Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉČBA ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ

OBSAH

Zarůstání nehtů

K zarůstání nehtů dochází častěji na dolních končetinách, zejména následkem nošení nevhodné obuvi a nedostatečné pozornosti věnované hygieně prstů u nohou. Zarůstající nehet vyvolává bolestivé a hnisající projevy. Obvyklá léčba spočívá v chirurgickém zákroku, který se provádí ambulantně. Pomáhá i vtlačení malého ústřižku gázy mezi nehet a nehtové lůžko, čímž se omezí dráždění nehtového lůžka při chůzi. Homeopatickou léčbou se někdy může podařit navrátit nehet do normálního stavu a hnisající ložisko vyléčit. V úvahu přicházejí zejména níže uvedené přípravky.

Zarůstající nehet

Zde je článek, který podrobně popisuje zarůstání nehtu.

Zarůstání nehtu – foto

Zde je několik fotografií, na kterých jsou vidět projevy zarůstajícího nehtu.

Zdroj: Kožní nemoci

Poradna

V naší poradně s názvem ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Beránková D..

Dobrý den, po úraze mám problém se zarůstáním nehtů. Můžete mi, prosím, poradit o jakou náplast se jedná?

Děkuji

Ing. Danica Beránková

viz článek:

Léčba zarůstání nehtů

Metoda pomocí náplasti

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tato náplast se bohužel nedá koupit v ČR. Je možné si ji objednat v zahraničím internetovém obchodě a nechat si ji zaslat do ČR. Tady je odkaz na objednání: www.amazon.co.uk/Dr-…
V českých lékárnách jde koupit podobná sada na nehty Canespor, která je ale primárně určena k léčbě plísně nehtů. Ta obsahuje mast a náplasti, které společně nehet naleptají, čímž dojde k jeho změkčení a k omezení tlaku na boční hrany.
Pokud je Váš stav následkem úrazu a dříve se zarůstání neprojevovalo, tak doporučuji spíše návštěvu praktického lékaře, který může místo vyšetřit a případně doporučit obnovovací plastiku nehtového valu. Toto řešení obvykle vede k trvalému odstranění těchto obtíží.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtů

Péče a prevence o nehty

Někdo sice má tu smůlu, že má široké prsty a kolem nich vysoké kožní valy, což nehtu usnadňuje zarůstání, ale prevencí se dá zarůstání předejít i tady. Rady jsou jednoduché a všeobecně známé: nejdůležitější je správná bota s širokou kulatou špičkou ve správné velikosti a stříhání ne do kulata, ale rovně.

Další možnosti prevence:

  • aktivní přístup
  • protiplísňová opatření
  • dezinfekce otevřené rány
  • hygiena

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem RADY PROTI ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Mám v okolí nehtů rudou skvrnu a hnisá. Má kamarádka si myslí, že je to zarůstání nehtu. Dost to bolí, ale nevím co mám dělat. Poradíte mi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obvykle si s tím poradí jedině lékař, protože bude potřeba to trochu znecitlivět, aby se dal nehet upravit a nezpůsoboval zhoršování zánětu. Na nic nečekejte a jděte buďto ke kožnímu lékaři a nebo na pohotovost, kde vám to ošetří a dají mastičku pro další léčbu. Do týdne pak o tom nebudete vědět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtu palce na noze

Projevy zarůstání nehtů

Nejčastěji dochází k otoku, bolesti a začervenání nehtového valu, obvykle na palci u nohy. Okraje nehtu tlačí na kůži a tím ji rozruší. Později se v místě začne vytvářet zánět, rána krvácí. Strháváním strupu se tkáň obnaží. Tělo na to reaguje tak, že ve snaze zacelit ránu vytváří v místě granulační tkáň (tkáň natáhne tkáňový mok a tím podstatně zvětší svůj objem). U palce na noze bývá častěji postižena laterální strana nehtové ploténky (ta strana blíže ostatním prstům na noze).

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Diskuze

V diskuzi ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Romana.

Komu zarůstají nehty doporučuji podologa Jaroslava Fešara
syn měl problémy a po pár návštěvách je nemá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtů

Zarůstání nehtů

U zarůstajících nehtů platí jedno důležité pravidlo: vyrazit k lékaři co nejdříve. Ovšem pozor, je rozdíl, k jakému odborníkovi půjdete. Podle toho se totiž bude lišit léčba. Když vyrazíte k chirurgovi, nebude se s nehtem příliš zdržovat a strhne vám ho. Což může pomoci, ale taky nemusí, a strhávání nehtu se pak musí opakovat, což je bolestivá procedura. Když půjdete nejdříve ke svému praktickému lékaři, zjistíte, že může zvolit různý přístup. Ti starší jsou mnohdy zvyklí na jedinou léčbu – stržení nehtu, a tak vám vypíšou rovnou žádanku na chirurgii. Vyplatí se zeptat se, jestli není ještě jiná možnost. Při strhávání nehtu totiž může dojít k tomu, že se zničí i zárodečná tkáň nehtu. Ten pak vyroste už deformovaný nebo třeba rozpůlený a situace se nedá napravit. Navíc tím, že se nehet strhne, se sice dočasně vyřeší zánět, ale v okamžiku, kdy pacientovi dorůstá nová nehtová ploténka, se zánět obvykle obnoví, a to je důvod opakovaného strhávání nehtu.

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Poradna

V naší poradně s názvem PLÍSEŇ NEHTŮ A STŘÍHÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eliška.

Měla jsem jako malá úraz nehtů (spadl mi na palce těžký předmět), nehty se oddělily od lůžka. Asi i díky tomu se mi udělala mykóza. Místo léčby jsem oddělené nehty vždy stříhala a nečistoty vyškrábala. Nedávno jsem si koupila Scholl, který mi s mykózou pomohl. Bohužel kvůli zastřihávání nehtů až do půlky mi zmizela nehtová rýha a když teď nehet trochu povyroste ihned zarůstá. Bojím se teď zastřihnout zbytek špatného nehtu, nevím jestli se zarůstání ještě více nezhorší. Je nějaký trik na zarůstání nehtu a bezbolestné vytvoření rýhy, aby mohl pořádně vyrůst?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Váš problém je velmi častý. Když nehet roste rovně, jako dříve, tak se dá pomoci tím, že na okrajích nehtu zastřihnou špičky. Tím se vytvoří náběžná hrana, která pomůže protlačit novou rýhu. Preventivně můžete místo zastříknout desinfekcí a také pravidelně promazávat krémem na nohy. Když nehet roste zakřiveně, tak je nutná prohlídka u kožního lékaře, který určí jak dál postupovat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Plíseň nehtů a stříhání

Příčiny zarůstání chloupků

  • Holení by mělo probíhat ve směru růstu chloupků, ne naopak. K odstranění chloupků by mělo dojít při koupání, mokré chloupky se totiž holí lépe než suché. Následně by měla být pokožka ošetřena vhodnými přípravky na hydrataci.
  • Nedoporučuje se holení příliš blízko u povrchu kůže, protože dochází k opačnému směru růstu, což zvyšuje možnosti zarůstání.
  • Špatná péče o pleť rovněž zvyšuje riziko zarůstání. Pravidelné koupele a šetrné čištění jsou velmi užitečné, protože dochází k zabránění vzniku infekcí a zarůstání.

Zdroj: Jak zabránit zarůstání chloupků na hrudi

Diskuze

V diskuzi RADY PROTI ZARŮSTÁNÍ NEHTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Mám v okolí nehtů rudou skvrnu a hnisá. Má kamarádka si myslí, že je to zarůstání nehtu. Dost to bolí, ale nevím co mám dělat. Poradíte mi?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Zdravim sice opozdene ale reaguji mam respektive mel jsem s timto problemem vlastni zkusenost nejakou ddobu jsem si zarustajici nehet nastrihl a odtrhaval

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtu palce na noze

Léčba zarůstání nehtů

Metoda pomocí náplasti

  • velmi úspěšná
  • bezbolestná a neinvazivní
  • založená na odtažení nehtového valu od nehtu (místo pak není tolik drážděno, a to jak v klidu, tak při chůzi)
  • je umožněn lepší odtok hnisu z rány, což zásadně přispívá k urychlení hojení
  • i když se rána zahojí, nelze do budoucna vyloučit návrat problému, pokud nebudou odstraněny skutečné příčiny
  • při prvních příznacích návratu stačí preventivně nalepit náplast

Zbroušení nehtu uprostřed

Tato metoda sama o sobě není příliš účinná, ale je určitě vhodná jako doplněk k lepení náplasti. Nehet můžete uprostřed oškrábat ostrou hranou nůžek. Nehet je tak méně tuhý, nemá tendenci se tolik zakulacovat a méně tlačí na nehtový val. V podstatě můžete pilovat v co největší ploše, ale vždy dávejte maximální pozor, abyste při pilování nezavadili o ránu nebo do ní nezanesli piliny.

Radikální metody

Chirurgický zákrok v této věci znamená zásah do anatomie a vyžaduje dlouhou rekonvalescenci, ale pokud je proveden dobře, je velice účinný. Každopádně je vhodné vždy nejdříve vyzkoušet postup odplísnění kombinovaný s náplastí. Pokud se blíží léto (tedy delší období, kdy používáte otevřenou obuv), tak zkuste počkat na operaci až na podzim, jestliže předchozí postupy nezabraly.

Další radikální metody:

  • laser
  • fenol
  • mechanické odstranění

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra Birošová.

Dobrý den, prosím dnes 1.4.2020 mluvil v pořadu Apetit otec Pleskač o náplastích na zarůstání nehtů na palcích u nohou. Bylo by možné náplasti zaslat na dobírku. Děkuji a s přáním hezkých dnů přeji s láskou Petra Birošová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Otec pleskač

Babské rady na plíseň nehtů

Jako alternativní léčba plísně nehtů se používá česnek, banánová slupka, olej Tea tree, extrakt z grapefruitových jadérek, hypermangán a nebo petrolej, ale neexistuje žádný vědecký důkaz prokazující jejich léčivé účinky na plíseň nehtů.

Zdroj: Plíseň nehtů trápí téměř milión Čechů

Poradna

V naší poradně s názvem ZARŮSTÁNÍ NEHTU PALCE NA NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bronislava hájková.

prosím o radu mám zarostený nehet na pamci u nohy už dlouhou dobu stříhání moc nepomáhá ale chtěla bych to zkusit bez chirurga mám hrůzuse strhavání nehtu prosím o radu děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Sama vidíte, že domácí léčba dlouhou dobu nezabírá, proto bude nejlepší obrátit se na odborníka. Nejdříve zkuste hledat pomoc tam, kde se provádí pedikúra. Pedikérka je obvykle zkušená a v mnoha případech dokáže pomoci. Pokud její snahy nepomohou, tak se poraďte s kožním lékařem. Ne vždy je nutné nehet strhnout. Dnešní postupy jsou bezbolestné a není třeba se ničeho obávat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zarůstání nehtu palce na noze

Kdy použít Canespor 1x denně sada na nehty:

  • Vhodný k léčbě mykózy nehtů – postižení 1–2 nehtů.
  • Vhodný jako doplňková léčba při rozsáhlejší mykóze nehtů (3 nehty a více).

Zdroj: Canespor 1x denně sada na nehty

Diagnóza plísně nehtů

Většinou je zkoumán malý kus nehtu u lékaře pod mikroskopem. Buďto se nechá vykultivovat kultura z odebraného vzorku anebo se můžou použít i jiné metody, jak rozpoznat plíseň nehtů. Medikamentózní léčba by neměla být nikdy zahájena bez správné diagnózy, protože léčba může být drahá. Diferenciální diagnóza se soustředí na vyloučení nehtové lupénky, rakoviny, onemocnění periferních cév a dalších nemocí.

Zdroj: Plíseň nehtů

Komplikace při plísni nehtů

Plíseň nehtů je spíše než zdravotní problém, kosmetický a psychosociální problém. Plíseň nehtů často může vést k pocitům studu a nakažení se bojí šíření plísně dále. Mezi hlavní komplikace plísně nehtů patří šíření z nehtu na nehet, což pak vede k jejich úplné ztrátě. Plíseň na nehtu pak na noze může způsobovat bolesti při pohybu. U diabetiků se zase léčba může dlouho vléct v důsledku opožděného hojení, kterým je cukrovka doprovázena.

Zdroj: Plíseň nehtů

Zarůstání nehtů u miminek

Když zarůstají nehty malým dětem, je to větší problém. A stane se to snáz než u dospělých. Podle odhadů lékařů se s tímto problémem potýká celá čtvrtina dětí. Je to dáno i tvarem dětských prstů. O to víc je u dětí nutné vždy dodržovat zásadu číslo jedna: nehty se stříhají vždy rovně, nikoliv tak, aby kopírovaly tvar prstu. Dalším důvodem zarůstajících nehtů u dětí je špatné obutí. Pamatujte, že dětské boty musí být ne tak akorát, ale o dvanáct milimetrů větší, aby prsty měly v botě prostor. Zásadně u dětí také vybírejte kulatou špičku boty, momentální móda není důležitá, tu si maminky i dítka mohou užít, až bude mít noha po vývoji. Ale základy, které dítěti dáte správnou obuví, nebo naopak nesprávnou, si ponese celý život. Zarůstající nehty tak dítěti sami můžete „vypěstovat“. Předejít se tomu dá mimo jiné tak, že nehty budete pravidelně stříhat, i když se vám zdá, že to je ještě dobré. Správný interval je jednou týdně, ale u některých dětí, které mají potíže s nehty, klidně i co čtyři dny. U dětí rozhodně platí: když u zarůstajícího nehtu nepomůže správná péče a dobré boty, nepokoušejte se je léčit sami. Vyrazte k lékaři. Nebojte se, že by lékař dítěti nehet strhával, to se u malých dětí už skutečně nedělá, volí se jiné, šetrnější metody léčby.

Zdroj: Rady proti zarůstání nehtů

Plíseň nehtů – domácí léčba

Na plíseň nehtů doporučují babské rady například použít česnek, ústní vodu Listerine, sodu, olej z oregana, kukuřičnou mouku, sodu, bílý ocet či extrakt z olivového listu.

Zdroj: Nehtová mykóza a lěčba jablečným octem

Růst nehtů

Plíseň nehtu se vyléčí jedině dorostem zdravého nehtu. Růst nehtů je dlouhodobá záležitost a celý nehet na prstě se obnoví asi tak za rok. Měsíčně nehet naroste přibližně o jeden milimetr. Obecně lze říci, že nehty na rukou rostou rychleji nežli na nohou.

Zdroj: Onychomykóza je nejčastější onemocnění nehtů

Přírodní prostředky proti zarůstání chloupků

  • Velmi prospěšné je zahřívání místa zarůstání, protože dochází ke zlepšení krevního oběhu, což urychluje proces hojení.
  • Velmi užitečné je používání koupelových solí a cukrů, protože mohou uvolnit zarostlé chloupky z kůže.
  • Vytrhnutí chloupku pomocí pinzety. Tento postup by měl být použit pouze v případě viditelnosti zarostlého chloupku. Pinzeta by měla být sterilní, aby nedošlo k infekci.
  • Užití homeopatických léků. Homeopatické léky mohou uvolnit zarostlé chloupky. Tyto léky by se měly používat po dobu 3 dnů, protože mohou způsobit nadměrné hnisání jiných částí těla.

Zdroj: Jak zabránit zarůstání chloupků na hrudi

Plíseň nehtů a cukrovka

V 60% případů pacientů s plísní nehtů byla také diagnostikována cukrovka. Později se pak prokázalo, že plíseň nehtů skutečně souvisí se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Plíseň nehtů více prosperuje při zvýšené hladině krevního cukru. Proto jstli-li při tělě a máte plíseň nehtů, tak je velká pravděpodobnost, že u vás již trvá také onemocnění cukrovkou. A to samé platí i opačně, máte-li cukrovku, tak vám vážně hrozí onemocnění plísní nehtů.

Zdroj: Lék na plíseň nehtů

Stravou proti zarůstání chloupků

  • Velmi vhodné je zvýšit příjem potravin bohatých na vitamín C. Vitamín C urychluje hojení, zvyšuje imunitní ochranu a pomáhá budovat vlákna kolagenu na kůži.
  • Vitamín E je další důležitou živinou pro zdraví kůže. Tento vitamín pomáhá posilovat kožní kolagen a také zlepšuje poškozenou kůži.
  • Velmi užitečná je mast z měsíčku. Tato mast odstraňuje nevzhledné jizvy, ale také zlepšuje barvu pleti a její pružnost.

Zdroj: Rady proti zarůstání chloupků


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP