Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉČBA POLYNEUROPATIE

OBSAH

Příčiny a diferenciální diagnóza

Je známo okolo 200 různých příčin nebo spouštěčů polyneuropatie, avšak téměř u jedné třetiny nemocných se důvody polyneuropatie nedají s naprostou jistotou objasnit nikdy.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Diskuze

V diskuzi LÁZNĚ NA LÉČBU POLYNEUROPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Karel šmíd.

Dobrý den,prosil bych vás o radu,které lázně bych měl kontaktovat abych se mohl přihlásit na léčbu polyneuropatie. Po 3 měsících v OUNZ kde jsem byl na oddělení interny,diabetickém odd,rehabilitaci a neurologií mi byla doporučena lázeňská léčba.Nevím které místo mi ještě VZP vybere ale chtěl bych přímo na konkretní místo kde se můj problém dá . léčit.Je mi 72 r. a chodím o berlích.Měla by to být komplexní léčba na asi 3 týdny. Děkuji Vám za radu a pomoc S pozdravem Karel Šmíd

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Karel Jiřička.

Jezdím kažký rok na léčbu do lázní Třeboň-jsou tyto lázňe pro mě vhodné?
Dostám od ZTP pojišťovny příspěvkové. Co mě radíte? Děkuji!

Zdroj: diskuze Lázně na léčbu polyneuropatie

Mravenčení nohou z cukrovky

Získané polyneuropatie jsou častější než vrozené. Nejdůležitějšími příčinami jsou přitom diabetické, alkoholově-toxické i uremické polyneuropatie. Při diabetické polyneuropatii dochází k poškození nervů – pravděpodobně následkem chorobných změn malých cév, které je zásobují (čili následkem takzvané mikroangiopatie), – jakož i k poruše látkové výměny sorbitolu. Objevuje se zejména v nohou a chodidlech, projevuje se poruchami senzibility, mravenčením nebo pocitem „dřevěných“ nohou, pálením, křečemi v lýtkách a slabostí svalů. Autonomní polyneuropatie (spoluúčast vegetativního nervového systému) se projevuje poruchami srdečního rytmu, poruchami regulace krevního tlaku spojenými se závratěmi a nevolností, poruchami vyprazdňování žaludku, poškozením střevní peristaltiky průjmem nebo zácpou, poruchami vyprazdňování měchýře a impotencí.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Poradna

V naší poradně s názvem POLYNEUROPATIE DOLNÍ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel VĚRA POSPÍŠILOVÁ.

nerozumím slovu POLY-NEUROPATIE, t.zn. že se týká rukou i nohou?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pojem polyneuropatie vychází z pojmenování dvou druhů periferní neuropatie.
Když periferní neuropatie postihne více nervů, hovoříme o polyneuropatii. Když periferní neuropatie zasahuje pouze jednu nervovou skupinu, hovoříme o mononeuropatii. Většina lidí trpí právě polyneuropatií, což je společný termín pro poškození zahrnující mnoho nervů současně. Polyneuropatie se může týkat rukou i nohou současně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolní končetiny

Příznaky

Základními příznaky polyneuropatie jsou brnění, pálení, bolesti, snížená citlivost, nejistota při chůzi, svalová slabost, bolesti a křeče svalů a řada dalších příznaků. Slabost a ubývání svalové hmoty na končetinách jsou charakteristickým projevem nemoci, s postupnou ztrátou citlivosti. Nemoc nejprve postihuje především Achillovu šlachu, postižený má problém s chůzí po patách a špičkách. Později špatně manipuluje s drobnými předměty, je neobratný. Lidé s polyneuropatií mají také poruchy citlivosti na teplo a bolest. Trpí častým pocením, zimnicí a pálením těla, srdeční tachykardií v klidu.

Nejčastější polyneuropatie jsou:

  • akutní a chronická zánětlivá demyelinizační polyneuropatie (zde je podávána specifická léčba imunoglobulinem, kortikoidy)
  • polyneuropatie při revmatoidní artritidě
  • diabetická neuropatie (u cukrovkářů s poruchami cévního systému)
  • alkoholová polyneuropatie (způsobená hlavně nedostatkem thiaminu a vitamínu B12 plus toxickými vlivy)
  • polyneuropatie u lymské boreliózy s bolestivými projevy v hybném aparátu
  • toxické polyneuropatie, například po intoxikaci benzenem, sirouhlíkem, olovem, rtutí
  • polyneuropatie po neurotoxických lécích (Nidrazid, některá cytostatika) a další

Léčba polyneuropatie je náročná a skládá se jak z medikamentů, tak z pravidelných rehabilitací. V řadě případů bohužel léky nezabírají a trvá delší dobu, než se najde vhodné léčivo. Mnoho pacientů se také dlouhá léta léčí na jiné nemoci. U diabetické polyneuropatie musejí být hodnoty cukru v krvi diabetika přesně vyrovnány pomocí léků. Nohy diabetiků navíc vyžadují speciálně uzpůsobenou obuv, která na nohu netlačí a neomezuje krevní oběh. U polyneuropatie podmíněné prostředím musí být přerušen kontakt s jedovatými látkami.

Zdroj: Polyneuropatie dolní končetiny

Diskuze

V diskuzi NOČNÍ BOLESTI NOHOU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PAVLA.

V roce 1999 po operaci ploténky, Artroza diabetes. Již několik měsíců mě k ránu budí silné bolesti levé nohy, od prstů brnění a bolesti od nártu až po křeče v lýtku. Přes den při delším stání jako by mi nohy začínaly dřevěnět. Magnézium užívám ale bez efektu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ladislav.

Mám už několik let polyneuropatii dolních končetin.Polyneuropatie střednětěžkého stupně axonílního typu.EMG nález stacionární,bez progrese.Nyní jsem byl objednán ortopédem na výmněnu levého kyčelního kloubu koksatroza III.st.Nyní se ptám není pro mně ortopedická operace z důvodu polyneuropatie dolních končetin nebezpečná? Předem děkuji za Váš názor.

Zdroj: diskuze Noční bolesti nohou

Další příčiny pálení rukou a nohou

Jen vzácně se objevují polyneuropatie po lécích (chemoterapeutika, cytostatika) nebo po otravách (thalium v jedu proti potkanům, olovo, arsen), nebo také při nedostatku vitamínu B, nebo v rámci nádorových onemocnění.

Dědičné polyneuropatie, to znamená vrozená onemocnění, jsou vzácné a budou proto vyjmenovány jen krátce.

Familiární amyloidová neuropatie se dědí autozomálně dominantní dědičností a dochází při ní k usazení amyloidu do nejrozličnějších tkání. Vedle ledvin, plic a srdce mohou být postiženy i nervy. Symptomy jsou: syndrom karpálního tunelu, poruchy senzibility a ochrnutí svalstva. Terapie onemocnění dosud neexistuje.

V dědičné motoricko-senzibilní neuropatii se rozlišuje sedm typů.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Bolest nohou a alkohol

Toxická polyneuropatie u alkoholiků vede chybnou výživou a nedostatkem vitamínů k poškození takzvaného předního rohu míchy a následně k symetrickému modelu zachvácení. Symptomy jsou: výpadek reflexů, atrofie svalů nebo úbytek svalů, především svalstva lýtek, jakož i snížení vnímání a tlaková bolest lýtek. Diagnóza je potvrzena důkazem o alkoholismu i jinými orgánovými poškozeními. V pokročilém stadiu může být zredukována rychlost nervové vodivosti. V EMG (elektromyografie) lze rozeznat patologické změny.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Diskuze

V diskuzi POLYNEUROPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr.

Pokud máte překlad tak mi jej přepošlete.Moc díky Petr

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dexter Colby.

Preklad nemam. Dexter

Zdroj: diskuze Dotaz k nemoci

Invalidní důchod

Zda váš zdravotní stav odpovídá invaliditě, zjistíte jedině, když si požádáte o invalidní důchod a váš zdravotní stav zhodnotí posudkový lékař. Zde je postup, jak žádat o důchod.

Zdroj: Polyneuropatie dolní končetiny

Diskuze

V diskuzi POLYNEUROPATIE DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Ahoj, jsem také na tom stejně, nepila jsem, nekouřila jsem, žila jsem zdravě a přesto mě tato nemoc zasáhla. Můžeš mít jakoukoliv autoimunitní nemoc, je jich strašně moc a stačí vzít jen speciální krev, to samé jsou metabolické nemoci, které se ukáží také v krvi.
Může to být nedostatkem vitamínů B, Kup si kyselinu lipoovou, pak hlavně milgammu, je výborná. Já brala cymbaltu (i když nejsem diabetik). Nezabírala, nyní beru Lyriku, krátce.
Ale hlavně mi pomáhá milgamma. Musí se brát 3 x denně, a zabírá skvěle, sice až po 10 dnech, ale cítím se po ní lépe, takže je jedno, co se bere, hlavní je milgamma. Sice stojí 300,- kč 50 tablet, ale opravdu stojí za to!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Souhlasím,ale lepší jsou injekce!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolních končetin.

Prognóza

Polyneuropatie indukovaná chemoterapií představuje častý a z hlediska kvality života onkologických pacientů také jeden z nejzávažnějších nežádoucích účinků protinádorové léčby, který může pacienty limitovat i po úspěšném zvládnutí vlastního nádorového onemocnění. Neurologické komplikace protinádorové léčby se přitom vyskytují u širokého spektra protinádorových léků včetně nových, velmi drahých a účinných preparátů. Je tedy pravděpodobné, že se s tímto problémem budou onkologicky léčení pacienti setkávat i nadále.

Polyneuropatie po cytostatické léčbě může přetrvávat velmi dlouho a mít nejen vliv na kvalitu života, ale i na soběstačnost pacienta a eventuálně mohou vést i k jeho invaliditě. Bývá problémem rovněž u léčby paliativní, kde je zachování kvality života pacienta jedním z hlavních cílů.

Zdroj: Léčba neuropatie po chemoterapii

Diskuze

V diskuzi POLYNEUROPATIE DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing. Milan Chloupek.

Jedná se o napadení periferních nervů parazity, v tomto případě filáriemi či jejich larvami (což jsou vlasovci, kde napadení je provedeno nejčastěji bodavým hmyzem). Pokud tyto filarie a mikrofilárie napadnou nervové výstupy z páteře do nohou, říká se tomu polyneuropatie dolních končetin. Napadení mozku a nervů či jejich výstupů z páteřního kanálu však může být i jinými parazity, nejčastěji tasemničkami, které mohou způsobovat kromě jiných i stejné problémy jako polyneuropatie, a podle jejich dislokace způsobují nemoci, kterým se pak říká například Tachykardie (srdce napadne vlasovec oční - loa loa), arytmie (srdce napadne vlasovec psí - dirofilaria repens), Roztroušená skleroza, amiotrofická laterální skleroza, autismus, epilepsie, .........- kdy se jedná o napadení mozku a míchy nejčastěji tasemničkami a motolicemi v různých oblastech.
Kdyby si doktoři uvědomili, že každá nemoc je způsobená nějakým parazitem a nečistotou a někdo je naučil jakými, když se to neučili a hledat se jim to nechce, a jak se dají v současné době elektronicky přesně detekovat, nemuseli by se vymlouvat, že je to dědičné, autoimunitní a neléčitelné. Polyneuropatie je poměrně jednoduše léčitelná. Pokud se opravdu jedná jen o neuropatii nohou (kde jsou filáriemi a mikrofiláriemi zasaženy i cévy, žíly a svaly na nohou), pak si realizujte následující protivlasovcovou kůru:

Protivlasovcová kůra (vlasovci patří mezi hlístnice, a to filárie (červi)
Určeno pro diagnózy: Lupénka, Akné, vřídky, Pupínky, ekzém včetně atopického, seborrhojická dermatitida, urticaria chronica, astma bronchiale, dušnost, chronický kašel, senná rýma, ucpané dutiny, alergie všeho druhu, záškuby svalů nebo bouličky pod kůží, zelený a šedý zákal, červené nebo suché oči, otoky končetin, polyneuropatie, tinitus syndrom neklidných nohou, „těžké“ nohy, otoky končetin, vitiligo, svědění kůže, tachykardie, arytmie, vysoký tlak, lymfomy, bércové vředy, migrény, karpální tunely

lék Iverfast 12 (účinná látka Ivermectin) – vhodná k ničení larev (mikrofilárií)
Hetrazan (účinná látka dietylkarbamazan) – vhodná na dospělce (filárií)

14-ti denní kůra:
1,den 1 tableta Iverfastu 12
2,den 1,5 tableta Iverfastu 12
3,den 1-0-0 od třetího dne Hetrazan
4,den 1-1-0
5,den 1-1-1
6,den 1-1-1
7,den 1-1-1
8,den 1,5-1,5-1,5
9,den 1,5-1,5-1,5
10,den 1,5-1,5-1,5
11,den 2-2-2
12,den 2-2-2
13,den 1,5 tablety Iverfastu
14,den 2 tablety Iverfastu

Poznámka: Kůra je poddimenzovaná (je možno až 3x silnější), proto je nutné ji časem (max po 3 měsících) opakovat. Poddimenzovaná je z důvodů zmírnění reakcí na tuto kůru, aby člověk nebyl neschopný normálně pracovat
Možné reakce při užívání: únava, těžké nohy, svědění a pálení očí, svědění kůže, otoky kotníků či lýtek, zvýšené smrkání, ospalost. Tyto pocity vymizí s dalšími dávkami léků

Jako podpůrné "léky" je vhodné/nutné nasadit i Informatika (venadren, vasodren, muscudren, lymfatex). Informtatika jsou jistá "homeopatika", do kterých jsou nahrány frekvence vytěsňující tyto různé patogeny.

Další problémy diskutované v příspěvcích jsou samozřejmě způsobovány zase jistými parazity a jsou léčitelné (ne však většinou našimi jednostranně vzdělávanými lékaři, kteří svýmy neodbornými chemickými zásahy nemoc jen prohlubují).

Přeji lepší a spokojenější život

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Vážený pane Ing.Chloupek,je možné se u Vás léčit?
Děkuji za odpověd. avt.564@seznam.cz

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolních končetin.

Periferní senzorická polyneuropatie po chemoterapii

Podkladem je axonální poškození silných anebo tenkých nervových vláken, a to dle příslušného preparátu buď senzitivních, autonomních, nebo motorických. Mezi neurotoxická cytostatika patří zejména platinové deriváty, taxany, vinca-alkaloidy. Poškození nervů mohou ale také působit biologika, jako jsou inhibitory proteazomového komplexu a thalidomid. Většina polyneuropatií indukovaných chemoterapií (CIPN) je alespoň částečně reverzibilních, některé léky (například thalidomid) však mohou nervová vlákna poškodit nenávratně. Rozvoji neuropatie lze předcházet správnou indikací neurotoxické chemoterapie se zohledněním preexistující polyneuropatie a jejích rizikových faktorů. Stav periferního nervového systému je během protinádorové terapie nutné monitorovat a při výskytu relevantních klinických symptomů redukovat dávku či změnit aplikované léčivo.

Zdroj: Léčba neuropatie po chemoterapii

Diskuze

V diskuzi POLYNEUROPATIE DOLNÍCH KONČETIN. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Košťálová.

Dobrý den, zjistili mi po chemoterapii neuropatii v dolních končetinách, i když mírnou, ale objevují se mi dočasné problémy, necitlivost, studené nohy, beru pouze B-Komlex. Někdy je to nesnesitelné. Dočetla jsem se o přípravku Neuroveen, ale bohužel nevím, jestli se u nás dá sehnat. Nohy také dávám do vaničky s bublinkami, dělám vůbec dobře? Nebo existuje nějaká přírodní léčba? Děkuji Vám, s pozdravem Marie.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Revitanerv strong!

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolních končetin.

Prognóza

Obecně je prognóza poměrně příznivá, k funkční úpravě dochází asi u 85 % nemocných během 6–12 měsíců po léčbě. Po těžkých formách může zůstat i reziduální deficit, rezidua po 1 roce mohou nastat až u 15 % nemocných. Mortalita se udává 2–5 % v závislosti na kvalitě komplexní péče.

Zdroj: Polyneuropatie dolní končetiny

Diskuze

V diskuzi POLYNEUROPATIE DOLNÍ KONČETINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radovan kráčmar.

Dobrý den
prosím o doporučení lázeňského zařízení Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Za mě lázně Bechyně.

Zdroj: diskuze Polyneuropatie dolní končetiny

Pálení nohou od ledvin

Pacienti s dlouhotrvající insuficiencí, zejména pacienti s dialýzou, často trpí na uremickou nebo i nefrogenní polyneuropatii. Nejčastějšími symptomy jsou noční křeče v lýtkách, symetrické poruchy senzibility nohou i motorický neklid nohou a pálení. Příčinou zde bývá poškození způsobené usazováním látek podobných moči.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika K..

Měřím cukr, hlídám stravu, doporučení lékaře dodržuju pravidelně, ale s neuropatickou bolestí mám problémy pořád :-( Zkouším kurkumu a Neuritogen, uvidíme…

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Mám stejné problémy,diabeticky stabilizovaný a polyneuropatie pokračuje.Už nevím co bych měl zkusit užívat.

Zdroj: diskuze Neuropatie

Lázně

Specialisty na léčbu polyneuropatie jsou lázně Bohdaneč, ve kterých se používají metody balneologické, které zde mají tradici. Dále jsou to lázně Poděbrady, Bělohrad, Slatinice.

Lázeňská léčba jako nezbytná součást potřebné zdravotní péče je hrazena buď plně (komplexní lázeňská péče – KLP), nebo částečně (příspěvková lázeňská péče – PLP) zdravotní pojišťovnou.

Postup léčby na pojišťovnu:

  • Praktický lékař vystaví návrh na lázeňskou péči hrazenou zdravotní pojišťovnou dle doporučení odborného lékaře nebo ošetřujícího lékaře při hospitalizaci. Zároveň navrhne typ lázeňské péče (komplexní, nebo příspěvková) a místo vhodné pro léčbu daného onemocnění (indikace).
  • Indikace lázní v tomto případě: nemoci nervové – polyneuropatie, kořenové syndromy.
  • Komplexní, nebo příspěvkovou lázeňskou péči schválí revizní lékař zdravotní pojišťovny.
  • V případě komplexní lázeňské péče odešle zdravotní pojišťovna schválený návrh přímo lázním, které pacienta předvolají k nástupu. KLP čerpá pacient v době pracovní neschopnosti. Zdravotní pojišťovna hradí lázeňskou léčbu, celodenní stravování a ubytování.
  • Schválený návrh na příspěvkovou lázeňskou péči je odeslán do lázní prostřednictvím zdravotní pojišťovny nebo pacienta, který uvede požadavky na ubytování a stravování, které si platí sám. PLP čerpá pacient v době své dovolené. Zdravotní pojišťovna hradí pouze lázeňskou léčbu.
  • Neschválí-li zdravotní pojišťovna komplexní ani příspěvkovou lázeňskou péči, může klient absolvovat pobyt v lázních jako samoplátce.

Léčebný pobyt zahrnuje:

  • vstupní a závěrečné vyšetření odborným lékařem, kontrolní vyšetření dle potřeby
  • EKG, spirometrie, laboratorní vyšetření, dle nutnosti i další vyšetření
  • individuální léčebný plán sestavený lékařem se 2–3 léčebnými procedurami denně (mimo neděle)
  • 24hodinová lékařská a sesterská služba
  • hotelové ubytování v rehabilitačním centru, hotelech, penzionech
  • plná penze včetně případné speciální diety (dle doporučení lékaře) sestavená nutriční terapeutkou

Zdroj: Polyneuropatie dolní končetiny

Léky proti nervovým poškozením

Užívá se kyselina thioktová (k dostání v lékárnách). Působí proti agresivním, nervy poškozujícím látkám, povzbuzuje nervový růst, chrání nervy. Dále je možno využít vysoce dávkované vitamíny, a to v podobě přípravků obsahujících vitamín B1, B6 a B12. Ty povzbuzují regeneraci nervů. Denně by však mělo být užito nanejvýš 100 mg jednotlivých vitamínů. Navíc bývají podávány přípravky proti bolestem (analgetika) – to podle typu a intenzity bolesti. Vedle toho mohou pomoci fyzioterapeutické metody, jako například zdravotní gymnastika, které působí proti omezení pohyblivosti.

Zdroj: Polyneuropatie dolní končetiny

Borelióza

Vzácněji se vyskytují polyneuropatie infekčně podmíněné boreliózou, spalničkami, herpes virem, HIV, záškrtem, leprou, malárií a jinými. Borelióza je častější v endemických oblastech klíšťat. Po pokousání klíštětem může dojít k přenosu původce Borrelia burgdorferi, který ze slin klíštěte přejde do krve. Po nakažení dochází ve většině případů během prvních 14 dnů ke zvětšujícímu se zarudnutí kolem místa kousnutí, k takzvanému erythema migrans. Během jednoho až čtyř měsíců se mohou objevit komplikace, například meningitida (zánět mozkových blan) s bolestí hlavy a šíje, nebo poškození obličejových nervů s ochrnutím obličeje.

Poškození nervu při borelióze se objevuje většinou asymetricky ve formě polyradikulitidy (zánět periferních nervů) s prudkými bolestmi, poruchami senzibility, chybějícími reflexy a poruchami močového měchýře. Při neléčení může vzniknout takzvaná artritida při lymské nemoci, tedy zánětlivé onemocnění kloubů s bolestmi, omezením pohyblivosti, otokem a zčervenáním především velkých kloubů, jako je koleno a loket. Diagnóza se stanovuje potvrzením přítomnosti specifických protilátek v krvi a při zánětu mozkových blan v mozkovém moku. Počítačovou tomografií hlavy s kontrastními látkami se při meningitidě ukážou ložiska s kruhovým obsahem kontrastní látky.

Zdroj: Polyneuropatie – bolest nohou a rukou

Příčiny

Vysoká hladina cukru v krvi (hyperglykemie) vede k poškozování velkých cév, urychluje proces aterosklerózy a způsobuje zužování tepen. Postižené jsou i tepny na dolních končetinách, což vede ke zhoršování zásobení tkání dolních končetin krví a kyslíkem.

Hyperglykemie vede i k poškozování nervů, což se označuje jako diabetická polyneuropatie. Postižení nervů dolních končetin se projeví občasnými pocity brnění nohou a poruchami citlivosti. Nemocný kvůli těmto poruchám začne chybně našlapovat a postupně se mu zbortí nožní klenba. A co je horší, pokud dojde ke zranění plosky nebo prstů, diabetik to nemusí cítit a rány si nemusí všimnout, nebo její rozsah podcení.

Jakákoliv poranění kožního krytu se u diabetika snadno infikují, protože pro bakterie je cukr vítanou živinou, a tak se v těle diabetika rády množí. U diabetiků je nejen hojení ran celkově pomalejší, ale zhoršená je i funkce imunitního systému. Jejich tělo proto není schopno se s infekcemi tak dobře vypořádat.

U diabetické nohy se uvedené faktory kombinují. Tkáně dolní končetiny diabetika jsou hůře zásobené krví a kyslíkem. Diabetik má zhroucenou nožní klenbu a chybí mu správná citlivost – zvyšuje se riziko, že se někde na noze poraní a nevšimne si toho, nebo že pro nepřítomnost bolesti zanedbá péči o své zranění. Tato rána se pak u něj snadno infikuje bakteriemi. Hojení takové rány je svízelné a někdy prakticky nemožné. Infekce se může šířit do okolí a pak hrozí vážné riziko vzniku gangrény.

Zdroj: Cukrovková noha

Jaké bylinky na dnu

Léčba dny bylinkami se jednoznačně doporučuje. Jak již bylo popsáno, nejen vědci, ale i naše babičky používají na dnu celer, kopřivy, třešně a podobně. Dna a její léčba je v současnosti opravdu hodně diskutované téma, jelikož dochází k nárůstu tohoto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba

Biologická léčba rakoviny plic

Karcinom plic patří mezi nejčastější nádory v České republice a bohužel i mezi ty s nejhorší prognózou. Cílená léčba se stále zdokonaluje a pomalu začíná vytěsňovat i chemoterapii. Její výhody spočívají v přesném působení na daný nádor – oproti chemoterapii, která zničí prakticky všechny rychle se dělící buňky v lidském organismu. U nádorů plic je tato léčba srovnatelná s chemoterapií, ale má lepší profil nežádoucích účinků. Cílená léčba je v České republice zatím dostupná jen omezeně.

Zdroj: Bio léčba rakoviny


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP