Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LATENTNÍ TUBERKULÓZA

OBSAH

Jak je tuberkulóza diagnostikována?

Latentní tuberkulóza je často diagnostikována pomocí kožních testů. Během kožního testu jsou pod kůži lékařem nebo zdravotní sestrou aplikovány tuberkulózní antigeny. Pokud máte v těle bakterii tuberkulózy, během dvou týdnů se vám objeví zarudlá bulka na místě, kde byl proveden vpich do kůže. Diagnóza plicní tuberkulózy se provádí pomocí vzorku plicního hlenu (sputum), aby bylo zjištěno, zda jsou obsaženy bakterie tuberkulózy v tomto hlenu. Někdy vám lékař může udělat i jiné testy na plicní hlen a krev, často i pomocí rentgenu. Diagnostika mimoplicní tuberkulózy se provádí ze vzorku tkáně (biopsie), tento vzorek je následně testován. Také se používá CT nebo magnetická rezonance.

Zdroj: Tuberkulóza

Diskuze

V diskuzi RADY OTCE PLESKAČE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Dobrý den otče Pleskači,prosím o radu - atopický ekzém. Synovec /44 let/ od mala trpí atopickým ekzémem. V rodině otce se vyskytovala tuberkuloza. Pracuje jako stolař.Syn 9 let,atopický ekzém + astma. Už se obrátil i na lékaře-homeopatika. Má "zanesené ledviny a játra ". Dostal homeopatika,pokud nezaberou tak léčba světlem. Prosím o Vaši radu. Děkuji a s pozdravem Zuzana Zemanová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva Čechovská.

Dobrý den, otče Pleskači. Trápí mně ploché bradavice různé velikosti, které se mi v průběhu let rozesely po celém trupu a po rukou. Je to velká vada "na kráse" a vadí mi to, i když už mám svoje roky (63 let) Je jich mnoho a stále přibývají. Lékařka dermatoložka mi řekla, že se jedná o virus a v podstatě kromě seškrabávání, nebo odstranění laserem není léku. Při tom počtu bradavic bych se nedoplatila. Nemáte prosím jinou radu?
Děkuji Vám předem a přeji Vám hodně zdraví.
Eva Čechovská

Zdroj: diskuze Rady otce Pleskače

Jaké jsou příznaky?

Lidé nakažení tuberkulózou často nevědí, že ji mají. Lidé s latentní tuberkulózou totiž do doby, než se nemoc stane aktivní, nemají žádné příznaky. Příznaky aktivní tuberkulózy zahrnují:

  • kašel, který je hutný, nebo kašel s výskytem krvavého hlenu po dobu delší než 2 týdny;
  • únava a ztráta hmotnosti;
  • noční pocení a horečka;
  • rychlý srdeční tep;
  • otok v krku, když jsou infikovány lymfatické uzliny;
  • dušnost a bolest na hrudi (ve vzácných případech).

Zdroj: Tuberkulóza

Poradna

V naší poradně s názvem OPAKUJICI SE OPAR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobry den, chtěla jsem se zeptat, jestli mohou chlamydie zpusobit opakujici se opar na rtu. Jiz mesic mam 36.9 behem dne i 37 stupnu teplotu, bylomi delane CT mozku a lumbalni punkce, vse v poradku, jen nikde se nedělali testy nač chlamydie, mam ted svedivy vytok a obcas bolest v podbrisku. Byla mi pouze diagnostikovana latentni tetanie. Nevim uz kudy kam. Vsichni si myslí, ze si jen vymyslim. Jen pro me je uz vse nerijemne. Prosim o odpověď dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co se týče oparu, tak se zkuste zamyslet nad svým způsobem života. Výkyvy ve výživě, oslabená imunita z nevhodné stravy a stres mouhou být také příčinou oparu. Máte-li podezření, že byste mohla mít chlamydie, tak požádejte svého lékaře o laboratorní vyšetření krve, ze kterého se pozná, jestli je máte nebo ne. Úplně nejlepší bude, když navštívíte gynekologa a sdělíte mu své problémy, stejně jako jste je popsala tady v diskuzi. Zvýšená teplota svědčí o možném zánětu, který může mít různé příčiny a ty je třeba objevit a vyléčit. Gynekologická ordinace bude tím nejlepším místem, kde se to dá rychle vyřešit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Chlamydie příznaky a projevy

Léčba tuberkulózy

Léčba tuberkulózy se provádí kombinací čtyř antibiotik. Léčba aktivní tuberkulózy trvá po dobu 6 měsíců. Pokud testy prokážou aktivní tuberkulózu i po 6 měsících, pokračuje léčba po dobu dalších dvou až tří měsíců. Pro léčbu latentní tuberkulózy se užívá jen jeden lék (antibiotikum) po dobu devíti měsíců, tím se sníží riziko vzniku aktivní tuberkulózy.

Pokud jste zapomněli užít lék nebo jste léky přestali brát úplně, může léčba selhat. Kvůli vysazení bude nutná opětovná léčba. Vysazení léků způsobuje zhoršení infekce nebo vede k infekci, která je rezistentní vůči antibiotikům. Rezistentní léčba je pak mnohem náročnější.

Tuberkulóza může být vyléčena, pokud budou léky pravidelně a správně užívány. Lékař nebo zdravotní sestra kontrolují dávky léků a správný způsob dávkování. Je možné, že budete navštěvovat lékaře každý den nebo za vámi může přijít zdravotní sestra na kontrolu domů. Tento způsob se nazývá přímá pozorovací léčba. Přímá pozorovací léčba pomáhá lidem s dodržováním všech pokynů a kroků léčby, které mohou být složité a dlouhodobé.

Pokud není aktivní tuberkulóza léčena, dochází k poškození plic nebo jiných orgánů a nemoc může končit smrtí.

Zdroj: Tuberkulóza

Poradna

V naší poradně s názvem NEMOCI PODLE JAZYKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobrý den, udělala se mi na pravé straně jazyka "bradavička", která roste. Mám jí tam asi měsíc, myslela jsem, že je to aft, ale bradavička nemizí a naopak roste jakoby do špičky. Můžete mi prosím poradit, o co může jít a jak to vyléčit? Je to nepříjemné a občas to i bolí.
Děkuji Jitka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové bolestivé výrůstky na špičce nebo straně jazyka mohou mít různé příčiny. Pupínky na jazyku nejčastěji spouští chemická nerovnováha v těle a alergenní strava. Výrůstky na jazyku je třeba ale důkladně rozpoznat a až podle toho určit další léčbu. Ve vašem případě to může být latentní afta, která se projevuje jako špičatý výrůstek na jazyku navrcholu zakončený bílou nebo červenou špičkou a při stlačení je bolestivý. Nebo to také můžou být kondylomata na jazyku. Kondylomata jsou sexuálně přenosná infekční nemoc, která se občas přenese z nakaženého partnera při orálním sexu na jazyk nebo i na hlasivky nebo do krku. Kondylomata se projevují jako malé květákové hlavičky připomínající bradavice a jsou při stlačení nebolestivé. Obojí se dá léčit, ale každé naprosto odlišně. Proto je potřeba zajít na oddělení ORL a nechat si tam jazyk vyšetřit. Tak se toho nejrychleji zbavíte. Protože, když to budou kondylomata, tak těch se přirozeně nezbavíte, jsou infekční a můžou se dále šířit například na hlasivky, kde způsobují trvalý chrapot. Proto to nepodceňujte a jděte s tím k doktorovi na ORL.
Pokud by se potvrdily kondylomata, tak doporučuji nechat si preventivně provést test na HIV.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nemoci podle jazyka

Tuberkulóza

Tuberkulóza je infekční nemoc, která se přenáší stykem s nakaženým člověkem. Je to onemocnění zasahující nejčastěji plíce, ledviny nebo také mozkové obaly, a dokonce i kosti. V podstatě ale může napadnout kteroukoliv část lidského těla. Průvodním znakem v počátečním stavu je pocení ve zvýšené míře bez zjevné příčiny, které se projevuje obzvláště v noci.

Zdroj: Co způsobuje noční pocení bez horeček

Poradna

V naší poradně s názvem NATEKLÉ UZLINY NA JEDNÉ STRANĚ KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel.

Zdravím,
co když uzlina pod čelistí není nateklá, ale bolí? Cítím ji i když otočím hlavu na druhou stranu. Je to jen tato jedna, přitom necítím že bych byl nemocný a nedokážu si vybavit žádnou situaci která by toto způsobila.
Normálně když jsem nemocný tak je tato uzlina nateklá, ale nebolí tak moc jako teď.
Děkuji za jakoukoliv radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proč vás bolí lymfatické uzliny na krku?
Příčin může být mnoho. Bolestivé lymfatické uzliny jsou obvykle známkou akutní nebo chronické infekce a někdy mohou mít i neinfekčních příčiny, jako je rakovina nebo autoimunitní onemocnění. Lymfatické uzliny fungují tak, že filtrují a zachycují viry, bakterie a další patogeny dříve, než se mohou rozšířit a infikovat další části těla. Hrají důležitou roli ve schopnosti vašeho těla bojovat s infekcí a často natékají při zánětlivých stavech.

Krk má mnoho lymfatických uzlin (cervikálních lymfatických uzlin), které mohou být bolestivé v důsledku různých stavů. Bolest krku podél lymfatických uzlin je obvykle známkou nějakého základního onemocnění, takže je důležité navštívit co nejdříve svého praktického lékaře. Proč? Protože je třeba vyloučit vážné příčiny, které mohou přicházet v úvahu. Zde je soupis všech příčin, které to mohou být.

Bolest krku podél lymfatických uzlin může být způsobena zánětem lymfatických uzlin (lymfadenitida). Tradičně jsou hlavní příčinou lymfadenitidy infekční příčiny. Akutní příčiny lymfadenitidy se vyvinou během několika dní a mohou být velmi nápadné. Tyto stavy se obvykle vyvíjí rychleji než chronické stavy, jejichž vývoj trvá déle. Je však důležité si všímat všech příznaků bolesti a souvisejících příznaků v průběhu času, abyste získal náležitou péči.

Infekční příčiny
Infekční příčiny bolesti krku podél lymfatických uzlin mohou být akutní (rozvíjející se během několika dní) nebo chronické (rozvíjející se týdny nebo měsíce) a mohou se vyskytovat na obou stranách krku (oboustranně) nebo na jedné straně (jednostranné).

- Akutní: Akutní infekční příčiny jsou často ty, které souvisejí s virovými nebo bakteriálními patogeny.
- Chronické: Chronické infekční příčiny nejčastěji souvisí s virovými infekcemi, jako je virus Epstein-Barrové (EBV) a závažnějšími virovými infekcemi, jako je HIV. Existují také méně časté bakteriální patogeny, které mohou způsobit lymfadenitidu, jako je tuberkulóza.

Neinfekční příčiny
Neinfekční příčiny bolesti krku podél lymfatických uzlin se mohou vyskytovat podobně jako výše, akutně nebo chronicky a bilaterálně nebo jednostranně.

- Akutní: Akutní neinfekční příčiny lymfadenitidy jsou zánětlivé stavy, které nejsou spojeny s infekcí.
Chronické: Mnoho neinfekčních chronických příčin bolesti krku podél lymfatických uzlin je spojeno s rakovinnými procesy. Například rakovina lymfatického systému, nazývaná lymfom, se může vyskytovat v mnoha různých typech. Lymfomy se často vyskytují v lymfatických uzlinách na krku a mohou růst velmi rychle, později způsobují masivní otoky a jsou spojeny s příznaky únavy, nočního pocení a neúmyslného úbytku hmotnosti.

Jak dlouho bude trvat bolest podél lymfatických uzlin?
Trvání bolesti bude záviset na hlavní příčině. Například bolestivé a oteklé lymfatické uzliny způsobené infekčními příčinami často vymizí, jakmile se nemoc vyřeší. U příčin, které souvisejí s rakovinnými nebo chronickými procesy, je řešení často závislé na specifické léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nateklé uzliny na jedné straně krku

Šíření tuberkulózy

Plicní tuberkulóza je nakažlivá. Nejčastěji šíří tuberkulózu pacienti s aktivním druhem, kteří vydechují vzduch obsahující bakterie tuberkulózy, čímž tedy dojde k šíření bakterií do okolí. Nakažená osoba uvolňuje nejvíce bakterií při kašli nebo smíchu. Pokud je osoba nakažena mimoplicní tuberkulózou, nedochází k šíření na ostatní.

Zdroj: Tuberkulóza

Romidepsin a HIV

Lék romidepsin (Istodax) může také inhibovat aktivitu HDAC, což je enzym, který může přispět k udržení HIV infekce v latentní formě. Regulační orgány v USA schválily použití romidepsinu jako nitrožilní léčby v dávce 15 mg na metr čtvereční povrchu kůže, a to k léčbě některých druhů rakoviny. Studie prokázaly, že mohou být při léčbě HIV podávány mnohem nižší dávky, aby došlo k její latentní formě. Tyto nižší dávky se pohybují mezi 2 a 5 mg na metr čtvereční povrchu kůže.

Zdroj: Romidepsin

U koho je největší riziko onemocnění tuberkulózou?

Někteří lidé mají větší pravděpodobnost, že získají tuberkulózu:

  • lidé s HIV nebo jinou nemocí oslabující imunitní systém;
  • jedinci v úzkém kontaktu s nakaženým aktivní tuberkulózou;
  • pečující o pacienta s aktivní tuberkulózou (lékaři, zdravotní sestry);
  • lidé, kteří žijí či pracují v přeplněných místech jako věznice, domy s pečovatelskou službou nebo bezdomovci, kde se mohou nacházet nemocní aktivní tuberkulózou;
  • jedinci se špatným přístupem ke zdravotní péči (bezdomovci, migranti);
  • závislí na drogách či alkoholu;
  • lidé cestující nebo narození v místech, kde se neléčí tuberkulóza, zejména oblasti Latinské Ameriky, Afriky, Asie, východní Evropy a Ruska.

U rizikových skupin se doporučuje vyšetření jednou nebo dvakrát do roka.

Zdroj: Tuberkulóza

Co je to genitální opar

Primární infekce virem je obvykle asymptomatická nebo se projevuje nespecifickými příznaky, jako je faryngitida, specifická gingivostomatitida, nebo orálními či genitálními lézemi. Po infekci virem je navozena latentní infekce, která může být kdykoliv reaktivována, obvykle po nějaké spouštěcí události. Reaktivace latentní infekce je spojena s periodickým výskytem herpetických lézí v místě vstupu viru do organismu. Infekce genitálním oparem je rizikovým faktorem pro infekci HIV. Detekce IgG protilátek slouží k určení imunitního stavu organismu při vyšetření jednoho vzorku séra nebo jako diagnostická metoda pro stanovení primoinfekce. Podobně jako opar na rtu nejde zcela stoprocentně vyléčit. Většinou se musí pacient smířit s tím, že se mu bude pravidelně vracet.

Zdroj: Genitální opar

Nežádoucí účinky

Kontraindikací u masti Dexametazon je přecitlivělost na účinnou látku a další složky použité v masti, nepoužívat na bakteriální (zejména tuberkulóza), virové, mykotické a parazitární infekce kůže, periorální dermatitidu, acne vulgaris, acne rosacea, dekubity, bércové vředy. Při aplikaci lokálních kortikosteroidů zejména u dětí je nutná zvýšená opatrnost.

Přípravek se nesmí dostat do kontaktu s očima, neboť hrozí vznik glaukomu nebo katarakty, a nesmí se ani nanášet na kůži v blízkosti oka (s výjimkou očních přípravků). Nedoporučuje se dlouhodobá aplikace na kůži obličeje. Neměl by se používat ani v oblasti pohlavních orgánů a konečníku. Ošetřování větších oblastí kůže (zvláště u dětí), dlouhodobá aplikace, okluze, použití v oblastech kožních záhybů či aplikace na porušenou kůži zvyšují nebezpečí vstřebání, a tím i vyvolání systémových účinků. Při dlouhodobém používání také hrozí ireverzibilní kožní atrofie.

Pokud se vyskytne sekundární infekce, musí být co nejdříve zahájena odpovídající protiinfekční léčba. I přes notoricky známé nežádoucí účinky jsou bohužel kortikosteroidy nadužívány, a vinu na tom má i nekázeň pacientů.

Nejvýznamnější nežádoucí účinky jsou:

  • katabolismus – svalový úbytek, zvýšené ukládání tuků, dyslipidemie, diabetes mellitus,
  • porucha metabolismu kostí – (osteoporóza),
  • hypertenze (retence tekutin),
  • peptický vřed,
  • krvácení do GIT, imunosuprese (sekundární infekce, aktivace možné latentní infekce),
  • glaukom, katarakta, atrofie kůže, špatné hojení ran,
  • akné, strie, hirsutismus, hypogonadismus,
  • změny nálad a chování, psychóza.

Zdroj: Dexametazon mast

Co to jsou chlamydie pneumoniae

Chlamydia pneumoniae, je nejrozšířenější chlamydiovou nákazou. Každý člověk se s ní v životě setká a u většiny z nás zůstává v tzv. latentní formě. Dalo by se to laicky vyjádřit tak, že spí na nízkých hodnotách a čeká na vhodný spouštěč, kterým většinou bývá snížení imunity člověka. Poté se opět probouzí k životu, množí se a působí napadenému jedinci značné zdravotní problémy. Záleží tedy na individuálním stavu imunitního systému.

Zdroj: Pozor na nebezpečné chlamydie

Léčba vaginálního oparu

Tento rod je rozšířen po celém světě. Způsobuje slizniční vředy a kožní puchýřky, vzácně encefalitidu nebo meningitidu. Vakcína neexistuje, existují ovšem látky (aciclovir – Herpesin, valaciclovir), které jsou aktivovány enzymy nacházejícími se jen v buňkách napadených virem. Jsou proto efektivní pouze proti replikujícímu se viru, na viry v latentní fázi nemají valný efekt.

Zdroj: Genitální opar

Co je to tibetská houba

Prostý lid tibetskou houbu používal především jako prostředek k uchování kozího, koňského a kravského mléka v kožených vacích. Při užívání mléka s tibetskou houbou bylo objeveno, že lidé jsou minimálně nemocní a nevyskytují se u nich civilizační choroby, například problémy s vysokým tlakem, nemoci cév a srdce, problémy s trávením, a dokonce se nevyskytovala ani rakovina a tuberkulóza. Obyvatelé Kavkazu se díky tibetské houbě dožívali velmi vysokého věku.

Zdroj: Tibetská houba

Příznaky

Příznaky nesnášenlivosti na rajčata jsou prakticky k nerozeznání od klasických příznaků potravinové alergie. Mohou se projevit po hodině a půl po užití potravinářského alergenu a obvykle organismus ovlivňují jen v několika málo dnech.

K nejčastějším příznakům alergie patří průjem, nevolnost, zvracení, bolest břicha, konstantní rýma, bronchospasmus, zánět spojivek, astmatické záchvaty, nižší krevní tlak, otok kůže a sliznic (zejména v ústech a krku), vyrážka, obrovské puchýře, svědění. Pokožka se stává hrubou a suchou. Ve vzácných případech se může rozvinout anafylaktický šok!

Zjistí-li se krevními testy vysoká koncentrace imunoglobulinu, může jít o závažnou formu alergie. Pokud jsou indikátory v průměru, jde pravděpodobně o latentní formu nemoci.

Zdroj: Alergie na rajčata

Příčiny

Přibližně v polovině případů není zjištěna žádná vyvolávající příčina. Ze známých příčin jsou nejčastější:

  • následek streptokokové infekce (může doprovázet poststreptokokovou artritidu);
  • některé virové infekce (EBV virové infekce);
  • yersinióza;
  • sarkoidóza;
  • léky jako hormonální antikoncepce a sulfonamidy;
  • tuberkulóza, salmonelóza, idiopatické střevní záněty (často recidivující forma), ulcerózní kolitida a Crohnova nemoc - při těchto zánětlivých onemocněních střev může dojít k jejímu vzniku, jako jednomu z jejich mimostřevních projevů;
  • vzácně může být tato nemoc, respektive tento příznak ukazatelem nádorového onemocnění.
Duhy:
  • erythema induratum - panikulitida a vaskulitida nacházející se nejčastěji na lýtkách, způsobená TBC ložisky, může ulcerovat;
  • polyarteritis nodosa - vaskulitida;
  • jiné panikulitidy a vaskulitidy.

Zdroj: Erythema nodosum

Příznaky a projevy

Jedná se o respirační patogen, který vyvolává především chronické bronchitidy, atypické pneumonie a sinusitidy (zánět vedlejších nosních dutin). Přenáší se kapénkovou infekcí. Infekce bývají v až 70 % případů asymptomatické a v průběhu života se mohou opakovat. Akutní i chronické infekce respiračního traktu mají vztah k aktivaci bronchiálního astmatu. Infekce respiračního traktu bývají po akutní fázi často chronické, s perzistujícími symptomy špatně reagujícími na ATB terapii. Pokud lékař shledal, že váš zdravotní stav je v pořádku a přitom nezajistil testy na chlamydie, rozhodně je na místě jej o tento test požádat.

Chlamydia pneumoniae je nejrozšířenější chlamydiovou nákazou. Každý člověk se s ní v životě setká a u většiny zůstává v takzvané latentní formě. Dalo by se to laicky vyjádřit tak, že spí na nízkých hodnotách a čeká na vhodný spouštěč, kterým většinou bývá snížení imunity člověka. Poté se opět probouzí k životu, množí se a působí napadenému jedinci značné zdravotní problémy. Záleží tedy na individuálním stavu imunitního systému.

Zdroj: Plicní chlamydie

Chlamydie pneumoniae

Chlamydia pneumoniae je nejrozšířenější chlamydiová nákaza. Každý člověk se s ní v životě setká, ale u většiny lidí zůstává v tzv. latentní formě. Dalo by se to laicky vyjádřit tak, že potenciální nákaza spí na nízkých hodnotách a čeká na vhodný spouštěč, kterým většinou bývá snížení imunity člověka. V důsledku toho se probouzí k životu, množí se a působí napadenému jedinci značné zdravotní problémy. Záleží tedy na stavu imunitního systému jedince.

Chlamydia pneumoniae se šíří vzduchem (stejně jako chřipka) jako kapénková infekce a způsobuje vážné nemoci plic, mimo jiné dusící kašel. Obvykle tedy napadá dýchací cesty. Projevuje se jako těžší chřipka. Doprovází ji silný suchý kašel, bolest v krku, chrapot a horečka. Dokáže vyvolat nejrůznější potíže, od infekcí horních cest dýchacích přes záněty plic, bronchitidy a katary až po astma. Rovněž se vyskytuje ve formě, která způsobuje záněty spojivek a může vést až k oslepnutí. Chlamydia pneumoniae se nevyhýbá ani dětem.

Zdroj: Sexuálně přenosné chlamydie


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP