcích).

Užívání Ascorutinu s jídlem a pitím
Ascorutin můžete užívat s jídlem či nalačno.

Těhotenství a kojení
Přípravek se v těhotenství nesmí užívat.
Přípravek není určen k léčbě kojících žen.
Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoliv lék.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů
Přípravek neovlivňuje pozornost.

Důležité informace o některých složkách Ascorutinu
Přípravek obsahuje laktózu. Pokud Vám lékař sdělil, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, domluvte se se svým ošetřujícím lékařem dříve než začnete užívat tento přípravek.
3.JAK SE ASCORUTIN UŽÍVÁ
Vždy užívejte Ascorutin přesně podle pokynů svého lékaře. Pokud si nejste jistý/á, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.
Nedoporučí-li lékař jinak, užívají dospělí 1 - 2 tablety 3-krát denně, děti od 3 let 1 - 2 tablety denně.

Jestliže jste užil(a) více Ascorutinu, než jste měl(a)
Při masivním předávkování (několik gramů) kyselinou askorbovou se může vyskytnout přechodný průjem. Při opakovaném podání velkých dávek a při současném poškození ledvin dochází k zvýšenému vylučování šťavelanů do moči s následnou tvorbou ledvinných kamenů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karla.

Bohužel nesmim kombinovat Ascorutin s hormonálními léky v menopause.Je jiná možnost?

Zdroj: příběh Domaci lecba praskle zilky na nose

Co je kyselina chlorogenová

Kyselina chlorogenová je organická kyselina, přírodní polyfenol. Je to ester kávové a chinové kyseliny, hořké chuti. Má antibakteriální, antiplísňové a antivirové složky.

Jde o nezvykle silný antioxidant, který se v posledních letech proslavil jako pomocník v boji s přebytečnými kilogramy. Kyselina cholorogenová totiž povzbudí jaterní metabolismus, který napomůže rychlejšímu spalování tuků, do jisté míry potlačuje i chuť k jídlu. Tato kyselina kromě toho, že podstatně zrychlí každý metabolismus, dokáže i úspěšně bojovat s vnějšími projevy nepříjemné celulitidy, zlepší zažívání a sníží i hladinu cholesterolu.

Kyselina chlorogenová skutečně ovlivňuje lidskou váhu. Podle výzkumu pomáhá zelená káva hubnout, pokud je konzumovaná střídmě. Naopak kdo pije pět nebo více šálků kávy denně, pravděpodobně spíše přibere.

Největší podíl této kyseliny je obsažen v zelené kávě, a to 10 %. Při takové koncentraci má zelená káva v lidském těle zajímavé účinky. Na dvě až tři hodiny totiž uzavírá v tenkém střevě kanálky, jimiž se sacharidy vstřebávají do organismu, a tím zásadně omezí využitelnost spotřebovaných sacharidů.

Nejde sice o ideální metodu, nicméně je reálné takto po určitou dobu postupovat a udržet si tak kontrolu nad váhou. Tělo totiž reaguje přirozeně, takže pokud nezíská adekvátní množství sacharidů ze stravy, čemuž kyselina chlorogenová brání, zbytek energetické potřeby si vezme z vlastních zásob. Znamená to, že de facto jíme, ale zároveň i rozpouštíme tukové rezervy, tudíž hubneme. Tyto schopnosti zelené kávy už prokázala řada vědeckých studií, jejichž výsledky byly v posledním desetiletí také zveřejněny.

Chlorogenové kyseliny snižují výlučně jen vstřebávání glukózy a nijak neovlivňují vstřebávání hodnotných vitamínů, minerálních látek, aminokyselin či mastných kyselin.

Po užívání chlorogenové kyseliny by se neměl dostavit ani jo-jo efekt.

Kyselina chlorogenová má tyto pozitivní účinky: snižuje vysoký krevní tlak; je jednou z látek zapříčiňujících projímavé účinky švestek; má psychostimulační a antioxidační účinky.

Vedlejším účinkem podle studií může vyvolání alergie lidského těla na některé rostlinné látky.

Zdroj: článek Chlorogenová kyselina

Poradna

V naší poradně s názvem STARECKE SKVRNY A KYSELINA MRAVENCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Astina.

dobry den.muze mi nekdo poradit co na starecke skvrny na hrbetu ruky.co kyselina mravenc?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Astino a Majko, kyselina mravenčí se používá při výrobě rumu, jako rumové aroma, ale v kosmetice o jejím použítí nevím. Nicméně aplikací jiné kyseliny na pokožku, kyseliny glykolové se skutečně dají vybělit i stařecké skvrny. Tento proces se jmenuje exfoliace pleti nebo také chemický peeling. Tento chemický peeling dokáže v některých případech pomoci s vybělením i stařecké skvrny na hřbetu ruky. Po absolvování exfoliace může být ještě použíta diamantová mikrodermabraze, která pokožku také výrazně omlazuje a zesvětluje pigmentové skvrny. Co je ale nejdůležitější v boji proti stařeckým skvrnám na rukách, je chránit pokožku hřbetu ruky před sluncem, aby se neopalovala! Na to jsou dobré rukavice a krémy s vysokým UV faktorem.

Zdroj: příběh Starecke skvrny a kyselina mravenci

Kyselina močová a babské rady

Kyselina močová je koncovým produktem metabolismu purinů (nukleové kyseliny), a proto se tato kyselina běžně objevuje v lidském těle, důležité je ale její množství. Kyselina močová se špatně rozpouští ve vodě, a proto v močových cestách vytváří kameny (= konkrementy) v močových cestách, ale stejně tak může tvořit krystaly, které se usazují v kloubní chrupavce, v okolí kloubů nebo při dřeni ledvin. Kyselina močová není ale jen odpadní látkou, zároveň má antioxidační vlastnosti.

Při poruchách jejího metabolismu pak dochází ke vzniku dny, močových a ledvinových kamenů. Kyselina močová se neobjevuje jen v moči (jak snad každý předpokládá), ale i v potu a v krvi. Kyselina močová vzniká v ledvinách a v játrech. Ledviny dokážou vyloučit ale jen asi 7, 5 - 13 % této látky z těla. Zbytek v těle zůstává a pomáhá chránit organismus (pokud ho v těle není nadmíru). Podíl kyseliny močové v krvi by u muže měl být mezi 220 - 420 mmol/l, u ženy pak 140 - 340 mmol/l. V případě podílu kyseliny močové v moči není pohlaví důležité, vždy by totiž mělo být mezi 1,5 - 4,5 mmol/d.

Množství kyseliny močové v těle zvyšuje intenzivní tělesná zátěž, časté intenzivní vystavení slunečnímu záření, stres, nadměrný příjem masa, alkoholu, některých nápojů a potravin (káva, kakao, čokoláda, coca cola, luštěniny), dlouhodobé hladovění.

Vyšší koncentraci kyseliny močové mají v těle obvykle novorozenci a kojenci, muži, obézní lidé, lidé s krevní skupinou B, ženy v menopauze, těhotné ženy ve 3. trimestru. Nižší hodnoty jsou pak u dětí a těhotných žen v 1. a 2. trimestru.

Onemocnění dna je známé také jako pakostnice. Dna je onemocněním kloubů, dochází k ní při zpomalování schopnosti vylučovat kyselinu močovou. Pokud se kyselina močová nevylučuje z těla, tak se usazuje v kloubech v podobě krystalů. Pro dnu je typické, že bolest je výraznější během noci a rána. Při dně jsou bolavé klouby oteklé, zarudlé a velmi citlivé. Příznakem tohoto onemocnění bývá i zvýšená teplota, zimnice nebo malátnost. Častěji dna postihuje muže a objevuje se u palců u nohy, hlezenního kloubu, zápěstí nebo boltce u ucha. Toto onemocnění se může projevovat také akutními záchvaty.

Příčin vzniku tohoto onemocnění je několik, může být důsledkem genetické dědičnosti, častější příčinou je ale nesprávná životospráva. Není výjimkou, že dna je také přidruženým onemocněním k jinému zdravotnímu problému (cukrovka, zvýšený krevní tlak, cholesterol). U pacientů s nadváhou může pomoci při snížení hladiny kyseliny močové snížení jejich tělesné hmotnosti pravidelnou fyzickou aktivitou (dvakrát - třikrát po dobu 30 minut) - ideálně aerobní.

Pro dnu je typické, že onemocnění se zpočátku nijak neprojevuje. Chvíli totiž trvá, než se hladina kyseliny močové v těle zvýší (rok i déle). Onemocnění se pak projevuje akutními záchvaty (otok a bolesti kloubů se zvýšenou citlivostí hlavně noci, zvýšená teplota, atd.) Otok kloubů je doprovázen také horkou, lesklou a červeně zbarvenou kůží v oblasti kloubu. Nejčastěji toto onemocnění postihne nejprve palec na noze. Dna ale postihuje i jiné klouby, může zasáhnout prsty, zápěstí i kolena. Záchvaty mají různou dobu trvání, někdy mohou trvat "jen" pár hodin, jindy mohou být i několikatýdenní. Mezi záchvaty mohou být i různě dlouhé pauzy, výjimkou není, že klid je třeba i půl roku. Po čase se může stát, že se onemocnění rozšíří z kloubů i do šlachových obalů, měkkých tkání i vnitřních orgánů (může zasáhnout i ledviny a srdce).

Zdroj: článek Kyselina močová - babská rada

Výroba kyseliny máselné

Kvašení (fermentace), zkráceně také někdy označované jako kvas, znamená přeměnu látky za účasti enzymů mikroorganismů, při níž probíhají v důsledku metabolické aktivity mikroorganismů chemické přeměny organických látek (obvykle sacharidů) na látky energeticky chudší, nebo se nové látky syntetizují. V potravinářství tento termín označuje procesy, jichž se účastní živé mikroorganismy (například kvašení piva, vína, těsta). V roce 1907 získal německý chemik Eduard Buchner Nobelovu cenu za chemii za objev, že ke kvašení není třeba živých mikroorganismů, ale stačí jejich enzymy. Byl to jeden ze zásadních objevů ustavující se biochemie. Věda, která zkoumá kvašení, se nazývá zymologie. Kvašení je anaerobní proces, který je jednodušší, ale méně efektivní než dýchání. Z průmyslově využívaných kvašení je nejvýznamnější kvašení alkoholové a mléčné. V průmyslu se používá buď kvašení jednorázové, nebo nepřetržité (za stálého přítoku sladké zápary a odběru zápary prokvašené).

Máselné kvašení je anaerobní štěpení cukrů nebo kyseliny mléčné na kyselinu máselnou za vývoje oxidu uhličitého a vodíku. Z mnoha druhů bakterií je pro máselné kvašení nejobvyklejší Clostridium butyricum. Granulobacter butyricum vytváří vedle kyseliny máselné též butanol. Máselné kvašení se uplatňuje při máčení lnu, výrobě pšeničného škrobu kysáním a při zrání některých sýrů. Máselné kvašení je nežádoucí například při přípravě siláže.

Zdroj: článek Kyselina máselná

Příběh

Ve svém příspěvku STARECKE SKVRNY A KYSELINA MRAVENCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Astina.

dobry den.muze mi nekdo poradit co na starecke skvrny na hrbetu ruky.co kyselina mravenc?Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Kyselina mravenčí je vedlejší produkt formaldehydu.
Toto jsem našla při hledání účinků a složení této látky.

Zdroj: příběh Starecke skvrny a kyselina mravenci

Co je to kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová se již v 60. letech 20. století využívala k lokální léčbě popálenin a kožních vředů. Od roku 1979 je na trhu kyselina hyaluronová určená pro použití v oční chirurgii. Používá se k dočasnému vyplnění prostoru přední komory oční a ochraně očních tkání před poškozením při nitroočních operacích, jako je operace šedého zákalu a implantace čočky. Druhé nejširší využití kyseliny hyaluronové představuje intraartikulární aplikace u pacientů s osteoartrózou. Kyselina hyaluronová se používá také ve veterinární medicíně, kde se vysokomolekulární hyaluronan uplatňuje díky svým viskoelastickým a protizánětlivým vlastnostem. Používá se především při léčbě nemocí kloubů koní, psů a koček. Významné je využití kyseliny hyaluronové v plastické chirurgii při vyplní vrásek, vtažených jizev, zvětšení prsou.

Zdroj: článek Na co je dobrá kyselina hyaluronová

Poradna

V naší poradně s názvem PIGMENTOVE SKVRNY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea didiova.

zdravim mela bych dotaz mam pigmentove skvrny ale jineho puvodu pokazde kdyz se mi obevi mali napr.pupinek ja ho hned strhnu a tim padem se mi hned z toho objevi pigmentova skvrna nevim si s tim rady jak to odstranit mam to skoro na celem tele nejvice oblicej nohy a ruce prosim o radu nevim jak dal predem moc dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jestli tě to fakt štve, tak si přestaň nípat ty pupínky. Tím zastavíš tvorbu nových skvrn. Skvrny, které už vznikly, jde odstranit jen s velkým úsilím, větším než si přestat strhávat ty pupínky. Tak s tím přestaň! Na odbarvení pigmentových skvrnek je nejlepší kyselina kojová, která se dá kapátkem nanést přesně na skvrnu. Kyselina kojová dokáže snížit obsah melaninu ve škáře a tím zesvětlí pokožku. Efekt není trvalý, skvrny se po čase objeví znovu. Efektivnější odstranění pigmentových skvrn je pomocí lejzru, protože zde je efekt trvalý. Dobré je také chránit pokožku před sluncem například pomocí BB krému.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Pigmentove skvrny

Co je kyselina močová?

Kyselina močová je vedlejší produkt chemického rozdělení sloučenin zvaných puriny, které existují v našich tělesných buňkách a také v naší stravě. Puriny jsou pro nás velmi důležité, jelikož poskytují věci potřebné pro energii a bílkoviny. Během metabolického procesu se kyselina močová vyrábí v krevním řečišti. Kyselina močová je pro nás dobrá, protože působí jako antioxidant a stará se nám o vnitřní stěny našich cév. Po skončení svého působení projde přes ledviny, které ji zpracují a vylučují ji jako odpad z našich těl prostřednictvím moči. Kyselina močová se také v malé míře vylučuje také ve stolici.

Zdroj: článek Přírodní prostředky na snížení kyseliny močové

Poradna

V naší poradně s názvem MILURIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kratka jana.

onemocnela sem a hned sem dostala milurit ale nikdo mi poradne nevysvetlil co dal.mam neco s krvi.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Lék Milurit léčí nemoc zvanou dna. Při dně se z těla dostatečně rychle nevylučuje kyselina močová, která se pak hromadí v krvi a s ní se dostává například do kloubů, kde způsobuje bolestivé problémy. Kyselina močová vzniká jako odpadní látka při trávení potravy. Každá potravina vyprodukuje jiné množství kyseliny močové a proto rozlišujeme vhodné a nevhodné potraviny. Od dny Vám pomůže dieta a správná životospráva. Pomocí Miluritu dosáhnete rychleji úlevy neboť přímo brání vzniku kyseliny močové. Informace o tom, jak bojovat proti dně se dovíte ze zde uvedených článků.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Milurit

Co je to kyselina močová

Kyselina močová se v krvi v těle běžně vyskytuje. Její hladinu zvyšují zejména puriny – látky, které se nacházejí v mase a uzeninách, vnitřnostech, mléčných výrobcích nebo luštěninách. Riziko zvýšené hladiny kyseliny močové v krvi proto stoupá u osob, které ve zvýšeném množství konzumují potraviny s vysokým obsahem purinů.

Náchylnější jsou ke zvýšení kyseliny močové v krvi také obézní lidé, lidé se zvýšeným cholesterolem a diabetici. Kyselina močová se filtruje přes ledviny, které vylučují však jen její menší část a asi 90 procent se vrací zpět do těla. Kyselina močová je v optimálním množství pro organismus prospěšná, protože zajišťuje ochranu buněk před kyslíkovými radikály (má antioxidační účinky).

Hyperurikemie je označení pro zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi. Nejčastější příčinou je nadměrná konzumace masa a masných výrobků, konzumace alkoholu, užívání některých léků nebo snížená funkce ledvin. Hyperurikemie sama o sobě není provázena žádnými obtížemi. Pacienti s hyperurikemií i s dnou však musí dodržovat stejnou dietu.

Ve stravě by se měly omezit, případně z jídelníčku zcela vyloučit (dle závažnosti onemocnění) purinové látky, které jsou obsaženy v některých potravinách. Jedná se především o vyloučení drůbežího masa, uzenin, vnitřností, masových extraktů, silných masových vývarů, mořských ryb (zejména sardinky, slanečci, sardelky). Z rostlinných zdrojů to je zelený hrášek, chřest, špenát, fíky.

Nutné je také vyloučit luštěniny, jako je hrách a čočka. V tekutinách se omezuje silný černý čaj, silné kakao, nápoje alkoholické, káva. Jídlo byste si měli rozvrhnout na 4–5 porcí denně. Jezte v klidu, po menších porcích. Ráno snídejte například ovocný čaj nebo mléko, či jiný mléčný výrobek, bílkovinnou potravinu, například sýr, vejce, pomazánky (ne však z uzenin nebo masa), máslo, pečivo. Na svačinu jezte ovoce či zeleninu (povolené druhy).

Oběd by měl být bez polévky (z toho důvodu, že nejsou vhodné vývary). Na oběd zařazujte spíše zeleninová jídla (pouze však povolené druhy zeleniny) a přílohy. Dle závažnosti onemocnění a dle doporučení lékaře můžete zařadit 2–3x týdně maso (většinou vepřové a hovězí), a to v dávce 60 g (v syrovém stavu). Na druhou svačinu můžete jíst bílkovinné potraviny (jogurt, vejce, zakysané mléčné výrobky, sýry přírodní, pečivo – i celozrnné).

Večeře by měla být obdobná jako oběd nebo můžete mít studenou večeři. Jídlo má být nepřesolené, nepřekořeněné a málo pikantní. Vhodné jsou technologické úpravy jako vaření, dušení, pečení, občas i smažení. Nevhodné je grilování (potraviny bývají příliš ostré a pikantní). Dodržujte pravidelný pitný režim, vhodná je voda, ochucené, neochucené minerální vody perlivé i neperlivé (nutno střídat kvůli obsahu jednotlivých solí), ovocný čaj, ředěný džus. Dietu při dně je nutno dodržovat dlouhodobě.

Zdroj: článek Zvýšená kyselina močová hodnoty

Příběh

Ve svém příspěvku KYSELINA ACETYLSALICYLOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobrý den.Nevíte někdo,zda se dá sehnat kyselina acetylsalicylová ve větším množství -třeba jako v Americe prášek na váhu 100g až 1000g za rozumnou cenu?Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel David.

třeba likochem,cz

Zdroj: příběh Kyselina acetylsalicylová

Kyselina hyaluronová v přírodní kosmetice

Umělým chemickým látkám v kosmetice už pomalu odzvonilo, poslední trendy mluví jasně – dopřejte své pleti kvalitní přírodní kosmetiku proti vráskám. Největší výhodou přírodní kosmetiky je to, že pleť není zatížena chemií. Výsledky jsou tak mnohem trvalejší a pro ženy dlouhodobě zdravější. Moderní účinnou látkou v boji proti vráskám je kyselina hyaluronová, přezdívaná jako molekula mládí. Její aplikací se vyplní nejen vzniklé vrásky, ale vaši pleti dodá také nepřekonatelnou hydrataci. Kyselina hyaluronová spolu s kolagenem tvoří důležitou složku při znovuobnovení stárnoucí a poškozené pokožky. Při kožních aplikacích působí kyselina hyaluronová výrazným regeneračním účinkem, z tohoto důvodu se přidává do přírodní kosmetiky.

Zdroj: článek Kyselina hyaluronová

Z čeho se získává kyselina hyaluronová

Historicky byla kyselina hyaluronová získávána velmi nešetrnou cestou ze zvířecích tkání, a to z kohoutích hřebínků, oči tuňáků a podobně. To s sebou přinášelo mnoho problémů a rizik. Proto většina společností zaměřených na produkci kyseliny hyaluronové pro další kosmetické a farmaceutické využití volí raději nákladnější, avšak čistší a rizik prostou cestu biotechnologické výroby. Při ní se kyselina hyaluronová získává z buněčných stěn bakterií druhu Streptococcus zooepidemicus.

Zdroj: článek Kyselina hyaluronová

Kyselina hyaluronová tablety

Tablety s kyselinou hyaluronovou mohou zvýšit nízkou hladinu této kyseliny. Kyselina hyaluronová pomáhá zvláště při artróze kolen, přičemž její užívání vede ke zmenšení bolestivosti kloubů při pohybu. Kyselina hyaluronová ve formě tablet může rovněž účinně napomáhat proti ochablosti kůže.

Zdroj: článek Na co je dobrá kyselina hyaluronová

Kyselina chlorogenová na hubnutí

Tato kyselina má dobrý vliv na metabolismus glukózy, která způsobuje obtížné vstřebávání cukru. To znamená, že se nám při její konzumaci v organismu ukládá méně tuku, a jídlo, které jíme, nám zajišťuje sytost na delší dobu.

Kyselina chlorogenová se přidává do spousty preparátů, které se využívají k redukčním dietám. Je pravda, že hlavní význam této kyseliny spočívá v tom, že snižuje vstřebávání glukózy, takže tělo následně k dodání energie využívá vlastních (nahromaděných) zásob.

Všeho by se mělo užívat s mírou, toto platí i o hojné konzumaci potravin a pochutin obsahující kyselinu chlorogenovou. Užívání nadměrného množství těchto přípravků může naopak vést ke zvyšování hmotnosti. Určitě si nelze myslet, že užíváním této kyseliny zaručeně snížíte svou hmotnost bez dalších aspektů – je třeba upravit svůj jídelníček, životní styl a začít se hýbat.

Zdroj: článek Chlorogenová kyselina

Kyselina listová v těhotenství

Během těhotenství se kyselina listová doporučuje užívat ve zvýšeném množství, v prvních týdnech těhotenství se totiž vyvíjí mozek a mícha dítěte. Kyselina listová podporuje celkový růst plodu a diferenciaci nervové soustavy. Je prokázáno, že její užívání v době těhotenství snižuje výskyt vrozených vad nervového systému. Při nedostatku kyseliny listové může docházet k poruše růstu.

Zdroj: článek Kyselina listová

Co je kyselina močová

Kyselina močová vzniká v lidském těle jako důsledek rozkládání purinů, které člověk přijímá v potravě a zároveň si je ale dokáže i sám syntetizovat v játrech. Kyselina močová se v těle šíří krví a vylučuje se močí. Vysoké hodnoty této kyseliny mají negativní vliv na zdravotní stav člověka, k tomu může dojít tím, že člověk přijímá příliš mnoho purinů v potravě, nebo jeho tělo nedokáže puriny eliminovat, případně nemusí správně fungovat ledviny. Vysoká hladina kyseliny močové v těle se projevuje nejen pocitem únavy, ale i záněty kloubů (často právě kyselina močová způsobuje u člověka dnu) a tvorbou ledvinových kamenů.

Zdroj: článek Potraviny snižující kyselinu močovou

Účinky kyseliny močové v krvi

Kyselina močová je konečným produktem metabolismu purinů u člověka. Celkový obsah kyseliny močové v těle je přibližně 1 g.

Kyselina močová pochází ze tří zdrojů:

  • z nukleotidů potravy;
  • z rozpadu tkáňových nukleoproteinů;
  • z vlastní biosyntézy.

Kyselina močová však není jen odpadním metabolitem purinů, ale svými antioxidační účinky chrání buňky před působením kyslíkovými radikály. Na vylučování kyseliny močové se 75–80 % podílejí ledviny. Zbylá část kyseliny močové (20–25 %) je eliminována gastrointestinálním traktem, kde může být dále degradována bakteriemi na NH3 a CO2.

Zdroj: článek Zvýšená kyselina močová hodnoty

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Nina Vinšová

 Mgr. Jitka Konášová

 Bc. Jakub Vinš

 Gabriela Štummerová


kyselina maselna prodej
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
kyselina mléčná dna
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.