Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉČBA ARTRÓZY KYČLE

OBSAH

Jízda na kole

Jízda na kole je opravdu vhodnou rehabilitační technikou při léčbě artrózy.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem FRANTIŠKOVY LÁZNĚ HRAZENÉ POJIŠŤOVNOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Pražák.

Dotaz. Mám nárok na KLP při diagnóze 3. až 4. stupeñ artrózy kyčelního kloubu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Neexistuje žádné pravidlo, které by určovalo, že vám vzniká nárok na komplexní lázeňskou léčbu při diagnóze artróza kyčle. Musíte to zkusit podáním návrhu na lázeňskou léčbu. Návrh vám napíše váš ortopéd a do 30ti dnů se dozvíte, jak rozhodla vaše zdravotní pojišťovna. V rozhodnutí vás bude informovat o tom, kam pojedete a co všechno vám uhradí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Komplexní lázeňská léčba františkovy lázně

Alternativní léčba

Z alternativních metod léčby artrózy jsou vhodná homeopatika, která mohou zastavit procesy vzniku artrózy, případně potlačit zánět, doporučují se také ájurvédské masážní oleje. Z bylinek se pak k léčbě artrózy doporučuje kostival lékařský v masti nebo gelu, odvar z jehličí borovice nebo lihový extrakt z kaštanu koňského.

Zdroj: Artróza kolenního kloubu

Diskuze

V diskuzi ARTROZA PALCE RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Olga Musilová.

dobrý den s problémem artrozy palce na ruce se mám obrátit na ortopeda nebo revmatologa? Nebo stači jen oslovit rehabilitačního lékaře. děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Artroza palce ruky

Alternativní léčba

Při léčbě artrózy se alternativní i klasická medicína částečně shodují. Zvláště pokud je příčinou degenerativního onemocnění nezdravý životní styl spojený s obezitou. Udržování optimální váhy a dodržování základních zásad zdravého životního stylu představují také základní možnosti prevence artrózy. Vysoká nadváha je často považována za příčinu artrózy kyčelního kloubu i dalšího pohybového aparátu. Vhodné je upravit jídelníček tak, aby redukce hmotnosti byla postupná: jíst byste měli pětkrát denně menší porce, vynechat tučná a sladká jídla, konzumovat více ovoce, zeleniny, bílého masa a celozrnného pečiva. Součástí zdravého jídelníčku, který pomůže s léčbou artrózy, by měly být také vitamíny, především vitamín D, E i C. Důležité jsou rovněž omega-3 nenasycené mastné kyseliny, které najdete v rybím mase (tuňák, losos) nebo v ořeších či semínkách.

Bylinná léčba artrózy vyžaduje kázeň, protože většinou nezabírá hned, ale až časem. Je proto třeba obrnit se trpělivostí. Místo postižené artrózou můžete potírat například ajurvédským masážním olejem Pein reliever nebo bylinným krémem Artrin. Další možností alternativní léčby artrózy je homeopatie, která podporuje léčebné procesy v těle a může zastavit degeneraci kloubu.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem TROZARA A ARTROZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel ORLICKÝ.

DOBRÝ DEN, MÁM ZNÁMOU MĚLA RAKOVINU PRSU, KTERÉ JE ODOPEROVÁNO. BYLO JI ŘEČENO, ŽE MUSÍ UŽÍVAT LÉK TROZARA, KTERÝ JI PŮSOBÍ OSLABOVÁNÍ ZRAKU A NEJVYŠŠÍ STUPEN ARTROZY. RÁDA BY ŠETRNĚJŠÍ LÉČBU. JEDNÁ SE O 60 LETOU ŽENU. PROSÍM O RADU.

DĚKUJI ORLICKÝ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Trozara může skutečně výrazně zhoršovat vidění, které se stává rozmazané a také může ovlivnit bolestivost kostí a kloubů, které se nazývá atralgie. V obou případech je nutná okamžitá konzultace s lékařem, který lék předepsal. Je třeba aby objektivně zhodnotil stav pacientky a zvážil další léčbu. Poraďte své známé, aby navštívila svého lékaře a popsala mu své problémy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trozara a artroza

Bolest kyčle od páteře

Bolest kyčle od páteře může souviset s onemocněním páteře, ale i kyčle. Stává se, že se odlehčuje bolavá končetina a tím se zhorší naopak bolest v jiném místě nebo kloubu. Příčina je tedy mechanická, způsobená nerovnoměrným zatížením.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi LÉČBA ARTROZY-DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Zajíc.

Dobrý den.
Je možno provádět rehabilitaci kolenních kloubů elektroterapií a magnetoterapií pokud mám v koleni kovové těleso?
Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba artrozy-dotaz

Bolest kyčle při sezení

Pokud se vyskytuje bolest kyčle při sezení, je nejdříve nutné ortopedické vyšetření, protože potíže mohou být i z oblasti bederní páteře, což bývá častější.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi DOTAZ K NEMOCI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milena.

Zajímalo by mě,zda se dá úplně vyléčit neuropatie u cukráře typ.II. Jde o odumírání nerv.nohou a cév v mozku.Mému muži údajně proces zpomalují lékama s tím, že to vyléčit nejde,tuddíž dlouhodobé utrpení? Neustále si stěžuje na mravenčení a otok rukou a bolest nohou, neudrží rovnováhu a má "motolici" v hlavě chodí s velkou obtíží, do toho je hrozně pesimistický dá se s tím něco dělat nebo usnadnit péči o něj? předem děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miloš.

dobrý den, moje žena trpí delší dobou bolestí kyčle,lékař doporučil operaci při větší zátěži se ji motá hlava a má závratě a nemůže vůbec chodit a stěžuje si na bolesti zad a krční páteře,po rehabilitaci je to ještě horší,muže nějak souviset bolest kyčle(1cm kratší) a krční páteř děkuji za odpověd'

Zdroj: diskuze Dotaz k nemoci

Co znamená bolest kyčle a stehna

Pokud se vyskytne lokální nález v místě bolesti stehna, je namístě zhodnocení hybnosti kyčelního kloubu a provedení kontrolního ultrazvukového vyšetření v několika polohách kyčle a kolena. Podle výsledku se potom určí další postup a pohybová fyzikální léčba na rehabilitaci.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi INJEKCE KYSELINY HYALURONOVÉ DO KOLENA CENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Weber Milan.

mám artrozu obou kolenních kloubů 3. stupně
Zmírní aplikace injekcí kyseliny hyaluronové, přímo do kloubů, následky této artrozy?
Jak dlouho působí a lejí cena?
.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Mam artrozu 3 stupne. dostala jsem hyaluronovou injekci za 1300 a 1500 kc platila pojistovna. vydrzela me 8 mesicu . pak jsem si dala za 3500 tak jsem zaplatila do obou kolen 7000kc a to me pomohlo 3 mesice.DOZVEDELA JSEM SE ZE JE INJEKCE KTERA VYDRZI 1-2 ROKY ZA 3900 KC A 500KC PLATI POJISTOVNA. CHTELA BYCH SE ZEPTAT KTERA INJEKCE VYDRZI .MAM DUCHOD A NEMOHU KAZDY PUL ROKU PLATIT INJEKCI DEKUJI DVORAKOVA

Zdroj: diskuze Injekce kyseliny hyaluronové do kolena cena

Co znamená bolest kyčle a třísla

Bolest kyčle a třísla může signalizovat svalový spasmus po přetížení při cvičení v průběhu přitahovače stehna. Někdy pomůže rehabilitace, také je vhodné ultrazvukové vyšetření, které by mělo případné patologické změny vyloučit.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi ANTIBIOTIKA FUROLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kucerova marie.

Furolin užívám již 4 měsíce, vždy jednu tabletu večer, aby se mi
nerozjel znovu zánět močových cest. Je to vůbec dobré, takhle dlouhodobě ho užívat. Je ale pravda, že mi zánět polevil - nemám bolesti a pálení. Bylo mi řečeno, že to někdo užívá až do smrti. Je mi 75 roků, jsem schopná a celkem kromě artrozy nemám problémy.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

Smrt při dlouhodobém požívání tohoto jedu na sebe jistě nenechá dlouho čekat. Játra nebudou otravě čelit věčně...

Zdroj: diskuze Furolin diskuze

Stupně artrózy

Dle stupně poškození se onemocnění dělí na primární a sekundární artrózu.

Primární koxartróza kyčle vzniká na nespecifickém podkladě a její příčina není dosud objasněna, zvažují se například dědičné vlivy.

Sekundární artróza kyčle vzniká v důsledku různých nemocí, včetně těch vrozených nebo počínajících v dětství, které vedou k deformitám kyčelního kloubu (například vrozené kyčelní dysplazie, Perthesova choroba, coxa vara a podobně). Rozvoj koxartrózy je typický po úrazech v oblasti kyčelních kloubů a po jejich zánětlivých infekcích. Nemoc také častěji postihuje diabetiky a obézní jedince, protože tělesná váha je silným rizikovým faktorem. Dále hraje roli i časté mechanické přetěžování kyčelních kloubů, kupříkladu při výkonu určitého zaměstnání nebo při některých sportech. Pokud tento faktor nelze nijak ovlivnit (to znamená, že není možná změna zaměstnání, nejsme ochotni vzdát se sportování), musíme alespoň tyto jednostranné pohyby od začátku kompenzovat vhodným cvičením.

Zdroj: Artróza kyčle

Diskuze

V diskuzi MUŽE OTEKAT NOHA PŘI ARTROZE KOLENA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Saxova vlasta.

dory den. manžel ma v koleni artrozu 4stupne o operaci nechce ani slyšet.cele koleno lytko nart až prsty ma otekle ani po ranu mu otok neustoupi. otok muže byt přičina artrozy nebo jiny duvod. lekař mu dal biofenac a řekl jedine operace.dekuji saxova.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Josef.

Asi před půl rokem mě začly bolesti v koleně a otekaji mě kotniky a narty nohou.Pohybu mám s pějskem asi 5km za den.Sedavám často s nohama ve vodorovné poloze.Pěstuji zeleninu adenně ji jim.Prosím oradu.

Zdroj: diskuze Muže otekat noha při artroze kolena

Příznaky artrózy kyčelního kloubu

Projevy osteoartrózy jsou různé a závisí na stadiu onemocnění a jeho lokalizaci. Dle nálezu na rentgenovém vyšetření rozeznáváme čtyři stadia osteoartrózy:

  • V prvním stadiu dochází k tvorbě malých, počínajících kostěných výrůstků (osteofytů).
  • Ve druhém stadiu jsou kostěné výrůstky již zřetelnější.
  • Třetí stadium je charakterizováno jako zúžení kloubní štěrbiny, výrazné přiblížení konců kostí a tvorba mnohočetných osteofytů.
  • Ve čtvrtém stadiu je kloubní štěrbina již nepatrná nebo zcela zaniklá, mohou vznikat deformace konců kostí a jejich nesprávné postavení.

Čím pokročilejší je stadium, tím horší je bolest a větší omezení pohybu nemocného. Závažným projevem, který znamená i nepříznivou prognózu do budoucna, je klidová, noční bolest.

Bolest mívá takzvaný startovací charakter, to znamená, že se objevuje ráno, případně po dlouhém sezení, kdy klouby ještě nejsou „rozhýbány“. Po delším pohybu bolest mizí, ale opět může vzniknout při větší námaze kloubů. V pokročilejším stadiu je bolest silnější a nemocný ji pociťuje i v klidu. Následně dochází k omezení pohyblivosti v kloubu, nemocný kulhá a chůze mu způsobuje velké obtíže. Bolest kyčlí v mladém věku se u artrózy kyčle vyskytuje ojediněle, ale i u takto mladých lidí může vzniknout artróza.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Poradna

V naší poradně s názvem BERU ALAVIS PRO KONĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nadin.

Ahoj , mám to samé ,
te'd mám obavy , zda to není z užívání Alavisu pro koně , beru ho zhruba jeden rok a na pravé ruce se mi udělaly vyrustky a zvětšily klouby na ruce . Také prostřední prst se mi zkřivil . Co se tyče bolesti kyčelního kloubu , ty mi odezněly .
Před Alavisem jsem užívala Hyalfin a na prstech nebylo nic patrné

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nesmysl! Alavis, ač je určen pro koně, tak obsahuje stejné složky, jako humánní léčivé přípravky na klouby. Je tam jen chondroitin a glukosamin. Jediný rozdíl mezi lidskými doplňky a tímto je cena. Zvětšené klouby a výrůstky jsou následkem probíhající artrózy. Zajděte s tím k ortopedovi. Ten udělá vyšetření krve a rentgen a hned vám řekne důvod těchto obtíží.

Zdroj: diskuze Alavis pro lidi dávkování

Co znamená bolest kyčle při ležení

Bolest je vždycky signálem, který nás má upozornit, že v našem organismu není něco v pořádku. Bolest kyčlí v žádném případě normální není. Je důležité navštívit lékaře, který zjistí příčinu onemocnění.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi ARTRÓZA KYČLE KOXARTROZA 3 STUPNĚ MÁM OSTEOFYTY A ZŮŽENOU JAMKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel staněk.

mám danou diagnozu koxartrozu 3.stupně mám osteofyty a zůženou jamku je to ve stádiu operačním .takže jiná léčba už není dostupná děkuji za odpověd

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Artróza kyčle koxartroza 3 stupně mám osteofyty a zůženou jamku

Je bolest kyčelního kloubu při chůzi vždy artróza

Bolest kyčle při chůzi může být způsobena přetížením svalů dolní končetiny, obtížemi bederní páteře (příčina je tedy v oblasti od páteře), začínající artrózou.

Zdroj: Kde bolí artróza kyčle

Možné příčiny bolesti kyčlí

Bolest kyčle nám ukazuje, že něco není v pořádku. Za bolestmi kyčelního kloubu může stát některá z níže uvedených příčin:

  • dlouhodobé přetěžování kloubů – velmi časté u těžce pracujících lidí a u sportovců
  • koxartróza – dochází až k omezení hybnosti; bolest často vystřeluje jakoby do třísel
  • dysplazie kyčlí
  • luxace kyčle
  • Perthesova choroba
  • artróza – dochází k úbytku chrupavčité tkáně v kloubu

Léčba se bude lišit podle toho, jaká je příčina těchto bolestí. V léčbě se využívá odlehčení kyčlím. Používají se také přípravky na podporu chrupavčité tkáně. Na začátku se často volí konzervativní léčba, ale v některých případech může být jediným řešením výměna kyčelního kloubu.

Další příčinou bolestí kyčelního kloubu je úraz, řídnutí kostí, nádor anebo zánět.

Zdroj: Bolavé kyčle

Co je to impingement kyčle

Impingement kyčle je bolestivé funkční onemocnění v subakromiálním prostoru, způsobené nepřiměřeným zatěžováním měkkých tkání (šlachy, vazy) v oblasti kyčelního kloubu. Bolest je způsobena přetížením a opakovaným drážděním svalů. Dochází k postupné mikrotraumatizaci svalů rotátorové manžety a zánětu tíhového váčku. Dlouhodobé přetěžování měkkých tkání a kloubního pouzdra může postupně vést od vzniku funkčního problému (přetížení svalů, šlach, tíhových váčků) až k problému strukturálnímu (trhliny ve svalech, ztráta elasticity vazů). To také vede od mírného omezení a bolesti v oblasti kyčle až k významnému omezení pohyblivosti, bolestem v klidu a ve spánku.

Zdroj: Bolavé kyčle

Bolavá kyčel

Nejčastěji se bolest kyčlí vyskytuje u artrózy. Artróza (osteoartróza) je bolestivé onemocnění kloubů, které velmi často postihuje lidi zhruba od 50 let věku. Statistiky hovoří až o 80 %, s věkem nárůst onemocnění ještě stoupá. Neznamená to však, že artrotickými příznaky nemohou trpět i lidé podstatně mladší. Artrózou jsou postiženy nejčastěji velké klouby, páteř a některé malé klouby rukou. Nemoc se projevuje nejen bolestí, ale i omezením funkčnosti kloubů. Léčba artrózy kyčelního kloubu je často chirurgická ve smyslu osteotomie či totální endoprotézy kyčelního kloubu. Lehčí stupně artrózy kyčelního kloubu lze zvládnout pomocí medikamentů a rehabilitace. Více se o této problematice dozvíte zde: https://www.ceskaordinace.cz/artroza-kycle-ckr-1056-9386.html

V těhotenství se bolest kyčle obvykle vyskytuje až ve třetím trimestru, ale může se objevit i dříve. Do jisté míry je přirozená, ale může být způsobena i zhoršením předchozích, i nerozpoznaných, zdravotních problémů vlivem těhotenských změn v organismu ženy. Na bolest kyčlí má vliv především nárůst tělesné hmotnosti, oslabení břišního a zádového svalstva, utlačení nervů a vyšší hladiny hormonů (estrogeny, progesteron a relaxin). V důsledku působení uvedených hormonů dochází k prosáknutí vazů a kloubních pouzder a rozvolnění kloubů. Ke konci těhotenství se rozšiřuje pánev, povoluje stydká spona, otevírá se porodní kanál a žena používá při pohybu takzvanou kachní chůzi. Pro těhotnou ženu může být především v posledních měsících pohodlné spaní s kojícím polštářem mezi koleny. Vhodnou volbou bývá i cvičení pro těhotné, jedná se o protahování a jemné posilování. Některým těhotným ženám pomáhá nošení těhotenského pásu z pružného materiálu, který podpírá rostoucí bříško.

U některých žen pokračuje bolest kyčlí také po porodu, kdy se trápí s nabranými kily během těhotenství. Klouby neunesou silnou zátěž a začínají vypovídat svou službu. Aby žena předešla operaci a novému umělému kyčelnímu kloubu, měla by se nad svou životosprávou zamyslet. Důležité je začít zdravě a správně jíst, mít dostatek pohybu, který odpovídá věku a zdravotním možnostem ženy. Z oblasti sportu je vhodný například nordic walking, který při chůzi s hůlkami tolik nezatěžuje klouby, dále jízda na kole nebo plavání.

Bolest kyčlí se nevyhýbá ani dětem. Děti může trápit bolest kyčle nejčastěji v předškolním věku, kdy dítě rychle roste a objevují se růstové bolesti. Bolest kyčlí v mladém věku se vyskytuje v případě, že se dostavilo onemocnění nebo vrozená vada, kterou je zapotřebí konzultovat s odborníkem, tedy ortopedem.

Zdroj: Bolavé kyčle

Cviky proti bolesti kyčle

Jóga dokáže zázraky. Pokud se jí budete pravidelně věnovat, budete se velmi brzy cítit opravdu skvěle. V těchto videích se dozvíte, jak provádět cviky na uvolnění kyčlí i křížového svalstva. Začněte myslet na něco příjemného a pusťte se do cvičení.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diagnostika artrózy

Diagnostika artrózy je založena na kombinaci následujících faktorů:

  • Váš popis příznaků.
  • Umístění a charakter bolesti.
  • Fyzikální vyšetření.

Váš ošetřující lékař může použít rentgen, který pomůže potvrdit diagnózu a vyloučí, že netrpíte jiným typem artritidy. X-paprsky ukazují rozsah poškození kloubů. Pokud výsledky X-paprsků nevykazují známky artritidy nebo jiného stavu, je nezbytná magnetická rezonance , která lépe zobrazí zasažené a okolní tkáně. Někdy lze i pomocí krevních testů zjistit typ artritidy. Pokud se vám v kloubech nahromadí tekutiny, tak je může lékař odstranit takzvanou společnou aspirací. Vzorek této tekutiny pak lékař zkoumá pod mikroskopem, aby vyloučil jiné onemocnění.

Zdroj: Artróza


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP