Facebook Síť X Pinterest email tisk

Téma

LECITHIN S OBSAHEM 70 PHOSPHADITYLCHOLINU


Léčba psoriázy přírodními substancemi

  • Lecithin s obsahem 70% phosphaditylcholinu
    Dávkování: 2 mg na každých 10 kg hmotnosti, minimální dávka 8-10 mg za den.
    Záleží však na obsaženém cholinu v přípravku, proto důkladně zvažte výběr!
  • Rybí tuk (omega 3 a 6 mastné kyseliny)
    Dávkování: 2 - 4 g těchto mastných kyselin denně (podle tělesné váhy a návodu).
  • Zinek + nanomethionin
    V ČR není tato speciální kombinace dostupná. Jako náhradu můžete použít klasický zinek a k němu koupit aminokyselinu Methionin.
    Dávkování: 20 - 30 mg zinku denně, po měsíci užívání snížit dávku na 10 mg – stále užívat společně s methioninem.
  • Inositol a IP6
    Výborný pro správnou funkci jater, odbourává nadbytečné minerály a detoxikuje.
    Dávkování:
    min. 500 – 1000 mg.
  • Vitamin C
    Ve vodě rozpustný vitamin. V žádném případě neužívat jako součást multivitaminů či ve formě šumivých tablet.
    Dávkování: 100 mg třikrát denně.
  • Měsíček lékařský
    Čaj i nálev z měsíčku lékařského je velmi účinný. Čaj z měsíčku lékařského se pije 2 krát denně jeden šálek. Odvar z měsíčku lékařského se použije tak, že se postižená část kůže namočí zhruba na půl hodiny do tohoto odvaru. Návod na přípravu odvaru z měsíčku lékařského: do 1 litru horké převařené vody přidejte 5-8 květů měsíčku (suchých nebo čerstvých) a nechte louhovat 1 hodinu. Koupel v odvaru opakujeme denně až do ustoupení potíží.

Zdroj: článek Lupénka psoriáza, léčba pomocí přírodních látek

Poradna

V naší poradně s názvem DIETA NA SLINIVKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie zemanová.

Pprosím o dietu,manžel je 14 dnů po odstranění nádoru na slinivce a má stále průjem.děkuji za odpověd M.Z.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je běžné, že lidé s rakovinou slinivky mají problémy s výživou. Pokud je slinivka odstraněna nebo nefunguje správně, nebo pokud jsou zablokovány žlučové nebo pankreatické vývody, je možné, že nebudou schopni strávit tuk. Blokádu lze řešit umístěním stentu do kanálku, který jej udrží otevřený. Lékař také může předepsat pankreatické enzymy na podporu trávení. Léky, jako jsou steroidy, mohou pomoci zlepšit ztrátu chuti k jídlu.
Při rakovině slinivky, můžou být různé typy průjmu. Někteří lidé mohou mít světlou stolici, pokud mají ucpaný žlučovod. Někteří lidé mohou mít průjem, když slinivka nevytváří dostatek enzymů, které pomáhají střevům trávit potravu a absorbovat živiny.
Provedení některých změn ve stravě může pomoci zmírnit průjem. Jednou z nejdůležitějších věcí při zvládání průjmu je pití dostatečného množství tekutin, abyste pacient zůstal hydratován.
Lékař může předepsat vitamínové doplňky, protože střeva správně nepřijímají živiny a dochází k tzv. malabsorpce - podvýživě. Pacient by se také měl vyhnout tučným, mastným nebo smaženým jídlům, protože bude mít potíže s jejich trávením.
Při průjmu je třeba konzumovat potraviny s vysokým obsahem draslíku, aby se nahradil průjmem ztracený draslík. Mezi tyto potraviny patří:

meruňkový nebo broskvový nektar
banány
pomeranče
bramborová kaše nebo pečené brambory

Pro přípravu běžných jídel používejte potraviny s vysokým obsahem bílkovin a kalorií, ale nízkým obsahem vlákniny. Mezi tyto potraviny patří:

bílý nebo vanilkový jogurt
nudle
snídaňová kaše z pšeničné krupice
konzervované nebo vařené ovoce bez slupek
tvaroh
tavený sýr
kuřecí nebo krůtí (s kůží)
libové mleté ​​hovězí maso

Vyhněte se potravinám s vysokým obsahem vlákniny a těm, které zvyšují činnost střeva a rychlost vytahování tekutiny z tkání do stolice. Káva s kofeinem, čaj a alkohol mohou stimulovat činnost střev. Mezi potraviny s vysokým obsahem vlákniny patří:

celozrnné cereálie a pečivo
hnědá rýže
sušené ovoce, jako jsou sušené švestky a rozinky
popcorn, ořechy a semínka
fazole a luštěniny
syrová zelenina a ovoce

Správná výživa během léčby rakoviny je důležitá, proto se poraďte s lékaři, pokud průjem stále přetrvává.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Dieta na slinivku

Léčba lupénky ve vlasech přírodními substancemi

  • Lecithin s obsahem 70% phosphaditylcholinu
    Dávkování: 2 mg na každých 10 kg hmotnosti, minimální dávka 8-10 mg za den.
    Záleží však na obsaženém cholinu v přípravku, proto důkladně zvažte výběr!
  • Rybí tuk (omega 3 a 6 mastné kyseliny)
    Dávkování: 2 - 4 g těchto mastných kyselin denně (podle tělesné váhy a návodu)
  • Zinek + nanomethionin
    V ČR není tato speciální forma zinku dostupná. Jako náhradu můžete použít Zinek a aminokyselinu Methionin.
    Dávkování: 20 - 30 mg denně, po měsíci užívání snížit dávku na 10 mg – stále užívat společně s methioninem.
  • Inositol a IP6
    Výborný pro správnou funkci jater, odbourává nadbytečné minerály a detoxikuje.
    Dávkování:
    min. 500 – 1000 mg
  • Vitamin C
    Ve vodě rozpustný vitamin. V žádném případě neužívat jako součást multivitaminů či ve formě šumivých tablet.
    Dávkování: 100 mg třikrát denně
  • Měsíček lékařský
    Čaj i nálev z měsíčku lékařského je velmi účinný. Čaj z měsíčku lékařského se pije 2 krát denně jeden šálek. Odvar z měsíčku lékařského se použije tak, že se postižená část kůže namočí zhruba na půl hodiny do tohoto odvaru. Návod na přípravu odvaru z měsíčku lékařského: do 1 litru horké převařené vody přidejte 5-8 květů měsíčku (suchých nebo čerstvých) a nechte louhovat 1 hodinu. Koupel v odvaru opakujeme denně až do ustoupení potíží.

Zdroj: článek Lupénka ve vlasech - léčba pomocí přírodních látek

Poradna

V naší poradně s názvem JIDELNICEK NA SNIZENI KYSELINY MOCOVE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den ve Vašem uvedeném jídelníčku k svačině je hruška,ale od lákařky mám ,že hruška je jako nevhodná při zvýšené hladině kyseliny močová.
Kdo má pravdu ,netuším jíst nebo nikoliv,asi by bylo dobré zjistiti kdo má pravdu
Marta

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hrušky při dně jíst můžete a dokonce jsou prospěšné pro vaše ledviny, které bývají postižené zvýšenou hladinou kyseliny močové. Níže se dozvíte proč.

Obsah purinů v hruškách
Potraviny, které jsou vhodné pro dietu s nízkým obsahem purinů, obsahují koncentraci purinů nejvýše 50 miligramů na každých 100 gramů tohoto jídla. Všechno ovoce, včetně hrušek, patří do této kategorie. Nízkopurinová strava může obsahovat dvě až čtyři porce ovoce denně, přičemž jedna hruška střední velikosti se rovná jedné porci.

Velikost porce
Když jste na dietě s nízkým obsahem purinů, tak byste každý den měla sníst dvě až čtyři porce ovoce. Jedna porce odpovídá středně velkému kusu čerstvého ovoce nebo 180 ml ovocné šťávy nebo 120 ml zavařeného ovoce. Vždy upřednostněte čerstvé ovoce nebo čerstvou ovocnou šťávu, protože čerstvé ovoce, zejména pokud má svoji slupku, jako například neloupaná hruška, obsahuje velké množství prospěšné vlákniny. Používejte pouze 100% ovocné šťávy a ovoce zavařené ve vlastní šťávě, nikoli v sirupu.

Hruška při dně ano či ne?
Ačkoli hrušky mají nízký obsah purinů, společnost Gout & Uric Acid Education Society https://gouteducation.org/d… varuje, že obsahují přirozeně vysokou koncentraci fruktózy (ovocný cukr). Pro zmírnění dopadů dny je lepší konzumovat ovoce s nízkým obsahem fruktózy, jako je grapefruit, banány, různé bobule a melouny.
Na druhou stranu hrušky obsahují antioxidanty, fenolika a kyselinu askorbovou, což jsou látky, které pomáhají snižovat zánět v těle a chrání před stavy souvisejícími se zvýšenou kyselinou močovou, jako jsou ledvinové kameny. Doporučení konzumovat hrušky při tomto onemocnění bylo vydáno ve zprávě zveřejněné v Evropském přehledu pro lékařské a farmakologické vědy v roce 2016, k vidění zde: https://www.researchgate.ne… podle které slupka obsahuje až 20tinásobek množství těchto látek ve srovnání s masem. Takže se soustřeďte, abyste jedla i slupku z hrušky. Hrušky, ale i ostatní ovoce jezte, když jsou čerstvé, protože tyto prospěšné látky postupem času ubývají.

Návrhy na konzumaci hrušek při dně
Pacienti na nízkopurinové dietě by měli každý den sníst 6 až 11 porcí pečiva, obilovin, rýže nebo těstovin, spolu se dvěma porcemi nízkotučných nebo beztukových mléčných výrobků, třemi porcemi zeleniny a až 170 gramy libového masa, vajec, sýrů, ořechů nebo fazolí. Hrušky si můžete zakomponovat do jídel s nízkým obsahem purinů tak, že si své ranní snídaňové cereálie doplníte o plátky čerstvé hrušky nebo přidáte nakrájené hrušky do salátu ze smíšené zeleniny, opékaných ořechů a studených grilovaných kuřecích prsou nebo steaku. Také můžete jíst hrušky smíchané s nízkotučným jogurtem jako rychlé občerstvení s nízkokalorickým obsahem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jidelnicek na snizeni kyseliny mocove

Šampony pro intenzivní péči

Všechny výrobky umí sice „opravit“ vlasy na jejich povrchu, žádný ale nedokáže zasáhnout hluboko do struktury vlasu. Struktura vlasů se pochopitelně zlepší správnou péčí a v tomto smyslu působí kvalitní šampon jako prevence.

Dove damage therapy šampon pro suché a poškozené vlasy – hodnocení dTestu: dobře (72 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (74 %), aplikuje se dobře (72 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (72 %).

Zde můžete vidět cenu.

L'oréal Paris Professionnel Série Expert, Absolut Repair – hodnocení dTestu: dobře (72 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (74 %), aplikuje se dobře (70 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena uspokojivě (58 %).

Zde můžete vidět cenu.

Lidl Cien / Provitamin Shampoo Repair and Care – hodnocení dTestu: dobře (72 %). Bezkonkurenčně nejlevnější Lidl Cien Provitamin Repair and Care se vyrovná „profesionálním“ výrobkům Wella Professionals. Má obsah 300 ml. Pečuje o vlasy dobře (74 %), aplikuje se dobře (72 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (74 %).

Wella Professionals Lifetex výživný šampon pro poškozené vlasy – hodnocení dTestu: dobře (72 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (72 %), aplikuje se dobře (72 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (68 %).

Zde můžete vidět cenu.

Garnier Fructis Regenerace a lesk – hodnocení dTestu: dobře (70 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (70 %), aplikuje se dobře (72 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (72 %).

Zde můžete vidět cenu.

Schlecker AS obnovující šampon – hodnocení dTestu: dobře (70 %), má obsah 300 ml. Pečuje o vlasy dobře (70 %), aplikuje se dobře (64 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (62 %).

Schwarzkopf Gliss Kur Total Repair 19 – hodnocení dTestu: dobře (70 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (72 %), aplikuje se dobře (72 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena dobře (70 %).

Zde můžete vidět cenu.

Herbal Essences lámavé vlasy – hodnocení dTestu: dobře (66 %), má obsah 250 ml. Pečuje o vlasy dobře (64 %), aplikuje se dobře (76 %). Antimikrobiální ochrana je hodnocena velmi dobře (90 %). Deklarace je hodnocena uspokojivě (56 %).

Zde můžete vidět cenu.

L'oréal Paris Elséve Ciment-Céramide šampon proti lámavosti vlasů – hodnocení dTestu: dobře (66 %

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nejlepší šampony pro intenzivní péči

Poradna

V naší poradně s názvem MEDROL A DIETA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vladimíra Tancíková.

Prosím o odpověď, zda-li je nutné při užívání Medrolu 4 mg upravovat stravu, je pravda, že se nemá jíst maso (kromě ryb) a sýry? Medrol beru od června 2018, prozatím jsem to ani v příbalovém letáku nenašla.
Děkuji za odpověď.
Tancíková
Brumovice u Opavy

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ne, to není pravda. Maso, pokud nebude příliž slané a tučné, tak ho jíst můžete. Stejná pravidla platí i pro sýry.
U Medrolu je potřeba dodržovat neslanou dietu s nízkým obsahem sodíku a naopak s vysokým obsahem draslíku a s vysokým obsahem bílkovin.

Medrol v těle zadržuje sodík. Proto je důležité sledovat příjem soli, pokud ho užíváte. Pokyny pro stravu při Medrolu z roku 2010 doporučují konzumovat méně než 1,5 gramu sodíku denně. Vyhněte se přebytečné soli tím, že budete jíst čerstvé potraviny spíše než rychlé občerstvení nebo zpracované a konzervované výrobky.

Jezte potraviny s vysokým obsahem draslíku, jako jsou pečené brambory, meruňky, banány, mléčné výrobky, citrusové plody a špenát. Pomůže vám to vytvořit zdravou rovnováhu sodíku a draslíku.

Grapefruitová šťáva může zvýšit koncentraci Medrolu v těle. Při léčbě Medrolem nekonzumujte grepy ani džus z nich vyrobený. Pokud již delší dobu každodenně grepy konzumujete společně s Medrolem, tak nepřerušujte toto společné užívání, aniž byste se na tom dohodla se svým lékařem. Náhlé přerušení dodávky grapefruitové šťávy by mohlo vést k poklesu účinné koncentrace léku a zhoršení zdravotního stavu.

Medrol se užívá s jídlem nebo mlékem, aby nezpůsobil podráždění žaludku. Zároveň je potřeba omezit alkohol, který může společně s Medrolem způsobit nebezpečné krvácení v zažívacím traktu.

Medrol může zpúsobit změny v přerozdělení tuku na nežádoucí místa, jako je zadní část krku, břicho a obličej. Tyto změny ve tvaru těla se u každého pacienta projevují odlišně. Navzdory skutečnosti, že Medrol zvyšuje chuť k jídlu, dbejte na to, abyste se vyhnula přejídání a ujistěte se, že máte dostatek pohybu pro spálení kalorií, které by jinak byly uloženy jako tuky na zmíněných partiích.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Medrol a dieta

Popis krému

Lavera Matující vyrovnávací krém Bio měsíček a Bio zázvor 30 ml

Je pleťový krém s bio měsíčkem pro normální a smíšenou pleť. Měsíček lékařský je pro své hojivé vlastnosti využíván už od středověku. Výtažky z této byliny mají harmonizující, zjemňující a regenerační účinky. Bio zázvor je bohatým zdrojem vitamínů a minerálů, čistí a stabilizuje pleť. V kombinaci s dalšími účinnými látkami přináší pleti vyváženou, hydratující péči. Unikátní složení s bio oleji, hydratujícími látkami a hojivými rostlinnými výtažky přináší problematickým partiím okamžitou úlevu a rozzáří pleť.

Použití: Ráno a večer jemně vetřete do pokožky obličeje a krku.

Složení/INCI: Water (voda), Theobroma Cacao Seed Butter* (kakaové máslo), Alcohol*, Glycerin, Olea Europaea Fruit Oil* (olivový olej), Cetearyl Alcohol, Glycine Soja Oil* (sójový olej), Myristyl Alcohol, Tricaprylin, Sodium Lactate, Squalane, Stearic Acid, Mangifera Indica Seed Butter (mangové máslo), Butyrospermum Parkii (bambucké máslo)*, Xanthan Gum, Tocopheryl Acetate, Orbignya Oleifera Seed Oil (olej z Babassu palmy), Hydrogenated Palm Glycerides, Hydrogenated Lecithin, Calendula Officinalis Flower Extract* (měsíček lékařský), Zingiber Officinalis Root Extract* (výtažek z kořene zázvoru), Tocopherol, Lysolecithin, Brassica Campestris Sterols (brukev řepák), Simmondsia Chinensis Seed Oil* (jojobový olej), Prunus Amygdalus Dulcis Oil* (mandlový olej), Lecithin, Helianthus Annuus Seed Oil (slunečnicový olej), Ascorbyl Palmitate, Fragrance (Parfum)**, Limonene**, Linalool**, Citral**, Citronellol**, Geraniol**, Benzyl Benzoate**(vysvětlivky: * suroviny z kontrolovaného ekologického zemědělství, ** přírodní esenciální oleje).

Země původu: Německo

Zdroj: článek Matující vyrovnávací krém s měsíčkem

Příběh

Ve svém příspěvku ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monika.

Dobrý den!

Jmenuji se Monika a už asi od svých osmi let trpím atopickým ekzémem. Asi před měsícem jsem na doporučení svého známého začala pít Aloe vera gel a po vypití jednoho litru se mi objevily na obličeji i na rukou hnisavé boláky. Věděla jsem, že se to časem objeví. Jen bych se chtěla zeptat, jak dlouho ty boláky ještě budu mít? Naštěstí mám celé září volné, protože do školy jdu až v říjnu. Tak jestli je možnost, že se to do konce září spraví? A vy s tím máte nějaké zkušenosti?

S pozdravem Monika

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel D.V..

Dobrý den, Moniko! litr aloe za měsíc to je opravdu výkon, co to proboha mate? Doporučuji okamžitě zmenit přípravek a kupte si nejaký z lékárny. Je jich tam více druhů, nechte si poradit od lékárnice. Co se týče problémů s pokožkou nasaďte lecithin, lactobacillus, omega 3 a 6 nenasycene mastne kyseliny a zinek s methioninem. Vice mene co nejdrive. Krasny den, D.V.

Zdroj: příběh Err-cist_db udaje(path, web, )

Univerzální pleťové krémy

Univerzální pleťové krémy lze bez problémů používat na obličej. Všechny pečují o pleť dobře, krém z Lidlu dokonce dle dTestu velmi dobře. Pleť dobře hydratují a vydrží účinkovat několik hodin po aplikaci. V tomto není mezi univerzálními a dražšími speciálními krémy na obličej žádný výrazný rozdíl. To, co se u těchto krémů hodnotilo poněkud problematicky, byl individuální pocit po aplikaci na obličej. Některým testujícím vadila lesknoucí se pokožka obličeje, jiným její nižší vláčnost. Péče o ruce byla u všech krémů celkově hodnocena lépe než péče o obličej.

Lidl Cien / pleťový krém soft – hodnocení kvality podle dTestu je velmi dobře, což odpovídá 82 %

Lidl Cien / pleťový krém soft je nejlepším a zároveň nejlevnějším univerzálním pleťovým krémem. Typ emulze je olej ve vodě. V této lehké variantě krému jsou ve vodě rozmíchány drobné kuličky oleje. Krém tohoto typu se lépe a rychleji vstřebává do pokožky. Je vhodný pro osoby s normální, smíšenou a mastnou pletí. Krém pečuje o pleť velmi dobře (84 %), aplikuje se dobře (76 %), mikrobiologická kvalita je v pořádku a deklarace je hodnocena dobře (70 %). Obsah je 250 ml.

CD hydratační krém – hodnocení kvality podle dTestu je dobře, což odpovídá 70 %

CD hydratační krém představuje typ emulze olej ve vodě. V této lehké variantě krému jsou ve vodě rozmíchány drobné kuličky oleje. Krém tohoto typu se lépe a rychleji vstřebává do pokožky. Je vhodný pro osoby s normální, smíšenou a mastnou pletí. Krém pečuje o pleť dobře (68 %), aplikuje se dobře (78 %), mikrobiologická kvalita je v pořádku a deklarace je hodnocena dobře (60 %). Obsah je 200 ml.

Zde můžete vidět cenu výrobku CD hydratační krém.

Creme 21 – hodnocení kvality podle dTestu je dobře, což odpovídá 70 %

Creme 21 představuje typ emulze olej ve vodě. V této lehké variantě krému jsou ve vodě rozmíchány drobné kuličky oleje. Krém tohoto typu se lépe a rychleji vstřebává do pokožky. Je vhodný pro osoby s normální, smíšenou a mastnou pletí. Krém pečuje o pleť dobře (70 %), aplikuje se dobře (78 %), mikrobiologická kvalita je v pořádku a deklarace je hodnocena dobře (64 %). Obsah je 150 ml.

Zde můžete vidět cenu Creme 21.

Dove intenzivní krém – hodnocení kvality podle dTestu je dobře, což odpovídá 68 %

Dove intenzivní krém představuje typ emulze olej ve vodě. V této lehké variantě krému jsou ve vodě rozmíchány drobné kuličky oleje. Krém tohoto typu se lépe a rychleji vstřebává do pokožky. Je vhodný pro osoby s normální, smíšenou a mastnou pletí. Krém pečuje o pleť dobře (68 %), aplikuje se d

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Nejlepší pleťové krémy

Příběh

Ve svém příspěvku DMSO JAK POUŽÍVATJAK ZISKAT 70% DMSO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Betka.

Prosim jak namichat presne 70 % DMSO dekuji za rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anton Mišech.

70% DMSO namícháte nejlépe tak, že si opatříte v chemických potřebách odměrku,napr. o objemu 100ml a do ní nalejete 70ml 99,9% DMSO a přilijete 30ml destilované vody koupené v lékárně! (takže ne destil.technickou vodu z Benziny).

Výsledek bude sice 100%x70x0,999/(70+30)=69,93% a ne 70%, což není na závadu, jelikož doporučované vyšší procenta pro aplikace jsou spíše v rozmezí 65 až 75%.
Směs se bude při naléváni vody znatelně zahřívat (vhodné použít ochranné brýle), abyste nebyl překvapen.
Takto dostanete 100ml roztoku. Ten si přelijte do odpovídají lahvičky z tmavého skla. Hodí se při tom malý trychtýř, který si objednejte z chemic.potřeb včetně té 100ml odměrky, např.zde:
https://www.vinarskydum.cz/…

Pokud budete potřebovat jenom 50ml zředěného roztoku, tak podělte dvěma množství DMSO a obdobně i destil.vody, které pak budete vlévat do odměrky.

Zdroj: příběh Dmso jak používatjak ziskat 70% DMSO

Potraviny s vysokým obsahem uhlohydrátů

Sacharidy se nacházejí téměř ve všech živých bytostech a hrají rozhodující roli ve správném fungování imunitního systému, hojení, srážení krve a vývoji člověka. Nedostatek sacharidů může vést k poškození fungování všech těchto systémů, avšak v západním světě je takovýto nedostatek spíše vzácný. Nadměrná konzumace sacharidů, zejména těch rafinovaných, jako je cukr nebo kukuřičný škrob, může vést k obezitě, diabetu typu II a rakovině. Mezi nezdravé potraviny s vysokým obsahem sacharidů patří slazené cereálie, sušenky, koláče, mouky, džemy, zavařeniny, chlebové výrobky, rafinované produkty z brambor a sladké nápoje. Ke zdravým zdrojům potravin s vysokým obsahem sacharidů patří zelenina, luštěniny (fazole), celozrnné výrobky, ovoce, ořechy a jogurt.

Cukry, sirupy a sladidla s vysokým obsahem sacharidů:

  • fruktóza obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 4 g,
  • aspartam obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,6 g,
  • med obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3,3 g,
  • cukr moučka obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 3 g,
  • hnědý cukr obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,9 g,
  • javorový sirup obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 2,7 g.

Sladkosti s vysokým obsahem sacharidů:

  • mandlový nugát obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 129 g,
  • čokoláda Tootsie Rolls obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 61 g,
  • tvrdé bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 59 g,
  • nízkokalorické gumové bonbony obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 44 g,
  • žvýkačky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 29 g,
  • žvýkačky bez cukru obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny) – 19 g.

Obiloviny s vysokým obsahem sacharidů:

  • rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 28,5 g,
  • kakaové křupky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 27,2g,
  • popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 26,9 g,
  • Marshmallow Froot Loops & Cocoa Dyno-Bites obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,9 g,
  • müsli obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 23,3 g.

Svačiny a mlsání s vysokým obsahem sacharidů:

  • popcorn obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 25,2 g,
  • preclíky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,8 g,
  • rýžové koláčky z bílé rýže obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 22,7 g,
  • ochucené Tortilla Chips obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny – 17,7 g.

Sušenky a dorty s vysokým obsahem sacharidů:

  • sušenky obsah uhlohydrátů na 100 g potraviny

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Uhlohydráty v potravinách

Poradna

V naší poradně s názvem JÍDELNÍČEK PŘI DNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Blanka.

Slyšela jsem, že kuřecí maso při dně není vhodné, a pak také že nevhodná je brokolice. Je tedy vhodná brokolicová polévka z vašeho jídelníčku?
díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Brokolice obsahuje přibližně 70 miligramů purinů na 100 gramů. Díky tomu se brokolice řadí do skupiny potravin s nízkým obsahem purinů – potraviny s velmi vysokým obsahem purinů mají více než 300 mg na 100 g. To znamená, že brokolice je dobrou volbou pro lidi s dnou.
Maso je obecně problém při dně. Nejhorší je maso červené. Kuřecí je druh masa s nejnižším množství purinů a proto je možné si dopřát jednu porci kuřecího jednou za dva dny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Jídelníček při dně

Výroba mýdla

Mýdlo se vyrábí procesem zvaným zmýdelňování, nebo též saponifikace, z přírodních nebo chemicky upravených tuků (či jiných lipidů) působením koncentrovaných roztoků hydroxidů alkalických kovů, například hydroxidu sodného nebo draselného (louhů), nebo za tepla působením slabších zásaditých látek, jako je uhličitan sodný (soda) či uhličitan draselný (potaš). Používá se takzvaná násada (tuky živočišného i rostlinného původu). Někdy se rostlinné oleje, obsahující velký podíl nenasycených mastných kyselin, hydrogenací předem obohacují nasycenými mastnými kyselinami. Reakční směs se zahřívá na teplotu 80 až 100 °C buď v otevřených kotlích, například zaváděním přehřáté vodní páry, která současně směs promíchává, nebo nyní častěji v uzavřených tlakových nádobách (autoklávech) zahřívaných párou z vnějšku a opatřených mechanickými míchadly. Procesem zmýdelňování vzniká viskózní směs, nazývaná mýdlový klih. Její viskozita může být upravena (takzvané krácení mýdla) přidáním chloridu sodného.

Sodná mýdla jádrová

Při použití hydroxidu sodného nebo sody se po vychladnutí směsi dalším přidáním chloridu sodného (takzvaným vysolováním mýdla) zvýší iontová síla roztoku natolik, že se rozruší mýdelné micely a mýdlo se vyloučí ve formě pevné látky jako takzvané jádrové mýdlo, plovoucí na hladině roztoku, zvaného mydlářský louh. Ten kromě vody a případných nečistot obsahuje chlorid sodný, zbytky nezreagovaného hydroxidu a glycerol, který je cenným vedlejším produktem výroby mýdla.

Oddělené jádrové mýdlo, které se vyrábí z tuhých tuků s malým podílem nenasycených mastných kyselin, se dále rafinuje opakovaným rozvářením s vodou a opětným srážením chloridem sodným, případně proplachováním zředěným louhem, a to zejména proto, aby se zbavilo zbývajících stop glycerolu a soli, pak se lisováním zbaví větší části vody. Někdy se upravuje přidáním čistých mastných kyselin na požadované chemické složení. Mýdlo takto připravené obsahuje přibližně 70 až 80 % zmýdelněných mastných kyselin, přičemž mýdla s vyšším obsahem se používají pro přípravu mýdel toaletních, zatímco s nižším obsahem jsou mýdla jádrová v užším slova smyslu, dříve používaná zejména k praní.

V jádrových a toaletních mýdlech převažují mastné kyseliny s 10 až 18 uhlíkovými atomy v molekule. Mýdla s převažujícími vyššími mastnými kyselinami (18 až 22 uhlíků) se používají především v mleté práškové formě jako přísady do moderních pracích prostředků pro automatické pračky k potlačení pěnivosti syntetických tenzidů.

Následné sušení mýdla probíhá většinou za sníženého atmosférického tlaku, případně rozprašováním v protiproudých sušicích věžích. Vysušené mýdlo (se zbytkovým obsahem asi 6 až 12

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Vše o mýdle

Poradna

V naší poradně s názvem KONZUMACE MISO PASTY PŘI ZVÝŠENÉ KYSELINĚ MOČOVÉ. se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana.

Dobrý den,
ráda bych věděla,jestli je vhodná konzumace miso pasty při zvýšené kyselině močové.Zvýšeni je patrně v důsledku oslabené funkce ledvin.Hodnoty 388.
Děkuji za odpověd a přeji pěkný den.
Ivana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Miso je pasta ze sóji, používaná v japonské kuchyni jako ochucovadlo. Vyrábí se ze sójových bobů, které se uvaří, smíchají s mořskou solí, naočkují se kulturou houby kódži a nechají se několik měsíců až let pomalu kvasit. Existují dva druhy pasty miso: červená a bílá. Z pohledu diety při kyselině močové je miso pasta celkem vhodná potravina a může se konzumovat i při dně. Co se týče obsahu purinů, tak o malinko horší je ta červená pasta, která ale i tak patří mezi potraviny s nízkým obsahem purinů. Puriny jsou látky, které zvyšují množství kyseliny močové v krvi. Bílá pasta miso je na tom trochu lépe a řadíme ji k potravinám s velmi nízkým obsahem purinů. Konkrétní hodnoty obsahu purinů v pastě miso jsou:
- bílá 48,8 mg purinů na 100 gramů pasty
- červená 63,5 mg purinů na 100 gramů pasty
Pro srovnání například 100 gramů listu špenátu obsahuje 51,4 mg purinů, 100 gramů brokolice obsahuje 70 mg purinů a 100 gramů petržele obsahuje 288,9 mg purinů. Oproti tomu 100 gramů kuřecích prsou obsahuje 141,2 mg purinů, ale 100 gramů hovězí svíčkové jen 98,4 mg purinů.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Zvýšená kyselina močová

Rekapitulace

Strava by měla vycházet ze zásad zdravé výživy, ze stravovacích návyků daného pacienta a dbát na to, aby byl příjem vitaminu K stabilní. Jak již bylo popsáno, mezi rizikové potraviny lze zařadit listovou zeleninu (zelí, kysané zelí, kapusta, špenát, čínské zelí, hlávkový salát, brokolice, květák) – lze pouze v malém množství, tedy například jako součást polévky, ozdoba. Kopr, řeřicha a petrželová nať obsahují rovněž vysoké množství vitaminu K, ale v minimálním množství v polévce či k dochucení rovněž nevadí.

Bez problému lze jíst kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, ředkvičky), rajčata, papriky, okurky, brambory, houby.

Ovoce jako citrony, ananas, jablka, banány, mandarinky, borůvky a další lze až na výjimky konzumovat (výjimkou je kiwi, sušené švestky, mango, maliny, ostružiny).

Co se týká masa, vyšší obsah vitaminu K má hovězí, kuřecí a krůtí maso. Zde ale hraje roli, jakým způsobem byla tato zvěř chována, krmena. Určitě se nedoporučuje tato masa vyloučit ze stravování, jen je potřeba je jíst v přiměřeném množství. Je vhodné zcela vyloučit játra a potraviny z nich vyrobené.

Při přípravě pokrmů se doporučuje využívat slunečnicový a řepkový olej. Olivový a sójový olej (obsahují větší množství vitaminu K) pak využívat jen v malém množství (lžička do salátu a podobně).

Luštěniny, jako je hrách, čočka, fazole, lze konzumovat v pravidelném množství tak, aby jejich příjem nekolísal (sóju, cizrnu – jen v menší míře, ne jako hlavní jídlo).

S cereáliemi (chléb a další pečivo) není problém, obsah vitaminu K je u nich nízký. Jedno vejce denně je také bez problému.

Důležitý je dostatečný pitný režim. Alkohol jen v rozumné míře (sklenka vína, 0,5 l piva denně). Z nápojů je vhodné se vyvarovat zeleného a kopřivového čaje, čajů s obsahem lékořice, bylinných čajových směsí.

V jídelníčku je vhodné sledovat kombinace potravin, zvolím-li pokrm s větším obsahem vitaminu K, pak další složky potravy musím volit z potravin s nízkým obsahem vitaminu K.

Je dobré vědět, že vzhledem k užívání warfarinu je nevhodné užívat léčivé rostliny, které snižují srážlivost krve a v kombinaci s tímto lékem mohou zvyšovat riziko krvácení, patří sem ginkgo biloba, ženšen pravý, brusinky, česnek, ploštičník hroznovitý, zázvor, lékořice. Pozor také na potravinové doplňky s obsahem koenzymu Q10, omega-3 mastných kyselin, probiotik a vyšším obsahem vitaminu A, E.

Z běžných volně prodejných léků používaných proti bolesti či teplotě lze bez problému užívat přípravky s obsahem paracetamolu. Je třeba se vyvarovat přípravkům s obsahem ibuprofenu či kyseliny acetylsalicylové. Dlouhodobější léčba bolesti musí být konzultována s lékařem, u některých léčiv jsou ze začátku nutné častější kontroly INR.

Zdroj: článek Jídelníček na týden

Poradna

V naší poradně s názvem OPAKOVANÁ PÍŠTĚL se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dand.

Jsem po zákroku více než rok a stane se,že v okollí řit.otvoru se tvoří opět píštěl,ale za dva dny se uklidní.Je na to prosím nějaká mast,která by pomohla při uklidnění (pokud jsem mimo republiku a nemám možnost navštívit lékaře)Děkuji za odpověď.Dana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zmírnit bolest nebo symptomy řitní píštěle při vyprazdňování můžete tím, že budete konzumovat stravu s vysokým obsahem vlákniny pocházející především z velkého množství ovoce, zeleniny a polévek. Je třeba se vyhnout silně pikantním potravinám, nevhodné jsou také hamburgery, pizzy, červené maso a mastná jídla. Aby se fistula úplně vyléčila, bude zapotřebí lékařské řešení. Jedním z důvodů, proč vznikají fistule, je nesprávný životní styl a nezdravé jídlo. Mnoho lidí má ve zvyku pravidelně jíst potraviny, které jsou připraveny z mouky, se spoustou cukru, koření a oleje, které jsou velmi škodlivé pro vaše zdraví. Pokud chcete léčit píštěl, tak v první řadě proveďte jednoduché změny životního stylu ve svém každodenním režimu. Vaším hlavním zájmem by mělo být pojídání potravin, které pomohou při změkčení stolice, což omezí namáhání postiženého místa při průchodu stolice. Pro tyto účely je vhodná strava s vysokým obsahem vlákniny, ovoce a zelenina. Spíše než bílý chléb, volte raději zdravější pečivo ze směsi několika druhů obilovin. Pijte teplou vodu, teplé mléko, podmáslí nebo ovocné džusy, místo čaje a kávy. Smíchejte med v teplé vodě a každé ráno vypijte v množství podle aktuální chuti. Kromě toho můžete na snídani použít papáju, ředkvičky a švestky, které jsou také užitečné pro lidi, kteří trpí píštělemi. Pro další jídla dne jsou vhodné různé saláty, ale je třeba se vyhnout jogurtům a rýži a to kvůli tomu, že zvyšují riziko kvašení a tvorby plynu, které mohou způsobit probuzení zánětlivého místa. U průchozí fistuly jogurt způsobuje zablokování kanálu, a proto se nedoporučuje.
Prvořadé je vyhnout se zácpě za každou cenu, protože jinak hrozí rozvinutí fistuly a její následná léčba za použití antibiotik nebo protizánětlivých léků na delší dobu. Účinky proti zácpě jsou prokázány u těchto potravin: polévky, strava s vysokým obsahem vlákniny a bylinné produkty z Ájurvédské medicíny, jako jsou Triphala kapsle, Trifla guggulu a na podporu trávení olej Nirgundi 2 krát denně. Součástí domácí léčby řitní píštěle je pečlivé odstraňování tvořícího se hnisu, předcházení zácpě a zabránění vzniku infekce v této oblasti. Se svým lékařem se poraďte o používání volně prodejných léků, jako je Neosporin nebo peroxid vodíku, které by mohly pomoci při akutních problémech. Při akutních stavech pomůže sedací koupel prováděná každý večer. Je to dobrý způsob, jak dostat infekci ven. Sedací koupel připravíte tak, že přidáte trochu soli nebo i kurkumu (pro její antiseptické a antibakteriální účinky) do teplé vody. Dále vám může pomoci kostival lékařský, což je léčivá bylina hojně používaná při léčbě řitního píštěle, protože rychle zavírá rány. Čínští lékaři používají kostival pro léčbu mnoha druhů kožních chorob po více než 2000 let. Allantoin, který je obsažen v kostivalu, napomáhá rychlému hojení buněk. Z kostivalu se k léčebným účelům používají listy a stonek, přičemž použit může být v různých formách, jako jsou masti, pasty, nebo také jako obklad. Obklad se připraví z práš

Zdroj: příběh Opakovaná píštěl

Co nejíst při dně

Trpíte-li hyperurikémií nebo dnou, tak byste měli dodržovat nízkopurinovou dietu (nízkopurinová dieta), což znamená upřednostňovat potraviny s nízkým obsahem purinů. Zároveň se vyhýbejte potravinám a nápojům, které blokují metabolismus purinů – jde především o alkohol a nasycené tuky.

Vysokopurinové potraviny: Mladé maso (kuřecí a telecí), zvěřina a vnitřnosti (játra, mozek, ledvinky z hovězího masa). Jakékoli potraviny s nasycenými tuky. Mořské plody a jiní měkkýši (ančovičky, sardinky, sleď, makrela). Potraviny a nápoje s vysokým obsahem fruktózového sirupu. Pivo a výrobky z droždí a kvasnic.

Potraviny se středním obsahem purinů: Chřest, špenát, houby, zelený hrášek, květák (maximálně 1/2 hrnku denně). Hovězí, vepřové, jehněčí, rybí a drůbeží maso (maximálně 120 až 180 g denně). Pšeničné otruby a klíčky (denně do 1/4 šálku). Fazole, čočka a hrách (maximálně 1 šálek denně). Ovesné vločky (maximálně 2/3 šálku denně). Ovocné šťávy bez přidaného sirupu. Masové vývary.

Nízkopurinové potraviny: Ostatní druhy zeleniny, například rajčata, mrkev, listová zelenina a další. Dochucovadla na bázi kvalitních olejů a octů. Ořechy a ořechová másla. Mléčné výrobky (nejlépe bez tuku nebo nízkotučné). Ovoce, vejce, káva a čaj.

Základ stravy by měly tvořit potraviny s obsahem purinů nižším než 50 mg/g váhy. Omezte potraviny s obsahem purinů kolem 50–150 mg/g váhy. Vyřaďte ze stravy potraviny obsahující více než 150 mg/g váhy.

Mořské plody, vnitřnosti a alkoholické nápoje, zejména kvasnicové pivo, obsahují vysokou purinovou koncentraci a mohou způsobit až dnavý záchvat.

Bez obav konzumujte celozrnný chléb, obiloviny a těstoviny, mléko s nízkým obsahem tuku, jogurty a sýr, vejce, ovoce a zeleninu. Kromě omezení potravin s vysokým obsahem purinů je nutná celková změna životního stylu, více tělesného pohybu, dodržení pitného režimu, méně stresu a více odpočinku a relaxace.

Lze doporučit jednou až dvakrát týdně odlehčovací ovocné a zeleninové dny, nejlépe po poradě s lékařem.

Zdroj: článek Potraviny obsahující puriny

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁNÍ VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Slúková.

Dobrý den, moje 85 letá maminka má cukrovku, bere již delší dobu Varfarin. pravidelně chodíme k lékaři na kontroly, ale poslední dobou má testy stále špatné, naposledy měla naměřenou hodnotu hustoty krve 4,54. Maminka si kupuje šťávu z kysaného zelí, kterou popíjí. Mohla by mít vliv na testy. Je vůbec vhodné při léčbě Varfarinem šťávu pít?
Děkuji za odpověď.
Hana Slúková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Warfarin ovlivňují potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Čerstvé zelí patří mezi potraviny s vyšším obsahem vitamínu K. Kysáním se obsah vitaminu K snižuje a kysané zelí pak patří mezi potraviny s nízkým obsahem. Vitamín K je především v pevných částech kysaného zelí, ve šťávě téměř není. Proto pití šťávy z kysaného zelí nijak neovlivňuje funkce warfarinu. Zůstaňte i nadále v kontaktu s lékařem, který bude pravidelně kontrolovat srážlivost krve a podle vývoje přizpůsobí antikoagulační léčbu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Užívání varfarinu

Minerální vody s obsahem železa

  • Minerálka IL Sano přírodní 1,5l
    Přirozeně sycená minerální voda z Mariánských lázní - jedinečná svým obsahem železa v objemu až 38 mg/l se řadí mezi nejbohatší železité minerální vody v ČR. Pramen se nachází v Dolním Kramolíně v Mariánskolázeňské zřídelní oblasti. Lze zakoupit i stáčená v lahvích od výrobce Chodovar.
  • Pramen Vojtech v lázních Korytnica - Slovensko
    Se svými 22 mg/l železa patří mezi nejbohatší železité minerálky.
  • Rudolfův pramen z Mariánských Lázní
    Tato přírodní kyselka se vyjímá obsahem železa 14 mg/l.
  • Vratislavická kyselka
    Minerální voda, která vyvěrá ve Vratislavicích nad Nisou v Liberci s obsahem železa 11 mg/l.
  • Hanácká kyselka
    Minerální pramen v obci Horní Moštěnice v okrese Přerov. S obsahem železa téměř 5 mg/l se také ještě řadí mezi bohaté minerální s obsahem železa.
  • Korunní Železo 330ml
    Slabě mineralizovaná přírodní minerální voda Korunní s jemným sycením uměle obohacená o železo s příchutí granátové jablko.

Zdroj: článek Minerálky s obsahem železa

Poradna

V naší poradně s názvem POTRAVINY S OBSAHEM ŽELEZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča.

Doporučená denní dávka železa je 20 mg. Minimální denní přívod železa nezbytný pro červenou krvetvorbu je 10 - 15 mg. Hlavní potraviny s obsahem železa jsou maso, především vnitřnosti jako játra, srdce a slezina. Dalším zdrojem železa jsou luštěniny, listová zelenina a některé ovoce jako například jahody. Obecně se dá říci, že potraviny s obsahem železa jsou všechny červeně zbarvené potraviny, protože právě oxidy železa je zbarvují do červena.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Reagovat

Zdroj: příběh Potraviny s obsahem železa

Léčba Warfarinem

Při léčbě antikoagulačními přípravky je nutné, aby dávka vitaminu K byla stálá, respektive aby nedocházelo k výkyvům podávaného množství. Nevhodný je vysoký příjem vitaminu K, nevyrovnané množství vitaminu K v dietě, ale také jeho nízký příjem. Vhodná dávka vitaminu K odpovídá jeho doporučené denní dávce (kolem 70–80 µg denně), doporučená denní dávka by neměla přesáhnout 250 µg. Strava s vyšším příjmem vitaminu K by měla mít určitá pravidla – měla by být dlouhodobě stabilní, při každé její změně je nutná pečlivá kontrola množství vitaminu K podávaného v průběhu 2 až 3 dnů.

Vzhledem k tomu, že užívání perorálních antikoagulancií je dlouhodobá záležitost (pohybuje se od půl roku do několika let) a u pacientů s některými diagnózami je nutné perorální antikoagulancia užívat trvale, je nutné osvojit si zásady diety. Velmi důležité je znát potraviny s vysokým obsahem vitaminu K a vyloučit nebo omezit jejich příjem, případně upravit jejich přísun tak, aby byl příjem vitaminu K stabilní. Vzhledem k tomu, že výkyvy v množství vitaminu K nepříznivě ovlivňují léčbu, je vhodné osvojit si zásady diety s vyrovnaným množstvím tohoto vitaminu. Zvláště nebezpečné je vyloučit vitamin K z diety na několik dní a poté jíst potraviny s jeho vysokým obsahem. Hladina INR je následně velmi nevyrovnaná a může vést k možnosti komplikací (riziko trombotických i krvácivých komplikací). Velmi důležité také je, aby nutnost dodržovat dietu s vyrovnaným obsahem vitaminu K při podávání perorálních antikoagulancií nevedla k tomu, že by pacient přestal dodržovat racionální dietu či porušoval do té doby dodržovanou dietu.

To, co je především nevhodné, je omezit příjem ovoce a zeleniny a tím množství vlákniny, vitaminů a flavonoidů přijímaných pacientem. Je však nutné vybírat zeleninu s nižším obsahem vitaminu K. Stejně tak je nevhodné vyměnit bílé maso (kuřecí) za maso vepřové, které má vyšší obsah nasycených tuků a cholesterolu. Většinu potravin s vysokým obsahem vitaminu K lze zaměnit za potraviny s nižším nebo nulovým obsahem vitaminu K (potraviny rizikové za kontrolované nebo bezpečné). Jídelní lístek je vždy nutné přizpůsobit individuálně dle stravovacích návyků a sestavit individuální nutriční režim.

Zdroj: článek Co nejíst při užívání Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem ARÓNIE A OBSAH OXALÁTŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdeněk.

PĚSTUJI ARONII, LISUJI Z TOHO ŠTÁVU A POPÍJÍM TAK JEDNO DECI DENNĚ, KDYŽ JE SEZONA.
TRPÍM LEDVINOVÝMI KAMENY OXALÁT. TAK SE PTÁM ZDALI MOHU KONZUMOVAT UVEDENOU ŠTÁVU, PAČ V TABULKÁCH O PURINECH JSEM TO NENAŠEL.
DĚKUJI VÁM ZA ODPOVĚD A PŘEJI HEZKÝ DEN. ZDENĚK

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bobule arónie obsahují kyselinu šťavelovou (oxalát), přirozeně se vyskytující látku nacházející se v některých druzích ovoce a zeleniny, která může u některých lidí krystalizovat jako šťavelanové kameny v močových cestách.

Pokud jste náchylný k ledvinovým kamenům nebo máte onemocnění ledvin, může vám lékař doporučit dodržování diety s nízkým obsahem oxalátu. Ale pro většinu lidí mohou výhody potravin bohatých na živiny a s vysokým obsahem oxalátů převážit jejich rizika.

Za bezpečné množství pro lidi se sklonem k tvorbě ledvinových kamenů se považuje 100 gramů bobulí arónie denně. Uvádíte, že pijete denně 100 ml šťávy z arónie, což odpovídá limitu 100 gramů plodů. Váše dávka je tedy optimální pro využití nutričních výhod arónie a zároveň minimalizuje riziko krystalizace ledvinových kamenů.

V sezóně, kdy denně konzumujete arónii, byste se měl vyvarovat většímu množství ostatních potravin, které také obsahují vyšší množství oxalátů, jako je špenát, červená řepa, produkty ze sóji, mandle, brambory, maliny a datle.

Existují určité postupy, které můžete udělat, abyste pomohl udržet nízké hladiny oxalátu a zmírnil tak problémy, které mohou způsobit:

- Pijte dostatek vody, abyste pomohl tělu vyplavit přebytečné oxaláty.
- Získejte doporučené množství vápníku, který se při trávení váže na oxaláty.
- Omezte příjem sodíku a cukru, které mohou přispívat k tvorbě ledvinových kamenů.
- Získejte pouze doporučené množství vitamínu C. Příliš mnoho vitamínu C může zvýšit produkci kyseliny šťavelové ve vašem těle.
- Vařte zeleninu s vysokým obsahem oxalátu, abyste snížili jeho obsah.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: příběh Arónie a obsah oxalátů

Zvláštní upozornění a opatření pro použití léku Tonarssa

Veškerá upozornění týkající se každé jednotlivé složky, jak se uvádějí níže, by měla rovněž platit pro pevnou kombinaci přípravku Tonarssa.

V souvislosti s perindoprilem

Hypersenzitivita / angioedém:

Angioedém obličeje, končetin, rtů, sliznic, jazyka, hlasivkové štěrbiny a/nebo hrtanu byl vzácně hlášen u pacientů léčených inhibitory ACE včetně perindoprilu. Může nastat kdykoli během léčby. V takových případech je třeba podávání přípravku Tonarssa ihned přerušit a zahájit příslušné monitorování do úplného odeznění příznaků. V případech, ve kterých se otok omezil na obličej a rty, by tento stav měl obecně ustoupit bez léčby, i když antihistaminika pomohla zmírnit příznaky.

Angioedém související s otokem hrtanu může být smrtelný. Pokud je pravděpodobnost, že postižení jazyka, hlasivkové štěrbiny nebo hrtanu způsobí obstrukci dýchacích cest, je třeba ihned zavést naléhavou léčbu. Ta může zahrnovat podání adrenalinu a/nebo udržování průchodných dýchacích cest.

Pacient by měl být pod bezprostředním lékařským dohledem do dosažení úplného a trvalého ústupu symptomů. Pacienti s anamnézou angioedému bez souvislosti s léčbou inhibitory ACE mohou mít při podávání některého inhibitoru ACE zvýšené riziko angioedému.

U pacientů léčených inhibitory ACE byl vzácně hlášen intestinální angioedém. Tito pacienti vykazovali bolest břicha (s nevolností či zvracením nebo bez nich); v některých případech nedošlo k předchozímu angioedému obličeje a hladiny C-1 esteráz byly normální. Angioedém byl prokázán diagnostickými postupy včetně CT, ultrazvuku břicha nebo při chirurgickém zákroku a symptomy ustoupily po vysazení inhibitoru ACE.

Intestinální angioedém by měl být zahrnut do diferenciální diagnostiky u pacientů užívajících inhibitory ACE a vykazujících bolest břicha.

Anafylaktoidní reakce během aferézy lipoproteinů o nízké hustotě (LDL):

Pacienti užívající inhibitory ACE během aferézy lipoproteinů o nízké hustotě (LDL) dextran- sulfátem utrpěli vzácně anafylaktoidní reakce ohrožující život. Těmto reakcím se předešlo dočasným vysazením terapie inhibitorem ACE před každou aferézou.

Anafylaktoidní reakce během desenzibilizace:

U pacientů užívajících inhibitory ACE během desenzibilizace (například jedem blanokřídlých) byl zaznamenaný výskyt anafylaktoidní reakce. U těchto pacientů se těmto reakcím předešlo dočasným vysazením inhibitorů ACE, avšak znovu se objevily při opakované expozici alergenu z neopatrnosti.

Hemodialyzovaní pacienti:

Anafylaktoidní reakce byly hlášeny u pacientů dialyzovaných za použití membrán s vysokým průtokem (například AN 69 ®) a současně léčených ACE inhibitory. U těchto pacientů je třeba užít jiný typ d

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Lék Tonarssa tablety

Poradna

V naší poradně s názvem VITE JAK POMOCI PACIENTOVI S CYSTICKOU FIBROZOU? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman Křapka.

Dobry den pane doktore,

Rad bych Vam polozil strucnou otazku.

Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?

Jedna se o rodinneho prislusnika. O nemoci z pohledu zapadni mediciny vime jako ucastnici lecebneho procesu hodne, ale rad bych znal Vas pohled na tuto nemoc a pripadnou cestu ven z kolotoce trapeni.

Predem dekuji za jakoukoliv odpoved,

S uctou,

Roman Krapka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nemohu vám poskytnout vyjádření pana Šuly, ale pokusím se odpovědět dle vlastního názoru. Cystická fibróza je dědičná genetická porucha, která narušuje normální funkce epiteliálních buněk nacházejících se v mnoha lidských orgánech - plíce, dýchací cesty, játra, ledviny, kůže a reprodukční systém. Cystickou fibrózu způsobuje jeden defektní gen, který narušuje funkce epiteliálních buněk a způsobuje, že se v těle objevují buňky s lepivým hlenem, což často vede k poškození plic a k chronickému kašli. Defektní gen u těchto lidí ovlivňuje jejich dýchání a schopnost filtrace vzduchu, trávení potravy a absorbci živin v zažívacím traktu. Podle Nadace pro cystickou fibrózu se v současnosti cystická fibróza považuje za nevyléčitelnou, nicméně určité diety, doplňky, trávicí enzymy a zvyky životního stylu mohou pomoci lépe zvládat příznaky. V první řadě je to výživná strava již od začátku zivota. Mnoho lékařů a odborníků na výživu pracujících s pacienty s cystickou fibrózou doporučuje stravu s vysokým obsahem tuku a vysokým obsahem kalorií, aby se snížilo riziko podvýživy. Ovšem pozor na nekvalitní potraviny a zpracované potraviny, ty mohou mít sice vysoký obsah kalorií a tuků, ale jsou to zejména trans-tuky nebo omega-6 mastné kyseliny, které obvykle nepomáhají ke snižování zánětu vedoucího k poškození plic, proto se nedoporučují pro osoby s cystickou fibrózou. Tyto nežádoucí látky se nacházejí zejména v rafinovaných rostlinných olejích: slunečnicový olej, olej z kukuřice a sezamový olej. Proto je důležité tyto potraviny zcela vyřadit a nahradit je podle následujících doporučení. Konzumace protizánětlivých tuků, včetně mononenasycených tuků, jako je extra panenský olivový olej, avokádový olej a panenský kokosový olej, je dobrý způsob, jak zvýšit příjem kalorií. Ořechy a semena, jako jsou mandle, chia semínka, lněné semínko, vlašské ořechy a konopná semena, jsou také dobrou volbou pro tento účel, stejně jako přirozeně hutnější maso, jako je červené hovězí maso a jehněčí. Nerafinované sacharidy mohou poskytnout výživné kalorie a energii, zejména v kombinaci s tuky. Nejlepší je jíst nezpracované, nízkoglykemické druhy, jako jsou původní druhy pšenice (špalda, samolina), ovoce a škrobovou zeleninu (řepa, mrkev, zelený hrášek, kukuřice a brambory). Obecně by v jídelníčku lidí s cystickou fibrózou měly být posíleny tyto komponenty:
1. vitamín K - všechna zelená zelenina;
2. vitamín D - slunce nebo sólarium;
3. vitamín A - nastrouhaná mrkev ohřátá v tuku;
4. vitamín E - ořechy;
5. někteří lidé s cystickou fibrózou by také měli přidat více soli do své stravy, aby se zabránilo dehydrataci;
6. omega-3 mastné kyseliny mohou být přínosem ke snižování zánětu (nacházejí se u volně žijících ryb, jako jsou lososy, sardinky a halibut);
7. pankreatické enzymy (k dostání volně v lékárně) jsou také běžně používány k tomu, aby pomohly lépe trávit jídlo a kalorie;
8. vysoce kvalitní multivitamíny a antioxidanty pomáhají předcházet zánětu, náchylnosti k infekcím a poškozen

Zdroj: příběh Vite jak pomoci pacientovi s Cystickou fibrozou?

Nevhodné potraviny

Dieta s nízkým obsahem železa pro hemochromatózu vyžaduje vyhýbat se potravinám, které jsou bohatými zdroji hemového železa, nebo těch, které podporují vstřebávání železa. Jedním ze způsobů, jak se vyhnout potravinám, které mohou hemochromatózu zhoršit, je vyloučit nebo omezit potraviny a nápoje s vysokým obsahem železa.

Zde jsou některé potraviny a nápoje, kterým je třeba se vyhnout nebo omezit dietu s nízkým obsahem železa pro hemochromatózu:

Potraviny bohaté na vitamín C

Pro udržení nízkého příjmu železa byste se měli vyhýbat potravinám a nápojům s vysokým množstvím vitamínu C, protože vitamín C může zvýšit absorpci železa, což může zhoršit zátěž železem a stav hemochromatózy.

Červené maso

Živočišné zdroje bílkovin, jako je hovězí maso, obsahují hemové železo, které se v těle snadněji vstřebává. Zahrnutí malého množství červeného masa jako součást diety pro hemochromatózu může být přijatelné, ale mělo by být projednáno s lékařem.

Syrové ryby a měkkýši

Syrové ryby a měkkýši – zejména ústřice – mohou obsahovat vibrio vulnificus, bakterii vyskytující se v teplé slané vodě. Tato bakterie může způsobit vibriózu. Zatímco vibriózou může onemocnět kdokoli, ale lidé s onemocněním z přetížení železem, a zejména ti s postižením jater, mají větší pravděpodobnost infekce nebo komplikací. Příznaky, které je třeba si uvědomit, zahrnují horečku, zimnici, průjem, nevolnost, zvracení nebo kožní vyrážku, která je červená a horká.

Alkoholické nápoje

Alkohol může potenciálně způsobit poškození jater u lidí s hemochromatózou, takže je nejlepší se mu vyhnout nebo ho omezit. To znamená, že každý s cirhózou z hemochromatózy by měl úplně přestat pít alkohol.

Cukr

Potraviny a nápoje s vysokým obsahem určitých cukrů mohou zvýšit vstřebávání nehemového železa přibližně o 300 %. To se týká kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy, který je hlavním zdrojem fruktózy v západní stravě. Naproti tomu sacharóza a glukóza nezvyšují absorpci železa z potravy.

Potraviny obohacené železem

Mnoho potravin, jako jsou snídaňové cereálie, je obohaceno železem. Konzumace obohacených potravin bohatých na železo může vyvolat účinky způsobené příliš velkým množstvím železa v těle.

Zdroj: článek Potraviny s nízkým obsahem železa

Příběh

Ve svém příspěvku KOLÍSÁNÍ KREVNÍHO TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ing.Jiří Rybička.

Je mi 81 roků.Jsem 16 let diabetik 11 typu.Užívám glukophage 1000.Celý život jsem měl velmi nízký krevní tlak.V posledním roce mi začíná tlak kolísat i během dne od 120/65 až krátkodobě 170/85.Zvýšení tlaku bez zjevné příčiny někdy je několikrát za den doprovázené nahlým zpocením a potom lehkým mražením v zádech.Po nasazení léku Termisarton se dostavily silné deprese a na doporučení psychiatra léčba byla přerušena nahrazena Cipralexem a nakonec Neurolem0.25 jeden denně. Kolísání tlaku pokračuje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hana.

Dobrý den, užívám na tlak ramipril 10 mg. Ráno mívám někdy ihned po pohybu tlak 160/70, potom rychle klesne na 130/65 a během dne v klidu mám tlak kolem125/55. Když tlak změřím hned po pohaybu,třebapo vyjítí schodů, tak je tlak 1350/70< ale během dne někdy i 100/50. Jwe mi 70let. Jer to normální? Jaké je normální kolísání krevního tlaku? V klidu ho celkem mám stabilní, ale připohybu? Děkuji zaodpověď.

Zdroj: příběh Kolísání krevního tlaku

Vhodné cvičení na snížení krevního tlaku u osob nad 70 let

Studie z roku 1991 [2], která zkoumala účinek šestiměsíčního tréninku na muže a ženy ve věku 70 až 79 let, aby se vyhodnotilo zda je na jejich krevní tlak lepší silový a nebo vytrvalostní trénink. Byly vytvořeny dvě cvičební skupiny lidí, jedna pro silový trénink a druhá pro vytrvalostní. Silový trénink sestával z jedné série 8-12 opakování na deseti různých strojích Nautilus provozovaný třikrát týdně. Vytrvalostní trénink byl založen na výkonu, který vybudil spotřebu kyslíku 75-85% VO2max (hodnota maximálního objemu kyslíku, který je člověk schopen využít) po dobu 35-45 minut provozovaný taktéž třikrát týdně. Během 6 měsíců nenastaly u pacientů žádné změny v tělesné hmotnosti, ale došlo u nich k redukci tukové tkáně a růstu svalové hmoty. Součet sedmi kožních řas, jako ukazatel tělesného tuku, se v obou cvičebních skupinách snížil.

Výsledky

Ve skupině silového tréninku se krevní tlak nezměnil u žádného pacienta, ať s normálním nebo zvýšeným krevním tlakem. Ve vytrvalostní skupině se krevní tlak u pacientů s normálním nebo mírně zvýšeným tlakem snížil o 5 a 4 mm Hg. Pacienti s krevním tlakem vyšším než 140/90 snížili svůj krevní tlak o 9 a 8 mm Hg.

Silové cvičení se závažím tedy nijak neovlivňuje krevní tlak. Vytrvalostní cvičení vede k mírnému snížení krevního tlaku u osob s věkem 70 - 79 let s mírně zvýšeným krevním tlakem a k výraznému snížení tlaku u těchto osob s tlakem vyšším než 140/90.

Zdroj: článek Krevní tlak v 70 letech

Jak odstranit mílie

Léčba těchto miniaturních cyst může být podobná jako léčba akné, tudíž pomocí kyseliny salicylové nebo benzoyl peroxidu, který může fungovat v některých případech proto, že tyto účinné látky odlupují kůži. Tato léčba však není ideální, protože může způsobit citlivost kůže nebo její šupinatění. Velmi účinné jsou léčebné metody pomocí procedur, které neodstraňují z pleti přírodní olej (maz) a nezvyšují suchost pokožky. Zde je několik typů pro zjemnění pokožky.

  • Čistěte pokožku exfoliačními čisticími prostředky, které obsahují kyselinu mléčnou. Tato kyselina hydratuje pokožku a nezpůsobuje její suchost jako kyselina glykolová, citronová a salicylová. Velmi účinné jsou přípravky s obsahem vitamínu E. Tento vitamín uvolňuje odumřelé buňky, aniž by došlo k nadměrnému podráždění, které způsobuje viditelnost hrbolků.
  • Pokud není vaše pokožka příliš citlivá, můžete použít přípravky s obsahem retinolu. Tyto produkty jsou skvělé zejména na noční ošetření pokožky. Zároveň existuje mnoho výrobků s obsahem retinolu, které se dají aplikovat kolem očí.
  • Používat séra s obsahem kyseliny hyaluronové. Tato kyselina nezvýrazňuje mílie.

Je důležité si uvědomit, že některé oblasti, zejména kolem očí, jsou citlivější, takže některá doporučení mohou být nevhodná. Je tedy nutné si vždy pročíst štítek na výrobku, než si jej zakoupíte.

Mílie se dají odstranit i dodržováním několika zásad a rad. Často doporučované jsou tyto:

  • časté sprchování;
  • peeling kůže (odlupování);
  • suplementy s obsahem niacinu;
  • nepoužívejte ochranu proti slunci;
  • nepoužívejte příliš silnou obličejovou kosmetiku;
  • snižte vysoké hladiny cholesterolu v potravinách;
  • nekonzumujte potraviny s obsahem vitamínu D;
  • velmi vhodný je koenzym Q10. Tento enzym je produkován lidským tělem při intenzivním cvičení a nachází se v mase a rybách. Organismus díky němu emulguje oleje a zvyšuje energii. Emulgátory jsou důležité, protože rozpouštějí oleje ve vodě a pomáhají s odstraněním mílií.

Zdroj: článek Mílie, nebo podkožní akné?

Tabulka

Následující tabulka obsahuje seznam potravin a údaje o tom, jaké množství purinů obsahují (mg/100 g)

Tabulka obsahuje seznam různých potravin a jejich obsah purinů (adenin, guanin, hypoxanthin, xantin), celkové množství purinů (součet), a z toho vycházející množství kyseliny močové. Množství kyseliny močové představuje množství kyseliny močové produkované v těle, poté co se dané potraviny absorbují a metabolizují.

Existuje pět klasifikačních tříd potraviny z hlediska množství purinů v potravinách: velmi nízká (méně než 50 mg/100 g), nízká (50 – 100 mg /100 g), mírná (100 – 200 mg / 100 g), vysoká (200 – 300 mg / 100 g), velmi vysoká (více než 300 mg / 100 g).

Legenda k tabulce

1 = Adenin v mg na 100 g potraviny

2 = Guanin v mg na 100 g potraviny

3 = Hypoxanthin v mg na 100 g potraviny

4 = Xanthin v mg na 100 g potraviny

5 = Celkové množství purinů v mg na 100 g potraviny

6 = Vypočítané množství kyseliny močové v mg na 100 g potraviny

7 = Klasifikační třída podle množství purinů v potravinách v mg na 100 g potraviny

NU = NU

Potravina

1

2

3

4

5

6

7

Obilniny a rýže

Chlebová mouka

12,2

13,6

0

0

25,8

30,3

Velmi nízká

Ječmen

21,6

22,7

0

0

44,3

52,1

Velmi nízká

Mouka na sladké pečivo

8,1

7,6

0

0

15,7

18,5

Velmi nízká

Mouka na pečivo

12,2

13,6

0

0

(...více se dočtete ve zdroji)

Zdroj: článek Tabulka potravin s puriny

Autoři uvedeného obsahu

 Mgr. Světluše Vinšová

 Mgr. Marie Svobodová

 Bc. Jakub Vinš

 Mgr. Jitka Konášová


lecithin a warfarin
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
lecithin učinky
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo jedenáct.