Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉČBA PÍŠTĚLE LASEREM

OBSAH

Léčba píštěle

Píštěl, která se nehojí, musí být léčena chirurgicky. Nejdůležitější je nalézt vnitřní ústí píštěle, proto se před operací provádí fistulografie. Po chirurgickém zákroku, tj. po odstranění píštěle, stačí dodržovat zvýšenou hygienu v okolí rány, a ta se časem sama zacelí.

Zdroj: Píštěl

Diskuze

V diskuzi ALTERNATIVNÍ LÉČBA ASTMATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Růžička.

Co léčba astmatu vodíkem???

Viděl jsem léčbu MLS laserem na longCOVID. Nešlo by i na astma??


Děkuji a s pozdravem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alternativní léčba astmatu

Léčba laserem

Jedná se o laserové snesení/odpaření pohlavně přenosných virových bradavic. Většinou stačí místní znecitlivění hodinu před zákrokem pomocí anestetického krému (200 Kč) bez nutnosti injekční anestezie. Zákrok je tak většinou nebolestivý. Do tří dnů se vytvoří v místě ošetření stroupky, které se do dvou týdnů od zákroku odloučí. Poté je vhodná kontrola, kdy lze na případné zbytky bradavic aplikovat mast Veregen k doléčení. Při ošetřování větších bradavic nelze vyloučit nutnost dalšího ošetření laserem, přičemž cena ošetření je úměrná velikosti projevů a rozsahu postižení.

Zdroj: Léčba kondylomat

Diskuze

V diskuzi NA AFTY LASEREM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila Malcharová.

Dobrý den, mám dotaz: je možno léčit afty laserem? Kde to dělají? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Na afty laserem

Léčba píštěle

Anální a rektální píštěle způsobují výtok hnisu. Jedincům s těmito píštělemi jsou podávána antibiotika, která zabraňují opakovanému abscesu. Pokud nedojde k léčbě píštěle, je na řadě chirurgický zákrok.

Léčba střevní píštěle zahrnuje snížení zánětu ve střevech, aby bylo možno provést operaci. Léčba je přizpůsobena stupni závažnosti.

Co je to píštěl

Píštěl může vzniknout v kterékoli části těla, ale nejčastěji se vyskytuje v trávicím traktu. Může se také vytvořit mezi cévami a v močovém, reprodukčním a lymfatickém systému. Píštěl se může objevit v kterémkoli věku, nebo může být již od narození, tedy vrozená. Některé druhy píštěle jsou život ohrožující, jiné způsobují nepohodlí. Diabetici, osoby s oslabeným imunitním systémem a jedinci s určitými onemocněními zažívacího ústrojí mají vyšší riziko vzniku píštěle.

Zdroj: Řitní píštěl

Diskuze

V diskuzi KRÉMY NEPOMOHLY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucka.

Já jsem zkoušela na žilky různé krémy, ale žádný mi nepomohl. Vyřešil to až zákrok laserem tady: www.medicomvip.cz/la…

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Krémy nepomohly

Píštěle oběhové soustavy

Arteriovenózní píštěle se vyskytují mezi tepnami a žilami v kterékoli části těla. Tento typ píštěle se liší velikostí, délkou a frekvencí. Spojení píštěle mezi tepnami a žilami způsobuje změny krevního tlaku, které vedou k abnormálnímu vývoji stěn v tepnách a abnormálnímu toku krve. Arteriovenózní píštěle, které jsou přítomny při narození, jsou někdy způsobeny arteriovenózní malformací.

Zdroj: Řitní píštěl

Poradna

V naší poradně s názvem POUŽITÍ ČERNÉ MASTI S ICHTYOLEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Casio.

Dobry den,

masticka je vhodna aj na fordyce spot?
Dakujem za odpoved

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Fordyce spots jsou neškodné. Nejsou způsobeny žádnou chorobou. V mnoha případech nejsou ani patrné. V některých případech však mohou být nevzhledné.
Léčba spočívá v jejich chirurgickém odstranění, ošetření laserem nebo léčbou medikamenty. Léčba ke zmenšení nebo odstranění skvrn Fordyce zahrnuje kyselinu bichloroctovou, topický tretinoin a orální isotretinoin. Černá mast s ichtyolem neobsahuje ani jednu z uvedených látek používaných k léčbě.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Použití černé masti s ichtyolem

Píštěle močového a pohlavního ústrojí

Nejběžnějším typem píštěle je vezikovaginální píštěl. Tato píštěl způsobuje únik moči z pochvy a vede často až k močovému měchýři. Zároveň může spojit vagínu s tlustým střevem, takže dochází k výtoku výkalů. Tyto druhy píštěle se nejčastěji vyskytují v chudých rozvojových zemích.

Zdroj: Řitní píštěl

Diskuze

V diskuzi PÍŠTĚLE NAD KOSTRČÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radoslav.

Dobrý den
Mám dlouholetý problém s pištěli v oblasti kostrče.
Stale to zlobí ... Jak se to dá odstranit a jaká je pooperační rekonvalescence... Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Angelika.

Již dva měsíce pod dvorcem,vyplachuji, dovnitř ranky dávám inj. stříkačkou mast
Betadine,sterilní krytí.Kolem píštěle silně červené,kůže silně podrážděná.
Pravidelné návštěvy u lékaře.
Můžete poradit,jak se píštěle zbavit?

Zdroj: diskuze Píštěle nad kostrčí

Příčiny a symptomy

Příčiny a symptomy píštěle se liší v závislosti na umístění. Anální a rektální píštěle jsou obvykle způsobeny abscesy. Symptomy zahrnují konstantní pulzující bolest a otok v oblasti konečníku. Může dojít i k výtoku hnisu. Někteří jedinci trpí i horečkou, která je způsobena infekcí.

Vaginální píštěle jsou způsobeny infekcí a traumatem tkání v průběhu porodu. Tyto píštěle se dají snadno zjistit, protože žena nepříjemně zapáchá a uniká jí moč nebo stolice přes pochvu. Zřídka se tyto píštěle mohou vyvinout jako komplikace hysterektomie.

Zdroj: Řitní píštěl

Poradna

V naší poradně s názvem KOŽNÍ KLINIKA KARLOVO NÁMĚSTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Norajr Oganesjan.

Dobry den ,chci se zeptat ,estli lečba lupénky s lejzerem u vas (Kožní Karlovo náměstí) dela?videl jsem v správách a přeslechl jsem nazev te nemocnicy a omluvam se za mou češtinu pozdrvem N.O.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lupénka se léčí excimerovým lejzrem na Poliklinice Roškotova 1225/1 142 00 Praha 4. Zde sídlí Derma Medical Clinic s.r.o., jenž léčbu provádí. Léčba lupénky laserem je hrazena z veřejného zdravotního pojištění od pojišťoven VZP, OZP a VoZP. Po ošetření lejzrem očekávejte spáleniny kůže a sterilně je kryjte. Po sloupnutí strupu by nová pokožka již měla být bez lupénky. Zde je email, na který můžete napsat a objednat se na vstupní vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kožní klinika karlovo náměstí

Depilace laserem

Depilace laserem patří k těm nejvhodnějším metodám, pokud se chloupků chcete zbavit natrvalo. Je to nejúčinnější metoda, ale její velkou nevýhodou je finanční náročnost. Touto metodou se vám chloupky neodstraní napoprvé, proto je nutné podstoupit několik zákroků, aby bylo odstranění trvalé. A tím pádem je to drahé. Laser zničí kořínek chloupku dle intenzity pigmentu. Proto je tato metoda vhodná především pro ty, kdo mají tmavé chloupky.

Zdroj: Depilace

Diskuze

V diskuzi PIGMENTOVÉ SKVRNY NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Piatková.

Dobrý den.
Mám na obličeji pigmentové skvrny a kožní lékařka mi doporučila odstranění laserem.
Byla jsem již na dvou sezeních na klinice YES VISAGE a mám jít ještě na třetí. Na klinice mi řekli, že po třech zákrocích by to mělo zmizet. Ale po dvou zákrocích nevidím žádné zlepšení, vůbec se mi neolupuje pokožka, prostě nic. Jen mi to na chvíli ihned po zákroku laserem zčervená a než přijdu domů, jako bych nikde nebyla. Uvažuji, že na třetí sezení již nepůjdu, přijde mi to vyhazování peněz. Prosím o Váš názor.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem
Hana Piatková, Ostrava

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pigmentové skvrny na obličeji

Laser a jsem bez brýlí!

Nejen u dospělých, ale čím dál častěji i u dětí je možné zlepšit zrak třeba laserem. Někteří lékaři se tomu nebrání, jiní upozorňují na to, že dětské oko se vyvíjí až do 20. roku života, a první operace v dětském věku tak nemusí být poslední. Laserem je zlepšován zrak tisícům dospělých Čechů. Lékaři jim základní oční vady odstraní během několika minut. Pacienti už večer mohou sledovat televizi nebo pracovat na počítači bez svých, dříve nezbytných, brýlí. 
 

Zdroj: Laserové operace očí

Diskuze

V diskuzi LEČBA PIŠTĚLE U ŘITNÍHO OTVORU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miroslav Gažur.

Už asi 3 krát se mi vrátil pištěl u řitního otvoru a to jsem byl na chirurgickém zákroku ale vrátilo se to opět ted momentálně po vypuštění abcesu ještě ale stále trošku vymačkávám dávám záložky jak se zbavit zbytku aby výtok přestal pomůže višnová mast?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luboš.

Prosím o radu,jsem po operaci perianalni abces ale ještě se mi udělala malá píštěl a vitíká zní menší množství hnisu s krví.Dá se to léčit? Děkuji za odpověd.

Zdroj: diskuze Lečba pištěle u řitního otvoru

Píštěl konečníku

Řitní píštěle jsou chodbičky (kanálky) kolem řitního kanálu a konečníku. Mohou být úplné, to znamená, že mají zevní ústí na kůži nebo vnitřní v řitním kanálu v konečníku, anebo neúplné, kdy vnitřní nebo zevní ústí chybí.

Řitní píštěle nejčastěji vznikají po perforaci nebo ošetření konečníkových abscesů. Mají-li zevní ústí na kůži při řitním otvoru, obtěžují produkcí hnisu, což způsobuje maceraci, ekzémy a svědění, pomineme-li problémy hygienické.

Pohledem vidíme ústí píštěle s výtokem hnisu v okolí řitního otvoru. Pohmatem se dá zjistit tuhý pruh, který odpovídá průběhu píštěle pod kůží.

Zde se můžete podívat, jak vypadá řitní píštěl.

Zdroj: Píštěl

Poradna

V naší poradně s názvem HEMEROIDY LEJZREM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Žák.

Dobrý den.Obracím se na vás s velkou prozbou o radu a zároven pomoc!Jsem řidič autobusu městké hromadné dopravy!Bohužel jsem začal mít problémy s hemeroidy!!!Z tohoto důvodu se na vás obracím,jestli by jste mi mohli poradit,kde je nejbližší místo,kde se odstranuje tento problém lejzrem???Bydlím v Mostě!!!Předem děkuji za vaší pomoc a radu!!!Se srdečným pozdravem Jaromír Žák.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Nejblíže od Mostu provádí abulantní odstranění hemoroidů laserem v Praze:
- na soukromé klinice HemoClinic www.hemoclinic.cz/
- na klinice ProctoClinic www.onclinic.cz
- v ambulanci MUDr. Zbyněk Dvořák www.chirurgie-dvorak.cz

Zdroj: diskuze Hemeroidy lejzrem

Foto píštěle

Zdroj: Řitní píštěl

Diskuze

V diskuzi RE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel HanaBy.

tak už si kolegyně vybrala, půjde na ošetření vrásek laserem. Už se také objednala, tak jsme všechny zvědavé jak bude vypadat po ošetření, reps. jak moc jí to vyhladí vrásky.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re

Rektoanální píštěl

Rektoanální píštěl (fistula) představuje obvykle vleklé (chronické) onemocnění v oblasti konečníku, respektive řiti (konečník – rektum, řiť – anus). Kompletní píštěle jsou trubicové útvary zakončené dvěma ústími: vnitřní ústí je uvnitř řiti, respektive konečníku, nejčastěji v místě jejich vzájemného přechodu (rektoanální junkce), zevní ústí píštěle je na kůži kolem konečníku. Nekompletní píštěle mají pouze jedno ústí. Podle umístění a vztahu ke svěračům se rozlišují píštěle podslizniční, podkožní, a dále píštěle v oblasti svěračů (vně, uvnitř nebo mezi svěrači).

Příčiny rektoanálního píštěle

Píštěle obvykle vznikají druhotně jako následek rektoanálního abscesu, méně často vznikají primárně bez předchozího abscesu. Sklon k vytváření „kolemkonečníkových“ píštělí mají osoby postižené takzvanými nespecifickými střevními záněty (Crohnovou chorobou, idiopatickou proktokolitidou), vzácněji se onemocnění objeví po poraněních a při nádorech.

Příznaky rektoanálního píštěle

Píštěle obtěžují svého nositele trvalým nebo občasným výtokem – vylučováním hnisu, nebo dokonce odchodem stolice v místě kožního ústí. Vylučování obsahu píštěle na vnitřním ústí probíhá bezpříznakově. Obsah vytékající ze zevního ústí píštěle dráždí kůži, takže vzniká ekzém. Uzavření píštěle vede ke hromadění hnisu a vytvoření abscesu (to je ohraničeného ložiska hnisu), který se projeví bolestí a teplotou.

Při fyzikálním vyšetření je možné vidět jeden nebo více otvorů v kůži (kožních ústí), pohmatem prokážeme někdy „zatvrdlinu“, takzvaný infiltrát, způsobený přítomností zánětlivé tkáně. Diagnózu upřesní vyšetření sondou, nástřik píštěle barvivem, rentgenové vyšetření s podáním kontrastní látky do píštěle (takzvaná fistulografie), zřídka je nutné vyšetření ultrazvukem či počítačovou tomografií. Vnitřní ústí píštěle je někdy patrné při anoskopii a rektoskopii – vyšetření průsvitu řiti a konečníku optickým přístrojem.

Léčba rektoanálního píštěle

Léčba je vždy chirurgická a zahrnuje tři základní způsoby:

  • rozříznutí píštěle na sondě (fistulotomie);
  • radikální vyříznutí píštěle s ponecháním defektu ke spontánnímu zhojení (fistulektomie);
  • postupné prořezávání píštěle pomocí speciálního podvazu elastickou hadičkou (elastická ligatura). Vždy je důležité nalézt vnitřní ústí píštěle; bez ošetření dochází často ke znovuvzplanutí (recidivě) nemoci. Nepříjemnou komplikací onemocnění, respektive jeho léčby, může být poškození řitního svěrače, které se projeví neschopností udržet stolici.

Zdroj: Řitní píštěl

Vyhlazení vrásek laserem

Vyhlazení vrásek laserem je rychlé, bezpečné a vysoce účinné. Metoda vyhlazování vrásek laserem spočívá ve vysílání speciálních paprsků, které v podkoží vyhloubí stovky drobných tunýlků. V nich dochází ke shlukování starších buněk. Ty organismus přirozenou cestou vyloučí. Zbylé tkáně vysílají tělu signál o potřebě regenerace, čímž dochází v ošetřených partiích ke zvýšené tvorbě kolagenu. Díky tomu vrásky postupně mizí a pleť se vypíná. Zároveň se ztrácí většina pigmentových skvrn a jiných defektů pleti. Před samotným ošetřením je vhodné absolvovat nejprve konzultaci s lékařem. Dle typu vrásek a jiných vlastností pokožky určí specialista vhodnou metodu omlazení pleti. Samotné ošetření nevyžaduje žádnou speciální přípravu. Vyhlazení vrásek laserem probíhá ambulantně a trvá v průměru 30 minut. Dle typu pleti a zvolené metody ošetření je třeba 1 až 4 sezení pro dosažení dokonalého výsledku. Ošetření je bezbolestné, doprovází jej pouze mírné pálení jako při delším pobytu na slunci. Po ošetření může být vyhlazená oblast 1–2 dny zarudlá nebo mírně oteklá. Část ošetřené pokožky se odloučí a nahradí se novou, pružnější vrstvou. Odstranění vrásek laserem je vhodné pro zdravé osoby starší 18 let. Nedoporučuje se těhotným a kojícím ženám.

Zdroj: Vrásky

Píštěl na krku

U píštěle na krku se jedná o ohraničenou formu hnisavého zánětu.

Píštěl na krku vzniká jako následek neošetřeného abscesu a hnis se provalí píštělí na povrch.

Sliznice v oblasti zánětu se vyklene, ztenčí, je zbarvená a někdy jí prosvítá nahromaděný hnis. Když dojde k vytvoření píštěle, spontánní bolesti pominou, zůstane jen nepatrná tlaková bolest, teplota vymizí, nebo je jen mírně zvýšená.

Zde se můžete podívat, jak vypadá píštěl na krku.

Zdroj: Píštěl

Proč se dělá píštěl na dásni

Píštěl na dásni je kanálek vedoucí z místa chronického zánětu na povrch. Zubní píštěl na dásni, vzácně i na kůži, je pozorovatelná infekce s občasným výtokem hnisu. Projevem je konstantní pulzující bolest a otok v postižené oblasti. Může dojít i k výtoku hnisu. Někteří jedinci trpí i horečkou, která je způsobena infekcí.

Píštěl je abnormální kanálek tvořící cestu mezi dutinou a jejím povrchem. Dutinou může být patologický útvar, například absces, nebo dutý orgán. Píštěl vzniká jako následek zánětu, nádoru či úrazu. Odchází skrz ni hnis, který může poškozovat jiné orgány a přispívat k šíření zánětu. Sliznice v oblasti zánětu se vyklene, ztenčí, je zbarvená a někdy jí prosvítá nahromaděný hnis. Když dojde k vytvoření píštěle, spontánní bolesti pominou, zůstane jen nepatrná tlaková bolest, teplota vymizí, nebo je jen mírně zvýšená.

Píštěl musí být ve většině případů léčena chirurgicky. Nejdůležitější je nalézt vnitřní ústí píštěle, proto se před operací provádí fistulografie. To je vyšetření, které zobrazí průběh kanálu a měkkých tkání pod skiaskopickou kontrolou za použití kontrastní látky. Po chirurgickém zákroku, tedy po odstranění píštěle, stačí dodržovat zvýšenou hygienu v okolí rány, a ta se časem sama zacelí.

Zdroj: Píštěl na dásni

Bělící krém na odstranění tetování

Jedním ze způsobů, jak lze zkusit tetování odstranit, je použít krémy k tomu určené. Jedná se v podstatě o bezbolestnou metodu, která ale není tak efektivní a má být znatelně levnější než odstranění tetování laserem. Tyto krémy se aplikují přímo na tetování. Příkladem je systém tří krémů ProFade, které mají odstranit všechna tetování bez ohledu na věk tetování, barvy a hloubku tetování. Dalšími krémy na kosmetickém trhu jsou TatBgone, Tattoo-off, tyto krémy se prodávají hlavně v Americe. Výrobci všech těchto krémů samozřejmě tvrdí, že krémy jsou účinné. Obvykle ale tyto krémy způsobí jen vyblednutí tetování, pokud se používají několik měsíců. Právě kvůli dlouhodobému používání těchto krémů, se může i tato metoda odstraňování pěkně prodražit.

Zdroj: Odstranění tetování

Cena za odstranění tetování

Cena za odstranění tetování je závislá na spoustě jevů. Pokud zvolíme metodu odstranění krémem, je důležité si uvědomit, že tyto krémy stojí asi 1 300 – 1 500 Kč (obvykle je třeba si je nechat poslat, protože k dostání jsou hlavně v Americe) a tuba vydrží asi 2 měsíce (záleží na velikosti tetování). Obvykle je třeba krém používat zhruba rok. Takže se cena může vyšplhat na několik tisíc a přitom výsledek není zaručený.

U metody odstranění laserem je cena také vysoká, ale kvalita odstranění bývá o něco lepší. I zde je důležitý rozsah tetování, obvykle si salóny účtují za 1 cm2, cena je také závislá na tom, o kolikáté ošetření se jedná. První ošetření bývá nejdražší. Čím je tetování větší, tím je cena za ošetření nižší. Pokud je tetování velké do 10cm2 obvyklá cena za první ošetření je kolem 170 Kč, u dalších se cena postupně snižuje. Pokud je velké nad 40 cm2, cena se pohybuje kolem 110 Kč za první ošetření. Cena dalších ošetření se postupně může dostat až na půlku.

Zdroj: Odstranění tetování


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP