Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LAK NA PLISEN NA NEHTECH

OBSAH

Plíseň nehtů je nepříjemný kosmetický problém, za jehož vznikem stojí takzvané dermatofyty. Jde o několik druhů mikroorganismů žijících ve vrchních vrstvách pokožky. Obvykle o jejich přítomnosti ani nevíme, ale dáme-li jim příležitost k rychlému a nekontrolovanému množení, velmi rychle se s nimi seznámíme.

Zdroj: Jedlá soda na plíseň nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK NA PLÍSEŇ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kateřina.

Dobrý den. Léčím si plíseň na nehtech na palcích locerylem. Je možné že po měsíci došlo ke zhoršení?. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Loceryl je přeci lak na nehty a před jeho použitím musíte opilovat veškerý nehet. Není-li nehet, nemůže být ani žádné zhoršení. Loceryl vytváří takové prostředí, ve kterém se kožní plísně nemůžou množit. Zároveň je to lék na předpis, takže pokud se vám tato léčba nezdá správná, tak neprodleně navštivte svého kožního lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Loceryl

Nemocné nehty foto

  • Hrbolaté nehty, co přesně znamenají podélné rýhy na nehtech je popsáno tady: hrbolaté nehty.
  • Fotografie, kde jsou nemocné nehty, ale i také plíseň na rukou a plíseň mezi prsty na rukou, jsou zde: plíseň na nehtech foto.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Diskuze

V diskuzi JAK VYLÉČIT PLÍSEŇ NA NEHTU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helena Fišerová.

Prosim o radu ,jak nejlepe vylecit plisen na
nehtech,zejmena na rukou

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak vyléčit plíseň na nehtu

Plísně na nohách fotky

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NA NEHTECH U DĚTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Strunová Jitka.

Dobrý den,ráda bych se zeptala,náš syn (1 rok),má na nožičce na palečku na nehtu plísen.Ráda bych se poradila jak ho toho mohu zbavit?Děkuji,Strunová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

U takto malého dítěte bych nejdříve ověřil, že se jedná skutečně o plíseň, protože to v tomto věku nebývá moc obvyklé. Doporučuji zajít k nějaké starší dětské lékařce a poradit se s ní. Ta totiž už bude mít mnoho zkušeností a přesně vám řekne co to váš syn na palci má.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň na nehtech u dětí

Svislé rýhy na nehtech

Svislé rýhy na nehtech se objevují tím více, čím jsme starší, a obecně nesvědčí o špatném zdraví ani o vážné zdravotní komplikaci. Ovšem svislé rýhy na nehtech mohou být zapříčiněny plísňovým onemocněním nehtů.

Zde se můžete podívat, jak vypadají svislé rýhy na nehtech.

Zdroj: Deformace a kazy na nehtech

Bílé skvrny na nehtech

Příčinou bílých skvrn na nehtech je nadměrné hromadění kyseliny močové v organismu. Mohou však být způsobeny i nesprávně prováděnou manikúrou.

Zde se můžete podívat, jak vypadají bílé skvrny na nehtech.

Zdroj: Deformace a kazy na nehtech

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Ahoj Barboro, podle Tvého popisu se nepochybně jedná o onychomykózu, tedy plíseň nehtu. Vřele doporučuji vrátit se zpět k užívání léku TRIAMCINOLON-IVAX, neboť sama jste registrovala zlepšování stavu po podání tohoto léku. Vzhledem k tomu, že TRIAMCINOLON-IVAX je léčivo jen na lékařský předpis, požádejte svého obvodního lékaře o předpis. Obvykle se kapky používají 2 až 3krát denně do zmírnění příznaků, pak 1 až 2krát denně do vyhojení. Ke zvýšení účinku je možno po zaschnutí 1 až 2krát aplikaci opakovat. Mezi jednotlivými aplikacemi musí být časový odstup nejméně 4 hodiny. Přípravek se nesmí aplikovat na jedno místo déle než 10 až 12 dní. Prosím, mějte na paměti, že léčba plísně nehtů je na dlouhou dobu. Proto je třeba přikročit i ke střídání několika přípravků. Po 12 dnech doporučuji vystřídat TRIAMCINOLON-IVAX například kapkami Batrafen - taktéž na lékařský předpis. Po měsící s Batrafenem se pak zase vráťte k TRIAMCINOLON-IVAX. A tak dokola, až se to úplně zahojí a nehet bude standardně zbarvený, rovný a pevně spojený s nehtovým lůžkem.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Mirka.

Zdravím všechny, je to opravdu zlé, když jste postiženi touhle plísňí. Naštěstí mi v té době pomohla kamarádka s výběrem léku na plísně. Doporučila mi tenhle Canespor, www.gigalekarna.cz/p…

Zdroj: diskuze Plíseň na nehtech

Podélné linky na nehtech

Příčinou podélných linek na několika nehtech může být špatná činnost zažívacího systému. Linky na palci jsou časté u kuřáků. Vlnité příčné linky vznikají následkem vyššího obsahu zplodin v organismu.

Zde se můžete podívat, jak vypadají podélné linky na nehtech.

Zdroj: Deformace a kazy na nehtech

Poradna

V naší poradně s názvem GOOGLE JAK NA NEHTOVOU PLISEN RUKOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie klepsova.

po nehtove modelazi se mi obevila opravdu oskliva plisen na vsech nehtech na rukou mam ted hrozne nehty poradte mi nejakou kosmetiku nebo koupele nebo mam radsi navstivit koniho lekare

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Marie, takto nemocné nehty by měl vidět kožní lékař. I tak vám ale nyní nezbývá, než počkat, až nehty dorostou (několik měsíců až půl roku). Aby nehty dorostly zdravé a bez plísně, tak to vyřešíte na kožním vhodným protiplísňovým (antimykotickým) roztokem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Google jak na nehtovou plisen rukou

Příklady kožní plísně a jejich patogenů

  • Plísně na kůži (Tinea corporis) způsobují dermatofyty Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton rubrum a Microsporum canis.
  • Mykóza kůže na nohou (Tinea pedis), kterou nejčastěji způsobuje E. floccosum, Trichophyton rubrum a Trichophyton mentagrophytes.
  • Plíseň ve vlasech (Tinea capitis), kterou způsobují Trichophyton tonsurans, Microsporum canis a Microsporum audouinii.
  • Plíseň ve vousech (Tinea barbae), kterou způsobuje Trichophyton mentagrophytes, Trichophyton verrucosum a Trichophyton rubrum.
  • Plíseň na nehtech neboli onychomykóza (Tinea unguium), kterou způsobují E. floccosum, Trichophyton rubrum a Trichophyton mentagrophytes.

Zdroj: Kožní plísňová onemocnění

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NEHTU U PALCE NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana z Brna.

Ahoj, vyrábím domácí mast ze smrku, která je na plíseň na nehtech velmi účinná. Mimo jiné bezvadně funguje na bolavé klouby, bolesti hlavy, ucpaný noc či uvolnění hlenů při nachlazení. Pokud máš zájem, ozvi se mi na E-mail: ivana.uhrova@seznam.cz

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Katarina Anischova.

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat,jestli ještě mate uvedenou masticku ze smrku? Mám na protikuřácká asi plíseň nehtů na noze. Místa a je černá,místa a zelená. Myslíte,ze by to pomohlo? Dekuji za odpověď. Anischova

Zdroj: diskuze Plíseň nehtu u palce nohy

Bílé fleky na nehtech u dětí

Bílé tečky na nehtech, respektive pod nehty u dětí, patrně nepředstavují žádné nebezpečí. Za jejich vznik může s největší pravděpodobností úder do nehtu. Možnými příčinami se to v odborných a především v laických kruzích však doslova hemží. Patří sem špatná strava, někdo viní nadbytek jednoduchých cukrů a jejich ukládání pod nehty, dříve byl zmiňován nedostatek minerálů (hlavně vápník, zinek), nebo naopak nepravděpodobný nadbytek vápníku. Pokud je dítě zdravé, jedná se ve většině případů pouze o kosmetický problém, což v dětském věku nevadí.

Zde můžete vidět, jak vypadají bílé skvrny na nehtech u dětí.

Bílé skvrnky pak mohou vznikat u dětí, které si koušou nehty. Při této činnosti dochází k miniaturním traumatům a vzniku skvrnek. Pokud je však na vině plíseň, je nutná návštěva kožního lékaře.

Zdroj: Bílé skvrny na nehtech

Poradna

V naší poradně s názvem ČERNÉ ČÁRKY NA NEHTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karolína.

Dobry den, jiz nekolik let mam na prave ruce na ukzaovacku na nehtu par cernych carek.kdysi jsem tam mela jen jednu a ted jich tam mam vice na obouch stranach z kraje na jedne je slaboulinka a na druhe silnejsi.Na nohou se mi udelali take predevsim na malickach kdyz jsem s tim byla u kozniho s tim aby to nebyla rakovina kuze rekl ze je to plisen a dal mi na to nakou vodicku kterou jsem pouzivala na cas to zmizelo ale ted to mam i na vice prstech nevim teda zda je to ta plisen a nebo neco jineho je fakt ze kdyz si nehty brousim delam to jednim pilnikem a tedy pokud je to plisen tak se asi rozsirila ale asi mesic pouzivam canespor 1krat dene a satel to tam mam...Na internetu jsem se docetla ze to muze zpusobovat nake mnohem vaznejsi nemoci tak jsem se dost zalekla...poslala bch foto ale sem mi ho bohuzel nejde vlozit.Predem dekuji za odpoved.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové černé linky na nehtech, běžící ve směru růstu nehtu opravdu způsobuje plíseň. Velmi pravděpodobně si ji roznášíte nástroji při manikúře. Jejich dedinfekci jednoduše provedete postříknutím sprejem Clotrimazol. Na odstranění linek bude třeba použít to, co Vám již pomohlo minule. Takže znovu zajděte za tím samým kožním lékařem a požádejte ho o znovupředepsání stejného léku jako minule. Pozná to z Vaší zdravotní dokumentace.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Černé čárky na nehtech

Správná léčba plísně nehtů na nohou

Plíseň nehtů se nevyléčí sama o sobě, a jestli není léčena, tak se může rozšířit na ostatní nehty. Při nakažení nehtu plísní to chce hodně trpělivosti, abyste se jí zbavili.
Tady je několik rad, co máte dělat, pokud jste nakažení plísní nehtů na nohou.

  • Při plísni nehtů na noze používejte samostatný ručník pro vaše nohy.
  • Při plísni na nehtech musí být vydesinfikováno vše, co přijde do kontaktu s vašimi nehty.
  • Při plísni na nehtech je nutné prát ponožky na 60°C.
  • Při plísni na nehtech berte ohled na lidi kolem a neběhejte na boso, ani doma ani ve veřejných zařízeních.
  • Při plísni nehtů se musí často větrat boty a měla by být i častější jejich výměna. Je to proto, že patogeny se cítí nejlépe v teplém, vlhkém prostředí, které je v zapařené nevětrané botě často.
  • Udržujte své nehty co nejkratší a čisté!

Zdroj: Jak bojovat s plísní nehtů na nohou

Diskuze

V diskuzi POLIKLINIKA KARLOVO NÁMĚSTÍ 32 PRAHA 2 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svetlana Belsanova.

Dobry den,
mohu se objednat na mykologické vyšetření koncem září nebo začátkem října? Mám podezření na plíseň na nehtech a paní doktorka na kozni mi doporučila laboratorní vyšetření přímo na místě u vás, aby byl výsledek přesný. Bohužel nevím telefon, tak aspoň píši. Doporučení od doktorky mám.

Předem děkuji za odpověď

Svetlana Belsanova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Poliklinika Karlovo náměstí 32 praha 2

Bílé skvrny na nehtech u nohou

Bílé skvrny na nehtech u nohou mohou být způsobeny nedostatkem živin, plísňovou infekcí, onemocněním kůže nebo mírným traumatem.

Zde můžete vidět, jak vypadají bílé skvrny na nehtech u nohou.

Léčba závisí na příčině vzniku. U plísňového onemocnění je léčba zdlouhavá. Většinou se jedná o banalitu nebo o špatnou péči o nehtové ploténky a okraje nehtů, například používáním nekvalitních nůžek, tupých pilníků a podobně.

Zdroj: Bílé skvrny na nehtech

Diskuze

V diskuzi PLÍSEŇ NEHTŮ NA NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Tak ten nadpis článku hovoří přesně...takhle jsem to měla každé léto. Teď jsem si před létem koupila donnu nails na výživu, aby byly nehty odolnější, raději jsem je občas namazala ještě mastičkou a hurá, za celou dobu nic.
A upřímně Josefe, FUJ!!!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobry den, ja jsem se plisne na nehtech zbavila tak, ze mi doktor na koznim predepsal nejake drijaky pro které bylo potřeba udelat jaterni testy. Takze to jsem hned zavrhla a sla jsem na přístrojovou pedikúru, kde mi pedikérka bruskou odstranila veskere postizene nehty. Uplne bezbolestne, za jednu navstevu všechny spatne nehty byly pryc.Palce zbrousila az na luzko, a ostatní nehty jen castecne. Postupne nehty dorustaly a za pul roku, po ctyrech navstevach u pedikerky mam nehty zdrave. Je to uplne jednoduche a nemusíte jist ty zdravi skodlive leky, které tak radi všichni predepisuji.

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů na nohou

Rovné vroubky na nehtech

Když se podíváte na své nehty, vidíte na nich nějaké hrbolky nebo vroubky nebo podélné rýhy na nehtech? Nerovnosti na nehtech nemusí být hned nutně důvodem ke znepokojení. Měli bychom rozlišovat mezi horizontálními vroubky a vertikálními vroubky na nehtech. Vertikální vroubky nebo také označené jako svislé rovnoběžné čárky na nehtech, či podélné rýhy na nehtech, jsou vidět poměrně často a většinou neznamenají nic vážného. Tyto vroubky zpravidla začínají u nehtového lůžka a rovnoběžně pokračují ke špičce nehtu. Tyto oblouky se objevují tím více, čím jsme starší a obecně nesvědčí o špatném zdraví nebo vážné zdravotní komplikaci. Vertikální vroubky na nehtech mají tedy souvislost se stárnutím a jsou v některých ohledech podobné vráskám na kůži. Tyto vroubky na nehtech obvykle začnou nejdříve na jednom nebo dvou nehtech a nakonec, jak přibývá věk, se vyvinou na všech. První známky vroubků na nehtech se mohou objevit již ve třiceti letech. Nadneseně by se dalo říci, že takto proužkované nehty jsou známkou skutečné dospělosti člověka. Fotografie, na kterých jsou vidět tyto neškodné rovné vroubky na nehtech, jsou zde: rovné vroubky na nehtech foto.

Zdroj: Co znamenají hrbolaté nehty

Vroubkaté nehty

Vroubky na nehtech jsou od nehtového lůžka až po konec nehtu jemně hmatatelné až viditelné. Příčinou vroubkatých nehtů může být zanesení organismu. Vroubky na nehtu vznikají také po úrazu.

Zde se můžete podívat, jak vypadají vroubkaté nehty.

Zdroj: Deformace a kazy na nehtech

Proč vzniká kožní plíseň právě mezi prsty?

Je to dáno postižením nebo respektive nákazou mikroorganismy, respektive mykotickými infekcemi, které jsou zcela běžně v našem prostředí, které nás obklopuje. Tyto plísňové mikroorganismy velmi rádi jedí nebo se živí lidským kreatinem a proto je pro ně velmi příznivé prostředí právě v těch meziprstních prostorách, kde je kreatinu značné množství. Keratin je jedním z hlavních stavebních prvků naší kůže. Prvotní příznaky bývají vidět jako olupování kůže mezi prsty a také dochází často ke svědění chodidel. Pokud plíseň na nohou nějakým způsobem zanedbáme, tak pak může docházet i k poškození nehtových plotének a začíná plíseň na nehtech. Plíseň nehtů se projevuje nejdříve tím, že se na nehtech začnou tvořit bílé nebo žluté měsíčky a nehet se začne oddělovat od nehtové ploténky, začne se lámat a v nejhorších případech pak vypadá jako ulomený bambus. V takovém případě je pak léčba plísně nehtů dlouhodobější záležitost a může trvat i několik měsíců do úplného vyléčení. Je potřeba si uvědomit, že tyto plísně se vyskytují vlastně všude v našem životním prostředí a jak mile je nehet porušený předchozí nákazou, tak se velmi často plíseň vrací, protože pod nehtem vznikají dutinky, ve kterých je extrémně příhodné prostředí pro bujení nové nákazy plísní nehtů.
Když tedy zjistíme, že máme nějaké problémy, nějakou plíseň, mykózu, ekzém, nebo že se nám něco objevuje na kůži, měli bychom se co nejdříve vydat k praktickému lékaři nebo rovnou na kožní kliniku.

Zdroj: Plíseň na nohou, nedílná součást každého léta

Plíseň nehtů a cukrovka

V 60% případů pacientů s plísní nehtů byla také diagnostikována cukrovka. Později se pak prokázalo, že plíseň nehtů skutečně souvisí se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Plíseň nehtů více prosperuje při zvýšené hladině krevního cukru. Proto jstli-li při tělě a máte plíseň nehtů, tak je velká pravděpodobnost, že u vás již trvá také onemocnění cukrovkou. A to samé platí i opačně, máte-li cukrovku, tak vám vážně hrozí onemocnění plísní nehtů.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Bílé skvrny u batolat

U kojenců a batolat bílé skvrny tohoto původu nebývají. Pokud se skvrny u malého dítěte objeví, můžete tento problém konzultovat s lékařem. Většinou nemusí jít o nic závažného, o žádnou nemoc. Od toho jsou preventivní prohlídky, abyste lékaře upozornili.

Zde můžete vidět, jak vypadají bílé skvrny na nehtech u batolat.

Zdroj: Bílé skvrny na nehtech


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP