Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LECENI ŽILEK NA NOHÁCH

OBSAH

Kde se nejčastěji objevují?

Metličkové žilky se nejčastěji objevují na obličeji a končetinách. Každý má tyto žíly, ale začnou být vidět, až když nastane nějaký problém. Žíly pak mohou prosvítat přes kůži. Ke zviditelnění žilek přispívá mnoho faktorů, včetně stárnutí, změny hormonů, obezity a těhotenství. Metličkové žilky jsou do značné míry dědičné, díky čemuž mohou někteří lidé trpět více, bez ohledu na další faktory. Nejčastější výskyt těchto žilek je na nohách, protože žíly v dolních končetinách mají nejtěžší práci ze všech žil v těle. Na tyto žilky působí největší tlak a gravitace při překonávání zpětného chodu krve do srdce. Proto je pochopitelné, že obezita a těhotenství mohou způsobit zviditelnění metličkových žilek, neboť zvyšující se váha zvyšuje tlak v žilách dolních končetin.

Zdroj: Jak na metličkové žilky na nohách

Diskuze

V diskuzi CERVENE FLICKY NA NOHACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Dobry den udelali se mi po nohach flicki po sestinedeli dneska bude maly dva roky a nemuzu to .ale mam dotaz nesvedi to neboli to a zmizí to nekdy ale jak mam dostat menstruaci vzdy to vyleze moc mam to je na nohach dekuji moc
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Cervene flicky na nohach

Proč máme metličkové žilky na nohách

Ke vzniku křečových metliček výrazně přispívají hormonální změny v ženském organismu. Žilky se tak objevují už například na začátku užívání hormonální antikoncepce. Popraskané žilky na nohách lze stále častěji pozorovat už u mladých dívek, protože začínají dříve pravidelně užívat hormonální antikoncepci. Někdy pomáhá vysazení antikoncepce a vznik nových žilek se zmírní. Dalším obdobím hormonálních změn je těhotenství, zejména druhé a pak ta následující. Posledním výrazným obdobím vzniku metličkových žilek je doba takzvaného přechodu. Mohou se však objevovat i kdykoliv v průběhu života. Dalším výrazným faktorem vzniku metličkových žilek je totiž nezdravá životospráva. Málo pohybu, obezita, kouření či dlouhé časté opalování, to vše může k jejich vzniku významněji přispět. Dalším rizikovým faktorem je časté nošení vysokých podpatků, dlouhé stání na nohou nebo naopak dlouhé sezení, častý sed s překřížením nohou.

Zdroj: Metličkové žilky

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ SKVRNY NA KŮŽI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den. V práci stojím dlouho na nohách,tak 6-7 hodin. A včera se mi na nohách udělalo tohle. Nohy mám i pořád oteklé. Nevíte co to je? Děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Může to být alergie na trávu po nějaké procházce. Dejte tomu čas jeden týden a pokud to nezmizí, tak kontaktujte svého praktického lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Prevence

Dokonce i po léčbě může dojít k znovuobjevení žilek. Existují však kroky, které mohou přispět ke snížení rizika vzniku metličkových žilek. Tím nejdůležitějším je zabránit nadměrné tělesné hmotnosti, k čemuž dopomůže i pravidelné cvičení. Navíc je dobré se zaměřit na cvičení, které posiluje svaly na nohou. Také je dobré vyvarovat se dlouhému stání, zejména v neměnné poloze, rovněž nošení vysokých podpatků, těsných kalhot a spodního prádla. Také se nedoporučuje sedět se zkříženýma nohama, protože to může omezit krevní oběh.

Zdroj: Jak na metličkové žilky na nohách

Poradna

V naší poradně s názvem SUCHA KOZA NA NOHACH A RUKACH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr mares.

mam suchou kuzi na nohach a rukach co s tim

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co na suchou kůži na nohách a rukách? Základní péče je jednoduchá - mazat a mazat... K mazání používejte různé rostlinné oleje například olivový, arašídový, olej z pomerančových jader a tak podobně. Vyzkoušejte co vám nejvíce prospívá a upřednostněte to, po čem máte nejvíce přijemný pocit. Péči můžete dále podpořit předchozí koupelí rukou a nohou v roztoku kyseliny citronové. Takovou koupel připravíte z 5 litrů vlažné vody a půlku moka lžičky kyseliny citronové, kterou běžně koupíte v supermarketu asi za 7 korun. V takové lázni si pak masírujte ruce i nohy po dobu pěti až deseti minut - zase jak vám to bude přijemné. Máte-li na nohách ztvrdlou pokožku, doba u konce této koupele je nejlepší příležitostí, jak ji odstranit pomocí pemzy nebo ocelového pilníku na ztvrdlou kůži. Po koupeli si ruce a nohy osušte a promažte některým z oblíbených rostlinných olejů.
Tuto péči můžete aplikovat i na celé své tělo, nejen na nohy nebo jen ruce. Pak si lázeň připravte ve vaně do které natočte vodu, aby byla vana plná a pak do vody nasypte celý pytlíček kyseliny citronové. Dejte pozor, aby se všchny krystalky kyseliny dobře ve vodě rozpustily a pak si do ní vlezte. Doba působení je na vás - jak vám to bude přijemné. Po koupeli se osušte a promažte se olejem. Při promazávání si bezvadně protáhnete své tělo, obzvláště při mazání zad je to zajímavé - snažte se svépomocí namazat se všude. Při mazání dodržujte pravidlo, od periferií k srdci. To znamená nejdříve ruce, zápěstí, předloktí, paže, ramena a prsa. Potom kotníky, lýtka, stehna, zadek, břicho a záda. Nakonec si promasírujte chodidla.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sucha koza na nohach a rukach

Obnova po léčbě žilek

Většina pacientů po léčbě nemá žádné problémy, jen u některých se vyskytují nepříjemné pocity a bolesti, která lze utlumit pomocí paracetamolu. Některým pacientům se doporučuje bandážování elastickými obinadly nebo nošení kompresních punčoch, ale všichni pacienti jsou vyzváni, aby chodili na krátké procházky a pili dostatečné množství vody. Pacientům se doporučuje, aby se vyhýbali teplé koupeli, vířivkám a opalování.

Zdroj: Jak na metličkové žilky na nohách

Diskuze

V diskuzi BATOLE 4 MĚSÍCE ZANÍCENÉ NEHTY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Simona.

Dobrý den . Mám 5měsíčního chlapečka kterému zarůstají nehty na nohách, a má palečky zanícené . Byla bych ráda kdyby jste mi poradil co s tím mám dělat . Brožíková

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Batole 4 měsíce zanícené nehty na nohách

Jak se zbavit žilek na nohách?

Křečové žíly jsou vlastně rozšířené žíly, které mohou být namodralé, červené nebo mohou mít barvu těla. Často vypadají jako dráty objevující se ve zkroucené nebo vypouklé formě. Zároveň mohou být oteklé nebo vyvýšené nad povrch kůže. Tyto žíly se často vyskytují na stehnech.

Faktory zvyšující jejich vznik

  • zvyšující se věk
  • rodinná anamnéza
  • hormonální změny
  • těhotenství
  • obezita
  • nedostatek pohybu
  • vystavování se slunečnímu záření

Odstranění rozšířených metličkových žilek se provádí velmi snadno laserem. Správnou péčí lze žilkám na nohou také předcházet, velmi důležitá je neustálá ochrana proti slunečnímu záření a extrémním výkyvům teplot. Žilky mohou být svou existencí později důvodem vzniku takzvané růžovky a celé řady zánětlivých změn na pokožce.

Zdroj: Jak zamaskovat červené žilky

Diskuze

V diskuzi PRASKLÉ ŽILKY A JEJICH LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anežka.

Užívám GODASAL 100 V POLEDNE 1 tabletu.Ráno beru Rutin 50mg doplněk na žíly
na nohách se mi začaly tvořit metličky a žilky.Mám také křečové žíly.
prosím poradit co mohu užívat aby se mi zlepšily moje metličky na nohách.
Děkuji s pozdravem A.Kuchařová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anežka.

poradí mi někdo

Zdroj: diskuze Prasklé žilky a jejich léčba

Ošetření pro odstranění žilek z nohou

Pacienti, u nichž se metličkové žilky objeví, si je často chtějí nechat odstranit z kosmetických důvodů. Mezi hlavní způsoby léčby patří skleroterapie a laserová léčba. Skleroterapie se provádí ambulantně pomocí několika vpichů, kdy se injekcí do žilek vpraví tekutina zvaná tetradecyl sodný. Tento lék je aplikován velmi tenkými jehlami, ošetření může být provedeno na normální klinice. Roztok musí být vstříknut do každé žilky, ale při jednom sezení může být aplikováno pouze 20 injekcí. Speciální látka zde způsobí místní chemické poškození vnitřní výstelky žilek a neinfekční zánět bez trombu (otoku a krevních sraženin) – žíla zkolabuje a s určitým časovým odstupem se přemění ve vazivový pruh a vstřebá se. Tento postup stojí pacienta na soukromé klinice okolo 6 000 Kč za jedno sezení, ale aby došlo k úplnému vyřešení problému, je většinou zapotřebí více návštěv. Některé žilky totiž vyžadují více než jednu injekci, v závislosti na své velikosti. Postup je velmi bezpečný, ale trochu nepříjemný a mírně bolestivý, ale určitě neovlivní váš každodenní život. Skleroterapie byla obvyklým způsobem léčby metličkových žilek, v současné době se však stává populárnější ošetření laserem, které se provádí působením silné dávky světla na žilky, které je prokrví a tepelné světelné pulzy způsobí jejich uzavření. Obvykle používané lasery obsahují chladicí prvek, který ochlazuje kůži při aplikaci. Tím se snižuje možné nepohodlí a bolestivost. Závisí na rozsahu žilek, ale nejčastěji je zapotřebí šesti sezení. Stejně jako u skleroterapie může pacient pokračovat ve svých běžných činnostech ihned po ošetření.

Zdroj: Jak na metličkové žilky na nohách

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKÁNÍ ŽILEK V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

dobrý den, potřebovala bych poradi je mi 51let a začínají mi praskat žilky v obličeji.Myslím si ,že to v rodině nemame.Prosím poraďte mi děkuji mnohokrát Marie

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Proti praskání žilek je potřeba vyléčit propouštění krve zkrz slabou žilní stěnu. Toho lze dosáhnout zhoustuním krve, pomocí vitamínu K, který je obsažen ve všech zelených zeleninách a nebo také v řase chlorela. Hustá krev se nebude tolik rozlévat v okolí vlásečnicových žilek a omezí se tak tvorba metliček. A dále se postarat o to, aby zesílila cévní stěna. K tomu účelu slouží lék Ascorutin.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Praskání žilek v obličeji

Léčba

Při léčbě prasklých žilek v oku musí lékař nejprve stanovit příčinu, a tu léčit. Jedná se vždy o individuální stav pacienta. Pokud je výskyt žilek kosmetického charakteru, dá se tento problém řešit pomocí laserové operace. Laser vytváří intenzivní teplo, které eliminuje vytvořené struktury. Při této operaci lékař kontroluje délku a intenzitu světla, aby došlo k efektivnímu odstranění žilek z povrchu oka. Operace je bezbolestná a trvá asi 30 minut.

Zdroj: Prasklá žilka v oku

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ FLEKY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Mohla by to být meningitida. Lékař v kožní ambulanci zjistí více. Meningitida je nebezpečné onemocnění.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lilijanka.

Myslíte že by to mohlo být tohle přišla jste s tím už do styku
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Mast na metličkové žilky na nohách

Allga San duopack na metličkové žilky 100 ml + 75 ml – toto balení je velmi účinné v péči o metličkové žilky, neboť se skládá jak z balzámu, tak i spreje.

Balzám obsahuje pečlivě zvolenou kombinaci složek, které přispívají ke zmírnění viditelnosti metličkových žilek – má tak i krycí efekt. Dále balzám obsahuje cenné výtažky z jírovce maďalu, pupečníku asijského, extrakt z hroznových listů a silici kosodřeviny. Toto složení má blahodárný a osvěžující chladivý účinek. Vitamín E, panthenol, alantoin a jojobový olej pečlivě ošetřují pokožku. Navíc obsažený kolagen podporuje zmírnění viditelnosti metličkových žilek. Díky obsahu pigmentu a beta-karotenu se krycí efekt násobí.

Sprej na metličkové žilky chladí a zlepšuje mikrocirkulaci krve, působí příznivě i na otoky nohou. Při aplikaci na pokožku chladí její svrchní vrstvy, čímž přináší úlevu a ochlazuje problematická místa při žilní nedostatečnosti, která se projevuje otokem, únavou a pocitem těžkých nohou. V případě, že se objeví i bolestivé projevy, mohou se použitím spreje zmírnit. Unavené a oteklé nohy se ochladí a uvolní. Pravidelné používání působí na cévy a zlepšuje jejich mikrocirkulaci. Produkt se aplikuje 2x denně zevně na pokožku nohou.

Zdroj: Metličkové žilky

Laser na červené žilky v očích

Laserová operace červených žilek pracuje na bázi intenzivní energie paprsku. Lékaři zaměřují tuto světelnou energii nejen na sítnici, ale také na postiženou oblast, a to bez poškození okolní oblasti oka. Laser vytváří intenzivní teplo, které eliminuje vytvořené struktury, jakož i vazby tkáně. Lékař kontroluje délku a intenzitu světla, aby došlo k efektivnímu odstranění žilek z povrchu oka.

Na znecitlivění očí se používají oční kapky. Operace je bezbolestná a trvá asi 30 minut. Zprvu bude vidění rozmazané, ale během několika týdnů se vrátí zpět.

Zdroj: Domácí léčba červených žilek v očích

Diskuze

V diskuzi MÁM NATĚLE TUKOVE BOULE..**? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarmila.

Névim coto je a bojim se jít k lekaří moje babíčka to mněla a umřela nato nevím jestli jsouto tukove boule nevím coto pořadně je a moje máminka to má taky a umira co mám dělat poradtemí prosim


Děkují Jarmila

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna Hlušičková.

Dobrý den,

Prosím, mám víc jak 15 let systémovou sklerodermiii, sice nemám zasažen vnitřek, ale pořádně svalstvo,.je to něco přes rok, co se mi zespodu na nohách udělaly velké, bolestivé boule a já nemůžu skoro chodit,...Nevím na jakého doktora se mám obrátit, ani co mám dělat,..Kdyby jste byli tak hodní poradili mě, byla bych velice ráda a Vám samozřejmně moc vděčná,...děkuji, Hlušičková Anna

Zdroj: diskuze Mám natěle tukove boule..**?

Léky na praskání žilek

Lék ascorutin v sobě přináší společné působení vitamínu C a rutinu. Obě tyto látky blahodárně působí na cévy a omezují jejich prosakování. Ascorutin má přímý vliv na metličkové žilky, které po jeho užívání sníží svoji viditelnost. Lék ascorutin je volně k dostání v lékárnách. Nejlevnější cena ascorutinu je tady: Ascorutin cena.
 

Zdroj: Jak na červenání tváří a praskání žilek

Diskuze

V diskuzi ČERVENÉ FLEKY NA NOHÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Denisa.

Muzu poprosit o radu,nevite co by to mohlo byt?manzelovi se to udela vzdy kdyz je delsi dobu na nohou.Dekuji za odpoved
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Iveta.

Dobry den mam červené fleky na nohy a prohmatavam si tam aj kuličky co to znamená. Muze te mi poradit
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Červené fleky na nohách

Profesionální metody léčby metličkových žilek

Díky nejnovější laserové technice je možné rušivé žilky léčit cíleně, minimálně bolestivě a jen s minimem vedlejších účinků. Už delší dobu je úspěšná léčba pulzujícím barevným laserem. Nevýhodou je, že se může vytvořit hrubý povrch, modřina nebo otok, které se obvykle po týdnu zhojí. Mnoho dermatologů a kosmetiček proto pracuje s fotodermickým bleskem. Tato metoda je bezbolestná a mohou se s její pomocí ošetřovat i větší plochy během jednoho sezení.
 

Zdroj: Jak na červenání tváří a praskání žilek

Červené žilky na nohách

Jedná se o jasně viditelné žíly pod kůží, které se kroutí, mají ztenčenou stěnu a jsou rozšířené. Nejčastěji jsou postiženy povrchové žíly dolní končetiny. Zasaženy bývají i žilní chlopně, které umožňují krvi, aby tekla směrem k srdci. Při narušených chlopních se krev vrací dolů a může zvyšovat tlak na žilní stěny a přispívat k dalšímu zhoršení.

Většinou jsou tyto žilky způsobeny geneticky. Vznikají tak, že dochází k poničení žilní stěny. V horších případech mohou být popraskané žilky doprovázeny svěděním a mravenčením. V lehčích případech pomůže změna životního stylu. Především je potřeba shodit přebytečná kila, která zbytečně zatěžují vaše nohy. Upravte svůj jídelníček a zařaďte do něj potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Jednou z příčin vašeho problému může být i hormonální antikoncepce nebo kouření.

Ideálním řešením a prevencí je sport. Ze sportu je nejvhodnější jízda na kole. Dalším řešením je ulevit nohám například gymnastickým cvikem, takzvanou svíčkou. Další dobrou radou je dodržování pitného režimu. Doporučuje se také střídavé sprchování teplou a studenou vodou. Úlevu nohám přinesou speciální stahovací punčocháče nebo různé masti. Pokud popraskané žilky neustoupí a jejich stav se bude i nadále zhoršovat, je řešením návštěva odborníka.

Červené žilky na nohách – foto

Zde je několik fotografií, na nichž je možné vidět červené žilky na nohách.

Zdroj: Jak zamaskovat červené žilky

Volně prodejné přípravky na křečové žíly

Báječný chladivý gel Sněhurka pohladí vaše bolavé nohy a zbaví vás pocitu těžkých nohou. Kaštanový gel Topvet zas zvyšuje pružnost žil.

Velmi oblíbené a účinné jsou krémy na křečové žíly značky Ruticelit, s vyváženým bylinným komplexem a vysokým obsahem termální vody z vřídla Podhájská.

Volně prodejné jsou rovněž kompresní punčochy či podkolenky značky Maxis nebo Avicenum, můžete na ně dostat i poukaz od lékaře.

Vyzkoušet můžete masti na křečové žíly z přírodních extraktů a silic, například Biomedica Biovenol.

Doplňkovou, ale často velmi příjemnou léčbou jsou bylinné čaje a koupele.

Zdroj: Ucpané žíly na nohách

Červené žilky v očích – foto

Zde je několik fotografií, na kterých je možné vidět červené žilky v očích.

Zdroj: Domácí léčba červených žilek v očích

Léčba

Konzervativní léčba většinou záleží na nás samých. Je v podstatě cestou tehdy, když onemocnění není natolik vážné, že by se muselo přistoupit k operaci, nebo je řešením pro ty, kteří na operaci nemohou nebo nechtějí.

Kompresní terapie: Spočívá v nošení punčoch, kompresních podkolenek a podobně.

Léky: Bez předpisu jsou k dostání například potahované tablety Ascorutin, chladivé gely, masti, krémy na křečové žíly a jako prevence je skvělý lék Wobenzym.

Radikální léčba: Znamená odstranění křečových žil chirurgickou cestou – dnes existuje mnoho metod.

Přírodní léčba: Zde zabírají různé přírodní gely, masti, krémy na křečové žíly na přírodní bázi a obklady. Ty mnohdy ulevují od bolesti, ale zároveň vyduté žíly stahují.

Zdroj: Ucpané žíly na nohách

Jak odstranit metličkové žilky

Odstranění metličkových žilek je možné například pomocí laseru. Paprsek laseru prochází kůží a jeho energie je pohlcována v cílové struktuře, v tomto případě v rozšířené cévce. Ta je destruována, aniž by přitom došlo k poškození okolní tkáně. Léčba laserem probíhá někdy i v několika etapách v intervalu 3–4 týdny, což závisí na rozsahu změn. Komplikací výkonu mohou být pigmentové změny v místě zákroku, které jsou naštěstí jen přechodného rázu a obvykle maximálně po 14 dnech vymizí. Ve srovnání s jinými užívanými metodami je toto riziko však podstatně menší. Navíc léčba laserem nepředstavuje bolestivý výkon. Na přání klienta je nadto možné použít povrchové znecitlivění gelem.

Sklerotizace metličkových žilek je časově nenáročnou a klienta nezatěžující metodou. Sklerotizace je rychlá a nebolestná metoda jak zneviditelnit metličkové žilky na nohou. Jde o ambulantní zákrok, který nevyžaduje pracovní neschopenku. Funguje to jednoduše: tělu se podá nitrožilně sklerotizační roztok a následujících 24 hodin je noha zabalena ve speciální bandáži. Celý proces způsobí, že se žilky v podstatě zalepí. Sklerotizace žilek také vhodně doplňuje předcházející operaci křečových žil. Pacientům se doporučuje pro dosažení lepšího efektu opakovat sklerotizaci alespoň 2krát. Před první sklerotizací je třeba nejprve vyšetřit povrchový žilní systém. Sklerotizaci žilek není vhodné provádět u žen v prvotním či naopak hodně pokročilém stadiu těhotenství. V řádu několika týdnů se doporučuje nošení kompresních elastických punčoch.

Zdroj: Metličkové žilky


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP