Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÁMAVOSTI A PROPUSTNOST KREVNÍCH VLÁSEČNIC

OBSAH

Co je rutin?

Rutin je přírodní látka na bázi bioflavonoidů. Rutin je také někdy označován jako vitamin P. Rutin snižuje propustnost všech membrán mezi jednotlivými buněčnými systémy a tím snižuje lámavost cév.

Zdroj: Rutin v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem ŽILNÍ SYSTÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Maja.

Dobrý den, mám problém s pejskem, bohužel chodíme na chemoterapie a protože začala mít problém s praskáním žil, hledám něco co by potpořilo elasticitu žilních stěn ? pomůže mi někdo ? Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste dávat Ascorutin. Ascorutin je složený přípravek, jehož obě léčiva - rutosid a kyselina askorbová upravují zvýšenou lámavost a propustnost krevních vlásečnic. Ascorutin je k dostání bez lékařského předpisu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Účinky pupálky lékařské

Trombocyty

Nejmenší, bezjaderné fragmenty krve s ozubeným okrajem, které napomáhají vytváření krevních sraženin. Jejich velikost v průměru činí 2–4,0 μm. Vznikají v červené kostní dřeni jako odštěpky velkých buněk – megakaryocytů. Krevní destičky v podstatě nejsou buňky, ale pouze odštěpky buněk. Jejich životnost je přibližně 12 dní. Normální počet krevních destiček se pohybuje kolem 120 000–400 000/mm3 krve. Nedostatek krevních destiček v krvi je zapříčiněn nízkým obsahem imunoglobulinu a vitamínu B12.

  • Trombocytóza – zvýšené množství krevních destiček -> způsobuje srážlivost
  • Trombocytopenie – snížené množství krevních destiček -> způsobuje krvácivost
  • Trombocytopatie – poškozené trombocyty

Zdroj: Krevní destičky

Poradna

V naší poradně s názvem ÚBYTEK KREVNÍCH DESTIČEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

jestli existuje něco čím zvýšit růst krevních destiček

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zvýšit množství krevních destiček jde těmito způsoby:
- léčba základní příčiny nedostatku krevních destiček;
- transfúze krve a nebo přímo krevních destiček;
- chirurgické odstranění sleziny.

Sama si můžete pomoci tím, že se vyvarujete krvácivým zraněním a nebudete pít alkohol. V jídle se vyvarujte všemu co obsahuje chinin, nepijte brusinkovou šťávu a kravské mléko. Buďte opatrná při užívání léků bez předpisu. Léky proti bolesti, jako je aspirin a ibuprofen, mohou ovlivnit funkci krevních destiček.

Prostředky na zvýšení počtu krevních destiček:
Vitamíny B
Železo
Vitamín C
Extrakt z listů papaya
Kolostrum
Chlorofyl
Melatonin

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červená řepa a trombocyty

Co je Ascorutin

Ascorutin (špatně Askorutín nebo askorutýn nebo askorutejn) je volně prodejný v lékárně.

Ascorutin obsahuje dvě účinné látky:

  1. Rutosidum (rutin - flavonolový glykosid nalezený v mnoha rostlinách, včetně pohanky, tabáku, zlatice, hortenzie, violy atd.),
  2. Acidum ascorbicum (vitamín C).

Farmakoterapeutická skupina: látky stabilizující kapiláry, flavonoidy.
Přípravek se používá k léčbě zvýšené lámavosti a propustnosti krevních vlásečnic různého původu, hlavně při nedostatku vitaminu C (kyseliny askorbové) v organismu, při chorobné krvácivosti na cévním podkladě, k ovlivnění místních příznaků krvácení při diabetické retinopatii (změny na sítnici při cukrovce), při zvýšeném počtu červených krvinek, při zánětu střeva s tvorbou vředů.
Ascorutin je složený přípravek, jehož obě účinné látky - rutosid a kyselina askorbová - upravují zvýšenou lámavost a propustnost krevních vlásečnic.

Zdroj: Prasklé žilky a jejich léčba Ascorutinem

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A FRAXIPARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Mizakova.

Dobrý deň. Chcem vedieť, či je možné užívať súčasne tieto obidva lieky na riedenie krvi. Fraxiparin 17 mg a warfarin 5 mg . Kardiológ to odporúča.????

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přípravek Fraxiparine je antitrombotikum a slouží k předcházení tvorby krevních sraženin v krevních cévách (trombóz), nebo k léčbě již vytvořených krevních sraženin. Warfarin rovněž působí proti vzniku krevních sráženin. Pokud lékař doporučuje užívat oba léky společně, můžete být bez obav, že by došlo k nějakému nebezpečí. Pokud ale máte pochybností, promluvte si se svým lékařem, aby vám vysvětlil, proč je pro vás tato kombinace vhodná.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a fraxiparin

Křemík na vlasy

Křemík je vhodný i pro vlasy, které jsou oslabené, vypadávají, mají zvýšenou lámavost a celkově nevypadají zdravě. Jak již bylo řečeno, křemík na sebe váže vodu, čímž udržuje pružnost vlasů. Při špatném vzhledu vlasů, při jejich lámavosti a vypadávaní se doporučuje pravidelně užívat křemík v podobě potravinových doplňků.

Zdroj: Křemík nejen pro krásné nehty

Jak poznám otok tváře

Otok je způsoben místní poruchou krevního oběhu, což má za následek, že se tekutina hromadí mezi buňkami. Otoky lze rozdělit na dvě hlavní skupiny, a to na místní a celkové.

Místní otok se nachází v určité části těla: otok kotníků, oka, mozku, otok při zánětech zubu a podobně.

Celkový neboli generalizovaný otok postihuje více částí těla a jeho příčina je spíše systémového původu: onemocnění srdce, ledvin, alergická reakce; většinou je bez bolesti.

Otok vzniká na úrovni krevních kapilár neboli vlásečnic. To jsou drobné cévy spojující tepny přivádějící krev tkáním s žilami, které ji odvádějí zpět k srdci. Přes stěnu vlásečnic se do tkání dostává kyslík, voda a živiny a následně se odvádí odkysličená krev a odpadní látky. Část tekutiny je z tkání odváděna pomocí lymfatických cév. Edémy mohou vznikat při zvýšení krevního tlaku ve vlásečnici, poruše odtoku tekutiny z tkáně nebo zvýšením propustnosti stěny vlásečnice.

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Diskuze

V diskuzi DOMACI LECBA PRASKLE ZILKY NA NOSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamila.

Ascorutin je voleně prodejný v lékérně. Tady je popis Ascorutinu včetně výčtu situací, kdy by jeho užívání mohlo činit problémy:

ASCORUTIN
(Rutosidum / acidum ascorbicum)

Přečtete si pozorně tuto příbalovou informaci, protože obsahuje pro vás důležité údaje.
Tento přípravek je dostupný bez lékařského předpisu. Přesto však Ascorutin musíte užívat pečlivě podle návodu, aby Vám co nejvíce prospěl.
Ponechte si příbalovou informaci pro případ, že si ji budete potřebovat přečíst znovu.
Požádejte svého lékárníka, pokud potřebujete další informace nebo radu.
Pokud se vaše příznaky zhorší nebo se nezlepší do 7 dnů, musíte se poradit s lékařem.
Pokud se kterýkoli z nežádoucích účinků vyskytne v závažné míře, nebo pokud si všimnete jakýchkoli nežádoucích účinků, které nejsou uvedeny v této příbalové informaci, prosím, sdělte to svému lékaře nebo lékárníkovi.

1.CO JE ASCORUTIN A K ČEMU SE POUŽÍVÁ
Farmakoterapeutická skupina: látky stabilizující kapiláry, flavonoidy
Přípravek se používá k léčbě zvýšené lámavosti a propustnosti krevních vlásečnic různého původu, hlavně při nedostatku vitaminu C (kyseliny askorbové) v organismu, při chorobné krvácivosti na cévním podkladě, k ovlivnění místních příznaků krvácení při diabetické retinopatii (změny na sítnici při cukrovce), při zvýšeném počtu červených krvinek, při zánětu střeva s tvorbou vředů.
Ascorutin je složený přípravek, jehož obě účinné látky - rutosid a kyselina askorbová - upravují zvýšenou lámavost a propustnost krevních vlásečnic.
2.ČEMU MUSÍTE VĚNOVAT POZORNOST, NEŽ ZAČNETE ASCORUTIN UŽÍVAT
Neužívejte Ascorutin pokud:
- jste alergický/á (přecitlivělý/á) na léčivé látky nebo na kteroukoli další složku Ascorutinu;
- jste těhotná nebo kojíte.
Pokud si nejste jisti, zda začít Ascorutin užívat, poraďte se se svým lékařem.

Zvláštní opatrnosti při použití Ascorutinu je zapotřebí
Při dlouhodobém podávání vysokých dávek se mohou tvořit ledvinové kameny, hlavně u pacientů se zvýšenou hladinou šťavelanů v krvi.
U pacientů s deficitem glukóza-6-fosfát-dehydrogenázy (vada metabolismu cukrů) může v ojedinělých případech dojít k hemolýze (rozpadu krevních buněk), i velmi závažné.

Vzájemné působení s dalšími léčivými přípravky
Prosím, informujte svého lékaře nebo lékárníka o všech lécích, které užíváte nebo jste užíval(a) v nedávné době, a to i o lécích, které jsou dostupné bez lékařského předpisu. Kyselina askorbová zvyšuje vstřebávání penicilinu, železa a hormonu ethinylestradiolu z trávicího traktu. Při vysokých dávkách může ovlivnit účinnost antikoagulační terapie, ovlivňuje resorpci vitamínu B12. Opatrnosti je třeba při současném užívání s kyselinou salicylovou, sulfonamidy a kotrimoxazolem (léky užívané při některých bakteriálních infekcích).

Užívání Ascorutinu s jídlem a pitím
Ascorutin můžete užívat s jídlem či nalačno.

Těhotenství a kojení
Přípravek se v těhotenství nesmí užívat.
Přípravek není určen k léčbě kojících žen.
Poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem dříve, než začnete užívat jakýkoliv lék.

Řízení dopravních prostředků a obsluha strojů
Přípravek neovlivňuje pozornost.

Důležité informace o některých složkách Ascorutinu
Přípravek obsahuje laktózu. Pokud Vám lékař sdělil, že trpíte nesnášenlivostí některých cukrů, domluvte se se svým ošetřujícím lékařem dříve než začnete užívat tento přípravek.
3.JAK SE ASCORUTIN UŽÍVÁ
Vždy užívejte Ascorutin přesně podle pokynů svého lékaře. Pokud si nejste jistý/á, poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem.
Nedoporučí-li lékař jinak, užívají dospělí 1 - 2 tablety 3-krát denně, děti od 3 let 1 - 2 tablety denně.

Jestliže jste užil(a) více Ascorutinu, než jste měl(a)
Při masivním předávkování (několik gramů) kyselinou askorbovou se může vyskytnout přechodný průjem. Při opakovaném podání velkých dávek a při současném poškození ledvin dochází k zvýšenému vylučování šťavelanů do moči s následnou tvorbou ledvinných kamenů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karla.

Bohužel nesmim kombinovat Ascorutin s hormonálními léky v menopause.Je jiná možnost?

Zdroj: diskuze Domaci lecba praskle zilky na nose

ANTISTAX

Antistax je volně prodejný přípravek užívaný u žilních onemocnění, který obsahuje jako účinnou složku výtažek z listů vinné révy.

Extrakt z révy vinné účinkuje na stěny krevních žil, zvyšuje jejich pevnost, snižuje cévní propustnost a zlepšuje odtok žilní krve.

Antistax je doporučován při onemocněních žil dolních končetin jako je žilní nedostatečnost projevující se křečovými žilami, pocitem těžkých nohou, otékáním nohou a podobně.

Antistax se vyrábí v podobě tablet o síle 360 miligramů a obvyklá dávka pro dospělého člověka jsou 1–2 tablety denně. Maximální doba pravidelného užívání přípravku by měla být 3 měsíce. Přípravek by neměly užívat děti, těhotné a kojící ženy.

Antistax má jen minimum vedlejších účinků, které jsou navíc prakticky vždy nezávažné. Někteří uživatelé mohou mít po požití preparátu trávicí obtíže a vyloučit nelze ani vznik alergické reakce.

Antistax je registrovaný léčivý přípravek, který je dlouhodobě nedostupný!

Zdroj: Náhrada za Detralex

Poradna

V naší poradně s názvem MODŘINY PŘI WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Jsem po operaci achillovky a preventivně mi byl nasazen warfarin orion 5mg. Z nemocnice jsem si odnesla i léky na vysoký tlak prestarium neo 5mg, dlouhodobě užívám omeprazol 20 mg na reflux, teď jsem měla asi tři dny nechutenství a skoro nic jsem nemohla jíst. I trochu průjem. Při hygieně se zjistilo, že mám na zádech dvě větší modřiny v bederní části. Bolela mě záda, tak jsem si je namasírovala právě tam. No konzultace tf s lékařem, dostavit se quick test ráno na pohotovost. Taky se to už někomu stalo?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Modřiny při léčbě Warfarinem jsou častým vedlejším efektem. Při masáži se vlivem tlaku poruší stěna podkožních vlásečnic. Za normálních okolností se trhliny rychle rychle zacelí krevními destičkami. Warfarin však těmto shlukům krevnich destiček brání a prodlužuje dobu krvácení. Díky tomu dojde i při malém poranění k dlouhému krvácení a následně se vytvoří viditelné modřiny. Aby se předešlo nadměrnému krvácení, provádí se měření srážlivosti pomocí testu Quick. Podle jeho výsledků lékař upraví dávkování Warfarinu, aby čas srážení krve byl optimální.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modřiny při warfarinu

MOBIVENAL MICRO

Mobivenal Micro je volně prodejný doplněk stravy, který obsahuje jako účinné složky sloučeniny hesperidin, aescin a diosmin.

Hesperidin, diosmin a aescin účinkují na stěny krevních žil, snižují jejich propustnost, zlepšují odtok žilní krve z dolních končetin, a navíc působí lehce protizánětlivě. Poměrně významný je i jejich efekt proti otokům tkání.

Mobivenal Micro je doporučován při onemocněních žil dolních končetin, jako je žilní nedostatečnost projevující se křečovými žilami, pocitem těžkých nohou, otékáním nohou a podobně.

Mobivenal Micro se vyrábí v podobě tablet a obvyklá dávka pro dospělého člověka je 1 tableta denně. Přípravek by neměly užívat děti, těhotné a kojící ženy.

Mobivenal Micro má jen minimum vedlejších účinků, které jsou navíc prakticky vždy nezávažné. Někteří uživatelé mohou mít po požití preparátu trávicí obtíže a vyloučit nelze ani vznik alergické reakce.

MOBIVENAL MICRO 120 TBL. je volně prodejný a stojí cca 369 Kč. Aktuální cena.

Zdroj: Náhrada za Detralex

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ DESTIČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel J.Psenica.

Posledni 2 roky trpim zvysenym poctem krev.desticek.Nektere priznaky naznacuji,ze jde o reaktivni trombozu ktera to zpusobuje.Pan Vins vzpomina pomoc pri uprave diety a speceficke cviceni.Mohl by pan Vins mi napsat o jakou dietu a cviceni jde?
Predem dekuji za zajimave informace.Jp

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Reaktivní trombocytóza vzniká při zánětlivých stavech v organizmu. Po vyléčení zánětu v těle dochází postupně i k normalizaci trombocytózy a v průběhu několika týdnů se počty krevních deštiček vrátí k normální úrovni.
Pokud se ptáte na dietu, která snižuje množství krevních destiček, tak ta spočívá v dominantní spotřebě těchto potravin:
- chinin například v odvaru z vrbové kůry;
- alkohol;
- brusinková šťáva;
- kravské mléko;
- tahina sezamová pasta.
Ptáte-li se na cvičení, které by ovlivnilo počty krevních deštiček, tak platí, že jakékoliv pravidelné cvičení a fyzická zdatnost tlumí aktivitu krevních destiček. Naopak nárazová fyzická aktivita vede ke zvýšení počtu krevních destiček.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní destičky

Náhrada za Detralex společně s Warfarinem

Diosminol micronized: Obsahuje mikronizovanou purifikovanou směs diosminu 450 mg a hesperidinu 50 mg a 1% extrakt aesculosidu 162 mg. Je široce používán jako přírodní doplněk pro léčbu chronické žilní nedostatečnosti, křečových žil, hemoroidů, lymfedému.

CYCLO 3 FORT: Je lék na nemoci žil a drobných cév. Účinnou látkou preparátu je extrakt z rostliny Ruscus aculeatus, hesperidin a vitamín C.

Glyvenol: Glyvenol patří do skupiny léků předpisovaných při onemocněních žil. Účinnou látkou preparátu je trebinosid. Lék se využívá v léčbě mnoha žilních onemocnění, především příznaků chronické žilní nedostatečnosti a křečových žil. Může se předepsat jako podpůrný lék u hluboké žilní trombózy a povrchového zánětu žil.

Mobivenal Micro: Je volně prodejný doplněk stravy, který obsahuje jako účinné složky sloučeniny hesperidin, aescin a diosmin. Hesperidin, diosmin a aescin účinkují na stěny krevních žil, snižují jejich propustnost, zlepšují odtok žilní krve z dolních končetin, a navíc působí lehce protizánětlivě. Poměrně významný je i jejich efekt proti otokům tkání.

Zdroj: Warfarin a Detralex

Poradna

V naší poradně s názvem ELIQUIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Ano ale co ten aescin _?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Aescin je rovněž přírodní látka nacházející se v koňském kaštanu. Jeho účinky spočívají v tom, že indukuje endoteliální syntézu oxidu dusnatého tím, že zvyšuje propustnost endoteliální buňky pro ionty vápníku, a také indukuje uvolňování prostaglandinu F. Ani jedna z těchto vlastností neovlivňuje účinky Eliquisu. Chcete li mít jistotu, že Mobivenal nijak neovlivňuje vaší léčbu Eliquisem, tak požádejte svého lékaře o laboratorní vyšetření krve po prvních 7 dnech společné léčby.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Eliquis - dieta

Lámavé nehty – domácí léčba

Nejčastějším důvodem návštěv nehtového studia bývá lámavost nehtů. Pokud má některá žena zlomený nehet, vadí jí to stejně, jako kdyby si ráno nevyčistila zuby nebo se neučesala. Nehty si můžeme zlomit celkem běžně při vykonávání ruční práce nebo při zaměstnání, a nemusíme mít potíže s jejich lámavostí. Mnohdy nám ale chybí železo, vitamín A nebo má mnoho žen potíže se štítnou žlázou – lámavost nehtů je pak důsledek. Důležitá také bývá ochrana rukou při práci s čisticími prostředky. Obsahují totiž aditiva, která mohou mít na lámavost nehtů a ruce celkově velmi negativní vliv. Při zvýšené lámavosti nehtů je nutné nejen ruce, ale i celou nehtovou ploténku řádně promastit. Při větším poškození jsou vhodné olejové zábaly nebo koupele prstů ve vlažném oleji. Následuje řádné promasírování. Důležitá je prevence, která spočívá v ochraně ruky, a tedy i nehtu. Při práci se saponáty nebo jinými odmašťujícími chemikáliemi je nutno použít pryžové nebo tekuté rukavice.

Zdroj: Nehty

Poradna

V naší poradně s názvem NÍZKÝ HEMOGLOBIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alice.

Dobry den , mohu se Vás zeptat na vysvětlení mých krevních výsledku ?? Posílám foto v příloze
Dekuji mnohokrát

Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Máte hemolýzu. Nedostatek železa v těle. To může být způsobeno krvácením, například když odběr krve byl proveden během menstruace nebo krátce po ní. Nedostatek železa může vzniknout špatnou stravou. Na rychlé doplnění železa jsou k dispozici volně prodejné tablety. Zároveň je třeba nalézt příčinu nedostatku železa a odstranit ji.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Co je Pradaxa

Pradaxa ® (dabigatran etexilát) je lék na předpis, který se používá:

  • ke snížení rizika mrtvice a krevních sraženin u dospělých, kteří mají zdravotní stav nazývaný fibrilace síní, který ale není způsoben problémem srdeční chlopně. Při fibrilaci síní část srdce nebije tak, jak by měla. To může vést k tvorbě krevních sraženin a zvýšit riziko mrtvice.
  • k léčbě krevních sraženin v žilách nohou (hluboká žilní trombóza) a plicích (plicní embolie) poté, co pacienti byli léčeni injekčním lékem k léčbě krevních sraženin po dobu 5 až 10 dnů.
  • ke snížení rizika opětovného výskytu krevních sraženin v žilách nohou a plic po léčbě krevních sraženin.

Přípravek Pradaxa není určen k použití u lidí s umělými (protetickými) srdečními chlopněmi.

Zdroj: Pradaxa a strava

Poradna

V naší poradně s názvem LEUKOCYTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav Němeček.

Při kontrole krevného obrazu mi byly zjištěny tyto hodnoty: Leukocyt 5,6, Erytrocyty 4,8,trombocyty 129.Prosím,jaký je poměr těchto hodnot?Děkuji.. Stanislav Němeček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hodnoty vyšetření vaší krve ukazují na mírný nedostatek krevních destiček - trombocytů. Spodní mez pro trombocyty v krvi je stanovena na 150 109/l. Vy máte 129. Není to nijak dramatické a mělo by to spravit posílení příjmu vitamínu B9, B12 a vitamínu C. Také se vyvarujte pití alkoholu a užívání aspirinu. Zůstaňte v kontaktu s lékařem, protože je nutné kontrolovat vývoj počtu krevních destiček častějším pravidelným sledováním.
Ostatní hodnoty leukocytů a erytrocytů máte v normě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Leukocyty

Léčba zvýšeného počtu krevních destiček

  • Pokud člověk trpí reaktivní trombocytózou, jeden ze způsobů ošetření často spočívá v léčbě příčiny.
  • Pacientovi jsou předepsány léky a musí dodržovat speciální dietu, aby se mu ustálil počet krevních destiček.
  • Často jsou lékaři doporučovány nízké denní dávky kyseliny acetylsalicylové, která působí jako prevence vzniku krevních destiček.
  • Vždy je důležitá změna ve stravě a rutina v podobě specifického cvičení. Cvičení a změna stravy potlačují nadměrnou tvorbu krevních destiček v buňkách kostní dřeně.

Zdroj: Krevní destičky

Čaj na vlasy

  • 1 polévková lžíce jetele
  • ½ lžíce pelyňku
  • 1 lžíce kopřivy

Tyto byliny nechte vylouhovat po dobu 30 minut. Následně je přelijte do rozprašovače, který může být uložen v chladu. Po použití žloutkové směsi aplikujte na vlasy čaj z bylin a nechte jej působit. Tento čaj je dobrý proti lupům, lámavosti nebo poškození vlasů. Pomocí tohoto čaje si můžete provést další masáž. Látky obsažené v užitých bylinkách (inositol a cholin) jsou užitečné pro posílení vlasů. Kopřiva brání šedivění vlasů, ale jen za předpokladu, že nejsou poškozeny vlasové kořínky.

Zdroj: Šedivé vlasy

Odstranění příznaků

Mnoho lidí s chronickým syndromem suchého oka trpí nadměrným vlhnutím oka. Tuto reakci vyvolává nedostatečná vlhkost v oku. Nadměrné vlhnutí však oku nepomáhá, nadprodukce slz totiž odstraňuje mazací film a zvyšuje problém syndromu suchého oka. Někteří lidé se syndromem suchého oka mají silnou vláknitou propustnost, která je způsobena špatným slzným filmem. Pomocí umělých slz, léků nebo chirurgického zákroku může dojít k rovnováze slz a zlepšení kvality slzení, neboť dojde ke zlepšení nadměrného zalévání a vláknitého vypouštění.

Zdroj: Chronické příznaky syndromu suchého oka

ANAVENOL

Anavenol patří do skupiny léků užívaných při onemocněních žil. Je to kombinovaný preparát, který obsahuje více účinných látek: dihydroergokristin, eskulosid a rutosid.

Lék se využívá v léčbě chorob žil, zejména příznaků chronické žilní nedostatečnosti a křečových žil. Lze ho nicméně předepsat jako podpůrný lék u hluboké žilní trombózy a u povrchového zánětu žil. Jistý efekt byl prokázán i v pomocné léčbě bércového vředu.

Dihydroergokristin rozšiřuje drobné tepénky a zlepšuje prokrvení kapilár, eskulosid a rutosid účinkují lehce protizánětlivě, snižují propustnost krevních cév a zpevňují žilní stěnu. To zajišťuje komplexní efekt anavenolu na zlepšení návratu žilní krve, na zmírnění otoků a zánětlivých změn.

Většinou se užívá jedna tableta Anavenolu 2–3x denně. Délka užívání záleží na doporučení ošetřujícího lékaře.

Velmi vzácně jsou pozorovány trávicí obtíže, nevolnost a zvracení. Většině lidí však Anavenol žádné vedlejší účinky nezpůsobí.

Díky kombinovanému účinku svých složek je Anavenol výborným lékem na léčbu žilních onemocnění.

Anavenol je na našem trhu nedostupný. Výroba a distribuce kombinovaného venotonického přípravku Anavenol byla v listopadu 2013 ukončena. V návaznosti na toto rozhodnutí výrobce byla také v prvním čtvrtletí roku 2014 ukončena registrace přípravku v ČR. Oznámil to výrobce přípravku (Zentiva) v dopise, ve kterém uváděl i možné způsoby náhrady Anavenolu přípravky, které jsou v České republice registrovány a na místním trhu dostupné.

Zdroj: Náhrada za Detralex

Příčiny zvýšeného počtu krevních destiček

Trpíte-li trombocytózou, je důležité znát faktory, které vedou ke snížení počtu krevních destiček.

Existují dva typy trombocytózy.

  • Reaktivní trombocytóza – zvýšení počtu krevních destiček vzniká kvůli tělesné reakci na infekci nebo jiné nemoci. Mezi příznaky reaktivní trombocytózy patří bolesti hlavy, závratě nebo točení hlavy, bolest na hrudi, slabost, mdloby, dočasné změny vidění, necitlivost nebo brnění rukou a nohou.
  • Základní trombocytóza – je způsobena hormonální nerovnováhou, nebo dokonce genetickými vlivy.

Mezi další důvody patří zánětlivá onemocnění, rakovina, anémie a různé druhy infekcí.

Zdroj: Krevní destičky

Léčba

Pokud se jedná pouze o nedostatek vitamínů, je to jednoduché. Stačí doplnit vitamíny jako železo, selen, vitamín C, či přímo aminokyselinu methionin, která je základní součástí keratinu, ze kterého jsou vlasy a nehty. Při jejich užívání hlava ve většině případů přestane svědit a vlasy začnou znova růst z nepoškozené vlasové cibulky. Ta musí být ovšem zdravá. Pokud tomu tak není, vyhledejte odborníka, který pomocí aplikace výtažků z kmenových buněk pomůže přímo u vlasové cibulky.

Jestliže u vás náhle dojde k většímu vypadávání vlasů nebo k jejich lámavosti a zároveň svědění hlavy, trvá to delší dobu a je to nesnesitelné, může být důvodem nějaký neodhalený zdravotní problém. Může se jednat o onemocnění štítné žlázy, nedostatek železa nebo o autoimunní onemocnění. I některé léky mohou způsobit vypadávání vlasů a svědění hlavy. Ve všech případech navštivte dermatologa, který určí přesnou příčinu.

Zdroj: Svědění hlavy a padání vlasů


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP