Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LASEROVÁ OPERACE GLAUKOMU

OBSAH

Léčba glaukomu

Včas zjištěné onemocnění lze léčit očními kapkami, laserovými operacemi nebo mikrochirurgicky.

Oční kapky pro léčbu glaukomu

Oční kapky snižují tvorbu tekutiny v přední části oka nebo zvyšují proudění této tekutiny. Bohužel oční kapky mohou vyvolat i nežádoucí účinky: alergické reakce, zarudnutí očí, palčivou bolest, rozmazané vidění a podráždění očí. Některé léky na glaukom mohou mít vliv na srdce a plíce. Informujte se u svého lékaře, jaké jsou jím předepsané léky, zda jsou pro vás vhodné, zda na ně nejste alergičtí.

Laserové operace glaukomu

Laserové operace glaukomu mírně zvyšují odtok oční kapaliny, zejména u glaukomu s otevřeným úhlem, nebo během ucpání kanálku u glaukomu s uzavřeným úhlem. Jsou různé druhy laserových operací pro léčbu glaukomu, například trabekuloplastika, kdy se používá laser pro otevření trámčinových drenážních prostorů. Dalším druhem laserové operace je iridotomie, kdy je vytvořen malý otvor v duhovce, díky čemuž kapalina proudí volněji. Posledním druhem laserové operace je cyclophotocoagulation, což je laserová operace určená k léčbě střední vrstvy oka, která snižuje produkci oční tekutiny.

Mikrochirurgie pro glaukom

Jedná se o operaci, která se nazývá trabeculectomie. Tato operace zahrnuje výměnu a vložení nového kanálku pro oční kapalinu, čímž se sníží nitrooční tlak, který způsobuje glaukom. Může dojít k selhání této operace, ale je možné ihned provést nápravu další operací. U některých pacientů je umělý kanálek tou nejlepší volbou. V mizivém množství však dochází i ke komplikacím – dočasné nebo trvalé ztrátě zraku, krvácení nebo infekci.

Glaukom s otevřeným úhlem je nejčastěji léčen různými očními kapkami, laserovými plastikami a mikrochirurgickými zákroky. Nejčastěji se jako první krok volí léky, protože někteří lidé díky nim lépe reagují na laserové operace nebo mikrochirurgické zákroky. U kojeneckých nebo vrozených glaukomů představuje primární léčbu chirurgická operace, protože příčinou problému je velmi deformovaný drenážní systém. Poraďte se vždy se svým očním lékařem, abyste zjistili, která léčba je pro vás ideální.

Zdroj: Glaukom

Diskuze

V diskuzi LASEROVÁ OPERACE OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Gita.

Jani, to já šla na kliniku hned jak se uvolnila kovidová opatření, měla jsem štěstí, že byl i brzký termín a všechno šlo podle plánu. Dělali mi operaci v jeden den obě oči a druhý den jsem viděla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Sabina.

Tak to jsi měla fajn, že jsi druhý den viděla v pohodě, to mě se ustalovalo vidění tak tři čtyři dny pak už dobrý. Jsem po korekci půl roku a nestěžuji si.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Příčiny glaukomu

Glaukom se objevuje především se zvýšením nitroočního tlaku. Nitrooční tlak nastane, když oční kapalina normálně necirkuluje v přední části oka. Obvykle tato kapalina, tzv. komorová voda, vytéká z oka přes sítnicový kanál. Když se však tento kanál ucpe, začne se tekutina hromadit, což je pak důvodem vzniku glaukomu. Příčina tohoto zablokování není známá, ale lékaři zjistili, že se jedná o dědičný předpoklad. Mezi méně časté příčiny glaukomu patří mechanické nebo chemické poranění oka, závažné oční infekce, ucpání krevních cév v oku, zánětlivé stavy v oku a oční operace. Glaukom se obvykle vyskytuje v obou očích, ale každé oko může být zasaženo jinou měrou.

Zdroj: Glaukom

Diskuze

V diskuzi MUŽE SE LASEROVÁ OPERACE PROVÁDĚT NA OKU DVAKRÁT 1.6.2017 . se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viktor Rumpík.

Po operaci katarakty u pravého oka ,se mě po obvodě čočky,dělají takové jakoby otřepy zeleného zákalu .zjistila . to při vyšetření Oční lékařka.Co s tím .Díky Viktor Rumpík .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Muže se laserová operace provádět na oku dvakrát 1.6.2017 .

Laserová operace očí a její cena

Laser dokáže velmi dobře odstranit malé oční vady, do 1 dioptrie. S takovými požadavky obvykle přicházejí lidé kvůli práci, kde jim jsou jejich brýle na obtíž, typicky to jsou příslušníci ozbrojených sil nebo piloti. Tyto laserové zákroky si pacienti hradí sami a cena takové laserové operace je dnes už méně než 12 000 Kč za jedno oko. Jde o kvetoucí byznys, ale také o tvrdý konkurenční boj o zákazníky.
 

Zdroj: Laserové operace očí

Diskuze

V diskuzi LASEROVÁ OPERACE OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana S..

Pavle, také jsem se tak rozhodovala, podle referencí mých známých. Klinik na operace je spousta a kdybych neměla info jak to probíhá a jak teď vidí, tak bych nejspíš operaci oddalovala nebo se k ní ani nedokopala. Jsem ráda, že jsem šla, to osvobození se od dioptrických brýlí je moc fajn.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Gita.

Jani, to já šla na kliniku hned jak se uvolnila kovidová opatření, měla jsem štěstí, že byl i brzký termín a všechno šlo podle plánu. Dělali mi operaci v jeden den obě oči a druhý den jsem viděla.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Typy glaukomu

Existují dva hlavní typy glaukomu:

  1. Glaukom s otevřeným úhlem. Nazývaný také glaukom širokého úhlu. Jedná se o méně akutní druh glaukomu. Struktury oka nejsou poškozeny, ale komorová voda v oku neproudí správně.
  2. Glaukom s uzavřeným úhlem. Také se nazývá akutní nebo chronický glaukom s uzavřeným úhlem nebo úzkým úhlem. Tento typ glaukomu je méně obvyklý, dochází při něm k náhlému zvýšení nitroočního tlaku. Odvodnění může být špatné, protože úhel mezi duhovkou a rohovkou, kde se nachází odvodňovací kanál pro oko, je příliš úzký.

Zdroj: Glaukom

Výskyt glaukomu

Glaukom se nejčastěji vyskytuje u dospělých ve věku nad 40 let, ale může se objevit i u mladistvých, dětí, a dokonce i u kojenců. Zvýšená rizika vzniku glaukomu jsou u:

  • Afroameričanů, Irů, Rusů, Japonců, Hispánců nebo u lidí, kteří jsou skandinávského původu;
  • jedinců, kterým je více než 40 let;
  • lidí s rodinnou anamnézou glaukomu;
  • pacientů s jiným onemocněním očí;
  • lidí s cukrovkou;
  • uživatelů určitých steroidních léků.

Zdroj: Glaukom

Diskuze

V diskuzi LASEROVÁ OPERACE OČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Hradil.

Jde o kvalitní kliniku, která operuje oči x let, sestra a kamarád si tam nechali odstranit dioptrie s velmi dobrým výsledkem a to byl pro mě jeden z hlavních důvodů proč jsem se rozhodl jít na laserovou operaci do Horních Počernic. Svěřil jsem se rukou odborníků, korekce dioptrií a hojení je zamnou, vidím skvěle.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana S..

Pavle, také jsem se tak rozhodovala, podle referencí mých známých. Klinik na operace je spousta a kdybych neměla info jak to probíhá a jak teď vidí, tak bych nejspíš operaci oddalovala nebo se k ní ani nedokopala. Jsem ráda, že jsem šla, to osvobození se od dioptrických brýlí je moc fajn.

Zdroj: diskuze Operace očí - zkušenosti s klinikou Horní Počernice

Diagnostika glaukomu

Diagnostiku glaukomu provádí oční lékař pomocí očních testů a prostřednictvím vyšetření rozšířených zornic. Oční vyšetření se obvykle zaměřuje na zrakový nerv, který má u glaukomu zvláštní vzhled. Snímek očního nervu může být také sledován v průběhu času, kdy jsou zjištěné změny zrakového nervu důležitým vodítkem ke stanovení diagnózy glaukomu. Oční lékař může dále použít tonometrii, která kontroluje nitrooční tlak a zorné pole. Tonometrie je rovněž užitečná pro zjištění ztráty periferního vidění. Oční testy na zjištění glaukomu jsou bezbolestné a zabírají velmi málo času.

Zdroj: Glaukom

Diskuze

V diskuzi PIGMENT V OKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pigment v oku.

Dobry den. Pritel si do oka pich hrebik a od te doby ma pigmentovou skvrnu v oku, na oko vidi pouze do boku,kdyz se diva rovne, tak ne. Lekarka mu rekla, ze je mozna laserova operace, ale je velmi draha. Mohl by mi nekdo poradit, jestli tento.druh zakroku nejaka pojistovna hradi, alespon castecne? Nejde o kosmetickou vadu,ale o zdravotni problem, pri kterem ho nechteji po zdravotni prohlidce ani zamestnat..dekuji za kazdou radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pigment v oku

Jak předejít glaukomu?

Glaukomu nelze zabránit, ale pokud je diagnostikován a léčen včas, může být onemocnění kontrolováno a je zabráněno jeho zhoršování.

V okamžiku, kdy nastane ztráta zraku způsobená glaukomem, je tento stav nenávratný a nemůže být obnoven původní. Snížením nitroočního tlaku můžete zabránit ztrátě zraku, který je způsoben glaukomem. Nezapomínejte proto na pravidelnou návštěvu očního lékaře!

Zdroj: Glaukom

Diskuze

V diskuzi LASEROVÁ NUKLEOTOMIE PLOTÉNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tamara.

souhlasim leaser bude ok to pomaha jen do toho

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Napolka.

s tamarkou souhlasim ja byl na leasru a zatim nic moc ja mel leaser blechaty .tak se drze

Zdroj: diskuze Laserová nukleotomie ploténky

Příznaky glaukomu

U většiny lidí se objevují buď jen malé, nebo žádné příznaky vzniku glaukomu. Mezi první příznaky glaukomu patří ztráta periferního nebo bočního vidění. Občas může být nitrooční tlak tak velký, že se objevuje náhlá bolest oka, bolest hlavy, rozmazané vidění nebo můžete vidět „svatozář“ kolem světel. Včas zjistit glaukom je pádným důvodem, proč chodit na pravidelné prohlídky ke svému očnímu lékaři.

Pokud máte některý z těchto příznaků, vyhledejte okamžitou lékařskou pomoc:

  • viditelná svatozář kolem světel;
  • ztráta zraku;
  • zarudnutí oka;
  • zamlžené oko, zejména u kojenců;
  • nevolnost nebo zvracení;
  • bolesti v oku;
  • zúžené vidění.

Zdroj: Glaukom

Co laser nejlépe léčí?

To, co před třiceti lety někteří lékaři považovali za sci-fi, se stalo celosvětovou realitou. V Česku takto řeší odstranění svých dioptrií čím dál více lidí. Nejčastěji to jsou pacienti mladších věkových kategorií, a nejčastější řešenou diagnózou je krátkozrakost, ale velmi často také astigmatismus. 
Každému laserovému zákroku předchází obsáhlé předoperační vyšetření a lékař při něm musí zkontrolovat celkový stav oka. Jednoduchá laserová operace je otázkou zhruba 15 minut. Po první kontrole pacient odchází domů a brýle již nepotřebuje. Jednotlivá centra se pyšní supervýkonnými lasery. Hlavním hitem je tak zvaná stosekundová technologie, kterou původně využívala americká armáda, její námořnictvo a NASA, tak teď léčí lidi.
 

Zdroj: Laserové operace očí

Diskuze

V diskuzi LASEROVÁ NUKLEOTOMIE PLOTÉNKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tamara.

to muze byt vyrez a taky nemusi ale zkouska leasrem nemusi byt marna

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Tamara.

souhlasim leaser bude ok to pomaha jen do toho

Zdroj: diskuze Laserová nukleotomie ploténky

Léčba výhřezu meziobratlové ploténky

Při dlouhodobých bolestech zad neváhejte a vyhledejte lékaře specialistu, protože jen on může stanovit diagnózu „vyhřezlá ploténka“ za pomocí MRI či CT. Na základě výsledků následně stanoví přesný postup léčby. Ta je cíleně zaměřena na co nejrychlejší odstranění bolesti a možnost návratu ploténky na původní místo bez nutnosti operace. Bohužel ne vždy je tato konzervativní léčba úspěšná a je nutná operace. Nyní se provádí na specializovaných pracovištích operace ploténky laserem.

Druhy léčby

Konzervativní léčba: Základem je podávání analgetik pro tlumení bolesti, užívání vitamínu B a provádění rehabilitačních cvičení. Touto léčbou často dochází k pohnutí ploténky jiným směrem, čímž dojde ke zmenšení tlaku a tím pádem i k odstranění bolesti.

Chirurgický invazní zákrok: Zákrok spočívá v odstranění vyhřezlé části ploténky při celkové anestezii. Provádí se až v krajních situacích.

Laserová nukleotomie: Jedná se o léčbu laserem. Je vhodná pro pacienty, u nichž zatím nedošlo k nevratným degenerativním změnám páteře, a u nichž selhala konzervativní léčba.

Zdroj: Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Diskuze

V diskuzi OČNÍ OPERACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavlína K..

V březnu minulého roku, jsem podstoupila laserovou operaci obou očí na oční klinice v Horních Počernicích. Kdyby předemnou byla ještě jednou tato volba, tak bych neváhala. Je to super být bez brýlí a čoček.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Janina.

Podle mé zkušenosti operace očí nebyla bolestivá a to jak se mi zlepšil život po operaci bych přála každému kdo chce být bez brýlí nebo čoček.

Zdroj: diskuze Oční operace

Jak probíhá klasická operace vyhřezlé ploténky

Chirurgická operace meziobratlových plotének je klasický zákrok, který vyžaduje celkovou anestezii. V současnosti se vykonává pouze u pacientů, kteří jsou maximálně a dlouhodobě omezeni v pohybu. Soudobý lékařský trend je takový, že se vyhřezlé ploténky operují až v krajním případě, před deseti lety to však bylo přesně naopak, na operaci šel člověk i s malým výhřezem ploténky.

Přestože se jedná z 90 % procent o úspěšnou operaci, rekonvalescence může trvat až 12 týdnů. Při operaci hrozí rizika komplikací, včetně infekce. Může dojít k nehybnosti dolních končetin či k inkontinenci. Navíc se po operaci může problém opakovat. Ze statistik vyplývá, že k další operaci dochází až u deseti procent případů. Proto se nyní od těchto zákroků ve většině případů ustupuje.

Zdroj: Laserová nukleotomie ploténky

Kde se provádí

Operaci zprostředkovává například firma Asklepion – Klinika a institut estetické medicíny Praha (majitel MUDr. Roman Šmucler), Londýnská 39, Praha 2. Samotná operace je ovšem vykonávána ve Fakultní nemocnici Na Bulovce, na radiologickém oddělení, operaci vykonává primář Kašpar. Po operaci je pacient převezen (nesmí chodit) na místní neurologické oddělení, kde stráví jeden den. Tato operace však není vhodná pro každého.

Samotný výkon trvá dle rozsahu necelou hodinu, z toho zavedení jehly (pod lokální anestezií Mesocainem) k ploténce trvá cca půl hodiny a je dost bolestivé. Při barvení ploténky kontrastní látkou cítíte velký tlak do kostrče, bolest ale ne. Nahřátí ploténky laserem nebolí vůbec. Po zákroku je několik hodin nezvykle horké břicho (což je normální) a několik hodin si nemůžete dojít ani na záchod, je to zakázáno. Cílené zlepšení se dostaví zhruba do dvou měsíců a je nutné pravidelné každodenní cvičení a rehabilitace.

Zdroj: Laserová nukleotomie ploténky

Co je operace rakoviny prostaty?

Při operaci rakoviny prostaty chirurg odstraní celou žlázu prostaty. Název této operace je radikální prostatektomie. Tato operace se provádí v případě, když si lékař myslí, že rakovina prostaty se nerozšířila do dalších částí těla.

Zdroj: Jak se připravit na operaci prostaty

Cena laserové nukleotomie

Operaci nehradí zdravotní pojišťovny. Cena je individuální dle rozsahu zákroku a stojí cca 27 000 Kč.

Zdroj: Laserová nukleotomie ploténky

Co je to laserová nukleotomie

Laserová nukleotomie představuje na rozdíl od chirurgické operace velice šetrný způsob, jak eliminovat výhřez meziobratlové ploténky. Provádí se pod CT kontrolou, a to tak, že se k meziobratlové ploténce z boku do jejího středu zavede miniaturní jehla. Nejprve lékař laserovým vláknem stříkne do ploténky kontrastní látku, čímž získá přehled o celkovém stavu ploténky, respektive výhřezu. Pokud lékař usoudí, že lze operovat dál – výhřez není velký a ještě nedošlo k nevratným degenerativním změnám –, tak jehlou protáhne laserové vlákno a laserovými pulzy zahřeje patologické lůžko, nahřátá ploténka se smrští a zajede zpět do původní polohy. Po výkonu je pacient jeden den v nemocnici (pokud nenastanou komplikace) a poté je propuštěn domů. Týden nesmí vykonávat těžkou fyzickou práci, zvedat těžká břemena, dupat nohama a podobně. Laserovou nukleotomii podstoupilo v Česku doposud velice málo lidí. Mnoho lékařů nemá o tomto druhu léčby meziobratlových plotének prakticky žádné informace, a proto je nemohou pacientovi sdělit.

Když dělají lékaři v zahraničí reklamu na tuto metodu a slibují mimo jiné „obnovení ploténky“, tak v podstatě mluví o tom, že po „odpaření“ laserem dojde v ploténce k fibrotizaci a vaskularizaci. Je ale pravda, že už nevysvětlí, co tyto pojmy znamenají. V podstatě to znamená, že tkáně ploténky odumírají a proces přechází do stadia srůstání těl obratlů. To má přirozeně za následek biomechanické narušení páteře a urychluje to proces degenerace v ostatních segmentech páteře. Ale co je bez chybičky?

Zdroj: Laserová nukleotomie ploténky

Léčba vyhřezlé ploténky bez operace

Na vyhřezlou ploténku se doporučují léky pro uvolnění svalů, protizánětlivý léky či léky proti bolesti. Do této skupiny se řadí také léky, které se vpichují injekcí do bolestivého místa, takzvané obstřiky. Doporučují se hloubkové obstřiky, které jsou často velmi efektivní. Tyto obstřiky provádějí pouze lékaři – odborníci.

Masáž zad je vhodná při menší bolesti zad a je vhodné ji spojit s cvičením.

Cvičení, fyzioterapie – fyzioterapeutická cvičení provádí s pacientem kvalifikovaný fyzioterapeut, který zvolí vhodné cviky (u každého člověka jsou zcela odlišné). Pacient potom tyto cviky provádí doma sám. Je důležité cvičit minimálně 5x týdně.

Cvičení je pro bolest zad, respektive výhřez ploténky, opravdu hodně důležité. Ale nečekejte, že se váš zdravotní stav radikálně zlepší po pár dnech cvičení, je potřeba vytrvat a cvičit dlouhodobě.

Zdroj: Laserová nukleotomie ploténky


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP