Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉČBA ZÁCPY

OBSAH

Na zácpu funguje správná životospráva!

Proti vzniku dlouhodobé zácpy můžeme bojovat také správnou životosprávou. Hlavním krokem bude vytvoření pravidelného denního režimu. Pak se naučit pít dostatek nesladkých a nealkoholických tekutin. Proti vzniku zácpy by se měly vypít dva litry vody denně. Při probíhající zácpě je třeba zvýšit příjem tekutin na tři až čtyři litry denně. Nedostatek vody bývá někdy hlavní a mnohdy i jedinou příčinou zácpy. Voda, kterou získáváme spolu s potravou, se z těla vylučuje močí, potem, ale také dechem, a samozřejmě i stolicí. Stolice obsahuje 80 až 90% vody a jen 10 až 20 % je sušina. Při nedostatku vody v těle, se potřebná voda odebírá ze střevního obsahu v tlustém střevě, čímž se stolice zahušťuje a už je zde začátek zácpy.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Diskuze

V diskuzi NADÝMÁNÍ PLYNATOST BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dorota.

Dobry den , jsem hrozne uz otravena , porad jsem jak balon , staci mi napit vody a kynu , uz mne to nebavi , prosim o pomoc ,dekuji moc Zemanova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nana.

Nadýmání mě trápí docela dlouho. Střídají se mi i průjmy a zácpy. Nevím co mám dělat, babské rady už nezabírají.

Zdroj: diskuze Nadýmání plynatost babské rady

Druhy zácpy

Akutní funkční zácpa

Termín akutní funkční zácpa označuje krátkodobou poruchu funkce vyprazdňování. Tato akutní zácpa vzniká typicky, když cestujeme, nebo když měníme pracovní místo, tedy ze stresu. Někdy také zácpa vzniká u pacientů na jednotce intenzivní péče, kdy je zapříčiněna studem pacienta před vyprázdněním se v posteli. Pak také zácpa může souviset se změnou stravovacích návyků. Tyto akutní funkční zácpy návratem do normálních podmínek většinou odezní.

Organická zácpa

Organická zácpa vzniká po dlouhou dobu jako důsledek patologických změn na tlustém střevě. Těmito patologickými změnami mohou být nádory, zánětlivé procesy a onemocnění konečníku, pooperační stavy a podobně.
Sekundární zácpa
Se sekundární zácpou se můžeme setkat u onemocnění, která nesouvisí s tlustým střevem. Například vředová choroba žaludku nebo různá gynegologická a urologická onemocnění.

Habituální zácpa

Návyková zácpa neboli zácpa habituální, je novodobý civilizační problém. Tento typ zácpy vzniká útlumem defekačního reflexu. Tedy častými situacemi, kdy se nám chce kakat, ale my to z různých jiných naléhavých důvodů přetlačíme. Tím tento reflex pomalu vyhasíná. Celé se to ještě umocňuje vlivem nedostatku přirozených podnětů, kterými jsou máloobjemná strava (nikoliv nízkokalorická), dále nedostatek vlákniny ve stravě, málo tekutin a také málo pohybu.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ LÉČENÍ ZÁCPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie kadrová.

Každé ráno snídám ovesné vločky,psylium,sojové mléko,chia semínka

a kustovnici.Přidávám skořici zalji vařící vodou. Přesto trpím


stále zácpou. Poraďte prosím co dělat. Děkuji M. ˇˇSkadrová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zkuste použít probiotika. Užívejte je každý den po jídle po dobu jednoho měsíce. Zároveň zkuste při snídani místo horké vody použít jogurt nebo kefír. Také si ráno občas uvařte krupicovou kaši. Vynechte na pár dní maso a nahraďte ho tvarohem nebo sýrem. Kupte si sušené švestky a pojídejte je během dne.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Domácí léčení zácpy

Domácí léčba zácpy

Pacient, který trpí zácpou, by se měl ráno, hned po probuzení, napít sklenice minerální vody. Potom by se měl jít věnovat obvyklým ranním úkonům, kterými jsou čištení zubů, umytí se, vyčůrání a podobně. Tento ranní rituál by měl pokračovat snídaní. Nejlepší snídaně při zácpě je jogurt s ovesnými vločkami. Pak za 20 až 30 minut by se měl pacient pokusit o defekaci, bez ohledu na to, jestli se dostavilo spontánní nucení, či nikoliv. Tímto by měl být každodenní ranní rituál zakončen. Toto je nutné provádět každý den stále ve stejném pořadí a s železnou pravidelností den co den po dobu několika týdnů. Ve většině případů se pak úspěch dostaví a vyprazdňování se znovu tak zvaně nahodí zpět. Velice důležité je nikdy neignorovat spontánní nucení na stolici a snažit se tělu vyhovět.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel DANA.

Ahoj koupila jsem si detoxikační program colonix, po prním týdnu jsem se zbavila zácpy věčného nadýmání i po vodě a i s váhou jdu dolů, je to úžasná věc. mohu všem jen doporučit. Vyzkoušela jsem toho už dost, ale jen colonix mě mých problémů zbavil, děkuji Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka.

hehe, další dealerka? :-DDD

Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Jaké bylinky na dnu

Léčba dny bylinkami se jednoznačně doporučuje. Jak již bylo popsáno, nejen vědci, ale i naše babičky používají na dnu celer, kopřivy, třešně a podobně. Dna a její léčba je v současnosti opravdu hodně diskutované téma, jelikož dochází k nárůstu tohoto onemocnění.

Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Macik.

Dobrý den. Protože léta trpím zácpou, zakoupila jsem colonix, abych se s tímto problémem touto cestou pokusila bojovat. Vím, že colonix neberu dlouho, teprve od minulého pondělka a dnes je úterý (od 22.6.). Ale dosud jsem se nevyprázdnila. Přiznám se, že dnes mi není už nejlépe. Cítím se unavená a ospalá a tlačí mi žaludek. V neděli jsem si vzala čípek a trochu jsem měla stolici. Ale čípek mi vždy nezabírá a nevím, zda tím neporušuji program. Můžete mi k tomu dát nějakou informaci?? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jiří.

Dobrý den. Já také trpím už delší dobu zácpou a glycerinové čípky mě moc nezbírají jsou slabé.Lepší je čípek Dulcolax ten zabere spolehlivě do 20minut nebo si musím udělat mýdlový klystýr který je spolehlivý a je za chvilku hotový a úleva od zácpy je velká.

Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Biologická léčba rakoviny plic

Karcinom plic patří mezi nejčastější nádory v České republice a bohužel i mezi ty s nejhorší prognózou. Cílená léčba se stále zdokonaluje a pomalu začíná vytěsňovat i chemoterapii. Její výhody spočívají v přesném působení na daný nádor – oproti chemoterapii, která zničí prakticky všechny rychle se dělící buňky v lidském organismu. U nádorů plic je tato léčba srovnatelná s chemoterapií, ale má lepší profil nežádoucích účinků. Cílená léčba je v České republice zatím dostupná jen omezeně.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Biologická léčba metastáz

Metastázy se většinou neoperují, ale musí se postupovat individuálně. U tohoto stavu moderní léky nemocného bohužel nemohou uzdravit, ale prodlouží mu život.

Zdroj: Bio léčba rakoviny

Poradna

V naší poradně s názvem VYHŘEZLÝ KONEČNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Prosi o radu asi tri mesice u me stridani zacpy a prujmu nekdy neudrzeni stolice krev hlen ve stolici nekdy tuzkovite stolice pri tlaceni na stolici cervena boule i pri pohledu do zrcatka pri zatlaceni cervena boule.muze se jednat o vyhrez konecniku?dekuji moc za odpoved.ls

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro srovnání s vašimi poznatky zde můžete vidět, jak vypadá prolaps konečníku, lidově výhřez konečníku: www.google.cz/images…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Vyhřezlý konečník


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP