LEDNICE je téma, které bylo inspirací k napsání tohoto článku. Slunečnicová semínka patří mezi nejvýznamnější koncentrované rostlinné potraviny. Slunečnicová semínka obsahují zejména tuky, minerály a vitaminy skupiny B a vitamin E. Přestože mají vysokou nutriční hodnotu, jsou lehce stravitelná, pokud se dobře rozžvýkají. Pravidelná konzumace slunečnicových semínek (samozřejmě nesolených) se doporučuje při řadě zdravotních problémů.
Recepty se slunečnicovými semínky
Loupaná slunečnicová semínka se hodí jak k přímé konzumaci, tak do různých sladkých (obilninové kaše, nákypy...) či slaných jídel (zeleninové pokrmy, zpestření rýže či kuskusu).
Postup: Všechny ingredience mixujeme 10 minut. Vzniklý hladký krém můžeme ochutit pažitkou, paprikou a podobně. Působením citrónu pak zůstane majonéza bílá, jinak ztmavne.
Slunečnicová paštika
Ingredience: 100 g slunečnicových semínek, 20 g sušených rajčat (ne v oleji), 2 polévkové lžíce lahůdkového droždí, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 polévková lžíce kvalitního oleje, špetka sušené červené řepy (nemusí být, dává se pro lepší barvu), šťáva z jednoho menšího citrónu (nebo z půlky většího), 100 + 300 ml vody, 5 g práškového agaru (polovina pytlíčku), 3 polévkové lžíce sójové omáčky Shoyu, 1 čajová lžička soli, 2 čajové lžičky červené papriky, 2 čajové lžičky provensálského koření.
Postup: Slunečnicová semínka namočíme (nejlépe přes noc). Stejně tak zalijeme sušená rajčata 100 ml vody a necháme je nabobtnat. Druhý den v menším hrnci rozpálíme olej a zpěníme najemno nakrájenou cibulku. Chvilku restujeme, pak přidáme červenou papriku a provensálské koření a promícháme. Přilijeme asi 100 ml vody a minutku dusíme. Mezitím si v 200 ml vody rozmícháme agar, který poté přilijeme do hrnce, přivedeme k varu a necháme minutku provařit. Odstavíme. Slunečnicová semínka slijeme, opláchneme a nasypeme do mixéru, přidáme lahůdkové droždí, česnek, citrónovou šťávu, sójovou omáčku, červenou řepu, rajčata (i s vodou) a mixujeme. Ještě horkou vodu s agarem a kořením nalijeme do mixéru k rozmixované slunečnicové směsi. Mixujeme 2 minuty na vysoké otáčky, dokud není směs dokonale hladká. Nádobu na srnčí hřbet nebo jinou vhodnou formu vypláchneme studenou vodou a směs do ní nalijeme. Necháme vychladnout (nejprve venku, pak dáme tuhnout do lednice). Ztuhlou a vychlazenou paštiku vyndáme z lednice a nožem opatrně po stranách odlepíme. Můžeme vyklopit na tácek nebo krájet přímo ve formě.
Postup: V hrnku vody rozmícháme sůl a do této osolené vody namočíme semínka (alespoň na půl hodiny, ale můžeme i na delší dobu). Troubu předehřejeme na 200 °C a na plech rozprostřeme pečicí papír. Semínka slijeme a rozložíme důkladně po celém plechu. Dáme do trouby. Během pražení semínka mícháme a převracíme. Můžeme jem
Ve svém příspěvku VLASY CERNY PEPR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Levandule7777@seznam.cz .
chtel bych poradit jak udelat maskku z pepre dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamila.
Čau Milane, já si dělám masku z pepře často a jsem velmi spokojená s jejími účinky. Dá se aplikovat jak na pleť tak i do vlasů.
Jak se dělá maska z pepře?
Budeš potřebovat: 1 menší salátovou okurku, 1 kysanou smetanu, 20 zrnek černého pepře, dvě kapsle vitamínu E 400mg.
Postup výroby:
Nejdříve si v hmoždíři roztluč zrnka černého pepře na kousky velké maximálně 0,2 mm. Pak do hmoždíře přidej i kapsle vitamínu E a roztluč je taky. Okurku omyj a nastrouhej ji na jemném struhadle. Smíchej to se smetanou a nakonec přidej roztlučený černý pepř s vitamínem. Promíchej a dej to zchladit do lednice - asi tak na půl dne.
Aplikace masky z černého pepře:
Vychlazenou masku z černého pepře si nanes na obličej a do vlasů a jemně si to s tou směsí jako by drhni - říká se tomu pílink (peeling). Dělej to tak dlouho, jak tě to bude bavit. Po skončení si pleť i vlasy jemně opláchni čistou vodou a jemně osuš ručníkem. Úplně nejlepší je před aplikací nechat celou hlavu prohřát buď na sluníčku a nebo před červenou infra lampou a to tak dlouho, než se pokožka trochu opotí. Pak teprve aplikovat tuto masku.
Účinky masky z černého pepře:
Černý pepř je v čínské medicíně považován za prohřívač a významný dezinfikátor. Bude tedy prohřívat naši pokožku. Slupky roztlučených semínek pak poslouží jako peeling a zdroj drahocených minerálů. Oproti tomu vychlazená okurka společně se zakysanou smetanou bude toto vyhřátí regulovat a obohatí naši pleť potřebnými tuky a minerály a společně s přírodním vitamínem C a E ji doplní také o důležité antioxidanty. Celkově se dá říci, že tato maska osvěží pleť, stáhne póry a prokrví vlasovou pokožku, čímž napomůže lepšímu růstu vlasů. Šla by použít opatrně i na akné.
Ingredience: 1 kus toustového chleba (nejlépe celozrnného s minimem 6 g vlákniny na 100 g), 100 g pomazánkového másla (nebo light cheese cream s 5 % tuku na 100 g), 125 g odtučněného tvarohu (polovina vaničky), 200 g zakysané smetany (pokud možno s 8 % tuku), 1 dl mléka, 150 g šunky (s minimem 80 % masa), 100 g eidamu (30 % tuku v sušině)
Ingredience k dozdobení a dochucení, nemusí být a lze libovolně zaměnit: kečup na potření, pažitka, sekané mandle nebo jiné oříšky, 1 kaki, několik cherry rajčátek na ozdobení
Pomůcky na přípravu: pečicí papír, alobal
Postup: Z toustového chleba odkrojíme okraje (okraje můžeme využít jako tyčinky na stůl, a to tak, že je pokapeme olejem, počesnekujeme, posypeme sýrem a ogrilujeme). Na stůl si rozprostřeme pečicí papír. Každý plátek toustu pokapeme z jedné strany mlékem a touto mokrou stranou položíme na pečicí papír. Tousty pokládáme do čtverce 4 tousty vedle sebe a 4 tousty pod sebe. Horní část toustů potřeme zakysanou smetanou. Nyní si vytvoříme pomazánku z tvarohu, pomazánkového másla, pažitky a lehce osolíme. Pomazánku rozdělíme na třetiny a 1/3 natřeme na tousty. Na pomazánku rozložíme vedle sebe kolečka šunky a opět natřeme druhou třetinku pomazánky. Další vrstva může a nemusí být kečup, následně posypeme nastrouhaným sýrem a plátky kaki. Nyní roládu necháme 10 minut navlhnout, lépe se roluje. Poté srolujeme, utáhneme a zabalíme do alobalu, vložíme do lednice a necháme cca 3 hodiny uležet. Po třech hodinách roládu rozbalíme, potřeme poslední částí pomazánky a můžeme libovolně nazdobit: pažitkou, rozemletými oříšky, různě barevnou zeleninou. Na chvilku ještě vložíme do lednice a můžeme podávat.
Ve svém příspěvku DOMÁCÍ VÝROBA MASTÍ Z ALOE VERA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kristyna .
Prosím kdo poradí jakpřipravyt mast z aloe vera na popraskane dlane ani lekar si nevi rady hrozi ozařovani a to se mi moc nelíby. Předem dekuji
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.
Rozehřát domácí sádlo,přes odšťavňovač vymačkat šťávu z aloe vera a přidat k sádlu a pořádně promícháme,musí se to vše spojit,pak dát do lednice a používat dle potřeby.A já na praskliny používám Lipobase je to 100% účinné,je potřeba toho vyzkoušet víc
Máslo rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Mouku s práškem do pečiva prosejeme. Žloutek s vejcem a se 100 g cukru vyšleháme do pěny. Přidáme čistou strouhanou kůru z citronu, nejlépe bio. Vmícháme máslo a pomalu do vajec přisypáváme mouku s práškem do pečiva. Těsto vlijeme do formy o průměru asi 15 cm. Formu s těstem vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Zkusíme vpichem špejlí (dobře upečené těsto nelepí). Hotový korpus necháme vychladnout.
Plátek želatiny namočíme ve 2 dl teplé vody. Hroznové víno umyjeme, osušíme, nakrájíme na půlky a vybereme zrníčka.
Jogurt, mátové lístečky, cukr vyšleháme. Přidáme vyždímanou želatinu a promícháme.
Hotový korpus rozřízneme. Půlku korpusu natřeme dílem jogurtového krému. Posypeme částí hroznového vína, zakryjeme další částí krému. Dáme druhý díl korpusu. Zbytkem jogurtu potřeme povrch i strany korpusu. Nakonec ozdobíme zbytkem hroznového vína a strany posypeme praženými mandlemi. Hotový zákusek dáme na 30 minut do lednice.
Jogurtový zákusek s hroznovým vínem nakrájíme a podáváme v teplých letních dnech jako lahodné občerstvení.
Štrúdl z hroznového vína
INGREDIENCE:
2 lžíce drceného mandlového másla
1 lžička mleté skořice
500 g tmavého hroznového vína
2 žloutky
80 g strouhanky
500 g bílého hroznového vína
NA OZDOBU:
cukr moučka
NA POTŘENÍ:
vejce
TĚSTO:
1 vejce
300 g hladké mouky
1 hrst citronové kůry
150 g másla
1 špetka soli
150 g cukru moučka
Nejprve si připravíme těsto. Na vál nasypeme prosátou mouku s cukrem, nastrouháme máslo a doprostřed rozklepneme vejce. Přidáme citronovou kůru a špetku soli. Těsto rychle zpracujeme, občas si namáčíme ruce ve studené vodě, aby nám těsto nezteplalo. Snažíme se pracovat rychle. Vytvoříme kouli, kterou zabalíme do čistého plátna, přikryjeme průsvitnou fólií a dáme na 30 minut do lednice.
Umyté hroznové víno nakrájíme na půlky, pokud obsahuje zrníčka,
Ve svém příspěvku NIKDY BYCH SI NEKOUPILA ALOE VERA NAPŘ.V LÉKÁRNĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marcela.
Aloe Vera se dá v pohodě pěstovat doma. Je to nenáročná rostlina, jenom časem zabírá dost místa. Už jsem starší a pěstuji tuto rostlinu hlavně kvůli sobě a pejsáčkům. Já už v různých receptech ji piju a mažu už alespoň 20let. Ta je snad na všechno, díky ní nemám zdravotní problémy, které mají starší lidi a to je mi přes 70let. Očišťující likér - aloe 30dkg, med - 1/2kg, červené víno- 7dcl a 1dcl lihu, na jaře a na podzim, v létě si dělám limonádu - aloe med a jableční ocet. Pejskům to dávám i do masa. Je to zázrak přírody, ale pěstovaná doma, ne koupená v lahvi s nějakým konzervantem.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marcela.
Zapomněla jsem, že očišťující likér je recept, který jsem dostala asi před 40ti lety od primáře Ostravské nemocnice, za který jsem dodnes vděčná.
Aloe se umele a přidají se ostatní ingredience (med, víno a líh). Nejlepší je zavařovací 4litrová láhev a dá se do chladné a tmavé místnosti nebo lednice a denně se promíchá. Po týdnu se scedí přes plátýnko a skladuje se v tmavých lahvích v lednici.
Denně ráno na lačno, se užívá polévková lžíce. Já si to dávám na noční stolek a po probuzení si dávám loka přímo z láhve. Tento likér vám čistí vnitřní zažívací orgány, může nastat ze začátku i řidší stolice a dokonce i tmavší, jak se čistí střeva.
Ingredience: 200 g brambor, 80 g mrkve, 60 g petržele, 35 g cibule, 15 g česneku, 25 g žampionů, 1 vejce, máslo, sůl, pepř, kmín, majoránka, Podravka
Postup: Brambory, mrkev, petržel a česnek orestujeme na másle, okořeníme a zalijeme vodou. Uvaříme a přidáme vajíčko.
Kuřecí stehenní řízečky
Ingredience: olej, 1 mrkev, 1 cibule, 1 menší cuketa, 300 g vařené rýže Basmati, 500 g kuřecích stehen bez kosti, olivový olej, hořčičné koření, cibulové koření
Postup: Vykostěné kuřecí stehenní řízečky nakrájíme na kousky, posypeme hořčičným kořením a s olivovým olejem naložíme na 20 minut do lednice. Mezitím si pokrájíme mrkev na nudličky, cuketu a cibuli na kostičky. Orestujeme na oleji cibulku, přidáme mrkev a nakonec cuketu. Posypeme cibulovým kořením a dusíme do měkka. Kuřecí řízečky vyjmeme z lednice a prudce orestujeme do zlatova. Podáváme s uvařenou rýží Basmati.
Treska na bazalce
Ingredience: 150 g tresky, olej na marinádu, citron, 3 stroužky česneku, 150 g vařených brambor, 1 polévková lžíce bazalky
Postup: Připravíme si marinádu – olivový olej, citronová šťáva, čerstvá nakrájená bazalka, prolisovaný česnek, sůl. Do této marinády vložíme tresku a necháme buď přes noc, nebo alespoň hodinu marinovat. Poté tresku z marinády vyndáme, vložíme do pekáčku a pečeme v předem rozehřáté troubě 15–20 minut. Podáváme s vařeným bramborem.
Ve svém příspěvku UCPANÉ CÉVY V NOZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.
Vybornym pričistovánim cev je 4 velke citrony , 5 stroužku česneku, a pulka zazvoru vse rozmixovat v mixeru a pak povarit , a nechat odstat a precedit do vetsi lahve a dat do lednice pit jednu skleničku dene a p az se dopije tak prestat na tyden a pak pokračovat v kůře opravdu to funguje taky to puzivam a je m skvele.taky me bolely nohy a ted uz chodim normakne bez bolesti preji brzke uzdraveni
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Miroslava Eflerova.
Můj manžel trpi tímto onemocněním,prosim muzete mi přeposlat přesný návod urcite bychom to zkusili.Byl na pročištění cév ale nijak zvlášť to nepomohlo,ma cukrovku a fakt se bojím že je to může skončit moc špatně. Moc děkuji za odpověď. EFLETOVA
V extrémních případech spojených s náhlou změnou barvy očního bělma, je nejlepší obrátit se na optika nebo lékaře.
Tyto jednoduché domácí prostředky pomohou k vyčištění bělma:
Čajové sáčky
Jednoduše ponořte 2 sáčky zeleného nebo černého čaje do hrnku horké vody na 5 minut, vyjměte čajové sáčky, vymačkejte přebytečnou vodu a dejte je do lednice asi na 10 minut nebo trochu déle. Vychlazené čajové sáčky přiložte na zavřené oči a nechte 5 minut působit.
Okurka
Nakrájejte pár silných plátků okurky a dejte je na 15 až 20 minut do lednice. Poté chlazené plátky položte na zavřená víčka, dokud se nezahřejí. Poté vypláchněte oči vodou.
Dostatek ovoce a zeleniny
Oranžové a žluté ovoce a zelenina, jako je mrkev, dýně, citrony a pomeranče, obsahují vitamíny a antioxidanty, které vám pomohou udržet oči bílé. Jíst zelené, listové potraviny, jako je špenát a kapusta, má také pozitivní vliv na zdraví vašich očí.
Dostatek spánku
Důrazně se doporučuje, abyste si dopřáli alespoň 7 až 8 hodin spánku každou noc, protože dostatek spánku každou noc zajistí, že vaše tělo bude odpočaté a v důsledku toho budou i vaše oči odpočaté a budou obnoveny do své přirozené bílé barvy.
V naší poradně s názvem PARKINSONOVA NEMOC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Gazdík.
Léčí se v Lázních Poděbradech i Parkinsonova nemoc v komplexní lázeňské léčbě ? Obsahuje léčebná voda jod? Děkuji za odpovědi.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Parkinsonova nemoc se léčí komplexní lázeňskou péčí v těchto lázních:
Bechyně-Buchlovice
Františkovy Lázně
Hodoní
Jáchymov
Janské Lázně
Karlova Studánka
Karlovy Vary
Karviná
Klášterec nad Ohří
Klimkovice
Konstantinovy Lázně
Kostelec u Zlína
Lázně Bělohrad
Lázně Bohdaneč
Lázně Kundratice
Lázně Kynžvart
Lázně Libverda
Lázně Toušeň Lednice
Luhačovice
Mariánské Lázně
Mšené-lázně
Ostrožská Nová Ves
Poděbrady
Slatinice
Teplice
Teplice nad Bečvou
Třeboň
Velichovky
Velké Losiny
Vráž
Ze seznamu je patrné, že i Poděbrady jsou vhodné. Zda-li léčivá voda v Poděbradech obsahuje jód není známo. Promluvte si se svým neurologem o možnostech lázeňské léčby ve vašem konkrétním případě. Pro přidělení lázní budete muset mít doporučení od svého neurologa.
Nejdůležitější je dostatek spánku – ideální doba spánku je sedm hodin denně. Dbejte na to, abyste chodili spát vždy ve stejnou dobu, a snižte pokojovou teplotu v ložnici. Tak se vy i vaše oči lépe zotavíte. Vyvyšte si během spánku hlavu.
Není neobvyklé mít po probuzení opuchlé oči. Možným vysvětlením pro to může být, že když několik hodin ležíte v horizontální poloze a potom vstanete, tekutina, která byla pod očima, je najednou stlačena gravitací. Abyste toto omezili, můžete zkusit používat během spánku polštář navíc, takže tekutina není tak drasticky stlačena, když vstanete. Pokud spáváte na břiše, zkuste místo toho spát na zádech. Lidé, kteří spí na břiše, mívají více oteklé oči, poněvadž tato poloha dovoluje hromadění zmiňované tekutiny. Pokud spíte na boku, můžete zjistit, že jedno oko natéká víc než to druhé. Zkuste tedy střídat strany nebo místo toho spát na zádech.
Pokud často pracujete na monitoru, je dobré dopřát očím sem tam přestávku. Například během telefonického rozhovoru zavřete oči nebo se občas podívejte z okna do dálky.
Omezte solení, horní limit pro denní příjem soli pro dospělou osobu je 10 gramů. Nadměrná konzumace soli nejen obecně poškozuje zdraví, ale také způsobuje zadržování vody v tkáních a tím i v očích.
Doplňujte tekutiny. Ovšem nepijte na noc! Nemusí to vůbec být alkohol, stačí větší hrnek čaje nebo vody a ráno budete mít napuchlé oči. Otok přejde to tak do dvou hodin od probuzení.
Pijte méně alkoholu. Alkohol vede k zadržování tekutin v obličeji, stejně jako způsobuje dehydrataci. Omezte příjem alkoholu na 1 nebo 2 drinky najednou, 1 nebo 2krát týdně. Pití více než tohoto množství časem způsobí, že se kůže kolem vašich očí uvolní.
Jako první pomoc pomohou kávové lžičky, které si obráceně přiložíte na opuchlé oči.
Vhodné jsou i použité sáčky od čaje. Nevyhazujte je tedy, dejte do lednice a ráno použijte jako obklad na oči.
Chlazené plátky okurek mají perfektní velikost a tvar pro vaše oči a na dočasné snížení otoku dobře fungují. Lehněte si na záda a položte plátky okurek na zavřená oční víčka cca na 15 minut, nebo dokud se neohřejí na teplotu kůže.
Můžete si koupit adstringentní krémy a tonika, která pomáhají zmírňovat opuchnutí stažením kůže okolo očí. Namočte dvě vatová kolečka v adstringentním krému nebo toniku, lehněte si na záda, zavřete oči a položte vatová kolečka na oči. Nechte adstringent zhruba 10 minut vsakovat, potom kolečka odstraňte a opláchněte si obličej.
Brambory mají přirozené adstringentní vlastnosti. Oloupejte syrovou bramboru, rozkrojte ji na půl a položte si ony půlky na oči, přibližně na 10 minut. Brambory oči zchladí a otok zmizí. Zkuste i strouhanou bramboru. Jednoduše nastrouhejte čerstvou bramboru a naneste ji na oči cca na 15 minut. Potom opláchněte.
Zacvičte si. Zlepšuje to krevní oběh, což pomůže rozproudit tekutiny ve vašem těle, takže se zbytečně nikde nehromadí. Pokud máte čas, jděte si zaběhat, zacvičte si jógu nebo si jednoduše dejte ráznou procházku.
Vhodné jsou i odvodňovací čaje z bylinek, které pomohou...
Pro přidělení lázní budete muset mít doporučení od svého ortopeda a společně s praktickým lékařem budete muset vypracovat návrh na lázeňskou péči, který doručíte svojí zdravotní pojišťovně. Od ní pak dostanete vyrozumění o možnostech financování a dostanete na výběr z několika možností, kde lázeňskou péči můžete čerpat.
Příprava: Do misky dejte Šmakoun meruňkový a vidličkou jej rozmačkejte, přidejte rozdrcené sušenky, nasekané ořechy, na prášek rozmačkaná zrníčka instantní kávy a promíchejte aby vznikla hmota. Hmotu dejte do lednice vychladit. Mezitím vypeckujte ovoce a rozemelte nebo jej rozmixujte na kaši. Ztuhlou hmotu vtlačujte do formiček na vosí hnízda tak aby byla ve formě těsně pod okraj. Prstem nebo špejlí pak ve hmotě vytlačte důlek, do kterého dejte ovoce a ukončete přilepením piškotu. Vyndejte z formy a můžete se dát do výroby dalšího kousku. Před podáváním a pro kratší dobu uchování dejte do chladu. Z uvedených ingrediencí připravíte asi 30 kusů vosích hnízd.
Chcete-li připravit gel nebo šťávu z Aloe Vera, musíte nejprve sehnat list Aloe Vera. Mnoho supermarketů a prodejen zdravé výživy nyní prodává celé listy Aloe Vera. Hledejte organický list.
Pokud si pěstujete vlastní, ujistěte se, že list uříznete ze zralé rostliny. List Aloe Vera uřízněte ostrým nožem blízko kmene. Vyberte si list Aloe Vera, který je velký, hladký, silný a na špičce má růžový nádech. Nesklízejte příliš mnoho listů najednou, jinak můžete rostlinu zabít!
Alternativně, pokud chcete použít jen malý kousek z živé rostliny Aloe Vera, můžete uříznout šesticentimetrovou část listu z živé rostliny a zužitkovat ji. Příště zase odřízněte dalších 6 cm. Takhle jsem to viděla, jak to dělá moje máma.
Minimalizujte oxidaci
Tato metoda je nejlepší, protože jakmile je gel z Aloe připraven, může začít oxidovat, když je vystaven vzduchu, a některé jeho zdravotní přínosy mohou být ztraceny. Pokud nemáte možnost uříznout si pokaždé z živé rostliny, můžete alespoň uložit celý list do lednice a uříznout pouze 6 cm pokaždé, když gel potřebujete. To je to, co dělám já.
Můžete zpracovat buď celý list najednou nebo jen uříznout 1 malou část listu a použít pokaždé, když je třeba. Pokud chcete z listu dostat gel a uložit si ho, tak list rozřízněte na několik špalíčků velkých asi 6 cm. Je to nejjednodušší způsob, jak extrahovat maximum gelu. Přidejte je do velké mísy s vodou a nechte 1 až 2 minuty odpočívat. Jakmile je aloin vypuštěn do vody, vyndejte je a znovu dejte do misky naplněné čerstvou vodou a znovu je opláchněte a vyjměte z vody.
Každý kus listu otřete kuchyňskou utěrkou do sucha. Položte naplocho na prkénko. Ostrým nožem odstraňte ostnaté / trnité okraje listu.
Extrahujte gel
Ze všech stran okrájejte vrchní zelenou kůru listu. Vložte nůž několik milimetrů pod slupku a přejeďte nožem po celé délce. Ujistěte se, že jste odstranili i kousek vnitřní bílé vrstvy a všechnu vnější zelenou vrstvu.
Pokud používáte velmi mladý list, je dobré ho vydlabat lžící.
Ve finále budete mít bloky průhledné dužiny Aloe Vera naplněné gelem. Ujistěte se, že v čiré dužině nezůstal žádný žlutý latex nebo zelená kůra. Pokud nějaké najdete, jemně je seškrábněte malým nožíkem.
Vše musí být křišťálově čisté.
Tímto způsobem vyfiletujte gel z Aloe ze všech šesticentimetrových kousků a opláchněte je v misce s čistou vodou. Zcela sceďte a osušte utěrkou.
Gel z Aloe Vera můžete uchovat buď tak, že ho vložíte do sterilní zavařovací sklenice a uzavřené dáte do lednice. Také ho můžete zamrazit ve formičkách na led na jednotlivé mražené porce. Někteří lidé si gel namočí do medu, který slouží jako konzervant či ho zasypou kyselinou askorbovou (vitamín C) pro prodloužení nezávadného uchování.
Umyjte a osušte listy kostivalu a pak je nasekejte. Rozpusťte vazelínu v misce, kterou ponořte do lázně s vroucí vodou.
Jakmile se vosk roztaví, přidejte kostivalové listy, které jsou nasekané a duste je po dobu jedné hodiny, za stálého míchání. Občas zkontrolujte hrnec, abyste se ujistili, že je tam dostatek vody.
Použijte gumové rukavice, protože cedění bude velmi horké, nalijte kostivalové listy do cedníku nebo hadrového sáčku. Přeceďte tolik směsi, jak to bude jen možné, přes sáček do misky.
Nalijte horkou směs do čisté sklenice. Umístěte víko na sklenici, ale nechte směs vychladnout, než jí uzavřete. Označte sklenici datem a uložte ji do chladné spíže nebo lednice, kde vydrží po dobu tří měsíců.
Odměřte si destilovanou nebo pramenitou vodu, gel z Aloe vera a esenciální olej ve skleněné odměrce.
Dále si odměřte potřebné množství mandlového oleje, kakaového másla, lanolinu a včelího vosku v odměrce, kterou pak umístíte do středu malého hrnce naplněného cca 5 cm vody.
Hrnec postavte na plotnu a zahřívejte, dokud se voda nedostane do mírného varu. Až přísady začnou tát, hrnec odstavte.
Nalijte směs oleje a vosku do mixéru a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Pokud máte málo času, můžete umístit nádobu mixéru do lednice na dobu dvou až tří minut, což urychlí proces. Nedovolte však, aby směs příliš ztvrdla, měla by být krémově hustá.
Jakmile se směs ochladí, zapněte mixér na nejvyšší otáčky. Směs vody a Aloe vera přidejte k rozmixované hmotě.
Vypněte mixér, pokud se začne dusit a prskat. Krém by měl vypadat hutně a bíle. Přidejte zbývající vodu.
Přelijte krém z Aloe vera do skleněné nebo plastové sklenice, uzavřete ji víkem a skladujte na chladném, suchém místě. Pro dosažení nejlepších výsledků by měla být směs využívána do šesti týdnů. Jakýkoli přebytek můžete skladovat v chladničce nejvýše po dobu tří měsíců.
Oči jsou naší vizitkou. Proto je potřeba věnovat jim maximum péče. Bohužel existuje celá řada nepříznivých faktorů způsobujících zčervenání a otékání očí. Mezi největší nepřítele zdravých a krásných očí patří především alkohol, špatná strava, alergie, cigarety, léky, nedostatek spánku, pláč a v neposlední řadě také stres. Největší paseku napáchají, pokud se jich skombinuje víc najednou.
Sůl
Sůl ve větším množství způsobuje nadměrné zadržování tekutin v těle a výsledkem mohou být i oteklá víčka. Se solí proto nakládejte úsporně. Naopak pitný režim rozhodně nepodceňujte. Snažte se vypít minimálně dva litry vody denně. Zamezíte tak dalšímu zadržování vody a konečným nepěkným následkům.
Make-up
Hodně žen chybuje tím, že chodí spát neodlíčené, čímž však velmi ubližují jemné kůži kolem očí a vůbec pleti celého obličeje. Před spaním se vždy důkladně odličte pomocí jemného pleťového mléka a na závěr pleť namažte nočním krémem. Obličej si během noci odpočine a nejsou na něm po ránu patrné žádné stopy.
Relax
Čas od času svým očím věnujte chvilku času a poskytněte jim jemnou a krouživou masáž. Po ní budou oči rázem svěží a odpočaté. Masáž je také skvělou první pomocí při akutním stadiu otoků. Důležitá je také spací poloha. Nikdy nespěte na rovném, ale hlavu mějte dostatečně podloženou polštářem tak, aby se leželo příjemně.
Léčivá síla čajů
S oteklýma očima mohou pomoci také čajové bylinkové směsi. Postačí čajový sáček s heřmánkem, zeleným čajem nebo třezalkou a uvidíte, jaké dokáže divy. Nechte je chvilku vylouhovat v horké vodě a poté si vychladlé sáčky přiložte na pár minut na oči.
Chlad
Oteklým očím prospěje také chlad, díky kterému otok velmi rychle splaskne. Můžete si vzít na pomoc kuchyňskou lžičku nebo vatový tampón napuštěný vodou a na malou chvíli je uložit do mrazáku. Po chvilce je vyndejte a lehce přikládejte na oční okolí, dokud otok nezmizí.
Zelenina a ovoce
Co vše dokáže zelenina, je těžké spočítat na prstech jedné ruky. Pokud máte oteklé oči, pomůže plátek okurky nebo brambory. Stačí je na nějakou dobu umístit do lednice, poté pokrájet na kolečka a přiložit k nafouklým víčkům. Zázraky dovede také plátek jablka, které má velmi rychlé a silné zklidňující účinky. Ovoce nebo zeleninu přiložte na oči na pět až patnáct minut podle potřeby a síly otoku.
Vaječné bílky
Samotná představa sice není nijak lákavá a také konzistence připravené směsi může leckoho odradit, ale s problémem oteklých očí si vaječný bílek dokáže hravě poradit a postačí mu k tomu krátká chvilka. Smíchejte vaječný bílek s kapkou olivového oleje nebo výtažkem z aloe vera. Naneste si ho kolem očí a nechte působit přibližně deset minut, pak důkladně opláchněte.
Asi nikoho nepřekvapí, že jedním z užitečných pomocníků může být i všelék pro středoevropský region neboli česnek. Budeme potřebovat čtyři stroužky pravého českého (polského, německého, maďarského, ale ne čínského, mexického či španělského) neskleníkového česneku a půl limetky. Česneky s limetkou oloupeme a rozmixujeme na dokonale hladkou kašičku. Tu poté naneseme na očištěnou pleť s jizvičkami a necháme čtvrt hodiny působit. Měla by během té doby zaschnout. Pak ji opláchneme studenou vodou a obličej umyjeme nějakým jemným mýdlem. Léčbu jizev opakujeme denně, přerušíme ji jen v situaci, že pozorujeme na pokožce nějakou alergickou reakci. Léčivou směs, kterou ihned nevyužijeme, ukládáme do lednice, kde nám vydrží dva dny.
Pomocí olivového oleje, okurky a citronu
Jizvičky a barevné změny na pokožce, které vznikají po akné, může také odstranit síla olivového oleje, okurky (je jedno, jestli polní, nebo hadovky) a citronu. Kus okurky si na jemno nastrouháme a jednu lžíci zeleniny smícháme se lžící citronové šťávy a lžící olivového oleje. Vzniklou kašičku jemně vmasírujeme do postižené části obličeje a také necháme čtvrt hodiny působit. Dále postupujeme stejně jako v případě česnekové směsi, i u skladování, když si vyrobíme více kašičky do zásoby, tak nám vydrží stejně účinná, dokonce o jeden den déle.
Pomocí třtinového cukru
A do třetice všeho dobrého nám při boji s jizvami po akné může přinést směs z medu (pokud možno od včelaře nebo takový, kde známe jasný původ a ne jen nápis: ze zemí EU a mimo EU), přírodního třtinového cukru a kvalitní smetany (prodává se čtyřicetiprocentní, která je pro tento účel nejlepší). Do malé, sterilně čisté nádoby s víčkem dáme lžíci medu, lžíci cukru a půl lžíce smetany. Sklenici uzavřeme a jemně jí potřásáme tak, aby se nám všechny suroviny dokonale promíchaly. Takto vznikne léčivý peeling, který můžeme následně použít na ta místa pleti, která hyzdí jizvičky. Jemně ho vetřeme, necháme pět minut působit, opláchneme studenou vodou a následně ještě tvář omyjeme mýdlem. Po této akci je dobré obličej ošetřit hydratačním krémem. Toto léčivo, či možná spíše kosmetický prostředek, je ze všech tří zmiňovaných nejméně trvanlivý. V lednici vydrží pouhých dvacet čtyři hodin.
Tato maska je dobrá na ucpané póry, akné nebo na celkové vzpružení pleti. V mističce rozmícháme droždí s vodou, aby vznikla hustší kaše. Naneseme na obličej a necháme 20 minut působit. Pak obličej omyjeme vodou.
Drožďová s heřmánkem
Tato maska čistí ucpané póry, navíc pleti dodává potřebný vitamín B. Nejprve si připravíme heřmánkový odvar, který po vylouhování scedíme a necháme trochu vychladit. V misce rozdrobíme droždí a zalijeme přiměřeným množstvím heřmánku, aby nám vznikla hustší kašička. Naneseme na pleť.
Drožďová s pšeničnými otrubami
Tato maska je velmi vyživující a je vhodná pro všechny typy pleti:
5 dkg droždí
6 lžic mléka
pšeničné otruby
V misce rozdrobíme droždí, přilijeme mléko a zahustíme otrubami. Nanášíme na obličej, krk a dekolt a necháme působit asi 30 minut. Masku umyjeme vlažnou vodou.
Základní drožďová maska je určena pro normální pleť
Vyrobíme ji z 20 gramů čerstvého droždí, což je vlastně půl klasické kostky, a přibližně dvou lžic vlažného mléka. Pořádně obojí rozmícháme a rozmačkáme, abychom si vytvořili hustou kašičku. Masku potom naneseme na celý obličej (vyhneme se jen nejbližšímu okolí očí) a necháme ji zaschnout, což trvá přibližně čtvrt hodiny až dvacet minut. Po uplynutí této doby tvář opláchneme teplou vodou.
Pro suchou a citlivou pokožku je zapotřebí jemnější verze drožďové masky
Budeme zase potřebovat půl kostky neboli dvacet gramů, ale místo mléka tentokrát použijeme olivový olej (neměl by být vytažený z lednice). Množství tekutiny je stejné, čili přibližně dvě lžíce. Zase vše rozmícháme na jemnou kašičku a použijeme úplně stejně jako v předchozím případě (včetně zaschnutí a oplachu).
Pro mastnou pleť
Pro ty, kteří mají problémy s mastnou pletí, existuje přírodní drožďová maska v nejsilnější variantě. Potřebujeme lžíci rozdrobeného droždí, které rozmícháme na kašičku s troškou destilované nebo alespoň převařené vody, která má pokojovou teplotu. Do směsi ještě přikápneme dvanáct až patnáct kapek čerstvě vymačkané citronové šťávy. Tuto masku mohou vyzkoušet i ti, kteří mají velké problémy s akné.
Všechny výše uvedené pleťové masky bychom neměli používat častěji než dvakrát týdně. Pokud ji používáme na „poďobanou“ pleť, měli bychom pozitivní efekty a zmenšený výskyt uhříků začít pozorovat již přibližně po čtrnácti dnech. Pokud masky užíváme pro očištění a osvěžení zdravé pokožky, tak jsou výsledky viditelné velmi často již po omytí.
Potřebujete: 2 – 3 citrony, 1 kousek čerstvého kořene zázvoru (o velikosti palce), 1/2 až 1 šálek medu
Postup: Umyjte citrony a nakrájejte je na plátky nebo klínky. Nakrájený citron vložte do čisté, suché nádoby. Nastrouhejte kořen zázvoru a přidejte do sklenice s citronem. Naplňte sklenici medem. Uzavřete nádobu a nechte stát alespoň po dobu 24 hodin před použitím. Skladujte v chladničce nebo tmavé, chladné spíži. Do šálku s vroucí vodou dejte 1 lžičku této směsi a nechte několik minut odstát, poté čaj přefiltrujte a můžete konzumovat.
Poznámka: Takto připravený med je bezpečný i pro děti.
Recept na kandovaný zázvor
Suroviny: 500 g čerstvého zázvoru, 800 g cukru, 1 l vody
Postup: Zázvor oloupejte a nakrájejte na plátky silné 2–3 mm. Přendejte je do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly všechny plátky ponořené. Pod pokličkou vařte za občasného promíchání asi 10 min. Následně vývar opatrně slijte (uschovejte), plátky zalijte čerstvou vodou a opět 10 min povařte. Tento postup opakujte 4x, abyste odstranili štiplavost. Po posledním slití zázvorového vývaru ještě jednou zalijte vodou těsně nad poslední kousky zázvoru a přidejte cukr. Množství cukru závisí na množství zázvoru a vaší chuti, na tři kusy zázvoru jsou potřeba 4 vrchovaté lžíce cukru. Přiveďte k varu a za občasného zamíchání vařte do té doby, než se voda zredukuje na hustý sirup, který obalí všechen zázvor; trvá obvykle 20–30 min, než se většina tekutiny vyvaří. Na závěr přendejte na talíř, oddělte od sebe jednotlivé kousky a nechte zaschnout. Po několika hodinách, když je sirup téměř suchý, můžete ještě kousky obalit v krupicovém cukru.
Poznámka: Schované vývary ze zázvoru můžete použít například do čaje nebo na přípravu domácí zázvorové limonády.
Recept na zázvorový čaj
Potřebujete: 4–6 tenkých plátků syrového zázvoru, 1 a půl až 2 šálky vody, 1–2 lžíce medu, citron dle chuti
Příprava zázvorového čaje: Oloupejte zázvor a nakrájejte na tenké plátky. Plátky vložte do vody a vařte 10 minut. Pro silnější čaj nechte směs vařit 20 minut nebo více, můžete používat více plátků zázvoru. Tekutinu odstraňte z tepla a přidejte limetkovou, citronovou šťávu a med podle chuti.
Poznámka: Domácí zázvorový čaj je vynikající prostředek, který uklidňuje žaludeční bolesti a přispívá k lepšímu trávení. Také je vynikající při chřipce a nachlazení.
Falešný bramborový salát z celeru především pro krevní skupinu A a 0: 3 dcl sterilizovaných okurek, 3 dcl sterilované mrkve s hráškem, středně velkou cibuli, ¼ většího celeru, 4 natvrdo vařená vejce, 1 jogurt, 1 smetana, sůl, pepř, citron, med.
Cibuli nakrájíme na proužky a spolu s kolečky okurek krátce povaříme ve vroucí vodě. Scedíme, dáme do misky a přimícháme scezenou mrkev s hráškem, uvařený a nahrubo nastrouhaný celer, osolíme, opepříme, vmícháme na kostičky nakrájená vajíčka, jogurt a smetanu. Podle chuti přidáme citron a med.
Hovězí guláš: 800 g hovězího masa na guláš, 400 g cibule, 5 stroužků česneku, 5 zrnek pepře, 0,5 dcl rostlinného oleje, půl lžičky mletého tymiánu, 3 bobkové listy, 3 polévkové lžíce rajského protlaku, 0,5 litru masového vývaru, sůl, pepř na ochucení.
Na oleji opražíme na kostky nakrájené maso, přidáme pokrájenou cibuli, opepříme a přidáme rajský protlak. Společně krátce opečeme a poté zalijeme masovým vývarem. Zakryjeme, snížíme teplotu a dvě hodiny dusíme. Dle chuti osolíme a opepříme.
Krůtí, kuřecí řízky na rozmarýnu: 4 řízky, 5 lžic rostlinného oleje, 1 brokolici, 2 celé pórky, 4 mrkve, chilli papričku, sůl, pepř, půl lžičky mletého rozmarýnu, petrželová nať, citronová šťáva.
Řízky naklepeme, potřeme olejem a na hodinu dáme odležet do lednice. Brokolici rozebereme na větší růžičky a nakrájíme je na plátky. Mrkev a pórek nakrájíme na kolečka, chilli papričku nadrobno nasekáme. Maso osolíme, okořeníme a na oleji opečeme. Maso vyjmeme a do výpeku dáme zeleninu, kterou 5 minut dusíme, podlijeme vodou, přidáme pórek a chilli papričku a dalších 5 minut dusíme. Nakonec maso přendáme na pekáč, vyklopíme na ně zeleninu, ochutíme citronem a mletým rozmarýnem a podle potřeby dosolíme. Vše společně prohřejeme v troubě a před podáváním posypeme petrželovou natí.