Pokud se objeví ledvinová kolika po porodu, vždy je důležitá návštěva lékaře, který stanoví diagnózu a léčbu. Lékař zváží veškerá pro a proti a nasadí léčbu. Pokud je nevyhnutelná operace, provádí se většinou laparoskopicky.
V naší poradně s názvem UREA HODNOTY13MMOL/L se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janetschek Bedřich.
Dobrý den,
je mi 84 let a naměřili mi zvýšenoíu hodnotu 13,8mmol/l. Nevím, do jaké míry je tato hodnota špatná.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Urea neboli močovina v krvi je konečný produkt odbourávání bílkovin, přesněji aminodusíku aminokyselin. Je syntetizována v játrech a vylučována močí. Koncentraci urey v séru zvyšuje:
- množství bílkovin přijímaných potravou,
- míra katabolismu exogenních i endogenních proteinů,
- ureosyntetická schopnost hepatocytů,
- stav hydratace a míra vylučování ledvinami.
Stanovení koncentrace urey se používá hlavně pro posouzení funkce ledvin a úrovně katabolismu proteinů.
Zvýšená hodnota kolem 13 mmol/l říká, že jíte hodně masa nebo, že naopak hladovíte, málo pijete a nebo se změnila funkčnost vašich ledvin.
Nejčastější důvody zvýšené urey:
- zvýšené odbourávání proteinů (exogenních nebo endogenních) - hladovění, infekce, horečka, krvácení do trávicího ústrojí, rozsáhlé pohmožděniny, transfúzní příhody, sepse, pooperační stavy, generalizované zhoubné novotvary, užívání kortikoidů; (hodnoty bývají v rozmezí 16 - 20 mmol/l);
- akutní ledvinová nedostatečnost různé etiologie (více než 10 mmol/l, většinou 20 - 50 mmol/l);
- chronická glomerulonefritida, pyelonefritida aj. chronické renální onemocnění;
- obstrukce močových cest, např. nádorem;
- snížení prokrvení ledvin pro hypovolemii například při dehydrataci a srdeční nedostatečnosti.
Měl byste zůstat v kontaktu se svým ošetřujícím lékařem a absolvovat častější odběry krve, aby lékař mohl zhodnotit vývoj koncentrace močoviny během delší doby.
Ledvinová kolika v těhotenství vyžaduje klidový režim maminky v nemocnici. Nedoporučují se žádné osvědčené rady, ale okamžitá návštěva u lékaře, který provede vyšetření a případnou léčbu.
Ve svém příspěvku LEDVINOVÁ OČISTA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.
Prosím o radu. Všude jsou nejrůznější informace o funkci, čištění ledvin, ale jídelníček pro selhávající ledvin, kdy je potřeba omezit fosfor, draslík a sodík není nikde. Velmi bych potřebovala nasměrovat tímto směrem. Děkuji Věra
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Byť svému zdraví a správné výživě věnujeme jakkoliv velkou pozornost, v organismu se přece jen za dlouhé roky nahromadí látky, které poškozují zdraví a zabraňují optimálnímu fungování organismu, což se odrazí na našem celkovém stavu. Tento škodlivý proces ovlivňuje organismus postupně, proto si na něj zvykneme a domníváme se, že nemáme žádné obtíže. Přitom však existuje mnoho příznaků, kterých nás může zbavit právě očista střev. I když třeba konzumujeme zeleninu a ovoce z vlastní zahrady a jíme maso ze zvířat z vlastního chovu, ani v tom případě nemůžeme mít jistotu, že se do organismu nedostanou žádné škodlivé látky. Škodlivé látky se postupně hromadí a způsobují lehčí nebo výraznější obtíže. Vhodný program na očistu střev tyto příznaky ve výrazné míře zmírní a v mnoha případech také úplně odstraní. Očista střev nás zbaví nejen nepříjemností, ale pomocí pečlivě naplánované kúry můžeme předejít i vzniku vážnějšího onemocnění.
V dnešní době je fakt, že očista střeva a detoxikace organismu je pro obnovu a zachování zdraví nezbytná, už široce známý. Ještě předtím, než si vybereme z mnoha možností detoxikace, měli bychom se seznámit s tím, jak očista střev a detoxikace funguje.
Prvním krokem je očista střev pomocí rostlinných vláknin. Cílem je, abychom se postupně zbavili toxických látek a škodlivých parazitů, nashromážděných během dlouhých let.
Když probíhá očista střev, je nevyhnutné doplňovat prospěšné bakterie (probiotika), a to z toho důvodu, aby se zachovala rovnováha střevní mikroflóry. Dále je nutné pomocí účinných látek z různých léčivých rostlin, například s dobře známým výtažkem ze semen ostropestřce mariánského – silimarinem – očistit také játra.
Při posledním kroku této kúry potřebuje organismus dodat specifické aminokyseliny, minerální látky, vitamíny a léčivé rostliny, aby se z těla odstranily i škodlivé těžké kovy (rtuť, olovo) a jiné toxické látky.
V naší poradně s názvem DESETIDENNÍ OČISTA JAVOROVÝ SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MONNA.
7den.Vše dodržuji jak mám,žádná změna se však nedostavila,pouze jsem zhubla,ale to není důvod očisty.Porad´te jak pokračovat dál,aby to mělo nějaký smysl.Chybí mi ta slibovaná energie,ten elán ta chutˇ něco dělat,tu postrádám.Doufám,že se zde nezveřejnˇují pouze pozitiva,protože píši již druhou zprávu,první byla odmítnuta.M
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Očista těla probíhá uvnitř organismu. Očistí se zažívací trakt a játra a tím se spustí onen regenerační proces celého těla, který může každý vnímat jinak. Co je ale pozitivní u všech, je zdravotní prospěšnost takovéto očisty. Neklesejte na mysli, když ihned nepociťujete žádné povzbuzující účinky. Během očistné kůry to ani není moc možné, protože je omezen přísun energie i stravy a tělo jede z rezerv. Při tomto očistném procesu se naopak může objevovat i zvýšená únava a přesto budou dopady kůry i tak prospěšné. Očista těla by vám měla dát příležitost poznat samu sebe a zvolit si lepší, respektive zdravější životní styl.
Krev je do ledvin přiváděna velkou břišní tepnou. Krev je potom dále vedena až do miniaturních cévek, které tvoří síť. Ty směřují až do ledvinové kůry. Zde probíhá samotná filtrace pomocí nefronů, ty si můžeme představit jako miniaturní filtry. Nefron se skládá z ledvinového tělíska a ledvinového kanálku. Ledvinová tělíska tvoří první stupeň filtru, působí jako sítko a zachytí větší molekuly. Ledvinové kanálky tvoří druhý stupeň filtrace, dochází zde ke vstřebání užitečných živin a vzniká tady finální koncentrace moči.
V naší poradně s názvem DESETIDENNÍ OČISTA JAVOROVÝ SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel PEPAN.
jAK SE JMENUJE KNIHA O 10-TI DENNÍ OČISTĚ A KDE JE MOŽNO JÍ ZAKOUPIT?
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.
Kniha se jmenuje Desetidenní očista těla a jejím autorem je Peter Glickman. Prodává se v ČR a tady je její cena a seznam prodejen, kde ji mají: http://www.zbozi.cz/vyrobek…
Jinak kniha Desetidenní očista je věnovaná výhradně jen této desetidenní očistě, metodě vyvinuté a publikované Stanley Burroughsem již v roce 1976 pod názvem Master Cleanse. Kniha popisuje Desetidenní očistu jeko neuvěřitelně jednoduchý způsob, jak zhubnout a získat znovu ztracenou energii a radost ze života. Kniha nabádá svého čtenáře, aby udělal něco skvělého pro sebe a své tělo. Dále kniha naučí jak zhubnout a být zdravější, šťastnější a vitálnější podle programu Master Cleanse.
Za vznikem ledvinové koliky stojí v největším množství případů močový kamének, který buď blokuje cestu z ledvinové pánvičky do močovodu, nebo již močovodem prochází. Ledvinové kameny vznikají krystalizací minerálních solí v moči, při jejím nasycení krystalotvornými látkami a při změně pH moči, například v následku infekce, a na jejich tvorbě se podílí více chorobných mechanismů současně. Kameny mohou mít různý původ a složení, nejčastěji se jedná o kameny vápenných a fosforečnanových solí. Muži tímto onemocněním bývají zpravidla postiženi dvakrát až třikrát častěji než ženy.
Ve svém příspěvku DESETIDENNÍ OČISTA JAVOROVÝ SIRUP se k tomuto tématu vyjádřil uživatel MONNA.
Sedmý den očisty.Dělám vše tak jak má být,nic mi nedělá problémy,ale ani nezjištuji žádná pozitiva,krom toho,že jsem zhubla,ale to není ten správný účel očisty,očekávala jsem více energie,elánu,chutˇ něco dělat,něco začít.Bohužel vše je zatím naprosto schodné s dny kdy jsem žádnou očistu nedržela.Docela jsem zklamaná chci,ale daných deset dní dodržet.Co dělat aby se účinky,které očista má mít dostavili?Já jsem prozatím nepocítila žádnou změnu ani jeden den a chtěla bych si alesponˇ ty zbývající dny nějak užít,abych necítila marnost svého počínání.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Ledvinová kolika - jejím základním příznakem je, že bolest má stoupající a klesající intenzitu. Je pociťována v bederní oblasti, odkud vystřeluje podél močovodů do oblasti podbřišku, šourku či stydkých pysků a vnitřní strany stehna. Bolest trvá několik minut až hodin. Může trvat celou dobu nebo s přestávkami. Ledvinová kolika vzniká zpravidla náhle, může ji vyprovokovat podchlazení, stres či dietní chyba. Doprovodnými příznaky jsou často nevolnost a zvracení. Příčinou bolesti je uzávěr močových cest, na který reaguje svalovina ve stěně orgánů močových cest stahy se snahou překážku odstranit. Svalovina se opakovaně křečovitě stahuje a uvolňuje. Nejčastější příčinou rozvoje ledvinové koliky jsou ledvinové kameny. K jejich rozvoji přispívá zvýšená koncentrace kamenotvorných látek v moči, zvýšená kyselost moči, nedostatek ochranných látek či nedostatečný příjem tekutin. Kameny nejčastěji ucpou vývodný systém v oblasti přechodu pánvička – močovod, v močovodu a v oblasti přechodu močovod – močový měchýř. Další příčinou je vznik krevní sraženiny při přítomnosti krve v moči a její následný posun vývodnými cestami. Dále je to posun nádorových hmot, hnisu nebo přítomnost cizího tělesa. Diagnózu usnadňuje poměrně klasický průběh záchvatu. Někdy dochází také k zástavě pohybu střev, jde o reflexní děj. Doprovodné příznaky ledvinové koliky v oblasti zažívacího traktu souvisejí se společným vývojem. Další doprovodné příznaky jsou zvýšená srdeční frekvence, zrychlené dýchání a pokles krevního tlaku. V moči bývá přítomna krev. Pacient je neklidný, neustále se pohybuje, hledá úlevovou polohu.
Ve svém příspěvku 10 TIPŮ NA DETOXIKACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.
Prosím, jak mám odvážit půl gramu mletého kajenského pepře, když nemám laboratorní váhu? Jinde jsem četla, že špetku. To zas každá špetka bude jiná a nebude to půl gramu, když poměr je důležitý. Chceme očistu zkusit s kamarádkou, jenže ona kouří a prý to asi týden nevydrží bez cigaret. Bude ji špatně, nebo ji očista nebude nic platná? Já mám vysoký krevní tlak a v jiném článku jsem četla, že očista není vhodná pro lidi s vysokým tlakem. Děkuji za odpověď.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Nejvhodnějším obdobím pro Tibetskou očistu jsou měsíce leden a únor, právě v této době jsou ledviny, močový měchýř a celý urogenitální systém oslabeny u všech lidí.
Postup: 5 půllitrových skleniček očíslujeme od 1 do 5. Každý den dáme do jedné skleničky 2 polévkové lžíce rýže natural a vodu, uložíme do lednice. Šestý den ráno z 1. skleničky uvaříme kaši – vaříme cca 10 minut –, kterou sníme k snídani. Poté nic nejíme 3 hodiny. Jako prevenci myomů přidáme špetku mletého zázvoru. Sedmý a další den, až do desátého uděláme totéž.
Ve svém příspěvku OČISTA JATER - DISKUZE OČISTA ORGANISMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Thea.
Já jsem zvládla nejvíc týdenní očistu. Dělám ale dvakrát do roka očistu jater ( http://www.detoxikuj.netstranky.cz). Je dobrá i před půstem nebo hladověním, aby se líp snášelo.
Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.
Pro podporu ledvin má velký význam pitný režim. V zimě se pocit žízně přirozeně snižuje, proto nezapomínejte pít například zázvorový čaj (stačí pár plátků zázvoru povařit 10 minut v hrnci vody, nechat lehce vychladnout, přidat citron a med), vlažnou vodu, zeleninové šťávy (zkuste odšťavnit zelí, řapíkatý celer, řepu a jablko). Omezte alkohol, výjimkou je pivo, které podle babských rad ledvinám prospěje, ideální je údajně Plzeňské. Ale s mírou! Vynechat byste měli vodu s bublinkami, kávu, zelený čaj, který ochlazuje, Coca-Colu a další slazené příšernosti. Ledviny milují teplo, tudíž dbejte na správné oblečení. Ledvinám prospěje odlehčení v podobě snížení konzumace bílkovin. Dopřejte si rybu (lososa, tuňáka, cokoliv, co u nás koupíte čerstvé), maso spíše lehce stravitelné, například krůtí, králičí. A přidat můžete vejce, tvaroh. V jídelníčku je potřeba omezit sůl, sójovou omáčku, další ochucovadla typu worchestrové omáčky a podobně, prostě vynechat vše, co obsahuje glutamát, všechno dráždivé a ostré, omezte koření, čokoládu a kakao, sladkosti, tavené sýry, bílý cukr, uzeniny, chipsy a další „pochutiny“. Dopřejte si saunu, teplou koupel se solí, masáž. Otužujte se!
Ledviny fungují jako filtr, čistí krev a vylučují nežádoucí látky z těla. Pravidelnou očistou ledvin přispějeme k posílení imunitního systému, pročistíme a zregenerujeme tělo, vyloučíme nebezpečné toxiny, hnilobné látky a naše tělo bude moci i nadále dobře fungovat.
V naší poradně s názvem OČISTA JATER se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jindrřiška.
Může se tato očista jater provádět i při diabetu?pití ovocných šťáv obsahuje hodně cukru nebo pití vody s medem,určitě to nemůžou provádět všichni.Neuvádíte žádné kontraindikace .děkuji.
Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.
Když máte diabetes, tak na očistu jater použijte ostropestřec mariánský.
Poškození funkce ledvin v dospělém věku může být zapříčiněno celou řadou různých onemocnění. Je třeba si uvědomit, že tato onemocnění však nemusí vést k poškození ledvin v každém případě. Velmi často se stává, že pacient i v pokročilém stadiu onemocnění ledvin nemusí pozorovat žádné zvláštní obtíže. Moč nemocného, který trpí selháním ledvin, neobsahuje škodliviny, protože je nemocné ledviny neumí z těla odstranit. A právě proto, že onemocnění ledvin nebolí a někdy nemá ani jasné příznaky (například ztráta močení), lidé často zanedbávají prevenci a péči u odborného lékaře – nefrologa. Následující přehled uvádí nejčastější možné příznaky, které mohou s onemocněním ledvin souviset a které je nutno vyšetřit:
přibírání na hmotnosti v důsledku zadržování tekutin v těle (otoky obličeje, očních víček, bérců;
bolest v bederní krajině, zvláště je-li doprovázena teplotou nebo změnou barvy moči (infekce, kameny, prasklá cysta);
tvorba pěny v moči (může být důsledkem vylučování bílkoviny do moči);
tmavá moč (červená, červenohnědá, růžová);
příliš velké množství moči (zvláště v noci);
příliš malé množství moči (je-li moči méně než půl litru za den, znamená to těžké poškození funkce ledvin);
svalová slabost, ztráta chuti k jídlu, svědění, svalové křeče, změna barvy kůže.
Petržel je známá jako nejlepší přírodní prostředek na čištění ledvin.
Postup: Kupte jednu kytičku petržele, omyjte ji, pak ji pokrájejte na malé kousky, hoďte ji do hrnce, zalijte čistou vodou (na jeden díl petržele je potřeba 7 dílů vody), povařte ji deset minut a nechte vychladnout, pak vývar přefiltruje, nalijte do čistých lahví a vložte do ledničky. Pijte jeden pohár denně. Výsledek uvidíte v moči. Sůl a ostatní nahromaděné nečistoty vycházejí z vašich ledvin a také sami spatříte rozdíl a budete se cítit jako nikdy předtím.
Očista střev doma se dělá tak, že člověk vypije každé ráno nalačno slanou teplou vodu. Slaná voda totiž rozpouští ve střevě všechny zbytky nestrávené potravy a tím se střevo očistí. Podle odborníků to však není ta nejlepší metoda pro naše tělo. Slaná voda totiž dehydratuje organismus. Očista střev je v dnešní době již efektivnější. Existuje mnoho přírodních produktů, které bez větší námahy pomohou při očistě. Proto bychom se měli buď obrátit na odborníka, nebo si vyhledat nějaké internetové stránky s produkty na očistu celého těla. Takto je očista méně nepříjemná a také méně nebezpečná.
Velmi důležitý je pitný režim (minimálně 2 l tekutin denně, při fyzické námaze, nadměrném pocení, průjmech či pobytu v horkém prostředí, je nutné pít více). Je třeba zabránit tvorbě příliš koncentrované moči, jinak dochází k opětovnému tvoření kamenů. Je třeba pít průběžně během dne, a to i v noci, protože i v noci tvoří ledviny moč. Doporučuje se napít se před spaním a potom po každém nočním močení. Skladba tekutin má být pestrá, to znamená střídat pitnou vodu se stolními vodami, minerálkami (větší množství alkalických minerálek), ovocnými čaji a šťávami, eventuálně s nízkostupňovým pivem. Čistá pitná voda bez přísad by měla tvořit polovinu příjmu tekutin. Je třeba snížit příjem potravin bohatých na kyselinu šťavelovou (na maximálně 50 g denně), mezi něž patří: špenát, červená řepa, rebarbora, pšeničné klíčky, otruby, čokoláda, instantní káva, ořechy, petržel, karob, čaj, vícestupňové pivo, jahody, celer, fazole, ostružiny, rybíz, maliny, angrešt, citrónová a pomerančová kůra, sójové výrobky (tofu, tempeh). Je třeba též omezit konzumaci rafinovaného bílého cukru a kuchyňské soli (větším solením se snižuje vylučování vápníku močí). Rovněž se doporučuje snížená konzumace živočišných bílkovin (maso, masné výrobky, mléko, mléčné výrobky, vejce). Vitamín C jako doplněk stravy je vhodné neužívat, zvyšuje totiž tvorbu šťavelanů. Vhodná je hojná konzumace rozpustné vlákniny (ovoce, kromě ovoce bohatého na šťavelany), nerozpustná vláknina (celozrnné obilné výrobky, pšenice, ječmen, rýže, žito) je méně vhodná. Je známo, že nerozpustná vláknina váže ve střevech vápník, který se vylučuje stolicí a méně močí.
Léčba ledvinové koliky je konzervativní nebo chirurgická, spočívá hlavně v odstranění kaménku nebo jiné překážky (krevní sraženina, hnis) z močových cest. Konzervativní léčba spočívá v aplikaci analgetických a spasmolytických léků a ve zvýšení příjmu tekutin, případně infuzní terapii pro podporu spontánního vyloučení konkrementu.
U ledvinové koliky se objevuje krutá bolest v zádech vystřelující do břicha a podbřišku směrem k močovému měchýři, u muže mnohdy až do varlat. To, kam se bolest šíří, je klíčové pro výskyt lokalizace obstrukce (překážky) – výše uložené kameny nebo sraženiny vystřelují do beder, níže pak spíše do genitálu a do podbřišku. Dalším znakem je častější močení, může se dostavit nevolnost, zvracení nebo reflexní ileózní stav (zástava pasáže střev). Pacient je neklidný, neustále mění polohu těla nebo přechází po místnosti. Spíše než leh mu vyhovuje sed a stoj.
Ve všech případech koliky by měla být okamžitě přivolána rychlá první pomoc! Je vhodné neužívat žádné tišící prostředky před lékařským zákrokem, jelikož by mohlo dojít k nežádoucím účinkům.
Postižený by měl být v klidu, v teple, a pokud to jde, pít teplý čaj ze lžičky sušených lipových květů a 250 ml vroucí vody, který uvolňuje svalové křeče a pomáhá vypudit uvízlý kamínek.
Preventivní opatření rozvoje ledvinové koliky je založeno především na opatřeních, která snižují rozvoj ledvinových kamenů – dostatečný příjem vody, ledvinová dieta snižující příjem potravin se šťavelany (čokoláda, ořechy, špenát), dieta s nižším příjmem proteinů, sodíku a dusíku.