Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LEDOVÁNÍ OTOKŮ

OBSAH

Ledování

Led aplikujte přímo na bolavé místo po dobu 10–20 minut třikrát denně, čímž pomůžete snížit otok. Jako alternativu můžete použít zmrazený studený obklad nebo sáček mražené zeleniny (hrášek a podobně).

Zdroj: Bolesti kolene babské rady

Diskuze

V diskuzi BOLAVÉ KYČLE-SOUVISLOST S BOLESÍ V PODBŘIŠKU VPRAVO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JanaF.

Dobrý den, jsem důchodkyně a bolí mi již kolena i kyčel, ale znepokojuje mne již 12 let bolest v podbřišku.Údajně může být od kyčle, protože jsem byla vyšetřena v průběhu 12ti let opakovaně na gynekologii, tam jen malé cysty, 3x ultrazvukem a dokonce jsem postoupila i kolonoskopii. Zatím nebylo nic závažného zjištěno, Pomáh mi ledování, což by svědčilo o zánětu?Na internetu jsem se dočetla, že taé někomu pomáhá ledování.Co by to mohlo být? Děkuji za info JanaF

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolavé kyčle-souvislost s bolesí v podbřišku vpravo

Léčba otoku vnitřní strany tváře

Léčba otoku vnitřní strany tváře závisí na příčině stavu.

  • Pokud je otok způsoben vřídky z náhodného kousání vnitřní tváře, může si pacient ošetřit toto zranění kloktáním hydrogenuhličitanu sodného smíchaného s vodou. Pravidelná péče o ústní dutinu může přispět k hojení nebo zastavení růstu bakterií, dokonce může dojít k zastavení růstu bakterií, které se vyskytují v koutcích úst.
  • Infekce je obvykle léčena antibiotiky a alergie mohou být léčeny antihistaminiky. Přírodní antibiotika, jako je echinacea, se také doporučují na léčbu otoku vnitřní strany tváře.

Zdroj: Oteklá vnitřní strana tváře

Diskuze

V diskuzi JAK LÉČIT OTOK RUKY PO KOŽNÍ NEMOCI ZVANÉ RŮŽE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Holubková Jiřina.

Dobrý den,
chtěla bych vědět, je-li vhodné k odstranění otoku na ruce využít přístrojovou terapii otoků nebo manuální lymfodrenáže, popřípadě vodoléčbu. Děkuji.
Holubková Jiřina

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Holubková Jiřina.

Dobrý den,
jak léčit otok ruky jsem se už dočetla, jen bych chtěla vědět, kdy s léčbou začít. Jsem 11 dní po ATB, ruka nebolí , je mírně zarudlá / k večeru více/. Ruka je otokem napjatá a kůže už je nová, hebká.

Děkuji za odpověď. Holubková Jiřna

Zdroj: diskuze Jak léčit otok ruky po kožní nemoci zvané růže

Léčba domácími prostředky

Některé typy bolesti kloubů palce nohy, jako je velmi bolestivá dna nebo zlomeniny, vyžadují okamžitou lékařskou pomoc.

V mnoha případech mohou domácí léky zmírnit bolesti kloubů palce nohy nebo doplnit léčbu, kterou doporučil lékař. Následující postupy mohou pomoci zvládnout bolest kloubů na nohou:

  • podložení nohy;
  • přitahování chodidla k bérci;
  • ledování nohy po dobu 20 minut každé 2–3 hodiny;
  • použití kompresního obvazu ke snížení otoku;
  • nošení pohodlné, široké obuvi s měkkou podrážkou a bez podpatku;
  • umístění měkkých vložek do bot;
  • jemné protahování svalů chodidla;
  • použití léku proti bolesti - paracetamol je jednou z nejlepších možností.

Zdroj: Bolest bříška palce u nohy

Diskuze

V diskuzi PŘÍČINY OTOKU VNITŘNÍ STRANY TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, mám dotaz?

pokaždé když ráno vzbudím mám obličej natekléj už přes rok.Mám štitnou žlázu užívám Euthyrox 50 mikrogramů ,ale to mám už od 10.let je mě 40.let.

Byla jsem na konizace.děložního čípku.HPV virus

A v krvi jsem měla cukr 5,22 na lačno a po glukoze asi 120 min. 11,67 cukr a mám nateklé břicho .

Můžete mě poradit?

Děkuji s pozdravem

Lopézova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka.

ještě užívám léky na psychiku antidepresiva ,už 8.let Manžel se oběsil.

Lopézova

Zdroj: diskuze Příčiny otoku vnitřní strany tváře

Jak zmírnit otok

Na zmírnění otoku je dobré použít obklad. Hlavním důvodem používání ledových obkladů je zmírnit reakci poškozené tkáně. Pro používání ledových obkladů platí dvě důležité zásady:

  • Nikdy nepoužívejte ledové obklady přímo na holou kůži, ale vždy led zabalte do ručníku nebo jiné vhodné tkaniny. Teplota domácího ledu je totiž mnohem nižší, než jsou například běžné zimní teploty, a tak hrozí v případě dlouhodobého působení ledu na holou kůži omrzliny.
  • Ledový obklad je důležité začít používat co nejdříve, aby se v maximální míře uplatnil jeho příznivý účinek na zmírnění otoku a bolesti.
Hlavní přínosy ledování:
  • zmírnění krvácení do tkání – led způsobuje vazokonstrikci, to je smrštění cév, což přispívá k zastavení krvácení;
  • zmírnění otoku tkání a zmírnění případné následné zánětlivé reakce;
  • zmírnění bolestí svalů a snížení rizika vzniku křečí;
  • celkové zmírnění bolesti díky „znecitlivění“ postiženého místa a zmírnění otoku;
  • působením ledu postižená tkáň nezatuhne, protože led snižuje uvolňování tekutiny do mezibuněčných (intersticiálních) prostor, ke kterému při poranění nebo zánětu dochází. Pokud by se tekutina ve větší míře dostala do mezibuněčných prostor, vznikly by otoky, které způsobí ztvrdnutí tkáně a stlačení cév, což vede k nedostatečnému zásobení poškozené tkáně kyslíkem a k prodloužení doby hojení.

Zdroj: Oteklá tvář, ale zub nebolí

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK V OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Roman.


Dobrý den ,

při sportu jsem silně narazil lícní kosti do soupeře :) , v bezvědomí jsem naštěstí nebyl ale bolest byla poměrně intenzivní , hned jsem pohmoždění ledoval sprejem , otok se mi posunul ke kořeni nosu a do horní půlky rtu . Postižené místo leduji a mažu nějakým Octo gelem , otok však ani po týdnu neustupuje . Je tento průběh v pořádku ? Děkuji za jakoukoliv radu .

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Otok sedmý den po nárazu je ještě normální. Je možné, že došlo k naštípnutí lícní kosti a to pak trvá dlouho, než se zahojí. Ledování je správné. Dobré je také postupně zařadit nebolestivé masáže postižené oblasti, abyste napomohl odtoku tekutiny, která způsobuje otok. Masáže provádějte vždy, když je postižené místo zahřáté, nikoli těsně po ledování. Ještě týden vydržte a pak se projeví znatelný proces hojení - zmizí hematom (modřina) a otok splaskne. Chcete-li mít jistotu, že je nehrozí žádná komplikace, tak navštivte svého praktického lékaře a nechte si provést ambulantní vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok v obličeji

Domácí recept

Domácí léčba spočívá zejména v dodržování klidu na lůžku a v zafixování nohy stahujícím obvazem. Bezprostřední pomocí je ledování nohy a její zvednutí nad úroveň těla. Ke zmírnění bolesti se používají masti s octanem hlinitým a také protizánětlivé masti (například Ibalgin mast). Při velkých modřinách je dobré užívat masti s heparinem (například Heparin AL).

Zdroj: Výron v kotníku

Poradna

V naší poradně s názvem OTOK NA RUCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana.

dnes při odběru krevní plazmy, se mi po vpichu jehlou udělal na ruce větší otok.
Vpich bolel, pak špatně protékala krev a sestra mi jehlu přendala na levou ruku.
Otok nemizí ani po ledování, držení ruky ve zvýšené poloze a bolí to.
Nevím co s tím.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když Vám to do pondělka nesplaskne, tak budete muset k lékaři. Buď tam, kde Vám odebírali krevní plazmu a nebo ke svému praktickému lékaři. Pokud by se to výrazně horšilo a začala jste v tom cítit tepavou bolest, tak běžte co nejdříve na pohotovost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otok na ruce

Masážní gel - Kostival a Kaštan koňský

Masážní gel s Kostivalem Lékařským a Kaštanem koňským slouží ke zmírnění bolesti a snížení tvorby otoků namáhaných míst. Regenerují namáhanou a citlivou

pokožku. Omezují zánětlivé procesy na pokožce, zmírňují bolesti svalů a pohybového ústrojí. Vhodný při ošetření otoků a zhmožděnin. Objem: 300 ml / cena asi 100 Kč

Zdroj: Představujeme: Kosmetika Naturalis

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINY OTOKU VNITŘNÍ STRANY TVÁŘE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý den, mám dotaz?

pokaždé když ráno vzbudím mám obličej natekléj už přes rok.Mám štitnou žlázu užívám Euthyrox 50 mikrogramů ,ale to mám už od 10.let je mě 40.let.

Byla jsem na konizace.děložního čípku.HPV virus

A v krvi jsem měla cukr 5,22 na lačno a po glukoze asi 120 min. 11,67 cukr a mám nateklé břicho .

Můžete mě poradit?

Děkuji s pozdravem

Lopézova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zřejmě vaše tělo zadržuje příliš velké množství vody. Určitě by bylo vhodné obrátit se na lékaře internistu a provést důkladné vyšetření.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčiny otoku vnitřní strany tváře

Bolest paty při dně

Bolest paty může být u jedinců trpících dnou způsobena bursitidou. Při bursitidě paty dochází k zánětu na patě. Vytvoří se váček naplněný hnisem (tomu se říká bursa) a objevují se bolesti v zadní části paty. Bursitida může být způsobena infekcí, artritidou či právě dnou.

Onemocnění se projevuje tupou bolestí nebo pocitem ztuhlosti v oblasti paty u nohy. Bolest se obvykle zhoršuje při pohybu, zejména při chůzi, běhu a stoji na špičkách, nebo tlaku. Dále se vyskytuje otok, pata je teplá na dotek, příležitostně je viditelné zarudnutí kůže v oblasti zanícené bursy. Možnou léčbou je ledování, léky, cvičení na lýtka, injekce.

Zdroj: Bolest paty

Diskuze

V diskuzi WOBENZYM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Verča.

Musím říci, že výron v kotníku díky aktivní sportovní kariéře jsem měla hned několikrát a nejrychlejší ústup otoku byl vždy po Wobenzymu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Wobenzym

Léčba nataženého svalu

Při podezření na jakékoli poranění svalu je nutné okamžitě ukončit sportovní aktivitu a nevystavovat jej další námaze, aby se předešlo závažnějším komplikacím (dalšímu poškození). Nesmí se nadále protahovat ani „zkoušet rozhýbat“. Zpočátku aplikovat led v průběhu prvních 24 hodin (vždy asi 10–15 minut ledování s hodinovou pauzou – to celé několikrát zopakovat). Asi po 36 hodinách aplikovat spíše teplo nebo Priessnitzův zábal pro snížení svalového tonu, alespoň 3x během dne vtírat do postiženého místa masti s protizánětlivými a protiotokovými složkami (Traumaplant, Voltaren, Reparil, Lioton aj.). Proti vzniku otoku pomůže zvednutí postiženého místa do zvýšené polohy – tj. nad úroveň srdce. Vhodná je rovněž komprese daného svalu (stahovací punčocha, bandáž, elastické obinadlo), aby se otok dále nezvětšoval a docházelo i k lepšímu prokrvení hlubších částí svalu, což napomůže regeneraci. Dnes jsou moderní lymfotapy či tzv. lymfokalhoty.

Sval zatěžujte pozvolna podle stupně hojení a bolestivosti. U menších svalových poranění trvá léčba přibližně týden až dva, u větších svalových traumat se může protáhnout až na měsíc. Velmi významná je diagnostika a následná komplexní terapie. Svalové poškození se pouze klidem vyléčí méně pružnou vazivovou jizvou, která může v budoucnu působit další komplikace (trvalý zdroj tahu). Jakmile odezní akutní bolest, lze sval postupně zatěžovat, avšak bolest se nesmí přehlížet. Se sportováním lze začít až po úplném vymizení obtíží a podle výsledku ultrazvukového vyšetření. Pokud se sportovec vrací ke sportovním aktivitám po těžším zranění, je vhodné použít ortézu nebo taping.

Zdroj: Natržený sval

Poradna

V naší poradně s názvem OTOKY TRHÁNI ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindra.nouzecka.

Byla mě operována uzdička a pravá pulka dásně.Bolí to i když to bylo provedeno25.10.Otok se zvětšuje.Mám dělat výplachy a ledovat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Co máte dělat po operaci dásně vám může nejlépe říci váš ošetřující lékař, protože zná váš stav a okolnosti kolem vašeho problému v ústech. Ledování je na otoky dobré. K udržení zdravého hojení se doporučují výplachy pomocí odvaru z heřmánku. Zůstaňte v kontaktu se svým lékařem a průběžně s ním konzultujte svůj stav na pravidelných kontrolách.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otoky trháni zubu

Typy bulek a otoků varlat

Existují čtyři hlavní typy otoků a bulek na varlatech, které jsou popsány níže.

  • Varikokéla – otok způsobený rozšířením žil ve varlatech
  • Hydrokéla – otok způsobený tekutinou kolem varlat
  • Epididymální cysty – způsobeny tekutinou v nadvarlatech (dlouhá, stočená trubička za varlaty)
  • Testikulární torze – náhlý bolestivý otok, který se vyskytuje, když se varle zkroutí, což přeruší dodávku krve do varlat, v tomto případě je nutné navštívit lékařskou pohotovost

Zdroj: Testikulární hrudky a bulky na varlatech

Poradna

V naší poradně s názvem GILENYA DISKUSE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena Brzáková.

Dobrý den, užívám tabletu Gilenya 5 týdnů a začaly mi otékat nohy, hlavně kolem kotníků. Dá se s tím něco dělat ? Nikdy jsem na to netrpěla.
Irena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék gilenya je nový lék na roztroušenou sklerózu a nežádoucí účinky se teprve shromažďují. V každém případě je nezbytné, abyste o otoku kotníků informovala lékaře, který vám gilenyi předepsal. Gilenya je velice účinný přípravek, ale bohužel s vážnými vedlejšími účinky zvláště na srdce. Proto to nepodceňujte a jděte s tím k doktorovi. Místo gilenye je možné případně použít lék interferon beta.
Na omezení otoků je vhodné nosit kompresní punčochy, střídavě ochlazovat dolní končetiny a také zvedání nohou vzhůru v leže s oporou o stěnu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Gilenya diskuse

Léčba otoku pravého kotníku

Otok jednoho kotníku může mít různé příčiny. Vždy je tedy důležité zjistit tuto příčinu a dle ní zacílit léčbu.

Pomoc: Lze lokálně použít analgetika (gely Ibalgin, Dolgit a podobně), studené obklady, klid (neznamená to celodenní ležení na lůžku, ale obecně nepřetěžovat končetinu, nenosit těžká břemena, nechodit na dlouhé vzdálenosti). Přes noc se otok většinou vstřebá a přes den se opět objevuje. Na léčbu otoků je vhodný i Reparil gel (3x denně), který velmi dobře snižuje otoky a regeneruje cévní systém.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Poradna

V naší poradně s názvem BABSKÉ RADY NA OPUCHNUTÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, mám prst po uraze a mám ho stále napuchly co na to. Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Musíte na chirurgii, kde Vám prst vyšetří, nebo zrentgenují a pak se dovíte nejlepší řešení, jak se otoku zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Babské rady na opuchnutí

Prevence

S otoky nohou se častěji setkávají obézní lidé nebo těhotné ženy. Příčina otoků nohou v tomto případě spočívá v nárůstu váhy. V těle dochází k hromadění vody, se kterou se organismus hůře vypořádává. Důležité je zařadit do svého režimu pravidelný pohyb, především chůzi, a střídat různé polohy nohou.

Prevence otoků nohou:

  • měňte polohu nohou (ve vlaku, v letadle, při sledování TV);
  • pijte dostatek tekutin;
  • hýbejte se s rozumem (pravidelné procházky, jízda na kole, plavání);
  • pozor na příliš vysoké teploty (dochází při nich k rozšiřování cév, což podporuje vznik otoků)
  • udržujte si optimální váhu;
  • kupte si vhodnou a zdravotně nezávadnou obuv;
  • dopřejte si masáž nohou nebo studenou koupel, žilní potíže pomáhá léčit takzvaná Kneippova lázeň.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Rychlá pomoc od otoku kotníků

Rychlá pomoc by měla začít vyšetřením u lékaře. Pomoc se většinou zaměřuje na řešení primární příčiny. Každá příčina se bude léčit jinak. Mimo jiné spousta lidí dělá chybu, že málo pijí, je potřeba každý den pít alespoň 2 litry vody. Dobré je mít každý den dostatek tělesného pohybu. Jako prevence před vznikem otoků při cestování se vyplatí použít kompresní punčochy, které se nasazují ještě před cestou a sundávají se, až když je možná normální chůze. Kompresní punčochy se dají koupit běžně v lékárně v různých velikostech.

Zdroj: Oteklé nohy kolem kotníků

Otok tváře po vytržení zubu

Oteklá tvář souvisí s bolestí zubů po jejich vrtání či se stavem po extrakci (vytržení) zubu. Jak se zbavit otoku zubu? Většinou vám nezbyde nic jiného než navštívit zubního lékaře. Oteklou dáseň však někdy není třeba speciálně ošetřovat, neboť postupně dojde ke zmírnění a opadnutí otoku. Ovšem pokud pocítíte bolest, zvýšenou teplotu a objeví se hnis, bude návštěva lékaře opravdu nutná.

Na otok tváře je vhodné přikládat ledové obklady a vyhýbat se tělesné námaze, opalování na sluníčku nebo v soláriu a také vynechat návštěvu sauny.

Zdroj: Jak zmírnit otok tváře

Léčba

Léčba otoků nohou spočívá v první řadě v léčení příčiny. K podpoře léčby je klíčová změna pohybových návyků, pravidelný sport, procházky, cyklistika, plavání. Moderní medicína na léčbu nabízí diuretika na odvodnění a venofarmaka na lepší kondici cév.

Zdroj: Oteklé nohy a červené fleky

Léčba otoku kotníku po operaci

Po operaci dochází k otokům, které jsou do určité míry fyziologické.

Pomoc: Dvakrát denně si na dvacet minut lehněte s nohama výš než boky, aby oteklé kotníky splaskly.

Zdroj: Jak odstranit otok kotníku

Příčiny otoku vnitřní strany tváře

  • Vnitřní tvář může otéct v důsledku přímého traumatu (otevřeného zranění), tedy fyzického traumatu způsobeného buď nárazem, nebo fyzickým napadením. Zranění způsobí poškození tkání a oblast se může zanítit. Symptomem je pak nateklá tvář s formací hematomu (zbarvení zraněné oblasti), a to v důsledku nesprávného prokrvení této oblasti.
  • Infekce může způsobit otok vnitřní tváře a je považována za hlavní příčinu zánětu a otoku. Může být způsobena přemnožením běžné mikroflóry uvnitř poškozené oblasti. Tělo se pak brání a reaguje na daný problém prostřednictvím zánětu a otoku. Imunitní systém tak signalizuje, že něco bylo narušeno.
  • Mohou se tvořit abscesy, pokud nejsou ihned léčeny, může infekce dásní rovněž způsobit otok a zánět vnitřní tváře.
  • Také malignita (zhoubné onemocnění) vede k otoku vnitřní strany tváře. Rakovina úst je obvykle spojena se spolupůsobením alkoholu a tabáku, které mají při společném užívání synergické karcinogenní účinky.
  • Otok v lícní oblasti může vyvolat i onemocnění lymfatických uzlin.
  • Rovněž onemocnění jako příušnice a lymfadenitida mohou způsobit otok lícní oblasti.

Zdroj: Oteklá vnitřní strana tváře


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP