Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

LÉK NA BOLAVOU KYČEL

OBSAH

Opruzeniny

Ne všechny vyrážky u dětí jsou způsobeny kvasinkami. Opruzeniny související s kvasinkami jsou:

  • tmavě červené skvrny na kůži v oblasti plenek, zejména v záhybech u stehen;
  • žluté skvrny naplněné tekutinou, které mohou šupinatět.

Pokud má vaše dítě opruzeniny, navštivte dětského lékaře. Je důležité, aby byla zjištěna příčina jejich vzniku. Pokud se zjistí, že jde o kvasinky, lékař doporučí antimykotika, která se nanesou na bolavou a podrážděnou pokožku. Tento lék je v krémové formě, masti nebo v prášku. Nepoužívejte žádné přípravky na kvasinkovou infekci bez konzultace s dětským lékařem.

Zdroj: Kandidóza

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST PRAVÉ PATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Fanda.

Dobrý den.Nevím zda je tento dotaz spojen a rakovinou prostaty.Přečetl jsem si zde,že je možné také od bolesti nohou.Nevím už nějaký čas mě bolí pata.Na preventivní prohlídce u urologa jsem byl.Odevzdal jsem krev a moč a vyšetřil mě konečnikem,ultrazvuk mě dělal.Nic neschledal.Poradte na jaké vyšetření ohledně této věci je možné zajít.Předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Fando, s bolavou patou doporučuji zajít k ortopédovi. Ten bolavou patu prohmatá, zjistí rozsahy kloubů a podle toho může nejlépe určit příčiny, proč ta pata bolí. Dejte pak vědět, jak jste u ortopéda dopadl.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolest pravé paty

Léčba

Vyrážku z potu lze léčit samozřejmě doma, ale je třeba dbát na pečlivou hygienu, protože se postižené místo může infikovat (puchýřky se naplní hnisem). Svědění a otok lze zklidnit kromě ochlazování ve studené koupeli sáčky s ledem a různými zklidňujícími prostředky, které jsou dostání v lékárnách. Vyzkoušet můžete i gel s obsahem aloe vera a nanášet ho dvakrát až třikrát denně na postiženou oblast. Další možností je použít kukuřičnou moučku nebo sodu bicarbonu, obojí dobře vysouší. Kukuřičná moučka je ještě lepší a k pokožce šetrnější. Bolavou kůži nejdříve opláchněte, osušte a pak teprve posypte. Po několika hodinách tento postup zopakujte. Jestliže se puchýřky zakalí a okolní kůže zarudne, znamená to, že se kůže infikovala. V tom případě vyhledejte svého lékaře.

Zdroj: Vyrážka z potu

Poradna

V naší poradně s názvem BOLAVÉ KYČLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nada Hlavsova.

Už asi rok mě bolí pravá kyčel při delší chůzí,ale co mě vadí víc,je bolest při spánku na boku.Dělali mi rentgen kyčlí a lékař řekl, že kyčel je v pořádku,že by to mohly být vazy.Léčím se s řídnutím kostí,co s tím? Pohyb mám ,nejsem tlustá,vážím 67 kg, měřím 168 cm,je mi 71 let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Spánek na boku není zrovna ideální, jenže co dělat, když na zádech neusnete. Pro spáče na boku je vhodné používat polštář mezi kolena. Ideální tvar je válec 150×50 cm a nebo úplná špička je polštář ve tvaru číslice 7. Jak takové polštáře vypadají a kolik stojí můžete vidět zde: www.zbozi.cz/hledej/…
Také cvičte pilates. Návod je zde www.youtube.com/resu…
Choďte plavat.
Vyzkoušejte návštěvu ještě nějakého dalšího ortopeda. Více hlav, více ví. Dle pravidel úhrad z veřejného zdravotního pojištění máte nárok na vyšetření u druhého lékaře.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolavé kyčle

Alergie na med

Ano, určitě je to z medu. Zmínila jste, že jste stará, což vůbec při alergiích na včely nehraje roli, naopak po čtyřicítce bývají ty alergie na včelu ještě silnější, dávejte prosím pozor, stářím rozhodně ta alergie neklesá. Med má řadu složek podobných těm, které jsou i ve včelím žihadle, takže med se rozhodně nedoporučuje pacientům, kteří mají alergii, takže med rozhodně dále nejezte v žádné podobě. Stejně tak zasaženy jsou i ostatní včelí produkty, je to v různých mateřích kašičkách, je to v různých krémech s propolisem. Podobná reakce, kterou popisujete vy, se již v praxi stala, kdy pacientka nedávno dostala na ortopedii speciální mast s medem, aby si jí mazala na bolavou patu a měla zrovna takovou reakci, jak tu popisujete. Takže alergici, med ani nejíst ani si na sebe nemazat žádnou mast s medem.

Zdroj: Alergie na včely

Diskuze

V diskuzi MD GUNA INJEKCE KOUPIT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloslava Kuldová.

Dobrý den,

prosím o radu, kde bych mohla koupit injekce Guna MD-HIP.

Moc děkuji a přeji pěkný den

M.Kuldová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kristina.

Dobrý den, momentálně se léčím na bolest bederní páteře -byl mě přiznaný před několika měsíci ČID I.stupně. Na RTG kyčlí byla zjištěna artróza - pravý kyčel 3.stupeň (dle MUDr.ortopeda 2+), levá kyčel 2 stupeň....RTG starý asi 10 měsíců. Momentálně pociťuji bolestivost v pravé kyčli, před 10 měsíci jsem bolest pravé kyčle nepociťovala. Mám zájem o MD kolagenové injekce. Prosím o radu, kde se dají koupit a jaká je cena. Děkuji za informaci. S pozdravem K. Valentová

Zdroj: diskuze Md guna injekce koupit

Cvičení

Vhodnou doplňkovou metodou léčby a prevence opětovného propuknutí hluboké žilní trombózy jsou pravidelné procházky, při nichž by pacient neměl zapomínat na nošení kompresních punčoch. Pravidelné procházky jsou nejen dobrou prevencí onemocnění, ale také pomáhají zabránit vzniku komplikací, jako je například posttrombotický syndrom.

Zvednutí dolních končetin

Zvednutí dolních končetin při odpočinku vsedě je další vhodnou doplňkovou metodou léčby hluboké žilní trombózy. Dochází totiž ke snížení tlaku v žilách lýtka a k omezení rozlévání krve v samotném lýtku (což snižuje bolestivost a otok). Je potřeba zajistit, aby vaše chodidlo bylo výš než kyčel. Jedině tak se zlepší odtok krve z lýtka. Ideální je podložit si patu polštářem nebo jiným vhodným předmětem. Pokud je to možné, zkuste si zvednout dolní část postele (tam, kde spočívají vaše chodidla a lýtka) tak, aby chodidlo bylo výše než kyčel.

Zdroj: Embolie dolních končetin

Poradna

V naší poradně s názvem KDE BOLÍ ARTRÓZA KYČLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Božena.

Dobrý den.
Od dětství mám levou nohu kratší,ortoped zjistil artrozu cvičím ale pravá kyčel bolí i v klidu.
Zajímalo by mně jaké cviky by pomohly
dekuji Božena

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Všechny možné cviky při artróze můžete vidět tady: m.youtube.com/result…
Z potravních doplňků vyberte ty s obsahem glucosaminu, chondroitinu a MSM (síra). Pravidelně choďte na kontrolu k ortopedovi a mluvte s ním o lepší léčbě bolesti.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Kde bolí artróza kyčle

Co znamená kyčel IIA

IIA znamená druhý stupeň degenerativních změn. Při artróze dochází k postupnému zužování, zmenšování kloubní štěrbiny, vznikají nejrůznější výrůstky na přilehlých kostech – to vše vede k bolestem při pohybu a ke zhoršené funkci kloubu. Subchondrální osteoskleróza znamená degenerativní postižení kosti, která těsně přiléhá ke kloubu.

Zdroj: Bolavé kyčle

Diskuze

V diskuzi BOLEST 6 MĚSÍCŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Soňa.

Dobrý den, prosím o radu. Jsem zoufalá. V dubnu mě začala bolet bedra vlevo a levá kyčel. Postupně se to zhoršovalo, chodila jsem k lékaři, jen říkal, že to mám namožené, vydupala jsem si rehabilitaci + elektriku. Slibovali CT, MR, nic...ani odběr krve mi neudělali. Momentálně mi řekli, že musím vydržet, že mě v březnu vezmou na neurologii - ZA 5 MĚSÍCŮ. Za poslední týden se to zhoršilo na tolik, že nemůžu nohu skoro zvednout, nemůžu chodit, řídit, mám permanentní křeč do levé půlky zadku, která mi vystřeluje dopředu do pánevní kosti, když se nadechnu, bodne mě pod lopatkami, jde to přes bedra, kyčel a vystřelí mi to do kolene. Denně jsem snědla i 8 tbl, např. Brufen 400 i něco od doktora. Nic nezabralo. Skoro nespím, nejsem schopná chodit, cvičit, práci zvládám opravdu s velkým sebezapřením. Zařídila jsem si registraci u jiného obvodního lékaře a jsem objednaná na čínskou medicínu. Fyzioterapeut také nepomohl. Nenapadá vás něco? Jsem opravdu v koncích a zoufalá z toho, že přijdu s brekem po půl roce a doktorka mi řekne, že bolest zad je na dlouho. Vydržím hodně, mám za sebou nehezké věci, tetování přes celá záda, bolest mi opravdu problém nedělá, ale toto je nad moje síly, mám pocit, že se z toho zblázním. Prosím o radu, jestli nevíte, co bych mohla dělat. Děkuji moc :(

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Soňa.

Nikdo pro mě nemá nějakou radu? Mám za sebou aplikaci injekcí Dolmina a B12, léky na bolest silné (opiáty), nic nezabralo. Od úterý jsem nebyla schopná chodit, padala jsem, brněla mě půlka těla, dnes mě odvezla záchranka na neurologii, kde mi dali kapačku. Stále se nic neví. Jen prý asi mám artrózu - ve 38 letech. Napadá někoho něco? Jsem objednaná na další kapačky, čekají na rentgen a v plánu prý jsou další vyšetření. Na noc mám nějaké silné léky.

Zdroj: diskuze Sekvestrace meziobratlového disku

Jak na potničky u dospělých

U kůže, na které se vyskytují potničky, není nutná léčba. Je vhodné omývat postižená místa vlažným roztokem heřmánku, jemně osušit a zarudlé místo zaprášit lehkým pudrem. Postup opakujte během dne několikrát. V lékárně lze zakoupit i odvar z dubové kůry, který se k léčbě potniček výborně hodí. Kůže se po ošetření velmi rychle zklidní, ale také vysuší. Následně ji musíte zvláčnit přípravkem, na který jste zvyklí.

Při extrémně horkém a vlhkém počasí omezte tělesnou činnost. Koupejte se a sprchujte vlažnou vodou, kdykoliv se potřebujete ochladit. Vlažná voda je lepší, protože studená vám prudce zúží krevní cévy, aby v pokožce zadržela teplo, a pak vám bude ještě větší horko. Vyhýbejte se syntetickým tkaninám a těsným oblekům, zejména v horkých letních dnech. Vyvarujte se opalovacích krémů na olejové bázi a výrobků obsahujících kakaové máslo. Zvolte raději méně mastný hypoalergenní krém, který kůži ochraňuje před UVA zářením.

Upozornění: Bolavou kůži nejdříve opláchněte, osušte a pak teprve ošetřete!

Zdroj: Potničky na zádech

Diskuze

V diskuzi BOLAVÉ KYČLE-SOUVISLOST S BOLESÍ V PODBŘIŠKU VPRAVO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JanaF.

Dobrý den, jsem důchodkyně a bolí mi již kolena i kyčel, ale znepokojuje mne již 12 let bolest v podbřišku.Údajně může být od kyčle, protože jsem byla vyšetřena v průběhu 12ti let opakovaně na gynekologii, tam jen malé cysty, 3x ultrazvukem a dokonce jsem postoupila i kolonoskopii. Zatím nebylo nic závažného zjištěno, Pomáh mi ledování, což by svědčilo o zánětu?Na internetu jsem se dočetla, že taé někomu pomáhá ledování.Co by to mohlo být? Děkuji za info JanaF

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Bolavé kyčle-souvislost s bolesí v podbřišku vpravo

Druhy zánětů šlach

Zánět šlach na noze je opravdu nepříjemný problém, ale nohy nejsou jediným místem kde může k zánětu dojít. Níže je seznam nejčastějších problémů spojených s bolavou šlachou.

Achillova šlacha

Největší šlachou na noze je Achillova šlacha pojmenována po mytickém nezranitelném hrdinovi, který měl právě v tomto místě své jediné zranitelné místo. Achillova šlacha je tvořena úponem trojhlavého svalu lýtkové. Zánět achillovy šlachy se často objevuje u přetěžovaných sportovců. K zánětu vedou nárazy chodidla na pevnou podložku při doskocích, nebo rychlé změny směru pohybu, nebo prudké odrazy od země. Ke zranění achillovky dochází i při nedostatečném rozcvičení, regeneraci, nebo při špatném pohybu při sportu. K zánětu achillovy šlachy vede také dlouhodobé přetěžování (při tom dochází k mikrorupturám) a hromadění odpadních látek z nedostatečného průtoku krve achillovou šlachou.

Existuje řada zánětu šlach, kromě zmíněného zánětu achillovy šlachy, je častým i takzvaný tenisový loket. Záněty šlach mohou být hnisavé, revmatické, tenisový loket, ale i třeba tendovagiitis stenosans (= lupavý prst).

Tenisový loket

Pod pojmem tenisový loket je myšlen zánět šlachy v oblasti předloktí na jeho přední straně. Jeho lidový název je odvozený od sportu, který ho často způsobuje. Tenisovým loktem ale netrpí jen tenisté, naopak většinou postihuje více zaměstnance, kteří neustále opakují několik pohybů pořád dokola. V zaměstnání totiž nemívají totiž dost času nechat svaly trochu odpočinout.

Lupavý prst

Pod pojmem lupavý prst je myšlen zánět prstů na rukou (hlavně kolem palce). Lupavý prst se pozná kromě bolesti i omezenou hybností (prstem se dá hýbat jen trhaně).

Hnisavý zánět

K hnisavému zánětu dochází až poté, co je lidské tělo napadené bakteriemi (ty se do šlachy dostávají z jiné části těla). Tento zánět konkrétně způsobují pyrogenní bakterie. Základem léčby je, že je potřeba při léčbě zánětu zastavit postu pyrogenních bakterií. Pokud by se tak nestalo, mohlo by v nejhorším případě dojít i k odumření napadené šlachy.

Revmatický zánět

Druhým typem jsou revmatické záněty, které vznikají působení bakterií streptokoků. U tohoto typu se zpočátku stává, že se zaměňuje za onemocnění artritidou. Ta ale postihuje většinou větší klouby. Revmatický zánět šlach způsobuje postižení kloubů, které jsou zduřelé a nelze s nimi pořádně hýbat (pohyb je velmi bolestivý).

Zánět šlachy může postihnout palec, loket, rameno, kyčel, koleno, achillovu šlachu (jedná se o místa, kde šlach spojuje kost se svalem).

Zdroj: Zánět achillovy paty babské rady

Diskuze

V diskuzi SEBOROICKÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lucie.

Dobrý den,mám raké problém s pokožkou vlasů-už zhruba 8 měsíců.Začalo to přecitlivělou,bolavou,drsnou kůží hlavy plus drsné vlasy na dotek.Pak začaly vlasy více vypadávat a pokožka vlasů byla čím dál více sušší a vlasy také, a začaly se tvořit pevně držící tuhé větší lupy.Vypadávající vlasy měly u kjořínku jakousi vrstvu kůže či mazu.Byla jsem u tří kožních lékařů,gynekologa a svého lékaře na vyšetření krve a moči.První kožní nepoznal,co to je a dal mi kortikoidy,ty jsem brala jen 4 dny.Druhý kožní řekl seborrhoická dermatitida,ale dal m i jenobyčejnou mastičku se slunečnicovým olejem,recept od něj,bez léčiv,která mi alespoň ulevila od suchosti pkožky i vlasů.Třetí lékař řekl také SD a předepsal mi salycilovou mast a dehtový šampon.Dehtový š. již používám asi 2 měsíce jednou týdně(nejprve se umyji 2krát dětským šamponem a nakonec dám ten dehtový,nechám chviličku působit a smyju a už nic)Občas používám už asi 3 měsíce střídavě odvar z kořenwe kopřivy a odvar z řepíku,což mi pomohlo také,ale po delší době se mi zdá,že to pokožku opět více vysušuje,takže teď raději vysazuji..Pokožka se zlepšila,ale stále je velmi citlivá,suchá,vlasy také a v občasných intervalech více vypadávají.Nevím si s tím rady.krev mám v pořádku(měla jsem zvýšené eozynofyly,ale alergické vyšetření negativní,druhý odběr krve již ok),gynekolog mi dal HA Diane 35,ačkoli to má omezovat tvorbu mazu a jáí mám kůži spíše suchou..A výše zmínění kožní to považují za hotovou věc.Já však věřím,že problém mohu odstranit.Příčiny vidím i ve velkém stresu a horší výživě za uplynulý rok(přestěhovala jsem se do Prahy,stres s hledáním zaměstnání,v rodině..)a také příliš nejím maso,jen občas..Možná byly příčiny i v používání příliš vlasové kosmetiky a fénování vlasů(to jsem již obojí vypustila...)Budu velmi ráda,pokud byste mi v něčem mohl poradit.Děkuji moc předem:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Dobrý večer, měla jsem podobný problém a stejné zkušenosti s léčbou. Já byla zoufalá, k tomu jsem měla neustále záněty spojivek. Téměř každý lékař mi řekl, že mám nejspíš alergii, ale na co nevěděl. Ale taky jsem měla růžovku, lupenku...Po dvou letech si troufám říci příčinu-Aderma, krém pro atopiky. Ten mi způsoboval záněty spojivek a nejspíš i šílenou rekci na okraji vlasové části hlavy. Jak prosté a hlavně by Vás to nenapadlo! Dáváte si pozor a proto používáte prostředky pro alergiky...omyl! Dále pozor na nový Taft, tužidlo na vlasy a barvy na hlavu Wella. Vše jsem pak opustila a jsem bez problémů. Jinak doporučuju nepřidávat masti, léky, zaručené recepty, naopak! Hledejte naprosto banální prostředky běžného používání, které jste změnila...Hodně štěstí!

Zdroj: diskuze Seboroická pokožka

Mast na potničky

Zklidňující prostředky jsou běžně dostupné v lékárně. Ke zmírnění svědivého pocitu a k podpoře hojení je osvědčený například gel z aloe vera, který se nanáší na postiženou pokožku dvakrát až třikrát denně. Stejně dobrý účinek má kalamin, pleťová voda tradičně používaná na ošetření kůže spálené sluncem, která zklidní potničky na obličeji dospělých. V lékárně ji požadujte v olejovém provedení. Výborný je i Sudocrem, který je vhodný jak na potničky na stehnech, tak na potničky na hrudníku, jakož i na potničky v podpaží. Sudokrem lze použít i na potničky na obličeji miminka.

Sudocrem je účinným pomocníkem maminek více než 80 let. Jde o nejlepší přípravek na bolavou pokožku a ošetření opruzenin z plenek. Je klinicky prokázáno, že Sudocrem chrání a hojí jemnou pokožku dítěte a účinkuje hned třikrát:

  1. obsahuje zvláčňující prostředek, který hojí podrážděné místo;
  2. jeho chladivé vlastnosti pomáhají od bolesti a podráždění;
  3. jeho vodoodpudivý základ vytváří ochrannou bariéru, která pomáhá zabránit styku jakýchkoli dráždivých látek s pokožkou.

Sudocrem je jemný a přesto účinný krém, který snižuje riziko infekce a pomáhá ulevit od obtíží. Pomáhá také vytvořit ochrannou bariéru nad postiženým místem. Složení přípravku Sudocrem se v podstatě nezměnilo od roku 1931. Hlavní složky Sudocremu jsou:

  • oxid zinečnatý – omezuje ztrátu tkáňové tekutiny;
  • benzyl benzoát a benzyl cinnamát –jsou součástí peruánského balzámu připravovaného z aromatické pryskyřice získávané z rostliny vonodřev Pereirovův, který je oceňovaný pro své léčivé účinky.

Zdroj: Potničky na zádech

Poradna

V naší poradně s názvem BOLESTI PO ZDVIŽENÍ TĚŽKÉHO BŘEMENE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Luk.

již třetí týden po zvednutí s přenesením litinového radiátoru v mírném předklonu..mě bolí při poloze do sedu a hlavně při zvedání břemene ze sedu levý kyčel v oblasti kloubu...bolest silná..rengen kloubu negativní...vnímám to jako by byla poškozená chrupavka okolo kloubu...? mohlo dojít k nějakému natržení či podobně..děkuji za odpověd ...57 let, bývalý sportovec, zvyklý na zátěž,postava středně svalnatá, strava zaměřená na ochranu kloubů..obvodák řekl natržený sval a ortopéd bolesti od páteře...chůze ,běh, zvedání břemen ve stoje bez bolesti..trvalé bolesti přišli až druhý den po zátěži

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Kdy jste naposledy cvičil mrtvý tah? Je to už dávno? Zvednutím těžkého radiátoru jste si nejspíše namohl svaly - vzpřimovače a ty teď bolí. Musíte zůstat v kontaktu s ortopedem a dodržovat klidový režim. Ve stravě posilněte aminokyseliny a vápník, abyste dodal tělu potřebné stavební prvky k obnově poškozené tkáně. Zkuste se dohodnout s ortopedem na rehabilitaci. V rámci rehabilitace byste dostal podpůrnou léčbu a návody, které by vás vrátily rychleji zpět.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Bolesti po zdvižení těžkého břemene

Čím mazat potničky

Svědění a otok pokožky vyžadují ochlazení. Nejlepší jsou studené koupele, pokud nemáte možnost se stále chladit ve vodě, přikládejte sobě nebo dítěti na vyrážku co nejčastěji sáček s ledem anebo jiné studené obklady.

Ke zmírnění svědivého pocitu a k podpoře hojení se osvědčil gel z aloe vera, který se nanáší na postiženou pokožku dvakrát až třikrát denně. Stejně dobrý účinek má Kalamin, pleťová voda tradičně používaná na ošetření kůže spálené sluncem. V lékárně ji požadujte v olejovém provedení.

Naše babičky používaly na tento problém kukuřičnou moučku nebo sodu bicarbonu, obojí dobře vysouší. Kukuřičná moučka je ještě lepší a k pokožce šetrnější. Bolavou kůži nejdříve opláchněte, osušte a pak teprve posypte. Po několika hodinách tento postup zopakujte.

U dětí je vhodné potničky omývat vlažným roztokem heřmánku, jemně osušit a zarudlé místo zaprášit lehkým pudrem. Postup opakujte během dne několikrát. Vyskytují-li se potničky v oblasti plenek, je nutné dítě častěji přebalovat a kůži řádně ošetřovat. Kůže se po ošetření velmi rychle zklidní, ale také vysuší. Následně ji musíte tedy zvláčnit přípravkem, na který bylo dítě zvyklé.

Nejúčinnější je však prevence. Při horkém a vlhkém počasí omezte tělesnou činnost. Koupejte se a sprchujte vlažnou vodou, kdykoliv se potřebujete ochladit. Vlažná voda je lepší, protože studená vám prudce zúží krevní cévy, aby v pokožce zadržela teplo, a pak vám bude ještě větší horko. Vyhýbejte se syntetickým tkaninám a těsným oblekům, zejména v horkých letních dnech. Vyvarujte se opalovacích krémů na olejové bázi a výrobků obsahujících kakaové máslo. Zvolte raději méně mastný hypoalergenní krém, který kůži ochraňuje před UVA zářením.

Zdroj: Potničky

Diskuze

V diskuzi NORMA KYSELINY MOČOVÉ V KRVI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana K..

Včera jsem byla na revmatologii v Ostravě, hodnoty v krvi jsem měla oproti únoru skoro ve všem zvýšené, kys. močovou 316, letos mi bude 60. Ty ruce každé ráno - to je úžas, oteklé, lupavé prsty, bolí mě. Nehledě na všechny moje pohybovky - páteř,vyměněné koleno, druhé po ATS, kotník pravý po operaci před 17cti lety + artroza všude, asi před měsícem mně začala bolet pravá kyčel. Teď čtu, co mám vynechat, no nazdar,všechno to, co mám ráda a co často s manželem vaříme a jíme.Asi začnu tou čokoládou - vynechat, naštěstí není to moje výroba, jen ji koupím :). I když hodnoty kys.moč. nemám až moc vysoké, říkala doktorka, že v těch rukách mám počáteční revmatoidní artritidu. Takže cvičím urputně s rukama už od rána ještě než vstanu z postele. No jo, holt, už mi není dvacet, jsem už na důchodě, tak musím něco udělat pro zdraví. A dost něco. Takže revoluce ve stravě. Ještě mám dotaz a co rajčata, ty můžu baštit? Děkuji za odpověď. Dana K.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Norma kyseliny močové v krvi

Prospěšné účinky

Hřebíček obsahuje velké množství silice eugenol (10 až 20 %), která je také silným antiseptikem. Kvůli dezinfekčním účinkům a schopnosti potlačovat bolest (znamenitě tlumí citlivost i bolestivost zubního nervu) se hřebíček přidává do ústních vod a do zubních past a zpracovávají ho i farmaceutické firmy (paraziti jsou z úst odstraňováni).

Dále se používá při bolestech kloubů, na revma. Najdete ho ve všech čínských balzámech. S přímým stykem s bolavou lokalitou má účinky znecitlivění, používá se i při bolestech v krku. Má močopudné účinky a pročišťuje organismus.

Jako první jeho účinky využívali Číňané už před více než 2500 lety. Z té doby se nám zachovaly záznamy o obchodování s hřebíčkem a o jeho použití u dvora. Každý, kdo měl tehdy audienci u císaře, musel žvýkat hřebíček, aby císař nebyl pohoršen zápachem. Číňané jej dováželi z Moluk, kde ho domorodci sbírali z divoce rostoucích stromů v džungli. Pak tyto ostrovy objevili Evropané (začátek 16. století), a když zjistili, že toto koření, které mělo v Evropě cenu zlata, zde roste na stromech, roztočil se kolotoč bitev, zastrašování a vypalování celých lesů. Dnes se již naštěstí hřebíček pěstuje v tropech po celém světě a pěstitelé a obchodníci bojují jen cenou a kvalitou.

Pěstování hřebíčku však vyžaduje určité zkušenosti. Z hřebíčkovce se totiž musí sklízet poupata těsně před rozkvetením. Poupata se každým dnem zvětšují, obsahují více silic a samozřejmě nabývají na ceně. Jakmile však poupě rozkvete zcela, ztratí svoji cenu. Po sklizni stačí hřebíček usušit na slunci a může být expedován. Největšími producenty hřebíčku jsou nyní Madagaskar, Zanzibar a Indonésie. Indonésie má ale tak obrovskou spotřebu hřebíčku, že musí tuto surovinu ještě dovážet. Hřebíček zde totiž míchají s tabákem a dělají z něj velmi populární cigarety (takzvaný kretek). V Indonésii se nasládlý kouř z těchto cigaret vznáší v kavárnách, v tržnicích, na autobusových zastávkách i v autobusech a vlacích.

Zdroj: Hřebíček - nežádoucí účinky

Atopická dermatitida

Atopický ekzém (atopická dermatitida) je nejběžnější formou ekzému, což je stav, který způsobuje svědění, suchost a popraskání kůže. Svědění a popraskání kůže může být podobné s onemocněním svrabem.

Atopický ekzém je častější u dětí, často se rozvíjí před jejich prvními narozeninami. Ale může se také poprvé vyvinout u dospělých.

Obvykle se jedná o dlouhodobý (chronický) stav, i když se u některých dětí s přibývajícím věkem může výrazně zlepšit, nebo dokonce zcela vymizet.

Příznaky atopického ekzému

Atopický ekzém způsobuje svědění, suchou, popraskanou a bolavou pokožku. Někteří lidé mají pouze malé skvrny suché kůže, ale jiní mohou pociťovat rozšířenou zanícenou kůži po celém těle. Zanícená kůže může na světlejší pokožce zčervenat a na tmavší pokožce být tmavší hnědá, fialová nebo šedá. Na tmavší pleti je to obtížněji vidět.

Přestože atopický ekzém může postihnout kteroukoli část těla, u dětí nejčastěji postihuje ruce, vnitřní stranu loktů, zadní stranu kolen a obličej a pokožku hlavy. To jsou místa, kde bývá se svými projevy i svrab.

Lidé s atopickým ekzémem mají obvykle období, kdy jsou příznaky méně patrné, a také období, kdy se příznaky zhoršují (vzplanutí).

Léčba

Léčba atopické dermatitidy zahrnuje léky, péči o pokožku a fototerapii. Účinná je fototerapie NB-UVB.

Mezi léky, které mohou být předepsány, patří:

  • steroidy ke snížení otoku a odstranění vyrážky;
  • antibiotika, která pomáhají předcházet infekcím;
  • antihistaminika ke snížení podráždění.

Dermatolog může doporučit, aby pacient:

  • zabránil poškrábání pokožky;
  • používal zvlhčovač;
  • používal mýdlo, které je bez parfemace;
  • nanášel na vlhkou pokožku po umytí promašťující masti a hydratační přípravky.

Člověk může vyzkoušet i bělicí koupele. Dermatologové pro zmírnění ekzémů doporučují, aby člověk používal běžné nekoncentrované bělidlo pro domácnost, které obsahuje 5,25 % chlornanu sodného.

Lidé by se měli před pokusem o bělicí koupel vždy poradit se zdravotníkem.

Kromě toho by lidé s atopickým ekzémem neměli:

  • používat příliš studenou nebo horkou vodu;
  • používat do koupele žádné další přísady;
  • namáčet déle než 15 minut.

Zdroj: Vyrážka podobná svrabu

Cviky

První cvik – dvě varianty

  • A: Lehneme si na kraj postele na bok tak, aby nohy přesahovaly ven přes postel. Spodní nohu ležící na posteli pokrčíme co nejvíce v koleni i v kyčli. Horní nohu, která visí natažená přes postel, lehce zvedneme vzhůru – stačí 30 cm na 3–5 sekund.
  • B: Zvednutou nohu necháme padat dolů. Snažíme se přitom uvolnit tah, který cítíme přes kyčelní kloub na boku těla. V této poloze se při výdechu snažíme vydržet 10 sekund. Dáváme si pozor na to, abychom nevytáčeli špičku dovnitř. Cvičíme čtyřikrát na jednu a pak čtyřikrát na druhou stranu.

Druhý cvik – dvě varianty

  • A: Lehneme si na bok, zády úplně na hranu postele. Tentokrát cvičíme a uvolňujeme kyčel, na které ležíme. Spodní nohu pokrčíme v koleni, takže spodní část nohy směřuje ven z postele. Z této polohy necháme nohu spadnout dolů pod úroveň postele. Cítíme, že svaly v oblasti kyčlí táhnou, to je v pořádku, ale nesmí bolet.
  • B: Spodní nohu lehce nadzvedneme a 10 sekund nahoře držíme. S výdechem necháme nohu pomalu spadnout dolů a opět v této poloze 10 sekund setrváme. Snažíme se o uvolnění a procítění svalů v oblasti kyčle. Cvičíme čtyřikrát na jednu a pak totéž na druhou stranu.

Třetí cvik – dvě varianty

  • A: Stojíme rovně čelem ke zdi. Jednu nohu položíme celým chodidlem na židli, cvičit budeme kyčel druhé nohy, stojící na zemi. V této poloze se nadechneme.
  • B: Opatrně posuneme celé tělo směrem dopředu. Snažíme se o protažení třísla nohy, která stojí na zemi. Pohyb těla dopředu jde tak daleko, dokud necítíme tlak v oblasti třísla. V této poloze vydechneme a vydržíme 10 sekund. Cvičíme čtyřikrát na jednu a čtyřikrát na druhou stranu.

Čtvrtý cvik

Lehneme si na záda na tvrdou podložku. Ohnutým kolenem se pokusíme dotknout hrudi. Zůstaneme v této poloze okolo 5 vteřin. Opačnou nohu maximálně protáhneme tak, aby koleno zůstalo na podložce. Vrátíme se do počáteční polohy a uvolníme se. Cvičení zopakujeme s druhou nohou.

Pátý cvik

Sedneme si rovně na židli, opřeme se o ruce. Ohnutým kolenem se pokusíme dotknout hrudi. Zůstaneme v této poloze okolo 5 vteřin. Pomalu vrátíme nohu do počáteční polohy a uvolníme se. Cvičení zopakujeme s druhou nohou.

Šestý cvik

Lehneme si na břicho s nataženýma nohama. Vytaženou nohu co nejvíce zvedneme nad podložku. Zůstaneme v této poloze 5 vteřin. Vrátíme se do počáteční polohy a uvolníme se. Cvičení zopakujeme s druhou nohou.

Sedmý cvik

Lehneme si na záda s lehce roztaženýma a nataženýma nohama. Vytaženou nohu otáčíme z kyčle směrem dovnitř nebo směrem ven. Zůstane v této poloze 5 vteřin. Neohýbáme koleno ani nepohybujeme horní částí těla.

Zdroj: Artróza kyčle

Léčba

Zatím nebyl vynalezen lék, který by artrózu úplně zastavil. V úvahu připadá pouze léčba, která má zpomalit zhoršování obtíží. Základem úspěchu je změna životního stylu, především redukce obezity (každý zhubnutý kilogram znamená pro kyčel při chůzi snížení tlaku až o 3 kg) a změna stereotypních pohybů zatěžujících kloub. Ze sportů se doporučuje třeba plavání nebo i cyklistika. Léčba má komplexní charakter – v počátcích nemoci má zásadní význam cvičení pod vedením fyzioterapeuta v kombinaci s různými typy fyzikální léčby (magnetoterapie, ultrazvuk, vodoléčba a podobně). Cílem cvičení je zachování kloubní pohyblivosti nejdéle, jak je to možné. Při bolestech se podávají analgetika (na její tišení) a nesteroidní analgetika. Vhodné je užívání léků, které vyživují a obnovují kloubní chrupavku a prodlužují její životnost (chondroprotektiva). Pokud je již artróza kyčle v pokročilém stadiu, může lékař doporučit definitivní operační řešení problému a pacient podstoupí takzvanou totální endoprotézu kyčelního kloubu. Ta zpravidla vyřeší všechny problémy navždy.

Zdroj: Artróza kyčle

Co léčí homeopatikum ARNICA MONTANA

ARNICA MONTANA výrazně redukuje krevní podlitiny po kosmetických a chirurgických zákrocích. Arnika se užívá po staletí na zhmožděniny a výrony. Celé generace horských vůdců ve Švýcarsku žvýkaly lístky arniky jako prevenci proti únavě při horských výstupech. Sušené listy se užívaly jako náhražka tabáku, proto se této bylině přezdívalo „horský tabák‟. Sušené květy arniky vyvolávají kýchání, odtud také označení „šňupavá bylina‟. V bylinkářství se arnika používala při poraněních a jako tonikum pro slabé a unavené srdce. Také v homeopatii se používá na podporu srdce, dále se podává při slabosti a ochablosti u starých lidí. Arnika se používá též ke stimulaci ledvin, ale jako bylinný roztok může být značně toxická: při požití velkého množství může dojít k podráždění zažívacího traktu, po fázi stimulace může nastat utlumení krevního oběhu, dýchání a teploty. Následuje prudká bolest hlavy, rozšíření zornic a svalová paralýza, kdy je paralyzována celá nervová soustava, což končí smrtí. Na kůži by se měla arnika používat rovněž opatrně, jelikož může vyvolat nepříjemné vyrážky.

K výrobě homeopatických léků (tinktur, krémů a podobně) se využívá celá rostlina. Arnika však nepředstavuje jen lék na bolavé a zhmožděné tělo, arnika léčí i bolavou duši. Homeopatický lék ARNICA MONTANA 9 CH je známý zejména mezi sportovci, neboť výborně působí při léčbě bolesti a svalové únavy po sportovních výkonech, při léčbě zranění či při rekonvalescenci po operačních výkonech všeho druhu. ARNICA MONTANA tedy odstraňuje bolest, má protizánětlivý a analgetický účinek a výrazně zkracuje délku rekonvalescence. Z uvedených důvodů je její využití všestranné. Lék ARNICA MONTANA se podává podle intenzity obtíží, dokonce i každých 15 minut 5 granulí. Postupně (při zlepšování stavu) se interval prodlužuje. Velmi důležitá je včasnost podání léku – čím dříve se lék pacientovi podá, tím je účinek lepší. Při vážnějších úrazech se podává ARNICA MONTANA v ředění 15 CH. Lék lze užít rovněž jako prevenci svalové únavy (nejen při sportu, ale také například při práci na zahradě či při umývání oken), zde lépe v ředění 9 CH: 5 granulí před zátěží a dále dle potřeby 2−3x denně.

Nezastupitelnou roli má ARNICA MONTANA 9 CH při operacích či stomatologických zákrocích, a to jako lék při přípravě na operaci i lék pooperační. Dávkování: před operací večer a ráno 5 granulí, po operaci minimálně 3−5x denně 5 granulí, v případě potřeby častěji; podle zlepšování stavu pak postupně vysazovat.

Zdroj: Homeopatikum Arnica Montana

Přehlížená a nedoceněná, i taková je prý Arnika...

Arnika nachází obrovské uplatnění v homeopatii. Je známé, že homeopatické léky jsou schopny působit v mnohem hlubším kontextu a odstraňovat samotnou příčinu problému. A zatímco jako akutní lék na poranění bývá Arnika automaticky aplikována, její další schopnosti byly přehlíženy. Při podrobnějším zkoumání však nelze přehlédnout její účinek na bolavou duši, kdy jsme schopni si uvědomit špatné vzorce a uskutečnit nápravu.

TIP: recept na výrobu Arnikové tinktury:

1 plnou polévkovou lžíci rozdrcené arniky (kořen nebo květ) zalijeme 200 ml čistého 80% lihu. Necháme za občasného protřepání luhovat 10 dnů. Přecedíme přes husté plátno. Pokud je v lahvičce velký zákal, nechte směs odstát zhruba týden a poté opatrně slijte.

pole s ArnikouHotových produktů najdete na trhu bezpočet.

Vybrali jsme však ty, které v sobě nosí myšlenku respektu k přírodě a současně nahlížejí na člověka tak, aby podporovaly jeho celkové zdraví. Značka Weleda používá Arniku z kontrolovaného ekologického pěstitelství (oblast Hesensko a ze zahrad v bavorském Fichtelbirge).

Hotová arniková tinktura od Weledy je doporučována na okamžité ošetření zranění, například uleví od výronů a tupých poranění, modřin, mírní bolest a otoky, urychluje hojení a nezřídka se doporučuje i na poštípání hmyzem. Aplikaci je potřeba provádět dle instrukcí výrobce. Jako první pomoc lze využít i Arnikový gel (při výronech, tupých poraněních, bolestech svalů, otoky atd.). Pokud již zranění máme několik dnů, pak je vhodnější použití například Weleda Arnika 10% mast, která je ideální po fyzické zátěži, sportu, kdy pomáhá regeneraci bolestivých svalů a šlach také jako pomocník k urychlení hojení modřin a výronů.

Rovněž skvělým tipem je Vitalitis BIO Arnikový krém s třezalkou. Posilující alpské esence jsou vhodné proti bolesti svalů, kloubů, nabízejí regeneraci při zánětech a zraněních. Tato kosmetika navíc získala Evropskou pečeť nejvyšší kvality přírodní kosmetiky ICEA N°.

TIP: Arnikové masáže po lyžování

Všimli jste si, že jsou v lyžařských střediscích nabízené masáže s arnikou? Máte-li pocit, že jste po celém dnu aktivního pohybu unavení a bolí vás nohy, vyzkoušejte některou nabídku z horských kosmetických a masážních studií. Nicméně pomoci si můžete i sami. Velmi oblíbeným tělovým masážním olejem je Arnikový Olej od Weledy. Využijete ho na prohřátí celého těla, příznivě působí na pokožku a podporuje její funkce nebo při bolestech nohou a křečových žilách.

Zdroj: Arnika (Arnica montana) – výjimečná léčivá bylina na tupá poranění,

Artróza kyčle – přenesená bolest

Při tomto onemocnění v kyčelním kloubu nevzniká zánětlivé ložisko. Koxartróza je degenerativní onemocnění, které je charakteristické postupným opotřebováváním kloubních struktur, zprvu hlavně chrupavky. Chrupavka kyčelního kloubu se ztenčuje, tuhne a křehne, až zcela zmizí. Kosti stýkající se v kloubu zůstávají odhalené a nechráněné a vyrůstají na nich výstupky, které nazýváme osteofyty. Osteofyty jsou dobře vidět na rentgenových snímcích a podle jejich přítomnosti a velikosti se hodnotí stupeň postižení kloubu. Tím, jak se kosti a výstupky o sebe třou, dochází k dráždění okolních nervů a vzniká bolest. V nejtěžších stadiích pak zcela zaniká kloubní štěrbina a kloub se stává nepohyblivým.

Bolest vystřelující převážně do kyčlí je prvním jasným příznakem koxartrózy. Bolesti se zpočátku objevují jen při větší zátěži kloubu, případně mají takzvaný startovací charakter – kyčle bolí při začátku chůze, ale pak bolest odezní. Četnost bolestivých stavů se s postupem onemocnění zvyšuje, v konečné fázi se vyskytují i v klidu. Dalším příznakem je ztuhlost postiženého kloubu, což pacient zaznamená hlavně ráno, když má vstát z postele, nebo při jakékoli změně polohy i během dne. Brzy se hlásí i omezení pohybu v kyčli, které může končit až celkovou ztrátou pohybové funkce – kloub je nestabilní, zatuhlý a nejde jej nijak rozhýbat. Typicky následuje zkrácení celé příslušné dolní končetiny oproti druhé, jejíž kyčel je zdravá. V konečné fázi se rozvíjí deformity kyčelního kloubu, které jsou dobře patrné na rentgenových snímcích.

Přestože artróza není zánětlivé postižení kloubu, může zánět koxartrózu občas zkomplikovat. Pak mluvíme o takzvané aktivované artróze a rozumíme tím akutní zhoršení obtíží spojené s otoky kyčelního kloubu. Kůže je na dotyk teplá a napjatá a kloub je na pohled zarudlý a opuchlý, což je způsobeno městnáním nadměrného množství kloubní tekutiny uvnitř kloubu.

Zdroj: Artróza kyčle


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP