Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LECITIN V POTRAVINÁCH

OBSAH

Lecitin v potravinách

Vědci zjistili, že nejvíce lecitinu obsahují sójové boby a vlčí bob. Také žloutky obsahují vysoké množství lecitinu. Lecitin najdete rovněž v arašídech, olejnatých semenech rostlin (zvláště slunečnice), v kvalitních, za studena lisovaných rostlinných olejích, v ořeších, ovesných klíčkách, ovesné kaši, v mléčných výrobcích, v čočce, květáku, zelí nebo kapustě a třeba i ve šťávě z vinných hroznů nebo v kvasnicích.

Zdroj: Lecitin a jeho účinky

Poradna

V naší poradně s názvem LECITIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav S.

Mohu užívat lecitin když beru warfarin 3 na ředěni krve..dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Mezi lecitinem a Warfarinem nebyly zjištěny žádné interakce. To však nutně neznamená, že neexistují žádné interakce. Vždy se poraďte se svým lékařem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecitin

Jak dlouho užívat lecitin

Užívání lecitinu není na závadu ani po delší dobu.

Dávkování:

  • Běžná dávka lecitinu je 1,2– 2,4 g denně.
  • Ke snížení hladiny cholesterolu se používá dávka 20–30 g denně.
  • Dávka 20–45 g denně se doporučuje při léčbě poruch paměti a demencí.
  • Kojící matka může užívat sójový lecitin v dávkování 1 tableta denně, dítěti tato látka uškodit nemůže.

Lecitin lze užívat po celou dobu těhotenství, při kojení i před otěhotněním. Není známa kontraindikace, protože lecitin je součástí skupiny vitamínů řady B běžně se vyskytujících v potravinách i v našem organismu. Jen se nesmí překračovat doporučené dávkování.

Užívání lecitinu nijak neovlivňuje antikoncepci. Naopak estrogeny snižují obsah cholinu v těle, a proto je třeba jej dodávat v dostatečném množství, aby nevznikla jeho karence.

U některých lidí může mít lecitin vliv i na spánek. Někdo jej dokonce užívá místo kofeinu, když potřebuje být delší dobu vzhůru. Doporučuje se tedy změna doby užívání.

Lecitin se nemusí užívat s jídlem, lze jej užívat i nalačno. Pro jeho lipotropní vlastnosti (lecitin obsahuje cholin a inositol – látky uváděné jako spalovače tuků – které urychlují mimo jiné přirozený proces spalování mastných kyselin v organismu) může být výhodné užívat jej při jídle, protože rovnou pomáhá spalovat tuky z potravy.

Zdroj: Nežádoucí účinky lecitinu

Poradna

V naší poradně s názvem SOJOVY LECITIN KONTRA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše CHYTILOVÁ.

Může se k warfarinu Lecitin,vitamín D,Ženšen, nebo Omega-3?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lecitin a vitamin D3 jsou vzhledem k Warfarinu bez problémů a můžete je užívat jak chcete.
Omega 3 mastné kyseliny zvyšují možnost krvácení, když se užívají při léčbě Warfarinem. Pokud chcete užívat omega 3 mastné kyseliny, tak jediný bezpečný způsob je naplánovat tuto doplňkovou léčbu s lékařem a na začátku po prvních dnech užívání překontrolovat srážlivost krve a případně upravit dávkování Warfarinu po dobu společného užívání.
Ženšen zase snižuje hladinu Warfarinu v krvi a může tak docházet ke vzniku sraženin ohrožujících život. Ženšen je lepší při Warfarinu úplně vynechat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SOJOVY lecitin kontra warfarin

Cena lecitinu

Zde můžete vidět cenu přípravků s lecitinem.

Zdroj: Lecitin a jeho účinky

Poradna

V naší poradně s názvem LECITIN A JEHO ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše.

Lecitin s Warfarinem. Je možné ho užívat dlouhodobě s warfarinem?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lecitin, stejně jako každý jiný doplněk stravy, který má být užíván dlouhodobě, by u pacientů s Warfarinem neměl být používán bez následné kontroly srážlivosti krve. Je potřeba se dohodnout s lékařem na začátku doplňkové léčby lecitinem a po prvním týdnu provést kontrolní vyšetření krve. Jinak je to hazardování se životem.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecitin

Co je to lecitin

Lecitin je látkou neodmyslitelně spjatou se správným fungováním našeho těla. Je součástí buněčných membrán a najdete ho v játrech, nervové tkáni, plicích, srdci a ve svalové tkáni. O lecitinu se hovoří až od roku 1850. Tehdy jistý Nicolas Theodore Gobley použil poprvé název lekithos pro látky, které izoloval ze žloutku, později je nalézal i v mozkové hmotě, jikrách, krvi, žluči a jiných orgánech. Koncem 19. století byly fosfolipidy izolovány i ze semen rostlin. Průmyslová výroba lecitinu ze surového sójového oleje započala ve 20. letech 20. století v Hamburku a odtud se později rozšířila do Ameriky. Lecitin získávaný ze žloutků se využíval spíše jen v kosmetice a ve farmacii. Ovšem právě ve farmacii byl lecitin od poloviny 30. let vyráběn jako preparát pozitivně ovlivňující uvolňování tuků. Od té doby povědomí o významu lecitinu značně pokročilo. Dnes už je všeobecně známo, že lecitin je pro správné fungování těla i mysli zcela nezbytný.

Zdroj: Lecitin a jeho účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ŠKODÍ LECITÍN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mi může nějak uškodit, když budu brát lecitín?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lecitin je hojně využíván v potravinářství, v lékárensvtí a i v kosmetice. Lecitín je přírodní a bezpečná látka. Do potravin je lecitin přidáván jako emulgátor a umožňuje lépe smísit vodu s tuky, což bez lecitinu jde velmi špatně. Pokud je lecitin takto použitý v potravinách, tak je nejčastěji označen jako sójový lecitin a nebo jako E322. Jako doplněk stravy je používán nejčastěji lecitin sójový a užívá se ve formě velkých gelových kapslí.

Účinky lecitinu jsou:
- Lecitin je se svými nenasycenými kyselinami významným odpůrcem cholesterolu; cca 60% mastných kyselin v lecitinu je tvořeno kyselinou linolovou.
- Lecitin pomáhá stabilizovat rovnovážný poměr mezi LDL a HDL.
- Lecitin podporuje díky svým lipotropním komponentám, jako jsou cholin a inosit, léčbu nemocných jater.
- Harmonická rovnováha lecitinu, kyseliny žlučové a cholesterolu v žluči je nutným předpokladem pro to, aby se zabránilo vzniku žlučových kamenů.
- Díky své schopnosti pročišťovat cévy, snižovat krevní tlak, je důležitý jako prevence proti mozkovým příhodám.
- Poruchy látkové výměny acetylcholinu jsou příčinou řady mentálních nemocí. Lecitin se tak účastní jako pozitivní pomocný prostředek na hojivém procesu.
- Lecitin se s úspěchem ujal v geriatrii. Podporuje dobrý zdravotní stav starších lidí.
- U sportovců účinkuje lecitin jako energetický zdroj pro svaly a mozek. Doba zotavení po tělesné námaze se díky němu zkrátí.
- Fosfatidylcholin je důležitou složkou hlenové vrstvy v tlustém střevu. Tento hlen vytváří ochrannou vrstvu, která chrání stěnu velkého střeva před útokem kolonií komenzálních baktérií. Pacienti trpící ulcerózní kolitidou mají narušenou ochrannou vrstvu a hlen, který ji tvoří, má nižší hladinu fosfatidylcholinu než je tomu u zdravých osob.

Lecitin je tělu velmi prospěšný a doporučuje se ho brát zejména ve starším věku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Škodí lecitín

Nežádoucí účinky lecitinu

Ačkoliv je lecitin pro většinu lidí bezpečný, u některých jedinců může mít nechtěné vedlejší účinky.

Lecitin může vyvolat tyto nežádoucí reakce:

  • kopřivka,
  • obtíže s dýcháním,
  • otok obličeje, rtů, jazyka, nebo hrdla.

Pokud se u vás některý z těchto nežádoucích účinků vyskytne, tak vyhledejte lékařskou pomoc.

Časté nežádoucí účinky při užívání lecitinu mohou zahrnovat:

  • průjem,
  • nevolnost,
  • bolesti břicha nebo pocit plnosti.

V některých případech může sojový lecitin negativně ovlivnit potenci u mužů, protože existují doměnky, že díky fytoestrogenům, které soja obsahuje, může zvýšit hladinu estrogenu. Estrogen je ženský hormon a u mužů způsobuje například abnormální růst prsní tkáně. Více informací je uvedeno zde: soja a estrogen u mužů.

Zdroj: Lecitin a jeho účinky

Lecitin při hubnutí

Pokud sportujete, lecitin nejenže pomáhá po fyzické námaze rychleji regenerovat svaly, ale díky přeměně tuků na energii jde s jeho pomocí hubnutí mnohem snáz. Je dobré mít na paměti, že lecitin je podpůrným prostředkem při hubnutí, nikterak lékem na hubnutí. Bez pohybu kila dolů nepůjdou. Dobrá zpráva ovšem je, že za pohyb se dá počítat i rychlá chůze. Lecitin si umí velice dobře poradit i s celulitidou. Zlepšuje metabolismus a poměrně účinně rozpouští tuk v podkoží. To se ovšem nestane po pár dnech zvýšeného příjmu lecitinu. Tělo k tomu potřebuje čas, a tak je nutné vydržet a nepřestat s užíváním lecitinu už po měsíci. Na druhou stranu, pokud zvolíte i vhodnou pohybovou aktivitu a podpoříte látkovou výměnu lymfodrenážemi a dostatečným příjmem tekutin, půjde to snadněji. O lecitinu vědí své také kulturisti. Těm pomáhá zvláště před soutěžemi pěkně vyrýsovat kontury postavy, aby svaly dostaly šanci vyniknout. Ženy trpí často ukládáním tuku na bocích, hýždích a stehnech. Lecitin však dokáže zmírnit ukládání tuku v těchto partiích. I zde ovšem platí, že žádný lecitin před tukovými bochánky nepomůže, pokud nejsou jeho účinky podpořeny fyzickou aktivitou.

Zdroj: Lecitin a jeho účinky

Poradna

V naší poradně s názvem LÉK WARFARIN A CO NEJÍST PŘI JEHO UŽÍVÁNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ludmila.

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat,jestli si mohu koupit Lecitin,když užívám Warfarin.Mám 75 roků.Děkuji za odpověď.
Jarolímková ludmila

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lecitin nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Lecitin můžete užívat jak potřebujete, trvale nebo i s přestávkami, i když užíváte Warfarin.

Pokud se rozhodnete užívat lecitin déle než dva týdny, tak je potřeba udělat test srážlivosti krve po prvních dvou týdnech této doplňkové léčby, aby se potvrdilo, že je vše, jak má být.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lék Warfarin a co nejíst při jeho užívání

Dávkování lecitinu

Denní přísun lecitinu by měl být minimálně 3 g denně, což ne vždy získáte přirozeně stravou, proto je vhodné hledat pomoc u lecitinových potravinových doplňků. Dávkování potravinového lecitinu je závislé na druhu výrobku.

Zdroj: Lecitin a jeho účinky

Diskuze

V diskuzi LECITIN NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Užívam Lecitin kapsule asi 3mes. 2400mg. Mám vysoký cholesterol, ktorý mi liečia statínami. Odkedy som ich vysadil a beriem Lecitin cítim sa so srdcom ovela lepšie, ale začali ma bolieť obličky. Prosím , nemôže byť dôvodom práve Lecitín?
Bolesti mi začali, ked som začal užívať červenú ryžu proti cholesterolu.Tú som ,ale vysadil a bolesti obličiek neprestali.
Prosím o odborný názor a vrelé dík

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Lecitin nežádoucí účinky

Předávkování lecitinem

Lecitin je přirozenou složkou lidského organismu, a proto se nežádoucí účinky projevují až ve vyšších dávkách. Vysoké dávky lecitinu a cholinu mohou vyvolat pocení, nevolnost, zvracení, nadýmání a průjem. Užívání vysokých dávek způsobuje tělesný zápach po rybách a změny srdečního rytmu.

Lecitin je vynikajícím zdrojem cholinu. Organismus cholin získává jednak z lecitinu jeho rozštěpením, jednak z rostlin a jiných přírodních zdrojů. Lecitin je hlavní složkou žluče. Při nízké hladině této látky se mohou tvořit žlučové kameny. Užívání potravinových doplňků s lecitinem a cholinem pomáhá především v prevenci tohoto onemocnění, protože dochází ke zlepšení zpracování tuků a cholesterolu. Podávané preventivně zvyšují odolnost jater před toxickým poškozením alkoholem. Používají se jako pomocná látka u onemocnění jako žloutenka, jaterní cirhóza a žlučové kameny.

Více se o nežádoucích účincích lecitinu dozvíte zde.

Zdroj: Nežádoucí účinky lecitinu

Poradna

V naší poradně s názvem LECITIN A JEHO ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Čapková.

Dobrý den, chci se zeptat, zda můžu mamince koupit Lecitin na zlepšení paměti a koncentrace pokud užívá Stacyl?
Pokud ne, existuje něco na posílení paměti pro seniory?
Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Stacyl obsahuje kyselinu acetylsalicylovou a té lecitin nijak nevadí. Na posílení paměti je dobrý i pyridoxin (vitamín B6), který rovněž nijak nevadí při užívání Stacylu. Další pomocníci na posílení paměti jako ginkgo biloba a ženšen bohužel ve spojení se Stacylem mohou způsobit krvácení. Na posílení paměti existují i pomocníci bez léků a to cvičení paměti. Tady přikládám seznam videí, kde je předvedena technika posílení paměti: www.youtube.com/resu…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Lecitin

Kyselina listová v potravinách

Jak už napovídá název kyseliny listové, je obsažena především v listové zelenině. Výborným zdrojem jsou také kvasnice nebo játra. Při vaření se jí ale 95 % zničí. Pokud jíme kyselinu listovou v potravinách, její vstřebatelnost do organismu je zhruba 50%. Proto je doporučováno používat vitamínové potravinové doplňky, kdy vstřebatelnost do organismu kyseliny listové je až 100%.

Zdroj: Kyselina listová

Puriny v potravinách

Už několik let se lidé snaží vyhýbat všem možným typům „éček“, nezdravému cukru, velkému množství soli, palmového oleje a dalším složkám. V poslední době se k tomu postupně přidávají i další látky, a to puriny, jejichž velký obsah ve stravě může negativně ovlivnit zdravotní stav jedince. Zatím je zkoumání obsahu purinů v potravinách záležitostí obyvatel jen několika zemí, postupně se ale rozšiřuje.

Zdroj: Tabulka potravin s puriny

Poradna

V naší poradně s názvem RUTIN V POTRAVINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Ahoj, poradíte mi ve kterých potravinách je obsažen rutin?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně se dá říci, že rutin se nachází ve všech červených potravinách. Například rutin obsahují potraviny: červené papriky, červená rajčata a podobně. Dále mezi nejvýznamnější zdroje rutinu patří potraviny: pohanka obecná, routa vonná a jerlín japonský. Dále se rutin také vyskytuje v chřestu, ve slupkách rajčat, v kůře citrusových plodů, v jablečné slupce, v broskvích, nektarinkách, lesních plodech, kiwi, banánech, a také ve výluhu zeleného a černého čaje.

Rutin a jeho zdravotní účinky
Rutin má řadu pozitivních zdravotních účinků, mezi jeho největší přínosy patří především schopnost léčit křehkost krevních kapilár a zvyšovat pružnost cév. Rutin pomáhá na prasklé žilky v oku. Snižuje LDL cholesterol. Rutin je také významný antioxidant s antikarcinogenními účinky a schopností pohltit volné radikály. Rutin zesiluje účinek vitaminu C.

Zdroj: diskuze Rutin v potravinách

Účinky lecitinu

Lecitin díky vysokému podílu esenciálních mastných kyselin dokáže v krevním oběhu rozpouštět škodlivý LDL cholesterol. Ten pak snadno projde i těmi nejtenčími cévami a nemá tendenci se v nich usazovat. Lecitin dokonce dokáže rozpouštět i již vzniklé tukové a cholesterolové usazeniny. Snižuje krevní tlak a je tak skvělou prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním a mozkovým příhodám.

Díky svým vlastnostem pomáhá lecitin zvyšovat koncentraci. To ocení všichni, kteří při své práci namáhají hlavu. Učení a jakékoli myšlenkové pochody jdou zkrátka s lecitinem mnohem snadněji. Údajně prý pravidelné užívání lecitinu dokáže zvýšit IQ až o 10 bodů. Lecitin se používá také k prevenci a léčbě neurologických onemocnění, jakými je například Parkinsonova choroba, Alzheimerova choroba a senilní demence. Je tak velkým pomocníkem v geriatrii.

Velké množství lecitinu obsahují játra. Konkrétně tvoří lecitin 73 % objemu tuků v játrech. Je nezbytný proti tukové degeneraci, cirhóze, pomáhá proti vzniku nádorů jater nebo při zánětech jaterní tkáně. Nesmírně důležitý je i při procesu odbourávání alkoholu v játrech, proto by přísun lecitinu měl zvýšit každý, kdo si rád dopřeje nějakou tu sklenku alkoholu.

Dostatečný přísun lecitinu dokáže zabránit tvorbě žlučových kamenů. Za jejich vznik je totiž zodpovědná právě nerovnováha lecitinu, kyseliny žlučové a cholesterolu.

Lecitin zlepšuje kvalitu pokožky, nehtů a vlasů, pomáhá je hydratovat a zpomaluje jejich stárnutí. Dokáže do hloubky regenerovat poškozené vlasy. Díky svým protizánětlivým účinkům se využívá i při léčbě kožních potíží – zmírňuje například ekzémy nebo lupénku. Osvědčil se také v boji s celulitidou.

Lecitin totiž dokáže dobře aktivovat anabolické procesy, čímž se zkracuje regenerace po fyzické aktivitě. Umí také chránit stěny tlustého střeva před narušením. A neméně prospěšný je také pro udržení odolnosti imunitnímu systému.

Zdroj: Lecitin a jeho účinky

Obsah kolagenu v potravinách

Kolagen je bílkovina, protein, který se v největší míře vyskytuje v tělech savců, konkrétně v jejich pojivových tkáních. Nejbohatší přírodní zdroj kolagenu v potravinách je tedy maso a kůže savců.

Jaké potraviny obsahují kolagen

  • Maso bohaté na kolagen je především hovězí kližka, skopové maso, kozí maso.
  • Dalším významným zdrojem je zvířecí kůže.
  • Jako další zdroj kolagenu může být označena pravá živočišná želatina.
  • Hodnotným zdrojem kolagenu a dalších podpůrných amynokyselin je hydrolyzovaný syrovátkový protein.
     

Zdroj: Kolagen, lék proti stárnutí

Lecitin v potravinách

Pečivo: Lecitin je především důležitá pomocná látka při pečení. Ulehčuje hnětení těsta a umožňuje používat bezlepkové těsto. Díky lecitinu lze dosáhnout většího objemu, jemnější pórovitost a křupavou kůrku, což zvyšuje kvalitu vyrobeného pečiva. Neméně důležitá je schopnost lecitinu oddalovat tvrdnutí pečiva.

Margarín: Lecitin se používá i při výrobě margarínu. Zpočátku měl margarín proti máslu nevýhodu v prskání při pečení, stejně jako v přilnutí mléčného kaseinu s obtěžujícím zápachem. Aby se tomu zabránilo, byl do něj zprvu přidáván jako emulgátor lecitin ze žloutků. Tyto problémy se vyřešily teprve s chuťově neutrálním sójovým lecitinem. Nové výrobní technologie a receptury se postaraly o značné zvýšení jakosti, které vedly k odklonu od přírodního sójového lecitinu a k zavádění speciálních frakcí lecitinu. Díky tomu bylo dosaženo lepší oxidační stálosti a stabilizace. Zamezení odstřikování při pečení se u polotučného margarínu (40 % tuku a 60 % vody) samotným lecitinem však nedá dosáhnout. To se daří jen ve spojení s povrchově aktivními substancemi, jako jsou například sójové proteinové koncentráty.

Čokoláda: Lecitin v čokoládě má dvojí funkci: zvyšuje jakost čokolády a přináší jistá pozitiva při výrobě. Pokud se má při výrobě čokolády dosáhnout správné konsistence a typického aróma, je zapotřebí mnoho mlecích operací v takzvaném konšovacím stroji. Použitím lecitinu se přitom snižuje viskozita, zkracuje se doba zpracování a šetří se kakaové máslo. Zároveň ale také ovlivňuje příznivě vlastnosti čokolády. Čokoláda získá větší odolnost proti vyšším teplotám, prodlouženou trvanlivost, zvýšený lesk povrchu a sníží se nebezpečí jejího předčasného šedivění. Průmysl skoro výhradně používá sójový lecitin, ale také je nasazován lecitin z řepky nebo slunečnic. Stejně prospěšné je používání syntetického lecitinu a kombinace lecitinů. Totéž platí i pro použití jednotlivých frakcí lecitinu, které umožňují lepší zkapalnění čokolády při konšování než přírodní lecitin.

Instantní potraviny: Rostlinný lecitin se osvědčil například při výrobě instantního kakaového a kávového prášku. Kromě toho slouží jako dispergační činidlo v sójových proteinových výrobcích, bramborovém škrobu a instantních polévkách.

Kvalitativní a kvantitativní vlastnosti lecitinu ho nepředurčují jen pro použití v potravinářské výrobě, ale také jako důležitou součást dietetické výživy.

Dietetická výživa:

  • Lecitin je se svými nenasycenými kyselinami významným odpůrcem cholesterolu, přičemž cca 60 % mastných kyselin v lecitinu je tvořeno kyselinou linolovou.
  • Lecitin pomáhá stabilizovat rovnovážný poměr mezi LDL a HDL cholesterolem.
  • Lecitin podporuje díky svým lipotropním komponentám, jako jsou cholin a inosit, léčbu nemocných jater.
  • Harmonická rovnováha lecitinu, kyseliny žlučové a cholesterolu ve žluči je nutným předpokladem pro to, aby se zabránilo vzniku žlučových kamenů.
  • Díky schopnosti pročišťovat cévy a snižovat krevní tlak, je lecitin důležitý jako prevence proti mozkovým příhodám.
  • Poruchy látkové výměny acetylcholinu jsou příčinou řady mentálních nemocí. Lecitin se tak účastní jako pozitivní pomocný prostředek na hojivém procesu.
  • Lecitin se s úspěchem používá v geriatrii, neboť podporuje dobrý zdravotní stav starších lidí.
  • U sportovců účinkuje lecitin jako energetický zdroj pro svaly a mozek – doba zotavení po tělesné námaze se díky němu zkrátí.
  • Fosfatidylcholin obsažený v lecitinu je důležitou složkou hlenové vrstvy v tlustém střevu. Tento hlen vytváří ochrannou vrstvu, která chrání stěnu velkého střeva před útokem kolonií komenzálních bakterií. Pacienti trpící ulcerózní kolitidou mají narušenou ochrannou vrstvu a hlen, který ji tvoří, má nižší hladinu fosfatidylcholinu, než je tomu u zdravých osob.

Zdroj: Nežádoucí účinky lecitinu

Historie

V roce 1925 společnost Hansamühle Hamburg, dnes ADM Ölmühle Hamburg AG, zavedla extrakční postup, díky němuž bylo možné ze surového rostlinného oleje izolovat slunečnicový lecitin. Začala tak jeho průmyslová výroba. Hlavním zdrojem výroby se staly sójové boby a vznikl sójový lecitin. Lecitin získávaný ze žloutků se používá ve speciálních případech, například ve farmacii a kosmetice.

Jedním z prvních aplikačních výzkumníků ohledně lecitinu byl okolo roku 1925 Bruno Rewald, který jako jeden z prvních lecitinových technologů doporučil lecitin jako emulgátor a disperzní prostředek.

Hamburg byl výchozím centrem a ohniskem zpracování sójových bobů a lecitinu. Američan Josef Eichberg byl prvním, kdo v roce 1930 pro USA poznal hodnotu lecitinu a uvedl takzvaný hamburský lecitin na tamní trh. Od roku 1935 byl lecitin dobré kvality vyráběn v Americe. Existovaly firmy Pillsbury a Central Soya (obě v USA), které se této mnohostranné substance ujaly.

Využití lecitinu v dietetice prováděl dr. Buer, který roku 1935 uvedl na trh první lecitinový preparát pod názvem „Buer-Lecithin“. H. Eickermann, A. Nattermann & Cie (dnes Sanofi-Aventis Gruppe) se soustředili na účinnou substanci fosfatidylcholinu a vyvinuli řadu významných farmaceutických preparátů, které ještě dnes nalezneme v nabídce lékáren.

Bádání a aplikační využití lecitinu nejsou ještě ukončeny. V současnosti se například lecitin z mořských řas používá v potravinářském průmyslu. Největší množství lecitinu (okolo 180 000 tun ročně) se stále získává ze sójových bobů (2% obsah lecitinu), které jsou většinou sklízeny v USA, Brazílii a Argentině. Další producenti sóji, jako Čína, Indie, Paraguay nebo Kanada, nemají z hlediska získávání lecitinu velký význam. Pěstování sóji v Evropě je pouze okrajovou záležitostí. Kromě sóji se k základním zdrojům, i když v menším objemu, dá počítat i řepka a slunečnice. Žloutek se svým vyšším obsahem lecitinu (asi 10 %) může stěží stačit, vzhledem k dostupnosti a zásobování trhu. Relativně nízké množství lecitinu ze žloutků tak končí především ve farmacii, medicíně a kosmetice.

Zdroj: Nežádoucí účinky lecitinu

Co je rutin?

Rutin je přírodní látka na bázi bioflavonoidů. Rutin je také někdy označován jako vitamin P. Rutin snižuje propustnost všech membrán mezi jednotlivými buněčnými systémy a tím snižuje lámavost cév.

Zdroj: Rutin v potravinách

Rutin, jako doplněk ztravy.

Nejlepším přípravkem na pohodlné doplnění rutinu a zároveň i potřebného vitamínu C je preparát Ascorutin. Aktuální nejlevnější nabídka léku Ascorutin a jeho cena je zde.

Zdroj: Rutin v potravinách


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Gabriela Štummerová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP