Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉČBA ZARAŽENÉ RÝMY

OBSAH

Antihistaminika na rýmu

Jsou to léky, které blokují účinek histaminů, látek, které se uvolňují v těle během alergické reakce. Antihistaminika skutečně pomáhají při projevech senné rýmy a při její léčbě jsou opodstatněné. Při léčbě rýmy je však lepší, pokud se jim vyhnete. Působením antihistaminik zhoustne hlen v nose, odtéká pomaleji nebo vysychá, čímž se dýchací cesty ještě více ucpávají. Reklamy na léky, které obsahují antihistaminika, uvádějí, že pod jejich vlivem zastaví vylučování hlenů i kašel. Oba tyto příznaky jsou však projevem přirozeného zhojení chřipky nebo rýmy a jejich zastavení znamená konzervovat chřipku v sobě.

Zdroj: Kašel a rýma

Poradna

V naší poradně s názvem RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

A ta mořská voda je dobrá proč, jak to vyčistí nos? To přece od rýmy nepomůže a ten nasivin je na léčení rýmy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mořská voda obsahuje chlorid sodný (mořská sůl) a ten je od pradávna používán jako jemná desinfekce. V nose sůl působí jako uvolnovač sekretu a desinfikuje dutiny. Spreje do nosu proti rýmě zase stáhnou nateklé sliznice v nose a uvolní dýchání.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Rýma

Zalehlé ucho při rýmě

Rýma je v podstatě také zánětem a je tudíž provázena zduřením nosní sliznice. Zalehnutí uší je při rýmě normální a většinou jej vyřeší vyléčení samotné rýmy.

Zdroj: Zalehlé ucho

Diskuze

V diskuzi NOSNÍ POLYPY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomas.

Ano lze. Aplikace par kapek vitaminu E do kazde nosni dirky kazdy vecer prinasi zmenseni polypu jiz za par dni. Lze ho koupit primo tekuty s kapatkem, nebo lze v nouzi nariznout a vytlacit obsah tobolky vitaminu E primo do nosu, vzdy v leze. Je pomerne jedno, zda je to vitamin E 200 nebo 400.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dana.

Více jak 40 let mě trápí nosní polypy. Pravidelně jsem to chodila vytrhávat mívám často z rýmy záněty v dutinách nic nepomáhá doktoři mě nutí jít na operaci a tá pry pomůže jen na nějaký čas. Přečetla jsem si váš příspěvek kapat do nosu vit. D
už ho kapu 3 týdny a necítím že by se mi lépe dýchalo. Taky ještě kapu rakytník vyluhovaný v olivovém oleji .Nejvíce se bojím rýmy když nepřejde tak si musím dojit pro antibiotika a doktor se zlobí že nechci na operací .Asi ještě vyzkouším nějakou dietu. Děkuji za jakoukoliv radu. S přátelským pozdravem Dana

Zdroj: diskuze Nosní polypy

Zaražené větry u dětí

Zaražené větry se nevyhýbají ani dětem. Jako pomoc při nadýmání u dětí se doporučuje: fenyklový čaj, masáž bříška, přikládání teplých plen na bříško. Jestliže se však bolesti opakují nebo jsou silné, je nutné vyhledat lékařskou pomoc.

Zdroj: Zaražené větry

Diskuze

V diskuzi UCPANÝ NOC U MIMIKA,JAK ŘEŠÍTE? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zuzana.

Jak řešíte ucpaný nosík u mimča?resp.kojence?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jancur.

U miminka řeším ucpaný nos a rýmu kapičkami s mořskou vodou Quixx Baby. Přírodní přípravek, 100% bezpečný, dávat jde od narození. Já dávám jako prevenci, ale v případě rýmy je mořská voda ideální, protože ředí hlen v nosíku miminka a lépe se pak odsává.

Zdroj: diskuze Ucpaný noc u mimika,jak řešíte?

Jaká je inkubační doba rýmy

Inkubační doba je 1–3 dny, a to nejen u dětí. Prevencí je otužování a vyvážená strava s dostatečným přívodem vitamínů.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Diskuze

V diskuzi RÝMOVNÍK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta.

Dobrý den,
jsem z Prahy 5 a měla bych zájem o rýmovník, buď odnože nebo celý v kořenáči. Kdo mi poradí, kde ho koupit. Děkuji Borovská Vlasta Praha 5

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Rudolf Śnep.

Prosím o radu kde je možno koupit rýmovník. Dočetl jsem se o jeho vynikajících vlastnostech
při léčbě rýmy a dalších respiratorních onemocnění.Rád bych vyzkoušel jeho účinky při léčbě
našich vnoučat.
Děkuji za každou zprávu a jsem s pozdravem Śnep

Zdroj: diskuze Rýmovník pěstování

Zalehlé ucho od rýmy

Zalehnutí uší je při rýmě zcela normální a jediná možnost, jak tento problém vyřešit, je, vyléčit se pořádně z rýmy. Zalehlé ucho povolí a odezní samo. Rýma je v podstatě zánět, který je provázen zduřením nosní sliznice.

Zdroj: Zalehlé ucho

Diskuze

V diskuzi IMUNITA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Na posílení imunity beru wobenzym a jsem s ním velmi spokojená. Začala jsem ho brát, když už jsem byla zoufalá z neustálého bolení v krku a rýmy. Několikrát mi dělali testy na alergie, nic nenašli a dále se to už vlastně ani moc neřešilo. Někdy jedna dobrá rada, je jak deset dobrých doktorů.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Nella.

Od malička mám problémy s imunitou a nic nepomáhá,.Máte nějaké rady? Jákékoliv prosím..

Zdroj: diskuze Imunita

Jak uvolnit zaražené větry

Takzvaně zaražené větry dokáže uvolnit teplý obklad na břicho. Nesmí ovšem mít víc než 38 stupňů Celsia. Účinné je rovněž jemné masírování podbřišku.

Na zaražené větry je z bylinek vhodný fenykl. Fenykl obecný neboli Foeniculum vulgare je velmi významná rostlina především ve směru léčitelském, ale i kořenářském. Mnozí z nás ji znají jako účinný prostředek při střevních kolikách a nadýmání u malých dětí. Tato rostlina má však i další pozitivní přínos pro naše zdraví.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Diskuze

V diskuzi OPAR NA TLAMIČCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Radek.

Dobry den, nasemu stenatku se objevil mensi oparek spojeny se silnou rymou a kdyz jsem prisel k veterinari tak mu dal jen nejake vitaminy na zahnani rymy a oparek zustal i kdyz jsem doktora upozornoval ze ma oparek a ta ryma muze byt spojena s nim. Na konteole po dvou dnech kdy ryma moc neustoupila dostal malej dalsi pigaro vitaminu a opar se udelal jeste jeden mensi tentokrat ne v oblasti tlamicky ale vis na pusince. Prosim o radu, dekuji R

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek.

To je foto toho oparku.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Opar na tlamičce

Je rýma přenosná

Více než 50 % infekčních rým způsobují rhinoviry. Přenos rýmy je kontaminovanými prsty, rozhodující prevencí je častá výměna kapesníků a mytí rukou. U nákaz přenášených kapénkovou cestou je třeba se vyhýbat úzkému kontaktu s nemocnými. Pacient je nejvíce infekční v prvních dvou dnech onemocnění.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Diskuze

V diskuzi ZVĚTŠENÉ UZLINY NA KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,již 1,5 roku se mi neustále zvětšují krční uzliny hlavně pod celistmi,ale i za krkem.Cítím je jako tlak nebo mírná bolest, kdyz se zvětší. K tomu pocit začínající rýmy, mokro v nose,hlen v krku porad jakoby natahly,škrábání v krku jako při nachlazení,Slzení oči častější, pocit nateklych víček horních občas. Ze začátku i píchání do ucha.V noci sucho v puse. Unava .Poslední dobou cítím jazyk,jakoby svedi nebo jak kdyz opařeny od špičky a přidal se žlutý povlak.Nekdy mam pocit,ze mi jazyk jakoby mrtvi nebo mravenčí.Zjištěn jen zlatý staf.,Atb týden,ale po tydnu jsem cítila vše stejne.Alergologie negativní, RTG dutin taky,štítná žláza taky neg..Nikdy jsem nemarodivala.Na ORL mi řekla,ze uz jedine na jícen me pošle.Myslím ze od toho to ale není.Obvodni mi řekla na zvětšené uzliny,ze to tak může byt...Ale me to znepokojuje,protože ten krk porad cítím.Děkuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Dobry den jiz pul roku me trapi podobny problem. V krku zjisten zlaty stafylokok (na tri krizky), coz je uz pomerne vyssi premnozeni. Krk je jakoby cely tuhy, pri nekterych pohybech hlavy uzliny citim. Nez jsme prisli na stafylokoka trapily me teploty, spis jen zvysene k veceru. V krku me nijak zvlast nebolelo, spis jen pocit lehce oteklych mandli. Po tydnu antibiotik (Amoksiklav 1g) zvysena teplota nebyla uz ani jednou, celkove se citim lepe, ovsem ztuhlost krku zatim pretrvava. V testech EBV pozitivni, ale nejsem si vedoma, ze bych nekdy prodelala mononukleozu. Pokud se stafylokok prilis premnozi, pak uzliny velmi reaguji a cim dele trval tento stav, tim dele se s tim budou uzliny vyporadavat

Zdroj: diskuze Zmeny na jazyku

Léčba rýmy

Léčba rýmy je symptomatická, celkově se podávají u akutní rýmy antipyretika, důležitý je dostatek tekutin a zvýšený přívod vitamínů. Dětem, které neumějí samy smrkat, je nutné nosní sekret i několikrát denně odsát. Nosní kapky (dekongestanty) se nemají používat déle než týden, neboť zde hrozí riziko návyku (sanorinismus). Po použití není vhodné zbytek nosních kapek či sprejů uchovávat, může se na nich infekce držet. Dále je možné použít nosní sprchu nebo výplach nosu některým z běžně dostupných sprejů se solným roztokem. Při rýmě je třeba udržovat průchodnost nosu, aby nehrozil zánět středního ucha. Hlen (mukus, též sliz) je hustá tělní tekutina vylučovaná sliznicemi (takzvanou mukózní membránou). Jeho funkcí je zvlhčovat a chránit určité partie těla, jako je trávicí, dýchací a rozmnožovací soustava.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Diskuze

V diskuzi LUPÉNKA (PSORIÁZA) A LÉČBA POMOCÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK. NOVÉ VĚDECKÉ ZJIŠTĚNÍ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Ivo, co já vím tak biologická léčba je spíš na revma.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Lupénka (psoriáza) a léčba pomocí přírodních látek. Nové vědecké zjištění.

Zaražené větry a bolest u srdce

Bolest na hrudi bývá jedním ze zásadních příznaků infarktu. Někomu však stačí i krátká bolest nebo tíže na prsou k tomu, aby zpanikařil. Jiní naopak i při dlouhotrvající bolesti na hrudi vyčkávají a doufají, že ustoupí sama. Infarktu mohou být podobné zažívací problémy v podobě zaražených větrů a nadýmání. Nahromaděný plyn se totiž rozpíná a dráždí nervová zakončení.

Zdroj: Zaražené větry

Diskuze

V diskuzi ALTERNATIVNÍ LÉČBA ASTMATU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín Růžička.

Co léčba astmatu vodíkem???

Viděl jsem léčbu MLS laserem na longCOVID. Nešlo by i na astma??


Děkuji a s pozdravem

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alternativní léčba astmatu

Co jsou viry

Nejmenší organismy na Zemi představují bakterie. Jsou to jednobuněčné organismy, čili jejich tělo tvoří pouze jedna jediná buňka. Viry jsou ještě mnohem menší. Dosahují polovinu až tisícinu velikosti nejmenších bakterií. Ani jeden virus není prospěšný zdraví. Všechny způsobují nemoci včetně rýmy. Virus je parazit, který se nemůže sám rozmnožovat. Proto vnikne do zdravé buňky člověka, použije materiál této buňky na svou reprodukci a tím ji zničí. Viry se rozmnožují velmi rychle. Za ideálních podmínek se virus může dělit každých dvacet minut, což znamená, že za čtyřiadvacet hodin může mít jeden virus šestnásťmiliónové potomstvo. Proto když zápasíte s virovou infekcí, a o tu při rýmě jde, čas bohužel není na vaší straně. Virus se při infekci stává součástí lidské buňky. Proto se velmi těžko hledá lék, který by ho usmrtil, a přitom nezabil hostitelskou buňku. Situaci ještě ztěžuje fakt, že viry mají velké nadání rychle se měnit. To obrazně znamená, že lék, který by byl proti viru účinný dnes, by mu zítra už třeba neublížil. Z těchto důvodů je cílená léčba virových infekcí velkým problémem, proto je lepší spolehnout se při boji s viry na vlastní obranyschopnost. Efektivní léčba rýmy není známa, proto je třeba se zaměřit na její prevenci.

Zdroj: Kašel a rýma

Diskuze

V diskuzi LÉČBA ZRAKU PO CMP? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rudolf Flos.

Po CMP mám částečný výpadek zorného pole na obě oči, je možná léčba-rehabilitace? Stalo se mi před osmi měsíci. Děkuji za odpověď.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Léčba zraku po CMP?

Trik na uvolnění nosu

První krok: Dejte si jazyk na „podnebí“, to je oblast v ústech za vrchními zuby, a zatlačte dvěma prsty nad kořen nosu mezi obočím.

Druhý krok: Zmáčkněte si obě nosní dírky palcem a ukazováčkem, zakloňte hlavu a zadržte dech.

Tyto dva jednoduché kroky stačí k tomu, abyste si ulevili od zacpaného nosu.

Zdroj: Ucpaný nos bez rýmy

Léky na ucpaný nos

Neléčená rýma trvá týden a léčená 7 dní. Pokud se podle tohoto motta řídíte, pak je potřeba zvolit účinnější léčebné prostředky, jako je například legendární Olynth. Ten dokáže velmi rychle uvolnit ucpaný nos a umožnit vysmrkání.

Nejlepší lék na rýmu, i na tu alergickou, je samozřejmě změna prostředí, ne vždy je však rekreace u moře možná. V takových případech si mořskou vodu můžete obstarat sami. V lékárnách najdete spoustu přípravků ve formě nosního spreje s mořskou vodou. A proč mořská voda? Sůl a minerály v ní obsažené sníží otok sliznice a uvolní průchodnost dýchacích cest. Pokud ale raději zůstáváte v českých krajích, pak podobně efektivně zapůsobí i Vincentka ve formě kapek do nosu.

U alergické rýmy se podávají antihistaminika, která pomáhají potlačit celkové projevy alergie. V lékárně vám nabídnou prostředek, který bude jako ušitý na vaše problémy.

Zdroj: Ucpaný nos bez rýmy

Rýma a její infekčnost

Rýma bývá nejprve způsobená viry – rhinoviry, coronaviry, virem Haemophilus influenzae A a B, parainfluenzae či RSV (respiratory syncytial virus), u kojenců a batolat pak adenoviry. Sliznici oslabenou virovou infekcí snáze napadnou bakterie, nejčastěji Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes a Branhamella catharalis. Podle průběhu se rozlišuje rýma akutní a chronická.

Zdroj: Inkubační doba rýmy

Jak léčit rýmu a kašel

Jelikož léky proti virům rýmy zatím nejsou na obzoru, léky, které máme k dispozici, pouze zmírňují příznaky tohoto onemocnění. Dříve však, než po jakémkoliv léku sáhneme, je třeba pečlivě zvážit, zda je skutečně potřebný. Chorobné symptomy, které doprovázejí rýmu, jsou součástí uzdravování. Svědčí o tom, že organismus s nákazou bojuje. Podle nejnovějších lékařských poznatků je vhodnější léky při rýmě použít až pouze v případě nezbytnosti.

Zdroj: Kašel a rýma

Babské rady na zaražené větry

Na zaražené větry je nejlepší pohyb!

Smíchejte stejný díl semene kmínu, nať pelyňku pravého, nať řebříčku a fenykl obecný. Jednu polévkovou lžíci této směsi zalijte hrnkem vroucí vody, nechte 15 minut louhovat a poté sceďte. Nápoj pijte teplý.

Připravte si bylinný čaj ze stejného množství heřmánku pravého, kořene kozlíku lékařského, listů máty peprné a přidejte kmín a anýz. Přidejte 3 lžičky směsi do 3 dílů vody (zhruba 550 ml). Vařte necelých 5 minut a poté dalších 5 minut louhujte. Sceďte a pijte ráno, v poledne a večer jeden šálek teplého čaje.

Pokud máte malé děti, které trápí nadýmání, připravte jim čaj z fenyklu. Do hrnku vroucí vody přidejte lžičku rozdrcených semen fenyklu. Nechte louhovat a po pěti minutách můžete dětem podávat po malých lžičkách.

Zdroj: Babské rady na nadýmání a plynatost

Jak dlouho větry trvají

Člověk, který jídlo hltá ve spěchu, spolyká kromě jídla i značné množství vzduchu, což plynatost přímo podporuje. Větry a nadýmání zapříčiněné dietní chybou většinou samovolně odezní. Jestliže větry neodcházejí, je nutná návštěva lékaře.

Zdroj: Zaražené větry


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP