Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LAGOSA V TĚHOTENSTVÍ

OBSAH

Lagosa a alkohol

Lagosa se používá jako podpůrná léčba jater. Alkohol zatěžuje a postupně ničí játra. Protichůdné působení těchto dvou faktorů znamená, že pro správnou funkci léčby přípravkem Lagosa je alkohol zakázán.

Zdroj: Lagosa

Poradna

V naší poradně s názvem LAGOSA NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viera adamkova.

Môžem užívať lagosu pri warfarine a atorvastatine a exetrole? Vďaka za odpoveď.v.a.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lagosa obsahuje přírodní látku Salymarin, což není nic jiného, než výtažek z rostliny ostropestřec mariánský, slovensky pestrec mariánsky.

Ostropestřec mariánský má nepříznivé účinky pro některé léky.

Ptáte-li se na Warfarin, Atorvastatin a Ezetrol, tak u všech těchto léků může užívání ostropestřce mariánského způsobit vyšší hladiny v séru. Je to proto, že ostropestřec mariánský i zmíněné léky využívají stejné jaterní enzymy pro svůj metabolismus a setrvání těchto léků v těle tak může trvat déle. Společné užívání tak zvyšuje riziko výskytu nežádoucích účinků těchto léků.

Před použitím Logosy nebo doplňků s obsahem ostropestřce mariánského, se vždy poraďte se svým lékařem, protože je důležité, aby o této společné léčbě věděl a mohl tak lépe dohlédnout na bezpečnost celkové léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lagosa nežádoucí účinky

Náhrada za lék Lagosa

Lagosa má přerušeno uvádění na trh v České republice a nemusí být na našem území vždy k dostání. Lagosa patří do skupiny léků ATC: A05BA03 SILYMARIN. V této skupině jsou i další léčiva, která obsahují stejnou účinnou látku jako lék Lagosa. Jde o přípravky:

Lagosa obsahuje 150 mg účinné látky silymarin. Aktuální cena léku Lagosa 50 tablet je zde: Lagosa cena. Pro dosažení balení 100 tablet, nutné objednat dvě balení po 50. Zvláštní slevové akce na lék Lagosa mývala síť lékáren Dr Max. Vyplatí se obvolat si tyto lékárny v okolí.

Zdroj: Lagosa

Diskuze

V diskuzi PŘÍZNAKY TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marki.

Dobře napsaný článek. Osobní zkušenost a příznaky těhotenství si můžete přečíst na této stránce zdravotniradce.cz/pr…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karolína.

Zdravím, já měla problémy spíše po porodu. Hlavně co se týče intimních partií. Moc jsem nevěděla co s tím, ale pak jsem narazila na kliniku: www.labioplastika-pr… kam jsem teda nakonec i zašla a byla jsem šťastná jak blecha, když jsem viděla výsledky po pár týdnech od plastiky. Opravdu je nejlepší něco s tím dělat, když nejste spokojené s tím, jak to tam dole vypadá, nebo vás to trápí i zdravotně.

Zdroj: diskuze Příznaky těhotenství

Zkušenosti s lékem Lagosa

Jedna obalená tableta obsahuje Silybi mariani fructus extractum siccum (35-40:1) extrahováno methanolem 204 mg (187 – 221 mg) (odpovídá silymarinum 150 mg, počítáno jako silibinin).

Lagosa se používá jako:

  1. Ppodpůrná a doplňková léčba při toxicko-metabolických poškozeních jater, jako je steatóza, poškození alkoholem, jedovatými látkami, event. léky, otravy houbami apod.
  2. Podpůrná léčba při chronických zánětlivých onemocněních jater (perzistující a aktivní chronická hepatitida) a cirhóze jater.

Dávkování a způsob podání

Obvyklé dávkování je podle závažnosti onemocnění a fáze léčby 3 až 6 mg silymarinu na kg tělesné hmotnosti denně.

Dospělí obvykle užívají 1 tabletu 2x (event. až 3x) denně po jídle. Interval mezi jednotlivými dávkami má být minimálně 4 hodiny.

Protože nejsou k dispozici dostatečné údaje o bezpečnosti a účinnosti u dětí a dospívajících do 18 let, přípravek Lagosa se u této věkové skupiny nedoporučuje podávat.

Léčba počáteční dávkou trvá 1 až 6 týdnů, po zlepšení stavu lze denní dávku snížit o třetinu až polovinu. Celková doba léčby může trvat 3 měsíce až 1 rok při pravidelných kontrolách zdravotního stavu lékařem.

Způsob podání

Tablety se užívají po jídle, polykají se celé, nerozkousané a zapíjejí se trochou tekutiny.

Kontraindikace

Lék se nemá používat při známé hypersenzitivitě na léčivou látku nebo na kteroukoli pomocnou látku v tomto léku.

Zvláštní upozornění a opatření pro použití

Nutno dodržovat jaterní dietu a nepožívat alkohol.

Přípravek obsahuje monohydrát laktózy a sacharózu. Pacienti se vzácnými dědičnými problémy s intolerancí galaktózy nebo fruktózy, úplným nedostatkem laktázy, sacharózoizomaltázovou deficiencí nebo malabsorpcí glukózy a galaktózy nemají tento přípravek užívat.

Tento léčivý přípravek obsahuje méně než 1 mmol (23 mg) sodíku v jedné tabletě, to znamená, že je v podstatě „bez sodíku“.

Užívání v těhotenství a při kojení

Z pokusů na zvířatech nejsou známy žádné toxické, resp. teratogenní účinky. Zkušenosti týkající se užívání v těhotenství a při kojení nejsou dostupné, je proto nutné zvážit případné riziko pro plod.

Zdroj: Lagosa

Diskuze

V diskuzi RYMOVNIK V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Lze užívat Rýmovník i v těhotenství? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jindřiška.

Nesmíte,jenom inhalovat!!

Zdroj: diskuze Rymovnik v těhotenství

Špinění v těhotenství po námaze

Zvýšenou námahou v těhotenství praskají cévky, neboť je děloha více prokrvená. V těhotenství se nedoporučuje nosit břemena těžší než 5 kg.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Poradna

V naší poradně s názvem TĚHOTENSTVÍ A BLEŠÍ KOUNUTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohmova.

Jak může být kousnutí blechou nebezpečné v polovině těhotenství.?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kousnutí od blechy během těhotenství může znamenat riziko vzniku alergické reakce. V oblastech s výskytem malárie může blecha těhotnou ženu nakazit malárií.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Těhotenství a bleší kounuti

Těhotenství po IVF bez příznaků

Těhotenství po IVF bez příznaků je normální. Příznaky jsou stejné jako u běžného těhotenství. Je důležité, aby se žena v tomto období příliš nepozorovala. Není to vhodné pro její psychiku.

Zdroj: Příznaky těhotenství po KET

Diskuze

V diskuzi OMEGAMARINE FORTE + V TĚHOTENSTVÍ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, v článku jsou uvedeny informace o prospěšnosti pro lidské tělo, ale nikde jsem se nedočetla jak je to s užíváním v těhotenství. Zdali se má dávkování snížit, zvýšit, či po dobu těhotenství neužívat.

Děkuji za odpověď.
Lenka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Tak teď koukám, že v diskuzi již informace na toto téma jsou. :)

Zdroj: diskuze OmegaMarine Forte + v těhotenství?

Příznaky těhotenství hned po oplodnění

Příznaky oplodnění vajíčka nejsou v podstatě žádné, i přesto, že řada žen tvrdí, že o těhotenství věděla již od prvního dne. Ve skutečnosti se ale oplodnění na zdravotním stavu ženy nijak neprojevuje. Všechny projevy těhotenství se objevují až v pozdějším období, ne na úplném začátku.

Zdroj: První známky těhotenství po oplodnění

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍT OMEGA MARINE FORTE V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Michaela.

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat zda smím v těhotenství užívat omega forte?
Jsem ve 21tt
děkuji za odpověd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V těhotenství můžete omega marine užívat bez obav. Podle výrobce obsahuje jen rybí tuk a ten je prospěšný během těhotenství i po něm.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užít omega marine forte v těhotenství

Příznaky těhotenství – průjem

Těhotenství je „jiný“ stav a každá nastávající maminka má obavy. Průjem jako průvodní znak u těhotné ženy je však běžný jev. Pokud není průjem doprovázen křečemi, zvracením, horečkou a čímkoliv jiným, co by naznačovalo spíše virózu nebo otravu, tak může být součástí těhotenství.

Zdroj: Příznaky těhotenství

Poradna

V naší poradně s názvem KOPRIVKA V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobrý den muzu použít kalciovou mast i na koprivku během těhotenství a je účinná děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Kalciovou mast je možné použít na kopřivku i během těhotenství.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Koprivka v těhotenství

Špinění v 7. týdnu těhotenství

Pokud krvácení v 7. týdnu těhotenství nemá intenzitu menstruace, tak pohotovost navštěvovat nemusíte. V prvním trimestru bohužel nejsou lékaři schopni těhotenství nikterak zachránit, i kdyby se jednalo o hrozící potrat, platí zde pravidlo vše, anebo nic. Špinění v 7. týdnu těhotenství však nemusí nutně znamenat potrat. Špinění v prvním trimestru je poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Zvýšená teplota na začátku těhotenství

Zvýšená teplota je v těhotenství normální. Ráno naměřená teplota by měla být kolem 37 °C nebo lehce nad nimi, to je téměř spolehlivý příznak těhotenství pár dní před prvním pozitivním těhotenským testem.

Zdroj: Zvýšená teplota

Diskuze

V diskuzi LAGOSA NEZADOUCI UCINKY DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Je to velmi dobry clanok. Som diabeticka 2 typu. Velky cholesterol a cukor nemozem znizit inzulinom pod hodnotu 8. Zacala som brat 2 krat denne lagosu. Stale ma beru, ze mam vysoke hodnoty pecenovych testov.zato ta lagosa. N.eviem ci sa znizili, ae cukor mi zacal rapidne klesat, neviem ci aj cholesterol. Lagosu beriem 20 dni a zrazu sa dostavam do neprijemnych situacii vecer , kedy cukor klesa na hodnoty 3.vsetko potvrdzuje veci uvedene vo vasom clanku. Dam si neskor urobit krvne testy a potom budem mozno mudrejsia
Ked mi hodnoty cholesterolu klesnu. Tlak sa mi tiez krasne zrovnal.. Dakujem za tento clanok.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lagosa nezadouci ucinky diskuse

Jak se mění děložní čípek na začátku těhotenství?

Děložní čípek prochází v průběhu menstruačního cyklu a na počátku těhotenství různými změnami, o kterých pojednáváme v následujících částech.

Zdroj: Jak se mění děložní čípek v raném těhotenství?

Poradna

V naší poradně s názvem BOLÁKY NA ZADKU V TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Dobrý den, jsem v 8 měsíci těhotenství a dělají se mi stále pupínky na zadku...občas se mi pár udělalo i když jsem nebyla těhotná ale namazala jsem dvakrát sudocremem a byl klid....docela mě to už obtěžuje je to snad čím dál víc....
asi to odezní až porodím ale chtěla jsem se zeptat čím mazat alespoň na zmírnění....hlavně teda večer mám strašně jakoby už osypaný zadek...
Nechce se mi s tím nikam chodit jen kvůli oblasti výskytu :-)
děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vůbec se neostýchejte a normálně zajděte za svým gynekologem. On vám může předepsat léčbu, která neohrozí vaše těhotenství a vyléčí vám tyhle nepříjemnosti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Boláky na zadku v těhotenství

Interakce s jinými léky

Lagosa obsahuje přírodní látku Salymarin, což není nic jiného, než výtažek z rostliny ostropestřec mariánský.

Ostropestřec mariánský má nepříznivé účinky pro některé léky. Vzhledem k tomu, že ostropestřec mariánský působí na játra, což je cesta metabolismu většiny léků, bylo by moudré promluvit si se svým lékařem, pokud užíváte nějaké léky, než začnete ostropestřec užívat. Zejména, pokud jste léčeni některým z následujících léků, neměli byste užívat ostropestřec bez předchozí konzultace se svým lékařem.

  • Antipsychotika. Zahrnuje butyrofenony (jako je haloperidol) a fenothiaziny (jako je chlorpromazin, flufenazin a promethazin).
  • Fenytoin (EPILAN D GEROT). Lék používaný při epileptických záchvatech.
  • Halotan. Plyn používaný pro udržení celkové anestezie - narkózy.
  • Antikoncepční pilulky nebo hormonální substituční terapie.

Ostropestřec mariánský může interferovat s následujícími léky, protože ostropestřec i tyto léky jsou rozkládány stejnými jaterními enzymy:

  • Léky na alergii. Jako je fexofenadin (EWOFEX, FEXIGRA).
  • Léky na vysoký cholesterol. Včetně statinů, jako je lovastatin.
  • Léky proti úzkosti. Včetně alprazolamu (ALPROX, FRONTIN), diazepamu a lorazepamu (TEMELOR).
  • Protidestičkové a antikoagulační léky (léky na ředění krve). Včetně klopidogrelu (TROMBEX, ZYLLT) a Warfarinu.
  • Některé léky na rakovinu. Včetně léku na rakovinu prsu raloxifen (EVISTA, OPTRUMA).
  • Léky rozkládající se v játrech. Protože ostropestřec působí na játra, může mít vliv na léky rozkládající se v játrech, kterých je mnoho, proto si vždy před použitím ostropestřce mariánského promluvte se svým lékařem.

Zdroj: Lagosa

Lněný olej v těhotenství

1 čajová lžička denně v těhotenství je jakožto významný zdroj omega-3 mastných kyselin povolena.

Zdroj: Lněný olej

Nežádoucí účinky

Užívání bylin je osvědčený přístup k posílení těla a léčbě nemocí. Byliny však mohou vyvolat vedlejší účinky a mohou interagovat s jinými bylinami, doplňky nebo léky. Z těchto důvodů byste měli brát bylinky opatrně, pod dohledem praktického lékaře.

Ostropestřec mariánský je obecně považován za bezpečný. Nežádoucí účinky jsou obvykle mírné a mohou zahrnovat:

  • Žaludeční nevolnost;
  • Průjem;
  • Nevolnost a zvracení;

Ostropestřec mariánský by neměly užívat těhotné a kojící ženy.

Lidé s rakovinou související s hormony, včetně rakoviny prsu, dělohy a prostaty, by ostropestřec také neměli užívat.

NEUŽÍVEJTE ostropestřec, pokud jste alergičtí na ambrózii, chryzantémy, měsíčky, heřmánek, řebříček nebo sedmikrásky.

Občas je pozorován mírně laxativní účinek, případně kožní vyrážka. Po vysazení léku tyto projevy vymizí.

Zdroj: Lagosa

První příznaky těhotenství po ET

Příznaky těhotenství jsou stejné jako u každého přirozeného těhotenství.

3. den po ET

Třetí den po ET se doporučuje klidový režim, bez zvedání těžkých břemen, sexuální abstinence a psychická pohoda bez stresů. Pokud se vyskytne krvácení nebo bolesti podbřišku, je nutné kontaktovat centrum, kde došlo k přenosu.

4. den po ET

Čtvrtý den po ET se doporučuje stejný postup jako u 3. dne.

7. den po ET

Sedmý den po ET si pacientka může provést těhotenský test. Ten může být pozitivní, či negativní, což nemusí znamenat, že se nejedná o těhotenství. Rozhodující je 14. den po ET, což je popsáno výše v článku.

Zdroj: Příznaky těhotenství po KET

Co vypovídá barva špinění na začátku těhotenství

Špinění je mírné krvácení z pochvy, které je podobné počínající menstruaci, je ale mnohem slabší. Špinění má nahnědlou barvu, tedy barvu starší, tmavé krve, není to krvácení jasnou, červenou, čerstvou krví. I když není špinění či lehké krvácení během těhotenství úplně normální, bývá bohužel během prvních tří měsíců těhotenství poměrně časté.

Zdroj: Narůžovělé špinění na začátku těhotenství

Příznaky těhotenství – první týden

V prvním týdnu těhotenství a prakticky i téměř v celém následujícím týdnu se o těhotenství vlastně nejedná. Vše se teprve chystá, ve vaječníku začíná dozrávat vajíčko, což je základ potenciálního miminka. Plod se v prvním týdnu těhotenství vyvíjí následovně: přibližně šestý den cyklu začne ve vaječníku dozrávat folikul (dutina vyplněná tekutinou, obsahuje vajíčko); v obou vaječnících je takových folikulů velké množství, každý měsíc dozraje a uvolní se zpravidla jen jedno vajíčko, obvykle střídavě z levého a pravého vaječníku.

Zdroj: Příznaky těhotenství


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP